Ugyan már, alexandrosz, nem vagyok és semmilyen tekintély, nem hogy szak. Töredelmesen meg kell vallanom azt is, hogy Szőke cabernet-jét nem ismerem, lévén, hogy legutóbb nem tudtam Veletek lenni Gy.tarjánban. Legutóbb egy kis borboltban szemeztem egy palack 95-ös Szöke cab.sauv.-nal, de a korábban már említett Veszetergombi kadarkát vettem meg mégis, mert az volt az utolsó palack a boltban, és egyébként is kifutott tétel, ha jól informált az eladó.
Kíváncsian várom shiraz bortárs válaszát kérdésemre és sasanz mesterhez is van egy:
Mi a véleményed a Szőke Cabernet-ről? Érdekelne egy Borvirágos szaktekintély véleménye. Természetesen a többiek is állást foglalhatnak (sőt, hajrá!), bár ez nem szavazás, hogy a több egybehangzó vélemény alapján döntsünk.:o)))
Semmi esetre sem, már csak azért sem, mert nekem Bozóky 93-as ezerjó aszúja különösképpen tetszett pl. És Szőke száraz és félédes ottonel muskotályai is ízlenek, meg a barrique chardonnay-ja is, amit alexandrosz mutatott. Szóval csak azt akartam mondani, hogy szerintem ha nem ízlett shiraznak, az nem azért volt, mert rosszul tárolt bort ivott volna.
Csatlakozva hozzád, én is érdeklődnék tali ügyben, hogy most akkor mi is van??? Alexandrosz!
Bár én nem ismerem, személyesen pláne nem, de azt hiszem, hogy shiraz nem rosszul tárolt borokat szokott kóstolni, ámbátor biztosan sokat kóstol, hisz nagy BARÁTja a BORnak.
shiraz: az hogy nem ittál jó bort Bozókytól, + a Szőkétől, ezzel azon ritka emberek közé tartozol, akiknek csak a rosszul tárolt bor jutott(régebben volt már itt szó róla, hogy milyen fontos a bor tárolása). Én régebben fehérboros voltam inkább, de amióta Szőkéék mutattak 1-2 vöröset, azóta helyreállt az egészséges egyensúlyom -mindkettőt szívesen fogyasztom-. Azért a Vinitaly-s beszámolód érdekelne!
alexandrosz: a Talival kapcsolatban mi a tényállás? Ápr. 15-16 lehet? <-Legyen!!!!
sajnos nem voltam itthon a hétvégén, ugyhogy több dologra is reagálnék egyszerre,
eerkr többször is szivembl szólt, jó bort Bozókytól még én sem ittam életemben, se jó cabernet-t Szke Mátyástól, bár az utóbbi esetben nyitott vagyok , az elbbiben kevésbé hiszem hogy meggyzhet vagyok.
Weninger kékfrankos 97 barrique is finom, de a selection még annál is szebb. Kár hogy a 98 as nem ér a nyomukba, no de messze nem volt olyan az évjárat Sopronban mint a 97es.
Kadarka ügyben én is Vesztergombi párti vagyok, bár szombaton kóstoltam a 97est és fáradni látszik, de a 99est többször kóstoltam tartályból, az bombasztikus most. Nemsokára palackozzák.
A kadarkánál problema, hogy alig-alig van régi jó ültetvény.
A hétvégét egyébiránt Veronában a Vinitaly borszakkiállításon töltöttem, ha lesz kis idm , bvebben beszámolok. Van mirl...
Udv minden kedves Borbarátnak!
nemán, itten meg dicsérnek engem :)))
dehogy tűntem el, csak iszom:))
Meg buslakodom, mert az összes 95os St Donatus Cab.Sauv. barrique-m elfogyott...
Létezik még valahol?
Nos, Szőke Cabernet-je valóban az ízlések és pofonok kategóriájába tartozik. Nem szokványos cabernet. De az illata szvsz nagyon kellemes. Az íze is (nekem). Nem lehet, hogy valami miatt (tárolás, rossz palackozás, stb.) már egy eleve "döglött" bort ittál. Eme topic látogatói 90%-ban ittak már belőle és nem fizetett reklámemberek, ennek ellenére ízlett a bor nekik. A kedvenc vörösboraim közé sorolom.
Kiváncsi lennék ez ügyben még néhányatok véleményére.
Vesztergombi 97-es kadarkája: (szvsz) meglepően mélyről induló illatában vörös és fekete húsú gyümölcsök mellett/után a dió illata is megmutatkozik. Ízében is visszaköszönnek ezek a jegyek, a gyümölcsök szépen illeszkednek a lekerekedett, bársonyos, telt savak mellé, a dióíz szépen harmonizál a határozott, de cseppet sem bántó csersavval. Lassan, fokozatosan lecsengő hosszú utóíze van. Nagyon jól eltalált, kerek, érett bor, mindenféle hiba nélkül.
Baromi kellemetlen, de az imént hülyeséget írtam, 97-es évjárat, a többi stimmel. Viszont fél év után kinyitottam egy 97-es Weninger kékfrankos barrique-ot, és jobb mint valaha, már egyáltalán nem tolakszik előtérbe a vanília, tömör, lusta - nagy bor. De hogy kérdezzek is: ittatok már jó kadarkát? Én egy Vesztergombit próbáltam, vesztemre. Savankás, sehol a gyümölcs, alkohol-illat.
Semmiképp se "normál" boltban vegyed, hanem a Corában a Hilltop boltban: Margit u. vagy a Bortársaságnál: Batthyányy Ostrom sarok. Szeremley Szürkebarát, Pannonhalmi Chardonay (és más Hilltop borok), Légli Pinot Blanc passzol (szerintem).
És hogy ne szeressetek: megittam egy üveg Szőke Cab Sav.-ot, 98-as, ám nem barrique, és nem voltam elragadtatva. Volt benne valami édeske, rövid volt, és valami gyógyszeres mellékzönge az amúgy sem sokat igérő illatban.
Viszont újra mondom, ha Eger, nézzétek meg a Pók féle Leányka-Zengő cuvée-t (már ha nem csak vörösborban utaztok), különleges világ, rulez.
Ja és Bozóky pince jó borát még nem ittam, mondjon valaki egyet! (Az ezerjójuk annyira csapnivaló volt, hogy már az évjáratra sem emlékszem.)
Erre nem lehet igazán válaszolni. Én legalábbis nem tudok. Ha pirított kenyérkockát vagy parizert, netán kiflikarikát tunkoltok olvasztott sajtba, akkor inkább fehéret, ha szűzpecsenye, karaj, bélszín darabkákat mártogattok a forró olajba, akkor inkább vöröset. És akkor attól is függ, hogy a sajtkütyüben mennyi pl az eidami, vagy mennyi az ementáli jellgű sajt stb. A húsok fűszerezése is fontos.
Szerintem vigyél olyan bort amit szeretsz :)))
ALL:
Tegnapi sztori> Megyek a Hijatba valami konferansziara, eltevedek, s beesek egy terembe, ahol robicsek szemelyesen istenit valami amitastechnikai ceget.
Az eloadasa utan (ami profi volt, s egesz jo), nem kerdezett tole senki semmit, meg en se, hogy miert tunt el innen...
A Borbarat tavaszi szamanak 13.oldalan van Vylyan hirdetes, talan az "szerencsesebb" szam.
Egyebkent inkabb mast tennek magameva ma este mint a Vylyan Cab sauvot, na jo a 98as Pinot noirjuk tenyleg jo volt legutobb.
Köszönöm a telefonszámot. A programot egyébként június elejére szervezzük, addig még sokat kell aludni :-(. De egy ilyen fontos eseményt soha nem kezdhetünk elég korán szervezni, ezt gondolom, megértitek.:-) A fejleményekről természetesen beszámolok.
üdv, sver
A Playboy 6. oldalán jókora Vylyan-os hirdetés. Persze elég szexis és fotogén palackról van szó... ('97 Cab, Sauv. Barr.) Ugye mindenki vágyik rá, hogy magáévá tehesse?
:o)))
Morrol, a Bozoky pincerol egyszer irtam egy beszamolot.
Roviden osszefoglalva, a
hely ajanlott, ha vki szereti a savasabb feherborokat.
Mostanaban Villanyban voltam a Keller-pinceben, foleg a 98-asokat kostolgattuk, a szokasos villanyi fajtakbol. Altalaban korrekt, de nem kiugroan jo borok. Tisztesseges iparosmunka kategoria. Ami erdekes volt (legalabbi meg nem ittam) az a Blauburger nevezetu villanyi fejlesztes (oporto es kekfrankos keresztezesebol). A hegykozseg nem engedi a tovabbi telepitest, ugyhogy csak keves helyen van. Nem is palackozza, de 250ft/l aron hordobol szinte ingyen van.
Az Etyeki tema kezd erdekes lenni, kecskesajt + sokfele bor... Esetleg egy Gombai N latogatassal osszekotve, tuti prg-nak igerkezik.