Az elég egyértelmű az, hogyan oldottak a X. században a Kárpát medencétől Japánig. Aki nem így tudja az nem ért hozzá, vagy nem akarja így használni (vagy mindkettő). Inkább az a kérdés, hogy a "hagyományőrzők" miért nem őrzik a magyar hagyományokat, miért kell az angolt eröltetni?
Úgy tudom a törökök még valamelyik olimpián is ezt használták, nem az angol módszert.
100% hogy nem az angol-szász volt feszítési technika, erre több bizonyíték is van akár itt is: http://ijasznemzet.hu/forrasok
Továbbá tény, hogy az anyaországi és erdélyi hagyományőrzők körében a leginkább elterjedt technika a három ujjas angol-szász feszítési technika.
Amellett, hogy a magyar nép is ázsiai eredetűnek véli magát, és ebből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a Belső-Ázsiai gyűrűs feszítési módszer volt az ősi technika, több érv is felsorakoztatható e technika mellett.
A gyűrűvel végzett íjfeszítés (amit hibásan neveznek Mongol oldásnak, hiszen a Törököktől kezdve a Japánokig mind hüvelykujjal feszítik az íjat) azért praktikusabb, mert stabilizálja a vesszőt az íjon, ami nagyon fontos, hiszen a vágtamozgás miatt a lovas kezei bemozdulhatnak, főleg ha egyenlőtlen talajon lovagol.
Továbbá az oldás tisztább (nem húzzuk el az ideget oldalra, mivel szilárd felületen fekszik) és gyorsabb is. László Gyula a Honfoglaló magyarok élete című művében megemlíti, hogy gyűrűvel is lőhettek a X. századi magyar őseink. Írott bizonyítékként szolgálhat az a 14. századi Mameluk szakirodalom amely szintén a hüvelykujjas technikát írja le mérnöki pontossággal.
Ez a szakirodalom azt is kijelenti, hogy az íjat tartó kézben nem volt szabad vesszőt fogni, mert az nem tette lehetővé a kettős oldást (előre vágás az íjjal, vagy az íj pördítése). A hüvelykujjas technikával további vesszőket lehet fogni az íjat feszítő kézben. Vékonyabb vesszőkből és a kéz méretének a függvényében, akár tizenötöt is. Azonban, ha azt állítjuk, hogy az íjat tartó kézben is lehet fogni vesszőket, akkor a kézből kilőhető vesszők számát már meg is duplázhatjuk, hiszen akkor minimum 12-12, azaz huszonnégy vesszőt is foghatunk kézben.
Nem a ruhával van bajom, hanem a húzás technikával. Magyar íjjat ne húzzunk már modern angol módszerrel, ha már hagyományt őrzünk, akkor miért nem lehet hüvelyk újjal, a vesszőt jobbra helyezve és a tegezben (ami felfelé szűkül) heggyel felfele tartani a vesszőt? Az összes sztyeppei nép gyűrűvel húzott, nem 3 újjal kesztyűben.
Az íj úgyis replika, a ruha meg olyan amilyen (jelen esetben lényegtelen), viszont a cselekvés is legyen már fontos ha szeretnénk az ősmagyar hagyományokat őrizni.
Mutatnál pontos és igazolt bizonyítékokat, leleteket (nem csak többszörös következtetéseket) akár a megfelelő ősmagyar ruházatra, oldási módra, vagy akár íjformára?
Nem mondom, én is szoktam dobni egy hátast, ha Anjou-liliomos "magyar kaftánt" látok, de azért sok bizonyossággal nemsokmindent lehet állítani.
Láttam már hagyományőrző íjász napon csigás íjjakkal lőni, vagy a beöltözött ősmagyar fazon angol fogással, a tegezben meg a vesszők fordítva. Mondjuk ahhoz úgy kell állni, de az ősmagyarokhoz semmi köze, honfoglalás korában heggyel felfele voltak a vesszők. Tudnám miért nevezik magukat hagyomány őrzőknek? Vagy az kérdés az, hogy milyen hagyományt őriznek? Az angolt? Úgy viszont az íj és a ruha nem jó hozzá. Az íjon kívül semmi köze a nomád íjászathoz.
Az ilyen találkozók inkább baráti szórakozás mint valódi hagyomány őrzés, szóval inkább a megnevezéssel van a gond. Sajnos kevés a valódi hagyományőrző íjász.
Miért van az, hogy a nomád hagyományőrző íjakat az emberek 99%-a három újjal húzza? Miért nem úgy használják, ahogy a hunok, avarok, ősmagyarok, szkíták, mongolok, tatárok, mandzsuk, törökök stb? Három újjal (angolosan) könnyebb, vagy egyszerűbb mint ahogy azt valóban az őseink csinálták?
Köszönöm gyors válaszod. Utána néztem a helyeknek, sajnos ezek pont az ellenkező irányban vannak mint ahogy én közlekedek amunkahelyemre sé vissza. azaz napi 2,5 óra kiesés lenne (egy órás edzéssel együtt) ez nem fér bele sajnos.
Köszönöm a választ, a jövő hét végén el is megyek a csodaszarvasba, szerencsére nincs olyan messze sem. Azt javasolták béreljek ki egy órára egy lőállást, hoznak próbaíjakat, és kiprobálhatom melyik lenne nekem a megfelelő.
Kassai íj eladó Farkas I. (mongol) 39# az íj mellé adok egy marhabőr vessző tartót + 1 ujj védőt Azért adom el mert megvettem és nem használtam! Érd.: 06 30 307 85 04 -es tell számon! Kérésre képet is küldök!
Sziasztok! Budapesten keresek olyan vadászboltot vagy íjboltot ahol megtudnák nekem mérni a húzás hosszomat, és a húzóerőmet. Ha esetleg tud valaki ilyet kérem írjon! Vakon nem akarok íjat vásárolni. Ha esetleg ez kerül valami költségbe kérem írjátok meg azt is. Köszönöm
Szeretném a figyelmetekbe ajánlani az általam készített Haidu fenőeszközöket, amelyekkel akár a nyílvesszőket is kiválóan lehet élezni. Ezek szilicium-karbid és kerámia keverékek magas hőfokon égetve. Vizes fenőkövek, de lehet őket használni olajjal is. F180 és F1200 szemcseméretben léteznek.
A segítségeteket szeretném kérni. A netről régebben letöltöttem: Dr. Fábián Gyula a honfoglaláskori magyar íj és készítéséről, rekonstrukciójáról egy cikket. Szkennelt változat volt, de sajnos eltünt a gépemről és most a neten sem lelem , pedig nagyon sok okosság volt benne.
Ha valaki meg tudná szerezni, akkor nagyon megköszönném.
Üdv mindenkinek! Segítséget kérnék. Liskány íjat vásárolnék de nem tudom a készítőt hogyan érhetném el. Ha tudnátok címet,vagy telefon számot meg köszönöm! Űdv egy újj vessző röptető! :)