Sziasztok! Vásároltam egy 100 literes inox bortartályt (EZIOINOX márkanévvel). Az úszófedél behelyezésekor derült ki, hogy annak a mérete 2,5 cm-rel kisebb, mint a tartály belső átmérője. A korábban vásárolt hasonló tartályokon az úszófedél szinte hozzáért a tartály falához. Találkozott már valaki esetleg hasonlóval?
Ott az átváltó, amit linkeltem, még 15-ös sincs. Ebből akármennyi cukorral csak silány bort tudsz csinálni.
Amúgy semmit nem KELL átváltani semmire, mind a cukorfokot mutatja, csak más skálán. Ha megtanulod, hogy a 17-es brix mennyi, meg a 21-es, meg a 24-es, akkor máris tudsz viszonyítani. 1 kg cukor 100 l-t kb 0,6 fokkal emel, a megengedett maximum 2 fokos emeléshez 3 kg/100 l kell.
A refraktométer egy praktikus segítség. Én azonban amikor van már mustod, fokolóval ellenőriznék mindent. A 17es brix nem tűnik túl soknak. Lehet hogy az nem is annyi hanem több.
van egy átváltó, csak összekeverték a táblázat rubrikáit: ahol az látod, hogy "brix", oda írd be a magyar mustfokot, és megkapod a brix értéket ott, ahol "KMW" van. Ha meg brix-röl akarsz magyar mustfokra váltani, akkor írd be a "KMW" alá az értéket, és a "brix"-nél megkapod a magyar mustfokot.
18,5-ös magyar mustfoknál már értelmetlen a felcukrozás, mert abból kb 12 alkoholfokos bort kapsz, ha szárazra kierjed.
A refraktométernél arra nagyon kell ügyelni, hogy ha frissen került ki az anyag a darálóból, akkor levegös lehet a lé, így nem a pontos értéket fogja mutatni.
Kaptam egy refraktométert és azt szeretném kérdezni,hogyha a mustot mérem,a Brix értéket átkell számolni vagy aszerint kell felfokolni majd a mustot a megfelelő fokra? Választ előre is köszönöm.
Azért kedvelték a murcit, mert kén nélkül "borászkodva" a "tavalyi" boraik szüretre már megpimpósodtak, már ha kitartottak egyáltalán szüretig, ezért alig várták, hogy jöjjn az újbor. A murci nagyon veszélyes, ha még van benne maradékcukor, mert a szénsavval és az alkohollal bódító elegyet alkot, már annak, aki meg bírja inni. Én pl. utálom.
Bár még nem sikerült a Zalagyöngye borát elkészíteni de már 2x vettem pektinbontó enzimet. Ha máshogy nem így támogatom a gazdaságot.
Ősszel-tavasszal kerítve lesz terület és talán még 1 évet kap Zgy...utána új telepítés (nem regisztrált terület így saját "szórakozásra")
Addig is az Aletta levén ismerkedem a fehérbor készítés rejtelmeivel. Ma felraktam a tömlős úszófedélre egy kotyogót és a fedelet pár centivel föntebb rögzítettem. Icipicit "csíp" de már határozott bor íze van. Azért azt nehezen tudom elképzelni mit kedveltek eleink a murcin... egy kis korty bőven elég belőle.
A Zweigelt mustja brutál jó lett csak borzasztóan kevés - hadakoztam az őzekkel/szarvasokkal - volt olyan tőke aminek a hajtásait 20-25 centisen 3x rágtak le. Remélem valahol kitör a tőke mert nem valószínű, hogy beérnek a vesszők.
Ami megmaradt abból a szarkák, rigók lakmároztak. Még a háló alatt is.
Szóval ahogy írtad a múltkor mikrovinifikáció lesz...illetve majd csak cseppenként pipettából fogyasztjuk...
A hegyvidéken 2 héttel később "történik" minden az Alfölddel összehasonlítva így lehet tudok még venni kékszőlőt.
Nem inkább próbálom felmérni a meglévő kádkapacitást, hogy mire is lehet elég.
Van "csináltatott" 10 hl-es ami 60 cm magas így könnyebb felönteni a szőlőt zúzás-bogyózáshoz. Van még 2 normál 1000 l-es (kb. 1 m magas) amit lehet érdemes lenne "lecserélni".
Ugyanez a helyzet a hordókkal...
Még nincs "érlelhető" szőlőm/borom de pár év múlva az is lehet és akkor az 5 hl-es hordók is nagyon nagyok lesznek.
Bogyózva-zúzva szerintem kb 0,9 lehet, de ez csak durva becslés, mert én sosem méregetem, az alapján saccolom, hogy mennyi vödör kell egy 500-as kádamhoz, hogy színig legyen.
Egy vegyes, kb 30 éves ültetvényről van szó, fajtákat tekintve a legtöbb benne bianka és cserszegi, de akad benne irsai, zalagyöngye, meg pár tőke piros szlanka is (ebből volt 3 teljes sor is de azt kivágtam, semmire se jó kb). A termőhely pedig a Gödöllői dombság, konkrétabban a Kókai Felsőhegy nevű lankás puszta :)
Van egyébként egy kevés vörösborszőlő is közte, azokat külön szüreteltük és idén először megpróbálok vörösbort erjeszteni belőle de mindössze kb 20 liter, nemrég leszedtem a héjról és üvegballonba tettem, még édes és kicsit szúrós de amennyire érzem még dolgozik, remélem kierjed rendesen szárazra.
Rendben, köszi a tanácsot. Rothadás érintette a termést kissé, igyekeztünk kiválogatni de előfordulhat hogy keveredett bele pár bogyó. Katica is biztosan volt benne, láttam a darálón egypárat. Törött magra nem gyanakodnék, préselve egyáltalán nem volt. Mindenesetre a napokban átteszem a tiszta tartályba és eldobom a durva seprőt - kénezzem is le egyből, vagy várjam meg amíg még az utóerjedés teljesen megáll?
Ha kénezés és ülepedés után is marad a kesernye, de se nem ecetes, se nem tejsavas, akkor próbálj deríteni vizahólyaggal vagy kazeinnel, esetleg olyan anyaggal mint a Harmovin, de előtte mindenképp mutasd meg egy borász szakembernek.A keserűséget okozhatja a túl sok törött mag, a rothadt alapanyag, de akár a sok harlekinkatica is, amibelekerült. Amúgy sokan keserűt mondanak más ízekre is, ezért nézesd meg okvetlenül mással is. Viszont az ülepítés csodákra képes, amint lehet, szedd le a söprüről.
Hi, a frissen kierjedt fehérbort keserűnek érzem, ez korábbi években nem volt, mitől lehet? Gyanús uszadék is van a felszínén ami a zajos erjedés habja után maradt ott, ez se tűnik normálisnak. Picit még szénsavas tehát talán utóerjed még, de már alig. Mi vele a teendő, várjak, vagy van valami egyszerű megoldás vagy főzessem le?
Egyre több játszóteret borítanak be használt autóabroncs-őrleményből készült 50x50 cm-es, kb.5 cm vastag gumilapokkal.
Én az udvar egy részét fedtem le ilyenekkel az unokáimnak. Két lap kimaradt, azóta ezeket használom hordómosásra, remekül bevált. A lapok felületét színezik, de nem fog be semmit, a színét nem engedi.
Amúgy nekem van mosóállványom 4 görgövel, de azt csak a rozsdamentes egycsapos tartályok mosásához használom, a biztosítópöcök fixre benne van, mert a kis fahordókat (2-500 l) ha még használnám és mosni kellene, akkor túl magasra kellene emelni az állványra, a gumira meg csak rágörgeted.
A 300 liter csak olyan "iránymutatás" mert annak van már olyan 70-80 kg súlya aminek mozgatása nem tartozik a leányálom kategóriába, lehet ha lenne 225 literes hordóm azt sem szeretném leemelni az ászokról meg mozgatni.
Tisztító ablak? Én csak ajtóról hallottam. Ablak ritkán kerül alulra, max kívülről nézve a szuterénben.
De a viccet félretéve: ajtónak ott és akkor van értelme, ha a hordó mozgatása bármilyen okból nehéz lenne egy ember számára (mert a hordómosás sosem várhat holnapig, amíg a haver/sógor/öcskös rá nem ér. Viszont egy szállítóhordó (ez most a hordó méretére utal, nem a funkciójára) fenékdongáit nem úgy választják ki, hogy kellően szélesek legyenek, tekintettel arra, hogy az ajtónyílásnak a középső fenékdongában kell lennie, nem lehet/szabad, hogy két, vagy több dongát érintsen.
Amúgy kisebb (egy-kétszáz literes) hordónál teljességgel megfelelő az autógumi.