Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
probaltam akalitgatni. az a problemam, hogy az ilyenkor elofordulo szurketolcser nem igazan szokott ilyen ragyas lenni, pedig nem kizart, hogy ez az. azert ne vegyel ra merget.
Érdekes eltalálni azt a mennyiséget, amit a serpenyőbe dobott gomba még éppen felszív, majd ahogy egy kicsit összeesik, azonnal visszaad. Csak közben van pár másodperc ideje úgy pirulni "szárazon", hogy nem ég meg.
Tehát van esély a Maillard-ra, de nincs égés, keseredés veszély.
talán pont azt csináltuk meg egyébként. vagy valami mártást, már nem emlékszem. arra viszont igen, hogy negyven percig hőkezeltük, asszonypajti meg enyhén, de furán "másnapos" volt másnap, pedig nem ivott semmit. lehet, hogy véletlen egybeesés, ahogy lehet talán túlérzékenység is, mindenesetre azóta nem csináltunk újabb tesztet kontroll gyanánt
tipikus pirulo galoca. ki kell probalni. a kalapbort elvileg le kell huzni, illetve 20 perces gomba. eheto. egy olyan hore elbomlo merget tartalmaz, ami a voros vertesteket tamadja. nem kell tole felni.
Köszönöm. Soha nem ettem még olyat, de valszeg nem is fogok, mert ugyanakkor van, mint az őzláb. Nincs sansza neki. Mellette szinte csak a vargányának van esélye, csak azért többet kell bolyongani.
Így pirítva még nem próbáltam, de ki fogom. Viszont szárítva nagyon bevált és bepanírzva, fagyasztva is, egyáltalán nem pancsos, nincs különbség a friss és a fagyasztott között.
Van egy saját receptem a keserű gombára, kb. úgy működik mint a krumpli chips készítése és végeredmény, majdhogynem édeskés lesz, egy kis markáns, talán fenyőre emlékeztető plusz ízzel.
A kosztól megtisztított fejeket és külön a szárakat lehetőleg kb. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk. Lehetőleg egyforma legyen a vastagság. Ezeket egy deszkán kiteregetve legalább 20 percig szikkasztjuk, hogy a tejnedv megszáradjon.
Ezt követően forró olajban megsütjük. Arra kell ügyelni, hogy olajba ne rakjunk túl sok gombát egyszerre mert akkor nem sülni, hanem főni fog és a végeredmény kesernyés lesz.
Ha már szép aranysárgára sült és olyan ropogós, mint a krumpli chips, akkor lecsöpögtetjük a felesleges olajat konyha törlővel felitatjuk.
Ha már ezt biztosan tudjuk készíteni (nem marad keserű, nem ég szét) akkor jöhet a továbbfejlesztett változat, a "paraszt reggeli"
Amikor úgy gondoljuk, hogy a szeletek kezdenének pirulni, akkor vékony karikára vágott vörös hagymát és felkockázott rendes füstölt szalonnát adunk hozzá és ezekkel együtt fejezzük be a pirítást. Ha ügyesek vagyunk és ehhez kell némi gyakorlat, akkor mind a három összetevő egyszerre ér a pirulás tökéletes fokára.