Köszi a választ, és engedelmeddel tovább folytatom a kérdezősködést ;)
Valószínűsítem, hogy majd' minden borászatban elkövetnek, fogalmazzunk úgy: csínyeket. Ami nem feltétlenül ütközik az aktuális írott szabályokba, de az íratlanokkal esetleg ellenkezik. (szvsz a b.-forgács/csipszezés alkalmazása ilyen; még1X szvsz) Egyszóval, ha a fogyasztók többsége, tehát a piac által nem, de a szagemberek által kiszűrhető a bor, ami nem kívánatos technológiával készült, akkor miért nem történnek lépések a megfelelő szakhatóságok felől. Vagy történnek, csak én nem tudok róluk? Vagy ez nem érdeke igazából senkinek?
Persze először tisztázni kell, mi számít etikátlan lépésnek azok közül, amit jogszabály, miniszteri rendelet, hegyközségi határozat, mittudoménmi külön nem tilt ( trv. betűje-szelleme dilemma), de a magyar bor fölött érzett aggodalmunk és sznobságunk szerint mégis kifogásolható.
Egy példa: egyik borászat németajkú megrendelőknek kései szüretelésű traminit tett el, ha jól emlékszem 5 évre. A palackokban borkő keletkezett, a megrendelő kérésére ezt eltávolították, de ők a tételt mégsem vették át. A borokat ezért itthon hozták forgalomba, muzeális címkét is kapott. Az borkő miatti újrapalackozásból származó veszteséget friss traminivel pótolták. !
Véleményedet, s persze mindneki másét, előre is köszönöm.
p.s. Az említett borászat neve sajnos, sajnos nem jut az eszembe...
persze az aszuk leerjedeset is meg lehet allitani igy, de Tokajban sokan olyannyira leegyszerusitettek az ugyet, hogy a musthoz toltottek a szeszt es el se kezdtek erjeszteni. Igy nem volt mit leallitani. Egyebkent nagyon beeteto magyarazat ez a szegeny borasz aszuja leerjed cimu fejezet. Annak a kovetkezmenye, hogy elfelejtettek a nagy aszugyartasban (szomjas volt a KGST) hogy regen sem volt egyszeru es ma sem az tisztessegesen nemes edesbort eloallitani. Ezert kell az igazinak draganak lennie, mert a gyartasa sok befektetessel es kockazattal jar.
Az alkoholtulsulyt nem bonyolult kierezni az aszukbol.
A chipszes es barrique hordoban erlelt borok kozott az atlagfogyaszto nem nagyon tud kulonbseget tenni. Ezert tudjak neki dragan eladni barrique-nak a joval olcsobban eloallithato chipszes bort.
Amugy semmi problema a chipszezessel ez is egy technologia.
A kulonbseg azonban nagy.
én nem érte hozzá, de nézz meg egy Szőke Mátyás féle cabsauvot.. amúgy mulktor a barátaimmal rendeztünk egy caberner sauvignon tesztet, mindenféle borokat összehordtunk és hogy hogy nem, az elsöprő gyözelmet arató borok között ott volt Matyi bácsi bora is.. viszont ami nagyon meglepett, hogy másodikként, ugyanis egy 97es! /nem csalás nem ámitás nem 95ös/ Boglári cabernetsav. bariqque elött !! nem tudom mikor kostoltam utoljára, akkor gyengébb vékonyabb bornak tünt a 95öshöz képest, de most lehet hogy kicsit felnőtt az a bariqque... a tesztben ráadásul volt egy kis csavar, mivel a többiek jól becsaptak minket tesztelőket, mivel a bariqque-ot kétszer is felszolgálták nekünk, de mind a 2 alkalommal azonos eredményeket hoztunk ki :) /igazi vakteszt volt, azaz nem tudtuk mit iszunk, a poharakat a másik szobában töltötték meg/
szoval lehet hogy érdemes odafigyelni a StDonatus pincészet boraira - esetleg egy tali valamikor
Kösz. Úgy látszik nincs szerencsém, amikor nagy levegőt véve beválasztok egy ismeretlen drágább bort. (Korábban a Bikuci volt.)
Na mindegy, legközelebb egyből a pezsgőkhöz megyek...:-)
Üdv! Tegnap este alkalmam nyilt meggyőződni arról, hogy az Ódon Pince MBH-ban kóstolt
rizlingszilvánija szörnyű baleset áldozata volt. Amit tegnap este ittam, az pontosan az a bor, amelyet korábban már ittam és amely megfelelőnek találtatott. (amúgy az évjárat: 1996)
Tegnap egyébként ünnep volt minálunk: megbontatott és elfogyasztatott egy 1997-es
Mőcsényi kastélybor is (special reserve: cabernet franc+sauvignon). Mit mondjak?
Nagyszerű bor.
sver, akinek tegnap jó napja volt...
Ha visszamész néhány hozzászólásnyit, én is írtam róla, kb. ugyanezt. Furcsa. Én azért bizalmat szavaztam neki és meggyőztem magam, hogy lesz az még jobb is....:o))
A hely(Kéthely) pompás, de ...
Az autóval, vonattal való közlekedés siralmas(BALATON), azért mi mennénk mondjuk május 13-14-n. A szállásnak addigra megfelelne a sátor is(olcsó), ha helyben felállíthatnánk(megoldaható???), bográcsban főzhetnénk is.
Kérdés: a borkóstoló, látogatás után meddig maradhatnánk, egy éjszakába nyúló borozgatást tudnak biztosítani?
UI: a boraik tényleg nagyon jók, pl. a Traminer :-)
Tegnap bontottam neszmélyi pinot noir white-ot. (De hülye név.) Kóstolta már valaki? Természetes a szénsavas beütés, vagy csak én fogtam ki egy beindult üveget?
Köszi. Én meg azt hittem, hogy a többszöri beindulást állítják/állították meg vele, nem akarván kivárni ennek természetes leállását, mivelhogy az cukorvesztéssek járna és egyébként sem kívánatos. Ennek szélsőséges példája, a céget nem tudom most megnevezni, amikor az 5 vagy 6 puttonyosból, nem tudom hanyadik beindulás után, édes szamorodni lett, legalábbis szamorodni néven palackozták le. :(
Arra lennék még kíváncsi, hogy mennyire érezhető ez, a hozzáadott alkohol, fogyasztáskor, meg lehet-e különböztetni a nem így készült boroktól?
És erről eszembe jut az is, hogy megállapítható e a fogyasztó által, hogy egy bort valóban barrique-oltak, vagy csak "barrique-forgácsot" használtak?
Az 1991-es bortörvénymódosításig valóban engedélyezett volt az alkohol használata az aszúk készítésénél. Ezzel sok más mellett az a gond, hogy ha alkoholt használunk már nem beszélhetünk természetes édesborról, csak ersített borról, a tokaji pedig az elbbiben szeretne versenyezni.
Az igaz ugyan hogy alkohollal megállítva az erjedést egyszeribb és könnyebb aszút készíteni, de nem ugyanaz. Tévedés ne essék , Hegyalja jelents része ma is használ szeszt, de ez már más ügy (etika..).
más: ha mentek Öregbaglashoz, érdemes édesboraikkal ismerkedni.
ajánlat: 97es Olaszrizling, 95ös Tramini TBA
sajna én esküvre megyek
Már beszéltem a múltkor a Öregbaglas borászatról. Nagy cég, megbízható minőség, egy-két kifejezetten nagy borral ('96-os Cabernet Sauvignon!, '97-es Chardonnay, '96-os Királyleányka).
Nos, felvettem velük a kapcsolatot és a következőket tudtam meg:
Szeretettel várnának bennünket, a program és az árak a következőek:
- Pince-rendszer és a palackozó meglátogatása, részletes bemutatása
- Borkóstolás 10-12 féle (+ máshol nem kapható, aszú-szerű boraik bemutatása)
- Borkorcsolya
- Komoly csapat esetén mélyebb szakmai eszmecsere is, mi pedig ugye azok vagyunk :o)))
Időtartam (komoly, értő csapatok esetén) kb. 3-3,5 óra
Ár: egységesen 1.500.- HUF
Szálláskeresésben segítenek, ajánlanak éttermet is, mert szakácsuk nem lévén a helyszínen nem vacsizhatunk.
Időpont tekintetében nagyon rugalmasak, gyakorlatilag bármikor fogadnának.
Természetesen ez csak 1 ötlet, meg kellen vitatni. Én kicsit elfogult vagyok velük, mert jó tapasztalataim vannak vörös és fehér boraikkal egyaránt.
Gondoljátok meg, aztán írjatok, hogy léphessünk a dologban!
Sajnos semmi bíztatót nem tudok mondani a taliról - egyenlőre. Az igazság az, hogy mások kezében van a szervezés fő része és nem tudok hatni rájuk:o( Csak reménykedhetünk, hogy csoda történik és a 7végén elindulhatunk a túrára...
Mindenesetre dolgozom egy alternatíva kialakításán, ha nem is 29-én, de az azt követő hétvégén "odaérjünk" valamelyik színvonalas borászat portájára...
Aztán Egert sem felejtjük el, csak a későbbiekre tartogatja magát nekünk. Mindenesetre 1 tanulsága van a dolognak:
Az a biztos, amit én/mi intézünk el.
Lenne egy tiszteletteljes kérdésem a tisztelt szakértő urakhoz (remélem tudtok majd rá válaszolni): körülbelül mennyit érhet öt db, kb 1-2 hektós jó állapotban lévő, nem túl öreg boroshordó, plusz szőlőprés plusz daráló, egyszóval egy komplett ilyen felszerelés?
Köszi.
skacok ha megis ezen a 7végén lesz tali, akkor mindenkinek jó mulatast kivánok, de mivel egy másik időponttal össszekadt és mivel ez itt bizonytalannak tünt, a másik meg már fix azt választottam
Az Oremus 72es 6 puttonyosanak semmi koze nincs a Kereskedohaz 72 4 es 5 puttonyosahoz. Az igaz hogy csak egy Borkombinat volt, de egy evjaratban kulonbozo tetelek keszultek.
A bor jo pelda arra hogy a privatizaciokor kotelezoen atvett borokkal (hordoban) hogyan sikerult safarkodni az uj cegeknek.
Na persze nem mindegy ki valogatott a tetelek kozul. Bacso Andrasnak az Oremus vezetojenek volt helyismerete, hiszen az Oremus megalakulasaig a Keresekedohaz igazgatoja volt. Ez persze nem baj, legalabb megmentett nehany szep bort. es sikert ert ek veluk a vilagban. 1995ben ezt a bort a Wine Spectator az ev desszertboranak valasztotta.
Megha a bor a cocilista torvenyek szerint keszult is (alkohol hasznalataval) mindenkepp segit a Tokaj nev hirnevenek visszaalitasahoz.
Egyebkent emlekszem amikor forgalomba kerult az elso ara 1800 Ft volt, most lattam 18000 ert. Aki vett akkor jol jart...
Az Oremus 72-es 6 puttonyosanak nincs koze a Keresk haz 72 es 4 meg 5 puttonyosahoz. Attol meg hogy egy borkombinat volt, sokfele tetelt oriztek a kulonbozo pincekben.
Az izvilaga valoban jelentosen kulonbozik a masik kettoetol. szerintem szep peldaja annak, hogyan es foleg mennire lehet megmenteni a privatizaciokor kenytelen kelletlen megvett teteleket az uj cegeknel.
Zarojelben az sem volt mindegy, hogy ki ismerte a meglevo keszleteket, es hogyan valogatott belole.
Bacso Andras az Oremus vezetoje az emlitett ceg megalakulasaig a Kereskedohaz igazgatoja volt.
Ez nem baj persze, legalabb megmentett egy ket tetelt.
Ez a bor 1995-ben a Wine Spectator az ev desszertboranak valasztotta.
Emlekszem a regi szep idokre amikor a bor forgalomba kerult, az elso ara 1200 + AFA volt, ma meg 18000 Ft. Aki idoben ebredt jol jart.
Amíg alexandrosz előkerül az infoval, lenne egy kérdésem a T. társasághoz.
Mit tudtok az Oremus 72-es 6 puttonyosáról? (94-ben plackozták a címke szerint)
nekem valahogy túl fiatalosnak tűnt. Pontosabban nem lehetett érezni rajta a kort. Előtte volt szerencsém ker.házas 72-es 4 és 5 puttonyost kóstolni, amik akkor (75-76 körül) lettek palackozva. Lehet, hogy csak ezek tükrében tűnt "túl" fuóiatalnak?
A nagy különbség azért is érdekes, mert elvileg ugyanaz a bor van mindegyikben (puttonyszámtól eltekintve persze) hisz csak egy borkombinát működött akkor.