Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.18 0 0 146733

A 2023. Év Gombája a disznófülgomba.

 

Konfliktuselmelet Creative Commons License 2022.10.18 0 0 146732

Ettől sem jött meg a kedvem hozzá. Azért köszönöm az infót.

Előzmény: homerx (146712)
homerx Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146731

ielott kidobod, azert csinaj rola egy-2 ertekelheto fotot.

Előzmény: Kútásóóó (146727)
homerx Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146730

milyen szaga van?

Előzmény: Kútásóóó (146727)
homerx Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146729

probaltam akalitgatni. az a problemam, hogy az ilyenkor elofordulo szurketolcser nem igazan szokott ilyen ragyas lenni, pedig nem kizart, hogy ez az. azert ne vegyel ra merget.

 

Előzmény: Kútásóóó (146727)
homerx Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146728

sajnos a fenyek miatt ertekelhetetlen a kep.

Előzmény: Kútásóóó (146727)
Kútásóóó Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146727

Előzmény: Kútásóóó (146726)
Kútásóóó Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146726

Ez valami pereszke?

homerx Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146725

jol fagyaszthato nyersen is. a tobbit nem probalnam.

Előzmény: gold71 (146723)
gold71 Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146724

Ez érdekelne mert nem ízlik levesnek,talán piritod előtte ?

Előzmény: nagypapi51 (146715)
gold71 Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146723

Vöröses nyálkásgomba hogyan száritható esetleg fermentálható ?

Popenka Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146722

Igen. Teljesen 1-et értek.

Én mindig kenek alá valamit, valami zsiradékot.

Érdekes eltalálni azt a mennyiséget, amit a serpenyőbe dobott gomba még éppen felszív, majd ahogy egy kicsit összeesik, azonnal visszaad. Csak közben van pár másodperc ideje úgy pirulni "szárazon", hogy nem ég meg.

Tehát van esély a Maillard-ra, de nincs égés, keseredés veszély.

Egyszerű: sokat kell gyakorolni. :)

Előzmény: Boarhunter (146720)
Popenka Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146721

"saját receptem a keserű gombára"

 

Nekem ez nagyon tetszik, köszönöm a részletes leírást.

Előzmény: nyúlfüligomba (146700)
Boarhunter Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146720

Ezzel a szárazon pirítással az a bajom, hogy ha egy picit tovább pirul mint kell, megkeseredik a gomba.

Előzmény: nagypapi51 (146703)
Tharkus Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146719

igen, tényleg a cskg és ugyanerre a sorsra jutott nálunk is

 

egyszer amúgy érdekes volt kipróbálni a piruló galócát, de annyira nekem sem ízlett, hogy hiányozna. nem kell mindent megenni :)

Előzmény: nagypapi51 (146718)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146718

Lehet szimplán egyéni érzékenység, akkor persze felejthető a pg.

Párom így van a cskg-val, egy ideig szerette, aztán vmiért megfordult a dolog,

ma már búvárgomba kategória, nem gyűjtöm/készítem, egyébként sem nagy szám,

ha csak azért nem, mert az első tavaszi faj.

Előzmény: Tharkus (146716)
G.Orsi75 Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146717

Én is használom a pirulót, de csak a kis kövér fiatalokat,

ha kell a mennyiséghez.

Nincs vele gond. Kalapbőr le,félóra főzés. De nem valami jó,nagyon összeesik. 

Erre egyébként idén alig volt.

 

Tharkus Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146716

talán pont azt csináltuk meg egyébként. vagy valami mártást, már nem emlékszem. arra viszont igen, hogy negyven percig hőkezeltük, asszonypajti meg enyhén, de furán "másnapos" volt másnap, pedig nem ivott semmit. lehet, hogy véletlen egybeesés, ahogy lehet talán túlérzékenység is, mindenesetre azóta nem csináltunk újabb tesztet kontroll gyanánt

Előzmény: nagypapi51 (146715)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.17 0 1 146715

Kár, hogy tovább sétálsz, fantasztikus levest lehet szerkeszteni belőle, valahol régebben

be is írtam ide. (persze: de gustibus...)

Előzmény: Tharkus (146713)
G.Orsi75 Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146714

Ó, de izgalmas! Jövőre nem hagyom ott a keserűket.

 

Előzmény: nyúlfüligomba (146700)
Tharkus Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146713

na, nekem meg például a piruló nem jött be, ránézek és sétálok tovább

Előzmény: Bencuc (146706)
homerx Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146712

tipikus pirulo galoca. ki kell probalni. a kalapbort elvileg le kell huzni, illetve 20 perces gomba. eheto. egy olyan hore elbomlo merget tartalmaz, ami a voros vertesteket tamadja. nem kell tole felni.

Előzmény: Konfliktuselmelet (146705)
Konfliktuselmelet Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146711

Köszönöm. Soha nem ettem még olyat, de valszeg nem is fogok, mert ugyanakkor van, mint az őzláb. Nincs sansza neki. Mellette szinte csak a vargányának van esélye, csak azért többet kell bolyongani.

Előzmény: Bencuc (146706)
Bencuc Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146706

Piruló galóca. Nincs rossz íze. 

Előzmény: Konfliktuselmelet (146705)
Konfliktuselmelet Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146705

Sziasztok!

 

Ez milyen gomba lehet? Nekem nagyon antipatikus volt, de a helyi erők szedegetik összefele. Tele van vele az erdő. 

 

zsorsz Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146704

Így pirítva még nem próbáltam, de ki fogom. Viszont szárítva nagyon bevált és bepanírzva, fagyasztva is, egyáltalán nem pancsos, nincs különbség a friss és a fagyasztott között.

Előzmény: nagypapi51 (146703)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146703

Ha még intenzívebb ízt szeretnél, először száraz (tapadásmentes) serpenyőben kezdd pirítani, zsiradékot csak később tegyél hozzá.

Előzmény: Tharkus (146702)
Tharkus Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146702

köszi, kipróbáljuk (jövőre, ha találunk -- idén elmaradt nálunk)

 

egyébként végső soron minden gomba saját ízét leginkább úgy kapjuk meg, ha simán megpirítjuk, nem?

mi az őzlábat is vajon pirítjuk ugyanígy, mert bár rántva is szuper, de a saját íze is remek, sőt, ma már jobban is szeretem így.

Előzmény: nyúlfüligomba (146700)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146701

Magyarkút környékén tegnap Dunát lehetett volna rekeszteni a nagy őzlábbal

Az erdőszélen árulták is, kb. piaci áron :)

nyúlfüligomba Creative Commons License 2022.10.17 0 0 146700

Van egy saját receptem a keserű gombára, kb. úgy működik mint a krumpli chips készítése és végeredmény, majdhogynem édeskés lesz, egy kis markáns, talán fenyőre emlékeztető plusz ízzel.

 

A kosztól megtisztított fejeket és külön a szárakat lehetőleg kb. 3-4  mm vastag szeletekre vágjuk. Lehetőleg egyforma legyen a vastagság. Ezeket egy deszkán kiteregetve legalább  20 percig szikkasztjuk, hogy a tejnedv megszáradjon.

 

Ezt követően forró olajban megsütjük. Arra kell ügyelni, hogy olajba ne rakjunk túl sok gombát egyszerre mert akkor nem sülni, hanem főni fog és a végeredmény kesernyés lesz.

 

Ha már szép aranysárgára sült és olyan ropogós, mint a krumpli chips, akkor lecsöpögtetjük a felesleges olajat konyha törlővel felitatjuk.

 

Ha már ezt biztosan tudjuk készíteni (nem marad keserű, nem ég szét) akkor jöhet a továbbfejlesztett változat, a "paraszt reggeli"

 

Amikor úgy gondoljuk, hogy a szeletek kezdenének pirulni, akkor vékony karikára vágott vörös hagymát és felkockázott rendes füstölt szalonnát adunk hozzá és ezekkel együtt fejezzük be a pirítást. Ha ügyesek vagyunk és ehhez kell némi gyakorlat, akkor mind a három összetevő egyszerre ér a pirulás tökéletes fokára.

 

Kenyérrel érdemes fogyasztani.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!