Somogy, Tolna és Baranya megye közlekedése, beleértve Pécs, Kaposvár, Szekszárd és a többi város helyi közlekedését és a helyközi járatokat is, legyen szó buszról, vagy vasútról.
31-est pótolva felezi a 33-ast. Ezzel gyakorlatilag ha volt is valami, a Pálosok felett hivatásforgalom kiszolgálása megszűnik. Felfelé este a Tettye így kapja meg a fél órás követést.
Ja, jogos. A 20-asnak volt egy Széchenyi téri betérése 60-as évek közepéig - mindkét irányba. Tisztviselő járatoknak hívták. Na, az jár ki a Hal térről és kanyarodik a Rákóczi útra a Budai felé.
...és itt van az MTI-hírhez az MTI-fotó is: BX 95-21, avagy a későbbi BPT-857, avagy a későbbi JOB-378 ácsorog a frissen elkészült szigetvári buszpályaudvaron. :)))) (Hátul pedig mintha a BZ 14-84 lenne, amiből AOB-610 lett később.) Milyen érdekes, hogy a mohácsi üzemegység-tábla ugyanaz volt 1989-ben és 2002-ben is. :))))
Dehogy, van alattuk cégeskocsi, bár nem valószinű, hogy a vastag fizun és prémiumon kívül érdekli őket az utas problémája. Még a saját dolgozóikkal sem törődnek, nem csoda, hogy azt sem hisszük el amit kérdeznek.
7900a: majd be lesz kapcsolva, ha ki lesz pucolva... Amíg elmegy műszakira az autó úgy hogy bele van írva a javító könyvbe, és úgy jön vissza, hogy rá se néztek, inkább ne is menjen.
3
E98: 041 megy minden nap, és valamelyik még este/éjszaka benn áll a pályaudvaron, az Irizarok valszeg újulnak.
Vajon a Biokom/Tükebusz/Tudjafranc Zrt. vezetői utaztak már helyi járatos buszon ilyen melegben? Elhiszem én, hogy klíma van mindegyiken, de akkor miért csak dísznek? Nincs bekapcsolva szinte egyik Volvo-n sem, amelyiken be van, meleget fúj. Ablak nincs, ugye tudjuk miért... Melegebb van a buszban, mint kint a szabadban. Ez azért érdemes számomra...
Nem vagyok valami nagy Credo párti, de mentségükre szóljon, azokon legalább mennek a klímák, és érnek is valamit.
"Csak itt előbb vesznek elektromos buszt mutatóba horroráron, mint csinálnak 3-4 db könnyűszerkezetes pihenőt, hogy a sofőröknek ne a bozótosba kelljen a dolgukat végezni."
A sofőrök már kevesebbet végzik a dolgukat a bozótosokban, mivel a gumifejlesztő izgágató elvitette a szódagépet uránvárosból, ahelyett, hogy kitisztították volna. A garázsban lévő is úgy nézett már ki, mint a trágyadomb, nem jutott eszükbe megpucolni. A buszsofőr meg veszi a boltban a védőitalt, vagy issza a langymeleg csapvizet.hurrá
Amennyiben a követési idő 30 percre módosulna, akkor azért vasárnapokon a vásári utasforgalom feladná a leckét, reggeli órákban és dél környékén vissza urán felé. Erre gondoltam.
Most, hogy elárultad a titkot miszerint az internetes menetrend még nem tökéletes (ez konkrétan be sem tőltődik) mert nem jelzi, hogy a délelőtti 42-es járatok valójában 42Y járatok és Árpádváros érintésével közlekednek, továbbá a 41-es menetrendjében sincs jelölve, hogy Árpádvárost érinti a 42Y bizonyára az én hibám, Én kérek elnézést ;)
A Főpálya - Gesztenyés vagy Lámpás - Benczúr - II-es rakodó - Gesztenyés vagy Lámpás - Főpálya 2 óra 20 perces járatok továbbra sem tetszenek. Hétvégén már Gyükés is!
Neked külön szeretnèm megköszönni, hogy tovább szivatod a 41-es utasait. Nem elèg, hogy este el kell buszozni Nagyárpádra hazafelè, most mèg a deles busz se jön Remènypusztáról. Van 11.30-kor ès 12.30-kor. Vègül is minek ide busz, majd leszoknak róla. A lènyeg, hogy èjszaka legyen busz a rèszeg egyetemistának, cigánynak a kocsmából.
Talán meg lehetett volna tervezni a hálózatot úgy is, hogy még terv szinten se merüljenek fel a sofőrpihentető konténerek. Felesleges kiadás lett volna, mivel a Fagyöngy fordulótól, ahova az egyiket tervezték a végállomás van vagy 1 km távolságra.., arról nem is beszélve, hogy üljön az télen a mobilwc-re aki kitalálta és ürítsen sünt.. Nem igaz, hogy nem lehetett volna szem előtt tartva az emberi szükségleteket ezt megoldani, ahogy a vonalvégi várakozási időket is pl II. Rakodónál, Hősök terén stb. A sok rezsifutás sem elhanyagolható. Az aglomeráció hangsúlyosabb bekapcsolása jó dololg, persze sokkal költségesebb, de pl. a tervezet szerinti vásárnapi 1-es félóráztatása szerintem ki fogja verni a biztit sok más mellett is.
Különben meg van egy érdekes bekezdés a menetrendet elfogadó állásfoglalásban:
"A Bizottság felkéri a BIOKOM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy a helyi autóbuszok menterendjének megváltoztatásával járó szükséges módosításokat a 2018. évi menetrendben véglegesítse, és erről a Tüke Busz Zrt.-t tájékoz-tassa."
Én vagyok a túl gyanakvó, vagy az egésznek van egy olyan végkicsengése, hogy ez a menetrend fog maradni őszre is?
Utas szempontból nem rossz, hogy peremterületekre is közvetlenül el lehet jutni.
Viszont szerintem sok a rezsimenet, a sofőrök szempontjából se jó az egész.
Azért mondom, hogy a jelenlegi rendszerhez alkalmatlan ez a decentrumos adottsàg.
Csak itt előbb vesznek elektromos buszt mutatóba horroráron, mint csinálnak 3-4 db könnyűszerkezetes pihenőt, hogy a sofőröknek ne a bozótosba kelljen a dolgukat végezni.
A Fagyöngyből is totál üresen dzsasztáznak le a buszok Kertvárosba. Na ez így pazarlás.
"Ráadásul amikor be lett vezetve, már lehetett tudni, hogy infrastruktúra nem lett mellé rakva. Gondolok itt például az ilyen II-es rakodó szintű végállomásokra, se mosdóval, se wc. Vagy Fagyöngy utca, ahol terve volt egy szociális helyiség, persze ebből se lett semmi."
Igen és erre az volt a válasz, hogy pl. Fagyöngy utca felé még több járatot hoztak létre.
"El kellene gondolkodni a helyi-helyközi integráción ahol lehet, jogszabályi környezetet is módosítva"
El lehet gondolkodni, de a város és a TÜKE jelenlegi helyzetében kivitelezhetetlen.
Amire rálátásom van önkormányzati intézményre, mindenhol beindult a fűnyíró elv. Semmilyen koncepciót nem látni, semmilyen szintugrási képességet nem tudok felfedezni a jelenlegi városvezetésben.
Közlekedni meg lassan nem lehet, annyi autó van a városban, megspékelve a teljesen össze-vissza útfelbontásokkal.
Úgy látom a patacsiak is szívnak, csak reggel van 3 darab 25-ös aztán óránként 26Y. Na most az a kérdésem, hogy aki Patacsról akar a Belvárosba közlekedni az előbb kibuszozik a II-es rakodóra? Nincs a menetrendben visszaindulás. 0.1 sima, 0.31 Y. Fogok örülni ha a nyakamon ülnek a városba tartó patacsiak a visszaindulásig a II-es rakodón. Esetleg a Budairól 0.01kor induló visszafelé megy be a Benczúrba? Vagy ezt elfelejtették? Akkor az ötletem pénzbe kerül :)
Az a baj, hogy az egész fonódó hálózat ilyen mértékű ritkítással elveszti a lényegét. Most lesz szétbarmolva az, ami pár éve egész jól működik. Viszont költségigényes ez az egész rendszer.
Ráadásul amikor be lett vezetve, már lehetett tudni, hogy infrastruktúra nem lett mellé rakva. Gondolok itt például az ilyen II-es rakodó szintű végállomásokra, se mosdóval, se wc. Vagy Fagyöngy utca, ahol terve volt egy szociális helyiség, persze ebből se lett semmi.
El kellene gondolkodni a helyi-helyközi integráción ahol lehet, jogszabályi környezetet is módosítva.
Hétvégén csak egy 60-as van 22.20-kor, na ebből balhé lesz ;)
38-40 hétvégén óránként! Ebből is háború lesz.
Árpádváros 41-es miattam szív. PaP úr nem a barátom. :))
Tényleg hol van a csipet csapat, "PaP" és "hungeri" urak milyen néven praktizálnak?
A 39-es Gyükés helyett csak Szamárkúti jár mert annyira rossz az út.
Minek erőltetik a 27-28A-t Uránból hétköznap délelőtt mikor nincs egyetem. Most is háborognak a kerekes szatyrok, hogy a Főpályáról délelőtt óránként van buszuk Gesztenyésbe Lámpásba. A csarnoktól föl kell buszozniuk az Árkádhoz és ott átszállni a 27-28A-ra. Nincs ülőhely :)
03,33-kor 6-os és 14/44 15/45-kor 8-as, itt nincs változás. a 13-14-15 budaiig vissza lettek vágva.Munkanapokon is csak reggel és délután mennek tovább.
"6/8-as délelőtt igen gyenge kihasználtsággal közlekedik."
Mondjuk amennyi Kertvárosba jövő-menő járatot lett kialakítva várható volt , hogy valamelyik járat így fog járni.
"Nagyárpád, itt aztán kiszedtek rendesen: Munkanapokon délután 40 percenként, szabadnapokon 10-ig 60 percenként majd 120 percenként, munkaszüneti napokon két óránként 41Y-os."
Szegények ők sosem járnak jól ezekkel a menetrend változásokkal és most a rosszból is a legrosszabbat kapják.
"44-es munkanapokon 12:30-kor indul az utolsó járat, szabadnapokon csak délelőtt, munkaszüneti napokon nem közlekedik."
Ez olyan , mint a MÁV "fantom mellékvonalai", miszerint a látszat kedvéért még megvannak , de olyan menetrenddel, hogy teljesen feleslegesnek tűnik.
1-es munkanapokon mínusz 16 db, szabadnap és munkaszüneti napokon az eddigi 20 perces ütem helyet 30 percenként közlekednek.
Kertvárosi járatoknál az eddigi munkanap délelőtti illetve kora esti 20 perces ütem 30-ra növekszik. Ez mondjuk (részben) korrekt, 6/8-as délelőtt igen gyenge kihasználtsággal közlekedik.
Lámpásvölgy/ Gesztenyés felé munkanapokon reggel 20 percenként délelőttől 30 percenként közlekedik. Szabadnapokon ~11-ig 30 utána 60 percenként közlekednek, munkaszüneti napokon egész nap 60 percenként közlekednek.
39-es reggel 40 azután 60 percenként, hétvégén ezentúl Uránváros felől is eljuttatási lehetőséget biztosítanak.
41-es 8 után 60 percenként délután 40 percenkét közlekedik.
Nagyárpád, itt aztán kiszedtek rendesen: Munkanapokon délután 40 percenként, szabadnapokon 10-ig 60 percenként majd 120 percenként, munkaszüneti napokon két óránként 41Y-os.
44-es munkanapokon 12:30-kor indul az utolsó járat, szabadnapokon csak délelőtt, munkaszüneti napokon nem közlekedik.
60-as szabad és munkaszüneti napokon csak a műszakváltásos járatok közlekednek. Munkanapokon a 18:50-es és a 19:50-es járatok nem közlekednek.
61-es szabadnapokon teljesen feleslegesen továbbra is közlekednek.
Kinézete alapján nemcsak hipózták,hanem fel is újíthatták(a visszatértével egy időleg meg eltűnt a GBG-584,lehet bekerült az FHD helyére :( ). Lehet az FJX-474 is ott lehet,mert gyanúsan rég óta nem láttam. :)
Valóban borsos ár midibuszért, környezetvédelmi szempontok prioritása mellett is, és még előfordulhat, hogy a megbízott céggel szemben a kintlévőségek miatt több partner végrehajtást kér.....
Bocsáss meg, nem a hozzászólásoddal van baj, nem annak szólt a cinizmus, hanem a valóságtól elrugaszkodott elképzelések váltották ki belőlem a reakciót.
A 148 millás db-ár azért nem semmi..., és a felhasználásuk is elég sovány lehetőséget enged. 44-es járat, esetleg másodrészbe küldeni, vagy kitalálnak új vonalakat. Ilyen alapon Kovácstelep, vagy régi kertváros utcái között is járhatna átlag 5 fővel.
Én holnap azt terveztem, hogy reggel elmegyek villamossal az élményfürdőbe, ejtőzök a családdal, aztán délután hazamegyünk. .....és felébredtem arra, hogy álmomban csengetett picit :)
Ismerős szólt, hogy helyzet van, gondoltam négy év után benézek de úgy látom itt semmi nem változott, ugyan azok írnak ide többnyire ugyan olyan marhaságokat csak más néven. Látom ismersz, de nem vagyok biztos benne, hogy Te ki vagy?
Engem meg az érdekelne, hogy egy érdekképviselti vezető, hogy nem tud odaállni, amikor a dolgozók bérért demonstrálnak? Itt már nem a lóláb lógott ki, hanem a lónak a nemesebb testrésze:)
No igen, tippre a körökben három-négy, viszonylag megbízható EAG-lista kering, amelyek viszont itt-ott ellentmondanak egymásnak. És a valóság is néha ellentmond mindennekint (mint pl. az egyik első DDC-s 395-ös, a FEZ-791 tábláján található Rába B205.82-211 típusjelzés, amihez foghatót még sosem láttam listában).
"A város akkora adósságot halmozott fel, hogy a kormány az önkormányzat anyagi önállóságát kérte cserébe, az Állami Számvevőszék nélkül nem dönthet a városvezetős pénzügyekben. A városi cégek is adósságban úsznak, a Biokomnak mentőcsomagot kellett megszavazni, valamiért azt sem lehet pontosan tudni, hogy mekkora az önkormányzati társaságok teljes tartozásállománya.
Az egyszeri adófizető polgár azt gondolná, hogy ilyen körülmények között visszafogott gazdálkodást folytat a pécsi önkormányzat. Az a pécsi önkormányzat, amelynek a vezetője, Páva Zsolt 2009-es megválasztása után arra kérte a városi cégvezetőket, hogy fizessék vissza a prémiumukat.
Ehhez képest a városi közgyűlés gazdasági bizottsága kedden sorozatban tárgyalja a városi cégek vezetőinek prémiumait.
Itt van például a Tüke Busz igazgatósági elnöke, Gelencsér Gyula. Ő 9,3 millió forintot keresett 2017-ben, ennek 70% az adható prémium, azaz 6,5 millió a tét.
Azt már az előterjesztés sem állítja, hogy minden teljesen rózsaszín lenne a társaságnál:
„A beszámoló kiegészítő melléklete részletesen bemutatja a Társaság pénzügyi/gazdasági helyzetét tükröző mutatószámokat, amelyek alapján rögzítésre kerül, hogy bár az előző évi adatokhoz képest a mutatószámok javultak, azonban továbbra is elmaradnak az optimális értékektől. A tőkefeszültség mutatója jelzi, hogy az egységnyi saját tőkére vetítve még mindig magas az idegen forrás aránya.”
Na de sebaj, Azaz mégis. Az egyik mellékletből kiderül, hogy 2016-ban a Biokom és a Tüke Busz üzleti tervét nem fogadták el, akkora volt a különbség a közösségi közlekedés forrásigényét illetően.
A Tüke Busz 2017-es üzleti tervét – tessék fogódzkodni – 2017 (!) novemberében fogadták el. Na de az igazi baj nem is ez, hanem hogy
„a prémiumfeladatok üzleti tervhez történő igazítására nem került sor”.
Így eshetett meg az a csúfság, hogy az egyik prémiumfeladat, az árbevétel 10%-kal való túlteljesítése nem valósult meg. Nyilván, hiszen az üzleti terv – hangsúlyozzuk, terv – 10 teljesített hónap után készült el, így meg nehéz túlteljesíteni, ugye.
Ám az igazgatóság tagjai azt kérik a tisztelt polgármester úrtól, hogy adja meg a teljes prémiumot, hiszen az eredeti – csak mondjuk, el nem fogadott – üzleti tervet azért sikerült túlteljesíteni.
Ez az el nem hanyagolható részlet 1,3 millió forintot ér a társaság vezetőjének. A másik kedvenc prémiumfeladatunk a
„Felkészülés az elektromos buszok teljes körű üzembeállítására”,
ez majdnem 1 milliót ér Gelencsérnek. Az előterjesztés alapján ugyanis a felkészülés a várakozásoknak megfelelően alakulhatott.
A bizottság kedden dönt a Tüke és a többi városi cég vezetőjének prémiumáról, de nagyon úgy tűnik: Pécsett még minden nagyon rendben van. Legalábbis Páva Zsolt egy cégvezetőtől sem kérte, hogy mondjon le a prémiumáról."
Eddig a részlet a hírportáltól.
Ehhez a történethez csak annyit, hogy vérlázító a dilettanizmus, hogy ehhez a "produktumhoz", amit a fejelesztési igazgatónak nevezettel együtt tettek, még prémiumra tartanak igényt. A sofőröknek nem fizetik ki a bér egy részét a rendkívüli melóért, és még tartják a markukat.... Személyes felelősséggel tartoznak a cégnél kialakult rossz munkahelyi légkörért, az elmaradt bérekért, a törvényesen működő érdekképviseletet ért aljas támadásokért, a cégnél tapasztalható törvénytelenségekért, melyekkel kapcsolatban több hatósági vizsgálat is folyik tudomásunk szerint....És még, hogy felkészültek az elektromos buszok fogadására:) Na ebből a szövegből nem az látszik, hogy hülyének nézik a város lakóit? Utolsó órában a város a pénzügyi csőd előtt, és még osztogatnak......Megszolgálták a jutalmat?
Tudja üzemeltetni? Van rá cash? Kompetensek a vezetők? Van szakmai stáb? Meddig tömi a város a feneketlen hordót?
Azok a fránya kérdések nem lennének. A buszt eddig is többször kellett leadni javítani, ha azt akartad, hogy történjen valami, de az utóbbi hónapokban elhajtanak a 3.14-ba ha gondod van, annyira visszavettek a lendületből. Teljes a káosz, nincs kihez fordulni a gondokkal, az emberek véleményével senki sem foglalkozik.
Nem vették el tőlük a csarnok kapcsolatot, de kaptak egy Kossuth teret. Nálam ez plusszos. A 21-es azért volt jó, mert kifelé a 48-as tértől ment a 2-es mögött, befelé a Fehérhegy urán viszonylatban gyorsabb volt.
Ez a mostani erősen szólósított rendszerben is megállná a helyét. De kérdem én, ha a 102-es belefért , akkor miért nem fért volna bele egy 104-es is? Mondjuk a reggeli és a délutáni csúcsban menne 3-4 járat a régi 4-es vonalán ennek talán több haszna lett volna , mint mondjuk a 102-esnek.
Ezt nem értem. Mi az, amit a régi 4-es hurok és a 31+43 megadott és most nincs?
A 2-es és a 4-es (mindegy mi, Fehérhegy és az árkád közt felezze a 2-est.)
Itt meg belehetett volna vezetni a közvetlen kertibe menő járatot is, de ez eddig nem lettek meglépve és gyanítom nem is lesznek.
Mi olyan van a sportcsarnok és a rét utca között, amire nem jó a 22-24?
Egyáltalán kertibe hová?
@33605
Ha megtelne két csuklós, akkor rajta küldeni kellene két csuklóst (ha van még), mivel el kell vinni a kölyköket. Ott a valós igény ki kellene szolgálni.
Megtelne, naponta vagy 3x, az SZTK (Babits) és a Főpálya/Vásárcsarnok közt. De mivel a vége úgyse jó mindenkinek, kifelé is üresen menne a csuklós, nem hogy vissza. A másik két iskola környékéről ha jókor jön, a 121 olyan 20-25 diákot le tud venni, de az nem azért van.
A kölkök jobb esetben nem olyan hülyék, mint a Pisa-teszt mutatja, egyrészt a csordaszellem szerint elmegy azzal amivel a többiek, és az árkádnál átszáll, vagy megvárja ami neki jó. Az a kb 5-6 indulás bucira van tömve iskola borulásnál, de elbírja a rendszer, csúcsban természetes, hogy 80-90% feletti kihasználtsággal mennek az autók.
Mondjuk nem ártana, ha a lehajtható üléseket csúcsban le lehetne zárni, és nem erőltetnék néhányan az elsőajtózást.
a mai politikai vízállás szerint az, hogy minél több város, saját maga üzemeltesse helyi közlekedését, a Volánok (KK-t) helyi közlekedéssel NEfoglalkozzanak.
A várakozásokkal ellentétben nagy valószinüséggel továbbra is a város szeretné működtetni a Tükét, mert az önkoris források szerint vannak, akiknek ez nagyon "tetszik" . Az elektromos projekt is nagyon "előnyös" lehet, annak ellenére, hogy valós (értsd: tömegeket kiszolgáló) haszna nem nagyon lesz, de lehet a belvárosban villogni, és ha télen nem kapcsolják be a kormoló kályhákat, még a környezetterhelés is mérséklődhet. Az állami-önkormányzati cégek működtetését ellenőrizendő, pedig civil kontrollra lenne szükség (ez nincs, a bizottságosdi csak a csókosoknak juttatott helyekről szól). Amíg nem ébrednek öntudatra a népek, addig majdnem mident meg lehet csinálni velük. Teszem azt a Tükénél pl. azt, hogy orrba -szájba túlóráztatják őket, majd elfelejtik kifizetni a rendkívüli pótlékot. (Ha jól sejtem már bírósági végzés is van az ügyből). De beszélhetnénk a többi onkormányzati cégről is....
"A régi 4-essel az volt a baj, hogy gyorsan fogytak a kocsik, ha ráborulnak az iskolák a két csuklós is megtelne, nálam még mindig az SZTK nál lenne a 21esek helye. SZTK-Pétáv-Alkony utca-Megyeri tér, így még egy kis pluszt adna."
Ha megtelne két csuklós, akkor rajta küldeni kellene két csuklóst (ha van még), mivel el kell vinni a kölyköket. Ott a valós igény ki kellene szolgálni.
Még lehet köze, mondjuk kontrollálhatná a szakmai munkát, kiadásokat stb. Mert a dolgozók nem kicsit elégedetlenek a magasan szofisztikált működtetéssel.
A mostani helyzetnél az is jobb volna, ha Kaposvárról mondanák meg mi a jó....Az állam rossz gazda? Miért a város anyagi helyzetét és gazdálkodását tekintve az jön le, hogy nagy szakmai hozzáértéssel, és felelősségteljesen gazdálkodnak? A tulajdonosváltás előnyt jelenthetne, új lendületet adhatna. A járatritkításokat, csökkentéseket a város sem tudja elkerülni, az utasnak mindenképp előnytelen változások jönnek.
"A régi 4-essel az volt a baj, hogy gyorsan fogytak a kocsik, ha ráborulnak az iskolák a két csuklós is megtelne, nálam még mindig az SZTK nál lenne a 21esek helye."
Ez a mostani erősen szólósított rendszerben is megállná a helyét. De kérdem én, ha a 102-es belefért , akkor miért nem fért volna bele egy 104-es is? Mondjuk a reggeli és a délutáni csúcsban menne 3-4 járat a régi 4-es vonalán ennek talán több haszna lett volna , mint mondjuk a 102-esnek.
" ennél a 41-42 kivitele többet nem adott volna"
Itt meg belehetett volna vezetni a közvetlen kertibe menő járatot is, de ez eddig nem lettek meglépve és gyanítom nem is lesznek.
Erre írtam még az utsó változtatáskor, hogy most van miből visszavágni, még akkor is minimum kétszer sűrűbb a követés csúcsban, mint a hasonló városokban, ahol a KK-k szolgáltatnak.
De ha még a 10 percet felezik a részben párhuzamos vonalak, akkor sincs nagy gáz, morognak, most is lehet hallani, hogy milyen szar az egész. Aztán ha értelmesebb, és megnéz egy miskolci/győri menetrendet, rájön, hogy ennél többet nem lehet. (úgy néz ki, ezt se).
A komlói útat a csarnokhoz a 4+60 elviszi, Szabolcsfalu így járt, vállalható kompromisszum. A régi 4-essel az volt a baj, hogy gyorsan fogytak a kocsik, ha ráborulnak az iskolák a két csuklós is megtelne, nálam még mindig az SZTK nál lenne a 21esek helye. SZTK-Pétáv-Alkony utca-Megyeri tér, így még egy kis pluszt adna. A jelenlegi rendszer reggel vonatozás, délután viszont jó kihasználtságot hoz, ennél a 41-42 kivitele többet nem adott volna, mint a vasasiak, hátránya, hogy több autót visz, és az egyenletesség miatt a 2-es is sűrűsödött, így könnyen tud csúszni, borulni minden.
15 perces csuklós/randomszólónál a 7,5 több férőhelyet ad, és amit látszik a 7,5 kevés volt, a 3-4 meg sok, így lett a 6-7 perc. 3-4 is kijött volna a 41-42,121 kombóval, de akkor nagyárpádra nem jó VanHool.
De ha van ötlet, hogy oldanád meg, engem érdekel. :)
Nem kötekedésből, de melyik fonódó előtti járat hiányzik?
Talán a 21-es lehetne ilyen, viszont az is inkább a már nem fizető rétegnek.
(Főleg hétvégén, az utsó menetrendváltásig reggel 12-es, az elején 17-es, urános fordában volt, természetesen pont abban az időben, amikor 2Anak lett volna hely, de a budaitól gmként ment uránba.)
Baján csődbe ment a narancsutak,és kénytelen volt a DAKK jönni. Analógiával,ha itt is csődbe menne a Tüke(anyagi helyzete nem túl rózsás),akkor nem úszná meg az állam/DDKK,hogy beszálljon(a városnak akár érdeke is lehetne ez,mert pl. nem kevés költség fogja őket terhelni hamarosan,mert a holland Volvok felújítását nem nagyon lehet már tovább odázni). Ők viszont biztos visszavennének a kiadásokból. Így nem nehéz elképzelni,hogy mi következne...
Nem tudom, hogy mi történt Baján, de nehezen hiszem, hogy annyira nagy visszavágás lenne (jó mondjuk ilyen 44 és társai mennének a kukába) vagy mondjuk visszatérnék a fonódó előtti korszakhoz.
"amihez egyes valódi szakemberek is bólogattak a karrierjük érdekében akkor is, ha tudták, hogy nem lesz jó"
Nekem az a kedvencem,aki anno kijelentette,hogy amíg ő a cégnél lesz,addig nem lesz a fonódó bevezetve. Aztán jött egy megvilágosodás,és a fonódó legnagyobb támogatója és védelmezője lett. :D
A város számára (anyagi) előnyökkel járna az átpasszolás(meg egy gonddal kevesebb lenne a vállukon). Őket pedig más nem nagyon érdekli most,hogy nyakukban a nagy adósság,mivel a "visszatérítendő támogatást" vissza kell majd fizetni(meg a főnök felé sem ártana valamit felmutatni a botrányokon kívül).
Az állam pedig,ha átveszi(nehogy Baja 2.0 legyen),akkor jön majd a nagy visszavágás,spórolás.
Ha a Tüke a DDKK-hoz kerül akkor majd lesz béremelés meg minden jobb lesz, gondolja néhány agyhalott buszvezető a Tükénél. Nem kell érte tenniük semmit. Ha át kerül mi változik? A tulajdonos. Pécs városa helyett a Magyar Állam aki nem jó gazda. Minden marad, legfeljebb ritkítanak amit a város ráfoghat a DDKK-ra. Nem véletlenül van utasszámlálás. Drasztikus "racionalizálás" következik a nyári menetrendtől, elfogyott a pénz. El kéne olvasni a csütörtöki közgyűlésről szóló beszámolót. Most kevés a sofőr, de lehet, hogy majd sok is lesz. Nem kellett volna hülyékre bízni a város közlekedését amihez egyes valódi szakemberek is bólogattak a karrierjük érdekében akkor is, ha tudták, hogy nem lesz jó. ;-)
Szerintem nagyrészt előnnyel járna, nem beszélve a sofőrbérek egységesítéséről. Nem gondolom, hogy az utas fizetni szeretne a nem értéknövelő tevékenységekért.
Gondolom az éjszakai járatok nem értéknövelő tevékenységek, hiszen visszafelé 1-3 bérletes utassal járnak, jöhet rájuk a külön jegy, aztán már az a pár járat, ami nem gyűjtőként megy, már nem is kell. Lehet belőle spórolni talán egy fordát.
off példa: Nézzétek már meg, hogy a gazdaságilag 100x erősebb Győrben mit művelnek a tömegközlekedéssel, évek óta szórakoznak 20 szóló beszerzésével, miközben első generációs credok, 30 éves 280-asok vannak az utcán, gerincvonalakon 15 perces követéssel, miközben ott erős hunyorítással van elővárosi vasút is. Talán a városvezetés feladata lenne, hogy legyen miből fedezni, ha máshogy nem, kuncsorogni állambácsinál. Mondjuk, ha nincs hová menni, akkor nem is kell tömegközlekedés.
Pesten az innen onnan kukázott 8 féle citarokkal szenvednek, most állítanak forgalomba 17 éves genfieket.
Miközben Szegeden Tram-Train épül, nálunk egy normális elkerülőt nem sikerül építeni, pedig papíron évek/évtizedek óta szó van róla. Nézzétek meg, hogy a teherautó elkerülőként funkcionáló (5818) Arányosi út széle pár év alatt milyen állapotba került.
Drága 3-4 percenként járatni a buszokat? Igen, de legalább nem kell fél órát várni, ha kiesik egy menet, neadjisten van miből visszavágni.
Drága a szopódó hálózat? Igen, de használható, nincs negyed órás átszállási idő, el lehet lőni a szóló autókat oda is, ahol nem is gondolták korábban. (Igen, 102Y-ban is elférne) Az se jó, ha naponta 8 db kettest kell fordulni, az se jó, ha Budaitól kifelé alig lehet jegyet eladni, az se jó, ha menni kell, mert nem lehet kiszállni*, az se jó, ha nem megy, mert nincs megtakarítás.
Drágák voltak a Volvok? Igen, de legalább egyformák, nincs 5 féle vezérlés bennük, van tartalék a rendszerben, nem kella VDL-ekkel** bajlódni, a Cretyók is vállalhatóbbak, hogyha nem 0-24-ben vannak kint.*** Klíma hiánya nyilvánvaló, de ezzel sok más helyen is így vannak, fehérvári mercik nyitható ablakot sem kaptak. Csuklósokban ki lett szedve az a pár szék, útban volt, a szókókból is ki kéne b@szni a lehajthatót.
*: Mintha egyes állomásokon régen nem lett volna ilyen, hogy ha nincs autó, akkor 2A kuka, 21-es 15-ből 20 percezik, 4-es szólózik stb. Az, hogy esetleg máshol lazább volt, nem jelenti azt, hogy az jó volt.
**: politikai beszerzés, ezen a KK se segített volna, esetleg nem állnának, hanem kukázni lehetett volna a 200-asokat.
***: amíg korrekten karban voltak tartva, nem kellett hozzányúlni semmihez, gazdás autók voltak, azokkal se volt olyan sok baj.
Nem azzal van a baj, hogy változtattak kb mindenen, hanem ahogy tették, mindezt igazi kontrol nélkül, akkor kellett volna asztalt csapkodni, nem most menekülni a KK-hoz. Egyáltalán van arra garancia, hogy jogfolytonossággal vennék át az embereket? Arra, hogy szabadnapon nem hívják be az embert, hogy menjen már görbeszekszárdra falutjárni?
Lehet, hogy a sofőröknek néhány pozitív változással járna (ami sem feltétlenül igaz ), de az utasok számára nem hiszem. Szóval lehet a mostani hálózatot kritizálni, de szerintem nem lenne túl szerencsés, ha Kaposvárról mondanák meg, hogy mi legyen a jó Pécsen. Még azt simán eltudom képzelni, hogy egy-egy három ajtós Volvo csuklóst "néha-néha" elküldenék mondjuk 'Mislenybe.
Ami meg a munkahelyi fluktuációt illeti azt meg semmi garantálja, hogy egy esetleges "államosítás" után ezek nem történnének meg.
Szóval igen vannak visszás dolgok a mostani rendszerbe is, de én ennyire optimista nem vagyok, hogy egy váltással egy csapásra minden pozitív irányban változna.
Szerintem nagyrészt előnnyel járna, nem beszélve a sofőrbérek egységesítéséről. Nem gondolom, hogy az utas fizetni szeretne a nem értéknövelő tevékenységekért. Lehet, hogy nem népszerű egyesek számára, de bérköltség tekintetében sokat meg lehetne fogni az irodai létszám csökkentésével. A DDKK-nál meg képzett szakembergárda van, nem lenne párhuzamosságra szükség....Elég csak áttanulmányozni a cég szervezeti felépítését, stratégiai igazgató, fejlesztési igazgató, Elnök, marketing vezető, HR vezető, gazdasági vezető stb... Miközben a valódi munkát végzők mennek el, legyen sofőr,. forgalmista, avagy szerelő. (Most éppen három szerelő lépett). Ha nem megy a kupleráj nem a bútorokat kell lecserélni :). Jah, és elküldték a jogi irodát, mert van a cimbi ügyvédi irodának munka, nem köll a válalti jogász. No Komment.
"A feladatot átpasszolni a DDKK-nak, a dolgozókkal (Értsd: sofőr+ forgalmi irányítás) együtt."
Ez nagyon kényelmes megoldás és alattam már írta valaki, hogy nem biztos, hogy több előnnyel járna, mint hátránnyal.
Viszont a megoldás szerintem az lehetne, hogy végre azok is a városok is kapjanak normatív támogatást a közösségi közlekedésük finanszírozására, ahol ők szervezik meg ezt a feladatot.
Na mert a KK-nak pont egy veszteséget termelő üzemre van szüksége. Aztán lehet, hogy majd jön a parancs, hogy át kell venni, aztán lesz csodálkozás, hogy nem 5-6, hanem 20 percenként jön a busz, és akkor negyed 8-kor nem a Zsolnay-domb tetején fog állni a sor vége, hanem Gyárvároson.
Ha nincs pénz, meg is lehetne kezdeni a spórolást, Pl. az Nyugati ipari úton lévő irodaház bezárásával. A feladatot átpasszolni a DDKK-nak, a dolgozókkal (Értsd: sofőr+ forgalmi irányítás) együtt.
Meg túl sok a rossz busz. MXL-823-al pl nem tudja valaki,hogy mi van,mert idén még sztem nem is dolgozott? Nem lehet véletlen,hogy a mohácsi javítóüzem újranyitásáról pletykálnak.
A s(z)omszédban sem jobb a helyzet:Pécs-Marcalin FKC-117. ÉNYKK-s meg csak a Marcalin túl utazókat engedte magához felszállni. :)
A nyári menetrendváltásig befejeződnek a nagyobb munkálatok a Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy és a Fonyód–Kaposvár vonalszakaszon is.
A projekt őszi, teljes befejezéséigmenetrendi korlátozások, zajjal és porral járó munkálatok már nem várhatóak.
A fővonali szakaszon éjszakai vágányzárak mellett áprilisban elvégezték a megépült vasúti pálya technológia szerinti szabályozását.
Legkésőbb június végéig elkészülnek a gyalogos átjárók, zajárnyékoló falak, vasúti pályát víztelenítő árkok építésének befejező munkálatai is. A kivitelező a végleges tereprendezést, az organizációs utak helyreállítását is elvégzi.
A beruházáshoz kapcsolódóan Lepsény állomás új peronjának, az állomás részleges átépítésének munkálatait is befejezik június közepéig. Siófok állomás részleges lezárása mellett folyik a peronok átépítése. Ennek eredményeként az utasforgalmat már az állomás II.-III. vágánya közötti új magasperon szolgálja ki.
A hátralévő munkálatok során a IV.-V. vágány közötti peron átépítése történik, ami miatt az állomással párhuzamos Indóház utcánál időszakosan előfordulhat a közúti forgalom korlátozása. A munkálatok előreláthatólag június végéig tartanak majd. A kivitelezés ideje alatt a vonatok menetrend szerint közlekednek.
A vonatforgalom zavartatása nélkül folynak az utómunkálatok a Fonyód-Kaposvár vasútvonalon is. Jelenleg a vágányszabályozási, kitérőszabályozási és zajvédőfal építési munkálatok zajlanak, valamint Lengyeltóti, Somogyvár, Osztopán és Kapostüskevár állomásokon és megállóhelyeken az átszállást segítő P+R parkolókat építi a kivitelező.
Balatonvilágoson a vasúti pályának helyet adó löszfal kiegészítő víztelenítési munkálatai kezdődtek meg, ennek nagytömegű földmunkái láthatók, mely azonban ideiglenes állapotot tükröz, a munkálatok befejeztével a terület helyreállítása megtörténik.
A kiegészítő víztelenítési munkálatok ütemterv szerint 2019 tavaszán zárulnak le teljes körűen.
"Ez viszont vicces, a futóverseny a Hunyadin megy, hogy egy órára nem megy fel semmi?"
Majd álljál ott és nézd, az nem lesz annyira vicces.
A 10:30-as mezőny a Misinára fut, a vége egy óra alatt ér fel és előzni nem tud a busz. A 10:35-ös 34-es a Zsolnay-szobornál állna meg, ha elindulna.
A 11:00-as tömegfutás meg a belvárosban foglalja el a közlekedők elöl az utat. A 11:05-ös 35-ös szintén a Zsolnay-szobornál állna meg 11:30-ig és terelni nem lehet, mert a Surányi le van zárva okostojás.
Zárva lesz a Rákóczi út, a Klimó utca, az Aradi vértanúk útja, a Kálvária utca és a Hunyadi út a Misináig.
Birtokában van itt valaki annak az információnak, hogy mostanság melyik a rendszeresített a kocsi a 1136/201-en? Ez a Budapest-Bonyhád-Komló járat péntekenként. Köszönöm.
Ilyen 100 km-es nudli fordákat nem fognak csinálni,hogy a másik meg menjen mellette napi 500-at mondjuk. Anno az FJZ-598-nak volt ilyen fordája Vajszló-Sellye környékén.Aztán a km kiegyenlítések miatt átalakították a fordákat és,hogy köpködött mindenki,hogy zsúfolt Sellye-Pécsre tették ezt a kis förmedvényt(amúgy én mind a 10-et elrejteném Sásd környékére,nehogy még véletlenül is találkozzak velük).
Ilyen járatok most is vannak csak éppen nagyon kevés, egyébként ezt kellett volna csinálni korábban is csak hát a fejesek sz@rtak a zsákfaluban lakókra.
igazából úgy lenne érdemes, hogy napközbeni ráhordójáratnak. Már a kisfalvakban kb. nyugdíjasok meg közmunkások maradtak. Aki akart elment a nagyvárosba, vagy nyugatra. Tehát bemenne, mondjuk Cúnba, meg Drávamittudom én kis falvakba, aztán az 1-2 ember, aki fölszáll rá, azt elviszi mondjuk Harkányba vagy Sellyére tartó buszokhoz.
De valószínűleg akkor nem látnak lehetőséget a DDKK-nál ezzel kapcsolatban
Néhány helyen a falubusz lát el hasonló feladatot. Pl. Kaszó, Bonnya. A kaszóinak konkrét megállótáblája is van (volt?), a bonnyai pedig bizonyos menetrend szerinti járatokat vár meg Bonnyapusztán, összeszedve a pl. Kaposvárra ingázókat.
A volt szovjet országokban járnak nyugatról levedlett hasonló tizenévesek, de azok is inkább telebusz-rendszerben. Felénk ez sosem jött igazán be.
Amúgy lehet, hogy egy Econell valamivel többet fogyaszt, mint egy 20 személyes midi, viszont más járatokon is be lehet vetni. Értsd, nem napi egyszer fordul, amikor kora reggel elviszi azt a 15 embert és este hazahozza a Zsákszentfaluból, hanem napközben, forgalmasabb viszonylatokon is tudják forgatni.
Azért van egy kb. 6-8 liter fogyasztásbeli különbség a 9,5 és a 12 méteresek között. Az ha csak munkanapokon dolgozik, és egy nudli fordán megy napi 100 km-t, havi szinten 120 liter, éves szinten bő 1400 liter különbség.
Egyszer már kísérleteztek volna Szigetvár környékén kisebb buszokkal, arra vették volna eredetileg a 4 Autosant. Telebusz-rendszerben képzelték el a dolgot, aztán gondolom, rájöttek, hogy nincs sok értelme - a buszok viszont megérkeztek, és jobb híján Komlóra kerültek.
Kisbusz alatt mit értesz? Mondjuk 10 méteres cretyót nem fog venni, mert annyival nem eszik kevesebbet, de nem lehet elküldeni harmadrészként nyáron a Balatonra.
A Hegedűs János utca felé járt mostanában valaki, a genfi volvon kivül?
Persze hiába csinálják meg kétsávosra, ha a Mohácsi útra nem raknak körforgalmat, meg a Tüskésrétihez se valami civilizáltabbat, arról már ne is álmodjunk, hogy szélesítés, meg az Északmegyer dűlő kétsávosítása, áttörés az Exponál az elkerülő felé...
Mit gondoltok ti arról, hogy lesz-e a jövőben olyan, hogy a DDKK kisbuszokat fog venni, mondjuk ilyen 20-25 fősekre gondoltam, amivel a baranyai kisebb falvakban tudnak járni. Sokkal gazdaságosabb lenne, mint a 40-50 fős nagybuszok
Balatonlelle, Bátaszék, Bóly, (régi) Mór, Zobákpuszta infrastruktúrájú helyeken 5-10 perces átszállásokat simán bevállalok, de még vonat-busz kombó is megvolt párszor Kaposváron 15 perc menetrend szerint*, de vonatpótlót köszi szépen, inkább akkor vezetek, ha jól jön ki még a bkk-s napijegy is ingyé van.
* menetrendi 15 perc = leszállástól felszállásig 5-8 perc, de volt, hogy csak azért értem el, mert későn állt be és sokan álltak sorba, de legalább az AOB volt :)
Üdv. Tolna és Baranya megyében (főleg utóbbi érdekelne) milyen jegynyomtatókat használnak a buszokon? Jelenlegi információim: Tolna megyében Emke, Baranya megyében nagyrészt BUSCOM, de Pécs környékén IQSYS is.
Kiflike(meg ezek a 415-ök) már nagyon rég óta selejt,csak mivel most érkezett új busz,így most lehetett hivatalossá tenni.Most is vannak olyanok,amivel jó eséllyel többet nem lehet már találkozni majd(pl. GBS-078). Aztán van,ami mindent túlél,pl. a KWW,pedig jó pár éve alig van használva.
Azt nem tudom honnan szerezhették,de az EGG-ben áthúzták/kicserélték a székeket,és pont olyan lett a kárpit,mint a GOW-sokban volt gyárilag.
Egy kaposvári faceliftes e95-ös Árpádtetőnél Pécsről indulva megállt, ahogy láttam a komlói buszból, hátul nyitva, oltóhab, tűzoltóautó... Mikor láttam már csak nézegették.
Igen, én reggel láttam bejönni, fél 7 után Magyarszékről talán, meg délután 3-kor a bakócait vitte.
Pár Berkhof megint nincsen a helyi járatozásban, MPS-341-et például FKB-553-mal pótolnak; de az MPS-345 helyett is ma ment minden más :D (JOB-421-től kezdve MPS-344-ig).
Az egyébként miért jó, hogy az MGS-557-es MAN Lion City-t távolságiban forgatják?
Automata váltós tudtommal, (mint a Berkhof-ok), ebből kifolyólag a helyi járatok jobban állnának neki.
Flirt2020: szokott jönni az LDC-662 általában munkanap fél 1-kor Pécsről, de hétvégén is lehet látni, például szombaton a delest szokta vinni Komlóról, meg vasárnap a 8:30-ast, az viszont biztos, hogy nem jött vissza egyik se helyijáratba. Ez azért baj, mert a BN-ek helyi járatos kialakításúak, helyettük a 260-asokon nyomorogni enyhén rossz.
-----
BSF-127: JOM-415 kapott kijelzőt, Komlón van most, helyit, távolságit vegyesen csinálgat, azt viszont nem tudom, hogy marad-e, vagy megy. Szerintem marad, már 2-3 hete itt van, de ki tudja...
Azt szeretném kérdezni,hogy a két 415-ös kocsink a JLW-978,JOM-415 kaptak e kijelzőt és maradnak e végleg Baranyába,vagy csak kölcsön lettek adva egy időre?
LDC-663 (ha jól láttam a rendszámot) vasárnap ismét Komlón dolgozott. Ugyebár ez és 3 társa helyijáratként kerültek anno a városba, de aztán büntiből elkerültek helyközibe. Messziről láttam a piramis háznál haladni, nem tudom hetényi forda volt-e, vagy helyizett?
Rendszám: JOM-904 Gyártmány: IKARUS Típus: 415.27 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Ez viszont papíron nem az:
AIJ-002 Gyártmány: IKARUS Típus: 260.32 Szin: VILÁGOSZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Akkor most már hivatalos:
Rendszám: FHD-274 Gyártmány: IKARUS Típus: 398 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Rendszám: JOM-816 Gyártmány: IKARUS Típus: 415 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Rendszám: JOM-817 Gyártmány: IKARUS Típus: 415.27 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Rendszám: JLW-472 Gyártmány: IKARUS Típus: 415.27 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
"Páva Zsolt szerint sok változás van a pécsi tömegközlekedésben, amit a pécsiek látnak, ezek pedig pozitívak. A polgárok azt már nem látják, de elképesztő összegekbe kerül a közlekedés fenntartása. "
Hát igen rendkívül sok pozitív változás van a helyinél, a csúcsidejű 10 percet meghaladó késések rendszeresek, a buszból nemigen kell kiszállni, a kollégák sorra mennek el, múlt hónapban is leszámolt vagy három, a megtakarítás meg rejtélyes módon egyre kevesebb lesz, reggeli időben, ha kicsit legeltedet a szemed aranyos kis csótányokat láthatsz az állomásokon a fal tövében.., mosatlan koszos függönyök, és nem utolsó sorban takarítatlan buszok...
Akkor még csak óránként és irányonként 8 busz volt. Most kb a kétszerese.
Én úgy emlékszem, hogy a Bajcsyból jobb kanyarra mondták, hogy szűkös. Van akinek még mindig az, van aki csuklóssal simán elfér. :)
Itt (sem) a hely szűkössége volt a baj, hanem a hátul jövő úgy gondolhatta, hogy befér mellé, a szóló segge meg kaszált. Ezzel a konkrét esettel az a baj, fel lesz használva a Bajcsy-s buszok* ellen, de volt hasonló máshol is, mégse történt semmi változás.
Hányszor be lett dobva, hogy a Rákócziról kitiltják az autókat? Úgy hogy nem lehet értelmezhető helyen lerakni az autót? Ugyan..
*A keleti városrész és a vásárcsarnok/távolsági pályaudvar közti kapcsolatra, úgy, hogy közbe kerti felé értelmezhető átszállási pont is legyen, nincs más opció, főleg hétvégén.
Erről írtam napokkal korábban, ezért nem jó, hogy a Bajcsy-n ennyi busz megy (ráadásul, ha emlékeim nem csalnak , amikor a 4-est/4Y-ost mostani formában bevezették, akkor az egyik olvtárs felhívta figyelmet arra, hogy ebből még balesetek is lehetnek, szóval , ha azt vesszük, akkor még szerencse, hogy "csak" most történt egy ilyen baleset)
Várható volt. Utasként és a rendszert nézve akármennyire is jól néz ki, lassan be kéne látni, hogy ez sok. Mind pénzügyileg, mind a benne dolgozóknak. Pécs képtelen fenntartani egy ilyen sűrű hálózatot.
Nagyon sok kolléga érintett, emberhez méltó körülményeket, kevesebb hatalmi aroganciát, és valódi vezetői empátiát szeretnénk. Az nem normális, hogy a minimum órabérre sincs keret, van olyan kolléga, aki már a 116 ezer forintot is kézhez kapta múlt hónapban....,miközben feszített a fordarendszer, gyakoriak a késések. Üdvözlet a való világban:)
Azzal tárgyal a főnökség akivel akar, titokban vagy nyilvánosan, azonban nem érdekes, hogy az udvari szakszervezettel napi szintű kapcsolat van, a másik meg hatósági úton kell kikényszerítse, hogy tárgyaljanak? Mi ez a páni félelem? Vaj van a fülük mögött?
Itt? Lehet (sőt...) hogy a random megjelenő új nickek közt vannak, de a régebben ide írogatok már csak readonly módban lehetnek, de topik látogatóinak nagy részének semmi köze a Tükéhez.
Inkább arról kéne beszélni, hogy ha már a kampány utsó napjára betoltak egy 6. Kertvárosi napot, minek ez a nagy spórolás, hogy a lezárt Krisztina tér helyett a Keszüi úton menő 6-os és 8-as kihagyja a Littke utcát és a Temető déli kaput? Vagy akkor elég a 73?
Talán a tartalomra és célra érdemesebb figyelni, mint elveszni a részletekben. Kezdettől fogva útban vannak a SZAKSZ tagjai, mivel összefogásban az erő. A dolgozók nem tisztelik a két menedzsernek csúfolt bábot, ők a milliós fizuért és prémcsiért harcolnak, nem a dolgozókért. A tulajdonos Pécs város lakossága tágabb értelemben, és igen meglepődnének, ha tudnák mennyi pénz megy el a cégnél dilettanizmus, hozzá nem értés miatt, mikor ablakmosó folyadékra és fagyállóra nem, vagy szűkösen jut.
A társaság vezetése úgy tájékoztatta az egyik képviselettel rendelkező szakszervezetet, akivel az elmúlt napokban a SZAKSZ tudta nélkül „titkos” tárgyalásokat tartott, hogy.........
----------
miért is köteles a tulajdonos tájékoztatni bárkit arról, hogy mikor? kivel? miről tárgyal?
Az alábbi szöveget a SZAKSZ dolgozói érdekképviselet honlajáról másoltam. Ajánlom figyelmébe minden dolgozónak, akinek a hiteles dolgozói érdekvédelem fontos, és aki képes kiállni a dolgozói érdekekért függetlenül attól, hogy melyik szakszervezet tagja.
"A pécsi Tüke Busz Zrt-nél dolgozó autóbuszvezetők a mai napig reménykedtek abban, hogy húsvétra megkapják a tulajdonos Pécs város önkormányzatától azt a támogatást, hogy a munkáltató a munkájuk elismeréseként a garantált bérminimum alapján állapítja meg a minimál órabérüket.
A társaság vezetése úgy tájékoztatta az egyik képviselettel rendelkező szakszervezetet, akivel az elmúlt napokban a SZAKSZ tudta nélkül „titkos” tárgyalásokat tartott, hogy az önkormányzati támogatás elmarad és arról talán az országgyűlési választások után fog a tulajdonos dönteni. Vagyis arról, hogy a tulajdonostól a Tüke Busz Zrt. részesülhet-e a jelenleginél magasabb szintű működési támogatásban, ami esetleg fedezhetné a munkavállalók bérkövetelésének teljesítését.
A Tüke Busz autóbuszvezetői nem kérnek mást mint, hogy a Volán társaságoknál alkalmazott gyakorlat alapján – ami elismeri az autóbuszvezetői munkakörben a garantált bérminimum rendszerét – Ők is megkapják az 1038 Ft/óra besorolást, mint minimum órabért.
Mivel ez a munkavállalói követelést a nyílt és a titkos tárgyalások – amiből a SZAKSZ-ot kihagyták – során nem sikerült megvalósítani, ezért a SZAKSZ 2018. április 6. napjára a munkáltatónál „fekete pólós” demonstrációt szervez.
A demonstráció lényege, hogy az autóbuszvezetők felhívják az utazóközönség és a tulajdonos figyelmét az alacsony bérek miatt kialakult feszültségre, ami már a képzett munkaerő hiánya miatt a szolgáltatás folyamatos biztosítását is veszélyeztetheti.
Továbbá arra is, hogy a Tüke Busz autóbuszvezetői is megérdemlik azt a minimum elismerést, hogy a szakmai tudásuk és felelősségteljes munkájuk után, a Volán társaságoknál már évekkel korábban elismert 1038 Ft. minimum órabéreket, a társaságnál is ideje lenne elismerni és alkalmazni.
A demonstráció lényege, hogy 2018. április 6. napján üzemkezdéstől, üzemzárásig, az autóbuszvezetők fekete pólóban, vagy ingben végezzék munkájukat. Ezzel a demonstratív fellépéssel fejezzék ki azt, hogy a SZAKSZ követelésével egyetértenek és elvárják a munkáltatótól az egyeztetések azonnali megkezdését, a garantált bérminimum alkalmazásáról az autóbuszvezetőknél is.
A fekete pólós demonstráció sikertelensége esetén, a SZAKSZ vizsgálni fogja a sztrájk eszközének esetleges alkalmazását is, de a sztrájk megtartását befolyásolja az, hogy a Független Demokratikus Szakszervezet három éves bérmegállapodást írt alá a munkáltatóval, ami jelenleg is hatályban van.
Mindenesetre bízzunk abban, hogy a demonstrációnk sikerrel jár és a tulajdonos pécsi önkormányzat is belátja azt, hogy a Tüke Busz Zrt-nél a képzett munkaerő megtartásának első lépése, a követelésünk teljesítése."
Mekkora utazási igény lenne Komlóról Kaposvár felé, hogy a távolsági járatokat* be kelljen vinni Komlóra?
*: Mi számít távolsági járatnak? Csak a Kaposvárig menő lassúak, vagy a balatoniak is?
Így elsőre méretes hülyeségnek tűnik, Magyarszék nagyobb része, és központja Mánfa felé esik, annak a megállónak Pécs felől/felé van forgalma és Hertelend felé is vannak átszállók.
Kényelmi szempontból jobb felszállni a komlói pályaudvaron
Kényelmi szempontból jobb messziről kerülni a komlói pályaudvart.
De nehogy már kényelmi szempontok döntsenek. Ha akkora igény van, tessék lobbizni, hogy járjon sűrűbben az almásláda Sásdra, akkor a Magyarszéki elágnál át lehet szállni.
Valóban előfordulnak az általad jelzett esetek, ezeket következetes ellenőrzésekkel és szankcionálással lehet visszaszorítani. (Azért a kollégák nagy része fülest használ). Az állomásvezetők többek között ezért voltak, de átírták a munkakörüket, mert a vezetés és a régi szakszervezeti vezető szerint ők nem szükségesek, arról nem is beszélve, hogy a cégnek nincs szakmai irányítója, az sem szükséges, lehet az irányítók sem kellenek, végül is elmegyünk járatba, ami meg kimarad majd megmagyarázzák az irodaházban.
Ezt vajon közölték-e azokkal a helyis és helyközis kollégákkal is akik a fülükre gyógyult telefonnal fél kézzel tekerik a kormányt? Nem hiszem hogy bárki is olyan penge lenne hogy ennyifelé meg tudná osztani a figyelmét úgy hogy közben mondjuk 50 ember testi épségéért felel vagy olyan reakcióideje lenne hogy ha hirtelen kell valami váratlan eseményre reagálni akkor úgy meg tudná oldani mint az aki nem telefonál...
Nem szeretném mentegetni a kollégát, de egy buszsofőr a munkája során gyakorlatilag folyamatosan hoz döntéseket, ezek nem mindíg jó döntések..Magam is mentem már át a piroson, mert benéztem, és nem vagyok rá büszke, de talán jobb döntés volt, mint hirtelen fékezve összeborítani az utasokat. Ez a munka nagy koncentrációt igényel, és a fiatal rutintalan kolléga (kb. negyed éve dolgozik itt) hibázott, rossz döntést hozott. Az más kérdés, hogy milyen lelkület kell a járdáról filmezni, és beküldeni a felvételt a szenzációhajhász médiához.
Az első busz helyzete a lámpa sárára váltásának pillanatában (látható, hogy a zöld fény még nem hunyt ki teljesen): A stopvonalat meghaladta már.
A második busz kissé más eset. Ha a figyelmét nem osztotta (terelte el) a kereszteződés egyéb információi, későn is észlelhette az addigra pirosraváltó lámpát. Így csak erőteljes fékezéssel állhatott volna meg előtte, ami kockázatos reggel sok álló utassal. Nyilvánvaló, hogy ezért a törvénylesújt rá. Ha pedig intenzíven fékezett volna, ami esetleg utassérüléssel jár, mentőkkel, rendőrséggel, útlezárással, akkor meg azért sújt le a törvény.A sajtódolgozó, akinek a legnagyobb problémája hogy miként áll a frizurája, a sminkje, a nyakkendője, majd arról tudósít, hogy miért fékeznek vadula pécsi buszok. Nem kell ismernie 12-18 méter hosszú járművek menetdinamikáját, menettulajdonságait, sem a lámpaváltások hangoltságainak a metodikáját. Az uszítás, a hangulatkeltés a dolga mikrofonnal a kezében. A "kormánykritikus híradó" ebben az esetben kapott egy másik jelentést...
Nincs mentség a sofőr rossz döntésére, de azért ne vegyék a fejét, mert nyitott szemmel járva a városban, naponta egy tucat ilyen esetet lehet látni. Gondolom a video alapján a yard meg fogja vágni, és befizeti a közösbe a száz rugót, meg a büntető pontokat is megkapja. A szakszervezetes meg lehet azért nem állt ki markánsan, mert a másik szakszervezetnek a tagjáról van szó? A cégvezetéssel összeállva kezdetektől támadják a nem csak nevében független szakszervezet tagjait, tovább rombolva az amúgy is gyalázatos munkahelyi légkört.
Szerintem bőven elég lenne a sikondai betérés, arra meg hordjon rá a helyijárat. Bizonyos távolsági járatok esetében ez évtizedek óta nagyszerűen működik.
Soknak sok, de valamit kezdeni kell a helyzettel, a lámpa program változtatás a 6os miatt nem egyszerű, így marad a balra tiltás.
Távolságibol hány járat megy menetrend szerint arra? 4-5? Azok kimehetnek máshol is a 6osra. Éppen a híd alatt visszahajtogatni, majd a Siklosirol balra semmivel sem több, mint egy lámpa vesztés. Ennél más városokba sokkal nagyobb kerülők vannak.
A 4eseket főleg nem kéne piszkálni, egyrészt menetrendileg nem lehet két részre bontani, másrészt az uran-főpálya kell, az utasnak a Rét utca nem az. Másrészt ha már szerinted a tavolsagiakat "lecsinálom" akkor miért a sokkal nagyobb utasforgalmi Kolmoi úttól vennéd el a vasútállomást? :))
Az igazi megoldás az lenne, amit mondtál, még egy sáv behúzása illetve kb 5 másodperc zöld idő áttolása az előző ciklusból, a hatos annyival korábban lesz piros, de a Bajcsyról jobbra kanyarodás marad. Az így is kevés.
Igaz-e a hír, hogy az átépítés után lesznek távolsági kocsiállások Komlón és a 66-os úton Mánfa-Magyarszék felé kerülő járatok, onnantól kezdve komlói betéréssel közlekednek majd?
"32 és a 44-es már olyan sokat nem zavart volna a Bajcsyban, a távolsági meg oldja meg máshogy"
Egyrészt azt gondolom, hogy a Bajcsy-nál már így is a kelleténél több busz megy arra , mint kellene (tehát a 103-as kivételével én mindent elküldenék onnan* ) , másrészről meg ez egy érdekes álláspont, hogy a távolsági szinte le van csinálva a részedről (hozzáteszem, hogy szvsz külön út építésével lehetne ezt megoldani vagy jókora kerülővel)
* A 4, 4Y esetében meg mondjuk lehetne, hogy a 4-es a Rét utca után felkanyarodna a Zsolnay-szobor felé, míg a 4Y a Vásárcsarnokig mehetne a mostani vonalán majd onnan az Árkád autóbuszállomás felé menne tovább.
Aki csinálta - szerintem - nagyon jól tudta, hogy annak az iránynak ránézésre 2x akkora forgalmat + 1 irányt kell átengednie, mint amikor kialakult ez a forgalmi rend, ennek ellenére a zöld idők nem változtak, rendszeres a Volán-zöld.
Az autós kamera lassan nélkülözhetetlen, szerintem a rendszeresen ide írók simán tudnának 10 olyan helyet mondani a városban, ahol napi szinten megy a piroson áthajtás.
Az idei személyes kedvencem egy középkorú hölgy, fekete audival (ugyan, ez a fránya általánosítás) Zsolnay útról a Major utcába, BALRA szeretett volna bekanyarodni, lámpánál megállva, meg is várta, amíg onnan kijönnek, csak utána megint jöttek szembe, és miután már hárman álltak a dudán mögötte esett le neki, hogy nem kéne.
nyilván annyit, meg annyi ideig írtam, hogy benyelte ez a szar
:DDD " a gyalogoszosoknak izéjáát"
Aki ült már buszba, az tudja, hogy a csuklós vezére nem hogy a pirosat, de még a sárgát se látta.
A szólós viszont butaságot csinált, erre semmilyen obu adat nem mentség (a két lámpa bukása kb 3 perc pluszt ad) ezt már a megállóból indulásnál el kellett volna engedni.
Más kérdés, hogy egyetemen ezért kb buktatnak, ha ilyen kereszteződésbe, egyszerre engedi a balra kanyarodást, és mellette a gyalogosokat. Már rég le kellett volna tiltani (a kivéve autóbusz az árkádnál se ér sokat) a kanyarodást, a 32 és a 44-es már olyan sokat nem zavart volna a Bajcsyban, a távolsági meg oldja meg máshogy.
"veszélyezteti az utasokat"
Csak tegnap két olyan volt, hogy beleállt a vezér a fékbe, mert az autón 1, nem volt index és rövid féktávot vett a parkoláshoz, 2, tükörbe nézés nélkül szállt ki a hölgy, gondolom ha elvisszük az ajtót, még ő lett volna felháborodva. Csak a szerencsének köszönhetően nem repült senki, mindenki meg tudott közbe kapaszkodni valami/valakiben.
off: A rendőrségről meg annyit, hogy azért tudnak büntetni, ha a zebrához épp, hogy odaérő, az átkelés szándékát nyilván valóan nem mutató gyalogost nem engedi át az autó (szerintem féktávolságon belül, szerencsétlenségére a mögötte jövő bütykös taxi sem állt meg), de a 48-as téri busz zöldet használó, majd a Lánc utcába balra kanyarodó, miközben mellette áll a rendőr meg se látja. A kettő közt kb egy hét és vagy 10 fok meg egy havi csapadék mennyiség volt a különbség.
Nap mint nap látni ilyet, tény és való, hogy nincs mentség arra, amilyen botrányosan közlekedik egy-egy Tüke alkalmazásában álló sofőr, de ez a házmester-tempó attól még visszás, hogy valaki erre vár, hogy egy ilyet levideózzon és beküldje az RTL-nek. Az meg már a bulvárhíradó felelőssége, hogy a nap legfontosabb történései közt tünteti fel, hogy Pécsett átment a piroson egy busz és képes ennek szentelni egy másfél perces komplett anyagot.
Használtam kb. 1,5-2 évig az autóban dash cam-et, csak amit egy nap rögzített szabálytalanságot és ép ésszel megmagyarázhatatlan forgalmi szituációkat itt Pécsett, azzal egy teljes, esti RTL-híradót meg lehetne tölteni. És azóta csak romlott a helyzet.
Érdekes anomália, hogy két olyan kocsi van a cégnél, aminek az üzemegysége Pécs, de a telephelye Komló. (A HXT-643 az egyik, az LKC-296 a másik.) Nem tudom, ennek a hagyománya mennyire régre nyúlik vissza, mert amúgy minden más komlói busznak semmi köze Pécshez. Az is érdekes, hogy Komló a DDKK-nál is megmaradt önálló műszaki üzemnek.
Nagyon ritkán van csak csere.Ha már Mohácsnál vagyunk,itt pl. akkor volt,amikor az FJZ-598 és FJZ-599 elkerült,helyükre meg jött a KUA-451 és a JLW-477.
Mikor került el Mohácsról nem a sor végén álló busz?
Ja, ilyen tekintetben legalább kiszámítható volt a Pannon Volán mindig is: amit megkapott valamelyik üzemegység, az ott is maradt. :) (Tolnában viszont állandóan mindent átpakoltak máshova.)
Az jó régen lehetett(ma az ellenpárját csinálja berkesdi kocsi). Ma az MYR-678 van rajta.Előtte meg a KZX-294,ami most meg Bajára megy(fordítva logikusabb lenne...).
A vasárnapi Mohács-Pécsvárad-Pécs járatot "régebben" az egyik ("Pécshez tartozó") berkesdi kocsi csinálta. Aztán valaki megerősíti, v. cáfolja, h. ma is így van-e.
Mohács felé sztem nem is kell csuklós,hanem inkább azt kellene elérni,hogy a meglevő menetrendet be tudja tartani a DDKK. Mert pl. elég sokszor nem tudnak 3 buszt kiállítani,amikor menetrend szerint 3-at kellene.
Credo BN12-re emlékszem, hogy volt egy időszak pár éve, mikor sűrűn megfordult a Duna parti városban, talán egy kis időre oda is tartozott(?), aztán eltűnt, valószínűleg azért, amit írtatok is, hogy nem bírta.
Egyébként ősszel láttam utoljára a környéken BN12-őt Székelyszabarnál, mikor épp a vasárnapi Mohács-Pécsvárad-Pécs járatot vitte.
A szigetvári pedig jól kihasznált szokott lenni.Amúgy ha a siklósi terepet nem bírja az EN18,akkor a mohácsit sem bírná,mert arra több az emelkedő.Mohácsot a BN12 sem bírta.
Szigetvár: 15 óra után láttam az egyiket Pécsen, uránvárosban, (kifelé) bőven volt még rajta ülőhely is. Harkány-Siklós a Turonyi domb kivételével kb sík, talán Kozármisleny és környéke, ha el lehet dugni valahová a csuklóst, és Mohácsi irányban csúcsban van annyi utas, a többi a párhuzamos járatokkal jól le van fedve. Komló azért adná magát, mert csúcsban 10-15 percenként járnak, a jól kihasznált szólók.
---
(ha már sikerült a témát elég jól fölboncolni, lenne egy magán jellegű kérdésem: Városi kezelésű úton, ha Mávos munka miatt (a 64-es Basamalom utca feletti hídján cserélték a "járdát") vettek le táblát, és szarul rakták vissza, kinek lehet jelezni?) Következetesen a másik oldal is fordítva.
Háromból az egyik szigetvári. Más kérdés, hogy a háromból az a legkevésbé kihasznált irány. Szentlőrincig meg kéne nézni egy Modal splitet, sztem tömegközlekedésből nagyobb részaránya van a vasútnak.
Na ez az. Gondolom nem véletlenül nem járt 280-as Komlóra. Amikor az EN-ek beszerzése felmerült, megnézték egyáltalán, hogy mit vesznek? Hogy hol járnak a BN-ek? Győr, Szolnok, Tatabánya... 2 lapos, egy dombocskás. Attól még, hogy befalaznak egy lyukat az oldalán, nem lesz másra alkalmas.
Megpróbálták, (szerintünk) nem igazán jött be, pedig a komlóiból még a mánfai megállót is kivették.
Mi törtnét? Tákolgatják az autó(ka)t, de máshová nem rakják. Ez a felismerés?
No offense, nekem negatív tapasztalatom nincs velük, üzemeltetői szempontból, amikor a csuklós nem kényelmesen de elvinné az embereket, de mivel nincs, ezért vasárnap délután elő kell kaparni a csere kocsi mellé még egy tartalékot, na az nem kellemes. (vagy mondjuk az előtte utána félórás ütembe nem kéne random órás lyukakat rakni...)
Speciel igazad van, de, nem hiába szakma a szakma........................:-))
Onnantól az amikor a felhasználó felismeri, hogy egyes gépeknek milyenek a tulajdonságaik.
félreértés ne legyen, az ilyen buszok is teljesítik a hatósági előírásokat, átmennek a típusbizonyítványi próbákon, de az élet mást igazol.
hogy régebbi, pláne pont pécsi példát is hozzak.
Minap tette közzé Gábrisvitéz olvtásunk a magyarországi Karosa buszok történetéről írt (amúgy jó) esszéjét.
Nos ott pont fordítva történt.
Azok a kocsik parádéztak ha valahová felfelé kellett menni.
Azért írtam, hogy nem az akkori Pannon Volán igazgatónak lett volna dolga ezt felismerni, hanem a főmérnöknek, mert míg az igazgató (ha jó ??) inkább gazdasági menedzser legyen, addig a társasági főmérnök - többek között - ilyenért is van, nem csak azért, hogy eldöntse Bj4KL csapágy kell valahová vagy KZ71C csapágy ?
Vagy mondjuk olyan autót kellett volna csinálni ami felmegy a dombra, ha már van csuklós kocsi ( 3 darabbal kb adtak a szarnak egy pofont) akkor arra kéne küldeni, amerre igény van a befogadóképességére. Ha az Kámlú, akkor oda.
Jó párszor mentem velük Komlóra, (vagy Kökénybe, az egykori rockmaratonos terhelés bőven 100% feletti kihasználtság volt) ha a 40 perces menetidőből nem akart 25-30-at csinálni a vezér, nem volt vele különösebb gond.
Az a probléma vele, hogy amikor megkapták a CREDO helyközi csuklósait, az akkori Pannon Volán főmérnök erélytelenül, nem állt ki, nem harcolt az ellen, hogy NE közlekedtessék hegyi, dombos vonalakon Komló, vagy Siklós felé.
Közlekedtessék Szentlőrinc felé és akkor a fellépő problémák kb. fele, fel se merült volna.
Többen tapasztaltuk, hogy nem megfelelő a tapadás, Bálics-Donátus hegyi szakaszokon okozott kellemetlen meglepit. A provokatív kérdésedre: Ki "harcolt" ki nekünk bruttó 2,5% béremelés, míg a Volánnál 30-50 ezerrel többet keresnek? Ki kapott új állást, végzettség nélkül? Mit tett ezért ? Ki nézte el évekig, hogy nem volt munkaruha? :( A válaszokat az értelmesebbek maguk meg fogják válaszolni.
A felszerelt téligumi dícséretes, a hosszanti mintázat, vagy talán a gumiösszetétel miatt azonban azt tapasztaltuk. hogy könnyen megcsúszik. A kísérleti jelleggel felszerelt felnik jó reklámot jelentettek, lehetett picikét villogni vele a sajtóban :), de nem valószínű, hogy annyira megéri, hogy tömegével látnánk a buszokon a jövőben.
Azért nem lehetetlen kiszúrni őket, általában ha más nem, a felnik le vannak mosva. :)
Ami érdekesebb, hogy a három különböző gumi hogy hat a fogyasztásra. Én a téli Pirellit láttam közelebbről, hát, nem mondtam volna meg róla, hogy téligumi, amelyik autókra rakták őket, azokon meg nem a gumiktól függ a megtakarítás.
Az nem lenne gyenge, ha te menet közben, autóból ki tudnád szúrni, hogy egy buszon könnyűfém, vagy acélfelni van. Leginkább, mert ránézésre, szinte ugyanolyanok.
Vagy fél éve hír volt, hogy 2 buszt teszt üzemben felszerelnek könnyűfém felnivel. Abból lett valami? Csak én autózok el mellettük naponta úgy hogy fel sem tűnt? Vagy ez is csak hír volt??
"a tervek szerint idén 52 darab, közöttük 7 darab háromtengelyes autóbuszt állítanak a regionális helyközi és az országos helyközi forgalomba, melyből 20 darab már márciusban az utasok szolgálatába áll. A DDKK Zrt. anyagi lehetőségétől függően több autóbusz-állomás rekonstrukciója elkezdődik, a pécsi bázison egy új üzemcsarnok építésének előkészülete, s újabb műszaki autómentő beszerzése is megvalósul."
Jó volt tegnap egész reggel sípoló hangot hallgatva dolgozni órákon keresztül. Megint bibi volt az obuval, percenként jött a forda éles hang kíséretében. Persze senki sem vette a fáradtságot a hiba elhárítására, ez egy következmények nélküli cég, mégis mit szóltak volna, ha a sofőrök jelentős része kiszáll a buszból, és megvárja, míg az illetékes kipihenve a bulizás okozta traumákat befárad a munkahelyére és érdemben próbál tenni valamit. Szerencsétlen forgalomirányítókon kívül úgy látszik senki nem fogékony a valós problémák megoldására, amiből sajnos van elég, ennyit számítanak itt a sofőrök, nem csoda, hogy a rossz munkahelyi légkör miatt menekül aki teheti.
Erősen érződik rajtuk a magyar utak használata, jegytömb végével/újságpapírral kitámasztott elemek, leeső burkolatok, (nem egyszer kértem négyszögkulcsot, hogy visszazárjam), végig 2+2 ülés, 2+2 ap-s ülés, de legalább értelmezhető méretű tánctér. Más kérdés, hogy ha a 7700-asokból a két lehajthatót kiszednék, ott is meglenne.
Mi történik a Tükénél? Ugye nem hiszi senki, hogy az országban egyedüliként forgalmi vezető és állomásvezetők nélkül ezt a szervezetet szakmainak lehet nevezni...Miközben az egyszemélyes osztályok vezetői jó pénzért nem csinálnak semmit (azaz de, keverik a sz....rt.). Az irodaházban senki nem szól a másikhoz, sírhant művek, mi állomásokon döbbenettel állunk a történtek miatt. A frissen kinevezett kis bonsai napóleon pöffeszkedve, arogánsan utasítgat, egy vicc az egész. Emlékszem hogyan oktatott, és milyen stílusban tette...A szakszervezeti prominens, meg jó kis állást kapott szolgálataiért....
Veled, miattad hozta ösze. Te hoztad ide, te találtad ki a fonódót csak ő gyorsabb nyelvcsapásokkal kényeztette a holland vádiratban néven nevezett táskahordó közszereplőt ;-)
Mi a milliárd? A Biokom Mobilitás központ - ahonnan most repültél, - által megrendelt és ki nem fizetett szolgáltatás. Egymás mellett volt az asztalotok. Most más ül annál az asztalnál is ahol te szeretnél ülni. Őt is te hoztad ide. Ezek mind megelőztek téged :-)))))
Ha eljön az idő, amikor tömegesen fognak kirúgni helyis sofőröket, az bizony az utasoknak fog fájni, mert akkor nem nagyon lesz mivel tömegközlekedni. Viszont az tényleg világhír lenne, hogy Pécsett sofőrfelesleg van.:-)
Ha itt létszám felesleg miatti elbocsájtás lesz nem csak az ország, de kb egész Európa minden pontjáról jönnek majd, hogy ezt hogy.
Legfeljebb nem havi 200+ órák lesznek, csak 180.
Hogy megéri e falujárózni? Ott legalább ki lehet szállni a buszból, az új kretyó sem olyan szar, nem kéccázasra kell ülni, bár akit kérdeztem, a C12-őt nem hiányolja a V7700 után. Pedig vannak vállalhatatlan szar autók (vagy csak "pinaszagú" :D ) de az is lehet, hogy a csuklós Conectohoz képest igényesebb csak a kocsi.
Európában - gondolom én - valahol a 110-130. helyen lehet lakosság számát tekintve.
A város nagyságához képest, a város közlekedési rendszere,
- feltártság,
- üzemidő,
- ellátottság,
- követési idők,
- stb.
valószínűleg valahol a 70.-80. helyen van.
Volt idő amikor 160 busz, köztük 90 csuklós szállította naponta az utasokat.
28 éve azt a rendszert, nagy többséggel leszavaztuk.
Nincsenek már 8 évente gyári új autóbuszok, nincs az a járatsűrűség.
Pécs is betagozódik a kapitalista elven működő, kb. 150.000 lelkes európai városok, utolsó harmadába, ha városi közlekedését nézzük, esetleg kicsivel előbbi pozícióba.
Valószínűleg a következő évtizedben a város autóbusz állományának átlagéletkora nem kúszik 10 év alá. Ez baj. De adottság. Pénzügyi, városvezetési adottság.
Ami meg a vonalhálózat esetleges leépítését illeti: Nem is az utasoknak fog fáj a legjobban, hanem azok a sofőröknek, akiket emiatt kirúgnak és mondjuk még a DDKK sem veszi át őket (és teljesen mindegy, hogy megmarad a Biokom-Tüke önállósága vagy marad minden a régiben)
A péklegény csinált kb egy milliárd mínuszt a taxiszolgáltatást végző vonalhálózatával. A bortönbüntetés elé néző táskahordóból lett közszereplő - a bredai ügyészség nagyon várja, ha a vádiratot lefordíják végre holllandról magyarra - a nagy buszbiznisszel 3.5 milliárd. Csak ez a városi adósság fele. A buszok állapota rohamosan romlik, nincs pénz javításra. Rövid távon sem tartható sokáig a menetrend. Főleg ha a létszámhiányt is számba vesszük - továbbá kb 50 tükesofőr is jelentkezett a DDKK-hoz - akkor hamarosan nagy vonalhálózat pusztítás lesz. A város számláit a kormány vezeti mert ezek a töketlenek még erre is alkalmatlanok. A választások után a döglött kutyát sem fogja érdekelni a választópolgár buszozása. A Tüke beépül a DDKK-ba és onnantól a központ mondja meg mi a jó a pécsieknek. Magyarország nagyvárosaiban szinte mindenhol minimális szolgáltatás van. Szóval nem akarom elvenni a kedvet, de hamarosan nagy változások lesznek. Hogy mik az függ a választásoktól is, de nyerjen bárki, le fog építeni az biztos ;-)
Ha van vállalkozó szellem, szedjük össze mondjuk a 10 és 4 évvel ezelőttihez képest. Beírom, ami így kapásól megvan, a többit szedjük össze, aztán majd lesz belőle egy táblázat. Így látatlanban erősen pozitív.
Ez a komment nem csak azért hülyeség, mert jelenleg egész korrekt a pécsi városi buszközlekedés, hanem azért is, mert a Tüke Busz (Biokom) elődjét pont olyan módszerekkel sikerült kitenni, mint a Suezt. Megjegyzem, hogy a mocskosszemétrohadék multi helyére jött a Tettye Forrásház, hiszen a vízszolgáltatás akkora biznisz, hogy mindenképp vissza kellett foglalni (csekély hárommilliárd volt a Sueznek fizetett kártérítés). Ilyen előzmények után a Tettyét csak komoly veszteségekkel sikerül a városnak üzemeltetnie, ami nem kis mértékben járult hozzá a Pécsen kialakult hiányhoz.
"mert szerintem utas szempontból (!) ami itt buszközlekedés címen folyik az már majdnem luxus"
Kérdés az, hogy melyik városrészben élő utasuk számára luxus. Mert vannak olyan városrészek, ahol mondjuk egymás hegyén hátán mennek a járatok, de vannak olyanok is, ahol mondjuk csak annyi érzékelhető a mostani vonalhálózatból, hogy van mondjuk közvetlen belvárosi vagy uránvárosi összeköttetés, de az, hogy több járat lenne az nem.
Mivel (nagyon helyesen) volt egy kis takarítás, nem igazán látom értelmét egy újabb ideböffentett hsznek. Legalább tudjuk meg hogy mi is a baj, mert szerintem utas szempontból (!) ami itt buszközlekedés címen folyik az már majdnem luxus, legalábbis a többi magyar megyeszékhelyhez képest. Persze mindenki arra akar jobbat, amerre lakik.
Más kérdés, hogy pénzügyi szempontból, járművek szempontjából, a vezéreket nem is említve, nagy valószínűség szerint fenntarthatatlan.
Kétlem, hogy a Hella ilyen hulladékokat gyártana, ami egy-két száz órán belül megfakul.
Sajnos pedig, de. Mióta gyakorlatilag, majdnem, az összes fényforrásuk Kínában készül iszonyat nagyot esett a HELLA lámpák minősége. (Én speciel már nem is nagyon erőltetem ezeket a fényforrásokat, ahol lehet, megpróbálok integrált lámpatestekkel dolgozni.)
Valóban nem értem, ahogy ebből levezetve azt sem, hogy miért nem elég egy akár "gyertyafény erejű" tompított napsütésben. De amikor pár hónaposok voltak a Credók, is lehetett hasonlóval találkozni. Kétlem, hogy a Hella ilyen hulladékokat gyártana, ami egy-két száz órán belül megfakul.
Személyeskedj csak, abban jó vagy. Alátámasztani a korábbi állításodat továbbra sem sikerült, csak terelsz. Pedig én még mindig várom a pávás választási plakátjaidat, amin fel van tüntetve a Veolia neve. :)
Azért ködlámpáznak mert a fényszórók vetítőlencséje elöregedett megfakult, gyakorlatilag gyertyafény erejü a tompított. De honnan tudná ezt egy álszlovák fejedelem akit nem zavar a valóság? Morvaország királya. Ki mondta, hogy a Veolia csicskult be? Te ;-)
Ennél nagyobb hiányosságuk sose legyen. Egyszerű esztétika. Engem momentán a kiégett, vagy rosszul beállított tompított jobban zavar. Az meg pláne, ha az agyhalottabbja a ködfényszóróra optikai tuningként tekint és képtelen a rendeltetése szerint használni.
Én semmit nem állítottam. Három számomra furcsa tényt soroltam föl. Te kombináltad össze a dolgot ;-) Ha lenne ilyen buli az azért érdekes lenne. Majd a Hollandok kiderítik.
Nem gondoltam, hogy Páva akkora ember, hogy egy olyan multinacionális vállalat, mint a Veolia, becsicskul és beáll mögé. :D Amúgy már csak azért is fantazmagória/hazugság (kinek, vérmérséklete szerint), amit állítasz, mert a törvény szerint választási plakáton csak a jelölőszervezetek lehetnek feltüntetve, kereskedelmi vállalatok nem, és ezért ilyenre soha nem is volt példa.
Kár, hogy jelen cikkben is leírt másik két korrupciógyanús ügyben (2000, 2008) nem ragadtál olyan szorgalmasan billentyűzetet, mint most. Megértem, az más kutya kölyke volt, az még bocsánatosabb bűn.
Rossz aki rosszra gondol :-) Biztos semmi jelentősége annak, hogy ezek a Volvók Hollandiában a Veolia buszai voltak. Puszta véletlen, hogy a Veolia üzemelteti a pécsi erőművet és ők a 2014 őszi polgármester választáson a választási plakát szerint Páva Zsolt polgármestert támogatták. Fantazmagória, kitaláció, és Soros...........
A VDL-ek meg már félre vannak állítva. Így, hogy egyáltalán nincsenek használva,de a forgalomból sincsenek kivonva,így biztos fizetve vannak utánuk a szokásos dolgok+műszakit is csináltak rájuk nem rég,ez nem veti fel a hanyag kezelést?
Magyarországon, 900 millió forint veszteségért nem szokás senkit leültetni, ha apárt embere.
Hát Istenem.
Megbotlott.
Van ilyen.
Majd kap egy városi cég igazgatói állást és ott ellehet sokáig ha csöndben van, nem beszél.
Ha pedig azt a 900 millió forintot megfelezte és legalább 400-500 milliót apártnak adott és csak 400 milliót tartott meg magának, még Országgyűlési vagy Európa parlamenti képviselő is lehet belőle.
------------
Pécs városa kapott 120 db (??) 10 éves használt autóbuszt.
Ráfáztak.
Ezek a buszok még sokba fognak kerülni Pécs városának.
Üdv, valaki segítene frissíteni az alábbi mohácsi járműállomány listát?
Egy ideje nem követem a mohácsi kocsi mozgást, viszont kíváncsi lennék, hogy mi a helyzet ott, úgyhogy ha valaki tud a listából változást, akkor kérem ne tartsa magában. :) Előre is köszönöm!
A Pécs-Kaposvárt is távolságinak gondolom. Igen, ilyen példákat vártam. Arra voltam kíváncsi, hogy Szeged, Nagykanizsa, Veszprém felé közlekednek-e olyan kocsik, amelyek Komlóról kezdenek és esetleg oda térnek vissza. Ezek szerint nem a másodrészek izgalmasak, hanem az állandó kocsik.
A tartalékok élete olyan volt, hogy gyakran csak aznap dőlt el, hogy ki hová megy, és még az sem volt biztos, hogy Szeged után Pécs-Mánfa-Komlója lesz, akár mehetett volna máshová is utána, a kocsi meg maradt volna a pécsi telephelyen. Ilyen járatot nem lehet meghirdetni, a menetrend meg amúgy sem úgy működött akkor sem, hogy egyik héten van ilyen járat, másik héten meg nincs. Ezeknek a sofőröknek egy bónusz volt, hogy éppen hazavihette a kocsit néha, és még a munkaidejébe is belefért. Plusz, ha a másik sofőr nem ugyanott lakott, hanem másik településen, akkor a váltás napján nyilván megint csak nem mehetett vele haza. A járatok meghirdetése nem ad-hoc működik.
A másodrészek életébe régen is belefért ilyen, mivel azok nem ugyanannak az alapjáratnak a menetrendjében közlekedtek mindkét irányban, és nem töltöttek több órát Szegeden, mint a három fordás kocsi. Azoknak még az is belefért a szegedi tartózkodásba, hogy a lakásomban tévézzenek, vagy aludjanak, minden állandó sofőrnek volt kulcsa az újszegedi lakásomhoz, a másodrészek meg jóval gyorsabban fordultak.
Pl. a HXT-646-nak az egyik sofőrje komlói volt, és sokszor előfordult, hogy szegedi másodrészezés után még csinált egy Pécs-Mánfa-Komlót, a kocsi meg kint aludt Komlón, másnap pedig egy Komló-Mánfa-Péccsel kezdte a napot. Még az első Irizar is csinálgatott ilyet anno.
Köszönöm szépen. Erre voltam kíváncsi. Kérdeztem mindezt azért, hogy beleférhet-e olyan a távolsági viszonylatokba, hogy ha komlói a kocsi és előtte eleve csinál egy Komló-Pécs járatot és utána indul tovább, hogy eleve Komlóról hirdessék meg a járatot?
Lásd épp az előző szegedi példa. Ami akkor azok szerint a kocsinak Komló-Pécs-Baja-Szeged volt, míg az utasnak nem. Lehetne-e ilyen járatokat meghirdetni a jelenlegi menetrendi struktúrában? Illetve a vezetési időbe beleférhet-e?
Úgy 15 évvel ezelőtt elkaptam egy Ikarus Classicot, ahogy megérkezett a komlói pályaudvarra Szeged-Baja-Pécs viszonylatjelzéssel, tele utassal. Nyilván a valóságban egy Pécs-Mánfa-Komló járat volt. Ezért gondoltam... hogy úgy maradt a viszonylatjelző.
Én pl. azt, hogy 05.00, 09.00, 10.30. Persze Komló akkor sem volt, de egy-egy villányi különdíjat néha beesett a végére péntekenként, a sofőr legnagyobb örömére.
Sziasztok! Tudtok olyan kocsiról, ami napi szinten távolsági járatokat csinál, de forda szerint van neki egy, kettő Pécs-Mánfa-Komló kiugrója? Köszönöm!
Azt a kb. fél órát nem szívesen álldogálnám végig a tortyogói megállóban. Néztem utcanézetben guglitérképen. Pláne, ha még jó kis nyálkás időjárás is befigyelne. Csütörtökre lehet, hogy befigyel egy Kaposvár-Harkány túra, onnan visszafelé gondoltam rá, hogy más útvonalon térnék vissza Kaposvárra, mint amerre odafelé mentem. De szerintem egyszerűbb lesz ugyanúgy a régi Siófok-Pécs-Siófok kocsijával menni visszafelé is, mint oda. Szigetvárt szerintem elhalasztom jobb időre.
A 6-os úti átkelés szerintem nem bonyolultabb, mint a 65-ösön. Ott is születni kell az úttest túlfelére.
Azért én nem javasolnám ezt a bonyolult és megkérdőjelezhető megoldást, mivel így sem biztos, hogy eléri, és még gyalogoljon is??? Körültekintéssel át lehet menni a 6-oson, de inkább a 14.20-ast számolnám elérhetőnek a Torgyogónál. Ha már úgysem éred el a korábbit, az a kb. 25 perc várakozás nem olyan sok.
Az említett járatnak nincs bevárási kötelezettsége, mivel, ebből az irányból egyáltalán nem gyakori Szigetvár felé az átszállás. Ha szerencséd van, elérheted, de nem garantálható. Viszont 30 perccel később megy a következő járat Szigetvár felé, így ha ezt nem is érnéd el, azzal is lehetséges a továbbutazás.
Nem hinném, hogy van várakozási ideje, és a 6-oson sem szívesen kelnék át.
Mit szólnál ehhez:
Tarcsapuszta bejáró út: 3 perc várakozás az 5680/17-re (Itt valószínűbb a várakozási idő is a csatlakozáshoz), amivel eljutsz Szentlőrinc fordulóig. A 900m megtételéhez 12 perced van elgyalogolni a Bükkösdi elágazóhoz, ahol gyalogátkelőhely is segíti, h. elérd a szigetvári buszt (5685/19).
Egy olyanban szeretnék segítséget kérni - nem tudom, van-e valaki, aki tud segíteni nekem -, hogy az 5685/19 rendelkezik-e várakozási idővel az 5681/2-re Kővágótöttös, Tortyogónál? Mennyire érdemes számítani arra, hogy a 3 perces csatlakozás megvalósul?
Hozott adatból dolgoztam, mint egyel lejjebb látszik, van még hiányzó. :)
A lista annyiban módosul, hogy van a 20 db .42, mellé megy 5 .22, szóval gyakorlatilag sehogy, továbbra is 20-25 kocsival már el lehetne érni, hogy legalább hétvégén ne legyen kint minden szar.
biliON:
A kapagyárnak ha be is esik idén is egy százas csomag abból ide nem hinném hogy jut. Ott vannak a sündörgők, tatabánya, Győrbe is volt tender ekenyélre, el lesznek ők.
Ami a gáz, az a csuklósok, a mostani 50 darabos tenderből Tolnába éppen juthatna (V7700A), onnan három tengelyesek Somogyba. Amúgy ha kéne busz a kákának, éppen támasztja tizenx VDL a tüke kerítését, azokra talán tendert se kell kiírni. Vicces, hogy miközben hozzák be őket, a már honosított (kaptak ablakot, na :D ) kocsik itt rohadnak.
Ha minden igaz, akkor 47 darab van még belőlük a Dél-dunántúli Közlekedési Központnál, ami azért nem egy rossz arány ~830 autóbusznál. Pontatlanság előfordulhat.
a tükénél az elektronikus bérlet létező dolog? szerintem évek óta szerepel a honlapon, de semmi infó nincs róla, hogy hol és hogyan lehetne venni/használni.
Igazából úgy érzem, hogy a tatabányai szolgáltatóváltást kísérő menetrendi-hálózati átszervezésével járó káoszt részben épp a "nehogy egy-két civil*** okosabb legyen, mint a szakemberek" hozzáállás áll.
***jelen esetben a megboldogult(?) Tatabányai Klímakör
Akit érdekel a véleményem háttere, megtalálja a Városi és elővárosi közlekedés topikban.
Hát persze. Az internet szolgáltató nem győzi az állásajánlatok továbbítását az éppen Leszbosz szigetén pihenő profinak :-) A közlekedési cégek önkormányzatok, kormányhivatalok küldik neki a motivációs leveleket, hogy őket válassza.
A sütőipart nem képviseli a szakszervezet, te is kiléptél mert nem kaptál tőle karácsonyra segélyt. Megint rezeg a léc ismét nyalni kell, hogy magával vigyen az új munkahelyére? Szép karrier Szekszárdon árkot takarítani közmunkásként :-)
"A sütőipar fonódó kalácskészítője felmondott, kirúgták, lejárt a szerződése, kinek mi tetszik. Mi lesz most? :-)"
Nézzük csak. Ha kirúgták volna akkor a független szakszervezeti vezető már ügyvédet fogadott volna, hogy megvédje a munkavállalót az önkénytől.
Felmondott? Lehet. Majd holnap felveszem a telefont és megkérdezem azt, aki tudja (...). Lejárt a szerződése? A határozott idejű szerződések sorsa ez.
Van nekik határidejük, ami lejár. Mi lesz most? Ezt a kérdést a független szakszervezeti vezetőnek önmagának kell feltennie. Ki legyen az új ellenségkép?
Nem olvastam a határozatban arról, hogy bármilyen tanulmányt kell erről készíteni. Javaslatot kell letenni az asztalra június 30.-ig, azaz addig le kell folytatni a két ország közlekedési és belügyi szakminisztériumai között az egyeztetéseket, ami amúgy időben pont megfelel a MÁV-START és a HŽPP számára is a decemberi menetrendváltáshoz.
Azért sem hiszem, hogy bármilyen tanulmányra szükség lenne, mert a kormányhatározat arról sem ír, hogy utasra is szükség van a forgalom ismételt felvételéhez.:-) Egy feladat kipipálva, miniszter/államtitkár + Ilona asszony + Csépke vasutasfúvós kísérettel elindítja az első 259-2 számú vonatot a Keletiből, aztán mennek tovább a dolgukra. Persze mi azért iszunk rá a horvát vasutasokkal, de ezt vonat nélkül is meg szoktuk tenni.:-)
"A Bz azért perspektivikus, mert van, olcsó, könnyű, keveset fogyaszt, és ahol az jár, elfogynak az utasok. Így még olcsóbb, még könnyebb lesz és még kevesebbet fogyaszt."
Ezek valóban lehetnek a BZ-k előnyei, de ezzel szemben a 21. századi követelményeknek semmilyen mértékben nem felel , holott a cseh meg szlovák példák azt mutatják, hogy ha nem teljes mértékben 21. századi, de ahhoz közelítő színvonalat a BZ-kből is ki lehet hozni. (igaz ez akarat is kellett)
De pl. a PESA Link-kekkel simán ki lehetne váltani a BZ-ket. (ha lenne rá akarat)
Közvetlen, átszállás mentes kapcsolat létrehozása Budapest és Eszék között.
Itt még nincs eszköz meghatározás."
Valóban nincs, lehet motorvonat vagy sínautó is.:-)
"egyetért a Budapest–Pécs–Eszék közötti vasúti összeköttetés létesítésével"
A kormányhatározat egyértelműen vasútról beszél, buszhoz nem kell a belügyminiszter, az nem oszt nem szoroz, hogy eggyel több vagy kevesebb busz megy ki naponta. Arról kell egyeztetni a horvát belügyminisztériummal, hogy készüljenek fel arra, hogy a napi 1-3 mozdonyvezetőn és tolatócsapaton kívül lesz még néhány utas is, mivel a Schengen-i határátléptetés szabályai szigorodtak a személyforgalom megszűnése óta.
A Bz azért perspektivikus, mert van, olcsó, könnyű, keveset fogyaszt, és ahol az jár, elfogynak az utasok. Így még olcsóbb, még könnyebb lesz és még kevesebbet fogyaszt.
Ez a vonat kissé más költségszint; ilyen költségbe a világért sem fogja verni magát a vasút a 60-as vonalra.
Vagy ha igen, akkor mindjárt aggódnál, hogy megéri-e, ahogy a Tram Trainnél teszed. :)))
De amúgy lehet, hogy a teljes vonalon pl. csak 6 utas utazna végig, de miből gondolod, hogy ez a szám mondjuk Pécs és Eszék között nem lenne-e nagyobb?
--------------
Nem gondolom.
A feladat - eddig - nem a Pécs-Eszék közötti utazási igény kielégítésről szólt hanem a Budapest-Eszék közöttiről.
Ha majd Pécs-Eszék közötti utasok közösségi közlekedési kiszolgálása lesz az új feladat, akkor ahhoz majd új gondolatok szükségesek.
"Közvetlen, átszállás mentes kapcsolat létrehozása Budapest és Eszék között.
Itt még nincs eszköz meghatározás.
Lehet bármilyen eszköz."
Nem lehet bármilyen eszköz, mert a Közlönyben határozottan a vasúti személyszállításról közlekedésről írnak.
De amúgy lehet, hogy a teljes vonalon pl. csak 6 utas utazna végig, de miből gondolod, hogy ez a szám mondjuk Pécs és Eszék között nem lenne-e nagyobb?
Elfogadom, hogy 2006-tól eltelt 12 év, és azóta úgy megváltozhattak arra felé a társadalmi-politikai viszonyok, hogy szükség van új kutatásra.
Nem hiszem, hogy szükség van ilyenre, de elfogadom, hogy legyen új kutatás.
Bár gondolati akadályt képez nálam, hogy a Pécs-Eszék busz éves veszteségeit, melyek 1,0-1,5 millió forint körül lehetnek, az állam nem tudja fedezni, de Budapest-Eszék közforgalmú közösségi közlekedési kutatásra viszont van pár tucat milliója.
Rendkívül meglepődnék ha a sok-sok tucat millióból lefolytatott hatástanulmány (ha adatokon alapul majd ?) más következtetésre jutna mint amit én írtam ide, pár órája.
Ugyanis az utazási szükségletek jó 90%-a cél miatt születik meg.
Míg kb. 10%-a hobbi utazás.
Nos e 90% alig pár embert érinthet Eszék ésBudapst vonatkozásában.
Ők valószínűleg évente egyszer, vagy kétszer ellátogatnak Budapestre.
Ok.
De a szeretett pártunk és kormányunk nem a sátoros ünnepek előtti pénteken indítandó különjárati lehetőségekről kíván tanulmányt íratni, hanem az év 365 napján, ebben a viszonylatban jelentkező, valós utas igény érdekli.
Szerintem a 365 napra vetítve, a napi 6 fő átlag, igen jó szakmai, közlekedés tapasztalati közelítés, bár a valóságot felülről közelíti.
Ha a "béke időkön" a 80-as, 90-es éveket érted, akkor az MD és a Plávi elég szép utasszámokat produkált, volt kétirányú bevásárlóforgalom. Pont néhány napja, az egyik éjjel beszélgettem egy magyarbólyi fszt.-vel a folyamatos utasszám csökkenésről. A 2000-es évekre kezdtek fogyatkozni az utasok (nyilván a jugoszláv politikai és harci események jelentősen közrejátszottak), én az utolsó években akárhányszor kiugrottam burekezni a Bz-vel, soha nem voltunk 3-4 főnél többen, a végén a forgalom inkább csak pénteken és vasárnap volt 10 fő feletti.
Amúgy a Pécs-Eszék busz is meghalt, és olyan túl sok horvát rendszámot a pécsi utcákon, meg az Árkád tetején sem látni (Árkád-busz van Eszékről.) A mai bevásárlóforgalom a Siklós-Harkány-Mohács TESCO-ALDI-Lidl-Penny térségre irányul, nem kell hozzá eljönni a pécsi Konzumba és a Femába, mint anno. A magyar vásárlónak meg szinte nincs miért kimenni az árak miatt, pláne, hogy még a horvát Ajvar meg mirelit Ćevapčići is drágább a kinti Lidl-ben, olcsó tiszta szeszt meg azért nem hozunk be mindennap.:-)
Ez a döntés politikai, semmi jelentősége sem a várható utasszámnak, sem pedig annak, hogy tartós vágányzár lesz a 40a-n. Van egy másik politikai szándék is, amiről már szintén volt szó, a szarajevói kapcsolatot a bosnyák kormány erőlteti, ott sem érdekel senkit sem a volt, sem a várható utasszám.
Persze pontosan tudod, hogy ez hogy működik, nálam sokkal jobban.
Legalábbis szerinted. 10 év alatt nagyon sok minden történt, ami alapján ezek a számok változhattak (pl. vonal megszűnések)
"mielőtt egy álomvilágra politikai döntés születik, szakmai helyett."
Az volt ám a szakmai döntés, amikor az úgynevezett vasúti szakértők javaslatára szűntek meg jelentős számban mellékvonalak, de most, hogy valami új jöhetne létre, már egyből álomvilág :D
Amúgy ezeket az utasszámokat te honnan veszed, amikor közösségi közlekedés szempontjából állami járat (legyen szó, buszról vonatról) nincs a két város között? (a különböző alkalmi járatokra nincs rálátásom)
"Itt nem vasútfejlesztésről van szó, hanem képzelt, tévesen képzelt politikai ámokfutásról"
A politikai ámokfutás az lenne, ha egyik napról a másikra vezetnék be a járatot, itt meg egyfajta hatástanulmány készítéséről hoztak döntést. (bár itt a politika off, de annyit azért megjegyeznék, hogy ha a mostani kormányzat marad, akkor ebből több is _lehet_)
De te egyből kongatod a vészharangot meg jössz tippelt utasszámokkal (az meg egyenesen röhej , hogy piaci gondolkodást akarsz mutatni egy olyan állami cégnél, ami soha se fog piacon alapon működni és gondolkodni.
"S itt jön be a képbe a hit kérdése.
Kinek milyen eszközvallási kicsike oltár van felépítve odahaza a kisszoba csücskébe ?
- vasút mániás ?
- autóbusz hívő?
- személyautó őrült"
Nekem nincs oltárom , de elképzelésem szerintem , ha ez a járat megvalósulna kb. olyan lenne, mint a Dráva IC, tehát egy maximum kettő személyi kocsi menne Eszékre, tehát ezért hisztizni szerintem túlzás.
Amúgy - szerintem - nem kell feltalálni a kanálban a mélyedést.
Nem kell új kutatás.
Baranya megyében számtalan vasutas, ex határőr, ex vámos él még akik ismerték, jól ismerték a Magyarbólyi vasúti határátmenet forgalmi adatait.
Még a béke időkből.
Meg kell őket kérdezni a valóságról, mielőtt egy álomvilágra politikai döntés születik, szakmai helyett.
2006
Adatok a 2006-os határ forgalomról.
Magyarbólynál mért/számolt 9 utas/vonat nem az Eszék-Budapest forgalom utasszáma, hanem mindenkié aki ott (akár 20 km-t utazva is) vasúton lépett be akkor, ott, Magyarországra.
Itt nem vasútfejlesztésről van szó, hanem képzelt, tévesen képzelt politikai ámokfutásról.
Eszék egy 100.000 lelkes város a magyar határtól 50 km-re délre lévő város, mely város lakosainak 0,9%-a magyarnak vallja magát.
Mondom 0,9%.
Ide akar a magyar kormány, közvetlen, átszállás mentes, közforgalmú közlekedést.
Naponta.
ON téma.
Ez nem vasúti, nam autóbuszközlekedési, hanem politikai kérdés.
Mivel a politika (hála Istennek) itt OFF téma, vizsgáljuk meg ezt ON szemszögből, azaz szakmai, közlekedési, Dél-Dunántúli szempontból.
Mennyi utas van/lehet Eszék és Budapest között naponta ?
Mondj egy hihető, a valóságot közelítő, nem álom, és nem elvarázsolt számot.
Igazit.
Van 8 fő ?
Esetleg van 10 fő is ?
Több is van?
Ne a sátoros ünnepek előtti napok utasszámát mond el, hanem a 365 nap átlag számát közöld.
Miben különböznek Eszék polgárai Magyarország polgáraitól, vagy Horvátország polgáraitól ha közlekedési eszközt kell választani ?
Különbözőek ők?
Magyarországon kb. 67%-ban választják a személyautót, Horvátországban 84%-ban.
Ha Eszékről/re Budapestről/re valóban összejön a napi 10 utas (legyünk pozitívak és higgyünk a mesés napi 10 utasban), akkor a 10 utasunkból vagy 6 vagy 8 fő autóval teszi meg a távot.
Mi maradt?
10 mínusz hat = négy fő.
10 mínusz nyolc = két fő.
Tehát a kormányhatározatunk (politikai döntés) arról szól, hogy napi 2, vagy napi 4 fő, fővárosba/ból utazásához a Magyar állam milyen közforgalmú eszközt tartson üzemben.
Tudod mit ?
Szilveszter van.
Egyszer élünk.
Rúgjunk ki a hámból.
Vegyünk az eszéki 2-4 fő napi utashoz hozzá még ugyanennyi környékben élőt is, akik naponta úgy döntenek, hogy Budapestre/ről akarnak utazni.
Ez ugyan nem igaz, de hát mikor legyen pozitív gondolkodású egy honpolgár ha nem új év első napján.
Legyen az a napi 2-4 fő (csak neked, csak most, csak itt) napi 6-7 fő.
Na milyen nagyvonalú vagyok?
Akkor napi 6-7 fő utazásáról született most kormányhatározat, azaz politikai döntés.
S itt jön be a képbe a hit kérdése.
Kinek milyen eszközvallási kicsike oltár van felépítve odahaza a kisszoba csücskébe ?
- vasút mániás ?
- autóbusz hívő?
- személyautó őrült ?
Eszköz vallási elkötelezettsége szerint áll sorompóba, tör lándzsát, védi hitbéli állásait.
Én meg állok mellettük (nem közöttük) és csak azt látom, naponta el kell szállítani, politikai okokból kedvezményesen 4-6 főt, 265 km-re.
Remélem a kérdésed költői. A hozzászólásaid alapján a közlekedéspolitika döntéshozói és szervezői felé szerintem több kapcsolatod és ismeretséged van, mint az egész topicnak együttvéve.
Miért nem kérdezed meg őket, majd írod ide a választ? (c) trizs77
A kormányhatározat Budapest-Eszék közvetlen kapcsolatról szól, vagy Pécs-Eszék közvetlen kapcsolatról?
Mert Budapest-Eszék között, naponta akár 8-10 fő is utazhat.
Bár szerintem - éves átlagban - a napi 4-6 fő a reálisabb.
Csak ha Budapestről/re Eszékre/ről, a napi 4-6 fő kedvéért kormányhatározat születik, akkor miért nem születik még 110.170 másik kormányhatározat, minden olyan település és Budapest közötti közvetlen kapcsolat szükségességéről, ahová bizonyítottan, legalább 6 fő utazik naponta Budapestről/re?
Nem rossz elsőre, csak úgy nehéz lenne a határozatban foglalt átszállás nélküli kapcsolatot összehozni, hacsak nem RO-LA kocsin menne a busz Bp. - Pécs között. :-)
Ebben nincs szó a szarajevói járatról, amiről bosnyák-magyar külügyminiszteri egyeztetés is volt már.
"9. egyetért a Budapest–Pécs–Eszék közötti vasúti összeköttetés létesítésével, amelyet utasbarát módon, lehetőleg átszállás nélkül és a menetidő 5 óra 30 percre történő csökkentésével szükséges biztosítani;
10. a 9. pontban foglalt célok megvalósulása érdekében felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a belügyminiszter bevonása mellett tegyen javaslatot a vasúti közlekedés beindításának vizsgálatára, és ennek eredményét mutassa be a Kormány részére, továbbá folytassa le az egyeztetéseket a horvát féllel.
Rendszám: JLZ-146 Gyártmány: IKARUS Típus: 260.32 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Rendszám: MRL-899 Gyártmány: MERCEDES Típus: O.345 G Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Pedig nem kizárt, hogy ez a címe. Az biztos, hogy a borítója PV színekben van, és a PV logója van rajta, de most kapásból nem ugrik be a címe. Otthon majd előkeresem.
A Pannon Volán csak 1985-ben alakult, még ma sincs 50 éves! Ilyen címen biztosan nem létezik könyv, talán más néven: 12. számú Volán vállalat, AKÖV, stb. lehet.
Sziasztok! Keresem az 50 éves a Pannon Volán c. könyvet. Gondolom az akkoriba dolgozó volánosok kaptak belőle. Akinek esetleg lenne ilyen eladó, az kérem keressen meg a david pont dobrentei90 kukac gmail pont com címen. Az árban - szerintem - meg tudunk egyezni!