Sziasztok
Egy olyan topikot kívánok létrehozni , ahol a szakrális ház építésrő és tetőépítésről esik szó .
Rég elfeledett fa kötések , ács-szerkezeti megoldások , furfangos ötletek .
Kérünk ide minden fotót ami az ,, életem nagy műve ,,-ként lehetne aposztrofálni .
Nem a merőleges és precíz megoldások hanem inkább az elrugaszkodott , fantázia dús ,egyéni ötletek tárháza ként kívánnám működtetni .
Teret kívánok adni a régi ács mesterséggel kapcsolatos tudás megjelenítésére és megtárgyalására, sok fotó melléklettel .l
Egy ilyen méretekkel rendelkező sufnit szeretnék építeni, beton alapra:
A gerendák 10x10-es méretűek lennének lefúrható talpakon, a talpszelemen szintén 10x10-es, a szarufák 5x10, a tető poliészter hullámlemez. az Oldalai pedig OSB-vel borítva.
Ez a tartószerkezet így megfelelő szerintetek, vagy rám dőlne? Sosem csináltam még hasonlót.
Amúgy ha számít valamit egy ugyan ilyen méretekkel rendelkező épület található mellette csak téglából, ez mellette lenne, és a tetejűk egyben lenne( a régi téglaépület is kap új szarufát+leceket,fedést)
Értem mire gondolsz, de a legegyszerűbb ha megkeresel egy építészt, aki gyakorlott az engedélyeztetésben és helyből megmondja, hogy mit hogyan lehet nálunk.
Itt 3 filmutat faház építést ill. reparálást. Az első egy lengyel film ahol egy 35 nm -es fa házacskát ( domek ) építenek. 6 -7 férfiember egy hölgy és egy eb.
A ház nevezhetjük pont lapnak is, de jobb inkább betontuskóknak nevezni azokat a beton elemeket amire a ház kerül. Nagyjából 30 cm átmérő kb 40 cm magas hengerek. és ez pont jó egy faháznak.
Mer az igazi fölbeásott beton alap csak tégla és betonházaknak kell. A faház és az acélház (pl. egy konténer kuckó ilyen nem igényel. Miért ?
Mert ezek a szerkezetek rugalmasak. A fagy ugyan megmozgathatja azokat de nekik meg sem kottyan.
Hogy engedik nem engedik nem tudom, de hogy műszakilag nem kell, az biztos.
Maga a tusko be van e ásva a földbe vagy sem , nem látszik. A friss letaposatlan fű arról tanúskodik, csak lerakták.
A német és angol nevet keresd egy műszaki szótában.
Na most az' alapon' kívül azért az első házacskának komoly padózata van.
A betontuskókba ( a pont alapokba ) acél lemezek vannak építve, arra víz színtes gerendák majd keresztbe szinténgerendák stb. Gondolom jóhőszigetelés i.
A födémünkön ki kellett cserélni pér gerendát (60as években épül tégla ház). Nah most az ács aki csinálta, úgy fektette fel az egyik falra, hogy nem a téglából vágott le, hanem a 15cm-es gerendából vágott le 3 cm-t. Szerinte így is ugyanúgy tart, nekem laikusnak ez úgy tűnik hogy ezzel csak meggyengült a gerenda. Vélemény?
Tisztázni kell: mennyire száraz, a cserép pontos típusát, a gyártónál utánanézni, mit garantál/(hány foknál), de ez csak tökéletes kivitelezésnél érvényes. Szerintem... ezután + 50% lejtés...
Szerintem ez elég hazárd játék. Ha van papírja akkor is vállalkozónak kellene lennie ács tevékenységi kör bejegyzéssel. Ekkor megkötheted vele a szerződést és neki külön kell kötnie fmv.-vel szerződést.
Ha nincs semmije csak a bizonyítványa ki fogja neked lepapírozni ezt az egészet? e-napló stb. Bevallom én nem bíznám ilyen szakira a tetőmet. 10 évig mit csinált? Segéd volt ácsok mellett vagy pumpálta a tetőket nulláról készig?
Egy ács nem ács. Még a kettő is kevés. De ha szorult helyzetben vagy 3. nak beállhatsz. Egyben műszaki ellenőr is leszel.
Az épületasztalos rokonszakma az áccsal.
Műbútor asztalos - normál asztalos - épületasztalos - ács. Van azért némi leágazás is.
"hogy lemér mindent , otthonában-műhelyében kiszab mindent, majd ha megvan a papírja - és akkor normális szerződés vele-, odamegy a helyszínre és "feldobja"?"
Nem tudom, de kicsi a valószínűsége.- A helyszínen szokták… lent kiszabni, összeállítani és felemelni.
De milyen jó hogy van műhelye. Legtöbb mester már műhely nélkül tevékenykedik. Pedig asztalosnál, ép. asztalosnál az elengedhetetlen.
Korábban jó régen én pl. egy lépcsőt csináltattam műhelyben, Amikor készvolt jött a tehertaxi és a helyszínre szállította. A beemelés, szegés, utómunkák az én feladatom volt.
Hasonló a galéria építés is. Ott is kell műhelymunka, de ott azért a helyszíni építés dominál.
"Szerződés van-e olyan, hogy én megveszem az anyagot, ő pedig felelősséget vállal érte vagy bizományosan felel érte?"
Építkezem (födémig kész), volt ácsom, de "eltűnt". / nem veszi fel a telefont, nem hív vissza, stb. Lehet, hogy beteg, de lehet más is.
Mennyire kockázatos olyan szakival dolgoztatni, akinek az ács-papírja talán novemberben lesz meg? - mást egyenlőre nem találtam, aki idén bármit vállalt volna.
Elmondása szerint kb 10 éve ezt csinálja, eredeti szakma: épületasztalos.
Valamilyen embert így is - úgy is be kell vonni (e-napló - felelősségbiztosítás... - gondolom)
Bár kaptam máshonnan olyan javaslatot, hogy házilagos kivitelezés / mintha én építeném a tetőt, de ide is kell találni "mestert".
Járható út-e, hogy lemér mindent , otthonában-műhelyében kiszab mindent, majd ha megvan a papírja - és akkor normális szerződés vele-, odamegy a helyszínre és "feldobja"?
Ha igen, merjek-e előleget adni vagy százalékosan mi lehet a maximum?
Szerződés van-e olyan, hogy én megveszem az anyagot, ő pedig felelősséget vállal érte vagy bizományosan felel érte?
A motorfűrész-kezelő tanfolyamon résztvevők a képzés elvégzésével képessé válnak:
gallyazni, darabolni, adaptereket kezelni,
karbantartani a motorfűrészeket és az adaptereket,
munkavédelmi előírásokat betartani,
felismerni a legfontosabb fa- és cserjefajokat,
Mondjuk az is megérne egy diskurzust, hogy a tanfolyamot tartók vizsgáztathatnak e.
Az általában állami feladat.
Ez természetesen nem zárja ki, hogy a faiparban szűkebben az ács szakmában dolgozóktól a fűrészgépek, köztük a láncfűrészek ismeretére nem lenne szükség.
Ha nincs neki, akkor baleset esetén minden felelöség a munkáltatóé, mert nem tudja bizonyítani hogy az embere megfelelő balesetvédelmi oktatásban és kezeléstechnikai képzésben részesült.
Ha bekövetkezik a baleset és van neki vizsgája akkor nem tartott be valamilyen szabályt a dolgozó.
Értem. A fa új a fatelepről, remélem jó minőség az ára alapján, a kötésekhez sajnos nem értek, de reménykedem, hogy csavarokkal rögzíti. Nézegettem a saját súly és egyéb terhelés adatokat, hát nem egyszerű jövőbe látni, megjósolni, mi az elég. Köszönöm a tanácsot.
Én pont a másik "fiát" ismerem a Krisztiánt. Jól indult a TEGY. de nagyon felhígult. Van egy vállalkozó aki alapító tag és fűnek fának tartozik de nem hajlandóak kitenni mert a másik alapítótól akinek tüzépe van rengeteg anyagot elhord. Nekünk is tartozik, és ezzel üljek le egy asztalhoz? Másik az hogy egyáltalán nincs összetartás. Ha valakinek sok a munkája nem ajánl be másik tagot hanem inkább visszamondja a munkát amit nem tud elvégezni. Milyen dolog ez?
Elég lehet. Nyilván az hogy a keresztmetszet elég nem azt jelenti hogy mondjuk élőben nem mondanám azt hogy ne tegyél rá cserepet mert a fakötések és a fának a minősége már olyan hogy nem teszi lehetővé..
szarufák milyen keresztmetszetűek? ha csak palló akkor nem tenném rá. Nekem mondjuk nem kedvenc keresztmetszetem a 12x12. Oszlop és szelemen 15x15 jár.