..ha nagyon szeretnél és nem gyárit, azaz programozhatót és kb. fél áron, akkor erre keressél rá: "univerzális TPMS szenzor". Van egy rahedli cég, aki ezzel foglalkozik....
Nyilván egy fejlődésképtelen, még a fán hintázó dinoszaurusz vagyok, de isteni szerencse, hogy van TPMS :-)
Cimborám is küzd vele egy Mazda3 gazdájaként; az egyik szenzor beadta a kulcsot, ára, mint egy fél gumigarnitúra, éppen téli garnitúrán gondolkodik, amihez szintén kellene 4 szenzor, miközben az ég világon semmi szüksége rá, de ha nem oldja meg a problémát, nem megy át a műszakin, mert világít egy piktogram a műszerfalon...
Én úgy tudom, hogy programozható szervízben. Magától nem tudja, hol van éppen a kerék, mivel az csak egy jelet ad, amit az autóban lévő, a jeladó hatósugarán belül lévő érzékelő érzékel. Mivel általában forgásirányos gumikat használunk, sok lehetőséged nincs a cserélgetésre. Elejét és hátulját tudod cserélni, az oldalak maradnak. Én is így teszek. Ha pl. jobb oldalon fog jelezni, akkor könnyen látni fogod, hogy elöl, vagy hátul lapos. :-)
Ha gyári a TPMS, akkor semmi dolgod nincs. Összerakja a gumis, a z autó meg felismeri a gyári TPMS ID-jét és megjegyzi. A nem gyári szenzoroknál hallottam tanítani szükséges változatot is és olyant is, ami pár km alatt felismeri a szenzort.
Köszönöm a választ! Szerviz alatt Kia szervizt értesz, ugye? Illetve - ez kimondottan a Ceed-re vonatkozik, és tapasztalaton alapul? (Pl. Kia Stinger-ről azt írták egy fórumban, hogy magától megtanulja az új szenzorok ID-it csere után)
Az új 4db szenzort hozzá kell rendelni a kocsiban lévő sz.géphez, ezt a szerviz megcsinálja. Egy egység max. 12db szenzor adatait tudja tárolni, így a nyári gumi cserélésnél a kocsid automatikus felismeri.... Inkább az a baj, hogy a szenzorban lévő akku kb. 4-5 évet bír és nem cserélhető benne, azaz kuka.
Most vagy veszel ujjat, vagy után-gyártottat, amit programozni lehet. Ez Kia-nál is működik és jóval olcsóbb, darabja kb 12-15e és a teljes programozás 4-5e Ft. Akkut ezekben cserélni is lehet....
Köszi, igazad van; a kézikönyvben is van a cseréről infó, bár még mindig keresem a pontos teendők leírását, de ez alapján egy felkészült gumis elvileg képes lehet rá, max. utána irány egy körre a márkaszerviz. Azt hiszem, a legjobb, ha a megfelelő helyen rákérdezek.
Igazad lehet, kivéve ha nem Magyarországon használod (akárcsak én), nem akarsz acéfelnit, mert pl. van még egy szett alufelnif (akárcsak nekem), stb. - nincs gond, csak sajnos ezt a válasz nem nekem szólt.
Először is a spórolás. Ez az akció durván 200-260 k anyagáron. Láttam KIA lemezfelni akciót 120k, használtpiac szinte nincs. KIA TPMS 65k-tól, + a téligumi+szerelés.
Helyi őslakosok javaslatára vettem prémium 4 évszakost 80k, szerelés 8k,-eladtam a nyárit 60k.
Ez a tétel az utólag beépített gyári alkatrészekre vonatkozik, nem a kocsi átvételekor benne lévökre.
Tehát ha pl. a 8 éves, már nem garanciás autódban tönkremegy az ablaktörlömotor és megveszed bele a márkaszervizben az újat, akkor arra 2 év garancia vonatkozik.
Üdvözletem! Lassan aktuális lesz nálam a téli gumira váltás. Teljes - újonnan beszerzett - szett cseréje esetén (felni + gumi + TPMS) a 2017-es Ceed-nél mi a teendő? Egyrészt ilyenkor csak felrakatja az ember az új felniket, majd a megfelelő guminyomás esetén minden rendben lesz, vagy valahogyan tudatni kell a kocsival, hogy csere volt? Ha igen, ehhez szervizbe kell menni? A másik kérdés, hogy ezek után a nyári szettre törtánő visszaváltás esetén azokra emlékezni fog, vagy sem? Van ezzel tapasztalata valakinek?
A csapágy forog, de üzemszerűen nem kopik, azaz nem kopó-forgó.
Szerintem a "kopó-forgó" azokra vonatkozik, amely alkatrészeknél a működés természetes, tervezett része a kopással történő elfogyás. Forgó dolog azért elég sok van, ami kopik is ezáltal. Kopó dolog is elég sok van az autóban, szinte minden, amihez hozzáér valami a külvilágból.
Az audio- és navigációs rendszerre 3 év vagy 100 000 kilométer.
A gyári alkatrészekre, kiegészítőkre és akkumulátorokra 2 év.
A garancia alól kivételt képez a kopó-forgó alkatrészek (pl. gumiabroncsok, a fékbetétek vagy a tengelykapcsoló-betétek, stb.) üzemszerű használatból eredő kopása, elhasználódása.
Ez a garanciaprogram nem vonatkozik a következő modellekre: Kia K2900 (K2500 és K2700) haszongépjármű." Ezt írják a garancia egyéb feltételeinél.
Ma elhoztam a Pappas-tól a kocsit, egy fillért nem kértek a jobb hátsó kerékcsapágy cseréért. Hangok megszűntek, remek minden. Kicsit tartottam ettől a méltányosságtól. Akinek új az autója tudatosuljon benne, hogy a fútómű és kapcsolatos egyebekre (valahol fel van sorolva) csak 2 év a gariancia. Egyébként 100k körül lett volna.
Segítsetek nekem tisztán látni a Ceed dízel motorokkal kapcsolatban. Úgy tudom, hogy az első generációs 1.6 CRDI 115 lóerős, nincs benne kettőstömegű lendkerék és láncos hajtású, amiről azt hallottam, hogy normál esetben nincs szükség cserére a motor élettartama alatt. Ez igaz?
Itt azt olvastam, hogy a facelift-es változat motorja már 128 lóerős. Ez ugyanaz a motor, mint az előbb leírt és szoftveresen van kicsit felpiszkálva? Erre is ugyanúgy igaz a kettőstömegű lendkerék hiánya és a tartós láncos hajtás?
A második generáció (2013-) 128 lóerős motorjaira igazak ugyanezek? Esetleg ez is ugyanaz a motor, mint az alap verzió, csak szoftveresen kicsit felpiszkálva?
Ezek közül melyikben van részecskeszűrő? 200 ezer km alatt lehet számítani ezeknél a motoroknál valami költségesebb nyűgre?
Szeretnék egy 1. generációs faceliftes vagy egy 2. generációs Ceed-et vásárolni használtan és úgy látom, hogy az 1.6 CRDI motor passzol hozzá a legjobban. Az 1. generációs volt alkalmam kipróbálni és tetszett a karakterisztikája. Ahogy látom, 1.6 benzines nagyon kevés van, legalább is eladó sorban. Pedig 6 sebességes szerintem abból is jó alternatíva lenne.
Igen, nekem is jobban tetszik 17-es felnivel, főleg amit a LAUNCH EDITION felszereltséggel adnak. Az gyönyörű felni. Sajnos csak ehhez a felszereltséghez jár a 17-es, a többit 16-ossal adják.....
"ami akciós ár, az kőbe van vésve, abból nem engednek."
nyomtassa csak ki azt az ajánlatot na azt lobogtatva kell bemenni a következő kia szalonba aztán amit ott ajánlanak kedvezőbbet, azzal meg a következőbe és ezt egész addig (lehet körbe is menni) amíg az ajtóban meglátva téged el nem bújnak az értékesítők, ésvagy már csak annyival képesek az előző ajánlat alá menni hogy pluszban felajánlanak egy kávét akkor tényleg elérted a legjobb árat
Ma jártam a Duna Auto Zrt (autóváros) Kia szalonjában. Egy barátomat kísértem el, erősen kampányoltam az új ceed mellett, nézze meg, kérjünk ajánlatot stb. Megnéztük a verdát (szerintem gyönyörű, főleg a cosmo blue) Az értékesítő azt az infót adta, hogy ami akciós ár, az kőbe van vésve, abból nem engednek. Ez igaz? Tényleg nem hatja meg egy autó eladás lehetősége? Van valakinek nem túl régi új autó vásárlásos tapasztalata? Köszi!
Ha minden igaz publikus a mail címem, küld nyugodtan arra. Kérnék egy közelit is, amin látszik mekkora a rés a díszléc és a lemez felülete között. Öszzegyűlik ott a kosz?
Rider kft, Veszprém, 14900.- (gyári vagy 25k), 3M ragasztó csíkkal. Felszerelés előtt forgalmazó szerint a karosszériát és a csíkot is melegíteni kell, 40-60 fokra. Ezért elvittem egy autófóliázóhoz, aki szakszerűen tisztított és felrakta, majd utólag melegítette együtt mindkettőt. Tán 2-3k volt meg 30 perc. Aszonta, hogy látott már anyagában komolyabb csíkot is. Elég mélyen van, az ajtóközépi csíkok jobban védenek, ez viszont igazodik a lemezhajtás kontúrjához.
Szvsz szerintem az autó ordít a csíkért, ha ez a tetű FF engedi, küldök képet.
Én is mentem vele nem volt gond a sebességváltóval. A kormányzása nagyon sokat javult ill. masszívnak de mégis finomnak érezni az autót. Sajnos DCT váltós nem volt ami igazából érdekelt volna. Nekem mintha a 16-os kerekek kicsinek tűnnének az autó alatt a 17-eshez képest. Ti hogy látjátok?
Mentem Sportage-el az 1.6 T-GDI-vel na azt igen eltalálták, komoly gép. Csak nekem a méreteti miatt felesleges lenne...
Ilyen ajtóvédő díszlécet valaki tett már fel 5D ceed-re? Valóban képes a rányitás elleni kisebb sérüléseket kivédeni, vagy csak jól néz ki? Egyáltalán jól néz ez ki az autón?
Egy kis élménybeszámoló a hétvégi Ceed okosításról.
A szereplők: Ceed SW 1,4 Silver 2018 és a feleségem Samsung Galaxy Xcover 4-ese. A készüléket az autó rendszere a gyári oldal szerint támogatja.
Bluetooth
Párosítás után a telefon gyorsan és automatikusan csatlakozik, a telefonkönyvet és híváslistát gyorsan letölti, jól kezeli, a kapcsolat stabil. Hangtárcsázást/utasítást nem próbáltam.
Wifi
Ez szükséges ahhoz, hogy az autó (TomTom) rendszere a telefon mobilnetjén keresztül letöltse a forgalmi adatokat, érdekes pontokat, időjárási adatokat, és azt az autó központi kijelzőjén megjelenítse. A csatlakozáshoz a telefon wifi hotspot funkciójával kell megosztani a mobilnetet, ami viszont a teló hagyományos wifi üzemmódját automatikusan kikapcsolja. Ez kicsit macerás, mert minden autóba szálláskor ezt meg kellene tenni. Innentől kezdve viszont az autó és a teló wifi kapcsolata automatikusan létrejön a központi egység bekapcsolásakor, ez a kapcsolat stabil. A TomTom adatletöltés viszont rendkívül hosszadalmas, néha 10 perc után sem sikerül a rendszernek (ez másnál is problémás?). Ha viszont sikerül, a gyári térképen megjelennek a forgalmi adatok, akadályok, a rendszer kiírja, hogy ezek miatt mennyivel nő a menetidő. Az enyém mintha traffipax megjelenítést nem tudna (nincs is ilyen menüpont a beállításban, csak a használati utasítás füzetben).
AndroidAuto
A telefonra az alkalmazást az apkmirror oldalról töltöttem le (Mo-n a Play Áruházban nem jelenik meg). Kell egy kicsit mókolni, mire rájön az ember, hogy melyik verzió kell a telóra, ez segít: Droid Hardware Info. Telepítés után viszont már működik és frissül rendesen. Az AndroidAuto lehetővé teszi a telefonos navigációk (Google térkép, Waze) használatát az autó képernyőjén, a telefon mobilnetjével. Ehhez a telefont és az autót USB kábellel kell összekapcsolni (itt ez a kis macera van). Ha valaki idáig eljut, már nagyon szépen működik a dolog: online friss térképpel, forgalmi információkkal, forgalmi szituációk bejelölhetők stb. Minden szépen megy, és vezérelhető az autó érintőkijelzőjével. Ha valamiért (pl. rádió) vissza kell térni a fejegység rendszeréhez, arra is van egy gomb. A térképeken lehet hangvezérléssel is keresni, elég hatékonynak tűnik. Ráadásul a telefon menüje is használható marad az összekapcsolódás alatt (bár ezt nem próbálgattam közben). Bővebben minderről itt.
Ha valakinek van több tapasztalat/trükkje ezekről a funkciókról, megköszönném, ha megosztaná!
Tegnap tankoltam. Mivel beszéltünk róla most megjegyeztem a dolgokat. 25km volt vissza az autó szerint. A mutató a 0 fölött van egy mutatónyival és 44L tudtam tankolni. Ez azt jelent, hogy 0-nál még mindig megvan a ~8L biztonségi tartalék.
- Valóban csak 1 év, köszönöm a figyelemfelhívást, és nem kell folyamatosnak lennie :)
- A kereskedőnél/márkaszervizben bármikor megkötik gariidő alatt, csak egy rendszám meg km óra állást kell bediktálni amit telefonon el is intéztem, nagyon kedvesek voltak.
- Emailben jött is a tájékoztató, szerződés és számlaszám ahova utalni kell a 4999-t, és postán ajánlva elküldték a szerződést, aminek egy példányát aláírva vissza kell küldeni.
Nyáron voltam a kötelező átvizsgáláson, és elvittem magammal a kinyomtatott cikket, hogy mikor tudnák feltenni a jelzett frissítést. Szerintem a márkaszervízesek még most is röhögnek a naivitásomon, hogy az ilyen blöfföket beveszem.
Ha esetleg valaki mégis tudna valamilyen nem hivatalos megoldást, akkor örömmel venném én is az információt.
Tulaja vagyok egy 2016-ban gyártott ceed sw spiritnek és ugye ebben még a "buta" navi van, viszont szeretném használni navigáláshoz a telefonomat, láttam, hogy a 2017-es modelleken működik már az Android Autó és az Apple Car is, sajna nekem nincs ilyen.
Létezik megoldás, hogy én is tudjam használni a fent említett appokat a Navimon? Lehetséges mondjuk egy firmware frissítés vagy valami hasonló?
2013. 11. Ceed JD. A jobb oldali menetfény kiégett viszont nem bírom kivarázsolni az izzót belőle. Van ötlet hozzá mielőtt törik valami ? Milyen izzó / watt / való bele a ködfény melletti izzóról van szó olyan mint a sima irányjelző.
Érdi M6-ban anno talán kétszer voltam, de nem éreztem túl nagy szakértelmet náluk. A kormánymű felől jövő kopogást nem tudták megjavítani. A Lurdynál meg igen.
(Ismerősnek ennél durvább negatív élménye is volt velük.)
A Pappastól meg Kiára vagy 10 éve várom e-mailben a beígért ajánlatot. Illetve egy ideje már nem várom.
Máskor ismerőst kísértem el hozzájuk Mercedest nézni, de az üres kereskedésben 25 perc után sem foglalkoztak velünk, így eljöttünk. Ismerősből meg BMW-s lett. :-)
én meg itten vagyok érden, tíz éve voltam szabóéknál és szintén igen szimpatikusnak találtam őket, de az óra utat a városon keresztül meg a másik órát vissza kevésbé az érd m6 meg itt van öt percre, viszont ezek voltak a legdrágábbak akikkel dolgom volt a lurdynál meg nemtom hogy állnak műszerezettséggel...
Az én autóm még nincs 3 éves, egy sima köztes olajcserére vittem hozzájuk, ezért nem is számláztak semmit, viszont az előző kötelező szerviznél a Pappasnál 85e ft-ért ez nem fért bele. Ekézni is fogom őket mindenkinek, az tuti. :)
Én a Szabóéknál voltam most, frissítettek a motorvezérlőn, sokkal jobb lett az autó, eddig nagyon bebutult 1500-as fordulat alatt, úgy voltam vele, hogy ez ilyen turbodízel betegség, együtt lehet élni vele, de most sokkal harmonikusabb.
a gari idő alatt márkaszervizbe hordtam, egyszer szabó egyszer m6 az összes többi esetben lurdy egyszer dugtak rá kábelt amikor a lurdynál valami kötelező szofferfrissitést toltak fel csak úgy hogy diagnosztika önszorgalomból soha megjegyzem, azóta magánszervizbe hordom, ott se ott először két hete dugtak rá kanócot, amikor hibát kerestek aztán találtak egy "ismeretlen hiba" című valamit, erre mondták hogy akkor fáradjak be egy márkaszervizbe ahol van erre gyári céleszköz mert az övék ezekszerint kevés ennek a hibának a megfejtéséhez
A fékfolyadék csere, azért időbe telik, meg elvileg egy komplett diagnosztika is majd fél óra, szóval nem olyan dráma ez, mondjuk amiért én mérges voltam, a Pappasnál basztak rádugni egy diagot, szoftverfrissítést se csináltak.
nekem az a rész nem tiszta hogy egy olajcserén mi tart 2.1 óráig beálsz felnyitja megnézi a folyadékokat kicsavarja felemeli leengedi - na itt bejön tényleg 10 perc amíg jól lecsorog - visszacsavarja leengedi feltölti megpróbálja átnézi az égőket ha ezzel egy szerelő nem végez egy óra alatt akkor vagy nem olyan képzettségű és gyakorlatú ami ezt az óradíjat indokolná, vagy mással is foglalkozik közben, és ugyanazt az órát kiszámlázzák másnak is asszem
Én a debreceni OMP Autóházba vittem 4.éves szervizre,
- leeresztő alátét: 171 Ft
- pollenszűrő: 9.398 Ft
- olajszűrő: 4.048 Ft
- fékfolyadék, 2dl: 5.142 Ft
- total hks 5w40 olaj, 3l: 15.998 Ft
- szervízdíj, 2,1óra: 29.870 Ft
összesen: 64.628 Ft
én a szervízdíjat sokallom. 1 éve vettem az autót, az előző tulaj meghagyta az első (45.465 Ft) és harmadik (38.920 Ft) éves szerviz számláit, így legalább össze tudtam hasonlítani. Akkor a szervizdíjjak kb.10.000 Ft volt. (Pappas Autó, Bp.Kárpát u.)
Igen, kb. olyan volt... De igazán fel sem tűnt, (gondolom folyamatosan jött elő) amíg át nem ültem a vatta új golfba. Na amikor onnan visszaültem, akkor feltűnt a zúgás, ami azóta egyre erősödött (vagy csak egyre jobban zavart).
Jól értem, a benzinnyomás-csökkenés egyszeri eset volt az immo ki nem iktatása miatt, és a hibajelenség ez után jelentkezett, elöször 3000-re, majd 5000-re korlátozott maximális fordulatszámmal? Az ECU próbálta így védeni a motort?
Ettöl még furának találom, hogy nem gyújtott MIL-t.
Na megvan a diagnózis. A fedélzeti komputer hibaüzemre kapcsolt a benzin nyomáscsökkenés miatt, teendő:5x egymás után motorindítás 10 mp járatással, 6-nál hibátlanul indul.
Várom a KIA méltányosságát a jobb hátsó kerékcsapágy csere ügyében. Éppen kiszaladtam a 2 évből (és már nem garanciális..).
Remélem elnézik, mert nekem meggyőződésem, hogy ezt a 60e szerviz alkalmával észre kellett volna venni. Mondjuk a szerviz is csodálkozik, hogy a jobb hátsó, bármelyik első magyarázható lenne 60e km után a jó magyar utakkal, de a hátsó? Én az elégedettségi kérdéseknél meghiányoltam, hogy nem kaptam tájékoztatást futómű, fékek stb. állapotáról a szervizben. Szerintem ez bele kellene, hogy férjen.
Láss csodát, meggyógyult magától a jószág. Szerintem a benzinrendszer levegősödött le (szvsz lopásgátló helytelen használata), de sovány disznó vágtában ügetek egy hibakód olvasásra.
Nem vagyok benne biztos, mindenhol így müködik-e, de nálam az assistance a garancia idötartama alatt az éves kötelezö karbantartások után automatikusan/ingyenesen meghosszabbodik egy évvel.
"Egy hátulról ráfutásosnál 99%-ban rád húzzák a vizes lepedőt. "
Nekem ez a mondat: "....én hiába vagyok óvatos ha mások nem és egy hátulról ráfutás is komoly pénzekbe kerülhet. ..." azt jelenti, hogy az elbeszélő a vétlen, és hátulról ütköznek neki. Ráfutásos balesetnél a hátulról érkező szokott az elmarasztalt lenni - persze vannak kivételek.
Nekem 2 évet mondott a kereskedő mikor megvettem, de majd rákérdezek akkor most :) Mindenesetre az éves szervizen nem kérdezték meg, hogy akarom-e hosszabbítani, pedig szerintem illene egy ilyen kérdést feltenni.
Egy kollégámnak a 2010 októberi Vengáján (amin tehát tavaly október óta semmilyen garancia nincs) a tönkrement klímakondenzort a dealer 80%-os kedvezménnyel cserélte ki (10 éves korig érvényesíthetö a Kiánál méltányosság, ha a futásteljesítmény nem haladja meg a 150 ezer km-t - természetesen kizárólag markaszervizben szervizelt autó esetén).
Klubtársam négyéves Picantóján néhány hónapja full díjmentesen cseréltek motort, miután 71 ezer km-nél elugrott benne a vezérmülánc.
Ezt pedig csak érdekességként: januárban voltam a kocsival éves szervizen. Májusban kaptam egy mailt a Kiától, amiben azt kérdezték, szívesen elmennék-e egy sportrendezvényre, aminek a Kia volt az egyik föszponzora - ez történetesen egy olyan rendezvény volt, akire már évek óta szerettem volna elmenni, de sajnáltam rá a pénzt. Miután igennel feleltem, simán küldtek két jegyet, aminek az értéke majdnem egálban volt az év eleji inspekció költségével.
Egy hátulról ráfutásosnál 99%-ban rád húzzák a vizes lepedőt. Nekem is van cacso-m, igaz nekem a lízing miatt, de megnyugtatóbb így vezetni meg otthagyni a kocsit bárhol :)
50ezer volt az első éves olajcsere szervizem nekem is, de inkább a rezsi óradíjon lehetett volna fogni. A szűrőkön pl utángyártottban spórolhattam volna összesen 5ezret, pláne hogy a levegőszűrőt nem is kellett cserélni mert nem a tanyára járok a porban.
A másik ilyen kényelmi szolgáltatás a KIA assistance, ami évente asszem 5ezer ft, 2 évig jár is az új autókra ingyen, aztán fizetni kell. Ennyit szintén megér, hogy ha lerohadok valahol egy defekt miatt akkor az assistance jön aztán kiment a bajból.
feltéve ha a károkozónak van KGFB-je. Sajnos elég gyakran hallani, hogy nem kötik meg a "kötelező" kötelezőt.
Az eddigi hozzászólásokból az derül ki, hogy maradjak a szakszervizes szervizelésnél. Esetleg valakinek van arról infója, hogy a garanciális hibákat mennyire korrekten rendezik? Mert arról már hallottam, hogy voltak viták a garanciális javításokkal kapcsolatosan.
"...én hiába vagyok óvatos ha mások nem és egy hátulról ráfutás is komoly pénzekbe kerülhet. ..."
Ha nem te vagy a hunyó, akkor a kötelező gépjármű-felelősség biztosítás állja a cechet, ezért kár Casco-ra költened. A kötelező fizeti a sérülésedből adódó költségeket is (pl. kötszer, gyógyszer, gyógytorna-eszköz, orvoshoz járás költségei, stb.), sőt, még fájdalomdíjat is, vagy ha pl. a feleséged nem tud főzni a sérülés miatt, akkor a megrendelt ebédet, ha te nem tudod a kertet ápolni, akkor a felfogadott kertész bérét, stb. Ugyan így az utasod ugyan ilyen költségeit is. Ezekre a Casco pl. általában nem fizet semmit.
A Casco arra való, ha magadnak okozol kárt, vagy a balesetben te vagy a hibás, vagy a távollétedben okoznak olyan kárt, ami nem a forgalomból következik - pl. beverik az ablakot, végighúzzák kulccsal az oldalát, ellopják, stb. Sőt! Elvileg ha egy kisodródó autó nekimegy a te parkoló gépednek, és le lép, a MABISZ helyt áll a kárért.
"...És ezért szeretném azt megtudni, hogy mennyire jellemzőek a meghibásodások ennél a típusnál. Viszont erre még nem kaptam senkitől infókat. ..."
Valószínűleg azért, mert nincs típushiba. Egyedi meghibásodások lehetnek, azokról pedig egy ilyen fórumon csak egyes esetekről hallhatsz - ahogy pl. KATi fényszóró hibájáról. De ezek lehetnek annyira sokrétűek; lehet gond a váltóval, futóművel, elektronikával.
A Cee'd-ek nem azok közé a típusok közé tartoznak, amik között sok van, ami megőrjíti a gazdáját a gyakori meghibásodással. Ám nyilván lehet hibája, van is, de talán nincs típushiba, mint sok más autótípusnál, főleg motortípusnál. De ezt nyilván átgondoltad, amikor az autót - pont ezt a típust - megvetted. Ha megnézed a különböző meghibásodási felméréseket, a (jó) pár éves autóknál már nincs olyan, hogy hibamentes típus. A kérdés az, hogy az autók 10 vagy 80 %-a lesz hibás, és a hibák milyen jellegűek.
Még annyi kiegészítést tennék, hogy hosszú távra vettem az autót és nem tervezem 10-15 év múlva sem eladni. Értem én, hogy mindennek ára van, csak az nem mindegy hogy mennyi. Senki sem csinálja meg ingyen az olajcserét és sok esetben az után gyártott alkatrészek is tökéletesen működnek, amiknek az ára akár a fele is lehet a gyáriaknak. Félreértés ne essék........ egy korrekt szervizelési árat eltudok fogadni, de egy 1 éves autónál ahol csak olajat kell cserélni és ment 5.000 km-t ott ne kérjenek már el 53 e Ft-ot. Ha otthon leszek leírom pontosan a részletes számla tételeit.
Garanciára azért van szükség, mert az autók müszakilag nagyon komplikált szerkezetek, és hiába ülsz egy statisztikailag nagyon megbízható autóban, egy váratlan meghibásodás komoly pénzekbe kerülhet.
Pontosan ezért kérem az észrevételeket, mert vívódok. És ezért szeretném azt megtudni, hogy mennyire jellemzőek a meghibásodások ennél a típusnál. Viszont erre még nem kaptam senkitől infókat. Cascora azért van szükség, mert egyre több őrült szaladgál az utakon és én hiába vagyok óvatos ha mások nem és egy hátulról ráfutás is komoly pénzekbe kerülhet.
Azért kerül többe a márkaszervizes átvizsgálás, mert az importör folyamatosan kötelezi a szervizeket a legújabb gyári célszerszámok, berendezések, diagnosztikai szoftverek megvásárlására és használatára (és nyilván nem is adja nekik olcsón). Ezek viszont maguktól értetödöen nem állnak rendelkezésre egy független szervizben, mint ahogyan a gyári szervizinformációk sem. Amikor egy bizonyos hiba elöfordulási gyakorisága meghalad egy bizonyos szintet, a gyár elöször fokozott ellenörzést ír elö a szervizeknek a hozzájuk érkezö autókra, innen egy esetleges visszahívásig még elég hosszú út vezet - ezek az információk viszont nem állnak rendelkezésre a független szervizek számára.
Végsö soron egy magasabb szintü szolgáltatást kapsz a pénzedért a márkaszervizben a garancia megörzése mellett. Ez utóbbiról lemondani pedig hatalmas luxus, az autó értéktartásának megörzésében is jelentkezik. Nem a motor az egyetlen alkatrész, ami elromolhat a kocsiban - inkább azt mondanam, az romlik el benne a legkisebb valószínüséggel, ellenben van még benne további ötezer alkatrész, és elég sok az olyan is, amit nem lehet 200e Ft-ból kicseréltetni.
Minden márkaszervizes árképzésnek lenyúlás szaga van - de hát meg kell fizetni az üvegpalotát, a többállásos, emelős szervizt, a szerelők, és értékesítők időszakos képzését, a célszerszámokat, gyári javítási instrukciót, a kötelező promóciókat, tesztvezetést, szép, színes-szagos katalógusokat, a pénztárost, a takarítást, a szalonban álló bemutatóautókat, stb. Mikor vetted a gépet, ezek nagy részét "ingyen" megkaptad - gondolom volt autó, amibe beülhettél, esetleg próbaút is volt, lapozgattad a prospektust, talán egy kávét is kaptál, amíg átvetted az autót, volt egy fotel, ahol leülhettél, stb.
Félreértés ne essék, nem védem a márkaszervizt, egyáltalán nem vagyok híve, de azért lássuk be, nincs ingyen ebéd, mindennek ára van.
Egyébként évi 5000 km-es használat, és garázsban tárolás mellett miért van CASCO? Statisztikailag elég kicsi a valószínűsége, hogy baja esik, ellopják, stb., így innen nézve az is netto felesleges pénzkidobás.
És még1x; az autód értékébe az is benne van, hogy garanciális-e vagy sem, tehát ha nem viszed el az előírt időben az előírt helyre, az is pénzedbe kerül - lehet, hogy nem ma, de talán holnap...
Köszönöm a hozzászólásokat. Az évi 5.000 km-t jellemzően hosszútávú közlekedéssel hozom össze és garázsban tárolom az autót....... télen szinte nem is használom és van cascom is. Tegyük fel, hogy az első 5 évben nincsen meghibásodás, hiszen 5 évesen csak kb. 25 e km lesz az autóban és még kötelező alkatrész cserék sincsenek. Ha 2 évente cserélek olajat, akkor az 5 éves koráig még 2 X kb 20 e Ft-ba lesz a két olajcsere + pollen és levegőszűrő + kb 10 e Ft. Összesen 50 e Ft. Szerintem másra nem fog kelleni költenem......... jó esetben! Ellenben szakszervizes évi vizsgálatoknál a következő 4 évben a költségek minimum 250 e Ft lesz. Ha így veszem, akkor évente 50 e Ft megtakarítás lenne. És ha előfordul valami hiba ami amúgy garis lenne, akkor 200 e Ft-ig még egálban lennék. Egyébként nem mindenre vonatkozik a 7 éves garancia, hiszen az akkumulátorra csak 1 év, a navigációs panelre 3 év, kopó alkatrészekre pedig semmi. Ezért kérdeztem, hogy a motorral, mint fő alkatrésszel egy szívó motor esetében milyen gondok fordulhatnak elő és milyen gyakorisággal? Ezek az autók ezzel a motorral megbízhatónak számítanak, főleg ha még vigyáznak is rá. Nekem a szakszervizes vizsgálatnak igencsak lenyúlás látszata van.
"elvileg - a törvényeket értelmezve - bárki elvégezheti a kötelező szervizt, aki rendelkezik megfelelő szaktudással és felszereltséggel, az autó nem veszti a garanciát."
az a baj a lurdy-val hogy nem lehet pontosan tudni a státuszát amikor elkezdtem oda hordani az autót teljesen márkaszerviz voltak, garis javitást is csináltak (a fűtőmotoromat cserélték gariban) az egyik legutolsó alkalom után meg a kia marketingese hívott fel hogy látták a rendszerben hogy ott voltam és akkor válaszolnék-e néhány kérdésre hogy hogy voltam megelégedve tehát akkoriban még - ez talán négy éve lehetett - rendben voltak aztán jöttek a hírek hogy még márkaszerviz de már nem csinálhatnak garist most meg lehet hogy lecsúsztak már a külsős privát szerviz kategóriába, akik - mint írod - elviekben elvégezhetik, a gyakorlat kétséges kár, mert egy konstruktív hozzáállású társulat volt, csak hát be kell lássuk, a körülményeik tényleg nem annyira fényesek
Vettél egy vadiúj autót komoly pénzért, aminek jelenlegi értékében benne van az a tétel is hogy még GARANCIÁLIS.
Fogd fel úgy, hogy nem az index ellenőrzéséért fizeted az 53e Ft-ot, hanem a GARANCIÁért.
Ha két évente viszed szervizbe, és azon spórolsz kb. 20e Ft-ot, az a hátralévő 6 év alatt 120e Ft - nem egy őrült összeg ennyi idő alatt, többet veszíthetsz akár egy eladáskor is, ha a gépre már nem érvényes a garancia. Hovatovább egy baleset esetén is előfordulhat, hogy a biztosító a totálkáros jármű értékvesztésébe ezt a tételt is belekalkulálja - de ne legyen ilyen eset!
A garanciális szerviz hasonló költség, mint a CASCO.
Ha visszaolvasol egy kicsit, nemrég volt téma a LED-fényszóró hibája, amit garanciában cseréltek, emlékeim szerint a fényszóró ára 300 Ft felett lett volna, ehhez jön még a csere költsége. Ha ebből kivonod a "felesleges" 120 ezer Ft-ot, még mindig 200.000 Ft felett jársz...
Ha spórolni akarsz - és egyébkét ki ne akarna - akkor első körben megnézném a KIA honlapján, hol vannak ésszerű távolságon belül hivatalos szerviznek minősülő műhelyek, majd felhívnám ezeket a szervizeket, vagy ha még többet akarnék spórolni, e-mail-ben kérnék tőlük ajánlatot a soron következő szerviz költségeire, majd ha ez megvan, döntenék.
Egyébként pedig olyan nincs, hogy egy autón semmi nem romlik el. A KIA jól áll ebben a kérdésben, amennyire tudom, de bármikor becsúszhat valami gebasz - és ahogy az ismert népi bölcslet tartja; kivétel erősíti a szabályt.
Én 2 évente biztos nem kockáztatnék 20ezer Ft-ot, ha vadiúj autóm lenne. És nem azért, mert a megbízható szerelő ne tudna mit kezdeni vele, hanem a fent leírtak okán.
Ha nagyon vigyázol az autódra - ahogy írtad -, akkor abba a körbe az garanciáliát fenntartó ellenőrzés is bele tartozik - szerintem.
Az egy másik kérdés, hogy azt az évi 5000 km-t milyen üzemben teszed bele. Ha rövid, városi szakaszok teszik ki a legnagyobb részét, akkor bizony én a helyedben évente leereszteném azt a fránya motorolajat, mert komoly elhasználódásnak van kitéve szegény.
Én anno rákérdeztem a KIA képviseletnél, hogy a KIA Lurdy szervizelését elfogadják-e garanciavesztés nélkül. Kaptam választ, de abból nem derült ki, hogy igen, így lenne.
Úgy olvastam egyéb cikkekben, hogy elvileg - a törvényeket értelmezve - bárki elvégezheti a kötelező szervizt, aki rendelkezik megfelelő szaktudással és felszereltséggel, az autó nem veszti a garanciát.
Ne legyenek kétségeink, hogy egy nem márkaszervizes munkavégzésű szervízeléses múlt után a márkaképviselet elutasítaná a garanciális igényeket. Lehetne perre menni, hogy a korábbi szervizek megfelelnek a márkaképviselet által támasztott követelményeknek, kiképzett szerelőik vannak, rendelkeznek a szükséges célszerszámokkal, gyártói dokumentációkkal, szoftverekkel.
Szerintetek melyik szerviz vállalná, hogy bíróságra jár? Inkább bemondja, hogy semmi nem áll meg a fentiekből.
Fogas kérdés, mi van akkor, ha a meghibásodásnak semmi köze a kötelező szervizelés során elvégzett munkákhoz - ld. például az én lámpacserémet. Elvileg semmi. De tutti, hogy azt mondanák, a kötelező szervizen ellenőrizni kell a világítást, és mivel ez nem szakszerűen történt, nem él a garancia. Biztos nem véletlenül kellett lemásolni a szervizkönyv lapjait és elküldeni a központba.
Persze ez csak a magánvéleményem, mindenki mérlegelheti a rizikókat.
Nekem az autózás egyéb költségei mellett nem ér meg évente 20-40 ezer Forintot ennek a kockázatnak a vállalása.
ha nem esik ki földrajzilag túlságosan, nézd meg a kia lurdy-t az árban a privát szervizek és a márkaszervizek között van az utolsó hírem róluk hogy a kötelező szervizeket megcsinálhatják, de garist nem amikor utoljára náluk voltam, 35-40 körül volt egy kötelező gyakorlat ugyanez teljesen noname szervizben is 25 körül van, olaj szűrő levegőszűrő pollenszűrő ez a különbség már megéri hogy garis maradjon az autód
Kedves Ceed Tulajdonosok! Újonnan vett 2017-es ceed sw 1,6 GDI-vel rendelkezem. A napokban voltam az 1 éves szervízen és eléggé drágállottam az 53 e Ft-os szervízdíjat. Gondolkozom, hogy a jövőben nem vinném a szakszervízbe, mivel éves szinten csak kb. 5.000 km-et megyek az autóval és a korábbi autómnál is csak 2 évente cseréltem az olajat. Jó minőségű olajat tettem bele. Nagyon vigyázok a kocsira és egy megbízható szerelőhöz tudnám vinni ha esetleges meghibásodás lenne. Tudom, hogy így a garanciát elveszteném, de gumiabroncs nyomás ellenőrzés, irányjelző működés ellenőrzés és ehhez hasonló vizsgálatokért nem kívánok fizetni. Mennyire jellemző, hogy a garanciális időben olyan meghibásodás történik amire vonatkozhat a garanciális csere? Mennyire megbízható a benzines szívó motor? A kötelező alkatrész cseréket magamnak is tudnám intézni jóval olcsóbban.
Annyira belejöttem az írásba, hogy most nekem lenne egy kérdésem, hogy kinek, mi a tapasztalata az olajfogyasztással kapcsolatban?
Jelenleg 67k van az autóban 2016-1.6GDI.
15k km cserélem az olajat a gépkönyvi minőségre. Azt tapasztaltam, hogy a legutóbbi olajcsere(márkaszerviz) óta 7k km alatt maxról lemet a szint kb.60%~fél fölé.
Saját csere után nem tapasztalok ilyen mértékű olaj fogyást.
Légyszi osszátok meg az ilyen jellegű infótokat! Érdekel minden vélemény.
Ti bíztok a computerben? Az csupán tájékoztató adatot közöl a tankban éppen lötyögő (hol előre-hátra, hol jobbra-balra) hajtóanyag szintje, és az előzmény-fogyasztások (városi dugóban araszolás, vagy éppen lendületes menet, autópálya, országút, stb.) alapján.
Szerintem.
A tank űrtartalma is egy becsült adat, nem fogják kiköbözni, nem veszik figyelembe, hogy egyesek a betöltőcsonkot is fullra töltik, hogy mennyire áll ferdén éppen az autó, stb.
És akkor - hogy kicsit okoskodjak is -, a számítógép nem veszi figyelembe a hajtóanyag hőmérsékletét, aminek függvényében változik a térfogata - az egyetlen fizikai állandó értéke a tömege (magyarul súlya) :-)))
Tankolás témához nekem is van itt némi adalékom> már 2-3 alkalommal is volt olyan , hogy az 53 literes tankba 57-58 litert tankoltam , igaz a dízelolaj felhabosodása miatt már 47-50 liternél rendre kikapcsolt a pisztoly , de azért durva , hogy még annyit bele lehet csorgatni. Ilyenkor egyébként a fedélzeti hátralévő km-nek kb 20 körül szokott írni (és a sárga lámpa már kigyulladt 20-30-al előtte), tehát ebben nem téved nálam , mert tényleg elég üres a tank. Abban viszont rendre téved , hogy teletanknál hátralévő km-nek kb 900 km-t mutat (persze nem azonnal, de még 50 km megtétele után is. És ahogy megyek vele pár 100 km után a teljes hatótávra (tankolás óta megtett út a napi számlálón plusz a hátralévő távolság) 1100-1150 km-t ír ki. Viszont az átlagfogyasztást nem igazán találja el , végig 5,4-5,5-öt mutat , tankoláskor meg számolással rendre kijön 5,0-5,1 l/100 km.
Segítséget kérnék, hátha valakinek volt már hasonló probléma az autójával. 2011-es CRDI. Egyszerre világít menet közben az ABS és a kézifék visszajelző, a blokkolásgátló nem működik. Ilyenkor kezdetben a sebességváltásokat össze- vissza mutatta, de most kb 1 hónapja már nem mutat semmit. Nem azért mondom, mert az alapján váltok, csak érdekes. Régebben volt olyan, hogy egy idő után a lámpák elaludtak, és akkor a diagnosztikai vizsgálat nem mutatott hibakódot, nem tárolt semmit a rendszer. Már folyamatosan világít, és ilyenkor nem lehet rá csatlakozni hibakód olvasására. Átnéztek minden vezetéket, csatlakozást, és azt mondják, hogy ABS tömböt kell cserélni. A gyári nettó 193000 Ft, így bontókban kutakodok, de ott meg nincs olyan cikkszámú. 58920-1H450 a száma. A napokban egy újabb dolog jött elő. A check lámpa villog járó motornál. Aztán elalszik. Majd újra villog egy idő után. Mostanában egyre ritkábban, és kevesebb időre alszik el. A diagnosztika szerint kipufogógáz nyomásérzékelő probléma, de a szerelő szerint nem részecskeszűrő hiba. Van-e valakinek hasonló tapasztalata? Előre is köszönöm.
tudnátok segíteni hogy lehet, hogy az autó tegnap lényegében elzavart a kútra, hogy tankoljak (55 km-t írt a maradék benzinre), de az 53 literes tankba 43 litert tudtam belecsorgatni. nem jön ki matek. ennyit téved a számítógép? az előző tankolásnál ugyanez volt.
Köszönöm a válaszokat! Első körben ellátogatok ellátogatok a XVI. kerületbe, Gödöllő a munkaidőt figyelembe véve most túl messzi lenne. Viszont jó tudni, hogy van B alternatíva is. Köszi mindenkinek! :)
Na,elegem van ,márka szerviz,laptop,a hiba kód ugyanaz,mint először.Elmondom a villanyásznak mi történt.
Azt mondja ,ez szerinte vezeték szakadás.Benéz a motor térbe,és a turbó és a DPF közti hőmérőnél a motor felöli korbácsnál (tehát az egy vezeték köteg,278 000 Ft)a csatlakozónál elvolt törve egy vezeték,pont a csati után ,tőben.
Az elejétől fogva sejtettem,hogy ilyen piti hiba lesz,én is néztem a motor teret,mindent meg mozgattam,és nem jött elő a szakadás.A levágott vezetéken látszik,hogy régi szakadás,mert a réz vezeték már sötét színű,lehet csak a szigetelés tartotta össze,azért nem látszott.
Az autó rendesen működött,semmi hibát nem érzékeltem,csak a lámpa villogott,de ez egy idő után már idegesítő volt.
Csak azért,hogy feldobjam a fórumot,mert már napok óta halott :))
Aki ezt a műanyag dolgot mondta nekem, maga is tetőcsomagtartó gyártó, és a maga gyártotta rémséget próbálta rám lőcsölni ezzel a szöveggel. Ráadásul az övét 4-es (négyes) csavarral kellett volna felfogatni úgy, hogy minden egyes alkalommal sínen kupak le, a sínt rögzítő tőcsavarra menetes hüvely fel, abba négyes csavarral rögzíteni a talpat, ami felfekszik a sínre, vmi csúful néz ki. Leszerelés visszafelé ugyan ez, mert a menetes hüvely kilóg a sínből. Ja, és ha ez nekem bonyolult, alkalmanként 1000-ért szívesen fel- és leszerelik nekem.
Viszont az összes többi meg összeroppantja a műanyag sínt, beleértve a Thulét is, úgyhogy csuda jól járnék az övével.
Nem néz ki rosszul. Viszont ha jól látom a videót nincs a gyári furatba illeszkedő pöcök rajta, ami jobban pozícionálná. (vagy csak nem megfelelően tették fel a sínre :-) ) A gyárit annyival egyszerűbb kezelni, hogy nem kell kulcs a szereléshez, a tartó lábába van integrálva a feszítő. Csak egy műanyag kulcs-féleség van hozzá, ha le is akarja zárni az ember a lopás ellen. Amúgy ma megnéztem a sínt, mert minap felmerült a kérdés az anyagáról. Az első-hátsó íves részek műanyagok, maga a sín, amire a kereszttartót kell illeszteni, azok fémből készültek.
Tegnap miután megpróbáltam becsukni az elektromos visszapillantó tükröt a 2010-es KIA Ceed-emen, valami megnyekkenhetett benne mert a bal oldalsó elkezdett nyekeregni és nem csinál semmit. Mivel miután a kulcsot is kivettem folyamatosan nyeke5rgett így kihúztam a biztosítékot, hogy ne merítse az akksit. Sajnos a csomagtér ajtóval össze van kötve, így azóta azt nem tudom kinyítni :( Van valami trükk amivel ez valahogyan megtehető, másképpen nem lehet kinyitni a csomagtérajtót? Valakivel fordult már elő hasonló?
Ha WD40-el csinálták, akkor nem lesz tartós, mert egyrészről kimossa azt a kis kenőanyagot is, ami benne volt, másrészt maga a WD40 nem igazán jó kenőanyagnak - szerintem.
A tartósabb megoldás a PTFE kenőanyag lenne - zsírszerű, így nem folyik ki, vagy el, van kenőhatása, de nem szedi magába a koszt. Ilyet is szinte mindenhol lehet kapni, zárakat, bowdeneket is ilyenekkel érdemes kenni. Drágább, mint a WD40, de tartósabb.
Igaz, nekem a gyári tartó van, de azért azt kétleném, hogy a helyesen felszerelt tartó idővel elszabadul. Figyelni kell a kis lyukra, hogy abba illeszkedjen a tartó pöcke, ezáltal tuti párhuzamos is lesz a két tartó, másrészt nem csúszkál el a tetősínen ha nincs annyira meghúzva a tartó. Nem olcsó a gyári (nekem 185 € volt), de Thule gyártmány és ha hosszú távra gondolkodik az ember, megéri. Előző autómhoz CAM márkájút használtam. Igaz ajtónyílásba kapaszkodós volt tetősín híján, de körülményes volt a szerelése, és pár év alatt megviselődött. Pedig ritkán tettem fel. Szóval ha gyakran használná, szerintem spórolj még kicsit és vedd meg a gyárit, meg leszel elégedve!
Kéne nekem tetőcsomagtartó, ámdemindazonáltaléspediglen a gyári, meg a THULE alulról nyalogatja a 70ezret, sőt.
Elzarándokoltam a http://www.gomboscsomagtarto.com/tetocsomagtarto -ba, ahol aszonták, gond van, merhogy a tetősín műanyag, ergo a sínszorítós megoldások előbb-utóbb elszállnak, ők viszont gyártanak közcsavarhüvelyes-csavaros csodát, akár 80 kg -t is bír. Nem az egyszerűség és az ergonómia csúcsa. Megpersze a konkurrencia (MENABO) olaszok által Kínában gyártott és olyan is. Hát a keresztrúdját megmutatta, nem az örökkévalóságnak készült.
Nyilván amit 10-14ezerért rőfölnek, azt meg sem nézem, de karácsonyfáig jó lenne vmi optimális (minőségileg, szerelhetőségileg és pézügyileg) megoldás.
Tehát ezúton érdeklődöm a tisztelt olvtársatkól, ki hogy oldotta meg és mik a tapasztalataik.
(Ezúton köszönöm a segítséget azoknak, akik a 4 évszakos gumi megoldást javasolták, végrehajtva, bevált)
Ha az utastérben hallod, akkor vélhetőleg a pedálrend körül lehet a bibi. Gondolom pedáltengely, rugófelfogatás, stb. lehet, ami némi kenőanyaggal (pl. száraz teflon-spray) valószínűleg orvosolható.
Ez az, hogy nem tudom. A Cee'd Klub fórumán rákeresve azt láttam, hogy ez a "nyikorgás" másoknál is előfordult. Érdekes módon itt nem találtam ezzel kapcsolatban semmit.
Egyébként egyszer ezzel már csináltak valamit a szervizben, csak az a baj, nem tudom mit. De, szerkezet vagy alkatrész csere - úgy emlékszem - nem történt. Ma megpróbálok beugrani a szervizbe, hátha tudnak valami okosat mondani.
hali.valaki probalt tankolni bioetanolt (e85) ceedbe ? elozo kocsimon (felicia) fel evente 10 litert nyomtam bele,kicsit kitakaritotta a motrot.ezt meg azert takatitani nem akarom ,5600 km van a kocsin,csak erdekel,h ezek a kocsik mennyire toleraljak !?koszike
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy le lehet-e cserélni az ablak keret mellett futó (jelenleg fekete)műanyag borítást, krómozott hatásúra. Lehet-e ilyet szettben kapni, házilag ez cserélhető?
A 2012-ig futó szériánál mindkét dízelmotor esetében még egy évet írt a gépkönyv.
De ettől még nyilván próbálkoznak a gyártók.
A gond ott (is) van, hogy a felhasználók nem úgy, és nem arra használják az autót, amire a gyártó optimalizálta, ennél fogva az előírt karbantartások sem lesznek optimális időpontban, és tartalomban végrehajtva. Ha pl. egy autót elővárosból ingázásra használnak, már jobbak a hosszútávú esélyei, de még jobbak, ha egy alkalomra 80-100 km-nyi utat tesznek meg vele. Ezzel szemben sok turbódízel autó szolgál úgy, hogy beindítást követően 5-10 percen belül leteszik a sulinál, majd 3 perc múlva újra megy 20 percet, és ennyi. Délután ugyan ez, beiktatva egy Lidl-t. Ez még a benzinmotornak sem jó, hát még a lassabban melegedő dízelnek, és az olajminőségre kényes turbónak.
Ráadásul sokan nem ismerik a motor túlélését alapjaiban meghatározó, üzemi hőmérsékletet el nem ért motor kímélő használatát, amit mellesleg a forgalom sem tolerál.
Az már csak hab a tortán, hogy a hűtőfolyadék hőmérséklete hamarabb ér el üzemi hőfokra, amikor a motorolaj még nincs a teljesítőképessége javán, így hiába meleg a "víz", és tűnik úgy, hogy a motor terhelhető, valójában egy ideig még kímélni kellene. Nem is értem, miért nincs az autókban olajhőfok műszer (bár van olyan autó, amiben vízhőfok-mérő sincs...), mert igazán az mutatja, mikor lehet már tolni neki (én szereltem ilyen műszert az öreg autómba, látszik is, mennyire eltér a hűtőfolyadék, és a motorolaj hőingadozása, a "víz" már a műszer középállásában, de a motorolaj még nem érte el az 50 fokos hőmérsékletet, miközben az ideális olajhőfok nagyjából 80-90 0C - amennyire tudom.
Lehet, nem sok új autó gépkönyvével találkozom. Minden esetre a Cee'd gépkönyve is 12 havonta írja elő a cserét, és eleddig minden járművemnél ugyan így volt.
Nos a technológiai fejlődés valahogy nem esik egybe a szerzett tapasztalatokkal. Én sajnos beleestem egy 1,2-s VW motor üzemeltetésébe (tulajdonlásába): 57e km-nél már a második vezérlés csere előtt eladtam óriási veszteséggel mert mindenki tudta róla, hogy rossz koncepció, valamelyik évben mikor kihozták az év motorja lett!. A mostani szívó 1,6 GDI szuper autó ahhoz képest! Még akkor is ha nyomatékban sehol sincs a turbóshoz képest.
Szóval mint olvasom két márka bírja ezt a "nem turbós" versenyt, nagy a dilemma, hogy mit is vásároljon az ember ha nem szeretne dízelt és több évre vásárolná mint mondjuk négy-öt.
Azt írja: "A hosszú, akár 30 ezer kilométeres gyári olajcsere-periódusok is nagyban hozzájárulnak a mai autók széteséséhez, aki igazán törődik az autójával, az nem veszi komolyan ezeket, és inkább évente vagy 15 ezer kilométerenként lecseréli az olajat."
De hiszen majd minden autó gépkönyvében a motorolaj-cserére két feltételt ír elő, melyek közül az a mérvadó, amelyik előbb következik el: kilométer-futást, és időintervallumot - utóbbit jellemzően egy évben határozza meg. Ennél fogva még annak is évente le kell zavarnia az olajcserét, aki nem megy 15/20/30ezer km-t 12 hónap alatt.
Ezek az írások több erösen támadható tételt kevernek nyilvánvaló tényekkel.
Melyik autógyártó fogja belátható idön belül kivezetni az elmúlt években kifejlesztett-bevezetett turbós motorjait?
A turbófeltöltö hatásfokot növel, mert hulladékenergiát hasznosít, a vele felszerelt motorok pedig nem miatta mennek tönkre, hanem mert -szándékosan vagy sem- alultervezték öket, ez viszont mostanra már nagyjából a még gyártásban lévö szívókat is elérte, hiú ábránd lenne tölük a normálisan karbantartott turbósokénal magasabb futásteljesítményt elvárni.
Ami véleményem szerint reálisan várható, az a közvetlen befecskendezéses technika visszaszorulása lehet, mert az új WLTP-szabvány bevezetése miatt ezekre most mind részecskeszüröt kellett tenni, és ennek a többletköltsége már kérdésessé teszi az általuk elért hatásfokjavulást.
WLTP: "A Kiánál a modellfrissítések már megoldották az átállást, nyugdíjba került ugyebár a Ceed 1,6-os szívó benzinese és a Sportage, Carens, Optima modellek 1.7 CRDi dízele, utóbbit 1,6-os fogja váltani, a Sportage V6-os motorján pedig igazítanak egy hajszálnyit." cikk
Szóval búcsút inthetünk a szívó benzineseknek... marad a turbós azoknak akik nem kedvelik a dízeleket.
A Lidl-ben valóban ki lehet fogni házi használatra megfelelő minőségű cuccokat. Én pl. az "okos" akksitöltőjüket használom rendszeresen, de vettem már forrasztópákát, műanyag-ragasztópisztolyt, stb., mind rendben volt.
Szerintem nyugodtan bevállalhatod - kérdés, mikor lesz ismét a kínálatban.
A tetősín ezer%, hogy megfelel az előírásoknak, tehát tudja, amit tudnia kell, biztonságos, legfeljebb nem Thule-minőség.
A hozzáértő kollégákat kérdezem, hogy kombira a tetősínhez milyen kereszttartót ajánlanátok? Úgy tudom a KIA a Thule-ét adja, de hogy olcsóbban vagy drágábban ahhoz tudnom kéne hogy milyen Thule típus menne rá.
Van aki már végigment ezen a beszerzésen?
Feltételezem, hogy a Lidl-ben kapható tetősín nem olyan fain :)
Keresnem kellett egy kezelési könyvet, találtam is a neten egy elég jót (2009-ben keltezték), abban a hűtőfolyadékra az alábbiakat írja 1,4/1,6 benzinmotor esetén:
- első csere 100e km, vagy 60 hónap elteltével,
- előzőt követő rendszeres csere 40e km, vagy 24 havonta.
Feltöltési mennyiségre 5,8-5,9 litert jegyez, a minőségre csupán annyit, hogy ethylen-glykol alapú, alumínium hűtőhöz való folyadékot kell használni.
Én is cserélek mindent, olaj és szűrők persze azonnal, most a fékolajat, gyertyákat fogom. A hűtőfolyadékot milyen gyakran kell cserélni, van erre valami előírás?
Ui: Valamiért úgy rémlett, hogy dízeled van, ezért emlegettem azt.
Szerintetek mi lehet a probléma, Kia Ceed 1,6 crdi 2011-es városban leállás után nem indul lefullad, többszöri indítás után újra jó, de felvillan a motorvisszajelző lámpa. Kicsit pörgetve kihúzatás után elalszik és újra jó. Regenálásra gyanakodtam de 1hét múlva ugyanez. Kb havonta járok vele pályán olyan ezer km-t. Olaj és olajszűrő most volt cserélve.
Nem garanciális a gép. Az átvizsgálást direkt csináltattam ott, 1: ott ismerik talán a legjobban a típust, 2: ha valami nem OK, nincs vita, hogy kókler, nem ért hozzá.
Nem ragaszkodom a márkaszervizhez, de ha már ott voltam, nem került semmibe rákérdezni.
A megvételt követően az olaj, és szűrőcserét pl. itthon megcsináltam magam.
Az 1,6 benzinnél sem nagy cucc a160e inspekció, nagyjából az olajcsere,+ szűrők, de a fékfolyadékot, és a hűtőfolyadékot mindenképpen cseréltetni akarom - nem ismerőstől vettük a gépet...
Ti garancia után is márkaszervizbe viszitek az autót? Csak amiatt, mert a szervizköltség azért lényegesen alacsonyabb, ha nem ragaszkodik valaki márkaszervizhez. Dízel 160 ezres szerviz egy olajcsere, légszűrőcsere, fékolajcsere. Ez legjobb anyagokkal is egy 30 ezer forintos mutatvány. Vagy még garanciális?
Egyébként a jópár megnézett autó alapján a következőket láttam: a hűtőt tartó félkör alakú konzol, és a motort alulról támasztó "segédkeret" sok autón felületi rozsdával büszkélkedett (ez szerintem nem jelentős probléma, viszonylag könnyen korrigálható, akár még házilag is), a nem bőrborítású kormány elég csúnyán tud öregedni, és érdekes módon több autón láttam, hogy egyik-másik ajtó felső éle is rohadt - ezt a vízvető gumi félrehúzása után lehetett látni. Egy-két autón volt a hátsó lökhárító felső széléhez kapcsolódó lemez éle rozsdás volt.
1,4 benzinmotoros autónál fordult elő, hogy határozottan érezhető volt, mikor a klímakompresszor bekapcsolt.
Egyebekben pedig ahogy KAti írta; nézesd meg egy hozzáértő műhelyben, ahol ismerik a típus sajátosságait.
Nemrég léptük meg mi is ezt, bruttó 15ezerért nézték át az autót KIA márkaszervizben - igaz, több mint egy hétre adtak időpontot. A 150ezres állás alapján kérdeztem, mire lehet számítani, de nem keserítettek el, csupán azt közölték, hogy 160e-nél esedékes a következő inspekció, de nem szokott gond lenni ezekkel az autókkal. Motor, fék, futómű, kasztni rendben volt. A vezérműláncot nem kell futás alapján cserélni, csak ha meghibásodik, vagy annak előjele mutatkozik. A mienk 1,6 benzin.
Ha "benzines jószág, karosszéria, motor váltó stb jó állapotú", akkor meg kell venni.
El kell vinni egy szervizbe, kérni állapotfelmérést, és ha nincs probléma, meg kell venni :-)
Ha nem számlával igazolt az utolsó kötelező szerviz - és még nem esedékes a következő - , el kell végeztetni a cseréket, amiket illik egy ilyen korú és futásteljesítményű autón. Ezt is megmondja a szerviz, hogy mennyibe kerül.
De mindig legyen 1-2 százezer Ft javításra. Ez mondjuk nem Cee'd specifikus :-)
Erről felelősen nyilatkozni senki nem tud, ebben a korban ez már nagymértékben előélet-függő. Ennél a km-állásnál az autó már lefutotta a hibamentes működésre tervezett élettartamát, de ez nem jelenti azt, hogy természetszerűen szét fog rajta minden dőlni, hanem innentől kezdve erősen lutrijellegű a dolog. Lehet/legyen vele szerencséd.
Ez egy benzines jószág, karosszéria, motor váltó stb jó állapotú, magyar autó második tulajtól . Engem az érdekelne milyen költségekre számíthatok ennyi kilométeres ilyen típusnál, mire kell különösen figyelni, illetve hány kilométert bír(hat) még el.Remélem vannak a fórumon páran ilyen tapasztalattal
Szerinted látatlanban tud bárki okosat mondani? 10 év és (bevallott) 200 ezer km elég sok ahhoz, hogy az autó bármilyen állapotban legyen. Beleértve a nagyon jót is :-)
Még azt sem írtad, hogy benzines vagy dízel.... (remélem van 1.4-es dízel és nem beszélek hülyeséget :-) )
csak neha ,a baratnom vezeti a kocsit,es en mellette ulok.nemlett volna rossz,ha egyiduleg mindket telo rajta lenne. en szeretem,es sokat hasznalom is.osszes hivasom arrol bonyolitom,nekem bejon.
Hát ha máshogy nem megy kapcsolja ki az asszony a blutuszt a telón.2 kattintás.Már nem emlékszem,hogy kell elsődlegesre tenni,de a leírásban mintha benne lenne.
pl en ,es a parom ulunk a kocsiban,es ha jon hivas enyemre,akkor az enyemet hangositsa ki,ha jon 10 percel utanna az overe akkor azt a telefont hangositsa ki..nkm ezt igy nemsikerult osszehozni
Én meg kiegyeznék vele, mert nekem az picivel több, mint két havi kötelező+casco...:-) Itt nagyon drágán mérik a biztosítást, nem olyan arányban van a fizetéshez, mint otthon...:-( Előző autóm amíg otthon volt, 11800 volt az éves kötelezője..:-))))
Nekem is kb ennyi volt. Félig a min és max között. Első szervíznél feltöltötték maxig. Nem jó bele az aluba való rózsaszín folyadék, ne keverd, ha arra gondoltál volna! Ez igaz aluba való, de nem keveredik a rózsaszínűvel. Nekem 15000 km utáni leengedésnél előző autómban a lavórban szétnyílt a két szín. :-) A szervízekben utántöltik gyári folyadékkal és nem drága.
Szia! Múlt 7végén megcsináltuk a mutatványt sógival és tényleg minden egyértelmű volt, adta magát. Bezsíroztuk alaposan, azóta is kikattan ha a kulcsot kiveszem. Ezer köszönet neked és hogy ilyen kalaposan leírtad a lépéseket, ezek alapján tényleg gyerekjáték volt :)
Szia , nem égett ki az izzó , de ha mégis kiégne például az index , jó tudni hogyan megy , mert ilyennel nem rohannék a szervizbe. A tiéd is ötajtós , esetleg megpróbálhatod lejön-e a búra?
"Meg tudnátok mondani, higy 2007-es Cee'd-eken hol van az alváz-, illetve a motor-szám?..."
A jobb első ülés előtt/alatt egy felhajtható szőnyegrész alatt, a bal "A" oszlop mellett, a szélvédő alsó élén, és a bal első ajtó kinyitásakor a "B" oszlop aljában látható fekete táblán van az alvázszám. A motorszám motorváltozattól függően változhat, nekünk az 1,6 benzinmotoron alulról olvasható a blokköntvényen. EZ 2010-es modell, de szerintem ugyan ez a korábbiak esetében is.
A most átvett jószágban -ceed sw - (olvasottak alapján) lévő navitól nem vártam sokat, mert nem sok jót olvastam a KIA navikról. Ehhez képest azonnal bootol, tudja, melyik sávban van és eddig midig időben figyelmeztetett, magyarul. Grafikája, menürendszere erősen emlékeztet az IGO-ra, szerintem annak egy KIA által háziasított változata.
Én is voltam tegnap szakszervizben, mert engedélyt kell kérniük a garanciális cseréhez. Lefényképezték, lemásolták a szervizkönyv lapjait, azt ígérte a pasi, még aznap elküldi ahova kell, s a jövő hét elején cserélik. Ami bosszant, hogy emiatt kétszer kell a szervizbe elmennem, plusz még a műszaki vizsga. Lehet, műszakiztatom a szervizben a lámpacsere alkalmával. Kicsit drágább, de nem kell még egy délutánt elcsesznem vele.
Nem csodálkoztak a hibán, többször találkoztak már vele. Azzal bíztatott a munkafelvevő, hogy amelyik autón cserélték, nem jött elő (még...) újra a probléma. Azt mondta, nem a LED-ekkel van gond, hanem a vezérlő elektronikával.
Műszaki lejárta előtt egy héttel vettem észre, hogy nem világít az egyik nappali menetfény.
Persze így nem megy át a vizsgán.
LED a drága, és ez itt most komoly jelző - 200 ezer Ft körül van a lámpatest.
Még jó, hogy garanciális, csak kicsit kapkodós az ügyintézés a maradék pár napban :-(
Belegondoltam, egy benézett féktávolság, kicsi törés, ugrik 6-700 ezer Ft.
Azt sem elemeztem még ki, mit fogok tenni, ha garanciaidő után romlik el.
Biztos meg lehet javítani, esetleg törött lámpa felhasználásával, de ha pont így esik a műszakihoz közel, lehet keresni olyat, aki át tudja így is vinni a vizsgán.
Próbáltam hátrafelé húzni erősen , de nem mertem egy határ után , nehogy megsérüljön vagy törjön valami. Bevilágítottam a keletkező résen , én is arra következtettem ami keveset láttatni enged , hogy valami gömbcsukló megy bele valami hüvelybe , de rohadtul nem ereszti. köszi , még próbálkozom.
Sziasztok , 2018-as ötajtós Ceed hátsó lámpatestet hogy kell kiszedni izzócseréhez? Kicsavartam a csavarokat amivel a kasztnihoz rögzül , de belül valami nagyon fogja még a burát , feszegetni nem akarom. Van valami speciális trükk , ahogy kijön? ha valaki próbálta már és sikerült , kérem írja meg! köszi
:-) Köszönöm, azt hiszem maradok a 15-ösnél. Sok érv szól mellette, meg nekem amúgy is kellemes, ahogy guru az autó, nem vágyom keményebb érzetre. Csajozni meg majd megpróbálok valami más módszerrel... :-)
Eddig találgatások mentek az ablakok felhúzására , de végre te végigjártad kézzelfoghatóan! Ez hasznos info , itt sokan kérdezték már , hogy mi a megoldás , köszi!
Ablakemelő beszerelve. Csak a '12 utáni 4 elektromos ablakúakba szerelik még egy darabig. A szerkezet kiötlője gyártatott 100 db-t és végig házalta vele a szakszervizeket, akiknek ez nem kellett. A KIA Szabó végül megvette az összeset, és amíg van, beszerelik.
mellesleg riasztó oldás kétszeri nyomásra le is tudja húzni az ablakokat, mire odaérek, kiszellőzik a gép.
Az egész meló 1 - 1,5 órát vesz igénybe, a bal első ajtóra és az A oszlop aljára korlátozódik.
Egyszer láttam egy 18-as felnis autót (nem Ceed) aminek iszonyat peres gumijai voltak, jól nézett amúgy ki a piros lámpánál, de röhögve mentem utána, annyira vicces volt nézni ahogy kerülget minden egyes kis sz@r huplit az úton :D
Szóval ha csajozni akarsz akkor rakj rá 17-eset, ha siklani akarsz mint a légpárnás hajó akkor meg hagyd a 15-ös gumit. Én spec a 16-os gyárinál maradtam, nekem az jött be.
A cikkek és felni és gumiárak miatt most úgy látom, maradni fogok a 15-ös kerekeknél. Nekem eddig sem volt gondom a stabilitással, viszont a súly és a könnyebb szétkátyúzás miatt hajlok a kisebb kerék felé. Oké, szebb a nagyobb felni, de talán annyival nem, hogy nekem megérje. (Másnak megérheti persze, ez csak én vagyok.) Még egyszer köszönöm.
Hali , ez a téma engem is foglalkoztatott (persze még most is ) , korábban bújtam a netet és rábukkantam egy videora , ahol a tulaj beépített egy visszajelző LED-et a külső tükörházba (az egy francia kocsi volt talán Citroen) , mert az a típus pluszban bekapcsolta a legnagyobb fogyasztókat regeneráláskor (nem vagyok gépész , de azt hiszem ezzel növelték meg a motor terhelését) és rájött , hogy a tükörfűtés is elindul. Nos én is próbálom elkapni a pillanatnyi fogyasztás hektikus ugrálását , amikor sikerült megnéztem a tükörlapot is , hátha , de a Ceed olyankor nem kapcsolja be tükörfűtést , talán mást sem.
Mielőtt vettük az autónkat, sok gépet megnéztünk, és a legtöbb esetében hámlott ez a cső. A mienken ép, de most nem tudom megnézni, lefotózni, milyen éppen, mert a lányom elutazott vele.
Gondolom azért van burkolva, hogy tartósabb legyen, védje a felfröccsenő víztől, a külső borítás talán valamelyest a motor hőjétől is védi mind a csövet, mind pedig a benne áramló levegőt - a motor üzeméhez optimálisabb az alacsonyabb hőmérsékletű levegő, ezért is kerül sok turbóval épített motorra a köztes levegőhűtő (intercooler).
Szerintem alapvető problémát nem okoz ez a hámlás, de hosszabb távon mégis érdemes foglalkozni vele, mert vélhetően nem fölöslegesen fordítottak rá időt a mérnökök.
Hogy miért nem gumiból van? Valószínűleg ez a megoldás olcsóbb, és könnyebb is.
Alapvetően esztétikai okai vannak, de emellett a jármű tulajdonságaira is hatással lehet.
Legelőször is le kell szögezni; ha más átmérőjű felni kerül az autóra, a gumi méretének kiválasztásakor ügyelni kell az un. váltóméretre - tudomásom szerint az új abroncs külső kerülete +/- 2,5%-on belüli eltérést mutathat a gyár által meghatározott abroncséhoz képest - pl. egy váltóméret kalkulátor: https://www.autoguminet.hu/valtomeret-kalkulator/ . Ennek egyrészt a sebességmérésben van szerepe - ha nagyobb az eltérés, a sebességmérő csalni fog. Másik következmény, hogy kisebb kerületű abroncs esetén az autó dinamikája növekszik, de adott fordulatszámhoz kapcsolódó sebessége alacsonyabb lesz (így azonos sebességnél többet fogyaszt az autó, mint a gyári méretű abronccsal), a nagyobb kerületű abroncs esetében a gyorsulás csekélyebb lesz, az adott fordulatszámhoz tartozó sebesség viszont magasabb lesz. Ha a tűrésen belüli méret kerül a gépre, ezek a hatások nem érzékelhetők.
A nagyobb átmérőjű felni/alacsonyabb oldalfalú abroncs előnye például, hogy kevesebb lesz a radiál abroncs oldalának torzulása, így pl. a kanyarokban stabilabb lesz az autó. Hátránya, hogy az alacsonyabb oldalfalú abroncs kevéssé rugalmas, így az úthibákat, egyenetlenségeket jobban továbbítja a futómű, és a bennülők felé - magyarul jobban ráz.
Az ilyen váltások esetében természetesen figyelemmel kell lenni az adott abroncs súly, illetve sebességindexére is.
Más témájú kérdésem még, hogy olvasgatom, hogy sokan lecserélitek a 15-ös kerekeket 16-osra. Ennek mi az oka, mitől jobb a nagyobb kerék peresebb gumival? Vagy csak szebben néz ki, ezért szeretik sokan? (Közben azt is látom, hogy van, aki 17-ről vált 16-osra, vajon ezt miért teszi?)
Nyári kerékszettnek nézegetek felniket, és nem tudom eldönteni, hogy 15-ös vagy 16-os legyen, ezért szeretném tudni az előnyöket - hátrányokat.
Egy olyan kérdésem lenne felétek, hogy jellemző hiba-e, hogy a légyszűrő csöve, amelyiken a homlokrácstól a szűrőházba megy a friss levegő levedli a bőrét mint egy növésben lévő anakonda? Képen mellékelem az állapotot:
Az enyém ilyen, és látszik, hogy korábbi tulaj már ragasztgatta szalaggal -na de miért nem feketével, ez mondjuk rejtély marad :-) - , de már a másik felén is levált az a nagyon vékony pvc borítás.
Kérdésem, hogy ennek teljesen becsomagoltnak kell lennie, tehát szépen tekerjem át szalaggal, hogy nem szívjon oldalról levegőt?
Gondolom igen, bár nem értem, hogy akkor ez miért nem egy masszív gumicső, miért ilyen szövetes belsejű valami ezzel a vékonyka borítással.
Vagy esetleg mégsem teljesen beburkolt lenne? Ha esetleg megnézné valaki a saját autóján ezt a csövet még ép állapotban, azért hálás lennék.
szerintem két dolgot érdemes megfontolni az egyik, hogy akarsz-e egyedi konfigú autót, vannak-e egyedi igényeid ha igen akkor nagyjából cseszheted a kifutó szériát, mert azokat talán májusig legyártották, új már abból nem lesz ha viszont nincsenek ilyen ambícióid, akkor most addig érdemes elmenned hogy milyen modellek vannak készleten aztán várni amíg felbukkan az új verzió az árlistákon onnantól lesz sürgős a kereskedőknek a régiek kiszórása a készletről, akár jelentős kedvezménnyel is tehát kb egy-két hónap múlva akkor kell nekimenni a márkakereskedőknek hogy kinálgassanak egymás alá
Hosszas keresgélés után arra jutottunk, hogy egy 2013 utáni Ceed-re cserélnénk a 2005-ös Passatunkat.
Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e most valami nagyon bestbuy ajánlatot új, vagy pár éves szalonautóra esetleg, amit valamely forgalmazó akcióz az SW-ből? Elméletileg ugye jön most az új és ha jól gondolom ilyenkor a készleten lévőekre szoktak jobb ajánlatokat adni.
Illetve még egy kérdés. Milyen motor az ajánlott ehhez a kasztnihoz, illetve melyik az amit mindenképpen érdemes elkerülni. Nem szeretnék felesleges lóerőket, de azt sem szeretném, ha szenvedne az autó. Jobb lenne benzines, mert éves szinten csak 15.000 km-t megyünk, de nekem a dízelről sincs rossz véleményem, ha kulturáltan jár...
:-)) Örülök, ha tudok segíteni. Pár kép, ami segíthet, bár mondom, nagyon egyértelmű lesz minden, amikor megbontod. A lényeg, hogy a kormányon oda menjen a zsírból, ahol mozgó részek vannak (ahová a karmos nyúlvány bemegy, oda mélyen be kell fújni), meg persze magát a zárcilindert is érdemes megkenni.
Nekem is,de a szervizeléseknél minden 30000 Kmes olajcseréknél nekem cserélte a szerviz,és nem szóltam,hogy cseréljék.Szerviz könyvbe is be van írva,láttam is.
Igaz én az olajat 15000 Kmnél cserélem,amióta nálam van az autó,de ennek ebből a szempontból nincs jelentősége.
Tehát itt valami titkos gyári utasítást gondolok,amit nem vernek nagydobra. :))
u.i: Itt: Vestar Autó Kft. | Kia Szabó márkaszerviz oldják meg, hogy a riasztó élesítéskor automatikusan felhuzigálja az összes ablakot, egy jelképes összegért (30k).
Aztaaa nagy király vagy! :) És köszi, hogy ennyire részletesen leírtad a menetét, szerintem menni fog. Jövő héten lehet nekiesek én is. Ha esetleg meg tudnál osztani pár képet a közbenső lépésekről az nem tiltakoznák :) Sosem baj ha vizuálisan is szemléltetve van a dolog...
Az én Ceed-em (2011 1,6) nagyon rendes volt: Görögörországban egy vasárnap d.u. sokára sikerült nyitva tartó benzinkutat találni, így kb 20-30 percet is mentünk úgy, hogy három vonalka volt csak a műszerfalon kijelezve. kilométerben talán lehetett vagy 40. Egy rémálom volt.
Itt egy kicsit zavarban vagyok. Az üzemanyagszűrő nem egy lebegő szigetről szívja az üzemanyagot, a felszín közeléből, hanem fixen, alulról. Ugye?
Miért szív fel több szennyeződést, ha kevesebb az üzemanyag? Értem én, hogy a jobban lötykölődő kevés üzemanyag esetleg jobban felemeli a lerakódott, de nem lekötött, hanem mobil szennyeződést. De ehhez nem kell az 50 literes tartályban 1 litert hagyni, szerintem a 3-4 liter pont úgy lötyög. A víz meg úgyis legalul van.
"...amikor a szivattyú már a tömény, a tank alján lerakódott olajsáros ganét hozza..."
De ha a szivattyú szívócsonkja állandó magasságban van, akkor az nem fog mocskot továbbítani, akármilyen kevés hajtóanyag van a tartályban. Akkor fog mocskot szívni, ha mocskos anyag kerül betöltésre, és emelkedik a mocskos réteg magassága.
Én sem vagyok jó ebben, de a szűrő dolga mégis csak az, hogy szűrjön. De találtam egy 2006-ból való kisokost a témában, jobb, mintha én játszanám el az okosat :-)
nem vagyok jó autószerelésből de asszem a probléma itt az hogy a gázolajszűrő vízcseppek és minimális dzsuva kiszűrésére alkalmas konstrukcionálisan arra nem amikor a szivattyú már a tömény, a tank alján lerakódott olajsáros ganét hozza
Nem, nem hiszem. A műszerfalon kiírt érték becslésen alapul, csupán tájékoztató jellegű, ezt ha jól emlékszem, írja is a könyv. Nem gondolom, hogy lenne az az ügyvéd, aki kiperelne a gyárból valamit is, ha pár km-rel előbb fogy ki az üzemanyag.
Amúgy tényleg nem érdemes ezen spórolni. persze mint mindenkit, engem is érdekelt, hogy mik a tapasztalatok, kb. mivel kell számolnom, ha pl. egy dugóba kerülve az autópályán a tervezett kút távolsága hirtelen fényévekre távolodik. Úgy olvastam korábbi hozzászólásokból, hogy a három vonal után még (dízelre írom) kb. 40-50 km-t lehet megtenni a teljesen üres tankig, ergo van a rendszerben és tankban úgy 2-3 liter összesen amíg leáll. Na ezt mondjuk a dízelnél nagyon nem kéne megvárni, mert ha lelevegősödik, akkor rosszabb esetben szervízben indul el legközelebb.
Nekem a legkevesebb amit kiírt eddig asszem 12 km volt. Az autó korának előrehaladtával mg kevésbé kell ezzel játszani, mert a kosz egy tankban csak gyűlik és ha az utolsó cseppeket itatjuk az autóval, az egy adagolójavítás formájában elég komoly pénztárcagyilkos beavatkozás lehet.
Na pont erre gondoltam a jogi problémák miatt. Azt mutatja, hogy még autózhatsz, és egy német autópályán megáll az autó, egy megoldás van - autómentőt hívni. Nos, annak a díjáért már lehet perelni :-)
Nekem a szervízkönyvet egyből odaadták mikor átvettem a kocsit a szalonban, csak az über-NASA egyedi matricát postázta utánam a szalon pár héttel később.
Nekem több autóvillamosságis ismerősöm valamint a szalonban a csóka is azt mondta, hogy a riasztó manapság már csak placebó. Ha el akarják vinni akkor a riasztótól még el fogják, főleg ha mondjuk nem a garázsodban kezd el visítani hanem a lakótelepi parkolóban. Gyakorlatilag mindegyik riasztót kiiktatják 20 másodperc alatt. Amit javasoltak, az az egyedi helyre szerelt indításgátló kapcsoló (lehetőleg kombinációs kiiktatással) illetve egy jobb fajta váltózár. Ez utóbbi mondjuk csak akkor ér valamit ha használják is :D
Ha a gép 10 km-t jósol még megtehető szakaszra, akkor vélhetőleg már lassan porzik a tank :-) Ez egy benzinmotor esetében nem éri el az 1 litert, dízelmotor esetében még kevesebb - ami a valóságban ennél több, mert a szivattyú nem a tank legaljáról szívja az anyagot. Nem hiszem, hogy érdemes hazardírozni, már csak azért sem, mert azt a 10 km-t vajon milyen körülmények között jósolja; autópályán 130-cal, békés 90-es országúti tempó mellett, vagy egy belvárosi elindul-megáll-megyaklíma, stb. menetben? Gondolom az utolsó átlagfogyasztás-értéket veszi alapul a computer.
Egyébként 50 km alatt a mi gépünk is áttér 3 vonalkára.
Mindemellett az álmoskönyvek szerint a hajtóanyag-szivattyúnak jobb, ha van körülötte bőven folyadék - bár ez nálunk még nem okozott gondot, sem motor, sem autó esetében.
Kovács András vagyok, nem túl régen került a ménesbe egy Cee'd SW 1,6 benzin, 2010-ből. Kellően körüljárva az autóvásárlás témakörét jutottunk ehhez a modellhez remélve, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket.
Egyelőre minden rendben azt leszámítva, hogy sajnos egy sérülést máris javíttatni kell, amihez kapcsolódik a kérdésem: az 5 ajtós, és az SW hátsó ajtajai megegyeznek? Ahogy próbáltam utána keresni, úgy tűnik igen, de talán van köztetek valaki, akinek van erről biztos tudása.
Ceedunk van, es a kapun valo bejaras kicsit gyorsra sikeredett, igy az alja szegenynek oda lett csapva a kapufohoz. Ennek kovetkezmenye, hogy minden egyes inditasnal, leallitasnal a hatso ules alatt reszen kisse csattog valami. A mi tippunk, hogy a kipufogo kereszttarto eltorott, es a motor generalta rezges odacsapja a kipufogot az alvazhoz. Valakinek hasonlo? Vagy esetleg mas tippek? Egyebkent szerdan mennenk nyaralni, ha addig nem lehet megoldani, 1000km nem okoz nagyobb problemat ugye? Elore is koszi! :)
Nem tudtam megfejteni, mi az, hogy 'meg van rezerva', de nem érdemes abban a hitben ringatnod magad, hogy ha 10 km-t ír ki, akkor sokkal többet lehet még menni.
Tankolj mielőbb.
Az enyém egyébként 50-ig számol vissza, és ott eltünteti a számokat, csak 3 vonalat mutat. Inkább nem ígér semmit, ha nem biztos, hogy be tudja tartani - gondolom jogi problémák megelőzése végett.
Van benne riasztó...ha az ajtónyitásérzékelőt annak hívjuk...:-) Az üzemi kürtre van kötve, szakaszosan dudál és villog az index ha nem rendesen nyitják az ajtókat vagy a motorháztetőt. Ha pl. a motorháztetőt nyitva hagyod és úgy zárod az ajtókat a kulcs-távirányítóval, majd lecsukod a motorháztetőt, akkor felvillannak az indexek is, érzékeli, hogy most zárt be minden ajtó. :-)
koszike a valaszt fiuk.megint jottem egy kerdessel : ha a kocsi muszerfala 10 kmt ir ki a tankban levo benzinre,akkor mennyi van meg benne valosagban? tenyleg 10 km re? vagy meg van rezerva?
Van olyan autóklíma rendszer, amelyben nincs kuplung - állandóan forgatja a kompresszort. A kompresszor teljesítményét szabályozzák a nullától, folyamatosan. Lehet, a Cee'dben is ilyen van.
Ceednél nem tudom, milyen védelem van a klímakompresszor kupplungjánál, de előző autómnál (Lacetti) amikor bekapcsoltam, a kupplung erősebb csattanással kapcsolt össze nagyobb fordulatnál. Elvileg annak a minél kisebb fordulatnál kapcsolás tett jót. Bár én sokat vizslattam a ceed-emnél, mikor és hogyan kapcsol, de sem fordulatszámesést, sek kattanást sem hirtelen teljesítményesést nem veszek észre.
Az igazsághoz tartozik, hogy a Lacetti volt 95 LE és csúcsnyomaték 131 Nm, a ceed meg 110 LE és 280 . Na és persze a fordulatszám sincs köszönőviszonyban a két autónál. :-)
Öt kilométer van benne. Elvileg legkésőbb kedden-szerdán röptetem először. 5000-nél ezek után cserélni fogom az olajat. Addig mit se tudok szervízkönyvről. A kezelési könyvet már ideadták, holnap fog kikérdezni az asszony.
Én is rákérdeztem átvételkor , mert itt a fórumon is ajánlották , hogy pár ezer km-nél érdemes cseréltetni az olajat. A szervizes srác azt mondta , hogy 4-5 ezer körül érdemes , a 2 ezres futást még kevesellte. Én elvittem 4500-nál , bejegyezték a szervizkönyvbe. Az enyém 1,6 dízel , nem GDi , most 4 hónapos , 6500 km van benne.
Ugyan ez a típus, felszereltség, motor "muzsikál" nálam is közel 3 hónapja, jelenleg 5300 km-el. Átvételkor rákérdeztem a köztes olajcserére, akkor az volt a válasz, hogy felesleges. (ezt akkor jól ki is tárgyaltuk itt a fórumon) Tegnap meg kellett látogatnom a szervizt amikor is újra rákérdeztem, és most a válasz az volt, hogy "nem árt".
Több mint érdekes...... döntsd el :-)
Neked most mennyi kilométer van az autódban?
Viszont ami érdekes, hogy még most sem kaptam meg a szerviz-könyvemet, többszöri érdeklődésemre sem.
Jövő héten meglesz a drága (Ceed SW, 1.6 GDI Silver), első olajcsere, bejáratás (tudom, be van járatva, de..) és egyéb ilyesmi tapasztalata van vkinek?
(Hagy ne olvassam ebben a q. melegben végig az egész topikot........)
Mindegy, vigyáz az magára, annyit érdemes foglalkozni vele, hogy leállítás előtt kb.10 percig ventillátor üzemmódban járatod, hogy kiszáradjon, mondjuk ezzel se a klímának teszel jót, hanem magadnak.
fiuk,amugy a klimanal mindegy milyen fordulaton kapcsolom be ? mindegy h 50 nel vagy 130 nal ?mivel lehet megolni leghamarabb a klimat ? szeretnem elkerulni.A kia az elso kocsim,amiben klima van :)
Bocsánat, de 7. pontnál kimaradt, hogy nem csak a "laposvasat" kentem, fújtam be mellé zsírt, hanem minden mozgó részhez befolyattam, mozgatva, hogy bemenjen. Fém alkatrészek, csak szebben járnak, ha nem szárazon vannak. És ahová a kampós nyelv benyúlik, oda is befújtam, bár szerintem nem azzal volt a gond, hogy nem akadt ki, hanem hogy a "laposvasat" nem tudta szárazon kellően kinyomni a rugója.
A zsír fújkálása persze a spray hosszú vékony csövével, mert nem kell azért mindent összefröcsögni...
Na, délután megcsináltam. Tökéletes lett, működik a "kikattanás", tehát a távirányító is, sőt sokkal szebben, lágyabban jár az egész gyújtáskapcsoló, mint előtte.
Mivel én lassan dolgozom -de precízen :-) -, így nekem kb egy óra volt a művelet, de aki pörgősebb -meg tudja, hogy mire figyeljen-, az végez vele egy fél óra alatt szerintem.
Ami kell hozzá:
csillagcsavarhúzó
kis csavarhúzó, lehetőleg rövid nyelű (de akár mondjuk egy 65-ös szög is jó helyette :-))
1. Járó motornál -hogy legyen szervó-, kormányoszlop burkolatából 3 csavart kitekerni. Egy alul, kettő szemből, a kormány takarásában. (Kormányt tekerészni kell, hogy mikor férsz jól hozzá.)
2. Motor leállít.
3. Valamelyik akkusarut levenni 10-es villáskulccsal.
2. Felső kormányburkolat levétele. Ez csak be van pattintva fentről. Felfelé, kézzel feszítve, esetleg egy helyen késpengét bedugva megindítani. (nem csavarhúzót, mert az nyomot hagyhat) Érdemes a kormányállítót kioldani, úgy könnyebb megtalálni a pozíciót, amikor lejön.
3. Alsó kormányburkolatot lefelé lehajtani, leakasztva a gyújtáskapcsolóról. Én levettem teljesen, mert hülye voltam, de tök felesleges, marha nehézkes kiforgatni, meg visszatenni is. Elég amennyire engedi lehajtani, had lógjon, el lehet férni úgy is.
4. Gyújtáskapcsolón fehér csatlakozót széthúzni.
5. Gyújtáskapcsoló alján(!) megkeresni egy kis, kb 5-mm-es lukat, kb 4 cm-rel beljebb a végétől.
Kulcs a kapcsolóba, egy kattintásig (ACC) elforgatni, majd a kis lukba bedugva a rövid kis csavarhúzót vagy szöget és benyomva egy rugós pöcköt az egész zárbetét könnyen kiemelhető. Nem kell feszegetni, ha nem jön, akkor nincs eléggé benyomva a szög.
6. Kiemelt betéten a zárba zárolajozót fújni, a kulccsal alaposan megjáratni. Én a belső hengert is megkentem mindkét végéről teflonos zsírspray-vel, átmozgattam, érezhetően szebben jár tőle, megszűnt a kicsit száraz érzés.
Mást a betéttel nem kell csinálni. Az angol leírás hülyeség, mert a szorulás nem ebben az alkatrészben van, itt csak egy mikrokapcsoló van, meg egy hosszú kampósvégű nyelv, ami biztosan nem szorul. A gond a kormányban lesz, ott nem engedi el a hosszú nyelv kampós végét.
7. A betét helyén értelemszerűen látszik, hogy mi forog, mi mozog, és a középen kiálló "laposvasat" nyomkodva érződik, hogy nem jár szépen, hanem szárazon, kicsit szorulósan mozog. Na, ennek kell a kenőanyag igazán, ide kell nem sajnálva, de persze mértékkel befújni a szerelőzsírt.
Normál zsír nem jó, mert nem lehetne bekenni, meg nem is menne be a résekbe, a spray viszont befolyik, majd később szilárdul kicsit. Itt nincsenek érintkezők, azok ettől messze vannak, tehát nem okoz gondot a kenés.
Szilikonzsírt ne használj, mert az elektromosan szigetel, és ha bármilyen érintkezőre mégis rámegy, abból gond lehet!
8. Zárbetétet visszadugni a kormányba a helyére, pöcök bekattan (kulcs benne legyen ACC állásban!), majd fehér csatlakozót visszanyomni, kész.
9. A kulccsal kipróbálni, jól megforgatni ide-oda, menjen el mindenhova a kenőanyag. Lesz kattanás a kulcs kihúzásakor, persze halkan, mert már nem szárazon megy.
10. Kulcsot kivenni.
11. Akkusaru vissza, meghúzni, előtte megkenve póluszsírral vagy vazelinnel.
12. Kulcs be, kipróbálni a gyújtáskapcsolót. Jónak kell lennie.
Az óra persze lenullázódott, és az első indítás után nekem az ESP világított és nem aludt el, de ez másodjára megszűnt. Órát be kell állítani.
13. Kormányburkolat visszabütykölése értelemszerűen. Fontos, hogy a három csavarból először az alsót kell lukra játszani, lazán meghúzni, és utána a kormány mögötti kettőt, azután meghúzni mindhármat. Fordítva kínlódás az alsó.
14. Örülni, büszkén nyomkodni a távirányítót. :-)
Csináltam pár képet, csak telefonon vannak, de ha szükséges, majd felteszem őket, bár szerintem teljesen egyértelmű lesz minden.
Én a mai napig azt hittem, hogy az 1 éves crd-nek gyenge a légkondija. 11.kor indultam Bp-ről. M5/M43. Lo-ról menet közben fel kellett tekernem 22-re. Pedig hidegtűrő vagyok.
Első lépcsőben (hány éves is az az akku?) bőven elég egy egyszeri külső töltés, ez igazság szerint évente járna minden egyes akkunak élettartam-növelés végett.
Félelmetesen jó tapasztalataim vannak a LIDL - időnként 5-6000 Ft-os - processzoros töltőjével. Nekem egy komplett hétvégén szívta nullára az akkut (9 voltra) a rádió, és: "Kelj fel, és járj!"
Ennek az az egyszerű oka, hogy ilyenkor a ventillátor megszabadul a bonyolult alakú légcsatornák okozta ellenállástól, ide-oda tereléstől meg a hőcserélők okozta akadálytól is, egyszerűen, rövid úton a fülkéből szív, ellenállás nélkül.
Illetve lenne még egy kérdésem hozzátok, de előtte leírnám a történet elejét azaz, hogy kb. 1 hónapja sikerült lemerítenem az akkist az autónak (1.4 b 2010évjárat) ugyanis rajtamaradt az autó helyzetjelző világítása
(ugyebár a tegnapelőtt kitárgyalt gyújtás mikrokapcsoló gond van nálam is és ebben az esetben ha kihúzza az ember a kulcsot, nem veszi le az összes világítást, hát így +jártam :( ).
Bebikáztuk,aztán mennem is kellett vele jócskán, múlt héten is oda-vissza 1000 km belekerült(horvátország nyaralás), szóval sikerült szerintem gondoskodni az akksi visszatöltéséről,
AZONBAN tegnap reggel és ma reggel is lomhábban indult a kocsi - mint amióta használom - azaz kb. 1 másodpercre tekert és nem egyből „pöccre” indult, mint ahogy eddig.
Szerintetek érdemes lenne elgondolkodni az akkis cseréjén, lehet megkezdődött a haláltusája? Vagy a generátorral történt valami és mégsem tölti fel annyira ha már egyszer az akksi teljesen lemerül? Mit tanácsolnátok? Köszönöm előre is!
A klímaberendezés működése hatékonyabb az erősebb motorú autóknál, azoknál 4-6 fokos levegő befújására is alkalmas lehet a rendszer, míg a gyengébb motorok esetében a klíma is szerényebb teljesítményű, amely 10-12 fok is lehet.
Szabvány szerint, a légkondicionálónak a motor alapjárata mellett 7 fokos levegőt kell befújnia a szellőző kettes fokozatán, de gyakorta 5, sőt 3 fokos levegő befújására is képesek.
Mellékelem egy ellenőrzés kapcsán mért értékeket (Honda Jazz 1.2, manuális klíma; szellőzőrácsnál szondás digitális hőmérővel mérve):
mind így igaz, feltéve, ha a rendszer gázzal szügyig fel van töltve. Azt mondják az okosok, hogy ha +10 fok alatti a befújt levegő hőmérséklete, akkor az jónak mondható.
Szia! Jó hírem van, úgy tűnik megmenekültünk. :-) Nyomoztam, és rátaláltam a megoldásra, eszerint kb fél óra szöszölés és kb 2 forintnyi kenőanyag kell a javításhoz:
Na, próbálgattam, ki-be húzogattam, forgatgattam. Igazad volt, a gyújtáskapcsolóban nem mindig érzi rendesen, hogy kihúztam a kulcsot, nem mindig "kattan ki". Még egyszer köszönöm az ötletet, nagyot segítettél!
Klíma: több okból is teljesen normális, ha dugóban kevésbé hűt:
- a menetszél nem hűti az autót, jobban felmelegedik;
- "állós" dugóban a környezeti levegő hőmérséklet is magasabb;
- alacsony motor fordulatszámon a klíma kisebb hűtőteljesítményt szolgáltat (gyakorlatilag az autóban inverteres klíma van, hisz a motor fordulatszámától függ a klímakompresszor fordulatszáma is)
- ha nem belső keringetésen van a szellőzés, alacsony ventillátor fordulaton, kisebb az átáramló levegő mennyisége, kevesebb hideget hoz le a hőcserélőről
Szia! Nálam is ugyanez a helyzet(ugyanez az évjárat 2010faceliftes, lehet széria hiba), nekem a tisztítóspray nem oldotta meg, azóta is várok a javítással (immár 2 éve).
Kérlek oszd meg majd a fórumban, hogy sikerült-e és mennyiért rendbehozatnod, mert előbb utóbb én is rászánnám magam. Köszi előre is.
Más (igazából ez miatt akartam írni): Olyat tapasztaltál-e vagy bárki más, hogy a klíma dugóban kevésbé hűt (én is most jöttem meg nemrég horvátországban és kétszer 1 órát a kapuknál beszívtzunk) mintha tudnál haladni rendesen? Ez normális vagy aggódjak a kompresszor állapota miatt?
"Ui: Még egy kérdés. Enyém egy 1.4 90LE-s motor, de állítólag ez tök ugyanaz, mint a 109 LE-s 1.4-es, a beállítások is állítólag ugyanazok, simán csak kevesebbet mond rá a gyár valamiért, gyengébbnek hazudják. Ez igaz lenne? Ha nem, akkor hol van a különbség vajon? "
Nekem is 90LE-s van: ezt magyarországon nem forgalmazták, az euro6-os szabvány miatt szoftveresen van "gyengítve" hogy teljesítse a szabványt, viszont a nyomatéka ugyanakkora mint a 109LE-snek
Ha szabad valami tisztítóspray-t fújni a gyújtáskapcsolóba, megérne egy próbát. A spray típusra nem mondok javaslatot, nem értek hozzá, de egy szerviz biztos megoldja ingyen vagy valami jelképes összegért.
"Az egyetlen "gond" a távirányítós zárással-nyitással van.
Néha engedelmeskedik a távirányítónak, de néha viszont nem."
Ez pont olyan, mint az enyém volt, amikor bekrepált a mikrokapcsoló (vagy a hozzá tartozó rugó), ami azt érzékeli, hogy a slusszkulcs be van-e tolva a zárba (a kormánynál). Ha ki akarod próbálni, a kulcs kihúzásával kell játszani. Nálam azzal lehetett hatni rá, hogy milyen gyorsan húztam ki a kulcsot, nekem a se nem gyorsan/se nem lassan tempó működött, amíg meg nem csinálták. Egy rugós szerkezet működteti az egészet, ha csendes helyen vagy lehet hallani, amikor kihúzod a kulcsot, hogy elmarad az a kis "csattanás". Na olyankor nem fog bezárni a riasztó, mert a rugó vagy mikrokapcsoló nem ugrott a helyére, ezért szerinte még bent van az indítókulcs.
Műhelyt, árat nem tudok rá mondani, nekem még garanciában cserélték.
Immár több, mint két hete egy Ceed boldog (tényleg! :-)) tulajdonosa vagyok.
2010-es, 1.4 benzines, már faceliftes, "óraállás" 72 ezer, bár tudjuk, azt sajnos két perc bármire beállítani. De az állapota nagyon szép, kívül-belül szinte mint egy új autó.
Szerintem egy korrekt kereskedőtől vettem. Az autót vétel előtt rendesen átnézettem ismerős szerelővel műhelyben -több, mint egy órán át vizsgálták ketten is-, akik rendben találták, de volt egy olajfolyás a szelepdeklinél és az egyik féltengely gumiharangnál kicsit köpködte a zsírt. Ezeket a kereskedő szó nélkül megcsináltatta, úgy adta át az autót.
Rögtön ezután mentünk is egy horvátországi 1300km-es kört vele, és nagyon szépen muzsikált, minden hibátlanul működött.
Összességében szerintem ez egy nagyon jó autó, számomra legalábbis a vártnál jobb. Hihetetlenül kényelmesen el lehet benne helyezkedni, minden úgy áll kézre-lábra, mint eddig egy autómban sem, nagyon stabilan ül az úton, a fékek, váltó, futómű hibátlanok, tényleg élmény volt vezetni hosszú úton nagy tempóval is.
Mondjuk jól jönne egy 6. sebesség, mert ez még 5-ös, de ez van, nem tragédia.
Szóval úgy érzem szerelem van, na. :-D
Ez volt a coming out, de vége, elnézést, ha hosszú lett. Persze azért van kérdésem is felétek, hátha volt már ilyen.
Az egyetlen "gond" a távirányítós zárással-nyitással van.
Néha engedelmeskedik a távirányítónak, de néha viszont nem.
A tünetek: Teljesen ötletszerűen reagál a kulcs nyomkodásra, néha nem, olyankor kénytelen vagyok bedugott kulccsal zárni, csak olyankor szerintem a riasztó nem kapcsol be.
Az elem a kulcsban jó, cseréltem, amikor működik a rendszer, olyankor 20 méterről is érzékeli, nyitja, zárja.
Ha éppen tudom távirányítóval zárni, akkor napok múlva is működik, és ugyanígy tudom nyitni is, tehát állásban nem kapcsol ki a rendszer.
Ami tegnap feltűnt, hogy nem minden leállítás és kulcskihúzás után kezd el villogni a szélvédőn belüli fekete púpon lévő piros led. Mintha ötletszerűen működne. Márpedig amikor nem villog, amikor a kulcsot kihúzom, akkor nem veszi a távirányítót.
Ha viszont éppen kedve van villogni, akkor fog működni a távirányító.
Este ezzel xarakodtam, hogy gyújtás rá, gyújtás le, kulcs ki-be, és hol villog, hol nem, de nem jöttem rá, hogy ez mitől függ.
Volt ilyen gondja valakinek? Ez betegség, vagy esetleg én bénázok valamivel?
Köszönöm.
Ui: Még egy kérdés. Enyém egy 1.4 90LE-s motor, de állítólag ez tök ugyanaz, mint a 109 LE-s 1.4-es, a beállítások is állítólag ugyanazok, simán csak kevesebbet mond rá a gyár valamiért, gyengébbnek hazudják. Ez igaz lenne? Ha nem, akkor hol van a különbség vajon?
Kösz a Navis eligazítást! Most is ezzel kapcsolatban vannak bosszantó megfigyeléseim> 1-2 hete be akartam írni úti célnak Balatonvilágost , de a balaton beütése után egyszerre Balatonöszöd ugrik be , hiába folytatnám "v"-vel , visszatörlöm "balato" -ig , majd újra "n" betű beüt , de akkor sem lehetett javítani, Soha nem jártam ott úti célként , nem tudom miért pont azt dobta fel. Megpróbáltam még párszor , ugyanaz az eredmény. Ma eszembe jutott hogy kipróbálom , és most meg sikerült.... Az még nagyon furcsa , ami más navigációnál alap , azt nem lehet beállítani , hogy pl. fizetős utakat , földutakat kerülje ki , legalábbis én nem leltem rá. Aztán van még a "fejegység" -nek furcsasága> Amikor a telefont csatlakoztatja bt-on , a kedvenc telefonszámokat nem hozta át , jó ezt nem tudja , oké beállítottam a legfontosabb 4-5 nevet a kedvencek közé. Másnap kíváncsian figyeltem , hogy megőrzi-e ezeket az autó , frankón ott voltak a nevek. Ez így volt is pár hétig , ma viszont hiába hívtam volna onnan valakit , üres volt a kedvencek mappa. Az autó napi használatban van , az akksi sem volt levéve soha , 4 hónapos az autó. Régebbi tulajokat kérdezném tapasztaltak-e ilyen dolgokat?
Úgy tudom, a Ceed gyári riasztója aktivizáláskor NEM emeli fel automatikusan az ablakokat. Nehány szervízben már puhatolóztam ez ügyben - nagyon kényelmes lenne, megszoktam- de nemigen biztattak sehol megoldással, okolva a Can.bus-t.
Mindenfélét átnézve úgy tűnik, hogy a michelin is meg a goodyear is kiemelkedik a többi közül. Nyáron jobbnak tűnik a michelin, télen meg a másik. Mivel a téli időszak rövidebb, és kevesebb km-el jár (nekem), lehet, hogy mégis ez lesz.
Én 16 márciusában vettem át az autómat. Az első tél előtt vettem rá ugyanilyet, azóta ment kb.30e km-t, de még egészen újszerű. Az eredeti nyári gumikat meg másik autómon használom.
Michelin Crossclimate-on járok, és az autóval kapott nyári gumikat eladtam.
Pont a napokban olvastam egy 2017-es téli gumi tesztet, amiben voltak 4 évszakosak is.
Igazolta a prekoncepciót - a 4 évszakos nem tud mindenhol nagyon jó lenni.
Viszont nagyon jók - esetleg legjobbak voltak száraz és nedves aszfalton, és lássuk be, ezen autózunk a legtöbbet. Gyengék voltak jégen és jeges emelkedőn, de ez legyen annak szempont, aki tőlünk északabbra lakik és hegyen :-)
Nekem a nedves aszfalt volt a legfontosabb, úgy tapasztaltam eddigi gumikkal, téli-nyári, mindkettő fajtával, ezen szerepelnek a legrosszabbul. Főleg a téli, pedig nem a legolcsóbb gumikat használtam (többfélét, ahogy céges autókat cserélték, nem egy típus alapján mondom).
Jó volt a cikk, lehetett a mérési eredményeket súlyozni csúszkákkal, kinek mi a prioritás. Ami nekem fontos volt, annak megfelelően súlyozva a Mich. CC. kb a negyedikre jött ki.
Úgy emlékszem, a CC a nyári gumik között is elég jól szokott szerepelni. És meg az is lehet, hogy egy újabb 4 évszakos még jobb tud lenni.
Nekem ugyanilyen van május vége óta, csak 1,4 CVVT.
Én végül egy kollégám tanácsára négy évszakos gumi mellett döntöttem. Sok tesztet elolvasva Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 lett a befutó. Az új nyári gumikat azonnal eladtam. Így csak 1 készlet van, cserélgetni nem kell, és megúsztam kb. 50EFt-ból.
Sziasztok, tudom nem Optima topic de olyan nincs és elég marginális modell, ezért inkább itt kérdezném meg:
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e itt valakinek tapasztalata Kia Optima 1.7 CRDI(136LE) dízel motorral kapcsolatosan? Nekem most egy ilyen van 120 ezer km van benne és kíváncsi lennék hogy van-e valami típus hibája ezeknek vagy bármi tapasztalta érdekes lenne ezzel a motorral?
hi.miert van ,az hogy veszel el egy uj kocsit,par honap mulva ,beledjonnek,meghuzod az utkozot,akkor nemtudsz a gyarbol uj utkozot venni,csak csak puszta muanyagot,amit festeni kell.miert nemlehet egy full fekete kocsira uj utkozot festve a gyarbol egyenesen megrendelni? csak egy erdekesseg 😀
Átlagos 4000 Ft-os olajárral számítva 1000 km-enként 1 liter utántöltéssel éves 15000 km esetén ez ugye 60 000 Ft/év.
Én emiatt nem mertem venni használtan ilyen motorral szerelt autót. Pontosabban nem csak a pénz miatt - legyen az eladó "kicsit" smucig, spóroljon pár évig az olajon, olcsóbbal utántöltögetve, ami nem felel meg a motornak, és máris komoly károkat okozhat a motorban, ami majd a következő tulajnál válik kritikussá.
A gyáraknak nem céljuk az, hogy a kereskedői hálózatukra rászabadítsák az aggódó ügyfeleket, ha kis csökkenést is észrevesznek az olajszintben. Pláne garanciában....Nyilván megadnak egy mennyiséget, amit minden különösebb hiba nélkül "eltüntethet" egy motor bizonyos futásteljesítmény alatt. Ez sok mindenből összeadódhat. Olajlehúzó gyűrű, szimmeringek, egyéb forgó alkatrészek tűrésbeli szórásából, párolgás, stb. Sőt még az sem biztos, hogy az valóban eltűnt. Kisebb fajta tanfolyamra lehetne küldeni némely autóst azzal kapcsolatban, hogyan kell mérni az olajszintet az autóban. (hőmérséklet, gépkocsi helyzete, mérés előtti pár km futáskörülménye, stb) De ez nem azt jelenti, hogy ha egy lelkiismeretes tulaj ellenőrzi 1000 km-enként a szintet és mindig 1 litert kell utánatöltenie, akkor teljes lelki nyugalomban hajthatja álomra a fejét, hiszen...."áááá...ez teljesen normális, leszarom, ezt írja a könyve is, így aztán minden rendben van!
Én azt írtam, amit az enyém "fogyasztott az olajból. 30 év vezetési tapasztalattal a hátam mögött merem állítani, hogy az eddigi autóimnál ha két olajcsere között több eltűnt az olajból, mint 2-5 dl (benzinesre értem), akkor ha utánanéztem, mindig megleltem az okát, miért tette. (hengerfej-szelepfedél tömítések, szimmering, kopás, szűrőprobléma, stb) Ez a fogyasztás is inkább 60-80 feletti futásteljesítmény felett kezdett jelentkezni, alatta szinte mindig megvolt teljesen a mennyiség olajcserénél, amit előzőleg beletöltöttek.
Hogy tovább fikázzam a 2016-os Ceed-em (2 hete frissített) navigációját: Olyan béna, hogy Szerbiát beállítva célországnak (szerb-) cirill betűs billentyűzet jelenik meg.
Setup-ban latin betűs billentyűzet van beállítva, de itt nem tudtam sehogy se latin betűsre átváltani. Idióták...
Szerencsére Görögországi célnál már "rendes" latin betűs billentyűzet jön elő.
Igazából azt mondták a szervízben hogy kb. 1 litert töltöttek rá (én se kérdeztem rá pontosan, hogy az a kb. most decire pontosan mennyi lehet). De majd a következő kötelező szervizen jobban figyelek.
Na de egy litert? Pár decit én is töltöttem utána két olajcsere között az uncsitesó-márka 1.4-es benzinesébe 100000 km felett, de jobbára a kuplung felőli főtengely szimmering szivárgásának volt köszönhető a zöme.
Ez az a KIA modell, amelyről talán a legkevesebb Youtube video található. Nem tudom, melyik évjáratról van szó, de szerintem a mellékelt leírás többé-kevésbé talán mindegyikre használható.
Nekem anno nem javasolta a szervizes ezt a habos tisztításos mókát. Helyette ózonnal átfújatták az egész rendszert, aztán 20 percig járatták, és mikor kiszellőzött olyan volt mint új korában (a 2 éve büdös, de akkor hozzám került Focus). Igaz pár percig még csípős szag jött ki belőle, aztán elmúlt az is, és 2 évig használtam minden baj és bűz nélkül. Nekem az érte meg, nem a házi kendácsolás :)
Amúgy a szaki mondta, hogy télen is klímázzak, ne álljon össze a klíma szivattyú. Ezt spec az ablak párátlanítás miatt használtam is bőven, de van aki télen nem klímázik egyáltalán.
Nemrég vizsgáltattam át az autót (Ceed kombi, 2010 1.4 benzines) a nyaralás előtt (a legutóbbi éves rendes átvizsgálás decemberben volt) mindent rendben találtak, de motorolajból (Mobil1 5W-40) 1 Litert kell kellett rátölteni! SZerintetek ez normális egy ilyen korabeli autónál vagy aggódjak?! Tehet 7 hónap után 1 litert kelett rátölteni Másnak van hasonló tapasztalata? Köszönöm a választ előre is!
A gombásodás a hőcserélő pangó vízben kezdődik, nem pedig a szellőző járatokban, ahová helytelenül a tisztító habot is fújni szokták. (Zárójelben megjegyzem, hogy annak ellenére is, hogy a legtöbb flakonon a hőcserélő képe van fent, de ezt a szellőző rostélyokon keresztül nem lehet elérni, mert egyszerűen nem elég hosszú a cső hozzá.) Tehát a hatékony megoldás, hogy a habot rá kell közvetlenül a hőcserélőre fújni! Így lesz csak igazán hatásos a tisztítás. Kérdésem az, hogyan lehet eljutni a KIA Ceed 2015-nél a hőcserélőhöz?
Segítséget szeretnék kérni abban, (Kia Ceed SW 2008) Hogy a belső utastér világítást lehet e paraméterzni a komfort elektronikában. Konkrétabban szeretném ha úgy működne a belső utastér világításom, ha leveszem a gyújtást, akkor bekapcsoljon az utastér világításom. Ennek hiánya számomra eléggé idegesítő. Állítólag megfelelő szoftverrel csak egy "pipa", és már működik is. Sajnos a márkaszervízben(Ny-háza) nem tudnak segíteni ebben, de nem nagyon hiszek nekik, mivel már más miatt is eléggé csalódott voltam a hozzáértésükkel kapcsolatban. Ha esetleg valaki tudna ebben segíteni, akár egy szakember ajánlásával, azt megköszönném!
Ez érdekes....rugalmasan kezelte az előírást...szerintem (ezek szerint szerinte is) jó dolog. Értelme is úgy lenne a tiltásnak, hogy ne legyen osztható a neten a felvett személyek engedélye nélkül. Telefonnal készített képekre is harapnak, ha valakit lefotózol és feljelent, köteleznek a fotó törlésére, megbüntetnek, az eszközt is elkobozhatják...személyiségi jogok.
Sopronban és úgy általában az osztrák határ mellett ez gyakori. Egyrészt mert sok osztrák jár át vásárolni és itt a vezetésoktatásnál két fontos témakör van amit nagyon szigorúan vesznek: gyalogátkelő, biciklisek. Másrészt meg aki magyar, csak itt dolgozik és osztrák rendszámos autója van, az mivel sokat vezet itt, beidegződik ez a fajta vezetési kultúra. Talán ezért.
Látod ez egy érdekes kérdés...megmondom őszintén, nem tudom. Én itt vettem a kocsit, navis, de most hogy mondod, nem jelzi a kamerkat. Vagy nem is kéne, otthon se jelzi a gyári navi?
Amúgy szerintem nem eszik olyan forrón a kását, hogy egy rendőr azért büntetne meg, mert benéz a kocsiba és olyan navit lát benne, ami ezeket jelzi. Szélsőséges esetben azt el tudom képzelni, hogy kirívó szabálytalanság, vagy rossz műszaki állapot miatt kiszednek a forgalomból és éppen egy nacionalista rendőrt fogsz ki, aki szétszed mindenért. Ilyenkor lehet, hogy bukta van, erre is számolnak párszáz € büntit.
Amúgy van itt olyan ismerősöm, aki használ kamerát. Lehet, de hivatalosan nem szabályos. meg szerintem nem is utaznak ilyenre. Bár vannak akciók...múltkor pl. az első oldalablakra tett fóliákra és a lézerblokkolókra mentek.
Ha meglett volna a kamera, úgy jövök ki, lehet már nekem is működne. De jelenleg nem adok érte pénzt, mert tuti engem fognak először ilyenért megbüntetni! :-)
Osztrákiában azokat a navikat is tiltják, amik jelzik a trafikat. Akkor ott tiltott a Waze? Vagy a google Ausztriában kiszűri ezeket a bejelentéseket? android autót ha meglátja a rendőr már büntet is? Vagy ott ez hogy van? Nyaralás miatt kérdezem :)
Az osztrákokról nekem anno jó tapasztalataim voltak. Sopronba jártam egyetemre, ott ha a zebra felé néztél gyalogosként már meg is álltak. De lehet azóta felnőtt egy másik generáció.
Kamionos kollégába Bécsnél a egy stau közepén beleelőzött lassú tempóval egy helyi golfos. Kolléga megállt, mert azt hitte a károkozó is ezt teszi, de az tovább araszolgatott. Kihívta a rendőröket akiknek az első dolga volt megkérdezni van e kamera? Volt, visszanézték a felvételt, rendszámot kiírta a rendőr és ott ennyi. Pár nap múlva jött e-mail az Osztrák rendőrségtől, hogy megvan az elkövető és elismeri a felelősségét.
Tehát nemhogy gond lett volna a kamera léte, hanem segített feltárni az elkövetőt!
Az persze megint más, hogy valaki rendszeresen tegyen fel olyan videókat a netre ahol látszik rendszám miegymás, arra lehet harapna a labanc!
igen ez a gúgliellenes dolog ez azért fura, mert csak a közterületet veszi fel a streetview. Azt, amit az EU-n szabadon mozgók akár maguk is akadály nélkül megnézhetnek. Nincs arc, nincs rendszám.
Mi 2 hete jöttünk Németországból, és volt némi kontraszt az autópályán tapasztaltakban, úgyhogy az én nézőpontom szerint ami a Balkánhoz közelebb van, az sajnos egyre civilizálatlanabb.
Ha otthon lennék túlnyomó többségben, akkor hasonlóan én is meglépném, nagyon ötletesen szerelted fel még a rögzítést is! Sógoromnak otthon már régóta van, nagyon jó! De mivel itt vagyok, nem akartam beruházni. Pedig lenne mit felvenni, talán többet, mint otthon! A közlekedési kultúra itt nagyjából kimerül a zebra előtti satufékben. Az ember nem is gondolná, mennyire zárkózott, hülyén leszabályozott nép ez! Eddig streetview is csak pár nagyvárosban volt, talán 3000 km-nyi, éppen a személyiségi jogok miatt. Most enyhítenek, a gugli üzembe is helyezett jónéhány autót és elkezdik képezni az utakat. Online oldalon lehet kifogással élni ha valakinek nem tetszik, hogy háza képe felkerül a netre. Istenem ha ez lenne itt a legnagyobb baj! De mint más témában, logikát ebben sem érdemes keresni az itteni fejekben:-)))
Pedig néha nem mondnak hülyeséget azok az okoskodó kuncsaftok....Előző fordomnak annyi baja volt, hogy a szar molos gázolaj miatt a nagynyomásút nem bírta ellátni az üa. szivattyú. 4 évig szívtam miatta, minden szerelőt kértem, hogy nézzék meg a tankot, de mind leugatott. Közben persze felújították a nagynyomásút, aminek semmi baja nem volt, porlasztó csúcsokat cseréltek, mert lassan ideje volt. Végül amikor már a ford hungary is nagynyomásút akart cserélteni, akkor na mondom jó, legyen, de előtte takarítsák ki a tankot és nézzük meg előtte úgy. Az +20eFt már nem oszt, nem szoroz. És láss csodát.....
verstanden :) ott lekapom majd a tükörről. Direkt tépőzárasra szereltem, mert tudom, nem minden hellyel kompatibilis így az autó... főleg, hogy lézerérzékelő is van benne :D amit itthon is csak érzékelésre lehet használni már.
Ez nagyon ötletes! Bárcsak tehetnék én is, de nem akarok reszkírozni, annyit nem ér a dolog. Sokszáz, végső esetben ezer € bünti van itt a kamerahasználatért.
Voltam egy darabig a "másik oldalon" is. Volt értetlen kuncsaft, de összességében jó tapasztalataim voltak. Így aztán nagyjából tudom, hogyan kell viselkedni ilyen helyen. :-)
Szerintem ez nem csak simliskedés függő. Én spec utálnám, ha a munkám közben a nyakamban lihegne a megrendelő, horribile dictu beledumálna, hovatovább kioktatna a neten olvasott trükkjeiből. Egy szakorvosi váróban hallottam, mikor a doki kiakadt a bent levő betegre, hogy ha a neten azt olvasta hogy az a jó kezelés, akkor rendeljen hozzá gyógyszert is a neten :D
Szóval szerintem ez inkább a szervizes kolléga személyiségéből fakad. Persze ha vannak érdekességek azt szívesen megbeszéli az ember, de az okostojásokra rácsapná a motorháztetőt >o]
Ami még érdekes lehet a telefon tartó. Ez egy 5"-ig még éppen hogy jó tartó, de ami az érdekes a fúrás mentes fekete lemez, amivel a műszerfalhoz van rögzítve. A műanyag keretet kivenni, alatta rést vágni, majd oda a tartó beszúrható, és ha nem túl nagy lukat vágtunk neki nem is mozog.
Ha esetleg valaki gondolkodik menetrögzítő kamera megoldáson tudok egy bevált megoldást:
A szemüvegtartóban egy az utastér világításról kapott 12V-ról szivargyújtó adapter alakít 5V-ot.
Ez be van vezetve egy furaton át a napszemüveg térbe, az oda ipari tépőzárral felragasztott kis méretű, mindösszesen 1 Li-ion akkuról működő power bankba. Az abból távozó USB kimeneti 5V már szünetmentes, ami a menetrögzítő kamera tápja. A kamera táp egy mikrokapcsolóval van megszakítva, amit a szemüveg tok fedele nyom be ha fenti állapotban van. Így éjszaka és biztonságos helyen nem kell rögzítenie.
Előnye: a kulcs eltávolítása után a 12V röviddel megszűnik, de ennek köszönhetően további kb. 8 órát rögzít.
Hátránya: Nyári melegben nincs táp, ha a kocsi belső hőmérséklete 60 fok köré jut. Ekkor a tető alatt kb 70 fok van. Sajnos az én autóm sötét szürke (dark gun metal) így még rosszabb a meleg szempontjából. Menet közben és leállás után kb, 1 órán át még jó neki a hőmérséklet.
A kamera bevált, kb. 1 éve működik hiba nincs vele, a filléres akksit nem árt évente cserélni.
Szerencsére ez egy olyan szervíz olyan dolgozókkal, akiket nem zavar ha ott az ügyfél. Bármit kérdeztem, szívesen elmagyarázták, tájékoztattak, sőt volt olyan, amikor kifejezetten be is hívtak az autó mellé megmutatni valamit. De természetesen ok nélkül, feleslegesen nem vagyok láb alatt.
Sajnos volt részem tapasztalni olyan szervízt is, ahol kifejezetten kérték, ne menjen be az ügyfél a műhelybe. De ezt már kitárgyaltuk valahol. Max kérni lehet ilyent. A tulajdonosnak joga van az autója mellett lenni ha akar. Saját felelősségére, mert ha ráesik az emelő, olajos lesz a ruhája, stb, az az ő kára. Némely szervízben amikor a munkafelvevő beviszi a kocsit, megkérdezi, hogy mész-e vele. Beülsz jobb 1-be, bent kiszállsz, ott vagy az autóval. Nincs ebben semmi különleges. Csak azok a szervizek vannak kihegyezve erre a tiltás-próbálkozásra, akiknek esetleg valami takargatnivalójuk van.
Én az említett oldalról letöltöttem a "Gen 2" frissítést 2016 ceed- hez. Hiba nélkül fel lehetett telepíteni. A szoftvert is sd re kell kiírni, és a térkép kártya helyére betolni. Automatikusan telepít, szerintem nem igen volt több fél óránál az egész. A térképet pedig csak fel kell másolni az eredeti kártyára. Persze előtte bizt. mentés. Azt nem kell már telepíteni.
Nem akarok hülyeséget írni, nem álltam folyamatosan a kocsi mellett, de nekem mintha csak a vezérlőegség szoftverfrissítése ment volna gépre kötve, arra a csatlakozóra, ami a kormánytól balra alul van. Asszem a navi frissítéshez kivették a kártyát és rátolták a friss verziót. Meg is lepódtem, hogy hamar elkészült minden. A motort sem járatták. De csak néha néztem be a kocsihoz, mert a csinos munkafelvevő hölggyel beszélgettem a szalonban sokat. :-)
Kaptam egy kérdést a navigációval kapcsolatban. Mivel tán közérdekű, itt válaszolok:
Ez a frissítést hogy lehet megoldani , ha nem akarom a kereskedésbe vinni? Le kell vadászni az új firmware-t a netről, és rátenni az SD kártyára , vagy elég csak wifin netet adni a fejegységnek , és leszedi maga? És aztán mi a következő lépések?
- Legegyszerűbb kereskedésbe vinni - évi 1 frissítés ingyenes - nekik is évi 1 db "friss" van.
- Nem, nem elég neki WIFI-t adni, hogy automatikusan "levadássza magának a netről" - ez nem Windows 10...
- Sőt a fejegységen a verziószám lekérdezésnél megjelenő információ sem valós (For further information about your map upgrade please visit the website: http://www.navigaton.com/kia) - nem találsz ott semmit/nem sikerül semmit se letöltsél - azt javasolja, fordulj a márkakereskedőhöz (téma kitárgyalva párszor)
Volt, aki állítólag e szerint meg tudta csinálni, én nem próbáltam: Már a ~8GB-nyi frissítőcsomag (fizetős oldalról történő) beszerzésénél elakadtam, de amúgy is egyszerűbbnek láttam a hivatalos utat (kb. 1.5 óra időtartamú volt - bár 2.5h-t mondtak előre. Amíg frissítették, töltőre rakták az akkumulátort.)
Amúgy mi a tapasztalat az utakat járva , ez is le van maradva pár évvel?
Nem tudom, azóta nem igazán mozogtam. De szerintem valószínűleg igen, ez is le van maradva. (téma kitárgyalva párszor) Egy helyen a városban "nem tud beszedni" egy balkanyart: Továbbmenne, ott visszafordulna (záróvonalon át, kapualjból kifordulva!!) - ez így volt eddig is, meg így van most is. :-(
Soha semmilyen más navigációval vagy térképpel nem tapasztaltam ezt a hibát...
Sziasztok! Tudja valaki, hogy a régebbi 4-fokozatú automata váltóban mennyi olaj marad, ha leeresztem az elhasznált olajat? Tehát mennyi új olajjal kell feltölteni? A gyári adat 6.8 liter, ez a teljes mennyiség (ami a száraz váltóba megy első feltöltéskor), de gondolom leeresztéskor marad a váltóban valamennyi a régi olajból. Elég lesz 5 liter, vagy vegyek inkább 6-ot, esetleg 7-et? Árban nem mindegy, a felesleg pedig megmaradna.
Automata szívató miatt van ez, elég hamar lefut, de mindig csinálni fogja. A Focus-om anno 2000-en tartotta a fordulatot kb 10 másodpercig majd szépen visszaengedte.
Bár lehet én azért nem veszem észre mert indítás után egyből tolatok is kifele, de majd figyelem hogy csinálja-e :))
új az 1,6 benzin sw. nagyjából most van túl a bejáratáson. reggeli (hideg) indításnál a fordulatszám felugrik kb 15-1600-ig és onnan esik vissza az alapjárat kb 1000-ig (hideg motor). közben olyan 1200 körül 2-3 másodpercig picit remeg az autó.
aggódjak, vagy ez normális? 2000 km-nél lesz egy olajcsere, akkor kérdezzek rá?
Elég sok a nyígás miatta, én nem erőltetném. Ha mégis muszáj, akkor legyen minél fiatalabb és ellenőrzött előéletű, hogy szükség esetén a garancia érvényesíthető legyen.
Elsőre nekem is voltak kétségeim, hogy van-e, mert a Ford Ranger-t megfogta ott is ahol a Ceed-ünket nem. Elég rapszodikus, hogy milyen emelkedőkön kapcsol be. Próbáld ki meredekebb helyen is.
hell.ha ugy erzed,h nemmukodik,es full uj a kocsi,akkor szepen menj vissza a kia -ba es nezesd meg..Lehet csak valamit bekell allitani ! Aztan irj hogy mi lett vele
Sziasztok! Uj kia ceedet vasaroltam es ugy erzem a HAC visszagurulasgatlo nem mukodik benne. Hogyan lehet ezt aktivalni ? Nektek mi a tapasztalat ezzel kapcsolatban???
Egy olyan kérdésem lenne, találkozott-e valaki hasonló problémával és ha igen, mi lett rá a megoldás!
1,4-es, benzines, 66 kw-os C'eed-em van, 2010-es évjáratú, 125.000 km-el. Újonnan vásároltam, így szervizek, futásmennyiség garantált.
Indításnál olykor (nem mindig) előfordul, hogy kb 2-3-szor annyi ideig forgatja az önindító, mint általában. Olyan még nem volt, hogy nem indul! Tehát van egy nehéz indulás probléma, ami mellé társul, hogy nem működik a fordulatszámmérő, érezhetően csökken a teljesítmény (klímát nem használva) és az alapjáraton járása a motornak hangosabb. Check engine lámpa nem gyullad ki! Ha leállítom a motort, leveszem a gyújtást és újraindítom, akkor pedig szépen indul, megy a fordulatszámmérő, rendben van a teljesítmény és az alapjárat is. Ha így indul, menet közben soha nem jönnek elő az említett hibák, csak nehéz indításnál figyelhető meg. Diagnosztika (nem szakszervizes) " Vezérműtengely helyzetérzékelő, hiba az áramkörben " hibaüzenetet ad. Kábelkötegek sértetlenek. Remélem nem a lánc nyúlt meg és az okozza a hibát, mert ennyi km-nél még talán nem lenne indokolt vezérműláncot cserélni! Ha volt valakinek ilyen, vagy van ötlete, hogy mi lehet a hiba, szívesen vennék némi segítséget!
A hang forrását nem tudom, bár én is nyomoztam sokáig az előző (off, Lacetti) autómon. Legalábbis ha egyre gondolunk. Olyan a hang annál a sebességnél amit írtál, mintha egy rugót pendítenének meg. Én is mindig hallottam, mikor egyesben elindultam és már kiengedtem teljesen a kuplungot. Egy jó szerelő biztosan meg tudja mondani, egy kontár úgysem érti majd, milyen hangról faggatózol...:-)
Nem a visszagurulás gátló, ha erre gondoltál, mert emelkedőtől függetlenül adja. Ha nem jövünk rá majd referálok, 1 hónap múlva megy szervizbe a járgány.
Minden elindulásnál, értsd piros lámpánál és dugóban is csinálja.
A központi zárat felismerem :) Ez egy annál halkabb, csakis alulról jövő hang. Kb mint mikor a kuplung pedált felengeded, csak ugye azt már addigra felengedted és gyorsítasz. Kb olyan hang mint mikor az alváznak koppan egy kavics..
Álló helyből indulás után valami mindig koppan egy halkat az autó alatt, ha elérem az 5-10km/órás sebességtartományt. Minden elindulásnál csinálja. Ennek mi lehet az oka? Egy hónap múlva viszem az első éves szervizre, ott megkérdezem, de hátha tud valaki okosat :)
"dízel miatt kell-e aggódnom van nem (kettős tömegű, porlasztó csúcsok magasnyomású stb. ami a dízelek gyenge pontja lehet)"
kettőstömegű miatt biztos nem kell aggódnod olyan nincs benne amikor utoljára 150e-nél márkaszervizben jártam, rákérdeztem mi várható mondták kuplung aztán turbó most 220e van benne, és lehet jól mondták, a kuplung kezd keményedni
Én egy most 3 éves 1.6 benzinest ( 5 ajtóst) használok másfél éve és 30 ezer kilométer óta. Egy baja volt eddig: Az egyik hátsó ülés csomagtér felőli burkolata elvált egyik kicsit a szélén. Garanciában megoldották :-)
Ez automata, a fogyasztása döntően budapesti forgalomban 7.1 liter.
Számomra két ergonómiai problémája van: A könyöklők kb használhatatlanok, az ajtón levő és a középső is, illetve az ajtónyitás határoló közbenső fix pontjai pont bénán vannak beosztva, a közelebbi túl kicsi nyílást ad, a következőben túlságosan nyitott az ajtó.
Emellett még a hangrendszere méltatlanul gyenge minőségű, arra gondolok, ahogy szól. Egy ideje fontolgatom, hogy ez upgrade-elem egy kicsit jobbra.
Szeretném lecserélni a jelenlegi autómat és a Ceed kombi felé húz a szívem már régóta. Amiket kinéztem: 1.6 benzin, dízel 2012-2014-es évjáratok (face-liftesek). Sok kérdésem van:
- dízel miatt kell-e aggódnom van nem (kettős tömegű, porlasztó csúcsok magasnyomású stb. ami a dízelek gyenge pontja lehet)
- ha dízel, akkor ezekben az évjáratúakban egyáltalán van-e az általam felsoroltak közül valamelyik (tudom, hogy a fiatalabbakból kihagyták már ezt-azt, direkt kérdezem)
- benzin ebben a löket térfogatban mennyire állja meg a helyét (ha van)
- valakinek tapasztalata akár dízellel, akár benzinnel kapcsolatban szerviz szempontból
- fogyasztás
- crdi előnye, hátránya
Ne haragudjatok, teljesen zöldfülű vagyok ebben a típusban.
Ha konkrét tapasztalatokkal bombáznátok, nem átfogó válaszokkal, annak nagyon örülnék.
Múlt héten volt szerencsém egy próbaútra elvinni az új Ceed-et. Hátha többen várják már a gen3 érkezését, így az első tapasztalatokat szeretném veletek megosztani:
Mivel a márka és főleg a típus nagy rajongója vagyok, így amint megtudtam, hogy az új Ceed már a szalonban van, nem hagyhattam ki, hogy testközelből is megismerkedjek vele. Ahogy lenni szokott, az autó élőben sokkal-sokkal jobban néz ki, mint a képeken, vagy akár videókon. Hogy őszinte legyek, a legelső benyomás a 2018-as Ceed-del útközben volt a szalon felé, mikor a városba bevezető főúton arra lettem figyelmes, hogy az isteni Stinger dönget éppen szembe, kékben, aztán ahogy közeledett, szinte már csak, mikor elment mellettem, akkor realizálódott, hogy ez nem is Stinger, hanem maga az új Ceed. Engem teljesen lenyűgözött, bár, mint később megtudtam, a kék tesztautó a full extrás verzió, azaz a dögös szín mellett még a szép, nagy felnik is hozzádobtak a látványhoz. Amúgy a szalonban kiállított, közepesen felszerelt verzió is abszolút igényes és színvonalas volt kívül-belül egyaránt. Tényleg nem csak a Kia rajongó beszél belőlem, mert összességében minden szinten egy normális, beleköthetetlen, minőségi, 2018-as kompakt beltere van a kocsinak. A kormány kialakítása, gombjai, formája, mind maximálisan igényes, akár egy új Mazdáé is lehetne (pedig az új Mazdákénál kevesebb szimpatikus kormányt tudok a kompakt mezőnyben, az új Civicé pl. kifejzetten bosszantóan olcsó hatású). Persze ezek mind kevésbé fontos dolgok, hisz még egy tíz éves használt autó elavult műszerfala is elhanyagolható tényező, ha az autó összességében jó és szereti a gazdája. De egy új autónál, mikor minden egy burkolat, anyagválasztás, kapcsoló elhelyezés fontos az első benyomás megszerzésénél, azt mondom, hogy igenis fontos, hogy minden jó helyen legyen és jól nézzen ki. A keleti mezőnyben, belértve a japánokat és koreai konkurenseket márpedig ez a Kia beltér abszolút a többi fölött áll- bár azt még így sem merem állítani, hogy egy facelift-es Mazda3-mal egálban van, de lehet, hogy ezt is csak a Mazda-fanatizmusom nem engedi. (A Civic és C-HR meg annyira más világ, hogy azok épp a másságukkal tudnak megfogni és ha itt-ott foghíjas is bennük egy-két dolog, de ahogy mondani szokták: a szerelem simán elviszi mindkettőt a szememben). Visszatérve a Ceed-re az összes kapcsoló, tekerő szépen, finoman jár és mozog, az ajtókárpit ahhoz képest, hogy egy új, 8,5 milliós Octavia-ban is ma már full, teli műanyag (igen, elöl is az) mindenképp elismerésre méltóan igényes. Nekem a sok lakkfekete betét is imponál- bár tény, hogy ezekre nehezebb vigyázni. Az ülések kialakítása, formája és maga a kárpit is elsőrangú és beleköthettlen.
Menet közben:
Az 1.4 turbo-t próbáltam ki, 140 lóerő, ha jól emlékszem. Nagyon nem tesztelgettem a motorerőt, csak 1-2 kigyorsítást próbáltam ki, mondanom sem kell, a teljesítménye, ha nem is mellbevágó, de illik a mai átlagba. Engem jobban érdekelt a kényelem, a viselkedés a kanyarokban, a rugózás, ezek pedig mind elsőrangúak. Nagyon-nagyon jó autó lett az új Ceed (bár már a gen2 is szinte beleköthetetlen autó volt a maga nemében, főleg az ár/érték arányát tekintve). Nagyon finoman jár, a motor hangja a 3 hengeres kis turbok után szinte szívmelengető- bármennyire is imádom a 3 henger morgását... A gördülési zaj és a futómű azon a néhány km-en, első benyomásra nagyon pozitív csalódás volt. Elsőre azt hittem, hogy valami pici, ballonos, 195/65R15-ös kereken fut az autó, ezért ilyen lágy és jól csillapított, de aztán kiderül, hogy 17"-es felniken és peres gumikon tudja ezt a komfortot. Ja és az egyik legfontosabb... a váltó. Mindig azt hittem, hogy a Mazdákénál nincs jobb és pontosabb váltó, aztán az új Civic megmutatta, hogy még ezt is van hová fokozni. Ezekhez képest az új Ceed-é, ha nem is jobb ezeknél, de igazi japános, nagyon pontos, nagyon masszív és rövid úton járó váltó. Összességében tehát nagyon szerethető és minőségi autó lett az új Ceed.
Mondjuk használatfüggő, ki milyen motorral vesz autót. Nekem hosszú távokra kell. Sok évvel ezelőtt volt már dízelem, azt útáltam. Persze egy olaszból behozott lefutott 1.3-as uno volt, minden baj elért vele. Nem csoda. Aztán egészen eddig benzin. Most két éves a ceed, ez már teljesen más technika. Nem vennék következőre sem benzinest....pedig nekem csak a 110 lovas van.:-)
Hàt eléggé lecsökkent a dízel presztízse. Màr fogyasztàsban se annyira veri az új benzineseket. Azért kell még biztos pàr évtized mire eltűnnek, főleg itthon. Köszi a linkeket!
Köszi a segítséget, tegnap megcsináltam a software és térképfrissítést. Nagyon egyszerű és kb. fél óra alatt megvolt ( a gyári SD kártya nagyon gyors.... )
A segítségeteket kérném. Benzines 2010-es 1.4-es ceed-em van nemrég elérte a 123.000 kilómétert. Vezérlést, vízpumpát mikor kell cserélni, ellenőriztetni?
Van valakinek tapasztalata szélvédőüveg-csere ügyben? Hol végzik a legkorrektebben, elfogadható áron. 2008-as autó, esőérzékelős. A Carglass-ról már hallottam, másokat nem ismerek. Árban kb. mire számíthatok?
Hahó, köszi szépen. Magam frissítettem. A SW verzió naprakésznek tűnt, de a térkép nem (EUR.09.XXX). Megtaláltam a neten az EUR.10.41.XXX-et (iAVN verzió), aminél van ugyan újabb (10.48), de azt nem leltem sehol. Felraktam egy frissen formázott (FAT32) 32GB-os SD kártyára, és szépen működik. A hangerőről: szerintem nem lehet explicit kezdő hangerőt beállítani, csak az arányokat, illetve, hogy bekapcsoláskor levegye-e alacsonyra - függetlenül attól, hogy előtte mi volt. Azért még megnézem tüzetesebben is.
pár napja lettem boldog tulajdonosa egy Cee'd-nek. Silver limitált felszereltség. Olyan az autó mint amikor 3310-esről okostelefonra vált az ember. Mi módon lehet a Carplay-t / bluetootht felhasználóbarát módon használni?
Értem ezalatt pl. hogy navigáció van, és mondja hangosan, majd jöjjön vissza a rádió, stb stb. Már az összes menüben végigmentem, de valahogy úgy tűnik nekem, hogy ebben a formában ez nem lehetséges. Vagy rádiózol, vagy navigálsz, vagy Carplayezek, de hogy valamilyen módon párhuzamosan használjam őket, azt egyelőre nem tudom lehet-e. Nyilván megnyomom a rádió gombot akkor vissza tudom állítani a Carplayre, de valahogy nem érzem igazán a szoftvert.
Sziasztok.tanácsot szeretnék kérni.adott egy 2009 es 1,6 crdi.reggel néha dadog és kéken füstöl.nem mindig!és büdös is.a porlasztókat kimérettem új az izzítás is.egr szelepnek lehet ehhez köze?ha gépet rakunk rá nem ír hibát....
No, sikerült. Mivel a feltöltés Adobe Flash-sel működik, ezért installálnom kellett chrome-hoz és erre az oldalra engedélyezni (chrome://settings/content megnyitása, majd a forum . index . hu hozzáadása. Sajnos a hibaüzenet teljesen félrevezető - segíthettek azért volna egy kicsit a fejlesztők, hogy hol keresse az ember a hibát. Itt találtam infót: http://forum.index.hu/Custom/showEditorHelp.
Mindegy, sajnos nem tudom, mi lehet a gond. Átvettem a Ceed-et (SW 1.6 GDI DCT, FIFA Edition a.k.a. Edition 7 + FIFA Premium pack), a színe - többek között az itteni tanácsokat figyelembe véve - dark gun metal. Az első benyomásaink nagyon jók, az egész családnak nagyon bejön. Sikerült frissítenem a térképet (SW friss volt, a MAP valamiért még 09-es sorozat). Azt hiszem, nem a legújabb ez sem, de frissebb (10.48). Az Android Auto is szépen működik, Waze/GMaps, Spotify hangvezérléssel, szuper. Ha rájövök, mi a gond, posztolok képet...
+15-ön is kell valamennyit izzítani nem szoktam stopperrel mérni, de mostanában azt csinálom hogy ha gyanúsan rövid ideig ég a lámpa akkor inkább izzítok mégeccer
Sziasztok, olyan kerdesem lenne, hogy talalkozott e mar valaki az alabbi jelenseggel: jaro motornal indexeles illetve reflektor hasznalat eseten kikapcsol majd 1 masodperc mulva bekapcsol a radio. Illetve veletlenszeruen egve marad az ESP OFF visszajelzes. 2007-es 5 ajtos Ceed-rol van szo, 1.6 benzin. Koszi a valaszokat.
nálam is van valami izzitási probléma, a gyertyák jók, de a lámpa néha egy pillanat alatt kialszik olyankor csörömpölve indul a motor, mintha nem izzítottam volna