Keresés

Részletes keresés

gumistukker Creative Commons License 2005.07.02 0 0 7373
Kedves Chronoss!

Nagyon-nagyon jók voltak a tanácsaid, köszönöm szépen. A behunyt szemmel való "betájolás"-sal most már pontosan tudom, hogy melyik pozíció a legideálisabb a karnak.

Teljesen átgondoltam a célzást és sikerült lecsökkentenem a tökölést. Ezt egyrészt úgy értem el, hogy feltettem a súlyt és beállítottam oda, ahol a legjobbnak éreztem, ezzel sokat csökkent célzáskor a kilengés. Másrészt pedig volt egy olyan hibám, hogy két szakaszban tartottam célra a fegyvert, először beállítottam a fényrést a fehér részen, majd ez után merev csuklóval céloztam be a feketét. Észre sem vettem, de ez egy hibás szokás volt korábbról, amikor gyenge fényviszonyok között gyakoroltam és ezzel értékes másodperceket veszítettem.

Átállítottam az elsütőbillentyű távolságát és próbálom megszokni, hogy csak ujjbegyel lövök. 120 lövésből csak 4 ment a fehérbe, de miután ezt elkezdtem gyakorolni, már egyszer sem lőttem a feketén kívül.

A lényeg valóban a lövésre koncentráláson van és a tiszta fejen. Volt olyan sorozatom, ahol öt 10-est lőttem egymás után és akkor kicsit izgulni kezdtem, hogy el ne rontsam. Lőttem is rögtön egy hetest és két nyolcast. :o)

Habár csúcsot nem lőttem, de feljavult a 20-as átlagom 176-180 közé, a 60-as pedig 532 és 530 lett.

Ha vannak még tanácsaid, ötelteid, ne fogd vissza magad, szívesen veszem. :o)
Előzmény: Chronoss (7367)
gumistukker Creative Commons License 2005.07.02 0 0 7372
"Látom magas szintű okítás folyt még az este során,sajna én elaludtam :)"

Bizony, látszik, hogy Chronoss profi, a tanácsai nagyon jók voltak, most fejeztem be egy 2-3 órás gyakorlást, mindjárt írok Neki az eredményről. A fene egye meg, állati jó szórakozás ez a lövészet, úgy vonz mint a mágnes és már tűkön ültem reggel, mert esett az eső. :o)

Tényleg nagyon jó a sárga dobozos skuló, de a Gecco-ban nem csalódtam. Eddig kb. másfél dobozzal lőttem el mindkettővel ezzel a pisztollyal és a Geccoval még nem kellett azon csodálkoznom, hogy nem oda ment a lövés ahová kellett. A sárga dobozossal sem igazán, de némelyik szorul amikor beteszem, körömmel kicsit be kell segítenem.
Vettem korábban egy White Pellets szlovén vagy szlovák akármicsodát, de az be se ment a lukba, úgyhogy kicseréltettem.
Van még egy doboz Gamo Match-om (sajnos Pro Match-ot nem találtam), majd rászánom magam a tesztelésére, de amíg nem javítom ki a hibáimat, addig maradok a Gecconál.

Neked melyik skuló jött be leginkább?
Előzmény: Messer22 (7369)
Howard, de nem a kacsa Creative Commons License 2005.07.02 0 0 7371

Hi!

keresem az alábbi "vasat"

Walter CP99 with Laser Sight
steve_f Creative Commons License 2005.07.02 0 0 7370
Huhh, micsoda pörgés... egy kicsit nem nézek ide, és máris oldalakat kell tekerni :) Tegnap este még én is beugrottam a Kút utcára egyezkedni. Jó lövöldözést a GPM-mel, Messer! Úgy látszik, ez egy fegyvervásárlós nap volt :)) Egyébként a "dögnehéz sportmarkolatos" a Trainer, amivel régebben Te is lőttél, az Actionon alapban egy ronda (és kényelmetlen) fekete-sárga gumimarkolat van, amit szerencsére kicserélhettem a másik "combat" fogódzójára, amivel már elég kényelmes a cucc. Na ezt próbáltad ki ma.

Chronoss: miért is a Sport a legjobb verzió? A csőhossza ugyanakkora, mint a többié, csak a kompenzátora jóval nagyobb (ebből a hosszabb irányzóvonal). Csősúlyokat pedig ugyanúgy lehet mindegyik modellre pakolni. Egyébként én is kacérkodtam a GPM-mel, de egyelőre nekem valahogy nem passzol a súlyelosztása (valszeg nem ártana gyúrni egy kicsit :) Ez a Röhm meg nem sokkal könnyebb, és később, ha esetleg már nagyon beindulok, jöhetnek a csősúlyok.

A pontlövő tanácsokat pedig csak osztogassátok szorgalmasan, figyelek :) Egyébként a fegyver.org-on találtam régebben két "Lövészhibák" című cikket, azokban is érdekes dolgok voltak.
Előzmény: Messer22 (7356)
Messer22 Creative Commons License 2005.07.02 0 0 7369

HI

 

Látom magas szintű okítás folyt még az este során,sajna én elaludtam :)

A sárga dobozos skulo nekem is bejött.eddíg 12 félét teszteltem,de még sok hátravan!

üdv:Messer

Előzmény: gumistukker (7368)
gumistukker Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7368
Wáooo, de jó, köszi szépen a sok infót, mindjárt ki is próbálom amiket írtál szárazlövéssel s majd még kérdezek.

Kaptam a stukkerhez egy 90 g-os súlyt. Érdemes-e rátennem s ha igen, akkor inkább a markolathoz közelebb vagy a csőtorkolathoz közelebb? Hogyan befolyásolja a stabilitást, tudsz erről írni bővebben vagy jobb, ha magam próbálom ki?

Köszi szépen a címet.

Ja és két kiváló bogyó:
- Dynamit Nobel Gecco
- szlovén sárga téglalap dobozos Sport Diabolo
Előzmény: Chronoss (7367)
Chronoss Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7367
Ha csuklóból mozogsz, akkor valószínű rossz a beállásod, vag a fogásod. Ezzel érdemes kezdeni. Beállsz a lőállásba, kb 80 fokkal a lőiránytól elfordulva. Behunyt szemmel tarts célra, úgy, ahogy a karod állása és a testhelyzeted a legkényelmesebb, legtermészetesebb. Ott tartsd a fegyvert, ahol az magától megáll. Utána nyisd ki a szemed és nézd meg hová célzol, a lőlap melyik oldalára és az ellenkező orányba fordulj úgy, hogy az egyik lábaddal picit előrébb, a másikkal hátrébb lépsz a megfelelő irányba. Ezt addig ismételd, amíg becsukott szemmel kényelmesen célratartva a rendezett irányzék valóban a célra mutat, amikor kinyitod a szemed. A sorozatok alatt soha ne lépj el ebből az állásból és ne válts fogást a markolaton.

A fegyver célratartása statikus erőkifejtés, míg a sütés dinamikus. A kettő közötti váltáskor (sütéskor) azok az izmok, amikre a célratartás közben koncentráltál kissé ellazulnak, és a fegyver a csuklódnak, karodnak legtermészetesebb helyzet felé akaratlanul elmozdul. Csuklóból soha ne javíts az irányzékon!

Ezek kiküszöbölésére jó a helyes beállás, mert azt a legkönnyebb fenntartani. A statikus és dinamikus erőkifejtés közti váltás miatti hibák elkerülésére pedig a legjobb mód, ha már célratartás közben finoman, folyamatosan húzod az elsütő billentyűt, tehát a kétfajta mozgást szinkronban végzed. Ezt jól lehet száraz edzéssel gyakorolni, akár lakásban is. Lövés előtt mindig gondold át, mit is fogsz csinálni. Találd meg a fegyveren a legmegfelelőbb fogást és mindig azt használd. A fogás akkor jó, ha a célratartáskor a legkényelmesebb tartásnál a céltüske melletti fényrések egyformák, tehát az irányzék rendezett anélkül, hogy a csuklódon mozdítanál. Ezt a fogást a beálláshoz hasonlóan ki kell kísérletezni, csak itt lépegetés helyett a fogáson fordítasz. Igyekezz a billentyűt is mindig ujjbeggyel használni és kizáróla hátrafelé, a csuklód irányába húzni. A billyentyű távolságát úgy állítsd be, hogy a mutató ujj felső két perce a fegyverrel derékszöget zárjon be, így sütéskor nem húzod oldalra. A sütés legyen folyamatos, nyugodt, soha ne rántsd el hirtelen.

Edzeni lehet súlyzóval, vagy bármilyen kiegészítő sporttal pl.: úszás.
Súlyt általában a csőre tesznek a stabilitás növelésére, de előfordul hátul is pl.: TAU7.

No, ez így csak a lényeg, annak is csak egy része, sokkal több minden van még ami fontos, de a hibákból lehet a legtöbbet tanulni. Kérdezz

Ami igazán fontos: a helyes fogás és beállás, légzés, rendezett célkép, megfontolt sütés.

Komlósi Sándor (Káli Lövészklub elnöke)
Cím: Kál 3350, Árpád utca Telefon: (36) 487-809
Előzmény: gumistukker (7364)
gumistukker Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7366
Tényleg, ez jó ötlet Messer. Ma este majd szárazon gyakorolok és megfigyelem pontosabban, hogy mi történik a lövés pillanatában.
Előzmény: Messer22 (7354)
gumistukker Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7365
Nagyon megköszönném, ha elküldenéd a telefonszámát mailben, mindenképp megrendelném én is. (gumistukker@freemail.hu)
Előzmény: Chronoss (7363)
gumistukker Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7364
Aha értem. Szerintem nálam két probléma van.
Eleinte nem jöttem rá az első problémára, de - ahogyan írtad - felidézve a lövés pillanatát rájöttem, hogy abban a pillanatban amikor meghúzom a ravaszt, hajszálnyit bemozdul a kezem csuklóból. Ezt még nem sikerült teljesen kiküszöbölöm, néha még most is elkövetem ezt a hibát.

A másik probléma szerintem pedig az amit írsz. Szentül igaz amit a 8-10 mp-ről mondasz, ez a tökölés minden sorozatban legalább kétszer megesik velem. Ugyanakkor rájöttem, hogy mitől nő meg a tökölődési időm, a karomnak a kilengésétől.
Hogyan lehet a kart edzeni, hogy minnél kisebb legyen a lengedezése? (Nem a csuklóról beszélek, mert az fixen áll)

A másik fontos kérdésem, hogy a súly mire való és hova érdemes felhelyezni a stukkerre? Az elülső részére vagy inkább a markolat irányába?

Előre is köszi.
Előzmény: Chronoss (7358)
Chronoss Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7363
Én nagyon sokat fejlődtem, mióta az elméleti oldalt is feszegetem. Sokat tanultam például a "Sportlövészet pisztollyal" c. könyvecskéből. Komlósi Sándor szerkesztette. Tőle rendeltem meg telefonon, a Kál-i Lövészklub adta ki. Telefonkönyvből kinéztem a számát, felhívtam és küldött nekem egy dedikált példányt potom 1.000 HUF-ért.
Chronoss Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7362
Szerintem ez a topik erre a legjobb, mivel a légfegyverekről általában rengeteg hasznos technikai dolgot olvastam itt eddig is, ami pisztolyra, puskára egyaránt igaz. Igyexem felnőni a kérdésekhez:)
Előzmény: gumistukker (7361)
gumistukker Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7361
Oké. Én csak azért javasoltam, mert jó lenne, ha a tapasztalt légpisztolyos pontlövőkből (mint pl. Te) és a kezdőkből összeállna egy jó kis társaság és meg tudnánk beszélni a problémákat, a versenyeket, tanácsokat adnának stb. Nagyon örülök, ha segítesz, mert sok kérdésem lesz. :o)
Előzmény: Chronoss (7357)
Chronoss Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7360
A domináns szemeddel célozz, és ugyanazzal a kezeddel lőj!!
Ha megvan a vezető szemed, tudod, hogy melyik kezedet használod, akkor lehetőleg szerezz egy sport markolatot és állítsd a lövő kezedhez. Nekem a két szemes célzás vált be leginkább, próbálj erre törekedni, megéri.
Előzmény: Messer22 (7354)
gumistukker Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7359
Messer, egész biztosan fejlődni fogsz a GPM-el. Ne bátortalanítson el, ha az elején rosszabat lősz mint a régivel, pár nap gyakorlás után hozzászokik a karod, kezed és sorozatban fogod a jobbnál jobb köröket lőni.
(Nekem mostanra a 20-as csúcsom 182, a 60-as csúcsom 533.)
Előzmény: Messer22 (7354)
Chronoss Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7358
A hiba szerintem a koncentráció, illetve a hiánya. Nálam is előfordul, hogy a 60 lövésből becsúszik egy fehér. Általában azért, mert még mindig nem bírtam teljesen levetkőzni a lövéskényszeremet. A nagykönyv szerint, ha a pisztoly felvételétől számított 8 - 10 másodpercen belül nincs rendezett célképed, le köll engedni a fegyvert és kis pihi után újra célra tartani. Nem muszáj minden emelésnél lőni, ismételhetsz is. Mivel nem versenyen vagy az idő nem számít. 10 másodperc után már egyre kevésbé stabil a célkép, fogy az oxigén, ezért a fegyver süllyed, a kéz beremeg, a látásélesség romlik és már csak pánikból lő az ember. A lövések között pedig érdemes pihenni egy picit.

Próbáld meg a rontott lövések után felidézni, hogy milyen volt a célkép, a sütés, a sütésidő a többihez képest. Ha a lövés pillanatában tudod, hogy elszúrtad, akkor már közel vagy a megoldáshoz:)
Előzmény: gumistukker (7351)
Chronoss Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7357
Nem hiszem, hogy érdemes külön légpisztolyos topikot nyitnunk. Eddig is jól megfértünk itt. Attól félek ezzel lemaradnánk egy-két itteni topiktárs értékes hozzászólásáról. Én mindenfajta légfegyverrel lődözöm, bár versenyszerűen csak légpisztollyal és remélhetőleg nemsokára kis kaliberűvel, de ha bármilyen kérdésed van szívesen válaszolok, ha tudok. GPM ügyben főleg:)
Előzmény: gumistukker (7330)
Messer22 Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7356

HI

 

Ma megnéztem azt a twinmastert és már értem mi a gondja steve f-nek.

Az egy hibrid cucc,2 twinmaster lett összetéve: a trainer sima csöve és tokja megkapta a másik cuccos anatómiai markolatát(érdekes,mert kétkezes)

nagyon jó én is lőttem vele.Az edző ma 10Ft-os szórást lőtt vele.

Előzmény: Chronoss (7355)
Chronoss Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7355
A hosszabb irányzóvonal mindig előny, a fényrés pedig szerintem csak megszokás, illetve ízlés kérdése. A kisebb súly viszont szerintem egyáltalán nem előny. Pillanatnyilag, pár lövés erejéig jónak tűnhet, de a nagyobb súly adta stabilitás hosszú távon kifizetődik. Súlyozott csővel például jóval egyenletesebb teljesítményt és kisebb szórást érhetsz el. A beállás és a sütés hibájából adódó eltéréseket is megnöveli a kis súly. A Twinmaster Sport változata (asszem Top néven fut) viszont szerintem az egyetlen épkézláb öszvér légpisztoly. Pontlőni is jó, ugyanakkor a Fun-Faktorra is adtak a gyártók:)
Előzmény: steve_f (7347)
Messer22 Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7354

HI

Köszi!Remélem sikerül fejlődni vele :)

 

A hibád érdekes,próbáltál már üresen lőni,hátha csak elrántod türelmetlenségből?

Egyenlőre elég kevés az eredményem 20 lövés 142 kör.

Az a baj,hogy még nem fix melyik kezemmel lövök,ill. melyik szememmel.

Előzmény: gumistukker (7352)
Chronoss Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7353
Örömmel látom, hogy a "GPM Klub" tagsága folyamatosan bővül:) Hajrá!
Ettől jobb fegyvert nem is vehettetek volna, mármint ha pontlőni akartok. Nekem legalábbis nagyon bevált sport és hobby fegyverként egyaránt. Kellet egy-két hónap, mire teljesen "összebarátkoztunk", de most már nem adnám semmiért. Vicces, de az edzőm, aki cirka 40 éve lövöldöz, még mindig egy GPM-01-et használ. Biztos nem véletlen:))
gumistukker Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7352
Gratula hozzá, legyen sok örömed benne. (Korábban majdnem én is azt vettem.)
Előzmény: Messer22 (7350)
gumistukker Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7351
Hmm, ezek szerint tényleg igaz a gyári specko a Trainerre.

Más: basszus, baromi pipa vagyok magamra mert nem találom a hibát amit majdnem minden 10-es sorozatban elkövetek. Minden sorozatban van egyetlen egy lövésem ami vagy a 6-ba vagy a 7-be megy és lerontja az eredményemet.
Előzmény: Messer22 (7348)
Messer22 Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7350

HI

Na megvan a GPM!

Mostmár mehet a gyakorlás ezerrel! :)

Van valakinek eladó 1 patronos tartálya(12g co2)??

-Tsunami- Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7349
A quick nagyon bejön  igy  elsőre, csak nem tudom nem lesz e macerás a kettős biztositás,és a felhajtható toldalék a lövedék behelyezéséhez.Köszönöm a tanácsot.
Előzmény: gvass1 (7346)
Messer22 Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7348

HI

 

Látom a twinmaster neked is bejön :)

A trainer-en nincs sportmarkolat,vagy nem?

én csak 1 félével lőttem ott,a dögnehéz sportmarkolatossal,de az már nem az alapmodell.

Ha minden jól megy megveszem a gpm-et :)

Aztán ha kinövöm,jöhet a twinmaster :))

Üdv:Messer

Előzmény: steve_f (7347)
steve_f Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7347
Halihó!

A múltkor (meg azóta még néhányszor) lőttem egy Röhm Twinmaster Trainer-rel. Nagyon tetszik mind külsőleg, mind működésében, meg minden... erősen gondolkoztam egy ilyen cucc megvételén. De ma kipróbáltam az Action modellt is, "combat" markolattal. Hmm... kb. 2/3 akkora szórást lőttem vele, mint a Trainer-rel, és már fáradt volt a kezem, tehát ez még biztos nem a csúcs. Mi okozhatja ezt a nagy különbséget? A hosszabb cső (és hosszabb irányzóvonal), vagy a kisebb súly? Pedig az irányzék egyértelműen rosszabb, a tüske elég vékonyka a fényréshez képest (bár ezen biztos lehet buherálni valamit). Lehet, hogy inkább Action-t kellene vennem? A másik formailag sokkal jobban tetszik, de hát nem dísznek szeretném...
gvass1 Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7346

hi,

harom arban, minosegben kozel egy kategoriaju darabrol van szo.

 

A 440-es csoletoros, a CFX es a Quick alsokaros, talan az utolso kisse szebben van megcsinalva es az is legdragabb. Viszont ennekem nem jott be, igazan nagy kezueknek kenyelmes csak a markolati resz es az elsutobill. helyzete. A kulon oldalso biztosito kutyu miatt nehezkesebb kezelni.

 

De igazabol egyikkel sem jarsz rosszul, ha teheted tapoasd vegig mindet, aztan donts.

-Tsunami- Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7345
Légpuska vásárlása előtt állok,és kinéztem 3 tipust .Azt szeretném kérdezni tőletek,hogy melyiket javasoljátok ezek közül. hunter 440, cfx, norica quick. Távcsövet is szeretnék rá. Melyik a pontosabb,megbízhatóbb. .Vagy más estleg?  Előre is köszönöm a segitséget!                 
gvass1 Creative Commons License 2005.07.01 0 0 7344
"

Köszi az infót!

8"-os lesz valamikor?"

 

Nem tom, ezek is csak "veletlenul" kerultek be, 1-1 db van.

Előzmény: Messer22 (7343)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!