Balog Zoltán miniszter ma (2017. március 29-én) este benyújtott egy törvényjavaslatot, miszerint az EU-n kívüli, harmadik országokban székhellyel rendelkező egyetemek csak kétoldalú kormányközi megállapodás alapján működhetnének Magyarországon.
a ceu mo-on is akkreditalt igy a diplomajat a torvenyek szerint mo-on is elfogadjak. az usa akkreditacio nyilvan azt jelenti, hogy a vilag tobbi reszen is.
egyebkent a magyar diplomakkal nem szokott kulfoldon gond lenni. a magyar egyetemek diplomait csont nelkul el szoktak fogadni pl. kulfoldi munkavallalasnal. persze, ahogy irtad, van jopar szakma ahol honosittatni kell a diplomat. de pl. az eu-n belul ez se tul bonyolult.
Orbinak leginkabb az faj, hogy a ceu msgyar es amerikai diplomat is ad. Mivel a diakok 70-80%- a kulfoldi, szamukra otthon eretekeseb az amerikai diploma, azsiaban par helyen azt se tudjak hol van Mo illetve menyit er a diplomaja. Egyebkent a ceu olysn szakokon ad diplomat, ahol a munkahoz nem kell a honositas mint pl az orvosoknal vagyernokoknel.
Nem szeretnél tágítani egy kicsit a horizontodon, mondjuk a Viktor-szidás helyett folyamatokat és összefüggéseket meglátva? (mondom ezt úgy, hogy sosem szavaztam a FIDESZ-re...)
Például abszolút nem mertem remélni, hogy az elitista gondolkodás tavaly mind a két "KO"-t bekapja - Brexit, Trump - de bekapta... pedig Viktor ott se volt. Tehát baromira indoloktnak látszik az úgynevezett liberális demokrata gondolkodás tévútra siklásáról és önfelszámolásáról beszélgetni, azt gondolom. Beleértve annak az egyik legnagyobb propagátorát, Sorost... és az általa életre hívott és működtetett "think tank"-eket.
ÜdV
ps: persze lehet ehelyett Viktort megvuduzni... csak az nem vezet sehonnan sehova.
"lehet érte hangosan szidni a Viktort, hogy hogy mert besétálni a - saját definiciójuk szerint liberális demokraták - által tágra nyitott nagykapun. Erre a dologra céloztam a szóhasználattal... ha nem lett volna a magát liberálisnak nevezett elit rettegése"
1. minden épelméjű definíció szerint liberálisak.
2. inkább ne kend másra "a Viktor" bűnét, ha nem lett volna a kapu akkor csinált volna, ahogy kiherélte az AB-t mikor érdekei úgy kivántát, sosem volt szívbajos "a Viktor". Ja és besétálni sem volt közelező. Tudod a szabályoktól önmagukban még nem lesz demokrácia, ahhoz azokat betartó és megtartó emberekre is szükség van. "a Viktor" az nem ilyen, neki a demokrácia béklyó.
Na, ehhez képest már maga a felvételi procedura is szelektál az adott korban az adott szisztémával kompatibilis módon... azt gondolom tudod, hogy a gengszterváltással az úgynevezett "elitegyetemeken" - vazz, van amelyik még ki is írja magára ezt a visszataszító jelzőt - nem nőtt, hanem jelentősen csökkent az első generációs értelmiség aránya... és akkor itt még csak beléptünk a kapun...
szrevettem, hogy sémákban gopndolkozol.,Ráaggatsz valami kényelmes jelzőt valamire (liberális demokraták) és ebbe beleragadsz és nem upgradeled az infóidat.
Mire tetszel gondolni? Na mert általában nem szoktam használni ezt a jelzőt, most felhozta az egyik vitapartner itt a demokrácia-modellek kapcsán.
Vagy erre a konkrét mondatra: "Aztán persze, benne van a dologban az elitista-populista vonal is, emlékezz rá, mi mindent csináltak az úgynevezett "liberális demokraták" Magyarországon a 90-es években a "veimarizálódás, jajjj..." szent elborzadásától hevítve, és valójában mi lett belőle MÁRA."
Itt konkrétan arra gondoltam, hogy volt Magyarországnak 1990-ben egy aránylag jó választási törvénye, amiből a Horn-kormányzat az SZDSZ felvetésére - aka "weimarizálódás jajj", élen az akkor épp ott tanyázó kiváló elméleti szakember Tölgyessy - kreált egy újat, amiből kimaradt az egy esetleges új alkotmány kötelező népszavazásra bocsájtása, és, hogy a NATO-EU népszavazás az ő ízlésük szerint süljön el, a népszavazási érvényességi küszöb megszüntetése... na, jogilag ebből a 2 dologból lett a mai helyzet... lehet érte hangosan szidni a Viktort, hogy hogy mert besétálni a - saját definiciójuk szerint liberális demokraták - által tágra nyitott nagykapun. Erre a dologra céloztam a szóhasználattal... ha nem lett volna a magát liberálisnak nevezett elit rettegése a weimarizálódástól - tkp a vox populi-tól - akkor ez az egész nincs, ezt az ontopic témát is beleértve.
Örülök ,hogy leírtad a tényeket ,de ne reméld ,hogy a libnyafikat ez érdekli , csak a saját verziójuk az igaz ,más nem is létezik .Látod , hogy a baloldal hogy felszívta a vizet a mocsárból ? Már visonganak , és megy javában a Zorbánozás ,de ki nem szarja le ?
> Az új törvénytervezet MELYIK RÉSZE akadályozza a CEU munkáját?
> Melyik szabály betartásával "lehetetlenül el" ?
lentebb mar tobb helyen szerepelt ez, en is leirtam vagy haromszor.
1./ a ceu-nak nincs az anyaorszagban (us) oktatasi tevekenysege, campusa. a ceu akkreditalt az usa-ban, ny allamban, ennek a reszleteirol a ceu-rol szolo wikipedia lapon lehet megismerni (board of trustees, board of regents ...) tehat a torvenytervezetnek ez a kivanalma kapasbol megtiltja a cau mo-i mukodeset
2./ a ceu egy maganegyetem. az amerikai szovetsegi allamnak semmi koze nincs hozza. ilymodon allamkozi szerzodes se kotheto a mukodeserol. az usa-ban komoly hagyomanyai vannak a magan egyetemeknek. nezz utana, hogy mekkora endowment-je (kvazi vagyona) es fuggetlensege van egy-egy magan egyetemnek. az allamnak _semmi_ beleszolasa nincs ezeknek az egyetemeknek a mukodesebe az usa-ban.
A miniszterelnök a Kossuth rádióban azt állította, a CEU csalt, ezért is akadt fenn a felsőoktatási intézmények felülvizsgálatán.
Az egyetem sajtóközleményben reagált Orbán Viktor szavaira. Mint írják: teljes mértékben visszautasítják a miniszterelnök azon hamis állítását, hogy a CEU csalást követ el.
"Ellentétben a Miniszterelnök kijelentésével, jelenleg nincsen érvényben olyan törvény Magyarországon, amely megköveteli, hogy az egyetemek származási országukban is folytassanak képzést annak érdekében, hogy Magyarországon diplomát adhassanak ki. A CEU jogosult (akkreditált) arra, hogy magyar és amerikai diplomát adjon ki. 25 éve a magyar törvényeket betartva veszünk részt a magyar felsőoktatásban – bármilyen ennek ellentmondó kijelentés hamis. Szeretnénk azt is megjegyezni, hogy a Miniszterelnök kijelentésével ellentétben egyetemünk hivatalosan bejegyzett és világszerte ismert neve Közép-európai Egyetem."
Orbán az interjúban a "négy-ötévente" a felsőoktatási intézmények körében elvégzett vizsgálat – amelyről kiderült, hogy valójában most volt ilyen először – mellett arról is beszélt: nem fair magyar egyetemekkel szemben, hogy a CEU a magyar mellett amerikai diplomát is kiadhat. Emiatt a magyar intézmények hátrányban vannak.
A kormányfő kijelentette továbbá, hogy a szuverén Magyarország nem tűri el a csalást, a szabály pedig világos: külföldi diplomát csak akkor adhat ki egy itteni egyetem, ha külföldön is folytat képzést. Igaz, ez a szabály csak a kedden benyújtott módosító javaslatban szerepel, tehát valójában nem él még.
"te tényleg úgy gondolod, hogy mondjuk a Közgáznak semmi hatása és felelőssége nem volt és nincs benne, hogy az országban éppen milyen gazdaságpolitika a nyerő???
Igen, valóban úgy gondolom !
Nem tudom, neked milyen tapasztalataid vannak az egyetemekről, én 3-ra jártam, ebből kettőt be is fejeztem és SOHA, egyiken sem mondták meg mit kell gondoljak adott témáról.
Egy egyetem nem olyan, mint hatodikban a verselemzés, hogy meg kell tanulni valami szakinak a véleményét egy versről.
Ez az egyik,
A másik, hogy ha mégis így lenne, akkor csak az időfaktor miatt is csekély a valószínűsége annak, amit mondasz, hiszen ha valaki 23 évesen kikerül az egyetemről, az még nagyon sokáig nem lesz hatalmi tényező(na jó,most a fideszes mutyizós sógorkomaság idején ez lehet, hogy hihetetelen látván a huszonéves államtitkárokat)
ÉS minden egyetemen okított anyag folyamatosan változik, bővül és ha 40 éve végezted el mondjuk a Marx Károyl Közgazdaságtudományi Egyetemet, akkor mára az a tudás már lószart sem ér.
Tehát folyamatosan kell képeznie magát egy értelémiséginek, ha nem akar lemaradni a szakmájában.
Észrevettem, hogy sémákban gopndolkozol.,Ráaggatsz valami kényelmes jelzőt valamire (liberális demokraták) és ebbe beleragadsz és nem upgradeled az infóidat.
Mert ugye a rendszerváltás liberális demokratáinak nagy része a mostani orbánista elit.
És ha most a liberális demokraták névsorára gondolsz, legutolsó lesz a sorban orbán:)
Tehát akkor mennyiben állja meg a helyét ez a sémád? Semennyiben.
Dehogyis, az kristálytisztán lejött végre, hogy a te gondolkodásoddal mi a probléma, az, hogy értékrendi abszolutizálsz, nem vagy képes elfogadni, hogy többféle értékrend többféle hozzáállása lehet egyszerre valid, mert különféle nézőpontok léteznek. Ez egyébként sajnos sajátja a mai nyugatinak nevezett gondolkodásnak, a szocio-kultúrás felsőbbrendűség-tudat, a másoknak akár erőszakkal "csak jót akarás"... na pont ennek egyik formációja az, ami erősen köthető itt az ontopic CEU-hoz is.
Ja, a demokracia a közakarat érvényesülése:-))), az lényeg hogy a preferált csoportok követeléseinek következményeit szét tudja teríteni a teljes lakosságra. Ha ez magan adósság, akkor azt allamosítva, ha allam adóssag akkor azt privatizalja. Ez nem műxik fegyveres erő nélkül, ezért kell a nato.