Keresés

Részletes keresés

dszp66 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 275
Sziasztok mindenkinek.azaz egy dolog bánt hogy egyetlen éles indításon sem tudtam részt venni.pont akkor vonultam amikor 86-ban visszajöttetek, és 88, februárban szereltem, és ha jól tudom akkor nyáron volt még egy.pont kiestem mindegyikből.tudna valaki mesélni ezekről?mondjuk árpapa.előre is köszi.
HM 13-47 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 274

1977. otóber

Előzmény: arpipa (273)
arpipa Creative Commons License 2006.10.16 0 0 273
Amit most leírok fikció, de a valósághoz döbbenetesen hasonlít. A szereplők valósak, 1.osztáy, 1. üteg.

 

Üteg parancsnoki eligazítás, 1987 tájékán október 20-án! 

 

Kovács János fhdgy ( bukta), kettesével szalad fel a lépcsőn, megérkezett az osztály parancsnoki eligazításról, ami minden délután három órakor kezdődik, és a munkaidő végéig, félötig tartott, mert az osztály parancsnok általában időben ment haza.

- ügyeletes, a hivatásos állomány jelentkezzen az irodámban-  az ügyeletes beballagott a kulturhelyiségbe és mielőtt megszólalt volna, a Kovács György ( Gyuri ) hadnagy csak annyit mondott: - megjött a főnök?- oké megyünk, akkor holnap folytatjuk, megint mi nyertünk- amig a fönököt vártuk, addig csocsózni, vagy billárdozni szoktunk, esetleg sakkozni, vagy irodában dumálni, bólogatni.

Helyet foglaltunk az irodában, a Bukta kérdezte: a Halász ( Lajos ) törzsörmester hol van Laci? / Pető László hdgy /. A Laci még mondta a választ, óvatosan megrugdosta a falat: a Lajos számomolást gyakorol, de rögtön érkezik. Mitadisten a Lajos érkezett is, hót csipásan, bucira aludta a fejét, de azért már mondta is: egészen jól megy a számolás / mindig mást mondott, vagy a telephelyen takarított, vagy kisz taggyűlésre készült, vagy karót faragott, viszont a Pető Lacival kontrollálták, erre valami szisztémájuk lehetett./

Jól van Lajos, mondta a bukta.

Elvtársak kérem jegyzetelni: erre a Fatalin Tibor törzsörmester ( toka ) azonnal előkapott egy papírlapot és úgy tartotta mintha füzet lenne.

Kása örmester, hol a jegyzetfüzet, Tibor micsoda dolog ez? / az örmester én voltam, mint kopasz, a Tibor viszont a Németi hadnagy, szakaszparancsnokom: - Árpád /rohadtul utáltam ezt a megszólítást, de mindig így szólított / hányszor kell elmondanom, hogy a füzetet mindig hozni kell?

Az értekezlet megkezdése:

Elvtársak a gyűlés után két fővel a telephelyre kell menni, a Nagy alezredes ( dzsudó ) a bal fakknál talált egy eldobott papirzsebkendőt, a falevelek nincsenek összesöpörve, és a csepelnél az oszlopot le kell meszelni, a kocsik kerekét pedig lemosni.

Fatalin már ugrott is: Fönök én szereztem meszet, és már le is meszeltem, de csak az egyik felére volt idő.

Jól van Tibor, majd a gyülés után lehet folytatni! Értettem főnök, de most jut eszembe, az állványon még keresztbe kell fordítani valamit.

Jól van Tibor, csináld csak, ki ér rá, Lajos?- a számolást még gyakorolni kellene- mondta a Lajos.

Ferenc? ( Andok Ferenc fötörzsörmester, kidolgozó  rajparancsnok )

Értettem főnök, de akkor a kávéfőzőt ne csináljam meg a garantban?

Hogyne, csináld csak Ferenc.

Kása örmester, nem marad más hátra le kell menni a telephelyre gyűlés után, és jelenteni, ha kész. Gyuri ellenőrizd le, és Tibor ( Németi ) te is nézz körül.

Gyülés után meszet kellett lopnom az elhelyezéstől, a Fatalintól kérni valamit lehetetlen volt, és természetesen nem meszelt le semmit, ebben állt az ő zsenialitása, amit később én is kitanultam.

Ha már lemeszelek egy darabot, akkor mondhatja, hogy az egyik részét ő meszelte le, hiszen úgy mondta: a felével végeztem.  (Óriási )

Nos a Fatalin ilyenkor lecsukta az egyik szemét, és ájtatosan nézett rám, közben elégedetten megereszkedett a tokája.

A munkát nekem kellett elvégezni, még nem volt végrehajtva, de a dicsőséget már a Fatalin bekaszálta.

Gyűlés után mikor söpörtettem a telephelyet, lejött ellenőrizni a Kovács Gyuri, aztán a Németi Tibor, majd a Kovács Jancsi, és megjelent még a Nagy alezredes is. Két katonával dolgoztattam, és öt hivatásos volt bevonva!!!

A század gyűlés folytatódott:

Elvtársak, ma 15 órától érvénybe lép a 2000-es intézkedés, hétfőn reggel nyolc óráig!

A fegyverszoba kulcsdobozait az üti szobára kell leadni. Minden irodát zárni és pecsételni kell, az irodákban a páncélszekrényekbe be kell rakni minden papirt, még azt is amit üveglap alatt tartatok.

Az összes irógépet páncélszekrénybe kell zárni.

Gyűlés után ellenőrizzük a sorállományt, semmilyen adatrögzítő eszköz nem lehet náluk, fényképezőgép, magnó, sőt a rádiókat is el kell venni.

Lőszert és robbanó anyagot is ellenőrizni kell.

Hétvégén a sorállomány ellenőrzését megszervezem: ébresztőt Kása örmester, étkezést Én ( bukta ) délután Laci, este Andok Feri. Vasárnap, ébresztőt a Lajos,…stb.

Így ment ez akkoriban, a század gyűlés után még két órát bennt maradtam, este hat óra felé mentem haza, a nejem  már majdnem megbolondult a két gyerekkel, még sétáltam velük egy órát, hajnalban pedig mentem ellenőrizni a napirendet.

A munkaidő nem számított, és talán az ember sem.

Ez is a 1480 volt, lehet rá nosztalgiával gondolni, én nem tudok, az örökös délutáni várakozásokra, hogy soha nem tudtam mikor megyek haza, és nem tudtam programot csinálni.

Árpapa

 

A 2000-es intézkedés miatt pár napig nem jelentkezem!! ( irónia: kara-te, érted ugye?)

arpapa Creative Commons License 2006.10.15 0 0 272

"vagy csak

nem vagyunk egy hullámhosszon. (híradó kifelyezés, ha kell elmagyarázom"

 

 

1981 nyarán egy komplex foglalkozáson, este a sátorban nyugovóra térés előtt, a Kotán Mihály hadnagy irányzórészleg parancsnok, akit a poénjai miatt "Saba"-nak neveztünk, a következőket mondta, a Magyar mentalitásról:

 

 

" aszongya a tündér a rókának és a medvének: kivánhattok egyet, és én teljesítem.

- csak egyet? - kérdezte a medve

-igen, csak egyet, felelte a tündér.

 aszongya a medve:- ide figyelj te tündi-bündi, látod itten ezt a sok-sok nagy fát?

nos én aztat kívánom, hogy az összes fa legyen, jó nagy csöcsös és segges medve csaj!

-és te róka mitet kivánsz?

- tündi- bündikém, én aztat kívánom, hogy a medve legyen buzi!!!

 

 

 ha eztet megérted, "kara-te" talán egy húron pendülünk / nem dakota, hanem huron indián kifelyezés ( kifejezés ) /

Árpi mohikán!!   

Előzmény: kara-te (271)
kara-te Creative Commons License 2006.10.14 0 0 271

ha kijössz hozzám a munkahelyemre, meghallgathatod amiről most írok.

a telefonomra mondtam: " a kommunista k... anyádat vedd fel!!

 ez egy cinikus vicc, önirónia, magammal szemben, mert elegem van, hogy 16 év után még mindig használják ezt a kifejezést

 

Hello Árpi!

 

Tényleg ki kell mennem a melóhelyedre, mert vagy be vagyok gyepesedve, vagy csak

nem vagyunk egy hullámhosszon. (híradó kifelyezés, ha kell elmagyarázom, Te meg a komcsizást)

 

A Nyaki- Füge páros tényleg veszélyes volt, és még ma is az, ha belelendülnek.

Erről a Szarka is tudna mesélni, de nem akar.

 

Előzmény: arpipa (260)
arpipa Creative Commons License 2006.10.14 0 0 270

 

 

  " Árpi!  én nagyon jól birom a kritikát, elmeséltem a Fügének is és ugy döntöttünk, nyertél egy hajmosást.  Ahelyet te választhatod."

 

Nyaki!

Természetesen bármikor benne vagyok egy „hajmosásban”, de nefeledd a topicban még egyedül vagy.

A mellényt kérem kisebbre venni, mégiscsak egy tüzérrel beszélsz.

 

/ figyelem, ez itten egy humoros féle írás fog lenni, aki esetleg félre értené, az erősebb és kétértelmű  poénokat megjelölöm *-al, de ha kell szívesen magyarázatot fűzök hozzá: most arról van szó, hogy a Nyaki, ez egy becenév, meg Füge, másik becenév, engemet ( ez én vagyok nem becenév, viszont poén *) régebben, egy …..nista rendszerben, mint jó kollégák, igen erőteljesen, szószerint ..asztattak. Én ( engemet, ami nem becenév ) sem hagytam magamat, ( nem ugyanaz, mint engemet, mert az engemet az humorosabb*) ha velük találkoztam, innét leírom a sztorit, eddig kurvára nem értem én sem mit írtam, de a kilépők, protestálók miatt igyekszem

egyértelműbben fogalmazni.

Eléggé nehezen jöttem ki ebből a mondatból, de muszáj érthetően írnom, mert úgy félre tudnak érteni egyesek.

 

A nagy hajmosás! / most boldog vagy, hogy felemlegetted nyaki?? /

 

A 1480 tiszti étkezdéjének mosdójában békésen mosogattam a kezeimet, mikor megjelent a Füge, és szokás szerint köszöntöttem: - szevasz füge, gyere bátran nem bántalak, tudod jól, hogy az együgyüeket kímélem.

A füge nem szólt vissza, ez felbátorított, viszont óvatlanná tett: - tudod ha a nyaki itten lenne, akkor lefogatnám a jobb kezemet, hogy egy súlycsoportban legyünk, és talán nem ütnélek agyon, tudod mennyire félek még magam is a jobb kezemtől, borotválkozni is alig merek. No de nem baj, lenyomok ötven fekvőtámaszt, lefárasztom magamat a szintedre.

És ott a kövön, én balga felvettem a fekvő pózt, nem vettem észre, hogy a budiból megjelent a nyaki és a galléromat megragadva a következőt mondta: -nem venném a lelkemre kedves árpi, ha fárasztanád magad, viszont a jobb kezed szivesen lefogom.  ajajajjaj

És lefogta, csavarta is hátra, a füge azt mondta:- né má ennek van még egy keze, hadd nézzem, ezzel akart agyonütni. Ő is csavart rajta egyet, úgy a hátam közepéig, természetesen felvettem a jobbágy állást, erősen görnyedtem.

Nem hagytam magamat:- mostan tisztálkodtam, nehogy má koszoljam veletek a kezem.

Ezt nem kellett volna mondani!!

A nyaki:- tisztálkodtál? Ehe, nyögtem.

A füge: és a hajmosás az nem tisztálkodás?

Én : - nehogy má ebéd elött mossak hajat.

Nyaki: te kajálni akarsz, és előtte nem mosol hajat, még beletalál hullani a kajába!

Ez a két bandita ilyen esetekben nagyon értette egymást szavak nélkül is, szépen a jobbágy tartásomból kikövetkeztették, hogy a fejem egy magasságban van a budival.

Nem szivesen írom le, de így igaz.

Szóval belenyomtak a csészébe, és ráhúzták a vizet.

Szeretném hangsúlyozni, ketten voltak, és csak azért nem bántottam őket, mert ha véletlenül nagyobbat ütök, még úgy talál valamelyik esni, hogy a népköztársaság vagyontárgyaiban kárt tesz.

Most már elárulhatom nyaki, tényleg  csak ez tartott vissza.

Ja, és ti.   

Hát ez volt a hajmosás.

Legközelebb  a Fatalin nagy „ harangozásáról” írok.

Remélem a topickilépők azért velünk maradnak.

árpapa

 

Előzmény: nyaki55 (262)
tuzer Creative Commons License 2006.10.14 0 0 269

Így oké, kb. ezt értettem én is.

Amit idéztél, az oda való, ahonnan idézted, nem ide. (Templomban imádkozunk, kocsmában berúgunk.)

Majd bolond leszek kiszállni, mikor végre éled a buli.

Tüzér

Előzmény: arpipa (260)
gyuszi1 Creative Commons License 2006.10.13 0 0 268

Sziasztok!

Olyan sokat emlegettétek a Fügét el kell, hogy meséljek egy történetet.

1970-ben kerültünk Tapolcára a Fügével és egy szobába laktunk a nőtlenen.

(De előtte már eltöltöttünk két évet együtt a 4123-nál Vácott.)

Nos nagy motor bolondok voltunk, nekem egy 250-es JAWA-m volt, (azt már nem tudom,hogy előtte vagy az eset után vettem.)

Nos a Füge vett egy 175-ös Jawa-t ami ugye elég sportos volt, a történethez hozzá tartozik, hogy akkor még motorról jogsink nem volt, és nem is tudtunk motort vezetni, ezért általában gyakorloba motoroztunk, ugy jártunk Keszthelyre csajozni.

No de vissza a töténethez. Szóval Füge megvette a motort és elindult próbautra, a Keszthelyi uton-Lőtér Lesencetomaj, és vissza, én pedig a Tiszti klub előtt vártam, hogy vissza jöjjön. De Füge csak nem jött. Egyszer jött a Kun Sanyi és szólt, hogy a Füge kiegyenesítette a Lesencetomaji kanyart. Nos elindultam, hogy kiszaladok és megnézem mivan vele, úgy a lőtér magasságába már jött velem szembe a motor pöfögött alatta de össze volt törve elég jól, intettem de ugy elment mellettem mintha sose látott volna. Vissza mentem a nőtlenre, hogy le...m. De mire vissza értem a nőtlenre a szobába a Füge lefürödve, tiszta pizsamában, betakarózva a keze kerezstbe a mellén és így feküdt. azzal fogadott, hogy most fog meghalni, mert olyan belső sérülései vannak amit nem fog tulélni.(TULÉLTE). Kiderült, hogy mitörtént, Lesencetomaj felől  jött és a hosszú egyenesbe kipróbálta mennyit megy az új motor, húzta a gázt és nézte a km órát. és egyszer csak elfogyott az út. Gondolom ismerítek azt a derékszögü kanyart, nem tudom megvan-e még ott aza nagyfa ami mellett sikerült a Fügének landolni. (szerencséje volt.) Mentségére legyen mondva még csak 19 éves volt. Nos ezt a pasit 1968-óta ismerem ez egy örült, de kurva jó srác. De később nagyon sokat motoroztunk, és rengeteg baromságot megcsináltunk. jogsink csak jóval később lett.

sziasztok, majd még jelentkezem.

 

Híradós Creative Commons License 2006.10.13 0 0 267

Szia Nyaki!

 

Nem akartartam ám kekeckedni veled. Csak vicc volt.

Mi van a Fügedivel? És veled?

Még mindig katonák vagytok, vagy már nyugdíjba mentetek?

Na és a többiek? Forró, Krizsán, stb.

 

Eszembe jutott rólad is egy történet:

 

Minden hónapban volt politikai oktatás, amikor reggeltől ebédig benn ültünk egy teremben és hallgattuk az előadásokat. A Híradónál ez a pincében volt. Hát ha oda lement úgy 120 katona, akkor percek alatt elfogyott a levegő, így sokan hamar a szemhéjra nehezkedő olomsúlytól súlyos vereséget szenvedve mély álomba merültek. Ehhez hozzájárult magának az előadásnak a tartalma, ami érdekfeszítőnek még a legnagyobb jóindulattal sem volt nevezhető. A monoton hang meg köztudott, hogy álmosítóan hat az emberre. Na itt jösz Te a képbe, amikor az egyik előadást tartottad szintén ilyen monoton beszéddel tartottál sakkban minket. És akkor hozzáfűzted az előadásodhoz ugyanazzal a hangsúllyal, mintha ez is a mondandód része lenne:"... most pedig vezényelni fogok, senki ne álljon fel. FÖL, VIGYÁZZ!!!" Na aki aludt, az nem értette, hogy mi van és fel is pattant a helyéről. Ők voltak azok, akik ebédig állva hallgathatták a poltikai előadást.

 

Remélem nem untatok senkit sem a visszaemlékezésekkel. Ha mégis, úgy szóljatok, akkor kikapcsolom magam.

 

Azért ez a fekvőtámasz a Nyakinak jó ötletnek tűnik ;-)

 

Híradós

Előzmény: nyaki55 (262)
kábeles Creative Commons License 2006.10.13 0 0 266
Nem voltam híradó,bár a híradó századhoz kerültem 86-ban.Kb egy hónap múlva átraktak a javító századba,ott voltam leszerelésig,a spec műhelyben.
Debrecenben mondjuk ki,egy darab hegy sincs,a város körül normális túralehetőség sem nagyon van,tanyavilág kutyákkal,miegymással.Ezért tőlünk 100-120 km-re a Bükkbe járunk,néha a Mátrába,idén nyáron a Bakonyban is voltunk,néhány éve a Mecsekben.Szép ez az ország!
Ha már verseny,jöjjön Füge is,legfeljebb ő győz!Nem ez a lényeg,én arra gondoltam,hogy ezt most mi volt sorkatonák rendeznénk,mint leszerelés előtt egy nappal,amikor az öreg katonák takarítottak és a kopaszok dirigáltak.(buliból)
Nyaki majd nyom egy pár fekvőtámaszt is,(hehe).
Előzmény: kara-te (264)
kara-te Creative Commons License 2006.10.13 0 0 265

Hello Nyaki !

 

ma úgy látszik levelezős este van.

Írtam a kábelesnek, amit írtam!

részemről egy kis kirándulásban benne vagyok, úgy látom Te is.

 

Jövő héten talán a Konzervben, vagy a Költőben megbeszélhetjük.

Én a héten a haramiákkal (Szarka, Lézer Józsi) már egyszer a fodrász

után összejöttem.

 

Nem kéne ilyen sokat beszélgetnünk, mert kiszáred a szánk.

 

üdv.

Előzmény: nyaki55 (262)
kara-te Creative Commons License 2006.10.13 0 0 264

 

Üdv kábeles, a híradók táborában!

 

Eszembe sem jutott, hogy itt valami tiszteletlenségről lenne szó, viszont a Nyaki tényleg jó erőben van. Ami a túrát illeti megértem, én is benne vagyok, dumáljuk meg közösen, Csak a Fügét ne hívjuk meg, mert ő még sokáig járőrversenyzett eredményesen.

Egyébként én pesti vagyok eredetileg, de a környék varázsa engem is idekötött.

 

Debrecenben speciel nem sok hegy van. Az igaz, viszont, hogy nagyon szép és barátságos város. Még a polgármestere is talpraesett, bár ez nem fontos jelenleg.

 

A híradók, stilszerűen, minden év  Ivó napján (májusban) összegyűlnek, hogy ne

érezzék magukat egyedül. Már hetedik éve. Talán bővíthetnénk a társaságot egy-két, vagy ahány van, további híradóval?

 

A híradó századnál voltál?

 

Valószínűleg nem olvastam el az összes leveledet, ezért bocs. Ha igen akkor jó, ha máshol voltál híradó akkor együtt érzek veled.

Előzmény: kábeles (263)
kábeles Creative Commons License 2006.10.13 0 0 263
Kedves kara-te!Félreértettél,nem azért írtam versenyről,mert esetleg én fiatalabb vagyok kb 10 évvel mint Nyaki.Nem vagyok kárörvendő,tisztelem a nálam idősebbeket,bár én ezt nem tapasztalom a nálam fiatalabbaktól.(40 vagyok).Egy jelképes,baráti versenyre gondoltam,ami szerintem csak a képzeletben fog létrejönni,bár én jövő nyáron újra elmegyek Tapolcára és körbejárom a laktanyát,a lakótelepet és a környező hegyeket.Szokásom,hogy 20-30 km-túrázok hegyek között.Tudod miért?Ti alapoztátok meg a másfél év alatt és én megtartottam magamnak.Üdv,kábeles
Előzmény: kara-te (258)
nyaki55 Creative Commons License 2006.10.13 0 0 262

Üdv Hiradós!

Örülök, hogy jelentkeztél. 

Egy apró kiigazitás, alap kik. en csak 10km. volt a távolság.  Biztosan volt fekvőtámasz is. Hidd el, hogy nekünk sem volt örömünnep a menetgyakorlat.

Elfogadom a kihivásotokat  kábelessel, de nagy összegben ne fogadjatok. Tudjátok a látszat néha csal!

 

Árpi!  én nagyon jól birom a kritikát, elmeséltem a Fügének is és ugy döntöttünk, nyertél egy hajmosást.  Ahelyet te választhatod.

Előzmény: Híradós (254)
arpipa Creative Commons License 2006.10.13 0 0 261

mivel nem rögtönzök a sztorikban, íme egy a kiképzésről:

A magyar katona ha hagyják dolgozni értelmesen, bármikor ott van a világelsők között.

Húsz év tapasztalata:

Ha újra kezdeném, csak egy dolog érdekelne, a beosztott állományról való maximális gondoskodás.

Semmi nem számít, csak a beosztott, nem tűrném még azt sem, hogy más szúrja le, a kiképzést azonnal levinném szakaszparancsnoki szintre, és csak a célt határoznám meg, a foglalkozási jegyek írása, főben járó bűn lenne.

A harcban nincs idő elővenni a jegyzeteket, ami nincsen a fejemben, az nem létezik.

/ engem lenyomtak a foglalkozási jegyért, mert nem jó színnel írtam, és a foglalkozás helyett a begombolkozást ellenőrizték/

Volt a rakétánál egy jó kezdeményezés, amit engedtek; a négynapos komplex foglalkozás első napját az ütegnek adták. Attól kezdve nem volt gond a kiképzéssel, mi szakaszparancsnokok tudtuk mit kell megtanítani a katonával, és voltak módszereink, amit szabályzat nem írt le.

Két szakasz mindig együtt dolgozott, egészséges volt a versenyszellem / néha volt anyázás, így alakult ki a csapatszellem /

Egy példa: az irányzó müszer / irányléc / felállítása 1’ 10” volt, irodában és terepen begyakoroltuk, készség szinten megcsináltuk 45” alatt. Munkánk során a  mozdulat elemzéses módszert használtuk.

A katonát megtanítottuk, és már indult is a stopper, 2-3’ alatt sikerűlt elsőre, viszont ha felállította, addig nem gyakorolhatott, míg az utána következő nem volt nála jobb legalább 1”-el, akár százszor is próbálkozhatott, de meg kellett előzni. A állítási idő gyorsan ment lefelé, az „önhergelő” módszerrel, természetesen a katonák úgy másfél perc környékén kijelentették, hogy lehetetlen megcsinálni 1’10” alatt.

Ekkor mondtuk: a profik 50”-nél szállnak be. Persze, hogy nem hitték, aztán lett néma csend mikor megtettük, és felnéztek ránk, és szabadidőben is gyakoroltak, mert jobbak akartak nálunk lenni, végül egyenlőek lettek velünk.

A szakaszok is versenyeztek egymással, egyik esetben az „Harchoz” vezényszó után a szakaszom, rágyujtani engedtem, azzal a kijelentéssel: a másik szakasz van annyira gyenge, hogy kapjon egy tisztességes előnyt. Ettől természetesen idegesek lettek és simán legyőztük őket.

Máskor meg minket. Akkor viszont az esélytelenségünkről beszéltem, és arról, hogy a másikak annyira jók, nincs is értelme dolgoznunk.

A parancsnok legszebb élménye, ha a katonák könyörögnek, hogy bizonyíthassanak, és én ezt megtapasztaltam. . 

árpapa
arpipa Creative Commons License 2006.10.13 0 0 260

     "A haragod iránya miről szól?"

 

nehogy kiszáljál Sanyi, az én cinizmusom, úgy tűnik leírva nem ugyanaz, mint elmondva.

 

sajnos egy "off" következik, elnézést előre is.

 

ha kijössz hozzám a munkahelyemre, meghallgathatod amiről most írok.

a telefonomra mondtam: " a kommunista k... anyádat vedd fel!!

 ez egy cinikus vicc, önirónia, magammal szemben, mert elegem van, hogy 16 év után még mindig használják ezt a kifejezést.

 

képzeld el, egyik rokonom, / testvérem / mikor meghallotta, a következőt mondta: micsoda lelkierő kellett, hogy felismerjem tévedésemet, és így vezekeljek." no comment.

 

mégegyszer elnézést kérek, ha sértenék valakit, a Torgyihoz való hasonlítást kikérem magamnak.

nagyon kérek mindenkit, aki belép ebbe a topicba, olvassa végig az eddigi hozzászólásokat, mert  elég gyakran ismételjük magunkat.

én a múltat nem fogom fényesíteni, viszont elmondom a jó dolgokat, a 1480 jó dolog volt, egy tökéletesen működő alakulat.

mióta szétverték, hozzá hasonló azóta sincs, az elmúlt 16 évben a hadsereget megsemmísítették, nem kell félni az ilyen szavaktól, van egy topic, ennél keményebben fogalmaznak a mai katonák, ha rákkattintasz a nevemre, az összes hozzászólásom megismerheted.

 

elnézést a topic nyitó " tüzér"-től, tőle idézek egy másik helyről: "Azon túlmenően, hogy szerintem a teljes tábornoki kar tevékenysége min. 10 évre visszamenőleg közelebb áll a hazaáruláshoz, mint a szakmai munkához"

 

 "Drága Tüzér!!

 

ezért a mondatodért már rajongok érted, esetleg a 10 évhez ha még tennél egy picurkát, úgy hatot- hetet... arpapa"/ ez volt az én válaszom /

 

hát ennyit, a továbbiakban maradjunk a 1480-nál.

írni fogok az éles indításról is.

a sorállománynak gratulálok a sztorikhoz, ők aztán tényleg nem fényeznek.

ja és a futás, én benne vagyok úgy 15 kilométerben, lehet melegíteni. erről is írtam. 

 

Sanyi! már elmondhatjuk amit gondolunk, nem kiszállni, érvelni kellene.

Kása Árpád tapolcai kereskedő, volt rakétás.

 

 

   

Előzmény: kara-te (257)
tuzer Creative Commons License 2006.10.13 0 0 259

Egyetértek.Nem azért hoztam létre ezt a topicot, hogy politizáljunk, arra a ott a polidili.

 

Bár azért én némi iróniát érzek Árpapa hozzászólásában!

Köszöntök minden új hozzászólót, nagy örömömre szolgál, hogy él a topic. Külön örülök a volt sor hozzászólásoknak!

 

Erdélyi

Előzmény: kara-te (255)
kara-te Creative Commons License 2006.10.13 0 0 258

Javaslom, hogy a Nyakival még mindíg ne akarjatok versenyezni,

mert még nem elég öreg hozzátok. Gond lehetne belőle. (Nektek)

 

egy másik híradó

Előzmény: kábeles (253)
kara-te Creative Commons License 2006.10.13 0 0 257

 

Kiegészítés.

 

A rakétadandárunkat a "komcsik" hozták létre, de nem Ők számolták fel.

A haragod iránya miről szól?

még mindíg én.

Előzmény: arpipa (251)
HM 13-47 Creative Commons License 2006.10.13 0 0 256

Helló Sanyi!

Egyetértek. Csaba

Előzmény: kara-te (255)
kara-te Creative Commons License 2006.10.13 0 0 255

András!

 tök jó volt "felhúzni" magamat, imádom az ilyen állapotomat, kérdezz máskor is, egyébként a komcsizást csak akkor szeretem, ha úgy mondják: rohadt kommunista, esetleg, mocskos rohadt, az már szinte kéj.

 

Hello Árpi!

 

Azt hiszem, én nem ezért szálltam be ebbe a társaságba.

A katonaélményeket a Torgyán Józsival nem akarom összekeverni, ez távol áll tőlem.

Amikor katonák voltunk a 1480-nál akkor olyan rendszer volt, azt szolgáltuk!

A viccben is a hapsi azt mondja, hogy a szódást azt nem verte meg, de a lovába jól

belerúgott.

Utólag (16 évvel később) már nem ez a téma, hanem hogy én, vagy te hogy éltél és viselkedtél benne.

Ha valamit rosszul látok még meggyőzhetsz, egyébként kiszállok, mert fantomokat

nem kergetek

 

Tapolca, 2006 október 13.  Karay Sándor

Előzmény: arpipa (251)
Híradós Creative Commons License 2006.10.13 0 0 254

Szia kábeles!

 

Szerintem simán nyernénk. Ahogy a képeket elnézem, rájuk vernénk legalább egy kőrt ;-)

 

Közben jönnek elő nálam is az emlékek.

 

Ez nem a mi időnkben történt, az se biztos, hogy itt, én is csak hallottam, de azért elmesélem.

 

Kiképzőszázadban a gázálarc felvételét gyokorolták az újoncok. Amikor, már ment a dolog, akkor a foglalkozást tartó tisztek kitalálták, hogy párokat alkotva, egymásnak adják fel a gázálarcot a katonák bizonyos időn belül. Elhangzott a vezényszó, mire megpróbálták feltuszkolni a másik fejére az álarcot, persze ez nem mindenkinek sikerült. Amikor lejárt az idejük, akkor sorba kellett állniuk és így ellenőrizték le, hogy kinek hogy sikerült. Ahogy haladt sorba a tiszt, mindenkihez közel hajolt és bekukucskált az üveglencsék mögé is, hogy rendben van-e minden. Igen ám, de az egyik katonához érve azt tapasztalta, hogy más felé néz a "tekintete", mint amerre Ő van. Közelebb lépve azonban csak az egyik szemét látta az illetőnek. A másik üveglencsén át az illető fülcimpája nézett vissza.

Előzmény: kábeles (253)
kábeles Creative Commons License 2006.10.13 0 0 253

Helló Híradós!Szerintem eljött a visszavágás ideje!Hívjuk ki Nyakiékat egy 12 km-es gyalogtúrára valahol hegyek között!Esküszöm odautaznék Debrecenből!

Üdv,kábeles

Előzmény: Híradós (250)
United Snakes Creative Commons License 2006.10.13 0 0 252

Árpipa, éles rakétalövészeten is voltatok a Scud-okkal? Ha igen, akkor mesélhetnél arról is, gondolom már nincs benne semmi titkos...

U. Snakes

arpipa Creative Commons License 2006.10.13 0 0 251

 "ne haragudj de nem akartalak felidegesíteni ilyen egyszerű kérdésekkel "

 

András!

 tök jó volt "felhúzni" magamat, imádom az ilyen állapotomat, kérdezz máskor is, egyébként a komcsizást csak akkor szeretem, ha úgy mondják: rohadt kommunista, esetleg, mocskos rohadt, az már szinte kéj.

 

fel a fejjel, eléggé szokatlan a humorom, akik ismernek díjazzák. nem mindig.

 

/ ja és én kiléptem a pártból, mások alól megszünt /

üdvözöllek "hiradós": jó csapatba kerültél

árpapa 

Előzmény: dszp66 (248)
Híradós Creative Commons License 2006.10.12 0 0 250

Üdvözlök Mindenkit!

 

Én is az MN 1480-nál teljesítettem sorkatonai szolgálatomat 1987 augusztusától 1989 februárjáig.

 

Bevonulás: Ha jól emlékezem, akkor aug.26-án reggel 7-kor kellett megjelenni a HEMO-ban. Délelőtt 11 óra körül vonultunk át a laktanyába. A rutinos kapuügyeletes helyettesek jó erősen becsapták a kaput utánunk, hogy még csak ne is reménykedjünk, hogy egyhamar innen kijutunk. Én személy szerint másnap reggel fél 5-kor kerültem ágyba, így másfél óra alvás után frissen, fiatalosan sikerült az alattam (felső ágyas voltam) lévő nyakába ugrani. Arra még emlékezem, hogy a 3. nap már a riadót gyakoroltuk fél napig.

Magas fokon űzték a pszichológiai kiképzésünket is. A reggeli tornán mindig ugyanaz a zene ment: "Voyage". Mit mondjak, imádtuk.

 

Az alapkiképzés alatt volt erőltetett menet, talán 15 km. Na azt a Nyaki vezette. Még egy csomó fekvőtámaszt is beiktatott a vége felé gyakorlás és szo*atás képpen, mert páran túl hangosak voltak (Látom a fényképeken, hogy azért felette is eljárt az idő, nem úgy mint felettem ;-))

 

Az alapkiképzés után a Hírszázadhoz kerültem, mint kisrádiós (deimoszos). Mellete még kiértesítő is lettem. Emlékeztek? Mindig kérdeztük az alegységügyeletest, hogy ki az ÜTI. Mikor az Aszódi Albert volt soron, mindig harci riadó (bukósisak, VV táska) volt a kiértesítőknek. A 2. percben a zsilipben kellett lennünk.

Csak a surranó befűzése 1 percet vett igénybe.

A másik kedvenc szórakozása a tűzoltóraj felkészültségének az ellenőrzése volt. Egyszer valódi tüzet is kellett oltani: Az első zászlóaljnál kigyulladt a szeméttároló és mi nagyon szakszrűen eloltottuk. Meg is dícsért minket.

 

A végén egy kis történet Kobráról, amit a csapatpostás (ő is Híradós volt) mesélt el. Ugye azt tudni kell hozzá, hogy aki telefonközelben volt az tudta, hogy a telefonhasználat is szabályozva volt.Mellékszám bemondása, be- lejelentkezés.

 

Egyik nap délelőtt csapatpostán cseng a telefon:

-Tessék, itt Farkas a csapatpostás!

-Itt meg Kovács az alezredes!- hangzott a túlodalról.

 

dszp66 Creative Commons License 2006.10.12 0 0 249
szia kábeles.köszi,tök jól irsz azokról az időkről.várom a további sztorikat.nekem marha lassan jönnek be ezek a régi dolgok.de most beugrott egy sztori.egyszer eljött a hemóba a soltész rezső.egész nap melóztunk,utána meg belettünk hajtva nézőnek.gondolhatod tiz perc után már majdnem mindenki aludt.hát ennyi.hello.
Előzmény: kábeles (246)
dszp66 Creative Commons License 2006.10.12 0 0 248
szia árpapa.ne haragudj de nem akartalak felidegesíteni ilyen egyszerű kérdésekkel de tényleg érdekelt. bocs.igazad van hogy jobb emlékezni,de ne felejtsd el,hogy mi arra emlékezünk amit te most kommunista laktanyának neveztél.mi nem saját akaratunkból kerültünk oda,mégis jó szívvel gondolunk vissza még rátok is.sokat adtatok, sokat tanultunk tőletek.tudom hogy neked is fájnak a mostani dolgok,de ezért van ez a fórum hogy,beszéljükmeg.beszélgessünk,emlékezzünk,ezért találtunk újra egymásra.hozzáteszem sajnos azóta nem jártam ott,de be fogom pótolni.remélem fogunk személyesen is találkozni,és megiszunk egy bambit a régi emlékekre.
Előzmény: arpapa (247)
arpapa Creative Commons License 2006.10.12 0 0 247

a laktanya Tapolcához és Lesencetomajhoz tartozik, ezen vitatkoznak lassan egy éve.

simán megvárják még elrohad, majd szétlopják, / a padlások tele vannak cuccokkal /

aztán a képviselőnk írta, hogy a lakótelep mindig totálisan leszavazza, tudja a szavazatunk, mi pedig érezzük, hogy tudja.

ha kiakar velünk ...aszni, akkor valszeg menekülttábor vagy szociális lakások, akkor viszont én is elköltözök innét, mert Sümegen az utcában az anyósom mellé költöztek hasonlók, / tudod olyanok / és a sok millió forintos leendő örökség @art sem ér, mert ki venné meg. ma is hatszor néztem meg a kocsim, hogy zárva van, mikor meglátogattam a mamát.

 

ilyen egyszerű kérdést nem érdemes feltenni, mert jól felhúzom magamat.

 

a laktanya összefog dőlni, elrohad, elporlad, de addig veszekednek rajta, meg különben is rohadt kommunista laktanya volt

 

hú de felhúztam magamat.

 

van még kérdés????

árpapa

 

azért emlékezni jobb!!!

 

Előzmény: dszp66 (245)
kábeles Creative Commons License 2006.10.12 0 0 246

Helló dszp66!Én 86 februárjában vonultam be.Ti izzadtatok,mi meg fáztunk és havat lapátoltunk!Igaz,amikor lapátoltunk,akkor nem fáztunk.(a katona amúgy sem fázik,csak úgy érzi)Azon a télen nagyon sok hó esett,embermagasságú hótorlaszok voltak mindenfelé,azokat kellett eltakarítani.A bevonulás éjjszakáját soha sem fogom elfelejteni.Budapestről indultunk délután 5 körül,vonatoztunk vagy öt órát Tapolcára.A továbbiakról már írtam itt a fórumban.Néhány dolog még hozzá.Volt vagy hajnali 2 óra mire a századhoz kerültünk.Még akkor este megkaptuk a felszerelést és vártuk,hogy elhelyezzenek valamelyik körletben.A szobaparancsnokok jöttek értünk egyenként.Értem Kokavecz P.hv. jött.Megfogta a cuccomat és szólt,hogy menjek."Ennyit még segítek!"-mondta.Ágyba kerültünk kb hajnali 3-ra,reggel 6-kor ébresztő fel.Senki sem mozdult.Szóltak a kiképzők:"keljenek fel!".Arra már nem emlékszem volt-e reggeli torna.Reggeliztünk,alig találtam vissza a századhoz.Aztán nagy pakolás a szekrényekbe,kiborítás,visszapakolás,stokizás.A kiképző sorkatonák szerintem a lehetőséghez képest humánusak voltak,némi humorral igyekeztek felvidítani minket.Megkezdődött a ruhák próbálgatása,mindenki nézegette magát a tükörben,amint civilből "katona bácsi"-vá válik.Meglepődve tapasztaltuk,hogy mindenkinek jól áll.Furcsa volt,hogy mindenki zöld lett.Aztán lassan megszoktuk ezt is és minden egyebet.A kevés szabadidőben általában  levelet írtunk.Közölték,hogy mit írhatunk a levélbe és hogy ezeket ellenőrízhetik is.Hónapokkal később volt egy kis kalandunk Kokavecz(Kocka)honvéddal,amikor piát akartunk bevinni.Vagy  négy üveg vodka volt,a sümegi út felől bedobáltuk,egy el is tört,viszont az őr ezt látta és jelentette az ÜTI-nek.Én megúsztam,Kocka laktanyát kapott.A sors iróniája,hogy szolgálatban egykori kiképzőmet a "laktanyások hozzám"-ra én kísértem le vödörrel és fókával a kezében az ÜTI-hez.

"emlékszel hogy mennyi kaját kellett szerezni az öregeknek?"

Igen!Kedves konyhaügyeletesek,ugye tudtátok,hogy lopjuk a kenyeret,a zsírt,hagymát és amit tudtunk?A kopaszok feladata volt a körlet pót-élelmezése.Este felé megkezdődött a kenyér pírítás kályhán,vasalón,ki tudja min.Ha megtalálták balhét csináltak érte.Általában a körlet közepén landoltak a dolgok."A katona nem éhes,csak úgy érzi"

Folytatom majd!kábeles

Előzmény: dszp66 (244)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!