Z0155: Tipp: o(mn)ib(u)s mor(ibundorum) S(a)cr(amen)tis: haldoklók minden szentségével (el lett látva).A szótár halandót írt haldokló helyett, de szerintem így helyesebb.
zasztavadelux: Ha jól értem azokról a mezőtelegdi lakosokról van szó, akikhez az ott lévő katonák be lettek szállásolva. Néhány szót (pl.: Klainholtiani ?) nem értettem. A 'Contractronali oppido'-nál talán a contractuális oppidumra, azaz szerződéses helyre gondoltak, de nem tudom, hogy Mezőtelegd annak számított-e.
Ha valaki szokta nézni a Mit gondolsz, ki vagy? (eredeti címén: Who Do You Think You Are?) című sorozatot, meg volt az amerikai változat első magyar vonatkozású része Jessica Biellel.
El tudná olvasni nekem valaki hogy mit is írtak a harmadik sorba? Nekem csak annyi sikerült hogy 34 éves volt az illető és hogy Szigeten halt meg. De ami középen van azt egyszerűen képtelen vagyok kibetűzni. Ha valakinek sikerülne, kérhetnék egy fordítást is? Köszönöm
Csodás. Akkor meg miért nem zárják be az egészét és nevezik át levéltár helyett raktárra? Nagyon költséghatékony lenne és a kutatókat sem kell kiszolgálni, meg személyzetet sem kell fizetni.
Jelenleg nem tudom, hogy lehet-e még egyáltalán házasságokat kutatni a SzSzB Megyei Levéltárban. Szerencsémre még akkor kezdtem el a kutatást, amikor még élt a 90-60-30-as szabály. A Somogy Megyei Levéltárban azt mondták, hogy hiába a meghatalmazás, csak a levéltáros keresheti ki az adatot, s ő is csak úgy, ha tudjuk a pontos vagy legalább közelítő dátumot.
Ott még lehet kutatni egyáltalán házasságokat? Szolnokon és Kecskeméten csak a halottit engedik. Sőt Kecseméten, ha nem saját felmenőket akarsz megnézni, hanem mondjuk ismerősnek valami adatot szívességből, hozzájárulást kell aláíratni két tanúval, hogy megnézhesd az ő elhunyt felmenőinek adatait.
Ebben az a nonszensz és teljesen logikátlan, hogy akkor már az összes anyakönyvben szereplő elhunyt leszármazottainak hozzájárulását is kérhetnék, hiszen az ő adataikat is látjuk - vagy az már számít? Az persze más kérdés, hogy átolvasás után fél perccel már el is felejtjük és 99%-uk egy kutató számára teljesen érdektelen.
Sajnos nem. Pár éve én is kénytelen voltam felkeresni a SzSzB Megyei Levéltárat, mert a nyírbátori anyakönyvek szintúgy nem érhetőek el csak 20. század első évtizedéig. Egy 40-es évekbeli házasság miatt elindulni sem érdemes, hacsak nem közeli hozzátartozó az illető, mert kutatni sem lehet ezeket az éveket.
Tudna nekem segíteni valaki, hogy hol találok a familysearch-n szabadkai civil anyakönyveket? Én egyszerűen nem találom, persze lehet én nézek valamit rosszul.
Több ágat követek, jelenleg Csököly /Mike/, ill. Magyarújfalu, 1950-ig Somogy, jelenleg Baranyához tartozik. Ezek 1895 előtti anyakönyvei érdekelnének.
Köszi az infót, de az a gondom, hogy hiába regisztráltam, megtalálom a nyilvántartást, abban viszont ha a kereső mellett jelenik meg a kamera, a kamerára kattintva azt az infót hozza ki, hogy a kép nem található.