Azért a szakértelem gyöngyszeme: amíg délelőtt a város nagy részén óránként járnak a buszok, addig a 68-ason benne maradt egy félórás követés. Na ezt most gyorsan korrigálják. Értsd: ritkítják. Kutakodtam az archívumban, de még a 80-as aranykorszakban se járt délelőtt félóránként a 68-as.
Valaki írta, hogy megint Pestről kontárkodtak bele, de most már én is ezen a véleményen vagyok. Mert olyan tabu is ledőlt, hogy a Centrumtól még 22 után is indul 35-ös. Ilyenre 2000. óta nem volt példa. A Szabadságharcon ez már csendháborítás.
Bár még nincs teljes visszaindulás, mégis délutánonként a régi időket idéző dugók vannak a belvárosban, gyakorlatilag a Búza tér - Petőfi tér környékén nem lehet közlekedni. Valamelyik nap is KI irányban a benzinkútig állt a sor, no meg persze a szokásos Petőfi - Vologda távon szintén. Ha ez a cél... csak akkor ne beszéljünk klímastratégiáról meg mindenféle maszlagról, hogy mennyire fontos a Föld nevű bolygó védelme. Mindennek az alja, hogy még a Miskolcnál kisebb városokban is ezerrel ösztönzik az embereket legalább ma a tömegközlekedés igénybevételére, itt semmi nincs. Idén nem lepne meg, ha az autómentes nap is elmaradna majd.
Mi ez a sok random szóló megint? Pl. reggel 7 után a Tiszai fele 1-esben. Már ehhez a menetrendhez sincs elég busz? Természetesen idő kérdése és ehhez sem lesz.
Lófaszt nem tudnak ezek a valóságról. Teljesen élettelenek.
Szombaton meg úgy hétvégén remélem sűrítenek ezerrel ha már Pali bácsi izomból promózza a terasz nyitásokat. Ergo igen keményen meg fog nőni az utasszám.
Pl. az 1V szombaton járhat is 6 percenként. Hajrá.
Most azt kérik, hogy az utasok írjanak nekik, hogy hol kell igazítani a menetrendet. Ez egy vicc abból szempontból, hogy max az időseknek korrigálják, vagy senkinek hanem saját maguknak csinálják meg....
Eddig meg egy szót nem akartak hallani hogy ha valaki jelezte nekik, szóval hogy van ez?:D
Volt hogy én is írtam nekik, és 2 héttel később válaszoltak, hogy bocs nem tudjuk megvalósítani mert így a jó ha egy busz forgalmas részen óránként járatják...
"Bár az egyetemen valójában nincs semmi, mégis reggel (számomra is meglepő módon) 8 óra tájékán is tömegek (értsd: 25-30 fő) gyalogol felfelé a főépület irányába"
A kollégáim egy részét már visszarendelték, már csak a hozzám hasonló krónikus betegek vannak itthon. És egyrészt ezzel a közlekedéssel nem lehet fél 8-ra beérni, másrészt van, ahol a vészhelyzet miatt rugalmasabban kezelik a munkakezdés. Harmadrészt sok oktató bejár és innen tartja az óráit, vagy ügyeket, papírmunkát intéz, szóval bejön.
Arról nem is beszélve, hogy az Egyetem elég sok épületét, épületrészét különböző cégek bérlik, akiknek a dolgozói 8 körül kezdenek.
Az AU2 csuklós lett, az AU1 szóló. Ahogy látom most már minden busz csinál minden járatot... Mint egy Nyíregyháza...
Demeter meg azt se tudja mit beszél. Az első villamos 3-kor megy, meg eddig is voltak óránként járó járatok. :))) Ha egyszer kimerészkedne a komfort zónájából megtudná milyen használhatatlan az általa jóváhagyott rendszere...
Az ütemes menetrendről meg ne beszéljünk ott ahol random össze vissza megjegyezhetetlenül indulnak a járatok.
Az éjszaka elszaporodott minden zeg zúgot bejáró személyzeti járatokat meg véletlenül se hirdesse meg a cég... Nehogy jó legyen a munkába bejutni nem tudó fizető utasnak.
Tegnap valóban alig voltak a városban. Ma viszont konkrétan 5x annyian legalább. Ennek következtében az 1V-k a délelőtti 10-12 perces követésük alkalmával heringparti módjára közlekedtek. Ugyan volt némi rásegítés, de azok is 60-70%-al követték az előzőt. Szóval a délelőtti 10-12 percezés egyértelműen édes kevés.
Egy 8 perces követés elfogadható lehet.
Vagy egész délelőtt is járatni kell az 1A-t. Mégpedig úgy, hogy az 1V 12 percezik, az 1A szintén, közös szakaszon 6 perc. De ha már az 1V a 10-12 perc helyett 8 percezne az jó lehet.
Jó volna ha délelőtt is mérve lennének a cég dolgozói által az utasszámok, mert nem elég csak csúcsban megnézni...
A 20-asok reggel és délután meglehetősen nagy kihasználtsággal járnak. Már a Búzán sem igazán lehet elférni kényelmesen rajtuk. Bár az egyetemen valójában nincs semmi, mégis reggel (számomra is meglepő módon) 8 óra tájékán is tömegek (értsd: 25-30 fő) gyalogol felfelé a főépület irányába (nem feltétlen a főépületIG) az Olajkutató megállóhelytől.
Elmegy az orra előtt a búzáról szirmai ,görömbölyi.....aztán 58 percig semmi,még volánnal sem tud menni mert a cementgyártól gyalogolhat a pincesorig.Jobb híján marad a reggeli csúcsidei nyugger roham.
Gyökereknél el lett ba...a az egész,tehát senki ne gondolja hogy több kilométeres maratont fognak letudni szatyrokkal az idősebbek.
(Szerintem kevered az önkéntes tartalékost a most kórházakba-ótópontokra kirendelt hivatásosokkal.Az előbbieket láthattad-szinte kamaszokat-régen az utóbbiak pedig most anyázzák a feletteseiket és fikázzák a várost ahogy írtad is:)
Amiket felsoroltál azokat itt anno többen is bedobták,természetesen logikus lépés lenne,de ugye nem mondok vele nagy újdonságot ha ezekből nagyrészt semmi sem lesz (?)
(A buszsávok-akár ideiglenes-bevezetése szerintem nem jelentene problémát ilyen gyér autósforgalom mellett.Most lehetne tesztelni az egészet,csak hát szakma és akarat.....)
Mondd valamit az a fogalom hogy politikai öngyilkosság? :)
Ha egy 9,5 milliós ország 3 millió állampolgárának azt mondják hogy "aluggyányócig oszt majd piacolsz kilenckor" szerinted milyen következményei lennének?
Kereskedelem: ááá ne mán he a "nyuggersávval" is csak a veszteség vót mert akkor jött volna a többi évjárat is vásárolni.
Nyuggerréteg: nehogy mán megmondja ez a .....hogy mikor keljek mer úgyis elviszik a ződséget mire kiérek a piacra,meg micsinájjak én otthon hajnal 5 től 8 ig úgyis korán felvagyok.
Dokik: sajna a háziorvosok több helyen is rendelnek egyszerre ezért be vannak osztva órára pontosan.Nem lehet csak úgy tologatni azt sem.
Találd meg az arany középutat egy ilyen helyzetben :)
Én még jártam kétműszakban általánosba,de az leginkább a helyhiány miatt volt bevezetve.Most már a tizenvalahány fős osztályok a jellemzőek.Nézz meg május elején pár tablót a főutcán,gondolod hogy a 14 főt elosztják délelőtt és délután?
Ha megérnénk azt a szép világot, hogy foglalkoznának a csúcsidő széthúzásával, vagy buszsávokkal, akkor olyan vezetőink lennének, akik számára elfogadhatatlan a délelőtti 60 percezés is.
Piacra, boltba nyugdíjas szintén csak 9 után járjon.
Az a baj a délelőtti 60 percezéssel, hogy a nyugdíjasokat is arra ösztönzi, hogy akkor menjenek, amikor "jár a busz", és nem a fél napot a megállóban kell tölteni. Ilyen menetrend esetén ne csodákozzunk, ha még inkább csúcsidőben fognak menni.
(Katonák: már a vírus előtt is jártak az Egyetemre, főleg nyáron. Van továbbképzésük ott. Most lehet, hogy el is vannak szállásolva az üres kolikban, nem tom, mostanában nem járok a munkahelyemre.)
Tegnap érdekes volt a 35R-essel közlekedni, életemben először ültem rajta, és nagyon kijött, hogy a Reptér-Csabai kapu leggyorsabb, legkényelmesebb módja, ha a Villany felé megy a busz és nem kering el sehova. (Eddig is tudtam, a tapasztalat csak igazolt.)
Ugyanakkor az Egyetem-Belváros autómentes időszakban 15 perc alatt elérhető, tegnap meg (még csak nem is a délutáni csúcsban), 30 perc volt. (Azt gondolná az ember, hogy a Népkert-Villanyrendőr és a Népkert-Corvin-Centrum között nincs nagy különbség, mert csak 1 plusz megálló, de a rengeteg lámpa és a nagyobb autós forgalom miatt akár 5-6 perc is lehet, ami - ilyen rövid szakaszon - nagyon sok.)
Az a legnagyobb vicc az egész spórolásban, hogy az autók eltűntetésével a buszos útvonalakról (plusz leszokva az ide-oda bekeringtetésről, zöld hullámot buszokhoz hangolva) tényleg lehetne spórolni (és bevételt is szerezni): rövidebb menetidő --> kevesebb busz többször fordul + utazási élmény nő --> utasok visszaszokása --> bevétel növekedése.
Ha emellé még a csúcsidőt is széthúznák, hogy megszűnjön a zsúfoltság, nagyságrendekkel javulhatna a helyzet anélkül, hogy több busz forogna.
Mondjuk ehhez nem Demeter, hanem Veres kellene, hogy intézkedjen buszsávokról, vagy arról, hogy az iskolakezdés, önkormányzati munkahelyeken a munkaidő kezdete változzon.
Anno, amikor túl sok gyerek volt az iskolákban, váltva volt délelőtti, délutáni tanítás az alsó és a felső tagozaton. Nem is értem, hogy most a vírusra való tekintettel, miért nincs így? (Mármint mindenhol. Hallottam, hogy egyes sulikban így csinálták.) A középiskolák meg kezdhetnének 8.30-kor, az egyetem 9-kor, ha újra nyitnak.
A dokiknak is ki lehetne adni, hogy tessenek 7-től kezdeni a rendelést, de 9-ig a nyugdíjasok nem mehetnek és a rendelési idő végén se. Piacra, boltba nyugdíjas szintén csak 9 után járjon. Így el lehetne szeparálni egymástól a tömegközlekedést használók többségét adó iskolások és nyugdíjasok táborát.
Nem is azért van ott hogy okos legyen hanem hogy teljesítse a parancsokat.Eleve nem is lehet elvárni ilyesmit ha egyszer megvannak a képességbeli korlátai :)
Erre még rárakódnak a mögöttes (akár külső) szándékok és kész a recept egy hosszútávú lassú de biztos zuhanáshoz.
Tegnap ahány vilivel és busszal mentem mind 50 százalék felett volt megpakolva,villanynál rég nem látott csődület,csövesek minden harmadik megállóban kukázás után retek szatyorral nyomultak fel.Másfél méteres bohóckodásról szó sem lehetett ,ez marad elmélet.
A már 4 hónapja tartó kontroll nélküli utasforgalom, első ajtós felszállás, járművezető jegyellenőrzés teljes megszüntetése (4 hónapos időtartamra már nem tudom azt írni, hogy felfüggesztése...) hozza a hatását rendesen. Csak gratulálni tudok az MVK-nak, inkább ez, mint, hogy leülnének a szakszervezetekkel egyeztetni és megoldást találni.
A médiaszajháskodás a topikolvasók számára nem szolgál semmi világrengető csodával.Hozzászokhattunk már születésünk óta :)
Nem is lehet őket különösebben elmarasztalni: a szájukba adják mit kell mondani,kényelmes mukahely,igencsak jó fizetés,cafeteria,semmi megterhelő fizikai meló.
Pont ezért nem is szükséges sokat adni egyetlen propaganda csökevény varázslatára sem.
Ki az utcára és tapasztalni .) Az mindent visz.
A világháború után tényleg így járhattak a buszok városzerte,hisz gyerekcipőben járt még minden:)
Az egyetemen vannak elszállásolva,már tavaly lehetett látni róluk képeket ahogy busszról lesorjáznak és irány a koli.
Aki rendszeresen jár észak-dél tengelyen az tucatjával láthat a megyeinél és az sztk-nál felszálló egyenruhásokat.
Tegnap ahány vilivel és busszal mentem mind 50 százalék felett volt megpakolva,villanynál rég nem látott csődület,csövesek minden harmadik megállóban kukázás után retek szatyorral nyomultak fel.Másfél méteres bohóckodásról szó sem lehetett ,ez marad elmélet.
Ebből is látszik hogy még mindig tízezrek használnák a negatívumok ellenére a hálózatot.
Az világos, hogy számára is világos, hogy hazudik. De én azt gondoltam, hogy valójában képes lenne ő jobb menetrendet és rendszert konstruálni, csak nem akar.
Nos, nem. Ez a fickó nagy valószínűséggel tényleg képtelen komplexebb összefüggésekben gondolkodni azon kívül, hogy ha vágunk, akkor spórolunk, aztán ha újra spórolni kell, akkor újra vágunk.
Jók ezek a "86 többletindulás" iskolai napokon jellegű frázisok is. Számoljunk csak: 86 plusz indulás azt jelenti, hogy egy-egy irányba 43 indulásról beszélünk. Van a városban (hál' istennek...) kb. 40 viszonylat. Tehát amint beindul a gimnázium és a felső tagozat, akkor a mi rugalmas, tettre kész, minden változás ütőerén a kezét tartó MVK-nk azonnal ugrik, és... viszonylatonként meghirdet egy-egy járatot. Ez lett a bővített iskolás rend.
Én is... estére kifejezetten káros ilyet nézni. Az mindenesetre megnyugtató, hogy erős födémje van a stúdiónak, mert most bizony alaposan próbára lett téve.
Azt nem gondolom, hogy ez az ember nem tudná, hogy amit mond, az köszönő viszonyban van a valósággal. Vezérigazgatóként kell látni a számokat, és amikor "Bővített tanszüneti menetrendről", illetve kihangsúlyozottan többletjáratokról beszél, akkor nem tudom elképzelni, hogy nem látja az ordító ellentmondást. Szerintem csak egy lelkes végrehajtó, akire ezt a feladatot bízták, és ő ennek próbál megfelelni. Azt mindenesetre becsülöm, hogy ezt az arcával is vállalta (még ha mesterséges környezetben is), Pali bácsival ellentétben.
Végigkínlódtam ezt az üres, alákérdezett előadást. Az ugyézés kicsit alábbhagyott a harmadik perctől kezdve, de azért ez maradt végig a domináns szó. Mivel semmi érdemi nem hangzott el, volt időm figyelni ezt a fickót. Arra voltam kíváncsi, hogy tényleg szélhámos, szabotőr-e, mint ahogy eddig gondoltam, vagy egyszerűen csak ennyire telik neki intellektuálisan. És elbizonytalanodtam az eddigi álláspontomat illetően. Könnyen lehet, hogy ez a pasas tényleg elhiszi, hogy ha hajlítgatja is itt-ott az igazságot, de ő tkp. alapjában véve mindent jól csinál.
Két teljes percig bírtam hallgatni az ugye-zését, tovább nem.
Egyszer kérdezze már meg tőle valaki, hogy:
1. Amikor az MVK élére került, hány busz és villamos járt egy nap, meg most mennyi? És hány százalékos a csökkenés? És ehhez képest hogyan változott a bérletek ára?
2. Miért az utazási igényekhez akarja igazítani a menetrendet és miért nem a vírushelyzethez? Ami ugye azt jelenti, hogy az összes járművet hadra kell fogni, hogy még véletlenül se legyen olyan helyzet, hogy ne lehessen tartani a 1,5 m távolságot.
3. Árulja már el, hogy hány fő számít egy villamoson, egy csuklóson meg egy szólón 50%-os kihasználtságnak szerinte (ami fölött már pótlást állítanak be állítása szerint). 3 db számot kérnék, nem ugye-zést. Aztán számolja ki, hogy jármű alapterület osztva 1,5 m sugarú körökkel nagyobb-e, mint az általa mondott szám.
Valahogy nem akarom elhinni, hogy ezektől a gagyi matricáktól ki kell a plexiket meg a tartókat cserélni. Ha csak cafatokban is, de egy spaklival, meg megfelelő tisztítószerrel el kéne tudni azt távolítani. A görömbölyi végállomásra kitett matricán látszik is amikor fotózták, hogy bele van kaparva körömmel.
Az órás követés felvezetése meg nyilván egy jó megkerülő válaszra adott felületet, végülis a 44-es, meg a 68-as eddig is óránként járt...
Demeter megszólalt. Szerinte minden rendben van, jelenleg még többlet kapacitás is van. Felkészült igazgató úr szerint az első villamos 3-kor indul. A Nagy-Miskolc plakátragasztóit feljelentik. És egyéb bla-bla... Azért sokat elmond a helyi propaganda tv-ről, hogy a drága műsorvezető hölgy még tisztára is mossa, hogy ezek az 1 órás követési idők aljas hazugságok. Demeter szerint eddig is így jártak a buszok, csak az indulási idők változtak.
Evulóció---> A lezüllesztés nem most kezdődött... de ez a folyamat 90-es évekbe megkezdődött...
Én egészen 2007 -ig megyek vissza... : Káliék megkezdték, Krizáék 2010-ben folytatták és Most a jelenlegi város vezetés a Fideszzel karöltve befejezi a munkát.
Mindig mondjuk, hogy ezek után nincs lejjebb, tévedtünk.
"A személyes mobilitás felértékelődésével ugyanis olyan vevők jelentek meg a piacon, akik eddig vagy nem tudták, vagy nem kívánták megengedni maguknak saját autó vásárlását."
Igen azt jól láttad, ugyanis ma benne volt az RTL híradóba, hogy Miskolcon rossz a menetrend. A Fidesz azt nyilatkozta hogy a Velünk város pofára ejtette a miskolciakat. A velünk város azt nyilatkozta, hogy az előző városvezetés azaz a Fidesz nem fizetett ki semmit hanem szépen zsebre vágta, illetve a kormány az ellenzékes városoktól úgy Miskolctól is elvont pénzt sajnos...Nem egymásra kéne mutogatni, hanem a problémát megoldani szerintem, illetve Demeter Pétert és társait ki füstölni onnan mert alkalmatlanok...
Demeter is nyilatkozott, ő azt mondta, hogy az utasokhoz igazították a valós és megszervezett menetrendet, illetve a vírus miatt nem nagyon használják az utasok, szóval Demeter nem nagyon érti a panaszkodást, de úgy csinálnak mindent ahogy az utasok szeretnék és HA kell fogják módosítani a menetrendet....én szerintem őket kéne kirúgatni onnan:D
Ma nekem is mennem kellett napközben. Tapasztalatok:
Gyula utca - Újgyőri főtér - villamos: - pont jött, pedig nem is néztem időpontot - szerencsém volt - utas nincs sok
Főtéren kutyás rendőrök. Vettem bérletet, muszáj volt.
29-es Egyetem felé: 12 perc múlva indul - megint szerencsém volt, mert ebben az időszakban 1 órás a követése Csuklós, ülőhelyek foglaltak, amihez fokozatosan szálltak fel az álló utasok, Egyetemnél laza telítettség.
Elvégeztem a dolgom, mennék 20-assal a Megyei Kórházhoz. Láttam messziről, hogy épp elmegy a Kollégiumok BE megállóból, tudtam, hogy 30 perc, mire jön a következő, bementem a munkahelyemre folyóügyeket intézni, utána az Olajkutatónál vártam egy keveset.
Már amikor felszálltunk (kb. 15 fő) se volt túl nagy választék ülőhelyszempontjából, volt, aki állva is maradt. A Kollégiumoknál egy kisebb tömeg szállt fel, fél méteres távolságban egymástól az emberek (nem heringjárat, de tuti több volt, mint 50%-os kihasználtság). És ez a Centrumig maradt is, utána is csak kicsit gyérült. A 13.09-es, Tapolcáról induló busznak 25 perc alatt el kellett volna érnie a Búzára, de 13.43 volt, amikor kifordult onnan.
Dolgom végeztével a Kórház megállóba 15.40-kor értem, a megálló tömve emberekkel. Akkor épp egy 14-est jelölt elsőnek 15.46-ra a tábla, de egy 35R hamarabb jött, azzal jöttem be a Villanyrendőrhöz. A Kórháznál az ott állók fele felszállt rá, kb. ugyanúgy volt tele, mint előzőleg a 20-as, amivel jöttem. Ami érdekes volt, hogy 3 Volán busz is megállt 15.40-kor ott, de nem láttam felszálókat, akik bementek volna vele a Búzára, mindenki várta az MKV buszokat.
A villamossal megint szerencsém volt hazafelé, mert épp elment ugyan az 1-es vili a busz előtt, de csak 3 percet kellett várnom a megállóban az átszállás után az 1A-sra, ami elég szellős volt.
Ami még tapasztalat: - rengeteg hajléktalan kinézetű alak - rengeteg napbarnított és fehér egyaránt, aki baszik feltenni/normálisan viselni a maszkot - rengeteg idős ember
A 20-as buszon végig hallottam, hogy mit beszél egymással két katona (volt egy csomó katona a buszon, odajárnak az Egyetemre valami továbbképzésre), Kiderült, hogy nem idevalósiak, és kitárgyalták egymás között, hogy Miskolc egy "szociálpolitikai" város (értsd: Mordor). A buszközlekedésről is lesújtó volt a véleményük, a ritka menetrendről is, de főleg arról, hogy ilyen lassú a közlekedés.
Egyes városrészek nagyobb hátrányba kerültek a 4 műszakosok kárára. (Joyson/BOSCH) Joysonból 18 órai végzés után, pl Perecesre durva 1,5 óra alatt lehet haza érni, amíg aki Mályiba megy meg Tiszaújba azok is legkésőbb 19-re otthon vannak, amíg a perecesiek az Újgyőrin dekkolnak... Hétközbe is 1 percen múlik a csatlakozás az 53-asról a 6-osra, varázslatosak ezek menetrendek.
Nagyon durva, ahogy a 35-öst kiritkították. Tényleg az a cél, hogy lehetőleg senki ne vegyen bérletet (max. a fix időre munkába járók). Ha nem ez lenne, akkor legalább a villamos - 14-es - 35-ös kombót hagyták volna békében. Ebben az esetben lenne némi gerincvonali garantált ellátás. Így meg a nagy semmi.
Szombaton volt egy kisebb dolgom a belvárosba, Avasról (Ifjúság) indulva, a 35-ös előttem húzott el, kényelmes tempóba 22 perc alatt leértem a Népkerthez, ez a idő alatt csak felfelé ment a 35-ös. Visszafelé nem volt kedvem sétálni, nah ez botrány volt, elment a 35...-ös. Jó jön a 20-as...SZTK kilőve 31/34... tapinál is kilőve minden, gyakorlatilag Népkert - Ifjúság u. távot 50perc alatt tettem meg a tömegközlekedéssel... Akkor megbántam, hogy várjak buszt, 30 perc alatt fel lehet sétálni. Ennyit ér a 7700ft...
Az eső is esett, ilyenkor talán kevesebben is mozdulnak ki. Az én tapasztalatom egy délelőtti 20-ason az volt, hogy az SZTK rendelőig viszonylag szellős volt, na de onnantól kezdve beindult a tömegnyomor. Méltatlankodások az idősek részéről, még csak nem is azért, mert nem tudtak leülni, hanem mert el se fértek. Egy gyerek levett maszkkal itta szívószállal a McDonald's-os kóláját, a mellette ülő hölgy undorral ült át a busz másik felébe abban a pillanatban, ahogy a Centrumnál felszabadult némi hely. Mások pánikszerűen mutatták fel a bérletet a hátsó ajtónál történő felszálláskor, mert egy MVK-s dolgozóra azt hitték, hogy ellenőr.
Egyébként a mai tapasztalataim függvényében úgy vagyok vele, hogy mivel pont annyi időt kell csak várakoznom egy buszra (hisz mind egyszerre megy el!), amennyi idő alatt gyalog már be is érek oda, ahová akarok, elgondolkodtató, hogy kell-e nekem az a bérlet mindenáron?
Ma reggel autóztam a városban - azzal a szemmel, mintha mondjuk Demeter vitte volna el autókázni Pali bácsit. Nos 8 óra körül Miskolc-Déltől a Népkert megállóig láttam egy-egy ki közlekedő 43-ast és 14-est, s egy be közlekedő 4-est. Mindegyiken 20-25% körüli kihasználtság. A Népkert megállónál sűrűsödtek az események, jött velem szemben egy ugyanannyira kihasznált 34-es, valamint be irányba egy jól kihasznált, de egyáltalán nem tömött (álló utasok szellősen) 20-as.
Majd kimentem 9:30 körül Népkert-Selyemrét-Miskolc-Auchan irányába a városból. Jött velem szemben egy szintén jól kihasznált 20-as és ment az Avasra egy szellős 34-es, valamint az Auchantól fordult ki egy töküres (2-3 utas) Auchan-járat.
A város mindkét időpontban tökéletesen átautózható volt, utastömegek a megállókban nem elégedetlenkedtek. A megállókban egy-négy utas ácsorgott.
A villamosvonal mentén volt talán meghökkentő a csend (kinéztem az Ady-híd, meg utána a Tiszai felé is, villamost az egész pályán nem lehetett látni). Ha én egy Pali bácsihoz hasonló, közlekedéshez nulla százalékban értő és aziránt semennyire sem érdeklődő városvezető vagyok, s a fenti tényeket tudatosan hozza elém a cégvezető, akkor én a hétfő reggeli "csúcs" (8 után kezdtem ezt a "bejárást") random megtekintése után elégedetten dőlök hátra. Az biztos nem tűnik fel az amatőr s érdektelen szememnek, hogy összességében majdnem kétszer annyi volán-járatot láttam közlekedni, mint MVK-st...
Nekem elsőre a MIVÍZ felé vezető, puszta közepén haladó út jutott eszembe, mint a 3-as terelőútja. Azaz Fonoda utcáig (Keleti Ip-ig) a 8-as vonala, majd ott jobbra, körbe és a Somlay Artúr utca felől érkezve Szirmára, majd még utána jön a Martin-kertvárosi rész. Más kérdés, hogy ez is túl nagy kerülő lenne, csak egyfajta opcióként, érdekességként írtam le. (Egyébként anno az árvíz idején volt arra buszközlekedés, mert a Hűtőházhoz csak azon az úton lehetett eljutni - akkor még talán a 18-as járt ki oda...)
És Szirma közlekedésében hamarosan lesz egy újabb pofon: nemsokára elkezdik bontani a másik felüljárót, vagyis a buszok már nem mehetnek a Tiszai felé, csak kerülővel Hejőcsaba felé (vagy mittudomén merre tervezik), szóval az extrém ritka követés mellett még a menetidő is növekedni fog - meg a dugó.
Itt az ideje a helyesbítésnek: segélykocsi -> szervízkocsi. Elsődlegesen erről keresek fotókak. Azonban a listát figyelve...... az üzemzavar-elhárító, vontató ill. forgalomfigyelő is felkeltette az érdeklődésemet.
Úgy látom a beragadt lemez csak előjön még mindig , hogy villamost akarok többet és szüntessék meg ami a villamos mellett jár, de villamosból se kell Diósgyőrig, elég ha csak a Bulgárföldig lakókra gondolnak...
Tény akkor az 1A fejlődést jelentett, jobb kiszolgálást és az is igaz, akkor még volt 101, persze 90 körül még az is inkább pluszt adott mint elvett. Gyorsabb eljutást és kapacitás növekményt, de akkor még az alapjáratok is kellően sűrűek voltak. Volt is miért buszra várni. Na jó ez se volt még akkor annyira igaz, szinte várni se kellett, kimentél és valami úgyis jött.
Talán egyszerűbb itt válaszolnom, hátha később másnak is hasznos lesz. Pontosan nem tudom, melyeket érted segélyautó alatt, de a teljesség igénye nélkül pár rendszámmal tudok segíteni, fotóim sajnos nincsenek róluk, de - ha van ügyfélkapu fiókod - JSZP-n rájuk tudsz keresni:
- HIE-236 Volkswagen Transporter (ezzel inkább villamospálya karbantartásoknál lehet találkozni)
- IAS-784 Volkswagen Transporter (ez is inkább a sinek körüli munkáknál tűnik fel)
- KLJ-734 Opel Vivaro
- KLJ-735 Opel Combo
- LKK-403 Suzuki SX4 (ez talán forgalomfigyelő lehet)
- MOH-403 Ford Transit (forgalmi üzemzavar elhárító)
- MWP-837 DAF XF (műszaki mentő - vontató)
- RGH-413 Volkswagen Crafter (ennek sem tudom a pontos funkcióját, talán beszerző lehet (?), pár hónapja az M3-ason is láttam közlekedni)
Emellett van egy narancssárga MAN felsővezetékszerelő aminek nem tudom a rendszámát fejből, (BHP-019-et váltotta a ZNY vége felé), egy BPR-227 Avia - ez is egy daruskocsi, továbbá egy AEX-xxx rendszámú sepciális narancs IFA ez télen, havazáskor szokott kint lenni, meg egy szürke fülkés IFA W50-es hótoló lappal felszerelve, ezt is csak telente használják (ha egyáltalán még használják). Van még egy (ex) CCX-040 piros Rába vontató is, ez ki van vonva pár éve a forgalomból, csak a telepen használják a selejt roncsok mozgatására, de 10-15 évvel ezelőttről itt a topikban biztosan találsz pár képet.
Városi tömegközlekedési vállalatok segélyautóiról keresek fotókat, linkeket. A fórum forgalmát tekintve, lehet, célszerűbb lenne a publikus drótgalamb-címemre ( alabal2.0 [a] gmail pötty com) küldeni. Szívesen várom eme témával kapcsolatos üzeneteket. Szívességeteket elöre is köszönöm! Üdv,
Am MVK milyen jól passzolta össze a menetrendet 4 műszakosok számára... Joyson felől 18:15-ös 43-as járattal az Avas felé semmilyen csatlakozás nincs, korábbi 5-7 perces várakozás helyett, 20-22 perc lett a Tapolcai elágázásnál, ha tovább mennek 35-ösre is kb 18-20 percet... Remélem ezt nem gondolják komolyan...
Hát ezzel inkább a szakszervezet tudja szivatni a céget. Mondván, ha nincs béremelés, akkor kisírják maguknak a kordont az országos médiában. Ha mi nem kapunk emelést, ti ( vállalat maga) nem kaptok bevételt az eladott jegyekből - sem sofőr, sem pénztári szinten, hisz nevetségesen egyszerű a bliccelés. Mondjuk így a szakszervezet kezéből is kikerül egy ütőkártya, nem tud a "veszélyes" munkavégzésre hivatkozni.
Teljesen nyilvánvaló, hogy ez a kordonozás nem a védelemről meg a veszélyeztetettségről szól, hogy most aztán Miskolcon megóvunk mindenkit, az országban egyedüálló módon lassan fél éve, hanem a mögöttes játszmák és viszályok egy kicsiny kivetülése csupán.
Itt arról van szó, hogy csak össze lett csapva a menetrend, az utas már rég le van szarva. Amit kiraknak az sem helyes, vagy még mindig nem volt idő kicserélni...
Ez Szolgáltatás nem szolgáltatás már..., a menetrendek dísznek vannak kirakva, kész bohóckodás az egész... Ahogy írták ennyire telik, de attól normálisan lehetne csinálni, elképesztő amatörizmus, még fél év és becsődöl az MVK, és lehet azt, mondani: Fidesz és az összefogás együtt tette tönkre Miskolcot..., jár a taps! Éljen a párt...
És azt hogyen? Nincs kordon, nincs béremelés? Vagy hogy kell ezt elképzelni, mert egyszerűen nem áll össze. Főleg hogy a sofőröknél, ha jól tudom, a jegyértékesítés után is van jutalék.
Én annyit tudnék reagálni erre hogy siralmas amit az MVK művel...
A veke is léphetne ne csak sirjon. Demeter Pétert és társait ki kell onnanw cégtől takarítani mert egyszerűen alkalmatlanok....de sirankoznak nincs bevétel nincs utas....
És csodálkoznak?
Nem értenek hozzá de egy dologhoz igen, pénz nyeléshez...
Benne hagyták a régit. Remélem voltak olyan balfékek, hogy az egész vonalon rosszul rakták ki. Cserélhetik megint.
Amúgy az egész össze van csapva. A pdf-ben szerepel egy 19:15-ös 4-es indulás, a mai online-ban viszont nem. Emiatt jelenleg úgy néz ki, a Búza térről 18:15-kor induló csak 19:40-kor fog Görömbölyről visszajönni!
Megnéztem Berekalján a kirakott menetrendeket. Én néztem valamit félre, vagy tényleg hibásak? Ugyanis szerepel rajta hétvégén is az 1B-s óránként, 12 perccel a Tiszai felé induló 1-es után, pedig minden jel szerint akkor nem közlekedik az 1B-s.
Ma reggeli helyzetjelentés:Reggel 6 órakor 6 villamos és 48 busz cirkált a városban.A villamos menetrend rögtön sűritve közlekedik már 9 darab járja a köröket ami 10 perces menetsűrűségre elég.Kíváncsi leszek a délutáni 1 órás fordulókra.
a 21-101B egyébként nyugati irányba hangolt egészen jól csak visszafelé csúszik egybe, mert mind a kettő fordul vissza egyből várakozás nélkül. Persze ha mind a kettő kimenne Berekaljára, akkor egy busz beállításával ütemes maradna a teljes 21-101B páros és Berekalja is. És nem lenne munkanapokon 3 fajta 1es.
Ne keress logikát. Ez immár másfél éve szemérmetlen szabotázs. Nem cél, hogy a nehéz helyzetben legalább minimális szakmaisággal enyhítsék az utasokra háruló terheket.
Maga a ritkítás mértéke is felháborító de a módja minden féle szakmaiságot nélkülöz.
A 21-101B hangolás be irányba 8-52 perc, ráadásul a 21-esek betérnek reggel a Szondira , de minek 8 perccel a 101B után?
5-15-ös esetén nem biztos hogy az a jó, ha 70-80 percenként járó 15-ös 30-60pecre sűríti inkább lenne továbbra is ritkább 15-ös plusz néhány 5-ös kiegészitésnek.
Az 1-es 1B-s hétvégi menetrendje is pazarló hiszen teljesen felesleges ki és be irányba is Berekalján keresztül küldeni a buszt, járhatna úgy hogy a Tiszai - Berekalja - Majálispark - Tiszai útvonalon.
Este a belvárosból az Avasra 23:45-kor, Hejócsabára 23:30-kor indul az utolsó járat még a Diósgyőr felé az 23:10-kor. Az utolsó pesti vonathoz is csak 23:50-kor 31-es van csatlakozásnak, Diósgyőr felé semmi.
Nem értem ha eddig Diósgyőr felé volt a legjobb éjszakai közlekedés akkor most miért nem érdemel még egy járatot 23:50 körül akár buszt akár villamost hiszen a fő irányok közül ez van a legmesszebb így ide a legkörülményesebb, vagy a legdrágább hazajutni (az avasi kollégám ha lekéste a buszt 20 perc alatt hazasétált de Diósgyőrbe legalább 80 perc kell, és a taxi sem túl jó megoldás napi szinten.)
A menetrendi adatokat néztem. A járvány szempontjából van előnye is a dolognak, kevesebb soför lesz egyidőben az irányító végállomáson. :) Amúgy a menetrendet bővebben böngészve, pl a 7-s járatot végző sofőröknek szinte minden körben lesz 7-8 perc pihenőjük Felsőzsolcán. Miközben a 15s járatnál -2 perc van a visszaindulásra.
Aki csak megteheti az nem vesz bérletet. Én sem fogok a jövőben, ahogy eddig sem, az hétszentség. Erre?! Itt már tényleg csak az használja akinek muszáj, és ebbe mindenki beletörődött, ennek megfelelően alakítja a szolgáltatását is a vállalat. Random, ritka, használhatatlan menetrend és hálózat, koszos buszok, karbantartást nem kapó több tíz milliós "új" buszok, amik közül van ami kb. már most selejt kategória, mivel hónapok óta csak 1-2 napig lehet életet lehelni bele. Ilyen 3.000 Ft-ot havi szinten talán megérne, több mint 7.000-et semmiképp.
A kiliánból sűritik majd a kisvasút menetrendjét :))
Azzal is el lehet jutni oda és vissza:)
Sőt,a Szinva mint hajózható folyó terve már az asztalon van így a Waldorftól a Hűtőházig lecsordogálnak a rendszeresített csónakokon rikító mentőmellénybe bújva.
Nyári turista attrakciónak kiváló lesz,egyébként sem tudják majd elvinni a városba a feltorlódott tömeget mivel nem egy órára szoktak kitántorogni a zöldbe stoppert nézegetve. .)
Döntéshozóink ingujjakat felgyűrve izzadnak az asztal felett hát hagyjuk őket tevékenykedni ,pssszt csak halkan :)
Az északerdő nem biztos hogy örül ennek de ez úgyis kiderül idővel.
Kordonozás további fenntartását mi indokolja? Szakszervezeti bratyi az egész. Ugyanis logika nincs mögötte.
Az éjszakai megszüntetéseket meg a kijárási tilalommal egyidejűleg kellett volna meglépni most meg az este 10-re való eltolásával visszasűríteni. Na nem baj.
Holnap tömegek fognak lemaradni a villamosokról és a hébe hóba járó 15-ösről. A Chinoinba meg nem fognak tudni bejárni és hazajutni a dolgozók.
Javasolnám indítani egy 15A-t Majláth - Injekció üzem között műszak váltáskor illetve amikor indokolt. A 15-re úgyis 2 kocsi kell, akkor legalább lesz haszna is.
Sír a szájuk, hogy nincs utas, nincs bevétel ... de hát ezért a nem-szolgáltasért, amit csinálnak, ki az a hülye, aki bérletet fizetne?! Én se vettem már 2 hónapja, mióta itthon dolgozom. Pedig lenne dolgom a városban, de inkább nem megyek. Halasztom.
Azon meg, úgy látszik, nem törik a fejüket, hogyan lehetne pénzt/utast elővarázsolni. Vagy nem elég tökösek/önzetlenek, hogy megtegyék, amit meg kell.
Kapásból lenne vagy három ötletem is, nekik még több kellene, hogy legyen.
Mint ebből a cikkből kiderül, valóban hosszú távon terveznek ezekkel a menetrendekkel a szakemberek. Jó hír viszont: a májusi (tervezett) teljeskörű iskolák visszaindításakor van remény némi pluszra! :))
Egyébként megy a leépítés minden területen: az összes részmunkaidős dolgozót elküldték egészen őszig. Vajon a törzs állomány is meg lesz nyírva? Elvégre őszig biztosan csak a töredéke kell a munkavállalóknak.
A menetrendet, amit már ősszel sokan ritkának és hátrányosnak tartottak, úgy fest soha nem kapjuk vissza, ellenben kezdhetünk hozzászokni ahhoz, hogy legalább óránként jön valami ami elvisz A-ból B-be. Az egymillió dolláros kérdés pedig: vajon ősszel létezni fog még ez a cég egyáltalán?
Meg sem merem tippelni mekkora panaszmennyiséget zúdítottak a lakosok minden illetékesre személyesen ,lakossági fórumon,levélben,telefonon,emailban és ezek hány százaléka került terítékre.
Ha kizárólag a topiktémánál maradunk akkor mindenkinek tiszta hogy csak ez az egy cég miket kapott az elmúlt évtizedekben.
Úgy vannak már vele az emberek (nem csak itt) hogy minek tépje a száját akár csoportosan is ha úgysem történik semmi és körön belül "megoldják" a problémákat az arra hivatottak.
Lásd nyári lakossági "szemináriumok" ahol csoportosan ömlöttek a mondatok és lásd mára mi lett belőle.
Amkor a bunkó képviselő egy az egyben megmondja a választópolgárnak hogy nem csinál semmit a buszmegállóval mert blablabla akkor minden épeszű ember elpártol attól hogy legközelebb bármiféle ötletet vagy kérést fogalmazzon meg.Minek mikor így állnak hozzá.
Polgármesteri utasítás? Na erre várunk úgy másfél éve,de kiderült hogy hiába.Pedig segítség is fel lett ajánlva és ömlötek a panaszok a mai napig.Eredmény? .....
Seggberúgás?Erre is várhatunk mert úgy tűnik a (jogilag) főnök csak látszatfőnök tehát az "alkalmazottak" vezetnek valójában.
Eddig is háborgott a boon és a minap és a többi (a várossal együtt) ám ezek szerint még ez is kevés ahhoz hogy mozdulna bármi.A valóságtagadás addig életképes minden médiakritika ellenére amíg el nem érik a működésképtelenség határát.Valakiknek ez még mindig megéri.
Utasszempontból tök mindegy mit pofázunk ,mit csinálunk úgyis tesznek rá magasról.Akár sátorozhatsz is a téren nagyjából jót röhögnek rajtunk.
Kérdezte szomszéd hogy mi lenne ha 5 milliárdot betolnának a cégbe mert az újságba olvasta hogy....
Mondom neki semmi mert akkor csak nullszaldóval folytatnák ugyanezt a szakmai ámokfutást,csodát ne várjon.Elmagyaráztam neki minden tudnivalót és nem hogy megvilágosodott de még jobban összezavarodott.)
Most kezdi helyretenni hogy ki kivel van a számháborúba :)
adatbázis szerint 2 perc alatt fordul, a papír menetrend átlagos menetidőt ír.
Lehet hogy nem lehet sűrűbb órában erre alapozni, de szerintem ez nem fogja őket elrettenteni. Amúgy még a sajtóközleménybe is benne van hogy szempont volt a külső végeken az állás
Az olvtárs által bemásolt kép szerint 5 perc pihenő után fordul, s nem lehet kiadni akár csak egy-két sűrűbb órában sem egy busszal, ha 30 percezik. Tehát ott megtakarítás nem jelentkezik.
Alapból az a baj, hogy ha valaki magában hangos, akkor azt senki se hallja. De ugyan ilyen, hogy ha mondjuk kiégett egy égő közterületen vagy hasonló és magában bosszankodik hogy már egy éve rossz, ahelyett hogy bejelentené.
Na ez is olyan. Ha egy rakat ember kiállna, akkor a Holding látná hogy az emberek nem akarják lenyelni, hogy a tömegközlekedésből akarnak pénz kinyerni. És mondjuk kapnának egy polgármesteri utasítást vagy seggberúgást. Mert amíg úgy tűnik hogy midenn oké, és csak a boon háborog, addig ezt fogják csinálni ami eddig ment.
Pár nap és kiderül odatolják e a képüket.Nem hinném hogy Demeter elvinné a balhét,eddig is meg tudta etetni a bizottságokat és a polgit,ezután is jön majd a "hátpézhíjánhogy" duma részükről.Szépen terítik a szart és a felelősséget a polgira.
Tegyük fel önként és dalolva lelépnek a felelősök (bár az érintettségüket úgysem fogják beismerni hiszen lehet a múltba mutogatni) és jön egy vákuum amit valakinek be kell tölteni.
11-esnél napközben 18 perc menetidő van kiadva KI-felé, szóval nem áll az ott annyit. Most néztem a 10:46-ost, annak még ennyi idő is kevés volt: 21 perc alatt fordult, nem is tud fél órán belül visszaérni. Persze most valamelyik "szakértő" nagyokos kitalálta az íróasztal mögül, hogy mennyivel szebb az óra 20 és 50-es indulás, akkor mehet rá a két kocsi. Ez aztán így nagy spórolás lesz. (Persze a Búza téren össze lehet forgatni a többi szóló vonallal.)
Inkább a 15-ösre leszek kíváncsi, mert az magára marad Majláthon. Vajon egy sofőr fog órákon keresztül robotolni rajta pössentés nélkül...? Vagy lesz egy tartalék, aki egy órát szundizik addig. Amúgy milyen szakmai indok miatt jár szombat-vasárnap reggel is a vár érintésével? Nehéz már követni ezt az MVK-s gondolkodást.
Én meg azon gondolkodtam ha mindez megtörténne mégis mi változna?
Kimegy a Városháztérre pár ezer ember,állnak ott egy ideig ,hőbörögnek,anyáznak,majd az idő előrehaladtával elkezdenek oszolni mert holnap meló,suli ..stb.
Az illetékesek mindezt végignézik,kijön pár furgon beöltözött droidokkal,hátha könnygázt kell fújni,aztán mennek ők is sötétedés után.
Az elmúlt 13 év alatt nem történt ilyen,most sem fog,ezzel számolnak az irodában is.
Csak nézd meg az utóbbi egy évet mekkora idegroncsderbi zajlott a városban és sehol semmi reakció.
Igen jól mondod,többen fognak gyalogolni,biciklizni,(sajnos) használt kocsit venni.Élelmesék akár elkezdhetik a szarul járt negyedekből "telekocsizni" a helyieket ha igény lesz rá.
Nem mernék rá mérget venni hogy másképp lenne a többi megyeszékhelyen.A híradások nem szólnak lángoló utcákról és koktélokat dobáló nyuggerhordáról.A megszokott minőség mindenhol eltűnt mégis alkalmazkodnak hozzá,ahány ember annyiféleképpen.
Jövő héten lesz bőven felmenők emlegetése és bosszankodás de ennél többre ne is számítsunk.Hogy is szokták írni? A lábukkal szavaznak majd a változásra!Még több ember lép le (leginkább északi vagy nyugati irányba,sok-sok száz kilométerre).
jó ez az akció, csak ugye a rendes menetredet ne takarja. A dohányozni tilos helyére raktátok?
Vagy ha nincs tábla, tipp, hogy alul felül lyukasztóval 2-2 lyuk, és gyorskötözővel is egészen látványosan fel lehet rakni. Főleg gyorsabb is, mint egyes tartókat kiniytni
hát amikor nem a 43-assal forog egybe (vagy amikor még nem is volt 43-as) akkor ugye a Centrumnál nem lehet, tehát jobb híján az Auchan marad, ahol valszeg valahol az áruházban van pisiszünet is. Azt tudom hogy még a régi 22-es busz idejében is az egyetemi budi volt a buszsofőrök használatában is.
Majláth:
Oda egyszerűen kellene egy Majláis-Majláth vonal a garázsmenetek miatt. Meg eleve,a amikor a világ és a menetrend is egybe volt egy ilyen lyuktöltő szerepnek nem lett volna rossz, ha éppen van szabad busz (lett volna arra a 10p-s kirohanásra).
egyébként azt se felejtsd el, hogy a majális parktól egy köpésre van majláth, ahol ki lehet a vezetőnek a pihenőidőt, a 44-esnek meg mivel a Centrumnál egyből furdul is vissza eleve az madaras teszkó az indító végállomása, már ha nem éppen a 43-asba van beforgatva. Úgyhogy ezek még lehet hogy jogosak is.
egyébként a munkanap tiszairól 5:10-kor induló 1-es 41 percet áll a Majlálisnál, ha úgy vesszük hogy 1esként megy is vissza. Vagy csak lehet hogy rosszul következtetek a nyilak jelentésére.
A hétvégén 6:10-kor indulónak 37 perce van a majálison, bár utána 7 perccel végez ott még egy 53-as, az is lehet hogy az megy vissza.
Ezek ilyen elég kiugró esetek, úgy látom hogy sokkal gyakoribb, hogy szinte várakozás nélkül fordul.
Azért a minap nagyon hozza a tőle megszokott színvonalat: újra nyitás miatti változásról és tanszüneti menetrendről beszél, többletjáratokról, vonalpárokról. A megszűnés szót csak éjszakai viszonylat esetén meri leírni. Természetesen a valós utazási igény most is szerepel a szövegben.
Arról mélyen hallgat, hogy a változás olyan mértékű ritkítást tartalmaz, ami minden utast olyan mértékben érint, ami a mindennapjainak átszervezését igényli.
Végülis a város csak a két idegenforgalmi nevezetességétől veszi el a járatokat (2,5) és ad helyette egy össze-vissza keringő szükségmegoldást, azt is óránként, félóránként, hogy jól lássa minden idetévedő, hogy milyen szarban vagyunk. Tudom, hogy a jelen helyzetben sokkal nagyobb baj, hogy a hivatásforgalom és a miskolciak közlekedési igénye is ellehetlenül, ez talán apróság ahhoz képest, viszont jól mutatja, hogy egyetlen szempont, hogy minél kevesebbe kerüljön, bármi áron. Nem tudom felfogni, hogy lehet valaki polgármester, aki ennyire nem tud (a jelek szerint nem is akar) semmit tenni a városért, csak fülét-farkát behúzva leépít mindent. Ezt bárki meg tudná tenni.
Mivel úgy írták, hogy "a 2-es, 12-es, 5-ös, 30-as és 67-es autóbusz vonalak helyett, a velük vonalpárt alkotó viszonylatokat lehet a továbbiakban igénybe venni" ezrét valószínűleg sajnos a járatok megszüntetése végleges :((
Az 1-1B vonalpárt illetően szerintem egyszerűbb lenne megszüntetni és bevetetni Berekaljára a 21-est Majális-parkba az 54-est vagy fordítva mert egy ilyen alibi menetrenddel már tényleg használhatatlanok és valószínű az üzemeltetésük sem éri meg.
A Kilián menetrendje meg valóban egy vicc...
Ami még szégyen, hogy a 69-es egymaga elfogadható közlekedést biztosított Berekalja felé most négy járat (1, 1B, 1G, 101B) fogja érinteni a városrészt de a nyomába se ér a 69-esnek.
A közoktatás is egy szociális ellátórendszer azoknak, akiknek nincs pénze magániskolára, meg az egészségügy is azoknak, akiknek nincs pénze magándokira - sajnos ez csak egy a sorban ma Magyarországon. Az, hogy az ilyen állapotok miatt vagyunk a Balkánhoz sorolva a nyugatiak szemében, meg nem zavarja azokat, akik eleve idáig süllyesztettek bennünket.
Épeszű ember ezt a szart nem fogja használni. Kellenének az út, parkoló bővítések, építések. De hát ebben a városban egy mezei kátyúzás is gondot okoz. :))
A diákok nagy részének még mindig nincs autója és elég távolról járnak be ahhoz, hogy kelljen nekik közlekedési eszköz. Nem lehet őket leszoktatni, muszáj használniuk.
Sokat gondolkodtam tegnap óta, hogy erre a menetrendre lehet-e még valamit mondani úgy, hogy ne ismételjük a korábban már leírtakat, és ne is tiltassuk ki magunkat. Végül csak annyit tudok hozzá tenni, hogy ha a miskolciak ezt a menetrendet látva nem mennek ki a városháza elé ezresével, jó hangosan tudtára adva minden városvezetőnek, hogy ez már mindennek a legalja, ennek jóváhagyása pedig saját maguk megcsúfolása, akkor meg is érdemlik. Jön a jó idő, járjanak gyalog, vagy biciklivel.
- Az olyan kultikus számjelzések, mint a 2, 5, 12, 67 akkor végleg eltűnnek a Miskolci tömegközlekedésből? Vagy van remény, hogy egyszer még újraindulnak
Majd ha egyszer vége lesz ennek a koronavírusnak, és visszatérünk az eredeti kerékvágásba, akkor majd kiderül. A remény hal meg utoljára.
Ez az 1-1B menetrend végképp átláthatatlan lett.
Nem véletlenül akartak rajta változtatni (megszüntetni, átalakítani az 1-es buszokat), de a lakosság leszavazta, akkor tessék, lehet örülni az átláthatatlan, és ritkán közlekedő katyvasznak. Berekalja közlekedése teljesen szétbaszva, ezt már akkor mondtam, mikor a 69-es buszt megszüntették, és helyette bevitték oda az 1-est, és később - a szintén idióta ötletű - 101B-t. Négy különböző járattal oldják meg azt, amit egy járattal is meg lehetne, sokkal olcsóbban, és ütemesebb követéssel, már ha a 60 perces követést vehetjük-e ütemesnek - inkább viccnek...
Az mennyire volna idióta ötlet, ha inkább a megmaradt 1-es busz menne a Vasgyáron át (kisebb kitérő volna, mint a Berekaljai, az biztos...), és azt a 2V-s kapacitást, amit jelenállapotba meghagytak, inkább menne 1AV-ként?
Az 1-es buszokat teljes egészében ki kellene venni Diósgyőrből, csak a Tiszai-Főtér között közlekedtetni (Főtér után továbbmehet Komlóstető, vagy Kandó K. u. irányába, így lehetne ott is variálni), az így felszabadított kapacitásokat beforgatni a villamosba, ezáltal sűríteni az 1V-t. 10 éve mondjuk ezt... De ez nem jó, mert leszavazzák, mert nem képesek a megszokásból kiszakadni, aztán meg jön a sírás, hogy miért van katyvasz, meg órás követés...
Távolsági - helyi integráció alapból kellene, mindig is mondtam. Csúcsban a tele irányba pár leszállás/felszállás tiltásával kiegészítve teljesen életképes lenne alapból.
Vonlszámok: mint ha az lenne a lényeg hogy hanyas. De például ezért nem lehet jozzányúlni az 1-es buszhoz is, mert az ugye ikonikus. Vagy végre úgy a világon kb utolsó városként felfogni hogy egy városban ne legyen két ugyanolyan vonalszám.
Éjszaka: ez semmilyen átcsoportosítás, ez megszűntetés. Amit át letet csoportosítani az max az az kb 5 éjszakai műszakos járművezető. de igen, félő hogy ezzel az egész éjszakai közlekedést el lehet felejteni mert mindig könnyebb megszűntetve tartani mint megszűntetni. Avagy Miskolc is elérte a Debrecen + Szeged szintet éjszakai közlekdésben, ha egyesek úgy is szeretnek bezzegelni.
50%-os duma: hülye kiamgyarázás az egész, amúgy nem is az MVK sajtóosztályának találmánya. csak jól hangzik
ilyen közlekedés mellett esélytelen újraindítani az egyetemet, fix hogy nem marad így. csak a következő tanítási évre már annyi embert leszoktatnak a tömegközlekedésről hogy elég lesz eleve a csökkentett
Még egy észrevétel, ami lemaradt, a 20-as tanulmányi időszaki, egyetemi betéréseihez kapcsolódik. Most, a távoktatás alatt valóban elég csak annyit az Egyetemváros vá.-ra beközlekedtetni, amennyi alá van húzva, de tegyük fel, hogy ősztől majd elindul az egyetem, (ahova folyamatosan jönnek-mennek az emberek, tehát nem úgy, mint egy gyár esetén), az hogyan lesz megoldva? Be fog járni napközben is az összes 20-as oda-vissza, vagy az egyetemre ezentúl csak reggel lehet majd eljutni busszal, visszajönni meg csak délután 15-18 között? Mire lehet számítani?
- Ez az 1-1B menetrend végképp átláthatatlan lett. Egy piacos-nyugdíjas szintű átlagutas ezen hogyan tud eligazodni? Hétvégén akkor az összes 1-es bemegy Berekaljára, míg munkanap a sima 1-es az Tiszai-MP, az 1B az Tiszai-Berekalja, a bekeretezett pedig Berekalján átmenő 1-es? Ezek hogyan lesznek jelölve? A másik, hogy aki a MP-Majláth között lakik, az adott esetben akkor megy Berekaljára, városnézésre, igaz? Az óránkénti 15-ös sem lesz alternatíva.
- Ha ilyen napközben félóránkénti 14-es járatokban gondolkodunk, akkor jó lenne valamiféle összevonás (azaz fogadják el az MVK jegyet/bérletet Miskolc határán belül a Volánbuszokon is), mivel tényleg sűrűbb lesz a Volánbusz, nemcsak Diósgyőrben, hanem lassan a Tap.elág-nál is, ha így haladunk. Azt nem mondom, hogy vegye át az egészet a Volán, mert annak is lehetnek nagyon rossz hátulütői (valaki pl. linkelt itt a múltkor, hogy bizonyos városokban abban látják a spórolást, ha hétvégére teljesen megszüntetik a helyi közlekedést...), de egy ilyen együttes, hogy pl. Diósgyőben a városfelé bármire felszállhatnál ugyanazzal a jeggyel/bérlettel, vagy a Megyei kórháznál a város felé, na egy olyanra gondolok. Most a mobiljegy/bérlet korában nem hiszem, hogy különösebb technikai akadálya lenne.
- Nem igazán tetszik a következő megoldás sem: "(...) a jegy másik végének az autóbuszon történtő érvényesítésével. Ellenkező irányban történő utazásnál átszálláskor ugyanilyen módon érvényesíthető a jegy. A mobiljegy kizárólag egy útra érvényes, csak azon a járaton használható, amelyiken érvényesítették." Magyarán aki próbál alkalmazkodni az innovációhoz, a technikai újításokhoz és mobiljegyezik, az vegyen 2 jegyet a vasgyárba, igaz? Annyira el voltak/vannak telve ezzel az online jegyvásárlással, meg így a jegyautómaták telepítése (tényleg, az hogyan áll), úgy az ösztönzés, hogy automatából majd olcsóbb a jegy, stb. Egy ilyet nem lehet megoldani?
Közvetve kapcsolódik ide: Az mennyire volna idióta ötlet, ha inkább a megmaradt 1-es busz menne a Vasgyáron át (kisebb kitérő volna, mint a Berekaljai, az biztos...), és azt a 2V-s kapacitást, amit jelenállapotba meghagytak, inkább menne 1AV-ként? Gondolom a Bulgárföldre-Kiliánba nagyobb az utazási igény, mint a Vasgyárba, és akkor a 2V teljes beáldozásával lehetne az 1AV-t (vagy az 1V-t) pár járattal sűríteni.
- Az olyan kultikus számjelzések, mint a 2, 5, 12, 67 akkor végleg eltűnnek a Miskolci tömegközlekedésből? Vagy van remény, hogy egyszer még újraindulnak?
- Azzal kezdik a közleményben, hogy "a legszembetűnőbb változás, hogy az autóbuszok esetében az üzemidő 04:00-tól 23:00 óráig, a villamos üzletágnál 03:00-tól 23:00 óráig tart". Nos, ha egyszer majd vége lesz az esti kijárási tilalomnak, akkor erre mi lesz a megoldás? Ugyanúgy nem lesz éjszaka tömegközlekedés, vagy visszacsoportosítanak oda járatokat a nappali járatok terhére - ami értelemszerűen tovább ritkul?
- "amennyiben egy járat kihasználtsága eléri az 50 százalékot, úgy az előre meghirdetett menetrenden felül további plusz, úgynevezett rásegítő járatokat indítunk". Ennek a gyakorlati alkalmazására lennék még kíváncsi. Esetleg rájött már valaki, hogy ezt hogyan lehet kivitelezni? Tehát hogyan veszik észre, hogy teszem azt, már 51 %-os a kihasználtság az adott buszon? És hogyan kerítenek plusz járatot meg sofőrt, és honnan?
Szegeden, Debrecenben, minden megyei jogú városban logikusan, életszerűen, ténylegesen a valós utazási igényekhez mérten sűrítik a járatokat, Pestről nem is beszélve. Egyedül ez a fos MVK és a totál alkalmatlan városvezetés szivatja a miskolciakat. Igazából nem elég, hogy sokukat most rúgatnak ki a munkahelyükről (mert hogy akinek nincs autója az egyszerűen nem fog tudni bejárni) másrészt ember életekkel játszanak ebben a pandémiás helyzetben.
Akárhogy is nézem, ez szándékos veszélyeztetés. Persze ebben a következmények nélküli országban mindent meg lehet tenni, de akkor legalább Demeter és Pali bácsi álljanak már ki a nyilvánosság elé egy kis magyarázkodásra... Na nem gép mögül, hanem mondjuk a Városház térre... Kapnának pár kg tojást a fejükbe...
Egyébként a villamost is minek ritkítja ki? Szombaton mi az anyukájáért 15 perces? Ott egy 6-8 perces követés indokolt. Így meg hogy nyitnak is, legalább 5-6... Legalább reggel 8-tól 13 óráig felezze az 1A-kal... És akkor ad egy 7-8 perces követés...
Akkor tulajdonképpen Berekalján most már lesz, 1, 1B, 1G, 101B? Csak hogy a halandó paraszt véletlenül se tudja mi merre?
Ráadásul konkrétan az utolsó busz 18:40-kor elindul kintről. Most ez komoly?
Mennyivel jobb egy csúcsban 15 percező 69-es mint ez a sok random járat...
Fel lehet készülni a még ettől is nagyobb dugókra. Csak mondtam már, jó lenne akkor utakat, parkolókat építeni. Valahogy ezek sem készülnek... Miskolcon amúgy miért állt meg az élet?
Mindezt annak tudatában, hogy a Bükköt tehermentesíteni kellene az autóktól (normál esetben egy hétvégi egész napos 15 perces ütemes 5-öst járatni, plusz a 15-ös) hiszen kezdődik a turisztikai szezon, nyitnak a teraszok, stb.
Nem csak Lillafüredre lesz ez kevés. Konkrétan arról is megfeledkeztek, hogy van egy Injekció üzem nevezetű komoly gyár a csanyikban amit a betérős 5, 15 szolgált ki. Konkrétan busszal megközelíthetetlenné válik. Bár eddig is csapni való volt a kiszolgálása, de ezentúl aki ott dolgozik annak séta vagy autó.
Az 1-es nyugodtan mehetne műszak váltásokkor addig.
Mindezt úgy teszik, hogy az üzemek kiszolgálása ne csorbuljon. Szánalmas, undorító, hányinger amit Miskolcon az emberekkel meg mernek tenni irodából ezek a senkiháziak.
Nem baj, Pali bácsi jól el van a szolgálati autójában a sofőrjével. Emberek közé minek is menne... Komolytalan, hiteltelen. Megbukott.
Minden bizonnyal a döntéshozók vállalják a felelősséget is ha történik valami a főtéren azalatt az egy egész óra alatt amíg a masszív horda gyülekezik.
Ugye legalább négy rendész kutyával (szájkosár nélkül) plussz egy rendőrpáros(?)
Nem szerencsés dolog ellenőröket felfegyverezni mert még rossz kezekbe kerülhet ami náluk van.Eszükbe ne jusson ilyesmi abban a közegben.
amúgy az az elképesztő, hogy ez már egy olyan mértékben ritka menetrend, hogy még a 2020 árprilisinak is túl ritka lett volna, erre akkor vezetik be amikor láthtatóan a nyitás irányába tolják az országot.
Sok elemezni való nincs rajta, teljesen fűnyíró az egész
és amíg a nyugdíjasok meg az egészségügyhöz kicsit is közük lévő emberek mind ingyen utaznak még az sem számít hogy mennyibe kerül, mennek majd a távolsági járatokkal városon belül távolságival. Ez az integráció nincs kitalálva, de működik :D
Hát a volánbusz, majd köszöni szépen. Április 19-től lehet azt mondani, hogy egyed uralkodó lesz a Reptér - Búza tér között..., 250ft jegy az még olcsóbb is, mint az MVK 5*-os szolgáltatós 500ft-os romos koszos roncs derbis buszaival...
Szerencsétlen palibácsi már akkor hitelét vesztette amikor arcát adta a plakátokhoz meg a szöveghez.Azóta csak erősítette többek sejtését a tevékenységével.
Kíváncsian várom mit fog kimatekozni,bár úgyis tudjuk hogy a "nincsepéz" című örökzöld B oldala fog forogni hamarosan (jobb híján).
Jövő héten "ütközet" a valóság és a valóságtagadás között.Az elmúlt pár milliárd év alatt kizárólag az előbbi nyert háborúkat,az utóbbi mindössze (ideiglenesen) néhány csatát.
Már megint eltűnt? Hogy mik vannak :))))
Persze hogy tudott róla hiszen ezer felől áradt a panasz.Nem tudhatjuk milyen "motiváció" tartja még a helyén de jövő héten lépni kell valamit.A végtelenségig nem hátrálhat.
Egy óra alatt az sztk-ba nem csak az Avasról de még a Győri kapuból is el lehet gyalogolni ha nincs különösebb mozgásszervi problémája a delikvensnek.
Megértük ezt is.Már fejből fog menni a menetrend minden megmaradt utasnak.
Nem lepődjön meg senki ha nagyságrendekkel több biciklilopásról adnak hírt minden csatornán,ugyanis ezzel a szolgáltatással már sokakat átlöktek a környezetkímélőbb (sportosabb) megoldás felé.
Úgy fogunk kinézni mint valami alföldi agrárszocialista mezőváros (diszkréten nem írok városneveket) a laza,könnyed,mediterrán tempójával.Két csúcsidő között a megszeppent turista azt fogja hinni hogy egy görög szigetre vetődött és épp sziesztáznak a helyiek mert a három tucatnyi kerékpáros és a fél tucat busz ezt tükrözi.
Ha gonosz akarok lenni, egy sokkal kisebb terjedelmű városban Kazincbarcikán sűrűbb lesz a helyi közlekedés, mint miskolcon. Itt teljesen mindegy, hogy helyközi, de Kazincbarcika autóbuszállomás és a Szentflórián váró terem között átlagosan 4-5 percenként van busz és még csúcson kívül is sűrűbb lesz mint Miskolcon...
Van itt pénz új elektromos kocsikra,egyik munkás 2 hónap alatt 160000ft-os fizetésemelésre,polgármesteri hivatal szinte új bútorainak lecserélésére stb!
Amúgy a Berekaljáról a Majális parkba közlekedő járatok miért nincsenek külön benne a menetrendben? Azokat is lehet használni úgy, mint a 69-est, Felső-Majláthig. Ráadásul akkor lehetne mutatni, hogy mennyivel több járat van Berekaljáról. Ennyi Marketing érzékük sincs...
Amúgy valami nem egyértelmű: a Berekaljára betérő 1-esek felfelé ezután is bemennek Felső-Majláthra Diósgyőr és Berekalja között? Ha igen, akkor szép lesz az Alsó-Majláth - Felső-Majláth - Berekalja - Felső-Majláth - Majális park útvonal...
Van benne egy-két jobb dolog, de azért a hétvégente és munkanapokon délelőtt a 60 percezés a legtöbb járatnál az azért durva
Pozitívum h visszajön a 2V és a 101B igaz elég gyér menetrenddel.
Kíváncsi leszek a Berekalja betéréssel közlekedő Majális-parki 1-esekre is hogy az milyen lesz.
Talán Berekalja az egyetlen terület ahol kis mértékű javulás történt a betérő 1-esek, az 1B-k és a 101B-k közösen jobb színvonalat adnak a jelenleginél ez tény.
De nyilván sokkal több a szivatás
A 16-osra lennék még kíváncsi az hogy fog kinézni ha majd 60 percenként fog járni....
A 16-os hétvégi 60 percezése lesz még érdekes. A helyi elit lefogja rombolni a felújított végállomást... Olyan balhék, atrocitások, neadj isten vérfolyások lesznek mint soha.
Az ellenőröknek biztonsági fegyvert, kamerát kell adni. Első körben ők lesznek megverve. Utána a buszvezetők.
A döntéshozó kóklerek közben home officban otthonról ugatják az imát havi 1 millióért. Ha meg menni kell valahova ott a luxus szolgálati autó. Na nem baj, Miskolc élhetetlen.
Ez a menetrend által az orvosi rendelők, egyéb szolgáltatások és ügyintézők is 6-kor fognak kezdeni? Azért, hogy csúcson kívül minden utasnak több órásra csúszik az intézkedési ideje, mert a buszokra várni kellesz, jobb lesz gyalog elindulni, per pill az Avasról az SZTK-ba is... elérték. Vajon, ha akkora volt a baj, akkor a polgi mesterünk miért nem számoltatta el az előző város vezetőit. Szokták mondani, kéz kezet most, teljesen mindegy jobb vagy bal egyforma tolvajok mind.
Őszintén remélem Pali bácsi belebukik ebbe az egészbe. Hagyjuk, hogy nincs pénz. Ez vállalhatatlan. Ebbe bele kell buknia. Most is el van tűnve. Szánalmas. És tudnia kell az egészről, ő hagyja jóvá.
Most nem csemegézem végig az egészet, csak a 29-est, ami engem is érint.
Minap kibeszéltük, hogy az Egyetemre a nyitás után várhatóan nem fog sok hallgató járni, de a most otthonról dolgozókat vissza fogják rendelni és a villamos zsúfoltsága miatt szimpatikusabb a 29-essel bejárás, meg így, hogy továbbra is csak 20-as lesz, pláne.
Szóval nézzük ezt a csodás 29-est reggelente.
Tehát várhatóan a következő időszakban kik fognak járni az Egyetemre? A dolgozók. Mikor kezdődik a munkaidejük? Irodistáknak (többség) 7.30, fizikai dolgozók 6.00. Utóbbiak le vannak sajnálva, nincs betérő buszuk, követés 20 percenként. Irodaiaknak mikor kell indulni a Főtérről, hogy beérjenek időben, de ne túl hamar? 7.00-7.10 között.
Mikor indulnak 29-esek? (aláhúzott megy be) 6 óra 12 22 32 50 7 óra 12 22 32 52 Szóval van egy 10 perces követés, ami a kérdéses időszakban felugrik 18 és 22 perces követésre, hogy utána visszaálljon 10 percesre.
tanszünetben: 6 óra 12 32 50 7 óra 12 32 52
Itt meg a 20 perces követést szedik szét egy 18 és egy 22 percesre. De minek?
Ami bemegy az Egyetemre, azzal vagy 7.13 körül vagy benn, ami korai, vagy 7.35 körül, ami késő.
Szerintem direkt csinálják, hogy ne is akarjál buszt használni.
Mondjuk per pillanat is ez van: 6.45-kor és 7.15-kor indul a két, bejárós busz. Muszáj bő 20 perccel hamarabb benn lenni, különben elkésik az ember.
Kolléganő mesélte, hogy valamelyik nap nem indult a 6.45-ös busz. Fél órát kellett volna várni a következőre, úgyhogy 15 perc után valaki bement a forgalmi irodába, mire indítottak gyorsan egy buszt.
Nem is értem. Ha ez így működik, minek ide menetrend?
Az MVK honlapján fent volt hogy újra közlekednek de aztán törölték ezt a lehetőséget... mivel a VEKE írt a Facebookon hogy minden járatot ritkítják mivel ezzel több bevétel fog jönni.
Ahogy a kolléga írta miközben az ország lassacskán próbál újra vissza térni a régi kerékvágásba, addig Miskolcon a tömegközlekedés szépen lassan összeomlik, netalán megfog szűnni és akkor Demeter Péter és haverjai majd tárt karokkal mondhatják hogy ők próbáltak mindent megtenni közbe csak a pénzt nyelik de jó minőségű szolgáltatást nem tudnak nyújtani mert arra már tehetségtelenek sajnos
Most jön csak az igazi feketeleves. :( Miközben az élet április-május folyamán fokozatosan újraindul (reméljük néhány héten belül ténylegesen), ezzel párhuzamosan Miskolcon a tömegközlekedés leépül.
Hát már a megállóhelyekben egyes járatoknak ki van téve a menetrendi változás mint a 7-es buszoknak például... miközben már a honlapon kéne feltenni és nem a menetrendvaltozas előtt 12 órával.
Pesten hétfőtől az iskolai alapmenetrendet vezetik be. Remélem akkor itt is visszatérünk rá és nem a tanszünetivel bohóckodunk tovább. Bár manapság itt már a ritka tanszüneti is csoda lenne...
Pali bácsi nem szeretne végre kiállni a nyilvánosság elé elmondani mégis mi a jó franc folyik az MVK-nál másfél éve? Visszafelé nem ér mutogatni.
Nem meglepő. Ők csak április 6-tól függesztették fel a járművezetői jegyellenőrzést és a fedélzeti jegyárusítást. Az MVK már 4. hónapja, hisz az MVK-nak nem kell a bevétel. A MobilON app most már csak péntekig hozz előre a menetrendeket...
Bocs hogy megint ide írom a régi buszokkal kapcsolatos kérdéseket, de érdekel a város ikarusai.
AKD 707 miért maradt meg 2016 ig? Egyetlen ráncajtós ként. A többit, pl AKD 700 már 2002 Ben selejtezték.vagy pár évig a BKV nál járt. Pl. AKD 699,703.de ezt biztos tudjátok jobban. Köszi, előre is.
hát az egy elég érdekes eset, hogy több volnalon már majdnem munkanap tanszünet, valamelyiken meg még midnig full hétvégi módostás nélkül. ott sem elégedettek az emberek hidd el, nagyon kéne a munkanap. vagy ha mutogatni akarsz, ott is van órás követés, sőt méginkább van.
Ja, meg most az 1-es villamos menetrend nélkül jár ahogy sikerül alapon
Ugyanez a tapasztalatom nekem is a villamossal kapcsolatosan. De már máshol is, még írtam is egy hónapja, hogy a ritkítás akár indokolható is lenne egyes vonalakon, annyira nincs utas - most viszont, talán a jó idő bekövetkeztével, ki tudja, de minden járat egyre kihasználtabb és zsúfoltabb. Ezt tovább ritkítani felelőtlenség.
Komolyan az az érzésem, hogy ide is az kéne már, mint Szegedre: az MVK tartsa meg magának a villamosüzemet, a buszokat meg adja át a Volánnak, aztán lássuk, ők mit tudnak ezzel a várossal kezdeni.
11 után volt egy kis dolgom a belvárosban. Gondoltam villamossal megyek, elvégre mindenki otthon van, így nagy baj nem lehet.
Aha. 12 percet kellett várni, plusz 3 perc késés (természetes), begördül a szerelvény erre nézelődni kell az ajtók között, hogy vajon hol érdemes próbálkozni a felszállással. Nagy nehezen sikerült, telnek a megállók, Malomszögnél járunk. Megallóban tanácstalanul rohangálnak az utasok az ajtók között, mert képtelenség felpréselődni. Úristen mondom. És ezért súlyos 7700 ft-ot kell fizetni. Ez már nem az utasok maximális szivatása, hanem emberi életek kockáztatása a járvány kellős közepén. És ez megy már 1 hónapja. De tartsál 1,5 méter távolságot a másiktól. :)) közben 5 cm-re liheg a fejedbe a másik. Küldeném utazni egy Diósgyőr - belváros távra azt aki kitalálta. Pali bácsi egyébként még a polgármester? Nagyon eltűnt, valamit léphetne...
Az új villamos menetrendet mielőbb be kell vezetni. A busznál meg a régi tanszünetit. A középiskolák nyitását követően az alap iskolait további sűrítésekkel (álmodik a nyomor).
Ismerős mondta, ment zsolcára és a telepen szóló CNG-k hada áll kihasználatlanul... Jár a keksz. 24-esen meg megy a roncs magaspadlós.
Ui.: a 240-esnek kell egy új megálló a Repülőtérhez. A szokásos zöld deszkák megteszik.
Részben kóstolgatás (ami 2007 óta alaptulajdonság) részben pedig a "derült égből villámcsapás" helyzethez való gyors alkalmazkodás lenyomata.
Úgy számolhattak hogy jövő héten minden suli nyit,erre ma reggel bebüfögik döbrögiék hogy ácsika majd csak az általánosba kell vinni a gyereket ,a többi marad.Megint lehet egy kéthetes menetrendet szerkeszteni (ki tudja már követni hányadikat).
A követekző hónapok előreláthatóan (fokozatos) nyitással fognak telni,csak juni első hetéig kell valahogyan kihúzni akkor már nyári szünet és szeptember elsején újra indul a mandula.Ez a két hónap idegösszeomlásokkal és azokból való felépülésekből fog állni utasszempontból,kéretik nem meglepődni a gyorsan változó feltételek miatt,túlélőcsomagot előre elkészíteni hideg élelemmel és legfőbbképp sok innivalóval.
A hirtelen felindultságból elkövetett tettlegességeket megelőzendő kérdezzék meg kezelőorvosukat ,gyógyszerészüket melyik pirula képes tompítani az egyre sokasodó elmepusztító események nem kívánatos mellékhatásait.
Az ugye megvan hogy ritka fehér hollókat leszámítva mindegyik döntéshozó kocsival jár? (!)
Részben áldozat,így pontosítanék helyedben.Gondold el milyen kontraszt lehet egy onlinefogadóóra brutalreality panaszcunamija és egy rendkívüli közgyűlés parasztvakító pávatánca között.Amennyiben addig hozzá sem szagolt a környezetéhez ,legkésőbb a fogadóóra után leeshetett neki hogy mi zajlik a háttérben.Elviekben matek-fizika szakos gimnázium igazgató (volt).
Belemerülve megtapasztalhatta hogy még a saját oldalon is kaméleon suttyók osztják a lapokat,csak kell mindig (pajzsként) egy hasznos lüke,aki mögött lehet ügyeskedni.
A politika nem az ő asztala,túl tapasztalatlan ehhez.
Másrészt minden jogosultsága megvan a változtatáshoz,most már megvan a többi nézőpont hiszen amit ott leírtak a lakosok azt nem tudja letagadni senki.Kiderül ebből a satuból mit fog kihozni.El fog dőlni hamarosan hogy ráborul a bili vagy képes döntést hozni.
Rossz nyelvek azt mondják a faluba hogy direkt húzza az időt hogy boruljon minden és feltett kézzel lemondhasson mert ő ehhez kevés,átadva ezzel a mögötte álló csürhének a stafétabotot.Nos eléggé "konteós" szaga van az elméletnek de akár meg is valósulhat.
A városnak és lakóinak mindegy ki és hogy oldja meg a helyzetet csak legyen busz és villamosközlekedés.Még mindig hajlandóak fizetni sokan ezért is.
Ez itt egy normális diliház.Itt lakom,igen a zárt osztályon.Én zártam be hogy az a sok hülye kintről nehogy bejöjjön. (Hofélia)
Reményeim szerint világszerte minden egyes szakmai kiadványba le fogják írni (sok-sok oldalon) elrettentésképpen ami itt zajlik (zajlott) jóideje.Remélem a leendő olvasók tanulnak belőle és el sem kezdik megvalósítani azt amibe itt nyakig vagyunk.
Látom egyre többeknek esik le a tantusz hogy itt bizony károkozásról szól a történet.A szakmai hozzánemértésen már túl vagyunk,ez itt egy bizarr teleregény meglepő fordulatokkal és komikus csetlés-botlással fűszerezve.
Fogalmam sincs meddig lehet még színjátszókört alakítani,de a valóság azt mutatja több van mögöttünk mint előttünk,hamarosan lépéskényszer minden féltől.Abban a másodpercben kiderül kinek milyen -valódi-súlya van.
Akkor lassan lehet leszedegetni a kordonokat, kinyitni a jegypénztárakat legalább este 19:00-ig, szépen fokozatosan. Először a villamosokon kell kordont bontani, hisz ott amúgy sincs semmi értelme. Aztán lehet a buszokról is leszedegetni. Ha pedig be vannak oltva a járművezetők jöhet a fedélzeti jegyértékesítés újraindítása. Így lesz bevétel is.
Középiskolák nyitása május 10-re elhalasztva, szóval indulhat az újratervezés.... Bár lassan amúgy is követhetetlenné válik ez az egész cirkusz, ami itt a jövőbeli menetrendek körül van...
még egy nagyváros tömegközlekedését sem képes működőképesnek megtartani
Hol vagyunk már a megtartástól? Szándékos rombolás folyik... 2007-ben még legalább racionalizálásnak volt álcázva, ma már nyíltan megy a leépítés. 60 perces követés egy Miskolc nagyságú és földrajzi adottságú városban? Ha két éve valaki itt ilyet le mert volna írni, minimum lehülyézte volna mindenki.
minden remekül, flottul ment, fejlődött
Nem fejlődött, sajnos, sőt romlott. De ez össze sem hasonlítható a mai tempóval. Ma már a legkisebb erőfeszítést sem látom, hogy jobb legyen. Sőt, "merjünk kicsik lenni".
A jelek alapján a közlekedésről szerintem annyit tud, hogy hol lehet kikerülni a dugót és hol lehet parkolni. A "tömegközlekedés"-ről meg valahogy úgy vélekedhet, hogy a nyugdíjasok és a nagyon szegény emberek szükségmegoldása, akiknek nem futja autóra, és amit jótékonyságból ad a város számukra, amennyiben futja rá.
Ezzel együtt is azt mondom, hogy szerintem ő csak egy áldozat. Semmi okom nincs okom megkérdőjelezni a jószándékát, tisztességét, nem is teszem, de logikus gondolkozású, értelmes ember lévén már le kellene esnie neki, hogy nagyon megvezették. Szerintem neki is látnia kell, hogy a pálya széléről okoskodás, a szép ígéretek nagymellényű puffogtatása, valamint a megvalósuló gyakorlat, a tehetség, a koncepciótlan álintézkedések fényévnyire vannak egymástól. Talán rájött arra is, hogy abban a pozícióban dumából már nem lehet megélni, a tettekhez pedig elképzelés, koncepció és tehetség kellene, ami jól láthatóan nem áll rendelkezésre sem nála, sem a tanácsadóinál. Biztos vagyok benne, hogy nem ilyen lovat akart. Kérdés, hogy saját hitelességének megtartása érdekében le mer-e, le akar-e szállni róla, vagy jó lesz neki még néhány évig ez a posványba süppedés. De még ezzel sem lennénk előrébb, mert nyilván fognak találni helyette másik balekot.
Azért arra kíváncsi lennék Pali bácsinak ez milyen formában van tányérra rakva... Persze olvasni ő is tud, van bőszen komment, hivatalos panasz, hallhatja a hangokat. Meggyőződésem azt se tudja mi az a helyi közlekedés. Sajnos le is szarja magasról.
Lett neki szólva. Időben. Segítség is lett ajánlva. Úgy látszik nem kér belőle. Végülis ennyit jelentenek neki a miskolci polgárok. Gratulálok. Többet őt sem.
Mi van? Már a vasárnapi menetrend is sok hétköznapra? Errefelé már tényleg mindenki megbolondult?
Lassan másfél éve beszéltünk róla, hogy (rossz esetben) egy újabb 2007.01.01 is bekövetkezhet, én azért reméltem, hogy ezt nem merik meglépni, elég volt egyszer. Tévedtem, ezektől minden kitelik. Az elképzelés és tehetség nélküli, rövidlátó fiskális szemlélet eredményét látjuk itt, amely bármilyen válságkezelést vagy jobbítást csak megszorításként tud elképzelni.
A sofőrök egy része eddig a ritkítást követelte hiszen nem engedték el őket szabira mert nem volt ember. Megkapták. A munkájuk van veszélyben. Ugyanis ehhez a menetrendhez nem kell már annyi sofőr. Na nem baj, majd ajánlanak nekik valami takarítói állást. :)
Az alkalmazásban 19-től több járatnál már hozza a csodás új menetrendet. Meglepő, hogy a 2V újra bekerült, igaz neki pont nem hoz adatot. 101B szintén.
Az 1AV végre értelmes módon járhat, ugyanakkor csak 13-kor indul a délutáni első, ami késő. 12:30 helyesebb. Ám ha esetleg ott már menne a 2V akkor jó lehet.
14, 20 délelőtt 30 percenként :)) szimplán bebaszna. Megnyitnak az iskolák, több minden kinyit, erre ritkít a főtengelyen. :)) Itt a tavasz, mennének végre az emberek Tapolcára, erre az eddigi ritka 20 perces követés helyett majd lesz 30 percenként egy busz. :)) Mindez persze a 2-es helyett így még buszocskázzon be az utas az egyetemre. Nonszensz.
A 7-es valóban sűrűbb, az jó. Nem is értem eddig miért ez a béna 40 percezés volt.
35-ös délelőtt 20 percenként. :)) remélhetőleg valami rossz óvodás tréfa.
A 35R ha jól látom visszaáll a régi menetrendjére.
32, 34 délelőtt 30 percezés. :))
Sajnos a 30, 54-re nem hoz semmit. Félő a sokkal jobban kihasznált, a komplett Avast lefedő 30-as megszűnik az értelmetlen 31-es helyett... Az 54-esnél meg gondolom a szokásos rombolás várható. Remélem a majláthi 06:05 megmarad, mondjuk úgy dupla busszal mert annyian vannak. Kíváncsi vagyok elveszik-e (mint falun a Volános indulást...) mert akkor itt háború lesz.
A 2V-re kíváncsi vagyok. Remélhetőleg legalább műszakváltásokkor járni fog.
A 240-esnek meg jó lenne a kijelzőjét végre megcsinálni és ne a 2 végállomás nevet írja egyszerre. Pláne hogy a parkon belül ugyanazt a megállót már 2x is érinti...
Ma nyitottak több helyet. A menetrend miként igazodik ehhez?
A BKK a főbb vonalakat sűríti. Itt mondjuk az 1V-t, 14, 32, 35, 35R-t lehet sűríteni és a 101B-t, 67-et újraindítani. A 2V-t pedig a műszakváltásokhoz igazítottan újra járatni.
Úgy gondolod, mindenkit legjobb lenne bezárni a lakásába, ha már nem született bükki faluba? Mondjuk elég érdekes szemlélet mód. Meg úgy az erdő jóléti funkciójának definíciójával is erősen szembemegy. De akkor nem csak, hogy autóval motorral és tömegközlekedéssel ne lehessen Bükkbe menni de akkor akár gyalog sem? Illetve akkor Répáshutára vagy Lillafüredre menet még a lakcímkártyát is kellene, hogy ellenőrizze a sofőr? Ehhez törvényi háttér, jogosítvány és felhatalmazás, adatvédelem?
Azért ez szerintem pont nem az a nézet amit jó lenne elsajátítani vagy terjeszteni. Ez úgy a száz évekkel ezelőtti állapotokat vázolja kicsit, a tilos erdő és társai.
Pont a Bükk ahová meg kellene oldani, hogy minél inkább csak pihenni és közösségi, fenntartható és környezetbarát módon járjanak az emberek. Ehhez pedig igen is kell egy erős tömegközlekedési alap, alternatíva. Ami erősen versenyképes kell, hogy legyen az autós közlekedéssel szemben.
Jogos a kérdés hiszen Pingyom is közigazgatási határon belül terül el,sőt még Bánkút is (a térkép szerint).A lyukói pöcegödör rendhagyó eset mivel senki sem szeretne oda semmiféle értéket építeni (jóideig) így be kell hozniuk az iskolásokat és a szüleiket (leginkább segédmunkára és közmunkára) tehát ez egy kényszer.A volán sem szeretné ha neki kellene megoldania,ezért előzékenyen ráhagyja a városra.
Eddig a csúcsidőn kívül is legalább félházas 16-ot láttam mindig,csúcsidőben pedig Calcutta feeling.Igény van,lesz is,ki merem jelenteni hogy az egyik leginkább kihasznált vonal.Más kérdés hogy mennyien használják jegyel és bérlettel.
a bükkbe pedig nagyon is kell tömegközlekedés, mert azzal lehet kiszorítani az autókat.
Lillafüred ugye még jól el is van látva, és tény hogy akár a jelenelgi helyzetet kihasználva jól fel lehetne számolni a parkolókat, de azért feljebb is igazán lenne igény. Mármint pl Jávorkúton is hosszú hétvégéken tele a parkoló.
Ómassa szerintem még egy jó példa rá, hogy hogyan lehet egy alapból kihasználatlan vonalra rápakolni kirándulókat. Ugyanez mehetne tovább is. Csak ugye így hogy a közlekedésszervezésben a közigazgatási határ egy hatalmas falat képez sokak gondolkozásában elég nehéz bármire is menni.
"A bükk mikor érdemli meg végre a minőségi tömegközlekedést? Mikor fogja fel végre valamelyik kurva okos ember, hogy ott egy sűrű tömegközlekedés jelenti a jövőt? "
Semmilyen közlekedést nem érdemel meg a Bükk!Kivéve a gyalogos és kerékpáros forgalmat.Sajnos jól beépítették Lillafüredet, Palotaszálló, víkendtelkek, nyaralók, pecsecsesor...
A Majálisparki nagyparkolótól felfelé senkit sem szabad volna autóval beengedni, csak aki bejelentett lakcímmel remdelkezik a bükki falvakban,Sajnos ez kivitelezhetettlen, ellenőrihetettlen.Most pandémiára hivatkozva nagyon jól el lehetne lehetettleníteni a Bükkben a szórakozást,szolgáló autókázást, motorozást(helyenként 100 fölött), motorbőgetést.
Lyukóvölgyben azt sem tudom miért jár tönegközlekedés?Lakott terület vége a Testvériség utca végétől, helyrajziszámos ingatlanok vannak, bányaüzem úgy tudom szenet nem termel.Pingyomra miért nem jár városi busz?
A lyukósi út talán egy helyen lett kijavítva.Csak most telepakolták "30-as" táblával.Mondjuk néha még az is sok, anbyival menni, amikor a részeg vsdrogs az felezővonalon billeg és nem tudod, hogy balra vagy jobbra kerúld ki.Vmint vmikor 1este a Gulya-kúti buszmegállóban ült 2 kölyök az útpadkán és amikor látták a fényszórómat közeledni, akkor az egyikük felállt és,egy sörösüveget vágott a földhöz.Annyitt tudtam hogy átgurultam a kerekek alatt csikorgó üvegszilánkokon, mert tudtam h ha fékezek szétvágja a gumijaimat.Ilyenkor még a 30 is sok!
Pár éve olvastam hogy Kárpátalján nekiláttak a falubeliek önerőből (az óvodástól az aggastyánig) kiegyengetni a belterületi utakat.Nem emlékszem pontosan a település nevére.A polgi elmondása szerint utoljára 1978 ban járt arra a "covjet" útépítő brigád,azóta még tömködés sem történt.
Hamarosan elérik ezt az ingerküszöböt nálunk is ,így nemsokára "önkéntes kaláka" veszi kezdetét országszerte.
Sajnos az egyetem kérdése is valós probléma és nem mindegy az érintett felek hogyan kezelik majd mindezt.Alsó hangon 10 000 embert érint,így nem lennék sem a rektor sem a városvezetők helyében.
Amennyiben jól tudom (még) ingyenes a parkolás ,ez sem téríti el az autósokat attól hogy Lillára menjenek.Várható volt a kocsisor mivel jó idő van,ünnepnap,egyébként minden zárva így marad a természet.Ráadásul 50 éve nem képesek megoldani a túrázók odaszállítását -igényekhez mérten-tehát minden adott a csúcsforgalomhoz.Holnap ha kimennél rá sem ismernél a környékre .)
Csak a vasgyári temetőtől? Akár a kenyérgyártól is elindulhatnak (szórva a milliárdokat) és meg sem állhatnak a cementgyárig.Ja persze ez csak csepp a (kátyú)tengerben de valahol el kell kezdeni.
Ha az egyetemet érintő fikciókat befejeztük akkor beszélhetnénk a valós problémákról.
Többek között a Lillafüredről leáramló autós hadról melynek következtében a giminél másfél km-es sorok alakulnak ki, vagy fent a Bükkben nincs egy deka hely sem, vagy a Vargahegyen lépésben lehet haladni (egyetemnél szintén dugó).
Ha már Vargahegy. Lehet már tudni hogy nagyjából a Vasgyári temetőtől a Magas hegyig illetve Csermőke felsőtől az egyetemig mikor cserélik ki a komplett útszakaszt járható útra? Lyukóban különb út áll rendelkezésre. Elvégre csak egy fő tranzit útvonal.
A bükk mikor érdemli meg végre a minőségi tömegközlekedést? Mikor fogja fel végre valamelyik kurva okos ember, hogy ott egy sűrű tömegközlekedés jelenti a jövőt? Főleg a köztudott tumultusos időszakokban.
Vagy ha a tömegközlekedés nem számít (dögöljön meg mindenki rákban) akkor építsen az illetékes pár ezer parkolót a hegy gyomrába...
Úgy tűnik hiába végeznek el felsőfokút (akár többet is) egyesek ,mégsem képesek felfogni hogy több előnnyel járna egy "hibrid" vagy tartós home office mint értelmetlenül rohangálni az irodába.Akárhonnan nézem inkább kevesebb a hátránya pláne mkv szempontból.
Nem tudni mennyi kocsi van ténylegesen,ebből mennyi a csuklós.Ha mégis nyitnak és fizikai jelenétet fognak erőltetni akkor a heringezést ezzel csökkenteni tudnák (hosszútávon is).Meglehet bölcsebb lenne inkább nem átállni onlineról,mert a többi városrész kárát láthatja egy fullra kiszolgált egyetemnek.Nem dúskálunk a javakban így minden apró döntés értékes lehet,megkímélve magukat és a lakosságot a várható fejleményektől.
Képtelenek elszakadni ettől a "gyere be mert otthon csak vakargatod" típusú szemlélettől.
A bizonyíték a működőképességre a jelenlegi szituáció,így is működik.Sőt így olcsóbb is.
Az egy dolog, hogy a rektorok kezében van a döntés, de nyilván a mi rektorunk a kormányhoz fog igazodni a döntéseiben. Szerencsére nem ész nélkül, amikor ősszel már látszott, hogy súlyos a helyzet, némileg az országos zárás előtt átállt az egyetem a távoktatásra. De, mint mondtam, akkor könnyű volt, mert számítottak rá, hogy ez lesz, és a gyakorlati órák le lettek tudva.
Szvsz most részleges nyitást fog a kormány csinálni, tehát első körben az egyetemek nem nyithatnak. Másrészt amikor már igen, akkor már nem nagyon lesz értelme, és max. egy hibrid oktatás lesz: vagyis az elméleti órák továbbra is távoktatásban fognak menni, mint ahogy a vizsgák többsége is online lesz. De bizonyos gyakorlati órákra, 1-2 vizsgára be lehet majd menni, ha javult a helyzet.
Ami a dolgozókat illeti: most nagyon sokan otthonról dolgoznak, mert ki lett adva, hogy egy irodában lehetőleg csak egy ember legyen. Nálunk emiatt csak minden negyedik ember jár be mostanában. De ha nyit az ország, akkor a dolgozókat berendelik, mindenkit. (Sajnos. Egy csomó munkát lehetne itthonról vagy hibridben, heti 1-2 napi bejárással végezni.)
Közlekedési szempontból ez azt fogja jelenteni, hogy a jelenleginél erősebb, de a szokásosnál gyengébb igény lesz a egyetem felé június végéig, utána pedig a szokásos nyári.
Igen valóban a kormányzati kézben van az egyetemek, de azt is lehet tudni hogy a kormány a rektorok kezébe adja a döntési lehetőséget hogy ki nyitnak vagy sem, ez így volt tavaly tavasszal is hogy egyik egyetem se nyitott ki kivéve az iskolákat és az óvodákat is.
Mostani helyzetben hogy újra nyitnak az iskolák és a társai okés
De az egyetemek nagy része távoktatásba akarja csinálni és most csak a miskolci Egyetem csinálna jelenlétit az eléggé nagy felháborodáshoz vezetne....tehát én úgy gondolom hogy a Miskolci Egyetemen is távoktatás lesz végig úgy mint a többi egyetemen, meg ha jól át gondoljuk akkor sok hallgató és egyetemi tanár nem lesz beoltva, és ha megmozdul az egyetemi Nép akkor kitörne ne adj jó isten egy negyedik hullám akkor oda lesz a nyár
Szóval van ilyen vonzata, ha józan ésszel és logikusan gondolkodunk.
Az új rektor asszony olykor nincs tisztában a döntéseivel mivel eléggé fidesz párti csak a miskolci de a többi nem
Az egyetem alapvetően a kormányzati kommunikációhoz igazodik. Ha azt mondják, vészhelyzet van, akkor bezárnak, ha azt mondják, nincs már vészhelyzet, kinyitnak. Ha azt mondják felülről, várhatóan ekkor és ekkor lehet nyitni, akkor arra készül az egyetem, hogy akkor nyitni fog. Ha mégse lehet nyitni, akkor marad a zárás.
Most kicsit megbonyolítja a dolgot az, hogy május második felében véget ér a szorgalmi időszak, vagyis, ha csak április végén lehet kinyitni, vagy pláne május elején, akkor már nem nagyon érdemes arra a pár hétre. Ennek ellenére valószínűleg ki fognak nyitni annyira, hogy a gyakorlati órákat tömbösítve meg tudják tartani.
Az őszi szemeszterben számítottak a lezárásra, és még szeptemberben ledarálták a gyakorlati oktatást tömbösítve. De most eleve zárással indult a félév, annak reményében, hogy tavasszal majd lehet nyitni, és be lehet pótolni a gyakorlatokat.
Plusz, amennyire én tudom, még a téli vizsgaidőszakban is volt olyan (csekély) lehetőség, hogy jelenléti vizsga. Ha most májusra ki lehet nyitni, akkor a vizsgázni is lehet majd jeleléti formában.
Ami a közlekedési vetületét illeti:
- a jó hír az, hogy amióta az új rektorasszonyunk van, azóta folyamatosan jön értesítés, ha változtat az MVK az egyetemet is érintő menetrenden
- a még jobb hír az lenne, ha az egyetem, miután eldönti, hogy nyit, félig nyit, zár, tájékoztatná erről az MVK-t, hogy így igazítsa a menetrendet
- a legjobb hír az lenne, ha az MVK tényleg az hallgatók és dolgozók igényeihez igazítaná, nem a saját igényeihez
Már nem emlékszem, hogy tavaly nyáron mi volt a 12-essel, de arra igen, hogy a 2-es rendszeresen bement az egyetemre, mert én azzal tudtam bejárni, és elfogadhatóan működött az akkori menetrend. Időben ott kellett lenni a megállóban, mert ha nem, sokat várhattál a következőre, és a másfél métert nem lehetett tartani a buszon, de nem volt zsúfoltság. És jó ütemben jött a busz, mert nem volt jelentős autós forgalom.
Idén lehet, hogy kevés lenne, ha közben tényleg nyit az ország és az oltottak hada elindul turistáskodni Tapolca felé, meg autóból is több lesz az utakon.
Persze az is bekavar a dologba, hogy most vállalhatatlanul ritkán jár a villamos. Kolléganőm, aki a szomszédban lakik, mindig villamos+12-es kombóval járt be, mert nem akart a Főtéren át menni. Most gyalogol 2 megállót a Főtérig, és 29-essel jár, mert nem hajlandó villamosra szállni: inkább bevállalja a Főteret.
Ha többen állnak át a 29-esre a villamos miatt, akkor azt kellene sűríteni, és 12/2/20 maradhat ritkább - bár én inkább a villamos sűrítésre szavaznék.
De azzal egyetértek hogy most már így felesleges kinyitni bármelyik egyetemnek mert már vége mindjárt a szorgalmi időszaknak.
A vizsga időszakot is lehetne tényleg online mint az előző félévben mert most minek bemenni úgyhogy ha most bárki megfertőződhet most ebben az esetben.
De én most is azt mondom hogy az egész korlátozásnak nyáron lesz vége addig meg mindenki vár türelemmel
Egyébként nagyjából hasonlóan gondolom mint az #55655-ös hsz. De szvsz kezdünk elmenni egy olyan irányba, amerre teljesen felesleges, mert abszolút nem rajtunk múlik, és nem lehet tudni, mi lesz. Ez minden csak feltételezés.
Viszont ami fontos: már rég nem ott kellene tartani, hogy azt nézzük honnan lehetne még több és több teljesítményt kivenni, hanem lennie kellene A+B+C tervnek. Arra az esetre, ha ez és ez történik ekkortól, vagy ha mégsem történik semmi stb. Ellenben jelen pillanatban semmi ilyesmit nem látok (lehet van, csak a ritkítással és megvonással szemben nincs kommunikálva, nem derül ki). Mivel az oltások felpörögtek, egyértelmű, hogy ez a tarthatatlan állapot nem fog már sokáig tartani, ebből következően fontos felkészülni a nyitásra, eldönteni mi lesz bevezetve, mennyi kocsi kell stb. Ezzel semmi újat nem mondok szerintem. Inkább az ellenkezője látszik: némely vezetők azt hiszik, ez a helyzet hónapokig fenn fog maradni, mert az milyen jó lenne, mennyit lehetne vele spórolni. Csak aztán mikor kiderül számukra is, hogy nem, kezdődhet a kapkodás és fejetlenség. Egy ilyen helyzetben (ha van nyitás ha nincs), nagyon nem szerencsés a kapkodás, meg az 1-2 napra előre cselekvés.
Ne azt figyeljék mit mondok hanem hogy mit csinálok :) - Idézet egy "klasszikustól"
Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok (akár egy napon belül) ,feltűnési viszketegségben szenvedő apparatcsikok behányásai,zavaros kamugörgeteg amibe belekavarodnak a kirakatemberek,szakmaiságot nélkülöző agymenések,kaotikus adatkezelés... és még sorolhatnám de nem teszem hisz látja,hallja,érzi,tapasztalja mindenki országszerte mi megy itt egy éve.
Ebben a helyzetben aztán lehet tervezni az intézményeknek,cégeknek,egyszerű civileknek.Nagyjából ahogy esik úgypuffan,old meg magadnak ahogy tudod (és amiből tudod).Ilyen körülmények között egyvalamit tehetnek: felkészülnek mindenféle forgatókönyvel.
Ezzel máris megkímélik magukat az összefércelt rohammunkáktól amik magukban hordozzák a rengeteg hiba lehetőségét.Ez nem kevés szellemi energia befektetés de megéri egy kész tervért csak kinyújtani a kezünket és minimálisan árformálni mintsem a bejelentés után agyalni a részleteken.
Képtelenség itt egyetemnek,közlekedésieknek előre látni bármit is hisz fent sem tudják mit akarnak.Sajnos arra is fel kell készülni hogy pár nap múlva nyitás és arra is ha nyár közepéig marad minden.
A nemi szerv végén természetesen megint az utas (diák,stb..) fog állni mert újra logisztikázhat,újra tervezheti az ügyeit másképpen,a mindennapjait szabhatja sokadjára.Lassan már a napi használók sem tudják követni épp melyik "kéthetes" menetrend van érvényben.Tőlem az elmúlt egy hónapban 5-en kérdezték a megállóban hogy most akkor "miabránervan" hogy jönnek a buszok.Silabizálták a kirakott menetrendet de próbáltam elmagyarázni hogy azt biza értelmetlenül mustrálják mert köze sincs a valósághoz.
A lényeg hogy nemtől,kortól függetlenül ki van mindenkinek mindene ezzel az egésszel és a folyamatos bizonytalanság (vagy direkt abban tartás) zsibbasztja az elméjüket.Meg lesz ennek is a böjtje.
Talán félreérthető volt... Szóval a rektori utasítások valóban jöttek, de február elején, a szorgalmi időszak kezdetén mindenki arra számított, hogy kb. március elejétől/közepétől/húsvéttól kezdve vissza lehet a jelenléti oktatásra térni. Az országos hírekben is ez állt, kb. az összes egyetemnél az volt felsorolva, hogy majd valamikor visszatérnek várhatóan. Közben aztán jött a "harmadik hullám" (mikor lett vége a másodiknak, ez most részletkérdés...), ami miatt a vészhelyzet is hosszabbodott folyamatosan. Azt, hogy kinyitott volna én elsősorban annak a lentebbi hozzászólásnak a cáfolására írtam, miszerint ha online kezdődik a félév akkor az már úgy is marad, mert különben a nem Miskolc környékieknek vissza kéne költözniük, és hogy ez macerás - erre írtam, hogy önmagában ettől vissza lehetne (lehetett volna) térni, mert egy hétvége alatt be lehet a kollégistákat költöztetni.
A vizsgaidőszakról pedig azért írtam, hogy jó eséllyel online marad, mert egyrészt tavaly is ez volt, hogy májusban fokozatosan nyitott minden, az egyetem viszont maradt online, másrészt ott tényleg az az értelmes, hogy ha már az egész félév online ment le, akkor a vizsgaidőszak is online marad. Tapasztalat, hogy az online oktatás, technika ide vagy oda, eléggé kényszermegoldás. Nem ugyanaz a "minőség".
Szóval akkor hol nyit hol nem az egyetem kicsit ellentmondásos amiket írtál.. Tehát elvileg nyitni akar az ME holott rektori utasítás jött ki március közepe után hogy minden online marad addig amíg a veszélyhelyzet fent áll. Te közbe azt írod hogy márciusban és húsvét után nyitni akart. Vége felé azt írod hogy vizsgaidőszak online lesz tehát akkor most hogy van ez?:) (Igaz, hogy eddig voltak ezek a hosszabbítások de mint láthatod hogy fent marad legalább nyárig.)
Aztán írod hogy ha kinyitnak az iskolák akkor a 12-est felesleges járatni mert csak úgy is a egyetemi dolgozók mennének be de a hallgatók nem. Hanem akkor a 2-es busz járhatna be az egyetemre.
Egyetemek: Én pont az ellenkezőjét tudom, ki akartak volna nyitni kb. márciustól, vagy húsvéttól, legalábbis az ME-nél több dolog is van, ami erre utal.
1) Ha megnézzük az órarendet, minden tantárgy alá oda van írva, hogy melyik előadóban/teremben van (lett volna) megtartva, tehát ez már egy jel, hogy készültek a télen a visszatérésre
2) Tudtommal még februárban küldtek a kollégistáknak egy levelet, hogy aki visszaköltözés esetén nem tart igényt a szobájára az jelezze (talán február 22. volt a határidő, pontosan nem emlékszem, mert nem érintett...), ami szintén arra utal, hogy fennállt az újranyitás esélye - ugye márciustól ígérték nagyon - és értelemszerűen úgy költöztek volna vissza, ahogy ősszel voltak, csak az időközben pl. lediplomázott hallgatók helyét töltötték volna fel más diákokkal.
3) több oktatónk is azt mondta, hogy nem tudja, hogy lesz - magyarán egyik se mondta határozottan a félév első 2 hetében, hogy végig marad a távoktatás
Az, hogy kiköltöztek a hallgatók, és vissza kell költözni, nem hiszem, hogy akadály lett volna. Nyilván nem előző nap szóltak volna, és maradt volna idő. Akár egy hétvége alatt is visszaköltöztethető (lett volna) a jónép. Mit gondoltok, ősszel hogyan szokták a beköltözést megoldani?
Újranyitások: Azért azt is nézzétek, hogy amíg más országokban legalább december-januárban már próbálkoztak az újranyitással, addig nálunk már november eleje óta folyamatosan, szünet nélkül fennállnak a korlátozások. Ez azt jelenti, hogy bizonyos szektorok dolgozói a megélhetésért, túlélésért küzdenek, ugyebár rengeteg embert járulékosan el kellett a bezárás miatt küldeni, sokan lettek munkanélküliek. Másrészt az emberek egyre ingerültebbek, feszültebbek, igencsak elfogyott a türelmük, és akkor még azt is lehet mondani, hogy a magyarok torkán sokmindent le is lehet nyomni, a nagy-nagy fejlett nyugati országokban már hónapokkal ezelőtt utcára vonultak tüntetni, törni-zúzni, randalírozni a korlátozások ellen...
Meg lehet közelíteni onnan is, hogy az oltással az egyik legjobbak vagyunk, lassan minden 4. ember megkapta legalább az elsőt, a kovidos halottak javarésze pedig már amúgy is idős volt, vagy eleve volt valami krónikus/alapbetegsége. A lélegeztetőn lévők száma ráadásul megint csökkenésnek indult a napokban, talán a tetőzés is mostanság volt meg (a múlthéten már nem volt 10 ezer feletti napi szám - feltéve, hogy igazak a számok...).
Az iskolákról annyit, hogy itt is milyen tipikus példa, hogy az embereknek semmi se jó. Eddig azért ment a vergődés, hogy bezárták az óvodákat/általános sulikat, és otthon kell a gyerekkel maradni, nem tud dolgozni, veszélyben a munkahelye, szabadságot kell kivennie, stb. Most meg azért sírnak, hogy mi lesz ha újra kinyitják és elkapja a gyerek (úgy mondják, mintha ennek szeptember-február között nem lett volna meg ugyanúgy az esélye...). Egyébként van a családban általános iskolai tanító, és érdekes, egyszer sem (!) kellett az iskolát bezárni meg osztályokat karanténba küldeni, sőt, elmondása szerint még kevesebb is volt a beteg gyerek, mint más téli szezonokban... Meg akkor ott van az az érv is, hogy a pedagógusokat direkt a nyitás miatt vették előre az oltási sorrendben.
Szóval összességében nem igazán ellenzem, hogy végre mi is próbálkozni akarunk a korlátozások feloldásával, nem a védelmükben, de tudomásul kell venni, hogy örökké nem lehet ezt az állapotot fenntartani.
ON
Visszatérve a tömegközlekedéshez:
- az ME-t nem fog kelleni újraindítani, mivel május közepén vége a szorgalmi időszaknak, vizsgaidőszakban pedig amúgy sem szokott járni az ME (persze itt felmerül, hogy 1-2 járat lehetne reggel akkor is), a vizsgaidőszak pedig jó eséllyel online marad.
- Írta valaki lentebb a 12-est. Én a 12-es helyett az É-D vonal és az iskolák kiszolgálásának kapacitását máshova, például a 35R-re tenném. Talán ezt tavaly is felvetette itt valaki. Az jelen helyzetben jóval több "hasznos" területet és több iskolát is lefed, míg a 12-esen max a benti szakaszon lennének (ugye az egyetemre üresen járna ki pl. reggel), addig egy sűrűbb 35R hasznát jóval többen tudnák igénybe venni (pl. 7-8 között), mivel lefedi a komplett avast is az ottani középiskolákkal. A reggeli 12-est pedig lehetne helyettesíteni a 2-es beküldésével az egyetemre (ez most a potenciálisan 35R-re átgondolt 12-esek helyett gondoltam, ha valaki félreértené), ezáltal ugyanolyan ellátás lenne a dolgozóknak reggel az egyetemre is, és más területeken is fel lenne használva a kapacitás.
Na erről beszéltem, hogy itt harangoztatták hogy március elejétől meg április elejétől már nyitni fognak-e helyett mondták utána hogy március 22-től nyitnak, aztán április 19-től....de szerintem fognak ezzel még várni csak azért mondják ezeket hogy csak mondjanak valamit hogy népet elhallgattassák ez a ésszerű magyarázat.
Nálunk most kb olyan a helyzet mint tavaly Olaszországba volt, szóval nálunk a járványügyi adatok drasztikusak.
Én szerintem májusban vagy júniusban fognak kinyitni. Ezt tegnap Orbán barátunk ismerte be egy videóba
Ezzel csak egyet tudok érteni és bele kötni nem mert ebben nem is lehet. Viszont abban reménykedem, hogy szeptemberben már végre kinyit az egyetem és nem kell megint átállni online oktatásra.
Amit az MVK-t érinti elég bizarr hogy így áll hozzá a dolgokhoz, ha így folytatja tovább akkor előbb utóbb csődbe fog menni és a Volán fogja átvenni. Vagy a Demeter Pétert és a társait kell onnan kifüstölni, mert ők amihez értenek a pénz nyeléshez, de az hogy rendes munkát adjanak ki az már a 200 IQ-t meghaladja náluk...
Veres Palit sajnos félre tudják kezelni és ki is használják ami sajnálatos dolog
Nos, szerintem latolgatás helyett érdemesebb nálunk sokkal kevesebb halottal és beteggel rendelkező országok trendjeit figyelni ( Európában gyakorlatilag mind ilyen lett).
egyetemmel ugye az az alapvető bibi, hogy rengeteg a nem városi tanuló. A hazazavarás még megy (meg kényszerből kellett is), de amikor már ki van midnenki pakolva a koliból, albérleteket felomdták akkor egy ilyen évközi visszaállás hallagatói oldalról is egy egy hét kiesést jelentene minimum amit nem vállalnak be, hacsak nem tartanak pisztolyt a fejükhöz.
oktatói oldalról meg megint nem jelent könnyebséget hogyha össze kell tenni egy órarendi jelenkéti órát. Most még simán lehet az egy ével ezelőtt felvett anyagokat újrahasznosítani, valamint a megszokás kényelmet is ad. Illetve az egyetemet hova is akarná bárki kinyitni? Május közepén vége a szorgalmi időszaknak.
Egy vezető tisztségben dolgozó még meg is modnta, hogy biztosak lehetünk benne hogy ha egy egyetem átáll online-ra, akkor az már úgy marad az adott félév végéig, aki azt modja hogy mégsem az hazudik.
Óvoda, bölcsőde, általános iskola és középiskola nyitni fognak elvileg április 19en de bármi megtörténhet. Az MVK által bevezetett tanszünetes menetrend nem elég már akkor.
Amit az egyetemet érinti nem hiszem hogy azonnal át állnak jelenlétire hiszen őket is be kéne oltatni a tanárokat de őket nem fogják.
Tehát az előadás, gyak és a zh-k online vannak
A vizsgák is valószínűleg online lesz bár ez még kiderül.
De ha valaki tud az egyetemről valamit azt szívesen meghallgatom
igen, erre én is gondoltam már, hogy a határidők mostanság ugye egészen képlékenyek. Meg már egy éve csak két hetet bírjunk ki és vége lesz :)
Ha most visszanyitnak akkor az azt jelenti hogy a novemberben bevetetett intézkedések lépnek életbe vagyis elő lehet venni a fiókból az akkori kipofozott tanszüntetes menetredet, ami ugye az 1-8 osztáyok nyitvalevése esetére vezettek be.
az hogy az egyetem nem fog kinyiti már akkor világos volt, amikor elindult távoktatással a félév. Egy egyetem félév közben fix hogy nem áll át, eléggé csodálkoztam is azokon akik ilyenben gondolkodtak. Max a laborokat megtartják, de előadás, gyak és a csoportosan megírt vizsgák maradnak
Valóban mondta hogy április 19-en lesz nyitás...de ha jól emlékszem előtte mondta hogy március 22 után lesz aztán mégsem lett nyitás, utána bejelenti hogy húsvét után nyitás aztán mégsem lesz így
Szóval akkor április 19en lenne? Nem hinném bár lehet hogy talán így lesz de ez majd akkor kiderül...
A pedagógusok nem akarják hogy kinyissanak a vírus miatt ami érthető is.
Nos az egyetem az fixen hogy nem fog kinyitni ha józan észen gondolkodik az ember...
Ha mégis kinyit a iskolák és az óvodák az MVK kösse fel a gatyát és valami jó menetrenddel drukkoljon elő bár ez eléggé vicces mert úgy se így lesz:)
Biztos lehetsz benne, hogy ki fognak nyitni. A főnök megmondta, tehát innentől kezdve se realitás se józan ész nem számít. Ettől függetlenül bármi is lesz, úgy kell készülni, hogy munkanapi menetrend tér vissza, hiszen adott esetben semmibe nem kerül fenntartani ezt a mostanit tovább amennyiben mégsem lesz nyitás. Az ellenkező eset nem ennyire egyszerű. Az ME-t meg lehet spórolni (noha a dolgozóknak szerintem vissza kell majd térniük legkésőbb májusban), de a 12-est is mindenképp vissza kell hozni a középsulik miattt, a 20-as nem elég (egyetem nélkül is van nagy diák forgalom azon a vonalon mint tudjuk).
Úgy látszik hogy marad a régi, mert ezek a drasztikus változásokat nem vezetik be szerencsére.....bár inkább arra lehetne nekik törekedni ha tényleg megbízható és barátságos cég akkor mégis miért csinálnak ilyen logikátlan össze vissza nem hozzá értő menetrendet úgy őszintén?
A villamosokat is összehangolták jobban, ami április 7-én vezettek volna be de marad a régi...... Az 1A-s villamos is sokkal több indulást kapott volna illetve este 6 után is járt volna de inkább ezt is vissza vonták.
Ami az április 19-ei nyitást érinti....nem hiszem hogy az óvodák és az iskolák kifognak nyitni mivel az túl hamar kapkodás lenne és baj lehet belőle, de majd ez kiderül hamarosan. Az egyetem már nem fog kinyitni ebben a félévben, valószínűleg már szeptemberben fog kinyitni ha a lakosság oltottsága eléri a 70%-ot.
A 15-ös valóban nem volt gyakoribb, az 54-es viszont járt egész nap ,plusz volt 5-ös ami az új menetrendben csak hétvégén lesz, valamint 69-es és ZOO járat.
Majd bevezetik 12-én egy hétre, mert azzal is sokat lehet spórolni. :) Még egyszer szeretném hangsúlyozni: mivel egyre biztosabb, hogy 2 héten belül nyit az ország, ideje lenne a sűrítésen, és a 19-étől (vagy inkább még hamarabb) életbe lépő 100%-os MUNKANAPI menetrend kidolgozásával foglalkozni. Ehhez buszok is fognak kelleni. A kordont legkésőbb 19-én mikor beindul az iskola, le kell bontani értelemszerűen.
Szóval, remélem arról van szó, hogy meghátráltak, és nem lesz bevezetve semmi. A normalitás ezt diktálná. Az egész egy rémálom, nettó szürrealizmus volt, amire se időt, se energiát nem lett volna szabad fordítania senkinek sem odabent.
Pont most néztem én is. Nem azt a tákolmány, kókler, szakmaiatlan, valós utazási igényeket figyelembe NEM vevő menetrendet hozza.
Szerintem csupán csak toltak rajta. Valaki rájöhetett bent, hogy ez többe kerülhet mint az év végi prémium...
JGergely: egyébként nem csak a teljesítmények lettek tolva, hanem az üzemidők Volánosra történő átállása. A legtöbb járat 22:50-kor megy utoljára, mint valami rossz falun, a komplett villamos éjszaka leáll (tilalom alatt ez nem gond) aztán a hajnali üzemkezdés is szépen ki lett tolva.
A 7-eshez meg gondolom a 3 oldalú miatt nem nyúltak, bár azon már úgysincs mit ritkítani. Abszolút használhatatlan.
Ha már 7-es. Az Auchanhoz betérő 7-es direkt jár egyszerre az AU1-el? A válasz nyilván költői, hiszen igen, így az AU1-et meg lehet majd szüntetni a picsába a kihasználatlanságra hivatkozva.
Az 1, 1B, 54 ugyanez. A Petőfi tértől egyszerre szelik végig párhuzamosan a villamossal a fő tengelyt Majláthig. Majláthon meg be se férnek a megallóba, a második csuklós segge kilóg az útra. Jól van az úgy...
A 240-esnek persze, hogy nem sikerült megcsinalni a kijelzőjét. Azért több év után az úgy komoly.
Nem baj ha a tömegközlekedés megszűnik, csak akkor Pali bácsi rohamosan kezdjen utakat építeni, szélesíteni, javítani (mert járhatatlanok kb) meg parkolókat mert az sincs.
Amennyiben valakinek időutazásra fáj a foga bátran merem ajánlani például a 6-os buszt mint eszközt ennek megvalósítására.Élő történelemóra keretében bepillantást nyerhet a mindennapokba a horthy korszaktól egészen napjainkig bezáróan.Különösen felejthetetlen lesz maga az út(minősége) ami leginkább a rákosi rendszert idézi.
A bátrabbak kipróbálhatják a 16-os járatot (ha van hozzá gyomruk),itt leginkább a tatárjárás korabeli környezet biztosítja a felhőtlen kikapcsolódást.Egyúttal etnográfiai,szociológia érdekességek is színesítik az utazást elejétől végéig.
Külön hangsúlyoznám az utak minőségét,mindkettő versenyben van (még) a város legundorítóbb állapotú szakasza címért.
Most már kezd kifejezetten röhejes lenni ez a villamoson le és felhúzom a sárga-fekete szalagot kordonozás.Ilyen követés mellett minden négyzetméterre szükség lesz.A hermetikusan elzárt vilingerfülke a legkevésbé veszélyeztetett terület.
Ehhez mindössze egyetlen ember aláírása szükségeltetik de sokat nem kell várni ezügyben,csak az alibi megy profi szinten.A "terroristák" maradnak és a "főnöküket" etetik tovább.Az pedig máig kajálja a prezentációkat,mint kiderült nem zavarja a valóság.Az online fogadóórán bizonyára láthatta a full realitást mégsem történik semmi érdemleges.Eddig legalábbis nem vettem észre.
Ez a szombati 15 percező 1V édes kevés lesz, ezt mindenki tudja.
Itt muszáj lenne legalább reggel 8-tól 12-ig de inkább 13 óráig az 1A-st járatni szintén 15 percenként. Ezáltal a belső szakaszon lenne egy 7,5 (7-8) perces követés a mai 12 helyett ami minden szempontból egy korrekt megoldás lehetne. Sokkal többe nem kerülne... Cserébe az 1V-ből reggel 8-kor (munkanapi) lehetne kivenni. Ott eleve feleslegesen sűrűbb mint reggel 7-kor.
Fele létszámmal, melynek a fele kb rögtön ki is pereg, a maradék meg kis szőke csaj és stb lesz. Nem megbántva őket természetesen, de ez a jövő. A jövő pedig elkezdődött. Minden szinten game over, országosan. Csak Miskolcon kicsit gyorsabban.
Akik ezt a terror cselekményt engedélyezik jövőhét szerdától, azoktól a felső vezetőktől megvonnám a vezetői engedélyüket, taxiba és egyéb járműbe se engedném használni számukra.
Meg tudom erősíteni mivel személy szerint nemhogy buszon villamoson de utcán sem látni rendészt olyan mennyiségben mint eddig.Néhány rendőrautó aztán ennyi a közeg,régebben párban flangáltak lakótelepen is ez most sehol.
Az utánpótlásról csak annyit hogy fele létszámmal indult a rendőr szakközépbe a tanév.
Ahogy észrevettem a zsonglőrök és légtornászok kevésbé irritálják az utasokat,inkább a minden felé dűlöngélő és céltalanul imbolygó drogosok ,részegek azok akiktől megfelelő távolságot próbálnak tartani.Az "olimpikonok" képesek koordinálni a mozdulataikat (még ha az nem is járműre való tevékenység) viszont egy seggrészeg csöves vagy egy kristályos fijjatal a hányás szélén inkább jelent veszélyt a tömegközlekedőkre.A szagról pedig inkább nem is írok semmit,azt érezni kell .)
Tegnap például a vilinger üléséről alig bírt felállni egy zombijelölt, csak pár lépés volt a "kijárat" ennek ellenére erősen kellett koncentrálnia amíg odaért.Üveges tekintetében látszott hogy fogalma sincsen hol jár éppen vagy milyen évet írunk.
Tökéletesen igazad van. Mondjuk én nem is írtam sehol, hogy helyeselném a ritkítást. Sőt, én még csökkenő utasszám mellett sem helyeslem, pláne vírushelyzetben nem. Csak várható volt, hogy az MVK így reagál ... mindenre.
Ha már itt vagyok (olvasgattam az elmúlt hetekben, ha nem is írtam):
- a vezetői jegyárusítás megszüntetése OK, a jegypénztárak nyitvatartásának nem meghosszabbítása nem OK
- elsőajtózás megszüntetése ... hjajj ... őszintén, én rühellem az elsőajtózást és egy normális városban nem is lenne rá szükség; de ezt itt Mordor, szóval ... Szerintem az első ajtózás megszüntetésével párhuzamosan minimum a gerinc vonalakra és a "fertőzött" csomópontokra folyamatos ellenőri/rendőri/katonai/forgalom figyelő/akármi felügyeletet kellett volna tenni, akik nem csak a jegyet/bérletet, hanem a maszkviselést és az utazási szabályok betartását is ellenőrzik.
Tegyük hozzá azt is, hogy eddig is a villamosra koncentrálódtak a jegyellenőrök. Buszokon nagyon ritkán, akkor is inkább gerincvonalakon lehetett velük csak találkozni. Ezek után borítékolható lesz, hogy ott se nagyon lesznek. Nem valószínű, hogy az ellenőrök munkaidejébe belefér majd az, hogy az egyik járatról leszállva 20-30 perceket várjanak majd a gerincvonali megállóban, hogy érkezzen a következő, amire felszállnak majd ellenőrizni... További bevételkiesés várható, főleg, hogy a folyamatosan ritkuló menetrend miatt egyre többen fogják a bliccelést bevállalni, mert azt mondják ezért mire fizessen 7700 Ft-ot...
Persze, ha csekély az utasforgalom, akkor ezzel adott esetben még indokolható is lehet a ritkítás, ott, ahol tényleg kevesebben vannak. Na de azt azért már nehezebben veszi be az ember gyomra, ha minden elmegy egyszerre, amiről pont lemarad, és adott esetben várhat 20 percet a következő járatra. Olyan közállapotok mellett, amiket az ember lát mondjuk délután a Centrum előtt, vagy a sokat emlegetett Újgyőri főtéren, az ember nem szívesen álldogál egy helyben ennyit, ha közben a háta mögött megy az óbégatás meg az egyéb emberalatti tevékenységek, fényes nappal.
Ez egyébként kicsit OFF is, de ez az úgynevezett szubjektív biztonságérzet. Hiába nem rabolnak ki a megállóban vagy kötnek belém, azért az a viselkedés, amit egyesek megengednek maguknak (ideértve akár a villamoson majom módjára függeszkedést meg húzóckodást a kapaszkodókon), megbotránkoztató, és félelmet is kelt. Így nem veszi szívesen igénybe az ember a tömegközlekedést, pláne ha lassan gyalog hamarabb odaérek.
Szerintem már soha nem lesz olyan a világ, mint 2019-ben, ami azt jelenti hogy az évközbeni közlekedési igények kisebbek, a nyáriak viszont nagyobbak lesznek mind rövid, mind hosszú távon, mint v.e. (értsd: vírus előtt)
Egyrészt a vírus még jó ideig velünk lesz valamilyen szinten, másrészt bármikor jöhet egy újabb. Plusz a home office / hibrid munkarend annyira bevált egyes helyeken, hogy maradni fog. Viszont a nyaralás, főleg a külföldi, részben anyagi okok, részben a turisztikai kínálat szűkülése (becsődölések) miatt ritkulni fog, vagyis nem fognak olyan szinten kiürülni a nagy városok nyáron, mint régen; a turisztikai célpontokkal ellátottak, mint Miskolc, pláne nem. (Nem mintha mi nagyon vonzó cél lennénk, de a belföldi turizmus erősödése várható, amiből azért remélhető, hogy néhány csepp nekünk is jut.)
Ha az MVK nem a saját szempontjai, hanem a valós igények alapján tervezné a menetrendet, akkor figyelembe vehetné ezt (nyilván nem fogja), és elképzelhető, hogy célszerűbb lenne egy tanítási és tanszüneti menetrend, az évközi és nyári, ill. a munkanapi - hétvégi helyett. Ezt ki lehetne pótolni egy rendkívüli menetrenddel, amit az épp aktuális helyzethez igazítanak, amikor szükséges, és kizárólag a rendkívüli helyzetű napokon alkalmaznak.
Ami az 1/1B kiritkítását illeti, az várható volt. Én mondjuk vonalhossz rövidítéssel, útvonal módosítással, részben szólósítással oldottam volna meg, hogy a kecske is jóllakjon (nem szűnik meg az 1-es) és a káposzta is megmaradjon (rövidül a villamossal párhuzamos szakasz). Jelentős pénzt így se, úgy se spórolnak.
Pl.
1: Tiszai - Majálispark (Tiszai, Vörösmarty, Uitz, Villanyrendőr, Hősök tere, Szemerekert, Győri kapu ... stb.) (ez lehet ritka követésű)
1B: Búza tér - Vologda - Főtér - Bulgárföld - Könyves K. - Köztársaság úton át Berekaljára (ezt normális követéssel, de szóló busszal)
32: Avas - Uitz - Vörösmarty - Tiszai (hogy ellensúlyozva legyen a Tiszai-Vörösmarty kapcsolat kiritkítása)
101B: kizárólag csak a legnagyobb csúcsban, kisegítőként közlekedő, Majláth-Bulgárföld között mindenhol megálló, utána már csak Corvin, Centrum, Búza megállókban megálló gyorsjárat (csuklós, szükség esetén dupla indulással)
Ezt én is csak igen szubjektíven tudom megítélni. Szerintem nagyon látványosan kisebb a forgalom egy "sima munkanaphoz" képest. Sőt egy sima hétvégéhez képest is. Vasárnap Tapolcán sétáltunk egyet, mondtam a családnak, hogy ne menjünk, mert rengetegen lesznek, hát ehhez képest csak lézengtek az emberek. (Mondjuk a Barlangfürdő bejáratánál, a tónál nem voltunk, de a Békás-tónál néhány fiatal ténfergett, s simán végig lehetett úgy sétálni a nagy parkolóig is, hogy szinte senkivel nem találkoztunk.)
Hétköznap is alapvetően könnyen átautózható a város. Tehát biztos, hogy működik a középiskola, a felsőoktatás visszafogása. Azt nem tudom, hogy hány helyen támogatják a home office-t, mindenesetre ha nem lesz egy három hétig tartó teljes lock down, akkor ez kb. így marad őszig.
az hogy ősz előtt nem fogunk úgy élni mint 2019-ben tutifix, most csak azt kérdezd magadtól, hogy ennek a forgalomra milyen hatása lesz. Mert úgy tűnik hogy a munkáltatók már nem nagyon akarnak home office-t, csak érezhetően kisebb számban, ami egy járványügyi katasztrófa. Meg ha vissza is nyitják az 1-8 osztályokat, az nem egy olyan hatalmas nagy teher a közlekdésben. Vagy a tömegrendezvények hiánya Miskolc esetében a nyár folymaán egyenesen semmi hatást nem fog okozni. Úgyhogy röviden: a közlekedési igényeket nem kötném feltétlen a járványhelyzethez. Kifogásnak jó hogy ritkítsanak, de pl múlt nyáron is nyugodtan menehett volna a normál nyárni menetrend mert semmivel nem volt kisebb forgalom.
// Most azt hogy mennyi ember mozdul ki csak úgy nem merem megmondani tapasztalat hiányában (2 hónapja nem voltam otthon), de itt azt látom most az ideiglenes telephelyemen hogy délutánonként a fél város kint ül a parkbokban vagy a Rajna parton piál. Azt a fajta forgalomcsökkenést mint egy éve közel sem érzem
Csúcsban az 1-1B félóránként jár, az 54-es is úgy-ahogy, szóval akár még egy 15 perces követés is kijöhetne, persze nem félek attól, hogy az 1-1B-t és az 54-est összehangolják majd.
Viszont akkor az jó indok lesz, hogy a csúcsidei sűrítéseket visszavágják, lám mégsem nyitnak még az iskolák, persze a csúcsidőn kívüli menetrendet meghagyják.
a 7-es azért csúcsban 20 percenként jár, az mégsem 60.
És arra kevés esélyt látok hogy ezt az 1-es buszt érdemben visszasűrítsék, mert ugye lényegében bárhol hasznosabb a kapacitás. Látod, Berekaljára is tolnak 101B-ken inkább 1B helyett, mert annak még az útvonalának a közpéső 50%-án is van valami értelme.
Meg mint látható most a repform után villamosból is egy kicsit több lesz
Jó, ez az a szempont, ami még lehetne jogos is. Annyi a probléma, hogy a döntéshozók az elmúlt másfél évben épp arról győzhettek meg mindenkit, minden lépésükkel, hogy abszolút kontár módon gondolkodnak és cselekednek.
Ezzel együtt azért az könnyen megeshet, hogy nem tér vissza az élet a normális kerékvágásba szeptember előtt. Szinte teljesen kizárt, hogy ápr. 19-én visszanyissák az iskolákat. Ha megteszik, akkor május elején ismét bezár minden, mert hiába oltják be a pedagógusok egy jelentős részét (vagy mindenkit), ha a vírus a fiatalok és a gyerekek körében is terjed, méghozzá durván. Szóval simán lehet az, hogy berendezkednek egy min. szeptemberig történő fékezett habzásra.
"Ezzel most elértük azt, hogy legyen is 1-es busz meg nem is. És kik szívják meg most a legjobban? Hát a Vologdán lakók, mert ők kaphattak volna egy normális 7-es buszt, ugyan csak a főtérig de egy normálisabb menetrenddel."
Miért, szerinted azt nem ritkították volna meg? Ok, most pont kimaradt a szórásból a 7-es, de nyilván csak hetek kérdése, hogy azon is vágjanak egyet. Egyébként szerintem a Vologda, Dózsa Gy. utca tipikusan az a hely, ahonnan már senki nem tömegközlekedik. Vagy autózik, vagy sétál. Az ilyen belváros közeli helyekről addig van utas, amíg sűrűn jár a busz, ha ritka (mindegy, hogy óránként egy vagy két járat van), akkor úgyis gyalog megy mindenki.
amúgy nem igaz, hogy nincs egy gazdaságis a holdingban, akinek felűnne, hogy az üzemanyagmegspórolás, amit ilyen 20 percenként járjon 30 percenként jellegű intézkedésekkel elérnek szinte semmi spórolást sem eredményez!
Viszont jobban átnézve azért az is igaz, hogy csúcsidőben viszont mintha sok helyen sűrűbb lenne a közlekedés, lehet, az összteljesítmény nem is változik, csupán átteszik a teljesítmény egy részét délelőttről a csúcsidőkre (így pedig majd sűrítés címszó alatt lehet nyomni a sikerpropagandát). Viszont ez számomra felveti azt, hogy ez így végleges lesz, szóval ha esetleg beindul az iskola és valamennyire visszaáll az élet a normálishoz közelebbi állapotba, visszatér az utasok egy része, azt is ezzel a menetrenddel fogják kiszolgálni. Legalábbis nyárig, akkor majd megint vágnak rajta egy jó nagyot. Plusz ami aggodalomra adhat okot, hogy most még nem látjuk a hétvégi menetrendet, ahol én már azon sem lepődnék meg, ha a viszonylatok nagyrészén megjelenne a kétórás követés, mint valami alföldi kisvárosban.
most hogy már a nyugdíjasok mellettt mindenki akinek bármi köze van az egészségügyhöz egy egész nagy társaság utazhat távolságival városon belül is ingyen ;)
Ezzel most elértük azt, hogy legyen is 1-es busz meg nem is. És kik szívják meg most a legjobban? Hát a Vologdán lakók, mert ők kaphattak volna egy normális 7-es buszt, ugyan csak a főtérig de egy normálisabb menetrenddel.
amúgy Az 1AV üzemideje ki lesz tolva, és az 5-15 megint egyesítve fog közlekedni.
Sőt, nem is kell megyeszékhelyeket néznünk. Sűrűbb lesz a szolgáltatás (csúcsidőn kívül mindenképp, de sok esetben csúcsidőben is) Dunaújvárosban, Sopronban, Komlón, Pakson, de megkockáztatom, egyes, egymással összemérhető (terület, lakosság, belvárostól való távolság) városrészek esetében még Nagykanizsán is.
Persze gondolom az önkormányzati szennylap majd lehozza a szokásos dumát, hogy még így is itt van az egyik legjobb tömegközlekedés az országban.
Gyakorlatilag ilyen régi Veszprémet idéző szintre jutottunk (na jó, őket se sértegessük), kvázi néhány forgalmasabb vonalat leszámítva minden óránként jár délelőtt. :D
Akkor jönnek az új gépek, amik a tenderen voltak kiírva, az automatákkal együtt. A bérletszelvény még ugyanaz? Pecsételős, alkoholos filccel ár áthúzva?
Azon már inkább meg kellett lepődjek hogy a bérletvásárláskor kezembe nyomtak egy "fél pénztárgépszalagot" újításképpen :O
A pénzhiánnyal küszködő(?) cégvezetés az eddig féltenyérnyi kis fecnit sutba dobva "bótos" módjára majd háromszor akkora nyugtát mellékelt a bérlethez.:O
Szépen körbe lehet csomagolni vele a szelvényt,mondanom sem kell hogy így dupla mennyiségű szemetet termel a vásárló.
Csak egy apró kérdés: ha ilyen szarul megy ahogy reklámozzák,akkor miért is kell madj tripla felületre nyomtatni a tudnivalókat? Nem mintha bárkit is érdekelne a nyugta mivel a 90 százalék egyből eldobja.
Gondoljunk megint szándékos károkozásra? Esetleg jól jár valaki ezzel a változtatással(anyagilag)?
Szomorú, hogy nem egészen 4 hónap leforgása alatt odáig jutottunk a költségcsökkentési célból tervezett hálózatmódosítástól, hogy egész városrészek kapnának Ómassa-szintű kiszolgálást.
Nem kell ezen meglepődni. Nincs bevétel. November óta 16:00-17:00-ig vannak nyitva a jegypénztárak még munkanapokon is, több mint 3 hónapja nincs fedélzeti jegyértékesítés, nincs első ajtós jegyellenőrzés.
Más közlekedési társaságok csak mától vezetik ezt be és valószínűleg nem hónapokra, hanem csak hetekre, miközben kilobbizzák az oltást azon dolgozóinak akik kérik, hogy ne kerüljön veszélybe a közszolgáltatás és újra normalizálódhasson a bevétel (jegyárusítás, jegyellenőrzés első ajtónál). Más közlekedési társaságok ebben a helyzetben nem csökkentik a jegyárusító helyek nyitva tartását, hanem még próbálják azt kiterjeszteni minél több viszonteladói partnerre.
Jelenleg ott tartunk, hogy sem Pali bácsit sem az MVK-t nem érdeklik az utasok.
Vélhetően egy már minden szempontból vállalhatatlan menetrendet akarnak bevezetni. Vér folyása nélkül ez már aligha fog menni. Csak az a baj, a fő kolomposok nem mernek utcára menni... Nem mernek az emberek szemébe nézni. Ez ma Miskolc.
Itt kb. a már kiritkított tanszüneti menetrendet is csoda lenne ha egyszer visszavezetnék. Persze ahhoz már legutóbb sem volt busz, azóta meg csak több leállt.
Írták itt nemrég a 21-es busz problémáját. Nos, valamelyik nap a múlt héten volt szerencsém találkozni vele, hát legnagyobb meglepetésemre az Újgyőri Főtéren KI irányba annyi utas szállt fel rá, amennyit én még sosem láttam. Összes ülőhelyet elfoglalták, továbbá még álló utas is ment vele kifele, egy jó 13-15 fő.
A villamos maga a tragédia. Ha több száz métert kell gyalogoljak is inkább megyek 1-es busszal, mintsem az abnormális módon kitömött, zsúfolt villamossal. Abszurd az egész. És még csak most jön majd a további megvonás. :)
Nem szeretnék beleszólni, de Miskolcnak nem szóltak, hogy úgy egyébként 2-3 hét múlva jelentős enyhítéseket kívánnak foganatosítani, és visszaindítani az életet? Most abba ne menjünk bele, hogy ez mennyire reális és fog megvalósulni a valóságban... Azonban meglátásom szerint ha nyíltan ki lett mondva ez a terv, nem a ritkításon kellene dolgozni, hanem azon, hogy HA valóban beindul esetleg az iskola április közepén, azt miként fogják lebonyolítani, milyen menetrend lesz, és miképp tudjuk elkerülni a reggeli tumultust, hol kellene rásegítéseket indítani? Szvsz ez lenne az előremutató, nem a még jobban és jobban spórolás, megvágás, ritkítás, csökkentés, mert ez nem vezet sehová. Előbbi viszont be fog következni, ha nem 3 akkor 6-7 hét múlva; csak az a gond, ezek 10 hét múlva is ugyanúgy meglőve és tátott szájjal állnának, mikor nem lesz több kiadható busz, a közösségi médiára meg kerülnek fel a képek a diákokkal megtömött buszokról.
Vagy jelenleg már ott tartunk, hogy ha úgy adódik, és csak 2-3 napra is, de be lehet vezetni egy atom ritka, 30-40-60 percező menetrendet, sokat előlendít a cégen? Elég nagy baj lenne...
Kérdés milyen városrészek fognak rosszul járni.Összességében persze mindenki.Érdekfeszítő lesz olvasni ,nézni,hallgatni ahogy megmagyarázzák majd a ritkítások szükségességét.Meglehet külön "apparát" agyal jelenleg is a tálalás mikéntjén.
Közeleg a lélektani határ ahol a döntésképtelen nyomingerség valamint az azzal kéz a kézben járó süketelés már túl kevés lesz.
Ha megengednek a topiktársak néhány tippet: Lyukó,Pereces,Komlós,Görömböly,Berekalja,Szirma,esetlegesen Zsolca(?) fogják érezni leginkább.
- nyárra elvileg annyi csuklós lesz, mint tavaly, amik most le vannak állítva azok jó eséllyel maradnak is, de pluszban olyan nagyon sok leállított nem hiszem, hogy lesz. Menetrend függő is, ez még odébb van, majd kiderül.
- 562 és 737 megvan mindkettő, magántulajdonban, gyűjtőknél. Tavaly a csirketelepi találkozó meg volt tartva, az 562-t láttam ott, ha jól rémlik.
- az Ikarus 400-asok és a Rábák selejtezve lettek a CNG-k érkezésekor, egy darabig árulták őket előbbiekből pár db-ot megvettek gyűjtők, vállalkozók, majd az állomány nagy részét 2017-2018-ban, a Rábákat pedig pár hónapja vitték el elbontani.
Sziasztok. Pár buszos kérdésem lenne ismét: régen vagy akár most is nyárra a csuklósok nagy részét leállitják?
AKD 562,737 még egyben van? Bár a vírus miatt elmaradtak a buszos rendezvények is, előbb utóbb biztos lesz valami, nyáron enyhitenek, akár akkor.
A 400 as család, rábák is a bontóba mentek, az új CNG k érkezésekor? Bocs ha helyenként hülyén fogalmaztam, de nem túlzottan ismerem az ottani helyzetet. Na helló
Megjelennek a "sárgabuszokon" is az olyan alakok szépen sorjában akikkel itt helyben nap mint nap találkozunk.Pár évtized alatt talán féltucatszor futottam bele volán ellenőrökbe,kétlem hogy klónozták volna a bevezetés előtt mindegyiküket,így nyugodt szívvel jöhetnek akár Ózdról is ingyen a kalandvágyók ha úgy döntenek világot szeretnének látni.
Az általad említett "koordinálásból" az utasoknak (és azok elbeszéléseiből kívülállóknak is) annyi jön le hogy egyre drágább pénzért egyre szarabb minden -magyarán nyílik az olló.Ez nem azt mutatja hogy a helyzet magaslatán állt volna 30 év alatt bármelyik banda.
Igazad van tényleg közük van hozzá mivel "megrendelők" így senki másra nem lehet mutogatni hiszen tulajok is egyben.
A lakossági észrevételek -ötletek-figyelembevételét inkább hagyjuk,ha csak a fele meghallgatásra kerül most röhögve megoldanának mindent.Lapozz vissza ( ha van kedved és időd) aztán saccold meg a topikötletek hány százaléka valósult meg.
A költségvetéshez nincs mit hozzátenni,amikor rendelkezésre állt a zsé akkor is csak a pazarlást finanszírozták (kivétel ezalól a utóbbi pár év mert akkor még azt sem) így most letolt gatyával tekinthetünk a semmibe.
Több itteni lakostól is hallottam hogy döbrögiék hátha beletolnak egy kis naftát a rendszerbe mielőtt végképp lóvasútra állnánk át.El kellett őket szomorítsam a nyers számokkal így hamar rájöttek hogy sem keret sem akarat nem lesz erre (másra fogják pazarolni).
A közbeavatkozást már lassan két éve várják a város tömegközlekedői,de úgy tűnik a vezetésben nem akaródzik változást eszközölni (ennek is meg lehet az oka).
Nem tudom hányszor hány "sajtóhiszti" kell ahhoz hogy mozduljon valami (vagy valaki) eddig semmi foganatja pedig ország-világ fogja a fejét hogy mi is zajlik itt helyben.Tehát erre nem érdemes építeni.
Az egyszerű átlagpolgárt hidegen hagyja ez a háttérben zajló adok-kapok (egymás körültáncolása és hülyének nézése),csak amit tapasztalnak abból indulnak ki.Agyatlan vezetőink nem képesek felfogni hogy ezzel a sok időhúzással mindenki (ők is) veszítenek.
Kedvelem az éles helyzeteket mert így kiderül kinek milyen "súlya" van valójában,szépen kirajzolódik napjainkban is hányadán állnak a problémamegoldással.
pedig szerintem ez a lépés a távolsági buszközlekedésben méginkább negatív. A települések hatalmas többségén semmi pénztár nincs, és az ellenörzés elsősorban a sofőrön át ment. Nem is lehet plusz ellenőrökkel hatékonyan végezni ez falujáró buszokon. Meg ugye a sofőrt féltjük, de az ellenőrökért nem kár...
az ilyen oltásharcok helyett értelmesebb lenne az alapvető kérdés, hogy azokat akarjuk-e inkább oltani, akik az infrastuktúra és államszervezet fenntartásában dolgoznak, vagy azokat akiknek az egészségi állapotuk miatt erre nagyobb szükségük van. Csak mert ha valakiket így előreszednek, azzal mindenki mást automatikusan hátrébb tesznek. Mind a kettő mögött vannak logikus érvek, de én ezt a kérdést nagyobb körben kezeném, mint hogy a bkv-soknak valami jár az mvk-soknak meg nem.
Annyi kivétellel, hogy ők nem rövidítették le a jegypénztáraik nyitvatartását, sőt a buszjegyárusítást is kiterjesztik a MÁV-Start jegypénztáraiba és a postahivatalokba is.
nem is a polgármesteri hivatalnak kellene a menetrendet szerkeszteni, meg a képviselőtestületnek a vonalakat kijelölni ( - amikor megpróbálják, abból inkább katasztófa szokott lenni) de akkor is a városháza koordinálja a közlekdés működését és meg kell hallgatnia a lakosok észrevételeit meg nyilván nézniük a saját költségvetésüket, valamint egyeztetni a szakemberekkel. továbbá az már teljesen az önkkormányzat hatásköre, hogy kiket jelölnek ki ezekben a témákban felelős dötséhozókká. TEhát mégis csak ott vagyunk hogy közük van hozzá. És ha láthatóan ökörséget csinálnak, akkor közbe kell avatkozni. Sajnos az ilyen közbeavatkozáshoz megelőzőleg sokszor egy kellően nagy sajtóhiszti szükséges, vagy valami olyan, ami érezhetően nagy számlát produkál. Például ha elkezdenék fűteni télen a buszmegállók környzetetét kültéri hősugárzókal biztos hogy megkérdeznék hogy mi ez a nagy energiapazarlás.
Vagy igaz történetek - amikor megbüntették az újságírót a vízivásért, és a vezetőség még ki is adott egy sajtóközleményt hogy ez a szabály, akkor is leszólt az alpolgármester hogy na álljon meg a menet. Vagy amikor felhábotodást okozott a szombati menetrend a bkk-nál. Meg amikor be lett mutatva hogy mennyi szolgálati járat jár éjszaka utasok nélkül... vannak ilyen közbeavatkozások hidd el, attól még hogy csak a felelősnek a felettese valaki. Ha minden a szolgáltatóra lenne bízva elvárások nélkül még közlekedés sem lenne.
Ugye nem vártad azt hogy bármelyik polgármester érdemben foglalkozzon a tömegközlekedéssel? :O
Eddig sem érdekelte őket mivel kocsiból látták a valóságot,így lövésük nincs még a vonalakról sem.A jelenlegi is csak pislog mint a béka a tányér alján,azt se tudja mi hol merre.Közvetlen tapasztalatok híján marad a pingvinezés meg a hátrálás ,és imádkozik nehogy a ciklusa alatt boruljon a bili.
Nem is tud ,nem is akar,hiába a jogkör ha neki ez kvantumfizika.
Szerinted mikor ment utoljára busszal villamossal? .)
"Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének a járvány okozta veszélyhelyzetben politikailag, jogilag és technikailag is minden lehetősége meglenne, hogy döntéseket hozzon, és ne csak a Holding döntéseit legitimálja utólag, de sajnos úgy látjuk, úgy tapasztaljuk, hogy az irányítás nem igazán az ő kezében van"
Remélem most már mindenkinek egyértelmű miért hibás Pali bácsi.
Tehát szerkeszthetek én újságcikket, csak hát egyértelműen le van írva mit csinálhatna ha akarna. De nem akar. Jó ez Miskolcnak.
a feygülelőbizottsági tagok úgy midnig is definíció szerint kicsit sem értettek ahhoz, amit csinálniuk kellene, és csak aláírják a papírokat, amiket eléjük nyomnak. Teljesen fölösleges ezeket az embereket ilyen szempontból vizsgálni, soha se volt ez másképp
Mondjuk azt viszont nem tudom mennyire önkormányzati, hogy délután 4 után szabad csak közzé tenni, hogy másnaptól újra minden felborul... mert itt trendi lett. Az MVK részéről. Jó lenne tudni az önkormányzat álláspontját véleményét. Mind a polgármesterét, mind a régi jó felügyelőbizottsági tagokét, akik a 2006-os "átalakításkor" is ott voltak.
Nem vontak ki semmit, sőt, jóval több nem CNG van kint mint amennyi általában ilyen csökkentett teljesítménynél szokott. Még a magaspadlósok is mennek.
Egy évvel ezelőtt volt olyan város, ami nem Miskolc és biztosan tudom, hogy több autóbuszt ideiglenesen kivontak a forgalomból, mert csökkentett menetrend lett bevezetve és addig sem kell utánuk fizetni az adót/biztosítást.
Esetleg van egy olyan csúnya összeesküvéselméletem, hogy Miskolcon is történhetett valami hasonló, és hogy ez a nem gáz buszokat érinthette, így lehet hogy CNG szóló van ott, ahol alapból csuklósnak kellene lennie.
Szegeden az autóbuszok valóban vasárnapi menetrend szerint közlekednek, de ez a Volánbuszhoz tartozik, nem a helyi közlekedési vállalathoz. A troli és villamos vonalakon egységes, egésznapi menetrend van, ahol a főbb vonalakon szinte egésznap 15 percenként közlekednek a járatok. Igaz, vannak troli és villamos útvonalak, amik közös szakaszon közlekednek, ott nyilván sűrűbb a követés. De Szeged városszerkezete más, mint Miskolcé. Miskolcon az 1-es villamosvonal a legfontosabb és legforgalmasabb vonal, ezen utaznak a legtöbben. Ehhez képest folyamatosak a tömött villamosok, főleg délután, miután az 1A nem közlekedik. Nem kellene más, mint az 1A üzemidejét kitolni kB 1,5 órával.
Annak a hajnai egy irányba közlekedő 1-es járatnak mi az értelme??? Vagy annak a plusz két 9-esnek?
Adnák vissza a 101B-st inkább. Nem tudom mibe kerülne legalább csökkentett menetrend szerint közlekedtetni. Ha járna legalább minden órában egyszer már az is jó lenne... (de úgyse fog sajnos)
Ahol a forgalomtechnika engedi, miért nem járatnak csuklósokat? Tényleg az a fél kiló kenyér ára hiányzik a költségvetésből, amennyivel több e fáj egy csuklóst üzemeltetni, mint egy szólót?
Vagy ez pußtába kiáltott szó a mai eltorzult MVK-szörnyetegnél?
Ma a 7:18-kor Kandóról induló 21-esen, a Vasgyárnál majdnem utaslemaradás történt. Persze ehhez hozzátartozik az is, hogy a szóló busz majdnem negyede le van kordonozva, ilyen módon az országban egyedüliként, már 3 hónapja.
Csak elfelejtik hozzá tenni, hogy sehol máshol az országban nincs vasárnapihoz hasonló menetrend bevezetve. Vagy tanszüneti, vagy sűrített szombati menetrend van a nagyobb városokban.
Mindösszesen annyi indokolja hogy ma is szinte az összes ülőhely foglalt volt rajta ,mindez szólóba heringezést jelent ha minden igaz.A betérő 7 -es szintén fullon ,a bótnál kissé megkönyebbül de ott meg felszállnak rá a zsócaiak.
Érdemes megskubizni a búza csarnok előtti beálló kombót.Egy "tünemény" ez az együttes .)
Kazincyn már olyan tempóval mernek haladni hogy lexikont is ki lehet olvasni.
Csúcsidőt leszámítva nincs gáz de délután 17 körül "tokió feeling" mindenhol.
Reggel 07:20-kor továbbra is képtelenség felférni az 1V-re.
Viszont jó hír, hogy már második napja az 1V délelőtt több rásegítő plusz járművel jár biztosítva a 6 perces követést. Ugyanez igaz délután 4 után amikor az 1A megszűnik. Olyan 5-ig kitart. Utána 12. Sajnos 6 után a Bosch, Joyson műszakosok kitömik, olyankor még jó lenne ha menne az 1A.
Nekem a kedvencem az, hogy "nemcsak Miskolcon okoz komoly gondot a koronavírus a közösségi közlekedésben". Ilyen zsúfoltság mellett, ami a villamosokon is van reggelente, igazából a közösségi közlekedés okoz komoly gondot a koronavírus-járványban.
Bocs, de jól látom a képen, hogy valaki értelmi fogyatékos a kerékpárútra akarta építeni? Mert úgy látom ott van a beálló mögött 3 betonalap...
Azért ahhoz gratulálni tudok. Persze lehet, hogy meg is kezdték volna, csak már alapozás közben szólhattak a szerelők, hogy valami nem f..a, sok itt a megállóban a bicajos...
Szent Anna tér BE irány: a megállót nem a kialakított aszfaltos helyre tették, hanem elé, a járdára. Pedig simán eltért volna a helyén, nem hosszabb az új megálló, így csak lezárták azt a helyet...
Az nem lenne baj, ha pl. a Boon rászállna erre a témára és körüljárná normálisan. De az, hogy minden héten leírja, hogy kész, vége, összeomlott, csak a polgmármester tehet róla, az olyan, mintha unatkozó55 írná a cikket. Egy milliárdos médiakonglomerátumtól többet várna az ember. Egyfelől. Másfelől pedig ugyanennek a Boon-nak semmi baja nem volt a miskolci tömegközlekedéssel másfél évvel ezelőtt, pedig hát a mostani kész, vége, összeomlás nem 15 hónapja kezdődött (hanem inkább 15 éve), s nagyon is durván látható jelei voltak a mostani káosznak. Sőt: még csak a személyi folytonosság is abszolút fennáll. De akkor ez a kutyát nem érdekelte, akkor pont olyan cikkek születtek erről a kérdéskörről, mint most a Minapban.
Hát, ízlés kérdése, hogy kinek jobb egy hazugság, mint egy féligazság. Lehet mondani, hogy a cím némileg túlzó, de az is erősen szubjektív, hogy ki mennyi időt sejt még a tényleges összeomlásig. Mert a minap által is sokszor elsírt pénzügyi helyzet, és az abból finanszírozható szolgáltatás hosszú távú fenntarthatatlansága (gondolok itt arra, hogy az elégtelen színvonalra egyre kevesebb utas lesz vevő) törvényszerűen ide vezet.
szerintem a minapos nyaláson, miszerint ennek így kell lennie mindenki átlát egy bizonyos inteligenciaszint felett. de szerintem egy hazugság még mindig jobb mint egy féligazság, és ez úgy az élet sok területére igaz.
ha a minap azt nyomatja, hogy örüljetek, hogy ritkábban jár midnen, akkor legalább lehet egyet rajta mosolyogni vagy szörnyülködni kedv szerint hogy milyen lökött a cikk rója, de amikor olyan dolgokat kezd a boon meg tisztelt köre írni amiben amúgy van igazság is, mint hogy kevés a járat, majd ilyen totálisan nagy ferdítéseket tesznek bele, meg úgy rúgnak bele valakibe, hogy esélyt sem hagytak arra, hogy védekezzen, na az a gerintelenség.
a sajtónak nem ilyen sárdoblásról kéne szólnia, de láthatóan erre van igény
Ne nagyon menjünk ebbe bele, de a minap cikk meg a másik véglet. Persze ott nem stílussal van a baj, mert annak nem az utasokra váró negatív hatások bemutatása a célja, hanem a nyalás és a közvélemény megdolgozása. Szépen elhitetni mindenkivel, hogy ennek így kell lennie, máshol sem jobb. Más városok példáinak hosszú fejtegetése (mert nyilván minden miskolcit az foglalkoztat, hogy Debrecenben és Pécsett mi történik, és boldogabb lesz, ha megtudja, hogy ott sem jobb) mellett különösen tetszett, amikor arról ír, hogy a BKK is két lépcsőben módosítja a menetrendjét. A "korábbi munkaszüneti helyett tanszüneti menetrendet vezettek be" nettó hülyeség, amit valamelyest árnyal az a megjegyzés, hogy a jövő heti változások "szintén az esti időszakot érintik" (tehát a nappalit egyik sem? - ez sem igaz), de a legfontosabb az, hogy azt az apróságot következetesen elhallgatja, hogy a munkanapokon este 8 előtt a vasárnapi menetrend alkalmazása szóba sem került.
Egy következmények nélküli országban ebben semmi meglepő nincs, de ami még szomorúbb, hogy erre sok ember fogékony. Normális helyeken azért ezeket kiveti magából a társadalom, a közélet. De ez igaz egyébként az MVK-ra is... Bocsánatkérés semmi, korrekció talán majd jövőhéten.
Ha egy ügyes ügyvéd feljelentést tenne szándékos veszélyeztetés okán a cég/önkormányzat ellen, véleményem szerint komoly esélye lenne agyonperelni őket. Miközben sok üzletben ki van írva, hogy hány vásárló tartózkodhat bent egy időben, itt miért lehet szándékosan minél több embert zsúfolni egy járműbe? Értem én, hogy így költségtakarékos, de ebben a járványhelyzetben - normális helyen - vannak más szempontok is.
Az ami itt folyik borzalom!!!! 35 buszt 7-8 percenként kezdték el járatatni!!! 15 perc helyet!!!! Hihetetlen ez a cég szeneslapátra majd kukába való ez a cég!!!! A többi járattal mi van!!!
Ezek a ferdítések nem jók. Igaz ő 1-est írt, de a képen 1B van ami 62 perc múlva megy Berekaljára ahova pár éve ilyenkor 15 percenként a 69-es ment. Szánalmas. Közben autóval városon belül nagyon maximum 20 percen belül bárhol ott lehet lenni.
Menetrend szerint 17:10-re ért az 1-es busz a Felső Majláthi végállomásra. Vagyis volt 22 perced levegőzni/ akár sétálhattál is volna "haza" :) Amúgy a 16:12 kor a Tiszairól induló 1-es villamos, 16:45 re ér le Felső -majláthra, azzal pont el lehet érni a 16:45 kor induló 15-ös. Biztos csak egyedi eset volt, hogy pont elment a busz.
Nézzük a menetrendet( Felső-majláthról az indulások): 16:45 -15 17:10 -1 17:25 -5 17:30 -1
17:35 -15
Oké, hogy van egy 25 perces lyuk a 15-ös és az 1es között( Időben le kell érni majláthra és akkor nem kell várnod :) ), de 17:10 és 17:35 között 4 busz is megy a Majális park felé, ami jónak mondható.
Az 1A-st 16:06 helyett minimum 17 óráig járatni kell már holnaptól, de a legjobb 18:30 lenne. Jelenleg nem férnek fel a 12 percező 1V-re. Nem is értem ki találta ki ezt a szakmaiatlan egyben indokolatlan dolgot miszerint a csúcs kellős közepén elég lesz a 12 percezés mikor ezrek utaznak ilyenkor. Holnaptól azonnali változtatás kell.
A BKK nem vállalta a miskolcihoz hasonló teljes kordonozást, első ajtós felszállás felfüggesztését. De sikerült kompromisszumra jutniuk a szakszervezetekkel is. Így gyakorlatilag mindenki jól jár.
Kedves MVK, kedves Polgármester Úr, itt a követendő példa ha bevétel kell, meg fontos a bliccelők visszaszorítása:
jó, ez teljesen off dolog itt, és nem is akarok belemenni, csak azt mondom, hogy ha a helyi önkormányzat nyilvánvalóan képtelen rendesen működtetni a tömegközlekedést, ami az összeomlás határán van egyébként is, ÉS éppen felfutóban van a harmadik hullám, és az egészségügy is az összeomlás határán van, akkor talán, talán nem kéne tömegközlekedni, hanem inkább meg kéne ülni otthon a seggünkön. ez részemről a fél 12-es tele villamosra jött reakcíió, akkor nincs se csúcsidő, se műszakváltás.
szerintem összességében sokkal kevesebb szabály kéne, ha az embereknek lenne egy kis eszük.
de amúgy meg egy ilyen kijárási tilalom mihez lenne jó? Amíg ilyen kivételek benne lennének hogy boltba járás (amiket amúgy szeritnem rohadtul ki kéne váltani házhozszállítással az élelmiszerboltok esetében is, na midnegy) addig a retaldáltak úgy is fognak találni magyarázatot hogy miért mennek egymást elfertőzni, de legalább annak is rossz lelkiismeretet csinál, aki csak el akart volna menni teljesen ártalamtlanul sétálni egyet a hegyekben 1-2 szoros ismerőssel
másrészről meg elég utópisztikus gondolat volt a kezdetektől, hogy másfél évre mindenkit befalaznak otthonra, és max ha szerencséje van és olyan a melója, akkor kimozdulhat. Ezt idegileg nem lehet kibírni, vagy aki kibírja annak eleve valami hatalmas problémái lehettek még ezen vacak előtt is. És talán pont ezért kellene nem 12 percenként küldeni a villamost.
Egyszerűen ez a rövidlátóság csúcsa, hogy most valami teljesen minimális üzemanyagköltséget megspórolnak, aztán majd mondjuk ennek az összespórolt 10-20 millió forintnak lesz az az ára, hogy mindenkit kiutáltunk a tömegközlekedéstől, szupi.
más kérdés, hogy korábban is voltak hasonló húzásai az MVK-nak, aki láthatóan egészen minimális kontrolt kap a városháza felől, de akkor valahogy nem pukkant ki az örömtől a boon. Sőt, akkor még szép volt a villamos és működött a WiFi
tudja a fene. Úgy látom hogy a GTFS adatbáizist (a mobilon nem ezt használja) meg telejsen úgy maradt ahogy volt, és még frissítés után is lesz 1 nap, mire a google térkép átveszi.
Úgyhogy igazán várhattak volna egy kicsit ezzel az átalakítással, mert ez így ultra ciki, hogy még azt se lehet tudni hogy milyen menetrend érvénes
ezt amúgy a dkv-sok találták ki elsőnek kommunikációs szinten. ott volt, hogy a sűrítést előíró kormányrendelet után egy héttel ritkították a menetrendet, és ott is ezzel a dumával lett kimagyarázva hogy miért is felel meg a sűrítést előíró rendeletnek a ritkítás. És simán át is ment, nem lehet bele könti. csak aztán fene se tudja hogy hány rásegítő járat jár, amit aztán így felkenhetünk a hajunkra. Spoliler: zsúfoltásg amúgy persze hogy van
Másrészt meg értelmesebb lenne inkább vagy egyenletesen sűrűbben járatni a buszokat, mint egy indulásban két járművet is küldeni ha nam műszakos buszról van szó, vagy ha igen, akkor jelölni a menetrenden, hogy a második buszra is számíthatsz.
Az én tapasztalataim ma délelőtt azt mutatják, hogy valóban van, ahol nagy a zsúfoltság, például a villamosokon. De például a csuklós 14-es, ami 20 percezik, szinte töküresen ment. Ésszel lehetett volna ezt is csinálni.
Most kellene jól összefogni a sofőröknek és a szakszervezeteknek és 1 sztrájkot bejelenteni. Ha a mostani járműkiadásnak, szolgáltatásnak csak a 60%-a menne, komoly(abb) viszhangot keltene...
Aha. Csak más városokban nincs kordonozás már 3 hónapja, van jegyértékesítés, van járművezetői jegyellenőrzés, nem zárnak be a pénztárak be már 16:00-17:00-kor.
A menetrendek sehol nincsenek kicserélve, hogy is lenne...
A gond az hogy senki nincs kint az utcán nézni mi a helyzet. Senki. Se Veres, se Demeter, senki. Szégyen. Diósgyőrben sűrűbben jár a Volán mint az MVK.
A 35-ösnél legalább volt annyi eszük, hogy reggel 20 helyett 10 percenként járt. De már szavakat se találok, hogy melyik észkombájn meri egyáltalán kiadni ezeket a menetrendeket.
Fent hagyták a munkanapi menetrendet minden megállóban
A 101B járat nem is közlekedik mégse vették le a menetrendjét egyik megállóból sem.
Az utastájékoztatásban is komoly bajok vannak.
Nem gondolnak arra, hogy nem mindenki tudott a menetrendváltásról, és valaki ott áll és várja a 101B-t, mert elvileg a kifüggesztett menetrend szerint közlekedik?
Mondjuk elindul az Avasról a 35-ös. A Népkertig laza félház van, a Centrumnál már rezeg a léc, de a CB-s Józsi még megnyugtatja a startvonalnál ácsorgó Bélát, hogy még nem telt meg félig a busz. És akkor a Villanyrendőrnél felmegy 50%+1 főre a létszám. Ezután mit csinálnak? Beszólnak és indítanak egy plusz buszt? Honnan? Az Avasról? Az MVK telepről? Az mikorra ér a villanyrendőrhöz? Addig rezsiben közlekedik?
A kedvencem a tegnap esti Miskolc TV-s riportból az volt, hogy "Ha egy vonalon egy jármű 50%-os telítettség fölé telítődik, akkor azonnal többletjáratot indítunk" Szerintem ezt ők sem gondolják komolyan...
Teljesen kinyírják a közlekedést Miskolcon. Berekalja városrész gyakorlatilag tömegközlekedés nélkül marad, mert az óránkénti egy 1B járat nem tekinthető annak.
De a többi vonalon lévő ritkítások is felháborítók... Az 1-es villamos reggel 6 és 7 órakor 15 percenként, a 35-ös busz meg 20 percenként indul.
Gyakorlatilag az 1992-től 2006-ig közlekedő 1A-st hozták vissza, Felső-Majláth, és Selyemrét érintésével, logikusabb számozással, és ritkább menetrenddel.
Ha egy napig mérnék az utasszámot Diósgyőrtől Majális parkig, illetve Berekaljáig, akkor gyorsan rájönnének, de az 1-es szent és sérthetetlen...
Sokszor szállok fel Alsó-Majláthon az 1-esre, és az 1B-sre, elég egyértelmű a különbség, az 1B sokkal jobban ki van használva.
Amúgy a 101B-nek Berekalján nincs túl sok értelme. Ugyanúgy leszáll róla mindenki Alsó-Majláthon, mint a 69-esről, de cserébe délután simán érkezik 15-20 perc késéssel is a városból, míg a 69-esnél a késés egy ismeretlen fogalom volt. Persze az 1B-s is késik, de azzal Berekaljáról tovább is utaznak a belvárosba, tehát mindenképp ad egy pluszt.
A Majális-parki 1-es járatoknak járvány ide vagy oda semmi létjogosultsága nincs. Annak megszüntetése valóban időszerű. De a Berekalja felé közlekedő 1B járatok azonban nélkülözhetetlenek. A Majális-parkba az 5-ös és 15-ös járatok elég szép sűrűséggel közlekednek, Berekalján viszont óránként egyszer lesz autóbusz...
Azt kívánom lakjon ott autó nélkül aki kitalálta munkanapokon is a 60 percezést...
Legalább a 101B-st járatnák egy órában egyszer, és a 30 perc máris elfogadhatóbb lenne.
Szégyen és gyalázat amit csinálnak, azt kívánom nekik annyiszor keljenek fel éjszaka ahány indulást megszüntettek.
A 40 percező 7-esre nincsenek szavak még hétvégén sem, nem hogy munkanap a reggeli csúcsban. S mivel vasárnap lesz, ezért gondolom megy majd a szóló. :))
A 35-re így sem férnek fel, de legalább mehet 20 percenként. Egyébként ennek alapvetően is elhibázott a hétvégi menetrendje a reggeli 20 percezésével szombaton.
3-ason igen szép lesz a 30 percezés, gondolom tolja majd a 3A-st szokás szerint.
29-esen a hajnali műszakosok nem fognak felférni.
A nappali 35R műszakos likvidálása is ostoba döntés, hiszen ők változatlanul járnak dolgozni.
A reggeli 12 percező 1V egyértelműen kevés lesz Diósgyőrből, ahogyan délelőtt sem lesz elégséges az 1A nélküli 12 percező 1V.
A még Vasgyárban dolgozó műszakosok pedig átszállások hadára kényszerülnek. Érdemes lett volna meghagyni legalább pár db 2V-t,cserébe a kábeleket sem lopják darabjaira.
A 20 percező 14-es mint fő tengelyen közlekedő járat egyértelműen kevés lesz, pláne ha minden indulásban a 20-assal fog vonatozni. Elfogadhatatlan.
30 percező 16? Merész...
6-os reggeli csúcs 30 percezése elfogadhatatlan.
Szintén szép lesz a 30 percenként elmenő busz a Vologdán.
A hajnali és kora reggeli 54-es pusztítása nemes egyszeűséggel nonszensz.
A Kilián ellátottsága a 30 percező 21-essel kritikus. A 101B hiányozni fog...
Közben készült egy új megalló féle az AU2 útvonalán lévő szerviz útra BE irányban. Vélhetően ott fog járni az 53-as, vagy nem tudom. Sajnos elég idétlen megoldás lett, cserébe az ott kialakuló dugókban majd araszolhat.
Azért komoly teljesítmény, hogy ehhez az egész ritkításhoz több nap kellett. Ugyanezt pikk pakk bevezette az etalon Debrecen. Persze ott sem ilyen gyilkos fűnyíró elvek módján.
Nézzük a dolgok szép oldalát, hiszen Miskolcon minden nagyon szép, minden nagyon jól működik. Ezt a menetrendet 2 hétig biztosan kifogják tudni adni. Utána ezt sem, ha marad.
No de azzal a rengeteg sofőrrel mi lesz, az rejtély...
S ha ezt az egészet Pali bácsi hagyja, akkor lelke rajta, de ne csodalkozzon amit a nyakába kap...
Jelenleg alig van fizető utas. A most utazók közül nagyjából 40% 65 év feletti, 30% eü dolgozó, és kb 30% az aki fizet. Ezek közül is többen nem a legdrágább kombinált bérlettel utaznak.
Ezekhez jön a sok ingyenélő retek, akik összehányva befosva döglenek a járműveken. Vannak a további nonstop bliccelők akik maximálisan örülnek a kordonozásnak. Egy percig nem kell tehát csodálkozni, hogy a bevétel konvergál a nullához.
Ebben a rendszerben leginkább a még meglevő 30% fizető utas van szivatva minden úton módon. Na, ők azok akik hamarosan átülnek autóba vagy megoldják úgy hogy ne keljen a mocskos járműveken utazni.
És mára eljutott oda Miskolc, hogy egy átlagos munkanap nagyon kell örülni annak ha egy viszonylat 20 percenként jár. Az ma már sűrűnek nevezhető. Hát gratulálok. Igazi idióták hoznak döntéseket. Tapsvihar. És ha ehhez asszisztál a tisztelt Pali bácsi akkor meg is érdemli rövidesen bekövetkező vesztét.
már írtam akkor is, ha nem azt kommunikálják hogy megszűnik, hanem azt hogy átalakul, akkor fele ekkora felhbárodás lett volna, mivel akkor azok nem szóltak volna hozzá, akik nem is lehttek volna érintettek. meg persze ha a hozzá nem értő narancsbrigád nem szakérti meg talán mégjobb.
most egébként ha egy negyed éve nem szúrják el így kommunikációs szinten, így csökkentett üzemben elöbb ideiglenesen simán be lehetett volna vezetni, amit aztán véletlenül úgyhagynak. És akkor talán most is lenne egy értelesebb kszolgálása BErekaljának, nem csak óránként eg busz
A Szent Tehén 1-es buszhoz nem lehetett hozzányúlni. Gyakorlatilag emiatt a vonalhálózati átalakítást is sztornózták, pedig annak lett volna valami értelme. Most meg a kordonozás mellett jön a ritkítás. Vajon a fizető utasokkal mikor törődik bárki is?
ez a lezárás onnantól kezdve hülyeség, hogy nem attól lesz falaki beteg, hogy elhalad mellette valaki felrtőzött.
Másodszor is ez is fölösleges elképzelés, hogy a bsóuszbóvezetőt ennyie védeni kell, hiszen az utazok ugyanúgy emberek, akiket most egy kedvéért kisebb térrben zérnak össze egy adag csövessel, akik ugyanúgy felszállnak.
Egy éve pánik jelleggel indult ki ez a kordonozás, de már úgy látszik ezt a szakszervezetet kivéve mindenki kinőtt belőle
Nyilván tudod Te is, hogy a vírushelyzet csak egy jó kis ürügy. A kordon kiharcolása azért is volt fontos, mert ugyanannyi pénzért kevesebb munkát kell így elvégezni.
Nem kell kommunikálni az utasokkal
Nem kell jegyet ellenőrizni
Nem kell jegyet árusítani
Nem kell beavatkozni ha probléma van
Nem kell jegyet érvényesíteni ha nem működik a lyukasztó
Feltették a csodás új menetrendet. Az 54-esnél persze hogy a 06:05-öst veszi ki amin a legtöbben vannak. A 06:18-ast meg meghagyja amivel egyik kórházi dolgozó sem ér be. Gratulálok. Itt tényleg mindenki hülye. Pali bácsi remélem intézkedik.
A járművezetőknek, ellenőröknek fel kell ajánlani, és egy hétvége alatt ki lehet települni az MVK-hoz, beoltani azokat akik kérik. Szerintem aránylag nem lenne túl nagy szám, főleg azért, mert a krónikus betegek egy részét közülük már lehet beoltották azóta. A nem krónikus betegek/fiatalok közül azért lenne érdemes, mert adott esetben ők ugyanúgy terjeszthetik az utazóközönség felé a vírust, pláne mert nem maszkban vezetnek.
Nem hallom a szakszervezet hangját most nálunk, úgy fest, szerintük két szalag meg egy A4-es papír minden problémát megold. :( Pedig ha anno a kordont ki tudták harcolni, ez is működhetne.
Nemcsak a pánikkeltő híreket kéne olvasni, hanem törekedni kéne az összefüggéseket megkeresni, és ésszerűen gondolkodni, nem kapásból mindent elhinni. Vajon a szintén csak egy plexivel elválasztott bolti pénztárosok, banki alkalmazottak, - de hogy tömegközlekedéshez kapcsolódó is legyen: a Volánbusznál a távolsági és helyközi járatokat teljesítő járművezetők - akiknek még plexijük sincs - , vagy a járműről járműre szálló ellenőrök, kalauzok is ilyen tömegesen dőlnek ki, hogy 1-2 emberen múlik az összeomlás? Vegyük már észre, hogy ez nagyon nem a dolgozók tömeges megbetegedéseiről szólt ez a megkérdőjelezhető igazságtartalmú hír, hogy leállhat a 2-es metró, és alá is lett pár hsz-al lentebb támasztva, hogy miért nem. Egyébként a BKV/BKK-nál dolgozik sacc/kb. bő 10 000 ember, abból elvileg 181-en koronásak jelenleg ha hiszünk a híreknek. Ez még a 2 %-ot sem éri el, szinte semmi.
Persze, hogy megbetegednek! Mert szünetben egymástól 0.5m-re cigiznek, trécselnek. Nem az utasoktól kapják el, mert a metró menetirányító, és nem vezető, életében nem kontaktolt utasokkal. A kazincbarcikai Volán járatokra 100-ával szállnak fel az utasok és ott nem, hogy kordon, hanem plexi fülke sincs. És jegyet is ad a sofőr, mert kell nekik a bevétel! Az MVK-nak is kéne a bevétel, de kordonozással, első ajtós jegyellenőrzés és jegyeladás nélkül nem fog összejönni.
Teljesen igaza van, semmi szükség a kordonra. A buszon még csak csak, de ott sem indokolt. Ha annyira félne mindenki ettől a kitalált vírustól akkor felvennék a maszkot ami megint csak kakit sem ér. Úgyhogy meg kell szüntetni és törekedni a bevételre az első ajtós felszállással.
Biztos ez? A honlapon nézem az utazástervező és ott szó sincs erről. Hétfőre értelemszerűen az ünnepnapi van kiadva, bár ott is van elírás, mert pl. a 7-es érintené az Auchant, de gondolom nem fogja.
Látom, nem tudsz elszakadni ettől a kordontól!!! Olvastad, hogy még 2 metróvezető beteg lesz, leáll az M2 metró??? Még mindig nem kell a kordon??? Hihetetlenül önfejű vagy ..Én se örülök neki de ez van ezt kell szeretni!!!
Lehet, hogy végül itt is belenyúlnak mert pl az 1A-ra igen sűrű menetrendet hoz, a 2V nem közlekedik. Viszont problémás hogy az utolsó 1A 16:06-kor indul, a csúcs kellős közepe előtt megmarad a 12 percezés... Természetesen az 1V-1AV így rendben lesz többé kevésbé.
A 35-re ha minden igaz a munkanapi menetrend marad.
Viszont az 54-nek továbbra is csak a 2 műszakos indulását mutatja ami hatalmas probléma. Ha nem is egész nap, de csúcsidőkben mindenképp indokolt a járatása. Majlathról mindenképp szükséges a 06:05-ös indulás. Akár 2 busszal is.
MVKának egy kicsit gondolkodnia kéne..., pl én így csinálnám, hogy üzemkezdettől kb 8:30-ig tanszüneti menetrend és 12:30 - 17-ig. A között és utána lévő időszakban vasárnapi. MVK logika sincsen, ha egy kicsit gondolkodniuk kéne dolgokon, de legtöbbször nem gondolkodnak, mert az egészet nem a szakma hajtja.
Az MVK is reagál, szokás szerint vállalhatatlanul. Holnaptól bevezetik egy az egyben a vasárnapi menetrendet.
Nonszensz, elfogadhatatlan. A 15 majd 12 percező 1V önmagában egyértelműen nem lesz elég, de az 54-es abszolút nem járatása szintén felfoghatatlan és felháborító, mindezt annak tudatában, hogy külön kérte Veres annak sűrítését a reggeli csúcsban.
Itt tényleg mindenki ennyire hülye? Veres meddig tűri még ezt az ámokfutást amit ezek itt jó pénzért össze hánynak?
Az 1V-nek azonnal egyedi menetrend kell, ahogy az 54-nek munkanapi szerint kell járnia. A többibe bele se megyek mert nonszensz.
Amíg nem szakmai, hanem kizárólag politikai érdekek és a sajtóvisszhang nyomása mentén tesszük a dolgokat, addig ez a káosz lesz. :(
Nem irigylem én senkitől sem az oltást, főleg azoktól, akik még ilyenkor is sok emberrel érintkeznek, de ez az egész bohózatba illő. Noha elég érdekes, hogy a BKK/BKV gyakorlatilag 24 óra alatt átnyomta az érdekét a bürokrácián, addig mindez a tanároknak december óta nem sikerült.
Miskolcon még májusban is lezárás meg szalagozás lesz... Jó, hozzáteszem, hogy nagyjából most van az a helyzet (ha a számháborúnak hiszünk), amikor valamelyest indokolt és védhető a lezárás. Tehát ezt az intézkedést nem másfél hónapja, hanem kb. 2 hete kellett volna meglépni először, amennyiben nagyon ragaszkodunk hozzá.
ez az oltási elsőbbség kezd szerintem komikus lenni. Először ugye vita nélkül be lettek oltva a kórházi dolgozók és az idősotthonok, de ez után meg a második körben mindenki rohadt fontosnak érzi magát. Úgyhogy legyenek előbbre véve a bolt dolgozók, rendőrök, buszvezetők, forgalomirányítók, elhízottak, vasutasok, tanítónők, óvónénik, orvostan hallgatók, idősek, cukorbetegek, aszmások, boldogok és boldogtalanok stb... ez már nem sorrend, egy akkora halmaz lett így követelőzés szinten definiálva hogy az már komolytalan. Most meg akkor megünnepeljük hogy a bkv-sok soron kívül kapnak.
a metrónál nem a vezetők fogynak, hanem a forgalomirányítók, akkoknak a létszáma meg a járatsűrűségtől független. egyébként elég ironikus hogy a bkv nem engedi a home office-t az iradoai dolgozóknak, na mindegy.
Halvány elképzelésem sincs hogy mekkora az igény az éjszakai közlekedésre, de pár dolgot érdemes fogyelembe venni
valszeg ugyanilyen megfontolásból indul pl fél négykor vonat Hidanémetibe. A szerelvénynek vissza kell jönni, úgyhogy az oda út sem spórolható meg. de amúgy ki a fene utazna akkor vele? Hol van ilyen ratardált munkaidő?
nem csak a villamos tárolása a baj, sőt az csak a kisebbik, a járművezetők miatt is lehet hogy nincs értelme kiszedni a villamost. Ha az éjszakai műszakost nem lehet teljesen megszüntetni, akkor az költségek szemontjából már teljesen mindegy, hogy a vezető fizetetten jár 1 utassal, vagy fizetetten alszik valahol. A vasúton és a HÉV-en is elég sok az ilyen sajnos, hogy pl 3 óráig nem csinál semmit a vonatszemélyet éjszaka, de ugyanúgy kapja a fizetést. Akkor már legalább járhatna, a villamos energia olcsó.
akiknek elég embertelenül korai tud lenni a műszakkezdés azok pont a buszvezetők, nekik szükségük lehet simán egy ilyen 3 órai járatra munkába járáshoz
Régen azért nem csak melósok járnak. Vannak olyan éjszakai bagjok mint én, bár ennek az előző gondolatmenetez semmi köze ;)
Ez a BKV-féle leáll a 2-es metró ha még valaki elkapja - sztori inkább amolyan hangulatkeltésnek hangzik. Ha tényleg annyira sok a koronás járművezető Budapesten, akkor sem ez a megoldás, hanem olyasmi, hogy a hálózat teljes területén a tanszüneti menetrendről átállunk mondjuk hétvégire, vagy bizonyos vonalakon ahol a forgalom megengedi, mondjuk 8 percesről 10 perces menetrendre átállni (csak példák), de semmiképp se ez, hogy akkor egy tollvonással leállítunk egy egész metróvonalat.
A másik, amit nem tudok szó nélkül hagyni, ez az eltúlzás, hogy "bezár az ország", "teljes lezárás", stb., Nem az első vagy aki így írja a topikban. Az, hogy az éttermek-mozik-szállodák-egyetemek-középiskolák mellé most még bezártak az általános iskolák, ruhaboltok, a fodrász-műkörmös, meg még egy-két apróság, az nem teljes lezárás. Áruházak, piac, orvosi ellátás, ügyintéző hivatalok, stb. ugyanúgy rendelkezésre állnak, ugyanúgy van élet az utcán, köztereken, lehet jönni-menni. Nincs nappali kijárási tilalom és társai. Tudom, hogy a hírportálok is ilyen címszavakkal kommunikálják, de próbáljuk már használni a szemellenzőt. Pár nap után az átlagembernek fel sem tűnik, hogy volt szigorítás.
ON
Visszatérve a miskolci közlekedéshez: az éjszakai járatok létjogosultsága kapcsán, talán az lehet a válasz, hogy előfordulhatnak Miskolcon lakó, ám nem Miskolcon dolgozó, és naponta távolra ingázó utasok, ha nem is sok. Például Budapest felé 3:25-kor, Hidasnémeti felé 3:44-kor, Sátoraljaújhely felé 04:18-kor indul vonat. Az első kettőhöz, ha a város túlsó részéről kell kimenni, akkor adott esetben még 3 óra előtt el kell indulnia az utasnak- a 2:35-ös villamosos példánál maradva. Nyilván a Tiszai felől valószínűleg tényleg nem jön 2:35-kor senki, de annak jóvoltából, hogy a kocsik kinnaltatását megszüntették, értelemszerűen muszáj kimennie a villamosnak, hogy pl. 3:20-kor (csak példa, nem tudom ez-e a párja) tudjon jönni visszafelé, amin már lehetnek munkába indulók. Egyébként is, hajnali 3-kor ugyan hova máshova indul el tömegközlekedéssel valaki "békeidőkben" is, ha nem munkába tartva? Amúgy engem is érdekelne, hogy ki milyen indokot vizionál erről, ha esetleg mégis hülyeség a fenti indok.
A teljes lezárás második napján is túl vagyunk lassan. Nézzük, hogy az MVK-n kívül elkezdtek e mások kordonozni és járművezetői jegyellenőrzést felfüggeszteni? Úgy néz ki a válasz: NEM!
Az MVK-nál? Minden változatlan. Fent vannak a kordonok, bár egyre viseltebbek. Folyamatosan találkozni jegy, maszk nélküli koszos, büdös utasokkal, csövesekkel, a buszokon és a villamosokon is, akiket nem küld le senki sem. Csodálom, hogy van még fizető utas.
De cukker vagy egyem szíved te állat, te is csak akkor bújsz elő mikor tudsz fogást találni valakin. DE egy okos ötletet meg tapasztalatokat véletlenül sem osztanál meg, mikor hétvégén elmegy előtted a sűrű 35-ös ami épp csatlakozna egy másik járathoz,de az is 1 perc híján elmegy... Ja tudom, mert te kényelmes foteledből, meg még a kocsival is jársz wc-re annyira érdekel téged ez a MVK... Okoskodni és nagy nagyképűsködni persze elő kerülsz. Neked is jó ez úgy látom. Akkor szüntessünk meg mindent... Meg emeljük a bérletek árát és együtt élvezkedjük a dolgokon, hogy a kiba...ot menetrend csak dísznek van fel rakva, mert számodra az alja nép ezt érdemli.... nem is ragozom tovább ezt a moslék dolgokat....
Azért ne essünk túlzásokba. Van utas, csak nyilván nem két csuklósbusznyi és nem egész éjszaka, a város minden részén.
Azt értem, hogy este 10 órakor vannak a műszakváltások a Boschban, a Joysonnál, egyéb helyeken, és ezért vannak járatok egészen este 11-ig, de hajnal 2:35-kor minek jár a villamos? Olyankor utcán nem lehet senki, műszakváltás sincs...
Ide nem csak midi busz kellene hanem kellő szakértelem és dolgozni akaró emberek. Bár őszintén megmondva, ez a város jobbat nem is igazán érdemel. Amilyen gondolkodási problémák ebben a városban vannak, kimondottan ritka.
Akkor neked tökéletesen megfelel az ami van, ide jössz okoskodni.
Rengeteg olyan súlyos és hibás döntések vannak jelen pillanatába és ezzel úgy néz ki, hogy Veres nem tudja kezelni a dolgokat. A visszafelé mutogatást viszont az elődöktől kitűnően meg tanulta. Az előző város vezetőit miért nem vették elő, ha annyira nagy baj van???
Az ilyen értelmetlen behányások miatt szabad még itt mindent sajnos.
Csak egyszerűen kérdezem, csak hogy talán megértsed. Ki hagyja jóvá az MVK terveit? Kinek az aláírása kell hozzá? Mégis ki tud ellene tenni? Veres Pál. Egyszerű ez. De persze, humorizáljuk el a témát. Néha járjunk ki az utcára, csodákra képes, persze tudom, az íróasztal mögül minden szép minden jó.
Értsük a filozófiádat.:ha valamelyik miskolci ipari üzem sok selejtet termel, azért is a Polgármester Úr a hibás, sőt ha nem esik az eső azért is, ha sok esik azért is?
"Így valószínűleg még ritkábban fognak járni a járatok sőt lehet hogy így éjszaka nem is lesz járatok."
Már négy hónapja van kijárási tilalom Miskolcon (is) este 8-tól reggel 5-ig.
Tehát négy hónap gondolkodási idő kellett az illetékeseknek, hogy rájöjjenek arra az egyszerű összefüggésre, ha nincs utas, akkor járat sem kell.Annak a pár fehér hollónak meg elég lenne egy taxit bérelni....
Szombat, családi, segély, fizetés, 2 nap múlva lezár az ország, de az 1-es villamos változatlanul 15-12 percenként jár éppenhogy nem utaslemaradással. A vírus kellős közepén (bár normális esetben is!) biztos jó dolog nem besűríteni az amúgyis tömött villamosokat?
Az MVK-nak erről persze fogalma sincs, de hogy Veres Pál ezt így ilyen szinten telibe szarja, na az gáz.
Nem luxus, hanem ésszerű. Sajnos olyan állapotra lettek lezüllesztve ami mellett inkább érdemes elengedni őket.
A nagy részében az ablakokat nem tudod kinyitni mert évek óta nincsenek pótolva a letört fogantyúk, a beltér undorító, az összes csuklója elemeire rohadva, ezáltal vonszolja maga alatt, télen a havat begyűri az utastérbe, folyamatosan differenciál gonddal küszködnek ami nem olcsó, nagyon durván szét vannak rohadva, még azok a példányok is amiket azért foltozgattak és a motorról még nem beszéltünk meg a többiről. Szóval mennek ameddig mennek, ezeken egy teljes vázcsere, komplett belső és motorikus felújítás segítene, amire se szándék, se pénz, főleg az utóbbi. Irdatlan pénzt emésztene fel. Egyedül az szól mellette, hogy alacsonyladlós. Manapság a prioritás nem az ap., hanem a kiadás. Ami mozog az kimegy, pedig rengetek kocsinak semmi keresnivalója nincs kint, akár CNG akár Neoplan.
Járnak még magaspadlos buszok? Mert ha igen, akkor luxus hagyni lerohadni a neoplan állományt. Oké, értem én, hogy már 15 évesek, de talán még vállalhatóak lennének normál karbantartás mellett.
Drágának is számítottak akkoriban. Sötétített ablakok, komfortos ülések, elektromos jegykezelő, klímaberendezés... mekkora minőségi ugrás volt ez annak idején.
Es miközben ezt írom, csúcsidőben, itt ment el előttem a szóló 1-es. Hát igen, 15 év csak eltelt.
Micsoda esemény volt ez anno, és milyen újdonságnak meg komfortemelésnek számítottak akkoriban. Aztán nézzük meg, mára hol van ez az állomány, és a maradék működőképes kocsi milyen állapotban van. :(
Igen. Amiből megtudhattuk, hogy eszük ágában sincs kordont bontani meg jegyet árulni a veszélyhelyzet végéig. Meg gondolom még utána sem pár hétig amilyen "gyorsan" őrölnek a malmok.
Elmondhatjuk, hogy már nem Budapesten, hanem Miskolcon a legkönnyebb és legveszélytelenebb bliccelni. Főleg, hogy most már rendészek is állnak az ellenőrök mellett rikitó mellényben. Az előző megállóból ki lehet szúrni őket.
Most olvasom, hogy Győrben is küszködnek a tömegközlekedéssel, ott is forráshiány a probléma. Csak hogy lássuk, hogy mindig lehet rosszabb, a Volánbusz, mint a helyi tömegközlekedést bonyolító cég, azt találta mondani, hogy azzal is lehet spórolni, ha hétvégén egyáltalán nem járnak a buszok... Egy Győr méretű városban, jegyzem meg.