Szia, a menedékházakba most már elvileg előre foglalni kell és ki is kell fizetni. De majd, ha gondolod megírhatom a tapasztalataimat, én jövő hónapban megyek a gr20-ra. Ha szeptemberben mentek, már kevesebb túrázó lesz, így jó esélyetek lesz rá, hogy marad hely. Ezekben a menedékházakban viszont nincs ágynemű, csak egy szivacs, amit hálózsákkal szoktak használni.
Sziasztok, Barátommal tervezzük hogy szeptemberben utazunk Korzikára kb 10-11 napra, repülővel. Mindketten szeretünk túrázni, de sajnos 10 napba nem fér bele a teljes GR20, de legalább egy szakaszát, a legszebbet szeretnénk végigjárni (-2-3 napot szeretnénk rááldozni egy kis városnézésre, strandolásra is) Kérdésem az lenne ha tud valaki tanácsot adni, -olvasgattam a neten, hogy a GR20 útvonalán találhatók különböző menedékházak, ahol meg lehet szállni, majd másnap folyt köv.- Kell előre foglalni szobát/ágyat ezekben a menedékházakban, vagy nagy valószinüséggel lesz hely ha "csak úgy" odaérkezünk, és meg szeretnénk szálni? Előre is köszönök bármilyen választ! B.
A Solenzara folyó medrére gondoltam, nagyon sok helyen könnyen megközeíthető. Ráadásul nem mély tehát kicsi gyerekkel is nagyszerű, bár igaz a kövek csúszósak... A Picia de Gallonál nem voltunk, de az előttem szólók látom bőven szolgáltak infoval.
Van benne valami hogy nem sűrítetek bele egy nyaralásba mindent, tényleg rengeteg hely van ahová érdemes elmenni, és túl zsúfolttá válhat a nyaralás ha semmit meónem akarnátok kihagyni. Mi 2x voltunk de még sokmindent nem láttunk! Portoi öbölbe viszont mindkétszer visszatértünk.
Egy kis kiegészítés FHZ kérdéséhez, a Piscia di Gallo-ról: sajnos/vagy nem sajnos az utóbbi időben kiépítették a vízeséshez való lejutást rozsdamentes korlátokkal, így már majd könnyedén le lehet sétálni akár gyerekekkel is (6-8 év felett, akiknek jó a mozgáskoordinációjuk). Én ajánlom, mert könnyű túra, és nagyon szép, de csúcsszezonban célszerű 10 óra előtt érkezni, és akkor nincsenek sokan (jó tempóban 1,5 óra a parkoló - vízesés - parkoló táv). Természetes a vízesés alá bemászni már rejt kihívásokat, az már mindenképp haladó túrázóknak ajánlott :)
Cascade des Anglais: sajnos itt is egyre többen vannak, de mindenképp szép, érdemes, ha van egy kis kitartás mininél feljebb menni. A GR20 jelölt rész (piros-fehér) inkább túracipőben vagy bakancsban járható. Tavaly találkoztam papucsban gyerekkel kiránduló nagypapával, ami nem volt túl jó ötlet a felső szakaszokon...
Capitellu - Melu tó: jó választás, de ide is délelőtt kell menni, mert elfogy a parkolóhely :) vagy a Tavignanu, ahol nagyon jó medencék érhetők el kis túrázással, kitartással (1 óra a várostól)
Ígéretes térképek. Malmokról meg csak annyit, hogy sok szép van Korzikán, de sajna manapság luxusapartmanként hírdetik. Azért nem adom fel a keresgélést, mert van köztük 1-2 működő is, csak nem biztos hogy útbaesik majd. Pl.: Sainte-Lucie-de-Tallano
Terkep: Mar ajanlottam ezt a sorozatot tobbszor is itt:
http://www.mapsworldwide.com/sku_10740.htm
A OT 4250 jelzesu szerepel Corte , de hidd el a linkelt a jobbik valasztas:)
Azon szerepel a Restonica+ Melo ,Capitello, Tavignano , es meg a Vizzavona is rafert a Cascade de Anglais -val , indulas la Foce elol. Nagyon-nagyon reszletes terkepek , ha egy kicsit is figyeltel foldrajzbol akkor ezek a terkepek mindent egyertelmuve tesznek. Az utobbi vizeseshez az ut tenyleg egy kenyelmes seta az ottani viszonyok kozott. Az ut soran a szintkulonbseg is 100m-en belul van .
Vizimalom ?
Esetleg szel...Meg a hullamzo buzamezok sem jellemzok arra , a gesztenyet meg ki tudja ,hogy hogyan dolgoztak fel lisztte anno.
Köszönöm a képeket! Corte marad a programban, majd ott meglátjuk meddig jutunk el. Nagyon szeretnénk sokat kirándulni, de látom ez nem is lesz olyan egyszerű. Esetleg van olyan tapasztalat hogy a helyben kapható túratérképeken jelölik a nehézségi fokozatokat? Még egy kérdés: ha már ennyi hegyi patak-folyó van Korzikán, akkor nincs valahol régi, de még működő vizimalom? Máshol is imádták a gyerekek. (én is szívesen megnézem)
A fel ora az valoban eros tulzas , de korzikan az osszes ut gyakorlatilag ilyen. Nincsenek olyan utak es setak mint pl. a Pilisben.
A Bavella ennel meredekebb es sziklasabb. Porto /Piana/ Nonza stb kilatoihoz meredek es eros lepcsosorok vezetnek. Mindenhol koves ,sziklas tereppel lehet talalkozni .
Melo: Ha Corteban vagytok meg lehet probalni. Ha szerintetek nem vallalhato , akkor setaltatok egy jot es a Restonica volgy latvanya mindenkeppen ajanlott latvanyossag. A Melohoz azert boldog- boldogtlan ellatogat .Regebben volt egy lancos resz de mar oda is korlattal ellatott lepcsot szereltek .
A Melo-hoz elég köves az út és meredek is, vízátfolyások, hideg, stb. Egy órát ír a túrakönyv, nekünk 4 éves gyerekkel jó 2 óra volt, az oda-vissza 4, pedig a Magas-Tátrán edződtünk. Könnyű túra egy felnőttnek, de jó lépésbiztonság kell. Én másfél éves gyerekkel nem mennék fel!
Nagyon örülök a konkrét válaszoknak. Így tényleg tudunk előre tervezni. Melo mostmár bejelölve a térképünkön:-) Piscia di Gallo akkor elhalasztva, helyette Cascade des Anglais. Oda Vizzavona-tól vagy La Foce-tól érdemes elindulni?
"hogy Corte-nál egy darabig autóval el lehet jutni a Melo-tóhoz, "
Igen , el . Ott talatok egy nagy parkolot . Sokaknak kedvelt celpontjuk , a hetvegi turistak is szivesen kirandulnak ide. Ez a ket gyerkoccel is vallalhato .
Ami a kornyeken meg konnyu terep :Cascade des Anglais
Piscia di Gallo vízesés elérhető a gyerekekkel? Vagy a Solenzara folyóra gondoltál? (remélem nem írok túl nagy zöldségeket) Ezeket szívesen megnézném! Igazából nem akarok mindenhova eljutni, mert már eleve úgy indulunk neki, hogy jövőre folytatjuk a kirándulásokat. Porto-Vizzavona-Propiano rész és a Cap Corse lenne jövőre. Persze két hét alatt sokat változhat a program ott is, de nem akarok mindent lerohanni. A gyerekek is csak 1-1 kisebb kirándulást élveznek minden nap, minimális autózással. Ezért is gondoltam hogy legalább 3 helyen szállunk meg. Algajola-Corte-és délen a Rondinara kemping.
Bavella!!! Ott lehet válogatni az egyszerűbb terepek között is, patakban fürdeni...stb
Corte nekünk kimaradt, nem szándékosan, de hát a 10 nap szűkös ezen a szigeten, mindent nem tudtunk megnézni, de a barátaink voltak, állítólag nem vészes, ráadásul nem egy túrabajnokok.
Les Calanches környékét Porto és Piana között kihagyjátok? Ne tegyétek... Ill. Portotól északra a Fango völgye is nagyon érdekes.
Sziasztok! Júnuis második felét Korzikán szeretném tölteni családommal. Két gyermekünk másfél- és négyévesek. Olvasom a hozzászólásokat és böngészem a netet meg az útikönyvet. Kezd összeállni a program, de kellene még egy-két jótanács. Mivel gyerkőcökkel megyünk, így nagyobb a hangsúly a pancsizáson, de szeretnénk kirándulni is. És ez nem csak a szülők igénye. A nagyobbik gyereket vittük már sokfelé és többnyire a kirándulások (vízeséseknél stb.) maradtak meg benne legszebb emlékként. Észak-nyugaton gondoltam 4-5 napot valahol Algajola körül. Corte-nál 1-2 napot, majd Bonifació környékén 3-4 napot. Így lenne vonatozás városok és partok között, hajókirándulás és most kell a segítség mert több kisebb túrát is szeretnénk... Úgy látom a Google Earth-ön, hogy Corte-nál egy darabig autóval el lehet jutni a Melo-tóhoz, csak az nem egyértelmű, hogy az útikönyv által írt könnyű séta véletlenül nem lesz túl nehéz a gyerekeknek. Mi már jópár 2500 m körüli hegyet megmásztunk, de a Korzikai terepet nem ismerjük. Visszük akár nyakban is őket, csak normális terepen. Szóval szerintetek merre tudnánk kirándulgatni? Arra kevés a két hét, hogy ott próbáljuk kitalálni. Asco, Vizzavona, Bavella??? Amúgy többnyire sátraznánk, úgyhogy eléggé mobilak leszünk. Próbáltam rövid lenni... Minden ötletet előre is köszönök!
Kedves Korzika iránt érdeklődők! Május végi indulással kb. 2 hetes kinn-tartózkodással oda-vissza utazásra 2-3 fő részére van szabad hely az útiköltség megosztásával. Utazás egy Citroen Berlingo szgk.-val. Sok szabad hely csomagok részére. Jó társasággal. Családlátogatók vagy olcsón nyaralni vágyók számára ideális.
Két 25 ezres Michelin-es térképpel az egész sziget be van fogva (észak-dél) 10-12 helytől függően. Tényleg nem hálozzák be kereszbe-hosszába a szigetet a túrista útak, de a legszebb helyeket biztos, hogy érintik. Szép hegyvidéket akartok látni csak kövessétek a GR 20 bármelyik szakaszát, ott a turista jelek egymást érik szinte, minden évben újra festik. A Mt'd Oro és Cinto jól megközelíthető és csúcs élményt ad a 2500 feletti magasságukkal, a Rotondo is szép lehet sajnos azon nem voltam. A Restonica nem magas, de gyönyörű helyen megy azt sem érdemes kihagyni.
Én egy 1:150 000 Korzika térképet vettem(1-2kép). Gondolom az 1:25 000 ami neked van biztos sokkal részletesebb. Sajnos nem tud senki sem franciául a mi csapatunkban:(. szerinted mennyire lenne nehéz azon kiigazodni, már mint a 1:25 000 térképen?
A heti váltónap többnyire a szombat... ezzel az a gond hogy a kompjegyek is a szombati érkezésnél a legdrágábbak, és a leghamarabb fogynak el a helyek. Nézd meg az árat pl. egy csütörtöki és egy szombati érkezéssel, lehet hogy érdemes megtoldani a nyaralást 2 nappal és mielőtt elfoglaljátok az apartmant megszállni előtte 2 napot egy egyszerűbb szállodában, lehet hogy ugyanannyira jössz ki... de ez csak egy tipp. Mi azt tapasztaltuk annak idején hogy elég nagy különbségek vannak a kompjegyek árában attól függően hogy melyik nap mész és jössz vissza.
Mi is Genovából mentünk, igaz nem a Mobyval hanem a Corsica ferries-t választottuk. Este 11-kor indult, reggel 6kor kötött ki, kabint elvileg minden éjszakai járatra tudsz foglalni, feltéve ha van még hely, mi júni közepén mentünk, nem volt gond a helyfoglalással. tipp: vasárnap esti komppal mentünk, szombat regel indultunk, délután a Garda tónál voltunk, ott aludtunk egyet, másnap sétálgattunk még délelőtt Malcesinében, Laize-t is megnéztük, aztán irány Genova még ott is volt időnk a kikötőre mielőtt indult a hajó. A napfelkelte a hajón pedig pazar! Csakis éjjeli komppal mennék megint!
Augusztust felejtsd el!!! Indulljatok el július közepéig, bár a szigeten ennek már nem sok jelentőssége lehet, szezon ez is az is, de legalább az olasz autpálya inváziót megússzátok...
Javaslom a valincoi öböl környékét a nyugati parton (ha feltétlen 1 helyen akartok maradni), olcsóbb mint Porto Vecchio vagy Bonifacio és innen jól megközelíthetők a déli strandok, a Bavellák, Sarténe...stb talán még Porto is, azt semmiképp ne hagyjátok ki a tervből! Én mindenkinek azt szoktm mondani hogy érdemes min. 2 helyre bontani a nyaralást: észak-nyugat és déli rész. Nem tűnik olyan nagynak a sziget, de itt 200km az egy egész napos utazás... és ez nem túlzás! De tudom az apartman 1 hétre bérelve olcsóbb mint a szállodai szobák...
Búvárkodni lehet majdnem minden részen, kivéve a keleti homokos partot, ott valószínűleg semmit nem látni.
Köszönöm! :-) Még egy kérdés: van heti váltónap az apartmanoknál? Pl. szombattól szombatig lehet ált. bérelni? Vagy mindegy? Genovát megnézem, jó ötlet, köszönöm!
Moby Night ajánlatot keress. Jobb oldalon felül tudsz nyelvet is választani. Miért nem utaztok éjjel a hajón? Szezonban van Genovából is hajó. Azért a Corsica Ferry-t is érdemes megnézni. On-line vegyed a jegyet, mert az irodák számítanak kezelési költséget.
Mindegy mikor jöttök, július, augusztus szezon, telt ház.
Keleti parton a tenger koszos egészen Porto vecchio-ig. Én a nyugatit ajánlom. A szebb látnivalók jobban megközelíthetők. Az utat itt nem kilométerben, hanem órában mérik. :)
Ajaccio előtt van egy nagy teknős park. Vero-ban (többek közt) egy kalandpark. Felnőtteknek is élmény. Tolla víztározó vízibicikli, peca. Igazán nem vagyok illetékes a gyerekprogramokban.
Nyugati, déli part. Ismét ajánlom a korzika.lap.hu oldalt.
Nyáron szeretnénk Korzikán tölteni 2 hetet, családosan (1 gyerek, 10 éves). Végigpörgettem a hozzászólásokat, és pár weboldalt, de megköszönöm, ha kaphatok néhány első kézből származó információt még. - Nem szeretünk éjjel vezetni. Olvastam, h a Moby-nál lehet éjjel a kompon aludni. A honlapjukon honnan tudhatom, meyik járaton lehet ott aludni? Kompjegyet a társaság honlapján vegyek on-line, vagy itthon egy irodában (pl. Mahart, Waberer, stb.)? - Júl. közepe és aug. közepe között mennénk 2 hétre (lehetőleg nem a Feragosto dugóiban üldögélve). Inkább júli vége vagy aug eleje javasolt? - Ahogy olvasgattam, a keleti partot többen lehúzták. Gyerekkel nem szeretnénk egész idő alatt autózgatni, de jó lenne látni a legszebb helyeket, kirándulni, várost nézni. Ehhez merre javasoltok szállást? - 10 éves gyereknek való program, látnivaló van-e? (strandon és kiránduláson kívül) - búvárkodás: melyik part a legszebb merülésre?
A cimboráimmal juni. végén megyek Korzikára. Mind imádunk kirándulni és már be is szereztem egy túratérképet. Legalábbis a térkép boltos szerint ez egy túra térkép, de sajnos semmilyen féle-fajta túrajelzés nincs feltüntetve rajta. Szóval aki már túrázott Korzikán kérem segítsen tényleg nincsenek túrajelzések?
:) hát én már csak ilyen mókás vagyok :) gondoltam sokkollak kicsit benneteket :)
ez remélem tetszeni fog, egyik kedvencem: http://www.youtube.com/watch?v=b4lh6cTmNHQ&feature=PlayList&p=06C00DA21ADF86D9&playnext_from=PL&playnext=1&index=28
Hát az az igazság, hogy én leginkább állandóan úton lennék. Főleg azért tudunk rövid időkre menni, mert a férjem egy multinál dolgozik ahol csak a német nagykutyák mehetnek el 5 hetes karibi körútra, a magyar alkalmazottakra már akkor is ferdén néznek ha egy hétnél több szabadságot merészel kivenni. Kb. most kell beírni, hogy októberben mikor akar eljönni és még akkor sem biztos. Így voltam már 3x egyedül nyaralni 4 gyerekkel, mert utolsó pillanatban beintettek neki. Én eddig gyes-en voltam, ilyen gondom nem volt. Inkább az én munkámnál az utazást a vendégekkel nehéz összeegyeztetni, mert egyedül csinálom. A csúcsunk 17 nap volt Tanzánia-Kenya( a férjem mászta a Kilimandzsárót)de akkor természetesen maradtak a csajok a nagyszülőkkel, akik eléggé kibuktak a végére. Inkább jönnek velünk. A hegyeket csak a férjem mássza, nekem jó a Bükk is. Nekik a kihívás a lényeg, de ezek mind technikás mászások nem egy gyalogtúra. Nyáron a Matterhornt mászták, előtte Mont Blanc. persze nem pont tengerszíntről indulnak, hanem onnan ahova még kocsival fel lehet hajtani. Még így is nem egy nap a menetel.
ááá, dehogy, még messze a vége sajnos. :( Szerintem mi is úgy fogunk járni, ahogy Te. Bár egy bontatlan zsák még belefér. :)
Innen pedig eltűntek a fórumozók, nagy a csend, biztos elkiabáltam a múltkor, hogy nagyon beindult... vagy mindenki szervezkedik. :) Ahogy látom, Ti inkább annak a hívei vagytok, hogy többször indultok útnak, nem hosszabb időre mentek el pihenni. Gondolom a csajok miatt is. 4000 m fölé bakancsos túráztok, vagy valameddig kocsival v. felvonóval mentek?
Mi Korzikán eddig mindig csak nyáron voltunk, egyszer-egyszer gondolkodtunk rajta, hogy milyen lenne kimenni Szilveszterkor, de sajnos akkor is vizsgaidőszak van. :( Hátha eljön az az idő is, amikor már egész évben ott lehetünk... :):):)
Szia Sixtie! Kész vagy a költözéssel? Mi már Juliusban megtettük, de még a múlt héten is találtam egy zsákot, amit nem bontottam ki. Jól haladok, nem? Mindenesetre hazavágta az összes lóvénkat az azt megelőző felújítás, így ugrott az októberi nyaralásunk Skopelos-Skiatos-Ionissosra. Na de most...Juniusban szeretnénk pótolni, az őszi szünetben pedig Korzika. Nyáron nem megyünk sehova, mert én apartmanozok. Illetve a férjem sajátít ki magának a céges leállás ideje alatt augusztusban 1 hetet lehetőleg 4000m fölé. Ide valahogy nem vágyom. nem is értem magamat.... Márciusban eszement felnőtt túrázós barátokkal voltunk," ohne kinder". 3 napos hosszú hétvége volt akkor is+ vettünk ki 2 nap szabit. Hozzád képest light-os volt a túránk, nem ugrottunk, nem repültünk, a kanyont is csak mosakodás céljából próbáltuk ki. Gyönyörű időnk volt márc. 15-én(nem úgy mint a múlt hétvége) olyan 18-20 fok volt végig. Túrázáshoz kiváló , de a többiek még meg is fürödtek a tengerben. Én ezt jobb szeretem 23 fokos vízben művelni.
ez a hozzászólásom szerintem legalább 4 éve volt. :(
Megpróbáltam azért előszedni a régebbi cuccosokat, eléggé sok minden van.
A kanyoning árak többféleképpen alakulnak, attól függően, hogy pl. a legnépszerűbb túrák közül válogattok, vagy csak valahol a szigeten, egy nem annyira felkapott helyen próbáljátok ki. Attól is függ, hogy csoportos jegyeket vesztek (min. 5 fő), vagy csak a Család férfi tagja olyan bátor, hogy kipróbálja. Ez a prospektus 2009-es, 40-50 EUR/fő az ára, pár óra az egész. Kanyoning: úgy kell elképzelni (kb.), hogy felöltöztetnek tetőtől talpig egy biztonságos szerkóba, majd részt veszel egy oktatáson, aztán jöhet az adrenalin. Ja nem egészen. Így felszerelkezve egy kisebb v. nagyobb túrán veszel részt, hiszen el kell jutni a kiindulópontig, a hegy tetejére. Csak egy darabig visznek ugyanis kisbusszal. :) Aztán onnan lehet lefelé ereszkedni azt is többféle módon, többnyire úgy, ahogyan azt a túravezető engedi v. javasolja v. lök :). Ha vki pl. berezel, akkor a mellette lévő ösvényen (ha van:) leosonhat a következő természetes sziklamedencéig bevárni a bátrabbakat. A túravezető pedig szinte mindig, a szabályokat megszegve ugrál be, figurázik jobbra-balra, leszalad a vízesésen (szó szerint), vagy látványosan lenyomnak a vízesés kellős közepén egy kártyapartit úgy, hogy felállítják az asztalt is. Nagyon viccesek általában. Vannak olyan helyek, ahol a vízesésben kötéllel kell leereszkedni kb. 30 méter magasból, vagy 6 m-ről beugrani egy kis helyre, vagy egyszerűen csak lecsúszni a természetes csúszdákon és belecsobbani a sziklamedencébe... stb.
A helikopteres túra is többféle. Több "circuit" közül lehet választani, pl. szigettúra, vissza a szárazföld felé, át Szardiniára, vagy korzika hegyei felülről, vagy a legszebb tengerpartok, utoljára 2007-es árakkal tudok szolgálni, max. 30 perc és kb. 30e HUF/fő volt, lehet kamerázni, Porto Vecchioból indul, ha összejön rá a kis csoport. Közvetlenül a pilótával is le tudod boltolni. Olyan képek vannak az irodában, hogy egyszerűen nem lehet választani! Mindegyik olyan jó! Ha meg megkérdezed, hogy ő melyiket ajánlaná, akkor vad mutogatásba kezd...:)
A szállást már nem hirdetik hivatalosan, prospektusban, weblapja sincsen. Nem volt túl központi helyen, kb. 20 perc autókázásra volt a tenger, 15 percnyire a szupermarket, PV meg amúgy is a legdrágább helyek közé tartozik.
Mi tavaly egy hetet átmentünk a sziget nyugati oldalára, Porto környékére, és komolyan mondom, úgy éreztem, mintha egy teljesen más országba csöppentünk volna. Teljesen másnak éreztem a nyugati partot, sokszor meg is jegyeztem, hogy hihetetlen, hogy még itt vagyunk. Más "feeling", de nagyon jó volt ott is lakni.
Remélem, tudtam segíteni, ezek szerint a többiek sem tudtak nagyon friss árakkal szolgálni, vagy nem vettek részt ilyen szervezett túrákon. Sokan inkább hegyetmásznak, vagy csak pancsolnak a sziklamedencékben, búvárkodnak, kirándulnak, mert már az is hatalmas élmény és könnyen elmegy vele egy egész hét is akár sitty-sutty... :):):)
kalandos lehetett az utazásotok akkor, főleg négy kislánnyal. :) Ez a márciusi "nyaralás" csak véletlen volt, vagy eredetileg is így terveztétek?
A korlát nélküli szakadékokat én már meg sem mertem említeni, nehogy ijesztgessük az embereket. :) Nekünk volt olyan, hogy az autónk jobb hátsó kereke már a levegőben volt, mert nem fértünk el egymás mellett... Valahogy hirtelen az anyósülésről katapultáltam is magam... De én mondjuk kifejezetten élvezem, hogy néhol lefelé csak egy "nagy terepasztalt" lehet látni, hosszan kanyargó utacskákkal (kb. 1 sáv, de azért kettéosztva :), aztán a végén meg ott a nagy kékség, a tenger. Huhh. Az is furcsa, hogy a korzikaiak ismernek szinte minden kanyart (bár a szakadékban lévő roncsokból kiderül, hogy nem sikerül mindet bevenniük), a turistákkal van inkább a nagyobb gond, nem jut el az agyukig, hogy itt másképp kellene közlekedni. Lakóautót én sem javasolnék.
Mostanában itt is látni feltört autókat, nem tudom, ez korábban nem volt divat Korzikán, bár talán az sem, hogy tűzoltók erdőket gyújtogatnak fel, főszezonban, direkt. :(:(:(
Épp nagy költözésben vagyunk, ezért kérnék még egy kis időt a sok-sok kérdés megválaszolására, illetve kérném a Többieket is, hogy segítsenek megválaszolni, hiszen - bár jól esik és jól hangzik - mégsem gondolom azt, hogy én volnék az "egyik legrutinosabb". Azért köszönöm. :) Most kihúztam magam. :) :) :) Itt mindenki a legjobb tudása szerint igyekszik a feltett kérdésekre választ adni, és a bizonytalanságokat eloszlatni.
Megpróbálom a mélyből előhúzni a Korzika anyagomat, hogy pontos (2009-es) válaszokat tudjak adni, ha meg nem sikerül, akkor fejből nyomom... :)
Bocsánat hogy betolakodom, de gyűjtöm az információkat Korzikával kapcsolatban, egy esetleges jövő évi nyaralást illetően. (Nem lehet elég korán kezdeni:))
Ha valakit érdekel kanyoning ár, vagy helikopáteres szigettúra, az árakat, vagy prospektust is tudok küldeni.
mi az a kanyoning? mennyi lehet a helikpteres túra, és honnan száll fel?
Szuper szállást találtam a neten egy családnál, egy ranch-en, nagyon kedvesek voltak, full felszerelt apartman a szalvétától megkezdve prospektusok, útikönyvek, búvártippek, kirándulások, további szálláslehetőségek, a rossz időre társasjáték, mosogató- és mosógép, elektromos ablak, érkezésünkre bekészítve hideg ásványvizek, korzikai sütik 8 fajta lekvárral, szóval minden volt, egy fél autónyi cuccot megspóroltunk volna, ha ezt előre tudjuk és persze elhisszük. :)
van elérhetőség? web? még most is ugy látod, érdemes vagy van jobb ötleted
Gyakorlatilag én Korzika után mehettem volna Angliába is, mert a tengerparti főbb utat kivéve csak olyan helyeken jártunk, ahol mindig a belső sávban vezettem. Igaz márciusban csak elvétve jöttek itt velünk szembe. A korlát nélküli szakadékok rendesen sokkoltak, meg még tériszonyom is van. Közben a hímnemű barátaim és a férjem állandóan beleszóltak a vezetésbe, egy élmény volt. Ők persze megittak egy fél kupica páleszt reggelente, mert állítólag az influenza kerülgette őket. Korzikán valóban mi is vagy nem találtunk vagy min. 20 euro/főért szállást. Ez alól egy Bonifacció meletti kemping volt kivétel, ami 60 euróba került 6 főre és egy 3szobás szuper kis mobil home volt. Persze márciusban inkább az volt a probléma, hogy zárva voltak még a helyek Mindenhol 1-1 éjszakát töltöttünk, így nehéz is lett volna előre lefoglalni, kiszámítani.Bonifacció pl. nem is szerepelt a tervben, hogy 5 nap alatt utazással ez is belefér, de a Cintó úgy kidögleszett bennünket, hogy az egész napos túrákat ezután hanyagoltuk. Pont a szállás drágasága miatt megfordult a fejemben, hogy jó lenne-e egy lakóautó ha megyünk a 4 gyerekkel. A férjem azt mondja, hogy azokon az utakon annyira nem szeretne egy ilyen 6 személyes "döggel" kanyarogni, meg lehet, hogy az autópálya díj és a komp is jóval drágább. Még akkor is kell kempingért fizetni. Nekünk nagyon bevált Szardinián a körút, de ez sajnos azzal járt, hogy 6 ember cuccait 1-2 naponta pakolgatni kellett. Mivel 4 kislányunk van és mindenhol fürödtek ahol megtetszett, így elszórt bugyikkal és száradó fürdőrucikkal volt tele a kocsink. És mivel mindig meg volt pakolva, be is törték egy laza mozdulattal. Na de ez olasz sziget Korzikán olyan elhagyatott helyeken hagytuk szintén telepakolva, amíg egész nap túráztunk, de nem volt semmi gond.
Nem szoktam sátorhelyet előre foglalni, elképzelhető, hogy nem is lehet. Minden kempingben van pár üres hely mindig. Nekünk van családi sátrunk is és magától nyíló dekatlonos is, utóbbi sokkal jobb, fél óra alatt nagyon jó, otthonos helyet lehet csinálni.
Ma botor modon elovettem a kedvenc albumomat a szigetrol . Az benne a jo, hogy az oszi ,tavaszi kepek is gyonyoruek benne. Mas mint a megszokott hangulat de legalabb annyira csabito.
A közlekedés egy külön történet a szigeten, sajnos... Körforgalomban mennek, mint az őrültek, és picit máshogy is gondolják az elsőbbségadást. Figyelni kell nagyon! A budapestiek is dinamikusan vezetnek szerintem (vidékhez képest), de ezek a korzikaiak... Erről már írtam korábban. Tavaly egy öreglány után kellett mennünk, mondta, hogy kövessük. Szerintem Sebastian Loeb nagyanyja lehetett, mert alig tudtunk menni utána a kanyarokban. Égett is fejünk. Aztán mikor megérkeztünk, szépen, a legnagyobb természetességgel, bájosan kért elnézést, és közölte, hogy néha elfelejtette ám, hogy mi is ott vagyunk. Mi meg csak röhögtünk. :)
A nyugati oldal gázosabb, főleg, ha nagyobb az autó, van, hogy sakkozni kell és a kanyarban dudálni. Vörös szikláknál meg mindenki megy, amerre lát, és a leglehetetlenebb helyen parkol le. De van még számtalan ilyen út, nehéz lenne felsorolni.
A biztonsági öv is fontos, pedig bosszantó, mert úgyis minden 3. percben meg kell állni fényképezni v. kamerázni. :)
Konnektor ugyanolyan, mint Magyországon.
Az utazásra (mármint a szigeten történő autókázásra gondolok) szánjatok elegendő időt, bár júniusban nincs nagy tömeg. Én is mennék szívesen májusban-júniusban (ahogy kofic szokta ajánlgatni :) de sajnos vizsgaidőszak kellős közepe...
Szerintem júliusban, augusztusban nem nagyon van szállás, max. nagyon drága. Montenegró az más, ott 10perc alatt 8 eurós szállást lehet találni. Én a kempingezést javaslom, nagyon jó kempingek vannak, nem drága és ott állsz meg ahol akarsz és bármikor tovább állhatsz.
HÁt, ebben nem biztos, hogy én vagyok a szakértő, de szerintem attól függ, hogy melyik hónapban mentek! SZeptemberben már okés, de azért a júl- aug.-ba két gyerekkel (ugye, annyi van?), nem biztos, hogy belevágnék. Legalább érdeklődni érdemes előre! Pl. mi a múltkor még maradtunk volna az előbb említett szálláson, és nem volt hely. Aztán továbbutaztunk Bastiába, és vagy fél napunkba telt a kánikulában, mire találtunk egy hotelben helyet (épp fesztivál volt azon az estén, és jól megszívtuk...) SZóval, kár az időért, amit hasznosabban is eltölthettek!!!!
mannaaaa! Szerinted,ha nekivágok csak úgy- lesz, ami lesz, -sikerül-e a helyszínen szállást foglalni?(Tavaly Montenegróban öt perc alatt pipec szállást találtunk)
Oké, hogy a kemping olcsóbb, de gyerkőccel nem olyan egyszerű. Mi idén egyéves kisfiúnkkal indulunk neki. És itt tök tiszta fürdők, konyhák tartoznak a studióhoz, bungalóhoz!!! és az árak sem rosszak. Már a múltkor írtam, hogy mekkora szégyen, hogy egy bpesti iroda a dupla árat kéri, ui. nem nap/apartmanban, hanem nap/főben számol a rohadék!!!!
ezek az igazi árak: http://www.caladisole.com/en/prices.html
persze vannak itt a fórumon Korzikán élők, Ők szerintem még jobb ajánlatokat is tudnak mondani.....
Algajolát tudom ajánlani (Cala di Sole), mi két éve ott voltunk, idén is az lesz a szálláspontunk! Olcsó (ne irodán kereszül foglalj!!!!!!!!!!!!!!!) és gyönyörű! A kisváros középkori, hangulatos, és csillagtúrában az egész sziget bejárható (Corte irányába). A Cap Corsét simán végig lehet autózni, mert közel van!!!! Ja, a keleti part tényleg nem éri meg!!!
Szia szofi76! Köszi! Bonifacioig elmegyünk mindenképp, már annyian ajánlottátok:) Van egy listám, lassanként összeáll az úticél, és már nagyon várjuk! :)
Olvastam hogy június 17-én indultok, mi is pont így voltunk pár éve és nem volt gondunk a dugókkal sehol, július - augusztus biztos rosszab de nekünk szerencsénk volt, a nyugati és a keleti parton sem volt nagy forgalom.
Mindenképp menjetek el legalább egyszer Bonifacioig, hidd el megéri. Egyébként a szebb strandok már Solenzara után kezdődnek, az meg kb. félúton lehet.
Ja és akármennyire is parton fekvősek vagytok azért ne hagyjátok ki a Bavellákat se, egy napot az is feltétlen megér!Szerintem...
Morianiban sajna tényleg semmit nem fogtok látni Korzikából, de nem olyan rossz kiindulópont!
esetleg valaki a konnektorhoz hozzá tud szólni? Illetve, eszembe jutott, hogy "sima"bankkártyánk van, nem dombor nyomott, de azt hallottam, hogy már az is jó lehet (vésztartalék).? Erika
Bonifacio Morianitól jó 2 órára lehet, ha nincs dugó, de Porto-Vecchio környékén sűrűn előfordul és az plusz 1 óra is lehet. Bonifaciotól nyugatra vannak csendesebb szép fürdőhelyek, de az már nagyon messze van neked, akár napi 6 óra is rámehet az autózásra. Moriani sajnos nem túl szerencsés választás strandolás szempontjából, de ha szép helyeken akarsz fürödni, akkor én Cap Corse-t javasolnám. Corteba jó autóút vezet, lehet haladni, csak a biztonsági övre kell figyelni, mert az 90 Euróba kerülhet.
Korzika rajongó lettem! Napok óta böngészem a fórumot, családomat őrjítem az idei nyaralás szervezésével. El is jutottam a kompjegy lefoglalásáig, de szállásunk még nincs. Segítséget kérek korrekt árú ajánlatokkal, az időpont június 21-e lenne. Bungalókat nézegettem, melyiket ajánlanátok, két felnőtt egy 12 éves gyerekkel utazna.
Morianitól kb. 1 óra alatt el lehet jutni Cap Corse-ra, Nonza környékére, ott azért már vannak nagyon szép strandok is. Pl. ez is egy jó kis hely, nem zsúfolt, nagyon szép és ha egész Korzika körül nagy hullámok vannak, ez akkor is védett.
Szia Sixtie! Tuti jó lesz, hisz csak jó lehet:)) Legfeljebb legközelebb rutinosan választunk szállást. Már nagyon várjuk, kár, hogy még csak március van:( Jól olvasom tehát, hogy Morianitól Bonifacio jól/könnyen megközelíthető, és arra vannak a szép strandok? Cortet is meg szeretnénk nézni, már többen ajánlották. Fura, de még elképzelni sem tudjuk, hogy jutunk majd egyik helyről a másikra, milyen irányban, milyen messze, milyen úton stb...de majd ott meglátjuk. Olvastam, hogy érdemes kinn térképet venni, azt hiszem ezt tesszük. Egyelőre csodáljuk az itteni képeket! jaj, laptopot munka miatt muszály vinnem, a konnektorok szabványosak? (olaszban nem egészen) köszi, e
akkor szerintem bírni (és élvezni) fogják a gyerkőcök (is)! A bavellai vízesésnél sok kis lurkót látni mindig (és picúrabbakat is), eléggé közkedvelt hely. Csak a végén van kint egy figyelmeztető tábla, hogy továbbmenni csak saját felelősségre ajánlott.
Kérlek, ne parázz Moriani miatt! Nem lehet így nekivágni ennek a hosszú útnak! Mi 6. alkalommal megyünk, pedig mi is Morianin kezdtük, szintén utazási irodával. (Ez eléggé megnyugtató, nem?) A szálláshelyen szinte csak alvás miatt tartózkodtunk, arra meg jó volt... és kiindulópontként sem rossz! Hidd el, hogy így is meg fog győzni, elragad magával a korzikai "feeling", és vissza fogtok jönni! El ne keseredjetek már emiatt légyszi! :) Király lesz! Ja, az öltözködésre érdemes odafigyelni a kirándulások alkalmával, mert érhet meglepetés. Széldzseki, meleg cucc, sok üdcsi, a gyerekeknek mindenképp. :)
Sziasztok! Júliusban szeretnénk Korzikára utazni. Honnan érdemes kompjegyet vásárolni? Állítólag nem mindegy, mert elég nagy különbségek vannak az árban.
Szia, 8 és 13 évesek. egyáltalán nem edzettek, mi inkább a "tengerpartondöglők/fürdők"vagyunk, de hallottuk, hogy vannak helyek, amit azért a kezdők is be tudnak vállalni. És mivel régóta tervezzük, hogy "egyszer azért meg kéne nézni Korzikát", úgy döntöttünk most lesz az. sajnos elkövettem azt a hibát, hogy előre foglaltam és utána olvastam.:( ugyanis egy ismerős pár ajánlotta a Morianit, csak azóta olvasom, hogy nem a legszerencsésebb választás. Ezért innen szeretnénk elmenni szép helyekre, viszont nem szeretnénk a 10 napot autóban tölteni. szerinted ez megoldható? remélem! olvasok vissza és jegyzetelek, nagyon szeretném, hogy jól sikerüljön. a komp valszeg az olcsóbb lesz, a napokban el kell intézni azt is. ja, Bonifacio tuti tervben van!
Mi már mindkettő hajótársasággal utaztunk, többször is. Végül maradtunk a Mobynál, hiszen - ha jól tudom - akkor csak náluk van esti beszállás.
Ahhoz, hogy valaki igazán jó tanácsot tudjon adni Neked, szerintem fontos, hogy mennyi idősek a gyermekek, és mennyire edzettek, félnek-e a vadon élő állatoktól stb., mert kirándulás szempontjából nem mindegy.
A medencéhez visszatérve pedig: én már láttam fürdeni gyerekeket, de gyakoribb, hogy a játszóházban töltik el az idejüket, vagy mesét néznek egy plazmán, sétálgatnak, kajálnak a szülőkkel, vagy durmolnak. Egy helyben megmaradni, csak a medence körül játszani 4 órán keresztül, nekik is uncsi (hát még Nektek :). Főleg, hogy a felszállástól (reggeli ébredéstől), reggelizéstől is függ, hogy találtok-e a fedélzeten napozóágyat a medence körül. Csak a motorosok már le is csapnak rájuk, mert ők szállnak fel először. :( De hát persze a Ti döntésetek, ha a gyerekek hajthatatlanok...
Itt mindenki nagyon segítőkész, nyugi, senkinek nem mész az agyára! :)
Bonifacio is kihagyhatatlan szerintem. Sok ember szemében láttam már könnyeket, és nem győztek hálálkodni, hogy milyen helyre vittük őket! :) Keleti parton érdemes megközelíteni. Csak az a "baj", hogy útbaesnek a "karibi" strandok is...
Sziasztok! Azt olvastam előző hsz-okból ,hogy júniusban Szlovéniában csak havi matrica van, ezért "gazdaságosabb" ausztria felé menni. ?? Mi Szlovénia felé gondoltuk az utat, az útvonaltervező is azt ajánlja. Illetve, (ahogy írtam)Moriani Plage ra megyünk, már annyi szép helyről olvastam, hogy hova kell menni-mit nem szabad kihagyni, most mégis kérnék segítséget, 2 gyerekkel megyünk, olyan helyeket részesítenénk előnyben, ami nagy részét autóval jól meg lehet közelíteni,és estére vissza lehet érni a szállásra, elsősorban szép partok, vízesések stb..Tudnátok tanácsolni ilyeneket? köszi!!
Szia! Nem akarok okoskodni de a hajóválasztás igazából ott dől el,hogy honnan akarsz indulni.Pl: az igazán nagy hajók(Mega Expressek,Mega Smeralda)csak Franciaország-ból (Nizza,Toulon)indulnak. Savonából és Livornóból jellemzően három hajó közlekedik:Corsica Marina,Corsica Victoria(ez akettő gyakorlatilag egyforma)és a Sardinia Regina és mind Bastiában kötnek ki. Mi a Corsica Marinával mentünk és a Reginával jöttünk vissza. Azt hiszem mind a két hajón volt medence,de egyetlen egy embert nem láttam fürödni.
Szia Sixtie! Nem választunk csak a medence miatt, csak láttuk a képeken és a gyerekek oda voltak...persze gondoltunk olyanra, amit már itt meg is erősítettek, hogy talán nem is nagyon használják pl az idő miatt. A Corsica Ferries hajója szimpatikusabb, Te melyiket ajánlanád? Igen, ez a fórum nagyon hasznos, és épp oly hosszú is, ezért szoktam kérdezni, bár lehet, hogy ezért valakinek az agyára megyek, ezért bocs:) de olvasgatom szorgalmasan és ki-ki másolok dolgokat. még egyszer köszönöm mindenkinek a sok-sok hasznos infot, jövőre már talán én is tudok segíteni e
csak arra a hajóra lehet felszállni este, amellyel másnap reggel utazni fogtok! A fel- és leszállás amúgy is a legmacerásabb az egészben, nem vállalnának be olyat, hogy este engednek felszállni, reggel meg könyörögnek a hangosbemondón, hogy hagyd el a hajót és szállj át arra, amellyel utazni fogsz. Vicces lenne. :) Az esti "becsekkolásról" már többször volt itt szó, érdemes visszaolvasni a hozzászólásokat, én pl. valakinek már írtam róla (3154). Annyi használható és értékes érdemi információt cserélünk itt, a Korzika fórum amolyan kötelező olvasmány, ha valaki ide utazik. Lassan írhatnánk közösen egy kafa kis útikönyvet!
Csak a medence miatt én személy szerint nem döntenék más társaság v. hajó mellett. Tavaly hazafelé egy új hajóval jöttünk, és komolyan mondom, hogy belülről a kabin és a hajó (éttermek, bárok, shopok) összehasonlíthatatlan volt az eddigiekkel, pedig már Sardegná-n is voltunk.
Június 10-e körül Korzikára utazunk egy 16 személyes kisbusszal. Egy páran visszaléptek , ezért vannak szabad helyek. Apartmanra gondoltunk , de még nem foglaltuk le , ha a többség úgy dönt akár sátorozhatunk is. Ha valakit érdekel írjon.