Szerintem penz miatt csinaltak a sorozatot, nem valamifele uzenet kezbesiteseert es az uzenet leginkabb csak a zaroepizodban jelent meg. Az egy mas kerdes, hogy egy rakas moralis-etikai problemat felvetett a sorozat, de hogy uzenetert csinaltak volna....tul sokat feltetelezunk az alkotokrol:)
"meg a lucy=hera párhuzamnál, we are all a bit cylon, mi?"
nekem meg pont tetszett, dehát különbözőek vagyunk :)
számomra teljesen nyilvánvaló, hogy egy üzenet miatt csinálták a sorozatot, attól még, hogy egy sokaknak nem tetszik. és nem akarták, hogy ez az üzenet a végén kiábrándító, elszomorító legyen, hanem adjon némi reményt és tudatosítsa bennünk, hogy nem egy sima szórakoztató sci-fit néztünk. nyilván ez a nem barátok közt rajongóknak közben is lejött, de azt akarták, ez legyen az utolsó gondolat, amivel felállunk a székből.
így vagyok én is vele, kiváló volt a finálé, ha a mostanban látható sorozatokhoz mérjük, akkor zseniélis, de az első két évadhoz képest nem az. majd hétfőn bővebben megírom, addig még egyszer megnézem, de az tuti, hogy ha a hegytetőn, a sír mellett üldögélő öregge hagyják abba, az sokkal faszább lett volna, mint ez a "kalapáccsal verjük a néző fejébe a messzidzset" befejezés, a borzalmasan túljátszott és giccses chipsix/baltar duónál, meg a lucy=hera párhuzamnál, we are all a bit cylon, mi?
Az, hogy honnan dataljuk a ganyolast elegge szubjektiv. Szerintem az elso ket evad minden idok legjobb sci-fi sorozata es itt elsosorban a karakterekre, fejlodesukre es hasonlokra gondolok. Eletszaguak a karakterek, nem egy kisdedovos jo fiuk-rossz fiuk merkozes, hanem "valodi" emberek. Meg csak kedvenc karakterem sincs, mindet birom utalni valamiert :) Nekem a harmadik evad is tetszett, sot a zaro epizod nalam az eddig latott legtutibb cliffhanger....nagyon, nagyon rendben volt. A negyedik viszont szerintem "elfogyott a szufla" jellegu, az egesz ember-cylon szovetseg meg lazadas tul gyorsan jott, mikozben - szamomra - leult a tortenet. Ez az utolso resz meg szerintem meltatlan volt az elso ket evadhoz. A CG reszek jok voltak, mozgalmasak, szinvonalasak, de az elvarrando szalakra az isteni beavatkozas olcso a keszitok korabbi munkajanak fenyeben. Vartam volna, hogy a vegen nem ilyen szenvelges lesz, hanem egeszen at utolso snittig kitart az akcio....egy csomo bosszanto aprosag volt, amit nem gondoltak vegig. Szerintem.
Istenigazából onnantól kezdve, hogy a Kobolon megtalálják a térképet, egy nagy gányolás, de még így is magasabb színvonalú, mint bármi, ami a tévében jelenleg látható (a Lost-ot leszámítva). Olyan ez, mint a Deadwood, két zseniális évad után a harmadikban kiderült, hogy nem lesz negyedik, és Milch-nek elment a kedve a faszszopózástól.
Az, hogy a sorozatnak van egy befejezése, nem valami váratlan, külső tényező, ami miatt "kiutat" kell keresniük az íróknak, hanem már jódieje az alapkoncepció része.
De fölösleges megracionalizálnod azt, hogy nem tetszett, mert ez egy szubjektív dolog.
Szenvedéllyel és odaadassal, alaposan és részletesen meg lett tervezve a vége. Ez valószínűleg abból adódhat, hogy a készítők számára nagyon fontos volt a dolog.
Egyébként az egyik (legnagyobb??) facebookos bsg csoportban most tett fel valaki egy pár érdekes kérdést, ami valóban azt mutatja hogy itt biza gyorsan össze lett csapva ez a vég.... hogy pl. irracionális a szétszóródás és irracionális minden technológia eldobása egy ilyen helyzetben, és ezzel egyetértek. Ez egyszerű kiút az íróknak. Persze nem jelenti azt hogy ne lett volna megrázó a film vége.
Szerintem jó, hogy a rádioaktív Föld nagyon hasonlított a Földre. Mert éppen az volt a lényege, hogy megtalálták a Földet. És az ősemberek is ősemberek, szóval a kontinensek miért ne lehetnének a kontinensek.
Egyébként is, ez a befejezés olyan transzcendens és kozmikus szélességben ível, aminek a hangulata engem spec. teljesen meggyőz arról, hogy ne akarjak ilyen részleteket racionalizálgatni.
Az tetszett nagyon hogy 1. nem húzták túl sokáig a harci jeleneteket 2. a vége valahogy végtelen szomorú/nyugodt volt, mikor meghalt Roslin,meg eltűnt Kara, stb. Az is jó hogy nem magyarázták túl azt hogy ki volt Kara, ki volt fej6, és egyebek.
Egy súlyos hiba van, hogy a rádióaktív Föld jeleneteiben a képeken világosan kivehető Kalifornia, Florida, Kuba és a Mexikói-öböl, elég a wikiben fent lévő képet összevetni a Google műholdképével. Ezért pedig kifejezetten kár.
Nincsen összefüggésben vele, ne hülyéskedjél már, csak olyan ciki, amikor ott a végén úgy erősködik azzal a so say we all-lal. Nekem még a sorozatban is borsózik tőle a hátam, hát még IRL. Valahogy úgy hangzik, mintha azt mondaná, hogy "nem hallottam, hangosabban!" Buta katona.
Anywho.
A személyiségek, meg a személyiségfejlődések nagyon meg vannak csinálva a BSG-ben, szóval persze, amiket mondasz, azok érdekesebb dolgok, mint amiket én mondtam.
Siphers: Pedig érdekelne, ha kommentálnád. Egyetértesz vele? Nem? Ha igen, összefüggésben van az előző hozzászólásoddal? Stb.
A mondandóddal kapcsolatban: azzal egyetértek, hogy voltak időszakok, amikor Roslin és Adama kormányzása kezdett kevésbé demokratikus lenni. Háborús helyzetben, csökkentett forrásokkal, egyre rosszabb védelemmel, stb., valóban volt egy időszak, amikor Roslin elkezdte hanyagolni a demokrációt. Adama sohasem volt annyira demokrata, mivel katonai fogalmakban gondolkodott. Azt gondolom, a diktatúrától azért még messze estek. Legalább mi, a világnak ezen a felén, ahol a nagyszüleink és a szüleink a saját bőrükön tapasztalták, mi a diktatúra, tudjunk különbséget tenni aközött, hogy valaki háborús helyzetben figyelmen kívül hagyja a választott testület döntését, vagy megpróbálja összpontosítani a hatalmát, vagy beküld egy csoport katonát, és lelövet mindenkit. Ez utóbbit is láttuk, de nem Roslintól, és nem Adamától.
Azt nem mondanám, hogy Adama és Roslin pozitívnak voltak beállítva ezekben a pillanatokban. A magánéletben lehetett nekik drukkolni, de a politikai életben nem feltétlenül állították be pozitívan, amikor egyre keményebb döntéseket hoztak. Sőt. Éppen azért tűnt fel mindenkinek, hogy mennyire antidemokratikusak lettek, mert így mutatták be őket.
Végül: Roslinnak a Hub nagy fordulópont volt (amikor meg tudott bocsátani Baltarnak, és tárgyalásokat kezdett a cylonokkal.). És mindkettőjüknek a 4.5 szezon. És pont ez a témája a 4. szezonnak, hogy csak a megbocsátás a megoldás ,a békés tárgyalás, és az együttélés. Nem az erőszak fennmaradása. Ilyen szempontból a sorozat vége (és ezzel a sorozat mag a is) épphogy nem a fasizmus propagandája, csak egy kórkép, hogy mi történhet extrém körülmények között.
(Nekem egyébként Adamáék tettei inkább Churchillt idézik a 2. világháború alatt, ő sem volt demokratikus vezető abban a pillanatban, mert nem az volt a megfelelő idő és hely a demokráciára, de ettől még nem lett sem Hitler, sem Sztálin.)
Nem azt mondom, hogy morális szempontból rossz színben tűtneti fel a sorozat a Roslint és az Adamát. Éppenhogy pozitív fényben tünteti fel. És konkrétan a Roslinra és az öreg Adamára gondolok. Nem a Halora.
Ez egy szubjektív benyomásom. Nyilván, ha igazolni szeretném, akkor újra kéne néznem és ki kéne jegyzetelnem a sorozatot.
És nem a cylonok ellen elkövetett dolgokra gondolok. A cylonok gépek, és egyébként is ellenségek. Hanem az emberi társadalmon belüli dolgokra gondolok.
"Ez lehetett volna egy nagy lehetőség ebben az alaphelyzetben. A robotok megtámadnak minket, mi pedig azt akarjuk, hogy túléljen az emberiség, de ha közben elveszítjük az emberségünket, akkor az nem az emberiség túlélése. Akkor nem érünk többet, mint a robotok. Akkor nem kár értünk."
nem tudom, te mit nézel, de erről szól a sorozat, hogy ne veszítsük el az emberségünket. Adama ezzel kezdi az elején, hogy talán megérdemli az ember, ami történik vele... hacsak nem változtat.
volt egy rész, a vírusos, amikor Helo szaboltálja a cylon tömegyilkosságot. számtalanszor előfordult ez a kérdés, és mindig győzött a emberség. szóval mintha kihagytad volna... úgy kábé a sorozat felét :)