Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
És volt lovász kiképzés is. Arra már nem emlékszem hol (talán Kiskunhalas?). Hegyeshalmon még volt ló, egy pár. A lovásznak már nem engedték meg, hogy nyeregben menjen ki, így a lovasjárőr szekérrel zötyögött ( az osztrákok nem kis meglepetésére). Voltak kutyák is, de a kellő foglalkozások hiányában a határsértő simogatta a fejét. A szájkosarat nem lehetett levenni róluk abban az időben. Akkoriban került oda egy tiszt és ő szerette volna rendbe szedni a kutyákat, de engem felvezényeltek Pestre, így nem tudom lett-e valami belőle. Tűz parancs nálunk már nem volt. Ill. csak,ha az életedet veszélyeztették volna. Volt még őrtorony, de már arra sem lehetett felmenni (az állapota is olyan volt). A nyiladék a határon még meg volt, de már benőtte a facsemete, bokor), aknákról meg szögesdrótról már nem is beszélek.
Siklóson képezték a szakácsokat és a fűtőket országos szinten. Nekünk Pécsről jött civilek oktatták, és a vizsga után kisteljesítményű kazánfűtő bizonyítvánnyal a kezünkben távoztunk. Persze voltak olyan ökrök akik dacból nem tanultak, ők meg is buktak. Mi meg kaptunk egy képesítést a civil életbe.
Utána néztem, és én 90/4-es vonulás voltam (így nem találkozzhattunk). Mi voltunk az első vonulás, akik egy évre mentek. Gondolhatjátok, hogy vigyáztak ránk! :-)
És erre rááldoztak egy szakkiképzési időszakot? Hol gyakoroltak?
(Csak megjegyzem, hogy az un. lovaskiképzés is kb. 3-óra volt nagyrészt városi srácoknak!)
Az én fűtőkiképzésem abból állt, hogy amikor kikerültem az őrsre az "öreg" örsellátó megmutatta hogyan kell feltölteni a napi tartályt és hogyan kell beindítani az olajkazánokat. A többi részhez úgysem volt szabad nyúlni.
érdekes , hogy annak idején nem volt annyi allergiás ember, mert a lószőr matrac előhozott volna minden nyavaját. de lehet hogy nem tudtuk mi az. nincs mentség a szalámi lopásra. ma már úri katonák vannak, légkondi.... terepjárók, végül is jobb így biztos, bár szerintem fölösleges pénzkidobás. délelőtt gyalogsági ásók festése, délután a főtörzs kertjében krumpliásás ugyanezekkel az ásókkal, meg sem száradtak. normális dolog ez. na ez meg volt nekünk. volt 1 tabi nevű hadnagy aki őrségeligazításon ecsetelte- kicsit ittasnak tünt- hogy milyen módon lehet vkit gumibottal jól elverni hogy ne látsszon a nyoma. . ha valami jó lehetett a másfél év alatt, hogy jó néhány barátság alakult ki... na nem mérgelődök,,,,jóéjt
Mivel nem gyakoroltad a tanultakat talán nem is tudsz róla de voltak olyab élelmiszerek amiket NEM kértünk hanem kötelezően, norma alapján küldtek! Többek közt ilyen volt a téliszalámi, a gyulai, a turista és még egy jópár. Mivel ezeknek a zsírja idővel kicsepeg ezért ezeknél havonta el lehetett számolni bizonyos százalékort természetes veszteség címén. Magától értetődik, hogy egy nagyobb létszámú örsnél nagyobb lehetett ez a súly, ami ha megmaradt csak nem dobják ki ;-)
Már csak azért sem mert esetleg úgy járt volna az őrsellátótok mint én :-)
A második ker.pk.fenyítést (ami majdnem OPK volt de visszaküldték ker. hatáskörbe) a turista szalámi miatt kaptam. Az történt, hogy a fiuk nem igazán szerették de muszáj volt néha-néha kiírni kajára mert küldték a következő szállítmányt. Egyszerűen sajnáltam kidobni az egész rúd turistákat és odaadtam a kutyásoknak, hogy majd a kutyák örülnek neki ;-) Ők beosztották, de mit ad sten, jött egy állategézségügyi ellenőrzés a ker-től és megtalálták a kutyakonyhán!
Állítólag az OPK-n körbehordozták a "bűnjelet" avval, hogy a Felsőszentmártoni őrsön olyan jól megy, hogy turistával etetik a kutyákat :D
Az volt a szerencse, hogy én az egész katonásdit csak kiröhögtem. Tudtam, hogy az idő nekem dolgozik ;-) !
nálunk már valami lovász nevű fazon volt, ha jól emlékszem. de ezek mind egyformák voltak. szerintem családi problémáik lehettek, ezért élték ki magukat így. Azért a pár forintért amit kaptunk " zsoldként" piszkálták a népet, a szülők és a barátok küldtek be csomagokat a katonáknak, a hivatásosik meg vitték haza a pick szalámikat,láttuk saját szemünkkel. ennyit ezekről a keménykezű, alkoholista alakokról./ tisztelet a néhány kivételnek/ .
És higgyétek el ezen a képen még "mosolyog" ;-) Gondoljatok bele ha valaki így néz egy hivatalos képen akkor milyen lehetett az életben :-( Igazi vaddisznó volt!
nem voltam 1 percig sem ellátó, csak képezték őket, de nem is volt üres hely. ˛szerencse, mert nem értettem semmit az egészből. örültem mikor ezért vissza küldtek siklósra, szemüveges voltam, és sokszor semmit sem láttam a nedves üvegen keresztül- főleg párás időben.kutyát bizonyos helyekre adtak, némelyikük inkább nyűg volt. ezeknek komoly rangjuk is volt, főtörzs meg ilyenek. bent aztán kezdődtek a baromságok.....szörnyű fantáziával megáldott " emberek" hülyeségeit nehezen viseltük , de még csak húsz voltam, inkább röhögtünk. szombat volt a legrosszabb,körletszemlekor szemétkedtek a tisztek, na mindegy elmúlt..........nálunk nem volt ló, ifa volt amit állandóan tologattunk. a ló jobb. jó éjt.
Akkor te nem is örsállátóként szolgáltál? Csak mert minálunk kutyával csak a kutyásokat küldték ki. Viszont volt jó sok lovasportya! (A "lovaskiképzés" egy külön sztori volt :-) )
Disznóvágás!
Akkoriban még az volt a trend, hogy a disznót még hús korában kell vágni (80-90 kiló) mert a zsír occssóó. (Nesze neked mangalica ;-)! )
Viszont mi irígyek voltunk és csak az állatorvost hívtuk meg. Őt viszont kötelező volt! A vágás jót tett a hangulatnak és sokat spóroltam vele mert a napi és fejenkénti 23 (huszonhárom!) forintból elég nehéz volt kihozni az élelmezést!
Az egyik kerület pk. fenyítést is egy disznóvágással kapcsolatban szedtem össze :-(
A malac fejével nem igazán tudtam mit kéne kezdeni (én pesti gyerek vagyok és élő disznót ott láttam életemben először) és a szakácsunk azt mondta, hogy majd csinál belőle finom tokaszalonnát meg főtt fejhúst. Addig is betettük a fagyasztóba. Rá 2-3 hétre volt egy kerületi ellenőrzés amikor semmi hibát nem találtak! De jött az ebéd és az egyik "úrinő" (úrinő = állva kefél, hogy ne gyűrődjön a ruhája) nem kívánta azt amit mindannyian ettünk. Kimentünk a raktárba szétnézni mire fáj a foga és megtalálta a fagyóban a malacfejet!
- Fúúúúj! Mi ez?- kérdezte. (azért egy lefagyasztott malacfej tényleg nem igazán bizalomgerjesztő látvány egy Úrinőnek ;-)! )
Mondtam szalonnának való.
- És mikor tették ezt ide?
Mivel jegyzőkönyv volt a vágásról, kénytelen voltam megmondani.
- És nem romlott ez már?
Na ki kellett vinnem az állatorvoshoz aki unalmában - vagy mert havonta pénzt kapott a HŐR-ségtől a munkájáért- azt mondta, hogy nem biztos hogy ehető!!!
Kész! 2-hét kerület pk. laktanyafogság fenyítés nekem :-(
Ennyit mára a sztorizásból!
Te melyik őrsön voltál?
Tényleg! A fegyverhasználatról!
A mi időnkben még érvényben volt a tűzparancs! (Ha nem éred el lődd le!) Természetesen voltak tiltó pontok, de ki a ló... tudja megállapítani 2-300 méterről, hogy aki a határ felé megy az pl. fiatalkorú, terhes vagy mozgásában korlátozott?
Van valakinek erről infója, hogy ezt mikor szűntethették meg? Nem akkor ha a járőrt közvetlen támadás éri, hanem azt hogy ha valaki tiltott határátlépést kísérel meg lőni kell!
jóestét! én is hallottam a pisztolyos esetről, de mivel nem hittük. hogy ilyen van, nem vettük komolyan- legjobbak az őrsi disznóvágások voltak, a sertéseket egy pesti gyerekkel gondoztatták. kicsit vékonyak voltak, ezért sport malacoknak hívtuk őket.a vágás napján megjelentek a falu fontos emberei: önkétes határőrök, pártemberek, tszelnök meg ilyenek. mindenki hasított egy kicsit a koncból, nekünk meg valami folyékony húrkaszerű valami jutott. első nap mikor őrsre kerültem kiraktak egy kutyával valami világvégi helyen, kérdeztem, hogy merre jutok haza, azt mondta a tiszt : majd a kutya" behúzza." ez volt a bejáratás -városi gyerek vagyok, azt se tudtam mit csináljak, ha jön valaki. egyszer engedtek ki egy estére másodmagammal, de leitattak a helyi lakosok, igy a kerítésen próbáltunk beszökni,persze megbuktunk, egy kis fenyítést megért........ ugyanúgy egyfős járőr volt, kis drótos jelzőrakétákkal, meg kalasnyikovval, amit mire használtál volna, elment a delikvens- kicsit hosszadalmas lett volna a fegyverhasználati utasítások betartása. szerencsére nem kerültem ilyen helyzetbe. , ja a kiparisz központ,! ambe egyszer tévedésből rossz helyre dugtam a dugókat, ezért összekerült az egyik járőr telelefonon valami pécsi ügyeletes tisztel, ami még nem lett volna baj, de a járőr beleszólt hogy na mi van b..meg ? mire- maga kicsoda? kérdezte a pécsi fazon,na ekkor tudtam ,hogy megint tévedtem, de azért voltak élesebb helyzetek is , nem viccesek. hát nem is akarok tovább zavarni jó pihenést!
Jóóóóó reggggelt axley és mindenki más volt bajtárs :-)
Mi az, hogy fiatalít?
Azért még nem vagyunk a gödör szélén ;-) ! Csak hamarabb vonultunk......;-)
Markotics(vics)- ról:
Már megírtam de re: azért került be Sikrósra mert a Felsőszentmártoni örsön (ahol előtte őrs pk.volt) egyszer részegen felsorakoztatta egysoros vonalba az állományt és -mivel ő úgy érzékelte- ellőtt pisztollyal a sor előtt mert a vonal nem volt egyenes!
De volt egy másik, megelöző esete is!
Mikor kikerültem az őrsre (Felsőszentmárton) a napi szolgálati beosztás lapok (Nem emlékszem már, hogy pintosan így hívták-e) két oldalasak voltak. Az egyik oldaluk egy-két-három évvel azelőtti szolgálati beosztásokat tartalmaztak, név és létszám szerint. És ott láttam, hogy a mi örsünkről egyszerre 5 (ÖT) fő volt hoszabb-rövidebb futkosón!!! Nem laktanyafogságon, nem fogdán hanem FUTKOSÓN! Mindez egy 20-25 fős őrsről!
Az örs kb. a működési terület közepén volt (Drávakeresztúr mellett) és az történt, hogy egy időben kellett kimenni jobbra és balra is kétfős járőröknek. Mártonban épp akkor valami sátoros buli volt és a járőrök megbeszélték, hogy ott találkoznak. Szépen be is mentek a faluba és az egyfős ellenörző járőr is mert tudott a buliról! Valaki feldobta őket és kiment rájuk egy kerületi ellenőrző csoport.
Úgy hogy nem csodálnám ha tényleg zizi lett a Markotics. Most, hogy melyik volt előbb, a pia vagy a balhék az már mindegy.
Tényleg jut fejembe:
Akik jugó határon voltak: a mi időnkben még csak egy fős járőr volt kiküldve éjjel és nappal is! (Kivéve a bejáratás időszaka) Meddig éllt ez?
apojaninak tisztelettel !úgy látszik ez az oldal kicsit fiatalítja az embert, mert mintha huszas éveinket járnánk, pedig...........markotics nálunk már nem volt, 1 faragó nevű lett a főnök. mi csak valami olyat hallottunk, hogy bedilizett vagy ilyesmi, persze mi akkor mentünk oda, nem tudtunk mi semmiről, általában vizes kézzel nyaltuk a folyosót. ez nem volt rossz fazon, nem-igen láttuk. a sorállományú őrmesterek voltak iszonyú bunkók, némelyik még a határt sem látta, mégis szívatták a népet. a hatalom.........a trenka legenda , úgy látom. egyszer a nép füle hallatára azt mondta a faragó neki, ha rajta múlna még alhatárőr se lenne. az őrs az más volt. ott mindeki figyelt a másikra is, de hát az másik világ volt.........jó éjt !
75-ben ( részemről már Adyligeten) volt egy alaki szemle. Ez nem csak abból állt, hogy vigyázzmenet, tiszta begombolt ruha hanem az aktuális politikai események (Pl. a TV híradó) kikérdezés is.
Szépen felállt a zászlóalj, hátul a legénység, elöttük a tisztesek és a tisztek. Amikor az OPK főtisztek végignézték az állományt elkezdtek kérdezősködni. Mi tisztesek egysoros vonalban és jött a kérdés az egyik tisztes srácnak:
- Mit tud az aktuális politikai dolgokról?!
Válasz:
- Háááátttt?! Például, meghalt a Frankó elvtárs! :D
(Hiába no! Pavlov nem volt annyira hülye ;-) ! )
De nem fenyítették meg! A piros csíkosok is érezték az "agymosás" sikerességét ;-)
Axley! Akkor még a Markotics (vics) örn. volt a század pk:? Bár kétlem mert már nálunk is volt vagy 40-egynéhány és nem hiszem hogy ne használta volna ki a korkedvezményt.
Őrsellátóként tevékenykedtél utána, hol, merre? És ha igen nektek még járt a beosztási illetmény (ha jól emlékszem akkor a hivatásos 20 %-át kaptam)?
tisztelt uraim! természetesen sejtettem , hogy az öreg szó bejön. őrsellátó kiképzés természetesen teljesen más jellegű iskolai végzettséggel. ma voltam siklóson melóügyben, szépen kipucolták a területet, de hogy mikor lesz ott szálloda nem tudom. üdv mindenkinek, gyevek