Szeretnék aluminium lemezből lapátot készíteni! 120 cm hosszúakat! Valami rajzot tudnátok adni hogy mégis hogy vágjam ki, milyen alakúra, meg milyen legyen az íve?
Az anyagiakon múlik vagy "csak nincs hirdetve sehol". A múltkoriban felajánlottam egy beszerzést, de akkor szorult helyzetedre hivatkozva elálltál. Azóta már nállam működik egy 36v-os 350w-os. Nem szeretem a szeles időket egyébként, de mostanában voltak jó nagy szelek, errefelé is /Pesten/. Jól teljesitett az agymotor, úgy tünik beválik. Most a lapátok állitásával kisérletezem! /4 lapátos és nagyon egyszerű a lapátok cseréje és az állitása is.
Ha ez valódi alkotás, akkor a maga zajhatásával egy rémület lehet a környezetére amit szerintem a macskák riasztására találhattak ki, nem energia termelésére. Látványnak mindenesetre érdekes, de pihentagyú feltalálók is vannak még.
Kíváncsian várom a majdani beszámolód. Azt tanácsolom, hogy lehetőleg mellőzd a számtalan designe és feleslegesen bonyolított alakzatokat - számos mérés, elemzés azt mutatja, hogy az eredeti Bessler-féle (0,15*D hosszban egymásra csúsztatott és mindkét végén 10%-nyi túllógású körlappal lezárt, amit a félhordó elég jól közelít) kialakítással érhető el a legjobb eredmény. Minimum 2 szint, 90°-l elforgatva.
Én a folyamatos csúszásban levő Canstein kisérleteim miatt a közeljövőben nem igen tudom kipróbálni, de az egyik legjobb talajközeli VAWT kialakításnak tartom úgy egyszerűsége, mint használhatósága szerint.
A helyzet világos. A baj nem jár egyedül, róka fogta csuka, stb..., de lassan virágzik az uborka, ha nem verte el a jég (remélem nem) és öntöző rendszer meg sehol.
A Savonius elég bátran áttételezhető akár 10-20 szeresre a generátor meghajtásához.
Ez 5-6 m2-nyi keresztmetszet, ~5 m/s-nál (~15 km/ó) 50 W-nyi villamos teljesítmény már kicsikarható lenne, ami 1/4-1/2'-s kis szivattyút átemelőként már meg tudna hajtani.
Gondoltam arra is, hogy a félhordókból készítek egy másik forgót, de hova? A kút nagyon jó szélárnyékban van, ami az uralkodó szelet illeti. Már arra is gondoltam, hogy a dombtetőre fúrok egy kutat, de jelenleg a fúróm be van szorulva az agyagba.
Azt hiszem, egyenlőre nincs ésszerű megoldásom, csak a jó elektromos hálózat. Próbálok mellékelni egy képet a terepről.
A működő szélgenerátorod számszerint mekkora feszültséget és áramot tud produkálni úgy 4-5 m/s-s (15-20 km/ó) szélben? Félek, ha 12 V-s akku töltögetésére sem elegendő, akkor legfeljebb egy ablakmosó, vagy akvárium keringtető szivattyút tudna meghajtani, amiknek meg nagyon kicsi az emelő magassága.
A Savonius-t miért nen csinálod meg a félbevágott hordókból?
A helyesírás miatt ne távolodjatok már el ettől a fórumtól! A szép magyar beszéd értünk van és nem ellenünk.
Én se vagyok egy nagy helyesen író, de ennek a topicnak van helyesírás ellenőrzője, segítségével merek írni a nyilvánosságnak. Begépelem a szöveget, bejelölöm az egészet, kattintok rá egyet a jobb egérgombbal és a megjelenő listán rákattintok a helyesírás ellenőrzésre. Amelyik szóban van a legcsekélyebb hiba, azonnal aláhúzza pirossal. A pirossal aláhúzott szóra rákattintok a jobb egérgombbal és még megjelenít több szót, ami oda illene. Mindezek segítségével, már bátran merek kérdezni a fórumon és eredményeimről beszámolni.
Mostanában mifelénk elég sokat fúj a szél. Van két szélgenerátorom kitéve, amelyek termelnek némi áramot, de nem eleget egy 12 voltos akku töltésére. A másik gond az, hogy az akku és a szélgenerátor között 120 méter a távolság. Ilyen távon, alacsony feszültségen sok áram elvész.
Most az a gondolat foglalkoztat, hogy egy akár milyen kicsi motort nem tudna-e működtetni a szélgenerátorom? A motor mozgatna egy benzinszivattyú szerű szivattyút és húzna egy kis vizet. Ráér egész éjjel és egész nap huzigálni, sok kicsi sokra megy. Ehhez az ötlethez hasonlót nem próbált-e valaki? Ha igen, kérem szépen, ossza meg velem is a tapasztalatát.
Egy szakmai (jellegű) fórumon illendő a korrekt fogalmazás, a mindenki számára egyformán érthető írásmód. Még a szakmai rövidítések is zavarokat okozhatnak.
Pl. az én PC-m "Political Correct" "PoliCarbonátból" készült "Personal Computer". :-)
A mi hazánk túl kicsi hozzá, de Németországban már komoly nehézségeket okozna, ha a bemondók nem az irodalmi nyelvet használnák, az újságok nem azzal írnának. Elég a műholdon egy-egy helyi adásba belehallgatni, bizony akárhogy hegyezem a fülem, a kérdező riporter minden szavát értem, a válaszoló szövege alatt megy a képaláírás.
Külföldről netező esetén az ékezet hiánya technikai okok miatt tolerálható. Adjuk meg egymásnak azt a tiszteletet, hogy ennél komolyabb akadályokat nem gördítünk megértésünk útjába!