Apríték adagagoló építése .Ide lehet írni tapasztalatokat kérdéseket ebben a témában.Sok embert foglalkoztat a kérdés .hogyan lehet kiváltani a gázfűtést ,hogy a komfort azért megmaradjon.
Szia! Én 25-30cm-t mondanék. Neked az lenne jó, ha a fej alja a rostélyhoz majdnem hozzáérne és a magassága az égőkerettel együtt 20cm lenne, ami 20cm kivágást kérne a jelenlegi ajtód alsó pereméhez képest.
Sikerült felvennem a kapcsolatot a kazán gyártojával. Igéretet kaptam, hogy a kazánról átküld egy robbantott ábrát, de problémám meghalgatása után azt javasolta - állitolag már mások is tettek kisérletet hasonló kazán átalakitáshoz és sikerrel jártak - hogy a darálék égő fejet nyugodtan tegyem be a középső ajtón és probáljam amennyire lehetséges leültetni minél közelebb a rostélyhoz. Véleménye szerint a rostély a hőátadásban kb 10 % szerepet vesz át.
Ezeknél a kazánoknál sem lehet kivenni a rostélyt. De ahogy nézegettem igencsak az ajtón alakítok egy kicsit lefelé (csak szépen be kell foltozni a belső peremet, hogy ne folyjon a víz ) Annyit bőven megér!Kb mekkora az ideális távolság amit illik megtartani az égőfej és a táska között?
Szia! Nagyon tetszik ez a megoldás, korábban már én is gondolkodtam rajta, csak nem voltam benne biztos, hogy a rostélyon átmegy rendesen a füst, és nem dugul el hamar a pernyétől. A kazánomról tettem fel korábban képet a3944-es hozzászólásnál. Szerintem át fogom alakítani így a kazánom.
Szia! Sajnos nincs időm vele foglalkozni. Ha elég elégetem így, még akkor is, ha kevesebb energiát tudok kinyerni belőle. Szerencsére sikerült repce ocsúból is kb 300 zsákkal szereznem, és még úgy néz ki holnap lesz valamennyi száraz napraforgóocsú. Idén kaptam famunkát is ebből lesz kb 2 évre elegendő fa, de amíg kitart majd az ocsú azzal fűtök, mert sokkal kényelmesebb.
Sziasztok érdeklődnék, hogy házilag épített apriték égetőbe milyen vezérlő elemek kellenek, és hova kell azokat rakni?Nagyon gondolkozok egy építésén csak nem tudom még hogyan kéne vezérelni a szabályozni a dolgokat.
Érdekes, hogy egy ekkora kazán esetében sem nagyobb a beltér magassága az ajtóhoz képest, mint a totya3 kazánomé, sőt a totyán az ajtó 28x28cm-es és az alsó tálca 30cm-re van az ajtó alsó peremétől, még sem volt jó a hőátadás, mikor először oda tettem a fejet.
A tiéden persze hatalmas ajtó van, de vízteres, így nem lehet kivágni akárhol. Látom, hogy csináltak hozzá pellet égőfejet, azok előrefelé égnek kissé, illetve vannak láng befúvásuak is, de akkor sem ideális, mert az alsó vízterek nem működnek kellőképpen a hőátadásban. Neked sem lehet kivenni a rostélyt? Mert ha ilyen kazánom lenne, szintén a hamuajtóba próbálnám tenni a fejet, ha lehet.
Igen az külső, lángbefúvós fejjel sok macera van. A te kazánod esetében nem kifizetődő. Ronkovik aláépítős javaslata viszont bármilyen kazánhoz jó lehet, amibe nem fér bele a fej.
Az ejtőcső elég meredek, 95%, hogy jó lesz, kiderül!
Igen, a kazán gyárilag ilyen, mert van hozzá gyári pellet égőfej.
Az, hogy mennyire válik be az égetővel, majd kiderül. Ha jó lesz, akkor tényleg szuper.
Nagyon remélem, hogy az ejtőcső meredekségével nem lesz gond, mert ha nem jó, akkor át kell szabni mindent.
Az pedig sok munkaóra és sok stressz. Ami nem hiányzik.
Ami a külső égetőt illeti, nem emlékszem, hogy hol láttam ilyet a neten. Talán a you tube-on.
Rémlik, mintha akkor futottam volna bele ilyen dologba, amikor a fagáz kályhákról (wood gas stove) néztem videókat.
Mintha ott lett volna olyan szerkezet, amelyet a régi kazán elé lehet tenni. De az is lehet, hogy az nem egy égőfejes, hanem egy faelgázosítós égőtér volt.
Amit meg leírtam az saját agyszülemény, ha emlékszel említettem régebben, hogy esetleg külső égetőt csinálok a kazánhoz. Na az valami ilyesmi lett volna, amit kushido kollegának is felvázoltam. De aztán elvetettem a dolgot, pont a nehézkes megvalósíthatósága miatt.
Szia! Kicsit keresgéltem és találtam egy ilyet. A kazán az ugyan olyan mint az enyém. A kisajtó mérete 250*250. Az ajtó felső szélével van kb egyvonalban a külső víztáska alja, ami kb a kazán feléig nyúlik be. A másik víztáska mögötte van és fentebb.Lehet, hogy odáig be kellene nyújtanom az égőfejet?
Szia! A visszatérőbe nem szerencsés zsákot rakni, azt újra kell hajlítani a megemelt csonkhoz. A visszafelé elindulás ismert probléma, itt a fórumon is előfordult, ha jól emlékszem Süsü1983-al, bár lehet, hogy ott más jellegű volt a probléma.
Szivattyúval biztosan nem indul el visszafelé, egyébként meg ki tudja! A tévedés jogán szintén fenntartom! :)
Biztos, hogy nem indulhat meg visszafelé az áramlás, mivel a rostélyban felmelegedett víz, ha törik ha szakad felfelé fog elindúlni, mindíg a könnyebb utat választja, könnyebb felfelé egy nagyobb térbe (ld.:kazán test ) mint egy szűk oldalirányban elhelyezkedő csövön keresztül visszafelé. Ráadásul ha még a csöveket is át kell szabni akkor a visszatérő ágnak lesz egy olyan szakasza ami a kazán eredeti csonkjától min.30-40cm-el lentebb lesz, erre biztos, hogy nem fog elindulni az áramlás, de a tévedés jogát fenntartom:)))
A doboz szerintem csak egy sima acélszekrény, nincs benne víztér, azért egy jó szigetelés az minimum kellene neki.
Szia! Ne aggasszon. Amennyi hőt beviszel, majdnem annyi bele fog menni a vízbe, ez szinte biztos. A fő kérdés, hogy mekkora teljesítmény kell neked, ettől függ a fej mérete.
Keresgéltem gyári égetőket és számolgattam teljesítmény ügyben és arra jutottam, hogy a fej maximális teljesítménye összefügg a fejben égő anyag mennyiségével, pontosabban egy 250dm3-es fej 25kW-os, egy 1literes pedig 100kW-os. Ebből ki lehet indulni a méretezésekkor.
Az én fejem esetében ez annyit jelent, hogy az égőkeretben lévő anyag mennyisége határozza meg a teljesítményt, mert a furatok alatt nem ég az anyag. Így könnyű méretezni, sőt be lehet állítani a teljesítményt a maximális alá, a beadagolási szakasz időtartamával. A keret magasításával egy bizonyos fokig lehet növelni, ha szükséges, de inkább a fej területével érdemes játszani, a keret magasságát 5cm-esre érdemes választani...
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan reagáltál. A kazán 50 kw-os "Calor v-50"-es.A méreteit holnap tudom lemérni. Azért ekkora mert kissebbe nem fért volna bele a bála, meg egy 2300 l-es puffert fűtök vele.Engem épp a nagy belső tér aggaszt az égetőfejjel kapcsolatban.
Szia! Nekem nem az van, de ismerek, akinek igen és itt a fórumon is van akinek ilyen kazánja van és égőfejet használ. A bálás kazánok nagy hőátadó felülettel rendelkeznek, jó hatásfokkal lehet a fej hőjét átadni a víznek. Az ajtójuk is nagy szokott lenni és a belmagasság is megfelelő, hogy a fej elég távol legyen az alsó tálcától és a hamuzó ajtó így szabad marad, csak a nagy ajtót kell átalakítani. Szóval szerintem alkalmas a fejhez, de ha néhány méretet megadnál, akkor biztosabban lehetne modani valamit. (ajtónyílás alsó széle és a tálca alja közötti távolság, ajtó méretei, tűztér mélysége)
Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valaki olyan köztetek aki "calor"-os báláskazánnal használ apríték adagolót. A többiek véleményére is kíváncsi vagyok, hogy szerencsés párosítás lehet-e ez.
Még annyit, hogy az alsó dobozt hőszigeteléssel kell ellátni, vagy vízteresre kell építeni és be kell kötni a vísszatérőt. A képen látható szerinted milyen kivitel?
Szia! Ez jónak tűnő megoldás, de van egy kérdésem. Ha a visszatérőt melegítjük először, alulról, akkor nem félő, hogy fordítva indul meg a víz? Persze szivattyúnál ez nem fordulhat elő, csak gravitációsnál... Egyébiránt így a kazán teljes hőátadó felületét hasznosítjuk, ami további előny. Az öntöttvas rostély tuti nem ég szét. Én is ezt javasolnám kushido 2-nek, ha van szivattyú a rendszerében!
Gyári égetők is készülnek azzal a megoldással, hogy a meglévő szabvány kazán alját kivágják és egy zárt "szekrényre" helyezik, ebbe már bármilyen fej beépíthető, jobb vagy bal oldalára is elhelyezhető esetleg még szemből is betehető, de ekkor mindig ki kell húzni az égőfejet ha tisztítani akarod.
Ezen a képen jól látszik ahogy az öntöttvas kazán alját kivágták, jól látszik az alsó vizes rostély is.
Ha megfelelő magasságú "szekrényt" csinálsz akkor egy hamufiók is könnyedén aláfér. Akár teljesen légmentesre is meg lehet csinálni, megfelelő tömítésekkel. Neked szerintem valami hasonló kellene, az egyetlen szépséghibája, hogy a meglévő fűtési csöveket is át kell helyezni, esetleg a füstcső bekötésen is variálni kell.
Szia! Sajnos a víztartalom határozza meg a fűtőértéket, hasonlóan a fához. Igaz a magok olajtartalma segít, de a héj csak akkor jó, ha száraz. Akár 10MJ/kg alá is leeshet a fűtőérték. (A nyers fa 6MJ/kg, aminek 50% a víztartalma.) Ki tudod szárítani valahogy? Szét kéne teríteni, talán egy-két hét alatt kiszárad, főleg fólia között, ha tud szellőzni(távtartók).
Nekem volt 6 zsák vizes fűrészporom. Letakartam kint fóliával és azon kívül, hogy egy hónap alatt kiszáradt(szétterítés nélkül, nyári hőségben) az történt, hogy a liszteszsák gyakolatilag lamálott róla. Nem hittem volna, hogy ezek a zsákok ennyire nem bírják az UV-t! 8-)
Szia! Biztosan mondtam már, hogy a kazánod nagyon szuper! Gyárilag volt az ajtóban a fej számára a nyílás, ugye? Valami rémlik, hogy pont neked van ilyen kazánod, csak nem emlékeztem rá pontosan, mikor kushido 2 kérdezte, milyet érdemes venni, ha odakerülne a sor. Nos ilyet! :)
Jól látom, hogy az ejtő cső egyik fala csavarokkal nyitható lesz? Ez jó megoldás, főleg, hogy nem függőleges! A hossza nem gond, de remélhetőleg elég meredek és nem fog felakadni benne az anyag(szerintem elég)! A függőleges ejtők belső falán is képes kirakódni a nedvesebb anyagok finom pora. Persze lehet, hogy folyamatosan lesodródik majd a következő adagtól és nem tud összegyűlni. Kiderül.
Amit a külső épített fejről írtál az önmagában jó megoldás. Végül is egy komplett égőteret lehetne létrehozni. Problémának látom, hogy nagyon komoly, vastag hőszigetelésre lenne szükség, vagy vízteres külső palástra, ha a veszteségeket minimalizálni akarnánk. A szigetelésnek a kazánajtó bevezető peremét is védenie kellene. Jól látod, hogy elég drága lenne és nagy helyre lenne szükség. Összevetve egy ilyen megoldás jó lehet a "reménytelen" kazánokhoz. Viszont a videókon nem ilyen látszik. Ilyet nem is láttam még. Amiket láttam, azok külső égőfejek voltak, hamutér nélkül, nem külső égőtér, behelyezett fejjel. Tudsz esetleg ilyet linkelni? (én is keresgélek addig...)
A külső égető az olyan szerkezet, amely OAndorka 3180 hozzászólásában a 3. és 4. képen látható. Az egy gyári cucc, de hasonlót lehet kisipari módszerekkel is készíteni.
Ha sok hamut termelő anyagot égetsz, akkor lehet pl. csinálni egy 60x60 cm alapterületű és 1m magas hőszigetelt égőkamrát, kisamottozni 5-6 cm vastagon,
kb. a felénél bele az égőfejet, és alatta marad majd 100 liter hamutér. A tetején jön ki az égéstermék, amit egy szigetelt csövön bevezetsz a kazánod legalsó ajtaján, a rostély alá.
A kazánba érdemes még készíteni 1-2 légterelő lemezt, ami biztosítja, hogy a meleg füst sokáig bent maradjon a tűztérben, így növelve a hőátadás hatásfokát.
Amennyiben nem idegen tőled a vaslemez, a flex, a hegesztő meg a mérőléc, akkor egyedül is meg tudod mindezt csinálni, megspórolva ezzel egy rakat pénzt.
Természetesen így sem lesz ingyen, szerintem ha minden anyagot meg kell venni hozzá és minden munkát Te csinálsz rajta, akkor is egyharmad kazán ára.
Neked kell eldöntened, hogy bevállalod-e a többletköltséget és munkát, azonkívül a kazán mellett több mint 2m hely kell, ha ezt a konstrukciót választod.
Aztán, ha mégsem tetszik a dolog, akkor még mindig vehetsz egy olyan kazánt, amelybe gond nélkül lehet égőfejet tenni. Amit természetesen már elfordítva érdemes beszerelni.