Keresés

Részletes keresés

márne Creative Commons License 2011.02.01 0 0 251

Ja!

És volt lovász kiképzés is. Arra már nem emlékszem hol (talán Kiskunhalas?). Hegyeshalmon még volt ló, egy pár. A lovásznak már nem engedték meg, hogy nyeregben menjen ki, így a lovasjárőr szekérrel zötyögött ( az osztrákok nem kis meglepetésére). Voltak kutyák is, de a kellő foglalkozások hiányában a határsértő simogatta a fejét. A szájkosarat nem lehetett levenni róluk abban az időben. Akkoriban került oda egy tiszt és ő szerette volna rendbe szedni a kutyákat, de engem felvezényeltek Pestre, így nem tudom lett-e valami belőle. Tűz parancs nálunk már nem volt. Ill. csak,ha az életedet veszélyeztették volna. Volt még őrtorony, de már arra sem lehetett felmenni (az állapota is olyan volt). A nyiladék a határon még meg volt, de már benőtte a facsemete, bokor), aknákról meg szögesdrótról már nem is beszélek.

Előzmény: apojani (247)
márne Creative Commons License 2011.02.01 0 0 250

Gyakorlat!

Pécsre vittek minket és minden tüzelőanyaggal (gáz, olaj, szén) működő kazánt bemutattak nekünk.

A szenes valami régi gyárban lehetett. Nem volt semmi! Egy régi gőzmozdogy törzse volt beépítve az üzemben!

márne Creative Commons License 2011.02.01 0 0 249

Nem volt hülyeség!

Siklóson képezték a szakácsokat és a fűtőket országos szinten. Nekünk Pécsről jött civilek oktatták, és a vizsga után kisteljesítményű kazánfűtő bizonyítvánnyal a kezünkben távoztunk. Persze voltak olyan ökrök akik dacból nem tanultak, ők meg is buktak. Mi meg kaptunk egy képesítést a civil életbe.

márne Creative Commons License 2011.02.01 0 0 248

Szia!

Utána néztem, és én 90/4-es vonulás voltam (így nem találkozzhattunk). Mi voltunk az első vonulás, akik egy évre mentek. Gondolhatjátok, hogy vigyáztak ránk! :-)

Előzmény: tojás68 (246)
apojani Creative Commons License 2011.02.01 0 0 247

Ez tetszik :-)

Fűtőkiképzés :D

És erre rááldoztak egy szakkiképzési időszakot? Hol gyakoroltak?

(Csak megjegyzem, hogy az un. lovaskiképzés is kb. 3-óra volt nagyrészt városi srácoknak!)

Az én fűtőkiképzésem abból állt, hogy amikor kikerültem az őrsre az "öreg" örsellátó megmutatta hogyan kell feltölteni a napi tartályt és hogyan kell beindítani az olajkazánokat. A többi részhez úgysem volt szabad nyúlni.

Előzmény: tojás68 (246)
tojás68 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 246

Szevasz márne!

Te mikor voltál siklóson fütő kiképzésen?

Én 87-ben vonultam siklósra.

üdv:tojás

Előzmény: márne (205)
axley Creative Commons License 2011.01.31 0 0 245

érdekes , hogy annak idején nem volt annyi allergiás ember, mert a lószőr matrac előhozott volna minden nyavaját. de lehet hogy nem tudtuk mi az.   nincs mentség a szalámi lopásra. ma már úri katonák vannak, légkondi.... terepjárók, végül is jobb így biztos, bár szerintem fölösleges pénzkidobás.  délelőtt gyalogsági ásók festése, délután a főtörzs kertjében krumpliásás ugyanezekkel az ásókkal, meg sem száradtak.  normális dolog ez.  na ez meg volt nekünk. volt 1 tabi nevű hadnagy aki őrségeligazításon ecsetelte- kicsit ittasnak tünt-  hogy milyen módon lehet vkit gumibottal jól elverni hogy ne látsszon a nyoma. .  ha valami jó lehetett a másfél év alatt, hogy jó néhány barátság alakult ki... na nem mérgelődök,,,,jóéjt

tojás68 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 244

Szevasztok!

Én 1987-89.-ig voltam határőr,alapkiképzés és szakkiképzés után kerültem Beremendre.

A szakkipzésem füttő volt,ha jól emlékszem 89 -en voltunk.

Sajnálattal látom,hogy így tönkre mentek az épületek.

A szakasz parancsnokom Vaj hadnagy volt.

üdvözlet mindenkinek.

Előzmény: Törölt nick (214)
apojani Creative Commons License 2011.01.26 0 0 243

Jó láttad (téliszalámi) de volt rá mentségük!

Mivel nem gyakoroltad a tanultakat talán nem is tudsz róla de voltak olyab élelmiszerek amiket NEM kértünk hanem kötelezően, norma alapján küldtek! Többek közt ilyen volt a téliszalámi, a gyulai, a turista és még egy jópár. Mivel ezeknek a zsírja idővel kicsepeg ezért ezeknél havonta el lehetett számolni bizonyos százalékort természetes veszteség címén. Magától értetődik, hogy egy nagyobb létszámú örsnél nagyobb lehetett ez a súly, ami ha megmaradt csak nem dobják ki ;-)

Már csak azért sem mert esetleg úgy járt volna az őrsellátótok mint én :-)

A második ker.pk.fenyítést (ami majdnem OPK volt de visszaküldték ker. hatáskörbe) a turista szalámi miatt kaptam. Az történt, hogy a fiuk nem igazán szerették de muszáj volt néha-néha kiírni kajára mert küldték a következő szállítmányt. Egyszerűen sajnáltam kidobni az egész rúd turistákat és odaadtam a kutyásoknak, hogy majd a kutyák örülnek neki ;-) Ők beosztották, de mit ad sten, jött egy állategézségügyi ellenőrzés a ker-től és megtalálták a kutyakonyhán!

Állítólag az OPK-n körbehordozták a "bűnjelet" avval, hogy a Felsőszentmártoni őrsön olyan jól megy, hogy turistával etetik a kutyákat :D

Az volt a szerencse, hogy én az egész katonásdit csak kiröhögtem. Tudtam, hogy az idő nekem dolgozik ;-) !

Előzmény: axley (242)
axley Creative Commons License 2011.01.26 0 0 242

nálunk már valami lovász nevű fazon volt, ha jól emlékszem. de ezek mind egyformák voltak. szerintem családi problémáik lehettek, ezért élték ki magukat így. Azért a pár forintért amit kaptunk " zsoldként" piszkálták a népet, a szülők és a barátok küldtek be csomagokat a katonáknak,  a hivatásosik meg vitték haza a pick szalámikat,láttuk saját szemünkkel. ennyit ezekről a keménykezű, alkoholista alakokról./ tisztelet a néhány kivételnek/ .

apojani Creative Commons License 2011.01.26 0 0 241

A kerületparancsnokunk!

Kissé kutakodtam (tényleg fiatalít az emlékezés ;-)!   ) és találtam egy hivatalos(!) képet a kerület pk.ról.

http://www.zmne.hu/Forum/04negyedik/hiradok_.htm

Ha rákerestek a gerencsér névre megtaláljátok

És higgyétek el ezen a képen még "mosolyog" ;-) Gondoljatok bele ha valaki így néz egy hivatalos képen akkor milyen lehetett az életben :-(  Igazi vaddisznó volt!

axley Creative Commons License 2011.01.25 0 0 240

nem voltam 1 percig sem ellátó, csak képezték őket, de nem is volt üres hely. ˛szerencse, mert nem értettem semmit az egészből. örültem mikor ezért vissza küldtek siklósra, szemüveges voltam, és sokszor semmit sem láttam a nedves üvegen keresztül- főleg párás időben.kutyát bizonyos helyekre adtak, némelyikük inkább nyűg volt. ezeknek komoly rangjuk is volt, főtörzs meg ilyenek. bent aztán kezdődtek a baromságok.....szörnyű fantáziával megáldott " emberek" hülyeségeit nehezen viseltük , de még csak húsz voltam, inkább röhögtünk. szombat volt a legrosszabb,körletszemlekor szemétkedtek a tisztek, na mindegy elmúlt..........nálunk nem volt ló, ifa volt amit állandóan tologattunk. a ló jobb. jó éjt. 

loncibá Creative Commons License 2011.01.25 0 0 239

Deresedö én ugy emlékszem az apátistvánfalva volt.ki ott a gondnok tudja valaki,én 87-89,-között töltöttem az idömet ott.:)

Előzmény: apojani (238)
apojani Creative Commons License 2011.01.25 0 0 238

Akkor te nem is örsállátóként szolgáltál? Csak mert minálunk kutyával csak a kutyásokat küldték ki. Viszont volt jó sok lovasportya! (A "lovaskiképzés" egy külön sztori volt :-)  )

Disznóvágás!

Akkoriban még az volt a trend, hogy a disznót még hús korában kell vágni (80-90 kiló) mert a zsír occssóó. (Nesze neked mangalica ;-)!  )

Viszont mi irígyek voltunk és csak az állatorvost hívtuk meg. Őt viszont kötelező volt! A vágás jót tett a hangulatnak és sokat spóroltam vele mert a napi és fejenkénti 23 (huszonhárom!) forintból elég nehéz volt kihozni az élelmezést!

Az egyik kerület pk. fenyítést is egy disznóvágással kapcsolatban szedtem össze :-(

A malac fejével nem igazán tudtam mit kéne kezdeni (én pesti gyerek vagyok és élő disznót ott láttam életemben először) és a szakácsunk azt mondta, hogy majd csinál belőle finom tokaszalonnát meg főtt fejhúst. Addig is betettük a fagyasztóba. Rá 2-3 hétre volt egy kerületi ellenőrzés amikor semmi hibát nem találtak! De jött az ebéd és az egyik "úrinő" (úrinő = állva kefél, hogy ne gyűrődjön a ruhája) nem kívánta azt amit mindannyian ettünk. Kimentünk a raktárba szétnézni mire fáj a foga és megtalálta a fagyóban a malacfejet!

- Fúúúúj! Mi ez?- kérdezte.  (azért egy lefagyasztott malacfej tényleg nem igazán bizalomgerjesztő látvány egy Úrinőnek ;-)!  )

Mondtam szalonnának való.

- És mikor tették ezt ide?

Mivel jegyzőkönyv volt a vágásról, kénytelen voltam megmondani.

- És nem romlott ez már?

Na ki kellett vinnem az állatorvoshoz aki unalmában - vagy mert havonta pénzt kapott a HŐR-ségtől a munkájáért- azt mondta, hogy nem biztos hogy ehető!!!

Kész!  2-hét kerület pk. laktanyafogság fenyítés nekem :-(

Ennyit mára a sztorizásból!

Te melyik őrsön voltál?

Tényleg! A fegyverhasználatról!

A mi időnkben még érvényben volt a tűzparancs! (Ha nem éred el lődd le!) Természetesen voltak tiltó pontok, de ki a ló... tudja megállapítani 2-300 méterről, hogy aki a határ felé megy az pl. fiatalkorú, terhes vagy mozgásában korlátozott?

Van valakinek erről infója, hogy ezt mikor szűntethették meg? Nem akkor ha a járőrt közvetlen támadás éri, hanem azt hogy ha valaki tiltott határátlépést kísérel meg lőni kell!

Előzmény: axley (237)
axley Creative Commons License 2011.01.25 0 0 237

jóestét! én is hallottam a pisztolyos esetről, de mivel nem hittük. hogy  ilyen van,  nem vettük komolyan-    legjobbak az őrsi disznóvágások voltak, a sertéseket egy pesti gyerekkel gondoztatták. kicsit vékonyak voltak, ezért sport malacoknak hívtuk őket.a vágás napján megjelentek a falu fontos emberei: önkétes határőrök, pártemberek, tszelnök    meg ilyenek. mindenki hasított egy kicsit a koncból, nekünk meg valami folyékony húrkaszerű valami jutott.    első nap mikor őrsre kerültem kiraktak egy kutyával valami világvégi helyen, kérdeztem, hogy merre jutok haza, azt mondta a tiszt : majd a kutya" behúzza."  ez volt a bejáratás -városi gyerek vagyok, azt se tudtam mit csináljak, ha jön valaki.  egyszer engedtek ki egy estére másodmagammal, de leitattak a helyi lakosok, igy a kerítésen próbáltunk beszökni,persze megbuktunk, egy kis fenyítést megért........ ugyanúgy egyfős járőr volt, kis drótos jelzőrakétákkal, meg kalasnyikovval, amit mire használtál volna, elment a delikvens- kicsit hosszadalmas lett volna a fegyverhasználati utasítások betartása. szerencsére nem kerültem ilyen helyzetbe.  , ja a kiparisz központ,! ambe egyszer tévedésből rossz helyre dugtam a dugókat, ezért összekerült az egyik járőr telelefonon valami pécsi ügyeletes tisztel, ami még nem lett volna baj, de a járőr beleszólt hogy na mi van b..meg  ? mire- maga kicsoda? kérdezte a pécsi fazon,na ekkor tudtam ,hogy megint tévedtem, de azért voltak élesebb helyzetek is , nem viccesek. hát nem is akarok tovább zavarni    jó pihenést! 

apojani Creative Commons License 2011.01.24 0 0 236

Jóóóóó reggggelt axley és mindenki más volt bajtárs :-)

Mi az, hogy fiatalít?

Azért még nem vagyunk a gödör szélén ;-) ! Csak hamarabb vonultunk......;-)

Markotics(vics)- ról:

Már megírtam de re: azért került be Sikrósra mert a Felsőszentmártoni örsön (ahol előtte őrs pk.volt) egyszer részegen felsorakoztatta egysoros vonalba az állományt és -mivel ő úgy érzékelte- ellőtt pisztollyal a sor előtt mert a vonal nem volt egyenes! 

De volt egy másik, megelöző esete is!

Mikor kikerültem az őrsre (Felsőszentmárton) a napi szolgálati beosztás lapok (Nem emlékszem már, hogy pintosan így hívták-e) két oldalasak voltak. Az egyik oldaluk egy-két-három évvel azelőtti szolgálati beosztásokat tartalmaztak, név és létszám szerint. És ott láttam, hogy a mi örsünkről egyszerre 5 (ÖT) fő volt hoszabb-rövidebb futkosón!!! Nem laktanyafogságon, nem fogdán hanem FUTKOSÓN! Mindez egy 20-25 fős őrsről!

Az örs kb. a működési terület közepén volt (Drávakeresztúr mellett) és az történt, hogy egy időben kellett kimenni jobbra és balra is kétfős járőröknek. Mártonban épp akkor valami sátoros buli volt és a járőrök megbeszélték, hogy ott találkoznak.  Szépen be is mentek a faluba és az egyfős ellenörző járőr is mert tudott a buliról! Valaki feldobta őket és kiment rájuk egy kerületi ellenőrző csoport.

Úgy hogy nem csodálnám ha tényleg zizi lett a Markotics. Most, hogy melyik volt előbb, a pia vagy a balhék az már mindegy.

Tényleg jut fejembe:

Akik jugó határon voltak: a mi időnkben még csak egy fős járőr volt kiküldve éjjel és nappal is! (Kivéve a bejáratás időszaka) Meddig éllt ez?

A dolgozó népet szolgálom ;-)

Előzmény: axley (235)
axley Creative Commons License 2011.01.24 0 0 235

apojaninak tisztelettel !úgy látszik ez az oldal kicsit fiatalítja az embert, mert mintha huszas éveinket járnánk, pedig...........markotics nálunk már nem volt, 1 faragó nevű lett a főnök. mi csak valami olyat hallottunk, hogy bedilizett vagy ilyesmi, persze mi akkor mentünk oda, nem tudtunk mi semmiről, általában vizes kézzel nyaltuk a folyosót. ez nem volt rossz fazon, nem-igen láttuk. a sorállományú őrmesterek voltak iszonyú bunkók, némelyik még a határt sem látta, mégis szívatták a népet. a hatalom.........a trenka legenda , úgy látom. egyszer a nép füle hallatára azt mondta a faragó neki, ha rajta múlna még alhatárőr se lenne. az őrs az más volt. ott mindeki figyelt a másikra is, de hát az másik világ volt.........jó éjt  !

apojani Creative Commons License 2011.01.23 0 0 234

Tényleg! Jut fejembe!

Kedves Urak, bajtársak, elvt... stb!

Hol maradnak a sztorik ;-) ?

Kedvcsinálónak az "elvtársak" megszólításhoz:

75-ben ( részemről már Adyligeten) volt egy alaki szemle. Ez nem csak abból állt, hogy vigyázzmenet, tiszta begombolt ruha hanem az aktuális politikai események (Pl. a TV híradó) kikérdezés is.

Szépen felállt a zászlóalj, hátul a legénység, elöttük a tisztesek és a tisztek. Amikor az OPK főtisztek végignézték az állományt elkezdtek kérdezősködni. Mi tisztesek egysoros vonalban és jött a kérdés az egyik tisztes srácnak:

- Mit tud az aktuális politikai dolgokról?!

Válasz:

- Háááátttt?! Például, meghalt a Frankó elvtárs! :D

(Hiába no! Pavlov nem volt annyira hülye ;-) !  )

De nem fenyítették meg! A piros csíkosok is érezték az "agymosás" sikerességét ;-)

apojani Creative Commons License 2011.01.23 0 0 233

cápa2!

Azt hiszem ezt tényleg érdemes megnézni! http://www.vedlap.eoldal.hu/fotoalbum/hagyomanyorzes/hatarormuzeum

Úgy is tervezek arrafelé egy kirándulást az idén.

Előzmény: cápa2 (231)
apojani Creative Commons License 2011.01.22 0 0 232

Axley! Akkor még a Markotics (vics) örn. volt a század pk:? Bár kétlem mert már nálunk is volt vagy 40-egynéhány és nem hiszem hogy ne használta volna ki a korkedvezményt.

Őrsellátóként tevékenykedtél utána, hol, merre? És ha igen nektek még járt a beosztási illetmény (ha jól emlékszem akkor a hivatásos 20 %-át kaptam)?

Előzmény: axley (230)
cápa2 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 231

Ha nem láttad, akkor érdemes meg nézni Apáton a Határőr emlékhelyet, amelyet a volt őrs területén alakitottak ki.

Lehet hogy te ismered is a gondnokot, ő ott volt hivatásos.

Én 71-73-ig voltam Zalaegerszegi kerületnél, nyolc hónapot őrsön, (Szentgyörgyvölgy) majd Szentgothárd műszkiszázad.

Üdv. egy volt határör!

Előzmény: loncibá (226)
axley Creative Commons License 2011.01.21 0 0 230

tisztelt uraim! természetesen sejtettem , hogy az öreg szó bejön. őrsellátó kiképzés   természetesen teljesen más jellegű iskolai végzettséggel. ma voltam siklóson melóügyben, szépen kipucolták a területet, de hogy mikor lesz ott szálloda nem tudom. üdv mindenkinek,   gyevek

szilent Creative Commons License 2011.01.21 0 0 229

Korosztályos problémák?? :D

apojani Creative Commons License 2011.01.21 0 0 228

Csak nehogy elkezdj kopaszozni ;-) 

'74-'76-ig és két év!

Előzmény: axley (227)
axley Creative Commons License 2011.01.21 0 0 227

azt hiszem uraim itt én vagyok a legöregebb . 1984-ben másfél év..........

loncibá Creative Commons License 2011.01.19 0 0 226

Köszi megtaláltam,bár ahogy nézem elég ritkán látogatott a lap de nagyjábol ezt kerestem,üdv

Előzmény: loncibá (225)
loncibá Creative Commons License 2011.01.17 0 0 225

Köszönöm a segitséget.üdv

Előzmény: cápa2 (224)
cápa2 Creative Commons License 2011.01.15 0 0 224

Bocs, de rosszul irtam a cimet, a jó cim: FELSŐSZÖNÖKI. II ÖRS-G PORTÁL.

Előzmény: loncibá (221)
cápa2 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 223

Probálkozz a Felsőszölnök II. G-Portálon.

márne Creative Commons License 2011.01.14 0 0 222

Azt nem tudom, de én voltam Hegyeshalomban (a zöldhatáron). Körmend, Beremend a szomszéd őrsök voltak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!