Shiraz mester valoban meg soha senkinek nem mondta, hogy nem hozzaerto, kiveve b. nejenek eltevedes autoval felhoszakadasban-terkepolvasas temakoreben.
Ram viszont mar tobbszor mondtak sertodott bortermelok hogy hulye vagyok.
konnyebb megszokni mint gondolna az ember.
Kóstolásos élményeink azok vannak... A vége felé már gyakran nehezen ment a pontozás, de azért mindig álltuk a sarat:o)))
De élénken él bennem a reggeli sörözés zuzmóval Dorogon és egy gyöngyöstarjáni pálinkázás Szőke Zolival, nomeg Mojzi bortárs feje.... Megaztán az 1. és mindenben mérvadó bortali Fónagy gazdánál. Az volt az igazi mérföldkő, hiszen azzal kezdődött minden.
degenfield furmint barique 97, nekem ez a kedvenc furmintom.. mi régebben a skacokkal cab.sauv.-okat teszteltünk, a győztes Matyibácsi 97 és Balatonboglári StDonatus féle cab.sauv barr. volt
A közelmúltban (hagyományteremtő jelleggel) immáron másodszor gyűlt össze borbaráti társaságunk, hogy kiválasztva egy fajtát alapos érzékszervi tesztet hajtson végre szigorúan nem tudományos hanem amatőr szemmel(-orral-nyelvvel stb). A belépő általában minyima egy palack az adott fajtából plusz egy jópofa idézet (vers anekdota stb.) Hamvas Bélát, Faludyt, József Atilát nem ér hozni, azokaz úgyis mindenki ismeri. Az így összegyűlt reprezentatív mintát kellő hőmérsékletre hűtve, kóstolás esete forog fenn.
Kóstolás előtt a fajta főbb jegyeinek ismertetése, szigorúan könyv alapján (Borok Könyve vagy hasonló)
Értékelés:
- szemrevételezés (szín, mozgás a pohárban, állag) max 2 pont
- illat (kellő szellőztetés után) max 2 pont
- íz (tannin, sav-cukor-alkohol, főbb ízkomponensek azonosítása) max 16 pont
- egyéb (eztet szeressük a legjobban: mi jut eszedbe róla? próbáld meg szavakba önteni - úgyse lehet...)
Összesítés után sorrend kialakul: mindenki örül (résztvevők)
Ezekután mindenki kedvére fogyaszt az általa legjobbnak itélt borokból (a többszöri iteráció itt bejátszik).
Most tehát a furmint volt soron...
Jeles képviselők voltak (remélem jól emléxem a sorrendre):
Tokaji Oremus Mandulás Furmint 1997 félédes
Tokaji Furmint 1994, Tokaj Kereskedőház
Tokaji Disznókő Furmint 1997 (kedvencem, bár szerintem kaja mellett domborít igazán)
Tokaji Oremus Mandulás Furmint 1996 félszáraz
Somló Vulkán Furmint 1992 Fazekas
Ráski Tokaji Furmint 1997
Közben sajttal nyomtuk el az ízeket (format nyelv:)
Nektek milyen furmintos tapasztalataitok vannak?
Vannak hasonló kóstolásos élményeitek?
Aztán nehogy kirügyezzen az a sok tölgyfa... Azért jól hangzó borok ezek. A hétvégén felbontottam egy Öregbaglasi Cab. Sauv.-t a '96-os fajtából, de sajna rosszul tárolhattam, mert teljesen tönkrevágódott bor került a poharamba:o((( Kár, mert már nem nagyon lehet hozzájutni.
Szombaton nagyon jó lenne Fónagy Papiékat meglátogatni, de sajnos nem leszek itthon, vár a Balaton... Viszont az ígért söröcske Cohi kartársnál van, oda kellene menned, mielőtt nem lesz miért odamenned:o)))
Bár nem nagyon bírom ezt a 2 elmebeteget, ( Wittman -fiúk) mert az erdélyi rakottkáposztájukat is odaadnák egy-két viszonylag összefüggő, ám a valósággal még köszönő viszonyban sem álló mondatért, hátha vkinek megtetszik a Hilltopos beszámoló...
Nem is tudom, srácok...tudunk mi egyáltalán bütyi bortársnak segíteni címekkel, élményekkel? :o)))) Az utóbbi időben én személy szerint teljesen elhanyagoltam a borozást, a múlt héten is egyfolytában a bambergi füstölt sör tartotta bennem a lelket :o))
Szóval Degenfeld rulez, de mehetünk bárhová. Bízom benne, hogy az én személyem nem siklik ki indulás előtt....
én mint magyar bortúrista örömmel olvasom a hilltopos élményeiteket, mivel közeljövőben mi is tervezünk egy látogatást arrafelé.. viszont a szakavatott borász nagyon hiányozna, ez kicsit elszomoritott :((
srácok, a degengeld birtok engem már régóta érdekel, hisz a Muscat Luneljük igen csak ott van a szeren :))) ráadásul a 98as cucc is elég finom, eccer talán érdemes lenne arra járni, reméljük addig is Bütyi bortárs részletes beszámolóval fogja kiváncsiságunkat fokozni :))
Gratulálok a szegszárdi bortúrátokhoz. Mi nemrég voltunk a Hilltop-Neszmálynél. Nagyon cool a borhoteljük, ami (ki gondolná?) a dombtetőn van...
A gazdaság hipermodern, látszik, hogy sokat költöttek rá. A kóstolt borok a friss, gyümölcsös ízeket hordozzák magukon (zömében fehér borok, de akadnak szép vörös tételek is). Az általunk legjobbnak itéltek:
Pannonhalmi Chardonnay 1997, Soproni Sauvignon Blanc Barrique 1997,
Szendehelyi Pinot Noir Rosé 1997 (nagyon szép bor, noha nem mai darab, üdesége és málnás-megyes ízkomponensei feledhetelenné teszik a nyári estét. Tavalyi Borbarát rozé teszten második helyezett)
A hotelhez tartozó étteremben (állítólag) díjnyertes szakács készíti az ételeket.
Negatívum: kóstoláskor nem szakavatott vezető segített (elmaradtak az anekdoták stb.), így saját érzékszerveinkre és (kevéske) tapasztalatunkra voltunk utalva.
az egész egy waiting for zuzmoval kezdődött, aztán jött Vida aki mintmár kaviat írta nemcsak borászati ismereteit fitogtatta, hanem a borvidék történelméét is, ami természetesen a borhoz kapcs., ism okok miatt(pince nem elérhető) 52,31C fokban kb. 8%-s emelkedőn való kellemes 25 perces séta a PINCE felé, +érkezés(kb. 10 liter ásványvíz elpusztítása),
Vida "monólóg" elkezdődött, kadarka starttal, énis azok közé tartozom, akik mostan ittak előszőr KADARKÁT, és nemtom, hogy fogok e még máshol is inni, mert ennél kadarkásabbat, igazi terjengős fűszeres illat(vagy már akkor is a perkelt szaga kúszott le?), gyönyörű szín, és az íze is nagyon jól tükrözte a fűszerességét, könnyűnek tűnt a bor, de nem volt vékony, merlot nagyon érettnek tűnt, cab.f.&merlot barr. még nem árt a csúcson de így is igazi élvezet(Szekszárdon úgylátszik inkább a Frank-t kedvelik, igaz van Sav. is, miért?<-ez a kérdés ott nem jutott eszembe :(, Vida a közepesen sütött b.hordókat kedveli, maga az ember(Mester) a megtestesült fanatizmus, akivel ennyi időt is eltölteni és hallgatni sem volt unalmas, sok ilyen hozzáállású borász kellene!
Vesztergombi kicsit "világiasabb" volt, ő végülis már régóta privátban is űzi. Sav.B-Char cuvee-ről csak annyit a további otttartózkodás során ez fogyott el a leghamarabb, érdemes kipróbálni, nyári napokon "jól" behűtve, kadarkája nekem illatban visszafogottabb, mint Vidáé, de ízben szélesebb ízvilágot tükrözött, bikavér kissé még éretlennek tűnt, de ami késik nem múlik.., másnap a borboltban kóstolt rozét kortolyagattam volna akár estig is
a házigazdáknak ezer köszönet,/a férfival még vas. délután összefutottunk a horgásztó mellett/, a panoráma I.o, a kaja: *****+*, borkút: jó kis meglepi volt!, társaság: LAZA, NAGYON LAZA!, külsőségek is profik, szóval jól sikerült minden
kaviat: dugesz thanx! örültek az öregek az új jövevényeknek :]
sen: sajnos törzshelyünk még nincs :( /talán ténleg kéne valami nem???/
szabályok sincsenek, igaz nemárt ha valaki szereti a borocskát :D
zuzmo ejnye-bejnye, hát szabad így cserbenhagyni bennünket?
kedves borkedvelők,
feltételezem, hogy nem csak a nemes ital, hanem a finom ételek is fontosak számotokra.
nagyon hálás lennék, ha valami KÜLÖNLEGES bogrács ötletet kaphatnék valakitől, kb 20-25 főre főzném. ( némi gyakorlatom van, persze amatőr )
előre is köszönöm, üdvözlet