Keresés

Részletes keresés

Qedrák Creative Commons License 2006.01.02 0 0 298

 

Ki más lehetne, mint Károly, II. Fülöp papája.

Előzmény: Galgadio (297)
Galgadio Creative Commons License 2006.01.02 0 0 297

Egy másik, kissé banálisnak tűnő kérdés:

 

Szerintetek ki volt a történelem legnagyobb spanyol uralkodója?

 

Galgadio Creative Commons License 2006.01.02 0 0 296

Sziasztok - Hola!

 

Boldog Új Évet még egyszer mindenkinek!

 

Azt hiszem, hogy korábban már fölvetődött a topikon - talán épp a spanyol futballválogatott kapcsán - hogy lehet-e egyáltalán egységes spanyol nemzetről, ill. nemzettudatról beszélni?

Korábban azt is pedzegette valaki, hogy Spanyolország ma is autonómiák laza szövetsége.

Én is olvastam valahol, hogy a spanyolokban máig erősebb a tartományi vagy regionális öntudat, mint a tulajdonképpeni nemzettudat, régen pedig még inkább így volt.

Mi a véleményetek?

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.02 0 0 295
Elfogadom a döntetlen annak tudatában, hogy nyertem:))
Előzmény: Don Quixote (294)
Don Quixote Creative Commons License 2006.01.02 0 0 294

Querido Kaif!

 

Szerintem döntetlennel zárjuk le ezt a témát és térjünk vissza kedvenc spanyoljainkhoz:)

Előzmény: Törölt nick (291)
Don Quixote Creative Commons License 2006.01.02 0 0 293

Estimado Galgadio!

 

Erre a Cortez - Cortés témára még annyit reflektálnék, hogy a régi spanyol nyelvben állítólag háromféle "sz" hang volt. Az egyikből lett a "selypített sz", amit a délspanyolok és a spanyol-amerikaiak csak sima sz-nek ejtenek. A másik kettő összeolvadásából lett a castellano ún. retroflex "sz" hangja, amit a délspanyolok, andalúzok szintén nem tudnak kiejteni, helyette általában "sima sz" hangot ejtenek.

Egyes régies tulajdonnevek írásmódja azonban még néha az óspanyol nyelv szabályait követi.

Ez a Cortez - Cortés eltérés akár ebből is adódhat.

Persze nem vagyok szakértő a témában, csak találgatok.

Hátha Carlos vagy Kaif többet tud nálam:)))

 

Egyébként a cortés melléknév a corte - udvar főnévből lett képezve, jelentése "udvarias".

Hát Cortez nem volt túl udvarias a vendéglátójával, Montezumával szemben:)))

Előzmény: Galgadio (276)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.02 0 0 292
ÓÓÓ, el se mosolyodtam:D
Előzmény: Carolus58 (290)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.02 0 0 291
Ez itt tényleg offtopic, de erre azért még válaszolok:)

1. Érdemes egy kicsit szélesebbre venni a a látókört, amikor magyar történelemme foglalkozunk. Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy hiába verjük a mellünket azzal, hogy mi voltunk a kereszténység védőbástyái, amikor majdnem ugyanekkora joggal mondhatják, sőt, mondják is magukról a szerbek és a lengyelek is.

2. A szerbek. Való igaz, kétkulacsos politikát (is) folytattak. Csakúgy mint Szapolyai és Martinuzzi. Vagy Velence. Vagy Bethlen. Szavunk se lehet:)
Plusz ne felejtsd el, hány rác katona/zsoldos szolgált a török elleni háborúkban a Habsburg oldalon mint könnyűfegyverzetű lovas. Nem utolsósorban a Habsburg dunai flotta sajkásainak nagy része is rác volt.

2. Lengyelek. Nem csak a 17. század kis elenyésző részében léptek fel a török ellen. Már a 16. században is. Ráadásul nem csak a török ellen, hanem a török szövetséges krími tatárok ellen. Lengyel ellensúly hiányában akár a segédcsapatokként Magyarországon harcoló néha több tízezer tatár akár sokszorosa is Erdélyre zúdulhatott volna, pedig így is csináltak pusztítást, nem is kicsit.

Innentől már ontopic:)
Előzmény: Don Quixote (288)
Carolus58 Creative Commons License 2006.01.02 0 0 290
Kaif, nem röhögni, :o)))
Előzmény: Törölt nick (286)
Carolus58 Creative Commons License 2006.01.02 0 0 289

Végén kezdeném a válaszaimat. :o)

 

Egyrészt BUÉK mindenkinek.

 

Most nem tudom a pontos bibliográfiai adatot, de létezik egy akadémiai kiadvány a lengyel-magyar önmeghatározás párhuzamosságáról. Nagyon érdekes dolog, hiszen azt látjuk benne, amit Kaif is szóvá tett: a Kereszténység védőbástyája gondolat nem magyar kizárólagos specifikum.

Ezenkívül, a szerbek a középkorban hasonló módon pufferzónaként működtek a terjeszkedő oszmán birodalom és Magyarország között, ahogy Magyarország azzá lett 1526-1699 között a Habsburgok és az oszmánok között. Szerbeknél is létezett a kereszténység védelme meghatározás. Azt se fejeltsd el, hogy szerb szemmel nézve Mátyás Magyarországa ugyanúgy stratégiai elővédnek használta Szerbiát, ahogy a Habsburgok Nyugat-Magyarországgal teszik majd később. ÉS azt se felejtsd el, hogy amikor te a szerb fejedelmek kétkulacsos politikáját ítéled meg magyar szemmel, akkor a szemléleted semmiben sem különbözik attól a nyugati történésztől, vagy történelemben jártas emberétől, aki Szapolyai Jánost, Fráter György, Bethlen Gábor, Bocskai Gábor, I. és II. Rákóczi György, stb. nemzeti hőseinket ítéli meg. :o) Nehéz dolog ez a töri, főleg objektív kapaszkodási pontot találni... :o)

 

Ha már szóba hoztad viszont a spanyol kereszténység védőbástyája szemléletet. Létezik náluk is, a középkori és koraújkori Baluarte de la Cristiandad, vagy V. Károly és II. Fülöp, illetve utódiak Monarquía Espanola, vagy Monarquía Cristiana/Universal szintén erről (is) szól. Kevéssé ismert, hogy Lope de Vega pl. mennyire hasonlónak érezte a spanyol és  a magyar királyság ügyét és helyzetét az oszmánokkal szemben. Ő csak a magyarokról kb. 20-25 színpadi művet írt! (Ha jól emlékszem Shakespeare összesen írt kb. 30-at.) Erről létezik is egy tanulmány:

 

Korpás Zoltán: A török-magyar küzdelmek megjelenítése Lope de Vega néhány művében. In: Sic Itur ad Astra, 1999.

Előzmény: Don Quixote (288)
Don Quixote Creative Commons License 2006.01.02 0 0 288

"szeretnek a szűklátókörü magyar történészek diszkréten elfelejtkezni arről"

Én nem hiszem, hogy ez szűklátókörűség lenne.

Mi magyarok 150 éven át sikeresen tartóztattuk föl a törököt, 1377-től 1526-ig, részben még a mohácsi katasztrófa után is.

A szerbek ehhez mérhető ellenállást távolról sem tudtak kifejteni, a lengyelek meg úgy istenigazából csak egy rövid ideig, a XVII. sz. utolsó harmadában vették ki részüket a törökellenes küzdelmekből.

Előzmény: Törölt nick (286)
Don Quixote Creative Commons License 2006.01.02 0 0 287

"ugyanennek a kifejezésnek szinte szó szerinti változatát mondják magukról a szerbek és a lengyelek is, ugyanerre a korra vonatkoztatva:)"
Querido Kaif!

 

A lengyelekkel nincs is semmi bajom, de a szerb fejedelmek, még a nagy Brankovics György (1427-1456) is, elég kétkulacsos politikát folytattak az első rigómezői csata (1389) és Szerbia teljes bekebelezése (1459) közötti időszakban.

De ez már OFF egy spanyol topikban, azt hiszem, hogy talán a Zsigmond és Mátyás topikban lehetne folytatni...

Előzmény: Törölt nick (286)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.02 0 0 286
Nem hiszem, hogy ebből vita lenne:)

Amúgy a kereszténység védőpajzsa kifejezéshez csak annyit: szeretnek a szűklátókörü magyar történészek diszkréten elfelejtkezni arről, hogy ugyanennek a kifejezésnek szinte szó szerinti változatát mondják magukról a szerbek és a lengyelek is, ugyanerre a korra vonatkoztatva:)

Azaz ha csak ezt a térséget nézzük, volt is pajzs bőven rajtunk kívül is.
Előzmény: Don Quixote (285)
Don Quixote Creative Commons License 2006.01.02 0 0 285

Querido Don Carlos!

 

Egy kis vitaindító az új esztendőre:

 

Magyarországot gyakran a "kereszténység védőpajzsának" is szokás nevezni, mivel XIV-XVII. századokban a keresztény Európát védelmeztük több-kevesebb sikerrel az előnyomuló oszmán hatalommal szemben.

Szerintem  ez a cím megilletné Spanyolországot is, hiszen a keresztény hispán királyságok hasonlóan fontos szerepet játszottak a muszlim expanzió elleni küzdelemben a délnyugaton, mint mi a délkeleten.

722 nyarán pl. I. Pelayo, Asturias hercege Covadonga mellett megállította a mór inváziót.

Három és fél évszázaddal később lépett színre egy olyan hős, akinek pedig a könyörtelen vallási fanatikus berber dinasztia, az Al-Moráwik invázióját sikerült megállítani nagyjából az Ebro folyó vonalánál.

Ő volt a kisnemesi származású Don Rodrigo Diaz de Vivar (1043-1099), másnéven El Cid vagy El Campeador (a bajnok). Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az Al-Moráwiknak annyira rossz hírük volt (nem ok nélkül), hogy még a hispániai mór kisállamok nagy része is inkább El Cid mellé állt, minthogy a fundamentalista berbereket támogassa. Amerre feltűntek El Campeador lobogói, ott nem sok babér termett az Al-Moráwik csapatainak...Úgy is mondhatnánk, hogy El Cid lovagjai láttán zabszem sem igen fért a berber martalócok fenekébe:)))

A sort még hosszan lehetne folytatni, de én most csupán két személyt emelek még ki:

Carlos I., azaz I. Károly spanyol király (1516-1556), V. Károly néven német-római császár (1519-1556) óriási energiákat fektetett bele, hogy a nyugati Mediterránumban megállítsa az oszmánok és a velük szövetséges berber kalózok terjeszkedését. Váltakozó sikerű harcok után végül is fel kellett adnia az észak-afrikai presidiokat, de a berber kalózok sem tudtak elfoglalni egyetlen nyugati mediterrán szigetet sem. Még Máltát sem...

Don Juan de Austria, Károly császár törvénytelen fia pedig 1571-ben az egyesült spanyol-velencei-pápai flotta élén szétzúzta az oszmánok tengeri haderejét.

Az oszmán hadiflotta ezután már soha sem tudott igazán talpra állni.

 

Hol lenne ma Európa a török- és arabverő magyar és spanyol hősök nélkül???

Előzmény: Carolus58 (271)
Don Quixote Creative Commons License 2006.01.02 0 0 284

sziasztok!

 

BÚÉK mindenkinek!

Ne feledjétek, júniusban focivébé!!!

Hajrá spanyolok! -

!Adelante españoles!

 

 

ZR Creative Commons License 2006.01.01 0 0 283
Akkor kezdjünk neki dolgosan az újévnek...;-)
Don Quixote Creative Commons License 2005.12.31 0 0 282

Caramba! a sárgát szürkének hozta!

Képzeljétek oda!

 

BÚÉK mindenkinek!

Előzmény: Don Quixote (281)
Don Quixote Creative Commons License 2005.12.31 0 0 281

¡Feliz Año Nuevo!

 

(spanyol nemzeti színekkel kiírva).

 

Vagy másképen:

 

 ¡ El Dios bendiga a vuestros caminos en el Año Nuevo!

Előzmény: Galgadio (277)
Don Quixote Creative Commons License 2005.12.31 0 0 280
"Teljes lakosság

1598: 6,5 M lakos – Kasztília – 1591-es cenzus alapján készült. De más vélemény 8,3M mond csak Kasztíliára.

            1,3 M – Aragónia

összesen: 7,8 M"

 

Estimado Don Carlos!

 

Ez a 7,8 már közelíti valamelyest a Galgadio kartárs által hozott 9 milliót:)))

Előzmény: Carolus58 (272)
Don Quixote Creative Commons License 2005.12.31 0 0 279

Hola!

 

Én a Hernando Cortezre szavazok, szerintem az az eredeti.

Egyébként a Hernán a Hernando becézett alakja:))

Előzmény: Galgadio (276)
Qedrák Creative Commons License 2005.12.30 0 0 278

 

Szerintem ehhez előbb azt kell eldöntenünk, hogy magyar átírásban adunk meg egy külföldi nevet, vagy az eredeti leírás szerint. :)

Előzmény: Galgadio (276)
Galgadio Creative Commons License 2005.12.30 0 0 277
 ¡Feliz Año Nuevo para Todos!

Galgadio Creative Commons License 2005.12.30 0 0 276

Sziasztok!

 

Szerintetek melyik a helyes írásmód Mexikó "főkonkvisztádorának" (Nueva España első főkapitányának) nevét illetően: Hernando Cortez vagy Hernán Cortés?

Különböző forrásokban mindkettővel lehet találkozni, a frisebb kiadványokban főleg az utóbbival.

Hasonlóképpen melyik a helyes írásmód: Salazar vagy Salázar?

 

Köszi: Galgadio

Galgadio Creative Commons License 2005.12.30 0 0 275

"Nem is gondoltam volna, hogy eretnek vagy:o)))."

 

Estimado Noble Caballero!

 

Remélem, azért nem akarsz máglyára küldeni:)

Előzmény: Don Quixote (266)
Carolus58 Creative Commons License 2005.12.30 0 0 274
Igazat kell adnom nektek, bár rendkívül friss a könyv, bennem is van kétség Floristán adataival kapcsolatosan. Azért is tettem úgy, hogy több forrást is megjelöltem és állásfoglalás nélkül próbálom nektek bemutatni.
Előzmény: Don Quixote (268)
Carolus58 Creative Commons License 2005.12.30 0 0 273
na így járok, ha eltérő karakterekből álló szöveget másolok be a topikba...
Előzmény: Carolus58 (272)
Carolus58 Creative Commons License 2005.12.30 0 0 272

Kedves D. Q. és Galgadio,

 

Az alábbi adatok az MTA könyvtárában megtalálható Spanyolország története összefoglaló kiadványokból ollóztam össze.

 

járványok, pestis, tifusz:

1598 és 1602 között nagy pusztítás, 50 év alatt 7-10%-os lakossácsökkenés.

A XVI. században a járványok kevésbé sértik meg a dinamikus növekedésben lévő társadalmat. Viszont annál súlyosabb a XVII.-ben három nagy játványhullám: 1598-1602, 1647-1652, 1677-1686. A XVII. században a járványokat követően elveszett a társadalom helyreállító ereje . Az első járvány sorozat 1598-1602 egész Európát érinti és Spanyolországban kb. 600.000 fő (10%) halálát okozta. A többi járvány viszont inkább a  valenciai, katalán partvidéket sújtja,és nem Kasztíliát!

 

Mórok kiűzése 1609

kb. 270.000 mórt űznek el (lakosság kb. 5%)

Aragónia a lakosság 15%-t veszíti el. 

Valencia 25%-t

A mór veszteség Kasztíliában (1570-ben 80.000 főt telepítettek le), Andalúziában az egész lakosság 2%-a.

 

Teljes lakosság

1598: 6,5 M lakos – Kasztília – 1591-es cenzus alapján készült. De más vélemény 8,3M mond csak Kasztíliára.

            1,3 M – Aragónia

összesen: 7,8 M

 

Emigráció

Évente kb. 4-5000 fő latinamerikába.

XVI. század utolsó harmada: 157.000 fő

1492-1600 - kb. 300.000 fő (2-3000 fő évente)

1601-1650: 194.000 fő

1651 után lassú csökkenés.

A kivándorlok jelentős része fiatal és főleg férfi.

 

Spanyol katonák Európában

Olivares alatt (elsősorban Harmincéves háború) a Spanyolországon kívül harcoló spanyolok száma kb. 70.000 körül van. A XVI. század második felétől a XVII. század közepéig kb. 250-280000 fő spanyol esett el az országon kívül. 

 

Mindezen tényezők összessége komoly munkaerőhiányt okoz az egész országban. A növekedés a század első évtizedeiben leáll, városok lakossága stagnál.

 

Előzmény: Don Quixote (267)
Carolus58 Creative Commons License 2005.12.30 0 0 271

Kedves D. Q.

 

Azért kicsit erősnek érzem, hogy azt a kultúrát, amelyik képes volt kifinomult izléssel egy Alhambrat, vagy Süleymani dzsámit, stb. építeni az szimplán csürhe... Egyébként a presidiok nem igazán voltak vlmi. erős védbástyák. Meg a két kultúra - oszmán és keresztény - összecsapásában azért az igencsak periféria.

 

Egy kis türelmet, megkerestem régebbi jegyzeteimet és írok egy összegzést a spanyol demográfiáról.

Előzmény: Don Quixote (267)
Galgadio Creative Commons License 2005.12.29 0 0 270

Kedves Carolus!

 

Én ezeket a Floristán-féle népességi adatokat nagyon alulbecsültnek érzem.

Az Anderle-féle Spanyolország története könyv szerint pl. Hispánia lakossága már a római kor végén, Kr. u. 400 körül megközelítette a 4 milliót.

1450-ben az egész félsziget lakosságát 5,5 millióra teszi, ugyanakkor 1500 körül csak a Spanyol Királyságokét 6,5-6,9 millióra. Itt nyilvánvalóan van a két adat között egy kis ellentmondás.

Itt tényleg csak szépek lehetünk, de okosak nem:)

Előzmény: Carolus58 (265)
cyprus_people Creative Commons License 2005.12.29 0 0 269

Bocs, én értettelek téged félre. Sorry.

Mert talán kevés más magyar szent lett volna, aki a francia és a spanyol szent királyok mellett a falon ábrázolható lett volna. A többi magyar szent nem király és egyben nem férfi. :o)

 

Most akkor búcsúzzak el legszentebb lovagkirályunktól Lászlótól?

Csak azért mert te mondod?

Mi volt a leánykori neve?

Előzmény: Carolus58 (253)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!