Igen szerintem is minél apróbb szemű annál édesebb de azért voltam kíváncsi a fajta nevére mert ennek az illata is olyan IGAZI finom mézédes szamócaillat volt. Gondoltam hátha vki beazonosítja és ez alapján körülnézhetek.
A műgyümi nekem is megvolt;) ezért felnőve én ezeket kitiltottam a lakásból
Jó az a 12 fok! Meg a kamra is, amíg be nem kapcsoljátok a hűtőt. Az a lényeg, hogy a vessző azt higgye, hogy még nincs itt a tavasz! Mit is akarsz oltani?
Én még pincében sose tároltam oltóvesszőt,de ugy képzelem, hogy a föld felszíne alatti borospince hőmérséklete megfelelő, mert a szakirodalom a falak (pl. ház) északi olfalán a földbe téve 20 cm takarással is ajánlja.
Az általam favorizált, sokszor bevált módszer a hűtőszekrény alsó része (zöldség tároló fiók). Ott 5-8 fok van. Fólia zacskóban, legumigyűrűzve, 2-4 rügyes vessződarabok. (Ez miért nem jó neked?)
Egyetértek, de az is igaz sajnos, hogy az ipari paradicsom, amit itthon termelnek szinte ugyan olyan. Én ha valamit a piacon kell megvennem, előnyben részesítem a termelőket, akik a saját terményüket árulják. Egyrészt mert jobb minőség, másrészt, mert becsülöm őket és szívesebben fizetek nekik.
Viszont nekem elsődleges.Ezért termelek én meg szinte mindenféle gyümölcsöt a családnak...és akik vettek még belőle nem csalódtak,nem úgy mint a behozottakban.
Valóban jó, de nem ez a fő szempont. Hogy ideérjen a gyümölcs messziről és friss maradjon leszedik zölden és kényszerérik, ráadásul sok nemesítésnél a fő szempont, hogy sokáig friss maradjon, az íz csak másodlagos.
Nekem csak volt,az íze tetszett,de iszonyú tüskés,törékeny a hajtása,ja és nem bírja a nagy hideget,minden évben gond volt,hogy leföldeljem v. vmivel /pl leveles/ takargassam.A gyümölcs mérete nálam nagy volt,mint a szederé,kellemes,savanykás,de érdekes ízü...de sokkal kevesebbet termett,mint a málna v. a szeder.Aztán 2 éve meghalt...és nem is akarom pótolni.Van szedrem,meg fekete,piros és sárga málnám.Azok is Jók :)
Nekem van vagy két tő, de nem szeretem, az íze sem olyan jó, mint a tüske nélküli szedernek, a termése kisebb, a szára marhára szúr és folyik, mint a vadszeder.
Nagyon nagy, hosszan megnyúlt kúp alakú bogyója 6 gr. súlyú. Éretten sötétvörös, kiváló zamatú, kemény husú, jól szállítható. Bőven terem. Erős növekedésű, közepes mennyiségű, vastag sarjat nevelő fajta. Sarja félig felálló-kúszó, sok apró egyenes tüskével. Támrendszert és rendszeres kötözést igényel. Erős tüskézettsége miatt célszerű a sarjak és a termővesszők szétválogatása a könyebb szedés érdekében. Házikerti telepítésre javasolható gyümölcskülönlegesség.
Ali bá Atifoci köszönöm. Még mindig nem vagyol hozzászokva hogy a neten mindent de mindent megtalálok, bár lassan idenövök a gép elé.
Szóval az íz nekünk nagyon fontos, ezért érdeklődtem Tőletek, a starkingot meg kóstoltuk, és nekunk nagyon ízlett. Ahogy Ali bá mondja évekire szól a választás. Akkor most kérdezek tovább: eperből milyen fajtát javasoltok? Nem szeretem a nagy termésű de víz ízű epreket. Tegnap a Lidiben láttam egy érdekes nagy szemű isteni illatút de miután láttam hogy spanyol visszatettem A felső része picit zöld ami először fehérbe majd egye sötétedő pirosra vált. Biztosan jó fóliába is ha most lehet kapni.
A másik kérdésem a tayberri. Most rendelnék a starkltól de csak sejtem hogy fut. Kordon, támrendszer vagy mi kell neki? Minden talajon jól fejlődik? Mi befolyásolja a temés hozamot? Az idén már fog teremni? Bocsi hogy macerás vagyok most kezdem a kertészkedést
Szia.Hát a Starking nem kifejezetten téli alma,normál tárolóban hamar kásásodik /nekem is van, de eladom ,mert nálunk nem nagyon megy/.De ahogy Ali-bá is mondja keresgélj a neten .Van 1-2 faiskola is fenn,annak a kínálatát is böngészheted.Ha lehetek kicsir önző én a Jonagoldot v. annak klónjait ajánlanám.A Bosc körte finom,nagy stabil fajta,ehhez még a Packham's Triumphot ajánlanám ,előnye hogy egyáltalán nem kövecsesedik/a Bosc kicsit/.A metszésbe majd belejössz,olvasgass hozzá,meg majd itt is segítenek,az eleje nem bonyolult.A növényvédelem több mindentől függ,ez is ráér még.A sárga málna nagyon finom,sztem talán jobb mint a piros.Kár hogy nem olyan bőtermő.Kajsziból is sok jó fajta van,én a Bergeront javaslom,ez akkor is terem amikor másé elfagy és finom is.Perzse a magyarok közt is vannak jók.Őszibarackból meg rengeteg jó fajta van. Az érésidőt kellene megadnod,hogy ajánlani tudjak.A lekvárhoz nem tudok hozzászólni,befőttnek meg mindegyik jó.A kényelmesebb a magvaválóak,de sztem a legfinomabb befőttnek a kifejezetten erre a célra való ipar/gumi/barack,pl vmelyik Babygold fajta.Igaz ez nem magvaváló.
Ird be a google keresőbe, hogy almafajták. Aztán válogathatsz kedvedre.
Egy példa:
Topaz alma
Érés: október közepétől 1984-ben állították elő Csehországban a Rubin és a Vanda fajták keresztezésével. Október közepén érik. Elsősorban asztali almának javasolható fajta. Gyümölcse tárolás után áprilisig fogyasztható.
Varasodás rezisztens és lisztharmatra sem fogékony.
Németországban a fiatal fák baktériumos elhalással szembeni ellenálóságát is jónak értékelték.
Minimális permetezéssel termeszthető.
Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Húsa sárga, kemény és finom szövetű, bőlevű. Íze enyhén édeskés, kellemesen harmónikus.
(Onnan másoltam.) Ugyanigy más gyümölcsökre is rákereshetsz.
Sokoldalúan tájékozódj mielőtt ültetsz, mert a döntésed sok évre szól.
SZIA almából a starking félére gondoltam télire tárolható legyen. Körtéből a bosc kobak tettszik(lehet hogy nem jól írtam a nevét), de nem ismerem az igényeit metszését stb. Barackból meg teljesen tanácstalan vagyok, mert ősziből a sárga húsút szeretjük, de olyan kéne ami befőttnek, lekvárnak is jó. kajsziból inkább lekvárt és frissen. A málnával is így vagyok bár sárgát még nem ettem megkóstolnám. És milyen íze van a japán körtének? Az egrest és a többieket majd később kérdezem
Milyen gyümölcsökre gondolsz ?Egy kicsit le kellene szűkíteni a lehetőségeket,mert így nagyon nehéz válaszolni :) pl : faj,érésidő,íz,...szóval kb mit szeretnél
Nem magyar oldal ugyan,de érdemes ezt megnézni...már csak a szemnek is :) :http://orchard.uvm.edu/uvmapple/hort/ROBINSON_ModernAppleTrainingSystemsVTFGAFeb2006.PDF
Ha van időd, egy éjszakára áztast be az ületés előtt a fácskák gyökerét vízbe.
Sőt az se árt, ha egy kis gombaölőt is teszel a vízbe.
Egy kis metszés sem árt a gyökérnek.
Én a Sieberz kft. nem igazán ajánlom, keress igazi magyar termelők által forgalmazott fácskákat. A városból kivezető utakon gyakran vannak kertészetek.
Ha már gödöllő, akkor a gödöllőn belül a 3-as úton kifelé haladva jobb oldalon a hév állomás (kp.) után jobbra van egy csemetés.
De kifelé a szentendrei úton is van több. Ha nagyot akarsz, akkor ott a Silvanus is.
Kőbányán a keresztúri úton több is van. Én ezt szeretem a legjobban.
3 évvel ezelőtt ültettem 6 gyümölcsfát (körte, birsalma, szilva). Gyönyörűen befogant. A Starkl kertészetből vásárolt sárgabarack, ribizli bokrok, fácskák, cserjék úgyszintén. Nekem az őszi ültetés nagyon bejött és ezek alapján nyugodt lélekkel javasolhatom.
Jó, hogy a permetezést említettétek! A hétvégén ha az idő engedi el is végezzük.