Keresés

Részletes keresés

Zsaminó Creative Commons License 2011.03.28 0 0 15387

Szeretnék megkérni minden uszis fórumozót, hogy írjam meg nekem email-ben, mivel eteti a kutyáját/kutyáit! (Gondolom, itt nem lehet terméket reklámozni.) Kíváncsi vagyok arra, hogy mi vált be, legyen az házi készítésű étel vagy kész táp. Milyen hatással van az uszik általános egészségére, szőrére? Valóban szeretik-e, ízletesnek tartják-e? Ha valami speciális, nem mindenhol elérhető, akkor hol szerezhető be? Kapnak-e más étrend kiegészítőt, vitamint stb? Előre is köszönöm!

Zsaminó Creative Commons License 2011.03.27 0 0 15386

Szia Panfran! Nagyjából egyszerre léphettünk be. :-) Sajnos nekem még nincs 100 hsz-em, így vagy 10 percet várni kell két hsz között. Örülök, hogy tetszenek a képek. Bárcsak kutyákat tudnék ilyen jól fotózni, azt még gyakorolnom kell. Nálunk is újra borús az időjárás, de azért nem olyan vészes.

Előzmény: panfran (15384)
Zsaminó Creative Commons License 2011.03.27 0 0 15385

Köszönöm a válaszokat! Újabb tudással gazdagodtam. Mivel én még nem büszkélkedhetek saját uszkárral, így egy internetes zsákmánnyal kedveskedek nektek:

panfran Creative Commons License 2011.03.27 0 0 15384

Nagyon szépek a virágos képek, mintha képes lapok lennének! :)

Hát ebben a pillanatban nálunk most nem túl barátságos az idő, eső, hideg... De márciusban ez még belefér. :)

Előzmény: Zsaminó (15378)
Maxocska Creative Commons License 2011.03.25 0 0 15383

Hááát. A méret és színkeverés is nagyon érdekes tém... Xavano_89 nagyon szépen megfogalmazta most, hgy mi lenne az ideális. Ehhez képes pedig az ember szembetalálkozik a nagy büdös valósággal, és kiábrándul mindenből. Azt már nem is kívánja az ember, hoyg országon belül választék legyen kanból, de hogy európa szinten sincs lassan már mihez nyúlni, az azért szomorú. Lassan már nem arról szól a dolog, hoyg ideális kant találjunk, hanem hogy egyáltalán kant találjunk... Legalábbis bizonyos szín-méretnél lassan ez lehetetlenség...

Azért reménykedünk, hogy javul a helyzet :-D

Előzmény: Xavano_89 (15382)
Xavano_89 Creative Commons License 2011.03.24 0 0 15382

Szia Zsaminó!

Az eü dolgokkal kapcsolatban Maxocska nagyjából mindent leírt. Talán még annyi, hogy napjainkban egyre gyakrabban fordul elő a HipDP törpe méretben is, így felelős tenyésztő azt gondolom erre is szűri a kutyáját. PRA óriásban oly annyira nincs, hogy nem is lehet a fajtát listából választani az optigen-nél. Magyar labor is van, ahol csinálnak pra szűrést, de egyéb genetikai vizsgálatot is. Viszont rossz hír, hogy ahány labor annyi módszer, így nem egy kutyáról tudok, aki az egyik labor szerint pra B, a másiknál pedig pra A. Szóval azt gondolom 100%-os garancia nincs, mint ahogy semmire az életben.

A méret és szín megintcsak nehéz dió, ahogy Maxocska is írja. Azt vallom, hogy legideálisabb ha a egyméretűek a kutyák, vagy max 2-3 cm a méretkülönbség közöttük, és ezt a méretkülönbséget célszerű mindig abba az irányba fordítani, ami az "átlagolásból" kiindulva az ideális felé tolja a méretet. Érthetőbb módon: egy 42cm-es szukára nem raknék 43-45cm-es kant, ha szeretném az utódokat a középméret "ideális sávjában" tartani. De egy 39cm-es szukát ugyancsak nem fedeztetnék egy 36-37cm-es kannal. A méretbeli összepasszolás mellett is előfordulhat hogy egy-egy utód lefelé vagy felfelé eltér az áhított átlagtól, de megfelelő szelektációval rögzíthető (lenne) a kivánatos méret. Dehát ugye kinek mi a kivánatos, és ki mennyire veszi szigorúan a szelektációt.... Pont emiatt nincs uszkáréknál olyan jól elkülöníthető méretbeli megjelenés, mint pl. a snauzer vagy pincher fajtánál. Na és persze azért is, mert véleményem szerint túlzott a méret 4 felé "szabdalása", sokkal szimpatikusabb az angolszász méretezés, ahol a 3 méret gond nélkül megkülönböztethető.

Előzmény: Zsaminó (15373)
Maxocska Creative Commons License 2011.03.24 0 0 15381

:-D Igazad van :-D Értelmes megfogalmazás volt.

Akkor újrapróbálkozom. A genetikai szűrést vérből kivont DNS-sel végzik. PCR technikával. Mivel domináns-recesszív öröklésmenető ez a fajta szemberegség, van értelme genetikai szűrést végezni, mert ezzel egyértelműen kimutatható, hogy egy egyed mentes a betegségtől, hordozó, aki nem lesz beteg, vagy esetleg mindkét allélen hordozza a betegséget okozó gént, és beteg lesz. Kevés olyan betegség van, ami ennyire egyértelműen öröklődik.

Köszönöm az észrevételt Spillo :-D

Előzmény: Törölt nick (15380)
Maxocska Creative Commons License 2011.03.23 0 0 15379

Remélem Xavano_89 nem haragszik meg, hogy belevauuuu.

Az "előző témára", egészségügyi tesztek. Uszkárnál a javasolt eü szűrővizsgálatok toy törpe méretnél a patella luxatio, PRA, közép óriásnál a csípőizületi diszplázia szőrés is. Diszpláziára és patella luxációra szürhet minden olyan állatorvos, aki rendelkezik az ehhez szükséges szakvizsgával, és minősítéssel, a minősítést a kisállatorthopediai társaság adja ki. Könyök diszléziára is ez vonatkozik. PRA szőrést lehet végteztetni szemészeti vizsgálatta, amivel az a baj, hogy a PRA (korai retinasorvadás) idősebb korban jelentkezik, ált 5 éves kor körül, tehát egy beteg kutyának már bőven lehetnek utódai mire a betegsége kiderül, de visznt PRA-ra létezik genetikai szűrés is.  Több helyen elérhető európában és amerikában, vérből tudják meghatározni, minvel domináns-recesszív öröklésmenetű.

A méretből kinövés már nehezebb, érdekesebb téma, sok vitára adhat okot. Nyilván ideálisan egy kutya olyan lesz amilyennek született. De kinőhet felfele, és alatta is maradhat a mérethatárnak. Hivatalosan azonos mérettel lehet egy uszkárt fedeztetni. Tehát ha pl. törpének született, de közp lett, akkor középpel kell. Szerintem és hangsúlyozom SZERINTEM kisebb problémákat rejt ha lefle lett átminősítve, tehát pl középnek született, és törpe maradt, és törpébe lesz tenyésztve, mint fordítva. Kannál inkább mindegy. De nyilván ilyen kutya elvileg örökítheti a másik méretet is. A felfele kinőtt szukát én azért nyugodtam nem fedeztetném egy eleve nagyobb méretbe tartozó kannal. Hááát... ilynekor esetleg próbál az ember hasonló átnőtt kant keresni, vagy legalább olyat, aki kisebb, vagy vonalábn van kisebb, de ugye ilyenkor megint szórni fogja esetleg a méretet... Hát, mindenki eldönti mit szeretne ilyen esetben... :-D Az oroszoknál gyakori a szín és méretkeverés is, de emiatt pont eléggé bizonytalan és érdekes meglepik tudják érni azokat, akik oroz vonalakat használnak:-D Mindenesetre érdekes dolog ez.

Előzmény: Zsaminó (15373)
Zsaminó Creative Commons License 2011.03.23 0 0 15378

Nálunk is igen tavaszodik, már jó pár napja szép napsütéses az idő. Csak el ne szóljam magam! Nekem is tetszik, hogy végre nem sötétedik olyan hamar. Tegnap el is mentem sétálni egy közeli erdőbe. Készítettem pár fotót, hallgattam a madarak csicsergését és élveztem a friss, melengető levegőt.

Előzmény: panfran (15374)
Fiole Creative Commons License 2011.03.23 0 0 15377

Ideiglenes befogadókat keresünk! Uszkáresőt hozott a tavasz, jelenleg egyetlen szabad helyünkre 3-4 kutya is jönne, nem fogunk tudni mindenkit elhelyezni!

Akinek megvan a lehetősége egy árva uszkáron segíteni, befogadni, szeretni amig érte nem jön az álomgazdi, kérem jelentkezzen a poodle.sos@indamail.hu címen!

Köszönjük!

Fiole Creative Commons License 2011.03.23 0 0 15376

2008as születésű uszkár (keverék?) szuka gazdit keres!
2011.03.20-án Verőcén kóborolt.

Az uszkárokra jellemző előkelőség, és életvidámság a fenti hölgyből egy kis időre elszállt, hiszen utcára került, onnan menhelyre, ami érthetően megviselte. De egy kis kozmetikázás után, egy szerető gazdi mellett megmutathatná, milyen elbűvölő, okos, boldog kutya tud lenni.
További információk CSAK TELEFONON: 20 424 5367, 20 8060 175, vagy személyesen: Vác, Külső Rádi úton: h-p: 8-16 szo: 8-12

további képek: http://gallery.site.hu/u/Vaci_Menhely/uj-lakok/5249/

Fiole Creative Commons License 2011.03.23 0 0 15375

14 éves, fajtatiszta ivartalanított szuka uszkár új gazdát keres. Debi kutya okos, jó kedélyű, de korából adódóan már eléggé lehiggad kiskutya. Lakásban tartott, ápolt kutyus, jólnevelt (póráz nélkül is sétáltatható, utasításokat szépen követ), minden oltását mindig időben megkapta, féregtelenítve, veszettség ellen oltva.
Érdeklődni a 06-30-870-4895-ös telefonszámon lehet.

panfran Creative Commons License 2011.03.23 0 0 15374

Köszi Zsaminó! :)

Olyan szép idő van megint. Ez hiányzott. Tegnap már kabát nélkül, vakító napsütésben, a szabadban ebédeltem egy kollégámmal. Amikor haza érek még bőven világos van és tudok a kutyákkal is egy nagyot sétálni. Ez az időjárás maradhatna még egy pár hónapig.

Előzmény: Zsaminó (15369)
Zsaminó Creative Commons License 2011.03.23 0 0 15373

Köszönöm Xavano! Sejtettem, hogy ezeket vizsgálják, de biztosra akartam menni. Sajnálatos, hogy kevés a törzskönyves uszi, remélem egyszer fordul a kocka. Már hallottam olyanról, hogy méretben át kell sorolni egy kutyát. Ilyen esetben hogyan tervezhető párosítás? Úgy értem, ha például egy törpe szülőktől származó kölyök közép lesz, akkor melyik mérettel érdemes vagy szabad tenyészteni? Törpével, mert törpe háttérrel rendelkezik, középpel, mert maga a kutya közép vagy mindkettő számításba jöhet?

Remélem nem bánod, ha többet is kérdezek. Már régóta érdekelnek ezek a dolgok és szeretnék tisztába lenni velük. Különböző színű uszkárok párosításánál milyen elvárásoknak kell megfelelni a kutyáknak és a tenyésztőnek?

Az előző témával kapcsolatban pedig az érdekelne, hogy az egészségügyi teszteket hol lehet Magyarországon elvégeztetni? Bármelyik állatorvosi rendelő jó erre vagy van valami speciális hely pl. a szemvizsgálathoz?

Előzmény: Xavano_89 (15372)
Xavano_89 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 15372

Nem sok mesélni való van. Volt egy darab méret átsorolás és kész. Sajnos amíg nincs (törzskönyves) állomány, addig hiába van 6 is egy évben.

Amúgy hasonlatos a kiállításhoz, csak nincs összevetés. Asztalon anatómiai vizsgálat, majd mozgásban is megtekintik a kutyákat. Kicsit kiemeltebb figyelmet fordítanak a temperamentumra ilyenkor. A kutyák többsége (normál esetben) tenyészthetőt kap, aki a standardban leírt kizáró hibával "rendelkezik", az kizárásra kerül. Tenyésztésre javasoltat elvileg a kifogástalan küllemű, kiváló eü tesztekkel (szem, csípő, térd, könyök) rendelkező kutya kaphat.

Előzmény: Zsaminó (15370)
Fiole Creative Commons License 2011.03.22 0 0 15371

Gazdit keres Cabala, az óriásuszkár keverék 1,5 év körüli fiúcska. Az ózdi gyepmesteri telepről mentettük altatás elől, jelenleg ideiglenes befogadónál lakik.

Igazi csupa szív kutya, az ember egyetlen pillantására heves csóválásba kezd :-) Más kutyákkal is nagyszerűen kijön, sőt nagyon szereti a társaságukat, mindenkit játszani hív és osztja a puszikat. Korábbi élete nyoma, hogy az idegen, vagy váratlan dolgokat vicsorgással reagálja le, de hamar rájön nincs mitől félni és megnyugszik. Valószínűleg rövid időn belül ez teljesen el fog tűnni.

Nagyon energikus kutya ha játékról, szabadban rohangálásról van szó, de a lakásban szinte észre sem lehet venni.

Olyan családot álmodtunk meg Neki, aki kellő időt tud Rá fordítani, tisztában van egy fiatal óriásuszi szellemi és fizikai igényeivel, aki társnak tekinti és megosztja Vele az életét. Csak lakásba, vagy kertes házba bentlakással adjuk, oltva, chippel, ivartalanítás után.

Reméljük neve szerencsét hoz Neki is, és hamar eljön érte az álomgazdi!

Cabaláról érdeklődni a poodle.sos@indamail.hu e-mail címen lehet.

Zsaminó Creative Commons License 2011.03.22 0 0 15370

Nincs kedve valakinek beszámolnia a hétvégi tenyészszemléről? Nem vagyok teljesen tisztában azzal, hogy mi is történik ott. Szívesen venném, ha valaki elmondaná úgy részletesebben. Előre is köszi!

Zsaminó Creative Commons License 2011.03.22 0 0 15369

Nagyon cuki frizurája van a kisasszonynak! És az a tekintet... zabálnivaló. :-)

Előzmény: panfran (15354)
Fiole Creative Commons License 2011.03.21 0 0 15368

Fiatal fehér középuszkár kant találtak Budapest XII ker, Svábhegyi CBA -nál 2011.03.21én. Barna bőr nakörve van. Szőre bogáncsokkal volt teli. Gondozottan várja régi gazdáját.

Elérhetőség:
06-30-974 8564 vagy
06- 1-274-5662

Fiole Creative Commons License 2011.03.21 0 0 15367

Budapest XVI. kerületében 03. 15.-én ellopták Kitty-t, a 7 éves fehér törpeuszkár szukát. A zárt kertből tűnt el amíg a nagymama kertészkedett. Szelíd kiskutya, de könnyen megijed, remeg, nyüszít. Eltűnésekor nagy volt már a bundája, amúgy fiatalos a viselkedése. Nem volt rajta póráz, jelölés. Nagyon várják haza!
judit.kalman@gmail.com
06/203645696

hardcandy Creative Commons License 2011.03.20 0 0 15366

Drienne

hardcandy Creative Commons License 2011.03.20 0 0 15365

Régen szóltam hozzá, de azért olvasgatom a fórumot. Nem szeretném a Brandy témát tovább folytatni, főleg, hogy én csak innen-onnan hallottam, olvastam róla. Mégis úgy érzem, hogy Driannének lehet igaza, mert ő számomra amolyan "suttogó", aki nagyon ért a kutyák nyelvén, és akár éjjel is kocsiba ül és keres, hazavisz, megment...most éppen Brandyt.

Caspert ismerem csak személyesen, de általa Driannét is, szerintem jó lehet nála kutyának lenni:)))

Fiole Creative Commons License 2011.03.20 0 0 15364

Szerintem Drienne elég nagylány ahhoz hogy magától is olvasson egy nyilvános, uszkáros fórumot ;-) és itt a pont.

Maxocska Creative Commons License 2011.03.20 0 0 15363

Nem akarok senkit felelőssé tenni. Ami történt megtörtént. ennyi. És nem is szeretnék a továbbiakban itt ezzel foglalkozni. Köszönöm a közreműködésed, mert nem nagyon tudtam, hogy hogyan keressem meg dirennét. Megoldottad a dolgot anélkül, hogy egy szót kellett volna beszélnem vele. Nem mondom, hogy ez volt a történet legjobb és legkorrektebb megoldása, de ez az átka annak, hogy jó másfél de minimum 1 éve nem beszéltem driennével.

Mindegy. Ezzel a történet lezárult. Így vagy úgy de lezárult. És jó lenne ha itt is lezárulna.... 

Előzmény: Fiole (15362)
Fiole Creative Commons License 2011.03.20 0 0 15362

Az a valaki marhára nem a gazdát kereső kutya kapcsán jutott ide- olvasd már vissza amit írtál! Te hoztad fel Brandyt az elmúlt időben nem is egyszer, de az utolsó beírásodat már nem tudtam nem lereagálni. Tudod, nálam a kutya az első, és ha közveszélyes őrültnek állítasz be egy nekem kedves kutyát akkor ahhoz lesz némi hozzáfűznivalóm.

Tegnap leírtam neked privátban amit az akcióidról gondolok, nem ide, nem fórumtéma, meg is kaptam a választ, részemről ennyi. De ha most engem akarsz felelőssé tenni az itt elhangzottakért ahhoz csak gratulálni tudok.

Előzmény: Maxocska (15361)
Maxocska Creative Commons License 2011.03.20 0 0 15361

Ebben egyetértek, az egéásznek nem kellett volna ide kikerülnie, és nem is került volna ki, ha valaki abból, hogy egy család gazdát keresne a kutyájának nem azt hozza ki, hogy én alkalmatlan vagyok a kutyatartásra, vagy legalábbis Brandy tartására.

Én nem akarok megszabadulni problémás kutyától se, most se én akartam igazán. De kétségtelen, hogy ez volt a legjobb megoldás. Sajnálom, ha félreértelmeztem az akkori helyzetet, és ezt tényleg nem itt kell megbeszélni. Én gondoltam valamit, és Te is gondotál/ gondolsz valamit, és ez a kettő nem egyezett. Én úgy gondoltam személyesen kellene beszélnünk, és vártam, hogy mikor tudnánk találkozni, de ez a nem épp kedves megjegyzése Fiolénak közbejött. Én amit tudtam megpróbáltam megtenni érte, kudarcba fulladt. Sajnálom.

Szebb jobb életet kívánok csak neki!

drienne Creative Commons License 2011.03.20 0 0 15360

Tényleg nagyon kedvesek vagytok Zsaminó, Spillo, de én szeretnék megkérni mindenkit, hogy ne menjen bele találgatásokba, hogy mi a helyzet Brandyvel. Mindketten pontosan tudjuk ezt Maxocskával. Ennek az egésznek nem kellett volna ide kikerülnie! Ezzel a témával kapcsolatban ez az utolsó hozzászólásom, mert innentől csakis személyeskedésbe menne át, a fórum pedig nem erre való. Aki akar keressen meg privát. Ez nem úgy működik, hogyha valaki többször leír valamit, akkor az igazzá válik. Innentől a kutya kikerül a négy fal közül, nekem nem szükséges bizonygatnom az igazamat írásban, mint egy városi legendát.

A kulcs az, hogy egy kutya nem csak dominanciára való törekvésből "támad". És ennyi, nem szeretnék erről semmi többet!

Hatalmas csúsztatás, hogy hozzám nem jöhetett vissza Brandy! Bármelyik tőlem származó kutya bármelyik előre be nem jelentett percben visszajöhet, bármilyen felfordulást okozna is. Nem részletezem az akkor történteket, annyit csak, hogy köszönettel bizalmat szavaztam Valakinek. És nem csak Brandyvel kapcsolatban. Brandy azelőtt is és azóta is "nyaralt" már itthon, és soha semmi probléma nem volt vele. A fejében most sincs...

Előzmény: Zsaminó (15353)
Fiole Creative Commons License 2011.03.20 0 0 15359

Az biztos hogy a GR kutyáknak határozott elképzelésük van gazdiügyben, meg abban is hogyan akarnak élni...

Előzmény: Törölt nick (15358)
Maxocska Creative Commons License 2011.03.20 0 0 15357

őőő márminthogy kutyarészről... a kutyák között ő van legfelül. Ő volt az első uszi, és ehhez ragaszkodik is.

Előzmény: Maxocska (15356)
Maxocska Creative Commons License 2011.03.20 0 0 15356

Na ja Zamonó. Ettől még persze ő gondolhatott magáról sokmindent :-))) De 1-2 szukám rendszeresen kizavarta a szobából, és szót fogadott nekik. Emiatt gondolo, hogy nem ő volt a nagyfőnök. Amúgy a fehér toy szuka az nálunk :-)

Előzmény: Zsaminó (15353)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!