Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Én már kezdek rájönni, hogy mitől van ez a nyákosodás, a mustárom 3. napos és egyelőre sem nem büdös, sem nem nyákos, igaz nem is csírázik :D
Postázás kész anyagi csőd, találkozni meg nem lenne illdomos, mert túl nagy darab a párod:D. Szóval addig is ültesd egy cserépbe, tartsd nedvesen, legfeljebb csak a friss hajtást rágod.
Sajnos a zsázsám is a wc-ben végezte :-(.Iszonyú kocsonyás lett nem tudtam lemosni,és ahogy beléptünk a lakásba megcsapott a szaga (jó nem olyan büdös mint a mustár de nem jó szag...)
2 napig hárítottam hogy én nem érzek büdöset :D de ma már én is feladtam :-(.
Szeretném nektek felajánlani ha nálatok bejönnek!!!!!Ha ti esetleg nem kéritek akkor aki kéri viheti!!!!
Nem akarom kidobni ráadásul jóóóó nagy zacsival van mindkettő,Bioorganik márkájú.
Ha megírjátok a címeteket szívesen elpostázom,vagy az árpád hídnál ha tudunk talizni :-).
mikulecz.agnes@gmail.com
Marad a retek mert az nagyon tuti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én csak egyet tudok, de azt biztosan, na jó, kettőt:
1./ olyan szépséges a kedvenc Holdam az égen, hogy el vagyok tőle ájulva, egyszerűen imáááááádom
2./ mostanában sok dolgom van, még éjszaka sincs nyugtom, tegnap éjjel ugyanis újra kitörtem (mármint az Etna) :-))
Csírákkal valóban csak óvatosan, egyszerre nem sokat, másrészt a boltban vásárolt kész, nyers csíráknál sokkal jobb az otthon "előállított", mert frissen készül és a fejlődés is nyomonkövethető. Ha mégis boltban veszek, csakis a legfrissebbet!!!
Ha itthon csinálom, csak biocsírát használok, mert nincsenek vegyszermaradványok stb. Elkészülte után jó mielőbb elfogyasztani, ezért nem igazán érdemes egyszerre túl sokat, vagy sokfélét csíráztatni, hacsak nem fogyasztja az egész család. Hűtőben ugyan eláll egy ideig (mondhatjuk, hogy de hiszen a boltinak is van x nap szavatossága), de az a tuti, ha - miután fogyaszthatóvá vált - tényleg 1-2 nap alatt elpusztítjátok:-)
Amikor beteg valaki, ill. betegség utáni időszakban, amikor az immunrendszere gyengébb, inkább hagyja ki a nyers csírát, persze pl. melegszendvicsen megsütve ilyenkor is jó. Ha viszont bármi gond lenne (szag stb.) azonnal ad acta... magyarán irány a kuka, nem teketóriázni!! Én pl. nyers csírát csak itthon ennék, étteremben, éttermi salátában nem, mert ki tudja mióta van ott, a kínaisoknál a mungóbab is csak akkor jó, ha látni, hogy zsenge, friss... nem olyan összetöpörödött, szivacs szerű. Na kb. ennyit még a csírákról:-)
Várj nagypapi, akkor menjünk végig a gondolatmenettel, igaz én sem jól idéztem a zacskón lévő szöveget. Helyesen így hangzik: A termék konyhakerti termesztésre nem alkalmas.
Én a magot bio boltban, bio zacskóban vettem, kimondottan csíráztatásra, emberi fogyasztásra. A konyhakerti nálam is azt jelenti mint Nálad, hogy pl. bevethezem vele a telket. De ugyan miért nem alkalmas erre?
Azért annyit nem ettem és a csajok is egy egy csipetet minimálba.
Nah de a déli lencse meg vele a retek :D az már grimbuszol Áhhh :-)
Olcsóért vetted a tálat ,főleg hogy négyrészes!
Most a zsázsát áztatom ,állítólag ez is taknyosodik....nah majd kiderül.
Antal Valit én is előhívom ,most már belemerülök mélyebben.
és legnagyobb bánatomra hagymamagot nem kaptam de rászánom magam és elmegyek a nagy beszerzőbe a viszont eladók is itt vásárolnak és megnézem az ottani felhozatalt.(mediline)
Lucerna érdekes!Valahol azt olvastam hogy 7 nap után ehető csak.de van belőle tabletta is ...nah kíváncsian várom a beszámolódat.
Rettentő guszta a szenyód! A retekkel azért csínján az elején(főleg a gyerekeknek)! Antal Vali oldalán olvastam hozzászólást, tud ám grimbuszt csinálni ha megeszel egy kistányérral...olyan mintha megennél kifejlett növényből nagy mennyiséggel.
Én is vettem tálat, négy részeset 1.210-ért. Már hajt a lucerna, meg a búza, a rukkolát tegnap áztattam, de mint a békalencse a tóban úgy benyákosodott. Lemosni képtelenség, egymástól elválasztani lehetetlen. Próbáltam kiszárítani...semmi. Ment a paradicsom mellé a földbe, vagy komposzt lesz belőle, vagy kihajt. Mustárt áztatok most helyette...a csodálatos büdös mustárt;).
A lucernamagos zacskóra ez van írva: A termék házikerti termesztésre nem használható. Akkor most mi van? A tehén nem eheti meg, én meg igen?
Feleségem munkahelyének központja Miskolcon van. /Igen, igen kedves .ETNA., messzire elér a kezem:)/.
A kirendeltség nyári nagytatarozásához megéri a vezetőségnek Miskolcról festőket, meg mindenféle iparosokat ideutaztatni. Nyilván a nagyobb munkanélküliség miatt olcsóbb a munkaerő...na de ennyivel? Akkor ott tényleg nagy gáz van!
Hummerrel jégre SOHA!:)
A vízórát nem jelentem a szerv felé, a vízművek felé is majd csak tavasszal,(még a végén hamar megcsinálják és újra ellopják) ha megcsináltam rabolóember-biztosra. A fenének sincs kedve ilyen hidegben hegeszteni, meg betont fúrni:).
Úgy sajnálom, hogy nem nyáron ment le az aknába...ezt nézd, saját felvétel:).
Úgy örülök hogy pont jókor tévedtem ide :-)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Soha nem csíráztatnék különben.
Köszönöm nektek!!!!!!!!!!!!!!
És igen igazad volt Etna ma mind a két lányom megkóstolta a retekcsírát!!!!És mit mondtak hogy anya ennek pont retek íze van :D!!!!
Lili az uzsonnájához is kapott egy picike adagot és megette!!!!!!!!!!!!!!Juhéjjjjjjjj mintha megnyertem volna a lottó ötöst!!!!!!
És ma elkezdtem a zsázsát is csíráztatni !!!
(és lehet hogy Firmit nem tudom felülmúlni :-) de még a vöröcslencse főzeléket is retek csírával ettem :-) isteni volt .Retek és lencse -tudok élni :D.
Nézem az étvágygerjesztő fotókat !!!Amúgy is alig van étvágyam :D :D
Ez már teljesen jó, nyami-nyami ez a kenyérke!!!! A "növekedés" közbeni "szőrösödést" az átöblítéssel, tudod, le lehet rendezni! Gratula! Na ugye, hogy ugye, finomságos:-) Ráadásul tök jó retek íze van:-)
Majd rászoknak a gyerkőcök is, a fiam anno, vagy 10 éve, először a kínaisnál kóstolta meg a mungóbabcsíra salátát... aztán néhány éve "beetettem" a bolti csírákkal, most meg már ő kérim sőt, jártában-keltében ő hoz haza egy-egy zacsi magot, hogy itthon csíráztassuk:-)
Most vettem csak észre, hogy a válasz-off-om tegnap nem is ment át, pedig tuti biztos, hogy megírtam, na akkor over again:
Tényleg kevesen vannak:-) Mentségükre legyen mondva, hogy - állítólag - az érintett kistelepülések polgármesterei menetelnek gyalog Bp-re, hogy végre találkozzanak az országgyűlési képviselőikkel, akiket a választások óta még csak nem is láttak. Nem kellett volna engedni, hogy bármely párt neve hozzájuk kötődjön, ez igaz, mert így már nem annyira "eredeti", de hogy ha nem megy Mohamed a hegyhez, akkor .... tényleg nincs munka, ahogy olvastam, se közel, se távol, minden környékbeli üzem, gyár, állami gazdaság stb.stb. megszűnt az évek alatt. Ezért az, hogy jogosan mennek a "tíz év alatt 1 millió új munkahely" miniszterelnök vezette országgyűlési képviselők "csapata" elé, az vitathatatlan.
Egyébként teljesen igazad van, ez aaaanyira magyar, hogy már fáj:-)) Bár külföldön személyesen még nem láttam tüntetést, de számunkra elképzelhetetlen dolgokból, eseményekből többet is: pl. 2000-ben éppen Párizsban voltunk, amikor ott zajlott az UEFA BL döntője (két spanyol csapat, Real M. és a Valencia).
A döntő napján délelőtt, azt hittem lehidalok, amikor láttam a városban, hogy spanyol autóban együtt utaznak a spanyol szurkolók, az egyik ablakon a Real zászlója, a másikon a Valencia-é lengedezett. Együtt iszogatták a sörüket a párizsi kávéházak teraszán ülve, jobbról a Real, balról a Valencia zászló...
Majd pl. az Eiffel-torony lábainál, amikor a szokásos "túrista-útvonalon" a szurkolói díszbe öltözött spanyolok a jegypénztár előtt összetalálkoztak, először mindenki a saját csapatát (ének, tánc, kereplő, némi kis light-os petárda stb.), majd összeölelkezve, közösen Spanyolországot éltették. Elképzeltem ezt egy Fradi-Újpest sztoriban... háááát :-)
Sőt egyszer, Brüsszelben voltam egy igazi utcabálon, a 2006-os VB idején, lazán ünnepelték az utcán,belgák, hollandok, brazil bevándorlók stb., a brazilok győzelmét, a házak ablakaiban olyan zászlók voltak, amilyen nemzetiségűek laktak ott, illetve amelyik csapatnak az ott élők szurkoltak... és senki se akarta a másik ablakát kővel bedobni, csak mert ott egy másik csapatnak szurkoltak.... hm... Na de, hogy én se legyek totál off... minden reggel egy brüsszeli (az Újvárosban) kis pékségben ettünk isteni fincsi és friss sütiket és baguetteket:-)
Van anyagfáradás is, de ebben az esetben lehet, hogy nem azt írtam, amire utalni akartam:-)) Igazából arra gondoltam, amit ilyenkor emlegetnek: "láthatatlan, ezért a meo-n is átjutó anyaghiba miatt történt" ... tehát nem rossz konstrukció, vagy gyenge minőség stb. Egyszóval ez mindenképpen a "garanciában ingyen" történet kell, hogy legyen.
Ó, hát ez ám a bosszúság, bejelentetted a lopást, ugye? Legalább a vízműves akadékoskodást így - talán - sikerül majd megúszni. Mondanám, hogy menj el a közeli színesfémkereskedőhöz, hátha ott olcsóbban kapsz vízórát...
Rám számíthatsz, GPS koordinátákat megadod és megyünk érted Hummerrel, tűzön-vizen-jégen át:-) Viszünk sót, kenyeret, jóféle pálinkát lélekmelegítőnek és ha kell Neked adom a világ összes kocsonyáját is, tekintve, hogy még soha életemben nem bírt rávenni senki, hogy akár csak egyetlen falatot is egyek belőle (húsleves bejön, zselé pl. gyümiből szintén, de a kettő együtt ..). Sokan nem értik miért nem vagyok képes arra, hogy legalább egyszer megkóstoljam, többek között a benne pislogó miskolci béka sem:-)
Ez már a miénk... na jó, nem is, csak egy kiállítási "példány":-)
Elég nehéz nem előítélesnek lennem főleg azután, hogy szombaton kimentem a telekre, mert a kicsit szokatlanabbul hideg idő miatt szerettem volna a vízórát jobban betakargatni, mint ahogy azt ősszel tettem...de már nem volt mit megvédeni, mert a lakatot leverték és a vízórát ellopták. A szomszéd telekről úgyszintén. Kb. fél kilo réz(500,- ft)mert a többi műanyag, nekem meg 15 ezer. És még örülhetek, ha a vízművek ezt el is hiszi nekem és nem feltételezi, hogy loptam a vizet és direkt szereltem le az órát...ebben az esetben százezrekről indítanak. Most ezt hogy kössem át a kenyérre, hogy ne legyek offos? Talán úgy, hogy olyan fedelet csinálok az aknára amit csak belülről lehet kinyitni egy olyan lyukon keresztül, ahol csak egy kéz fér be és ha illetéktelen nem ismeri a nyitás módját, akkor egy bilincs rácsapódik a kezére. Vagy levágja a saját kezét, vagy megfagy, vagy megvárja amíg a tűzoltók leflekszelik. Persze erre is én fáznék rá-és most jön az átkötés- majd hoztok nekem finom házi kenyeret:).
Hála az .ETNA.,-és mikagi-""féléknek""(bocs a féléknek-ért), nem fogy a pálpusztai így firmi betankolhat belőle:).
Egyébként érdekes, mert ha valaki mellettem eszi ezt a nemes eledelt, vagy az olajoshalat az nekem is büdös. A savanyú káposztát buszon szállítani kimondottan modortalannak tartom:)...a hűtőajtó kinyitása is érdekes ha benne van a káposzta...pedig milyen finom!
Könyörgöm, egyszer próbáljátok ki! Érleljétek egy napig a konyhában, egy zsemlét vágjatok félbe, pirítsátok meg, csak úgy borítsátok a csomagolásból a zsemle közé, nyomjátok szét olyan parasztos módon, pici bors, pici őrölt kömény, szórjátok rá kedvenc csírátokat és a (nick)nevemet örökké áldani fogjátok az élvezetért:). Vannak dolgok, amik kipróbálása nélkül nem lehet itthagyni ezt a földi létet. Egyik a repülés, másik a Páplusztai:).
Nálunk csak Spar van, remélem itt is akcióznak.
Olyat is hallottam, hogy van aki a Trappistát is úgy érleli a konyhában, hogy a gurigát naponta fordigatja.
Hupsz, éppen ma láttam valamelyik boltban mostanság kezdik akciózni a Pálpusztait, nah megtaláltam: Intersparban 9-én indul (15-ig tart) az akció, 50 %-os árkedvezménnyel az 50 g-os Pálpusztai 124,- Ft lesz. Egyébként részemről brrrrrrrrrr :-)
Ma egy viszonylag fiatal kisebbségi házaspár, és egy idősebb nő beszélgetett a buszmegállóban. Megszólták azokat az embereket, akik elmentek közmunkára, mert az nem pénz, és dolgozni is kell érte. Jobban jár, ha otthon marad, kap segélyt, meg csp-t. Esetleg alkalmi munkát vállal.
Így viszont nyerő vagyok...nem véletlenül írtam, hogy büdösebb csírákat csinálok, ugyanis imádom pl. a pálpusztait, ruszlit...egyebek;).
Pálpusztait csak lejárat-közelit veszek,- ezt még olcsóbban is megúszom, mert le szokták árazni- majd kint hagyom pár napra a konyhában, vagy nyáron napra teszem. Ilyenkor folyós lesz a belseje és pirítósra csurgatom-kenem. Van még egy rossz hírem...fokhagyma szeleteket(nem keveset) szoktam rászeletelni, hideg cukrozott tejet iszok mellé, nekem ez passzol hozzá. Igaz ilyenkor "kissé" kirekesztettnek érzem magam a családból, mintha kerülnének:o. De az idő múlása, a fogkefe használata és néhány szál petrezselyemzöld elrágása mindent megold:).
Aztán lehet, hogy a mustárcsíra kifog rajtam, majd beszámolok róla...vagy inkább ne? :).