Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.04 0 0 5437

Az elég egyértelmű az, hogyan oldottak a X. században a Kárpát medencétől Japánig. Aki nem így tudja az nem ért hozzá, vagy nem akarja így használni (vagy mindkettő). Inkább az a kérdés, hogy a "hagyományőrzők" miért nem őrzik a magyar hagyományokat, miért kell az angolt eröltetni?

Úgy tudom a törökök még valamelyik olimpián is ezt használták, nem az angol módszert.

Előzmény: Törölt nick (5436)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.04 0 0 5436

Oldási módra:

100% hogy nem az angol-szász volt feszítési technika, erre több bizonyíték is van akár itt is: http://ijasznemzet.hu/forrasok

Továbbá tény, hogy az anyaországi és erdélyi hagyományőrzők körében a leginkább elterjedt technika a három ujjas angol-szász feszítési technika. 

Amellett, hogy a magyar nép is ázsiai eredetűnek véli magát, és ebből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a Belső-Ázsiai gyűrűs feszítési módszer volt az ősi technika, több érv is felsorakoztatható e technika mellett.

A gyűrűvel végzett íjfeszítés (amit hibásan neveznek Mongol oldásnak, hiszen a Törököktől kezdve a Japánokig mind hüvelykujjal feszítik az íjat) azért praktikusabb, mert stabilizálja a vesszőt az íjon, ami nagyon fontos, hiszen a vágtamozgás miatt a lovas kezei bemozdulhatnak, főleg ha egyenlőtlen talajon lovagol. 

Továbbá az oldás „tisztább” (nem húzzuk el az ideget oldalra, mivel szilárd felületen fekszik) és gyorsabb is. László Gyula a „Honfoglaló magyarok élete” című művében megemlíti, hogy gyűrűvel is lőhettek a X. századi magyar őseink. Írott bizonyítékként szolgálhat az a 14. századi Mameluk szakirodalom amely szintén a hüvelykujjas technikát írja le mérnöki pontossággal.

Ez a szakirodalom azt is kijelenti, hogy az íjat tartó kézben nem volt szabad vesszőt fogni, mert az nem tette lehetővé a kettős oldást (előre vágás az íjjal, vagy az íj pördítése). A hüvelykujjas technikával további vesszőket lehet fogni az íjat feszítő kézben. Vékonyabb vesszőkből és a kéz méretének a függvényében, akár tizenötöt is. Azonban, ha azt állítjuk, hogy az íjat tartó kézben is lehet fogni vesszőket, akkor a kézből kilőhető vesszők számát már meg is duplázhatjuk, hiszen akkor minimum 12-12, azaz huszonnégy vesszőt is foghatunk kézben.

Előzmény: Biovadász (5434)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.04 0 0 5435

Nem a ruhával van bajom, hanem a húzás technikával. Magyar íjjat ne húzzunk már modern angol módszerrel, ha már hagyományt őrzünk, akkor miért nem lehet hüvelyk újjal, a vesszőt jobbra helyezve és a tegezben (ami felfelé szűkül) heggyel felfele tartani a vesszőt? Az összes sztyeppei nép gyűrűvel húzott, nem 3 újjal kesztyűben.

Az íj úgyis replika, a ruha meg olyan amilyen (jelen esetben lényegtelen), viszont a cselekvés is legyen már fontos ha szeretnénk az ősmagyar hagyományokat őrizni.

Előzmény: Biovadász (5434)
Biovadász Creative Commons License 2013.09.04 0 0 5434

Mutatnál pontos és igazolt bizonyítékokat, leleteket (nem csak többszörös következtetéseket) akár a megfelelő ősmagyar ruházatra, oldási módra, vagy akár íjformára?

Nem mondom, én is szoktam dobni egy hátast, ha Anjou-liliomos "magyar kaftánt" látok, de azért sok bizonyossággal nemsokmindent lehet állítani.

Előzmény: Törölt nick (5432)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.04 0 0 5433

Sztyeppék Népe Íjász Egyesület (Vecsés)

"edzéseinket jelenleg minden vasárnap 14:00 órától tartjuk, télen majd a sötétedés miatt kicsit korábban"

Előzmény: Cipó (5421)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.04 0 0 5432

Láttam már hagyományőrző íjász napon csigás íjjakkal lőni, vagy a beöltözött ősmagyar fazon angol fogással, a tegezben meg a vesszők fordítva. Mondjuk ahhoz úgy kell állni, de az ősmagyarokhoz semmi köze, honfoglalás korában heggyel felfele voltak a vesszők. Tudnám miért nevezik magukat hagyomány őrzőknek? Vagy az kérdés az, hogy milyen hagyományt őriznek? Az angolt? Úgy viszont az íj és a ruha nem jó hozzá. Az íjon kívül semmi köze a nomád íjászathoz.

Az ilyen találkozók inkább baráti szórakozás mint valódi hagyomány őrzés, szóval inkább a megnevezéssel van a gond. Sajnos kevés a valódi hagyományőrző íjász.

Előzmény: Törölt nick (5431)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.03 0 0 5431

Miért van az, hogy a nomád hagyományőrző íjakat az emberek 99%-a három újjal húzza? Miért nem úgy használják, ahogy a hunok, avarok, ősmagyarok, szkíták, mongolok, tatárok, mandzsuk, törökök stb? Három újjal (angolosan) könnyebb, vagy egyszerűbb mint ahogy azt valóban az őseink csinálták?

R_ick Creative Commons License 2013.08.28 0 0 5430

Kösz a gyors választ!

Előzmény: Biovadász (5429)
Biovadász Creative Commons License 2013.08.28 0 0 5429

Ez egy Nimród.

De ne nevezzük íjnak.

Inkább "íjnak látszó tárgy".

Előzmény: R_ick (5428)
R_ick Creative Commons License 2013.08.28 0 0 5428

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy a képen szereplő íjat ki gyártotta, és mi a típusa vagy neve?

Annyit tudni róla, hogy 43#-osnak mondta egy régebbi tulaja. Megmértük, és 35#-os.

Ha esetleg nagyobb kép kell: http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/r-ick/uploads/20130828002.JPG

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.22 0 0 5427

Azért itt is volt szép időszak ('97 - '00), négy egymást követő világversenyen döntős volt a magyar csapat!

Előzmény: Biovadász (5426)
Biovadász Creative Commons License 2013.08.22 0 0 5426

Malév még megvan.

Amit néztél az csak a pályaíjász eredmények, más szakágban vannak szép nemzetközi sikerek (3D)

Előzmény: Törölt nick (5425)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.22 0 0 5425

Nem tudja valaki, működik még a Malév Íjász Klub?

off

Hol találok infót arról, hogy milyen íjász eredménye van magyar versenyzőknak, csapatoknak? 2000 óta nem volt érmünk világversenyeken?

Ez pontos adat? http://www.magyarvagyok.com/sport/75-Ijaszat/

on

Biovadász Creative Commons License 2013.08.12 0 0 5424

Ha a közeliség fontosabb, akkor a CSIHE.

Előzmény: Cipó (5423)
Cipó Creative Commons License 2013.08.12 0 0 5423

Köszönöm gyors válaszod. Utána néztem a helyeknek, sajnos ezek pont az ellenkező irányban vannak mint ahogy én közlekedek  amunkahelyemre sé vissza. azaz napi 2,5 óra kiesés lenne (egy órás edzéssel együtt) ez nem fér bele sajnos.

Valakinek más tipp?

Előzmény: Biovadász (5422)
Biovadász Creative Commons License 2013.08.12 0 0 5422

Elevennek a szabadtéri pályáját (csömör) a tagok 0-24 minden nap ingyen használhatják.

Az Íjászközpont fedett pályája (XVI. ker) bejelentkezéssel sokáig van nyitva hétközben.

RTK pálya (XVII. ker) tagoknak. Részletekkel meg jkell keresni őket, a pillanatnyi helyzetről nem vagyok képben.

Előzmény: Cipó (5421)
Cipó Creative Commons License 2013.08.12 0 0 5421

Sziasztok!

Szeretnék sportszerűen ijászkodni. Heti mondjuk kétszer lejárni valahova. Nem tudtok egy olyan helyet ami nyitva van értelmes időben?

Csodaszarvashoz mentem Móriczra egy szabadnap...tök jó lenne csakhogy munka után ők már zárva vannak. Illetve zárás előtt érkeznék pár percel.

Hétvégén sincsenek nyitva.

Szóval nincs egy hely, Pesten vagy Csepelen (csepeli vagyok) ami mondjuk 19:00-ig nyitva van, vagy hétvégén is nyitva van?

Köszi

rum-cájsz Creative Commons License 2013.06.05 0 0 5420

most már biztos több

Előzmény: Ejejump (5419)
Ejejump Creative Commons License 2013.06.05 0 0 5419

hú, és mekkora? :)

Előzmény: rum-cájsz (5416)
p.donát Creative Commons License 2013.06.01 0 0 5418

Köszönöm a választ, a jövő hét végén el is megyek a csodaszarvasba, szerencsére nincs olyan messze sem. Azt javasolták béreljek ki egy órára egy lőállást, hoznak próbaíjakat, és kiprobálhatom melyik lenne nekem a megfelelő.

Előzmény: rum-cájsz (5416)
Igaz Gerg Creative Commons License 2013.05.31 0 0 5417

Üdv Mindenkinek!

Kassai íj eladó Farkas I. (mongol) 39# az íj mellé adok egy marhabőr vessző tartót + 1 ujj védőt
Azért adom el mert megvettem és nem használtam! Érd.: 06 30 307 85 04 -es tell számon!
Kérésre képet is küldök!

rum-cájsz Creative Commons License 2013.05.31 0 0 5416

Szerintem ezt bármelyik komoly íjászboltban megteszik neked.

Nekem annó a Csodaszarvasban mérték meg.

Előzmény: p.donát (5415)
p.donát Creative Commons License 2013.05.30 0 0 5415

Sziasztok! 
Budapesten keresek olyan vadászboltot vagy íjboltot ahol megtudnák nekem mérni a húzás hosszomat, és a húzóerőmet. Ha esetleg tud valaki ilyet kérem írjon! Vakon nem akarok íjat vásárolni. Ha esetleg ez kerül valami költségbe kérem írjátok meg azt is. Köszönöm

m.g gábor Creative Commons License 2013.04.07 0 0 5414

Sziasztok!

Kihasználtság miatt eladó a Grózer "Magyar C" ílyam és a 8db. Pádár vesszőm, 30 000 Ft-ért!

Az íly, nagyon megkímélt állapotban van, talán 200 vesszőt ha látott!

Érdeklődni, a hetven-2222-427-es tel. sz. és a fules.gabor@gmail.com címen, míg kipróbálni Tatabányán, és környékén lehet!

jamescook Creative Commons License 2013.03.30 0 0 5413

Sziasztok!

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani az általam készített Haidu fenőeszközöket, amelyekkel akár a nyílvesszőket is kiválóan lehet élezni. Ezek szilicium-karbid és kerámia keverékek magas hőfokon égetve. Vizes fenőkövek, de lehet őket használni olajjal is. F180 és F1200 szemcseméretben léteznek.  

Biovadász Creative Commons License 2013.03.18 0 0 5412
Előzmény: akopasz01 (5411)
akopasz01 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 5411

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. A netről régebben letöltöttem: Dr. Fábián Gyula a honfoglaláskori magyar íj és készítéséről, rekonstrukciójáról egy cikket. Szkennelt változat volt, de sajnos eltünt a gépemről és most a neten sem lelem , pedig nagyon sok okosság volt benne.

Ha valaki meg tudná szerezni, akkor nagyon megköszönném.

Üdv.: Gábor.

baljan Creative Commons License 2013.02.14 0 0 5410

Üdv mindenkinek! Segítséget kérnék. Liskány íjat vásárolnék de nem tudom a készítőt hogyan érhetném el. Ha tudnátok címet,vagy telefon számot meg köszönöm! Űdv egy újj vessző röptető! :)

m.g gábor Creative Commons License 2013.02.06 0 0 5409

Sziasztok!

Kihasználatlanság miatt eladó egy 35#-os Grózer "Magyar C" és hozzá 8db. 35#-os Pádár vessző 30 000 ft-ért!

Az ij alig használt, jó ha 200 vesszőt látott. 

Érdeklődni a, 06 hetven 2222-427-es tel.számon, ill a fules.gabor@gmail.com címen, míg kipróbálni, Tatabányán lehet!

ThomaB Creative Commons License 2013.01.26 0 0 5408

Sziasztok lenne egy kérdésem! :) nem tudja valaki véletlenűl, hogy a Kassai Agár tipusú íjnak mennyi az aljzás magassága?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!