Keresés

Részletes keresés

Gildikó21 Creative Commons License 2022.05.11 0 0 85661

Sógórnőm vitt tőlem padlizsán palántákat (is), és utána mesélte, hogy a mohácsi piacon fele akkorákat látott 500 forintért.

Előzmény: Malaguszti (85659)
TINTUS Creative Commons License 2022.05.11 0 0 85660

És még az ár is szuper .... röhej.

Előzmény: Malaguszti (85659)
Malaguszti Creative Commons License 2022.05.11 0 0 85659

Hétvégén kinéztem a piacra, gyufaszál vastagságú 10-15cm  palánták 250ft darabja, kicsit sokallottam,
Akkor itt van ez:

d_feco Creative Commons License 2022.05.11 0 3 85658

Hátha érdekel valakit...

Ezen fórum berkein belül felvetődött a kérdés, hogy x mennyiségű őrölt paprikához mennyi 'nyers' szükségeltetik. Azon munkahelyen, ahova valószínűleg nemsokára elszegődöm cselédnek, leltem egy leírást egy szártógéppel kapcsolatban, mely szerint:

Max. szárítandó anyag ( nedvessége WA= 70-85 % )  30-35 kg/h

Szárított paprika mennyiség  ( nedvessége Ws= 8-10 % )       3-4 kg/h

A többi műszaki adat lényegtelen. A lényeges az, hogy a paprika 90 százaléka elpárolog, még az őrlés előtt.

d_feco Creative Commons License 2022.05.10 0 0 85657

Én sem vetettem el mindet. A maradék közé ültetek majd fokhagymát, csemegepaprikát, erőspaprikát, zöldséget, répát, némi füstölt húst és megeszem csipetkével. :) 

Előzmény: CBNora (85656)
CBNora Creative Commons License 2022.05.10 0 0 85656

Itt a 200 négyzetméter lenne a gond. Húszat is nehezen találok ennek-annak.

Előzmény: d_feco (85655)
d_feco Creative Commons License 2022.05.10 0 0 85655

Fél kiló elég ~200 négyzetméterre...

Előzmény: Verakavics (85654)
Verakavics Creative Commons License 2022.05.10 0 0 85654

Titkos gondolatom ez volt. Ki kellenne próbálni t.takarónak. 1kg-ból rengeteg lenne...

Előzmény: d_feco (85653)
d_feco Creative Commons License 2022.05.10 0 0 85653

A kombájnnak mindegy, hogy hány szem van egy hüvelyben... De amúgy ez érdekes, mert az 'átkos rendszerben' Magyarország önellátó volt a lencséből. Most meg ha megnézzük a boltban a származási helyet, akkor olyanokat lehet olvasni, hogy Etiópia, Kanada, USA, ect... Pedig a kiskerti betakarítástól eltekintve ugyanaz a munka vele, mint a borsóval, tehát semmi egzotikum. Sőt még némileg igénytelenebb is a növény; nem igényel annyi vizet, nem érzékeny annyira a betegségekre, ect. Ezen felül kitűnő talajtakaró növény, harminc centis sortávra elvetve max. 1 kapálás kell neki, utána összeborul, azután nem sok gyomnak ad esélyt a növekedésre.

Előzmény: Verakavics (85652)
Verakavics Creative Commons License 2022.05.10 -1 0 85652

Mifelénk ez ismeretlen, nem volt szokás, csak a szántóföldön pl. 1 h vetés.

Előzmény: d_feco (85651)
d_feco Creative Commons License 2022.05.10 0 0 85651

Kapával. :D Amúgy elég sűrű a sora, mert nem érdemes bokorra vetni, de még szemenként sem - mert olcsó a 'vetőmag'. Nekem eddig egyszer volt rá panaszom, mert mire megszáradt, és odakerültem a csépléshez, addigra az egerek megzabálták szinte az összes szemet... Amúgy nincs vele gond. Le kell csapni a zöldjét ha már érett, meg kell szárítani, kicsépelni, kiöblíteni pár soron vízzel, megint megszárítani. Soknak tűnik a vesződség, de termelékenyebb, mint a borsó fejtése...

Előzmény: Verakavics (85650)
Verakavics Creative Commons License 2022.05.10 0 0 85650

Megkérdezhetem, hogyan kapáltad meg a lencsét?  Sorokba volna vetve, mint általában a borsó? Én csak szántóföldi vetést ismertem. A lencse nagyon szaporátlan, érdemes kiskertbe vetni?

Előzmény: d_feco (85648)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.05.09 0 0 85649

Én is meg vagyok elégedve a Florimóval idén is. Jóföldet vettem palánta- és virágföldet, az is jó volt.

Előzmény: TINTUS (85646)
d_feco Creative Commons License 2022.05.09 0 0 85648

Úgy sejtem, hogy ma sikeresen átültettem a gazakat az egyik helyről a másikra. Megkapáltam a borsót és a lencsét, erre esett egy óra alatt kicsivel több mint 30 milliméter. 

Malaguszti Creative Commons License 2022.05.09 0 0 85647

Én meg vagyok elégedve a Florimóval.

Előzmény: TINTUS (85646)
TINTUS Creative Commons License 2022.05.09 0 0 85646

Azt is mondta a növénydoktor - hogy a föld összetételét laborokban ellenőrzik ....

Van aki meg volt idén elégedve a florimóval??

Előzmény: CBNora (85644)
Verakavics Creative Commons License 2022.05.09 0 0 85645

Lehet, hogy rosszul értelmezem, de szerintem nem a föld minőségéről ír, hanem a vetőmag problémáiról. Nem említ semmit a "gyártási"  "összetételi" "kiszerelési" folyamatról.  mint florimós . Régebbi információm szerint az előző  kitermelő hely kimerült, s újat nyitottak, ezt az őszi szállításnál mondták nekem. 

CBNora Creative Commons License 2022.05.09 0 0 85644

Blablabla.

Ugyanaz, mint mikor tavalyelőtt megreklamáltam, hogy az Agriának vett krumpli más fajta. Hogy az időjárás így meg úgy, pedig a vetőkrumpli nem a szabadban volt tárolva, ahogy a benti palántanevelés is időjárásfüggetlen. A krumpli persze nyilvánvalóan nem Agria volt, hanem valami kimondottan korai, mint aztán télen kiderült, nem jól tárolható fajta. 

Te capsicós magokat neveltél, én meg mindenféle saját szedésűt is, és sok egyéb növényfajt, lakásban ill. üvegházban. A paradicsomfajtáim nagy része minden évben ugyanaz, a mag minősége is, de a fejlődésük a tavalyelőtti és a tavalyi Florimóban nagyon más volt, mint a korábbiban. A virágföld bizony nem volt jó.

Most már a Florimót csak a mesevirágoknál használtam, felesben keverve lazításhoz. A palántáknál visszatértem a régen már jól bevált Florascához. És a palánták újra normálisan néznek ki.

Nálam a Florimo általános virágföld tele volt le nem bomlott, kemény fadarabokkal. Sok volt benne, nem elhanyagolható mennyiség. Ha ez komposzt eredetű volt, az a komposzt nem volt érett.

Előzmény: TINTUS (85643)
TINTUS Creative Commons License 2022.05.09 0 0 85643

Jeleztem nektek, hogy felvettem a kapcsolatot a florimót forgalmazóval mert mások is jelezték, hogy mint ha gyengébb lenne a föld.  Több levélváltás és telefonos beszélgetés volt. A lényeg az alábbi :

benedeczki.balint@florimo.hu12:00 (7 perccel ezelőtt)
címzett: én

Kedves Attila!

Köszönöm az elküldött képeket. Ezen a zsákon a 2021.07.06-os gyártási idő szerepel.

Megnéztem a CAPSICO céget is. Ahogy néztem fiatal alapítású cég, természetesen nem kérdőjelezem meg a magok minőségét. Említette, hogy tavaly is ugyanezt a fajtát használták és akkor is jelentkezett ez a probléma. Mivel nem változott a receptúránk ugyanolyan minőségű terméket kínálunk vevőinknek mint 3 évvel ezelőtt, valamint ilyen jellegű megkeresés nem volt felénk korábban sem.

Az első évben nem jelentkezett ez a probléma Önöknél, ha jól emlékszem. Említette, hogy rendben kicsíráztak a magok, csak utána jelentkezett probléma a fejlődésben. Sajnos a paprika és paradicsom az egyike a legmelegigényesebb növényeinknek, így esetleg előfordulhatott az is hogy az időjárás is befolyásolta a fejlődésüket, vagy maga a kiválasztott fajta is fejlődhet rosszul (az utóbbi években elég szélsőséges időjárás jellemző hazánkra-lehetséges, hogy a fajta érzékenyebb ezekre). Ezeknél a kultúráknál egy nagyobb hőmérséklet ingadozás, extrém meleg időjárás is befolyásolhatja a fejlődésüket.

Tavalyi évben jelentős vetőmaghiány is jelentkezett sok kultúrában, esetleg még ez is befolyásolhatta a kapott magok minőségét, persze fémzárolt engedélyezett vetőmagról van szó, ebből kifolyólag ennek esélye csekély (de néha hallani a mezőgazdaságban hogy nem azt a minőségű vetőmagot kapta).

Folyamatos laborvizsgálati ellenőrzések is történnek cégünknél a minőség biztosítása miatt.

Kérdés esetén keressen bizalommal!

Üdvözlettel:

Benedeczki Bálint

minőségbiztosítási munkatárs

Matécsa Kft.

Tel.: 06709073201

Miattam visszatérhetünk a Duna-r magokra  csak, hogy ott 250 szem a kiszerelés . :)Ö

piro para Creative Commons License 2022.05.09 0 1 85642

Nóra nem fogod elhinni, de még mindig nem néztem meg a fajtanevet, sőt még elültetni sem volt időm,

mert folyamatosan közbe jön valami. De most kimegyek, és beáztatom, hogy legkésőbb este földbe kerüljön!

Mariska néni nagyon szépen köszönöm a fotót, és azt szeretném kérdezni, hogy hány szemet ültet egy bokorba, illetve milyen távolságra? Ugyanis én eddigi életem során mindig kis vetőgéppel vetettem, mert több kiló borsót szoktunk ültetni, így fogalmam sincs, hogyan kellene egy ilyen futó borsót termelni? Ha a második fotót jól látom, akkor 1-2 szem lehet, és talán 2o centinként?

liberum veto, köszönöm az ötletet, lehet megpróbálkozok pár szem magot hagyni őszre, mert mint lentebb írtam, nekem a bab is az ősz folyamán "jobban teljesít" :)) habár a normál borsó felénk másodvetésre alkalmatlan, mert a nyári szárazságot nem tűri, még locsolás mellett sem az agyagban! Így kora tavasszal, rögtön rotálás után ültetem, ha esetleg jön egy fagy, akkor sem lesz semmi baja, max picit megsárgul, de kiheveri, viszont, ha később ültetném akkor már ki sem kelne, a déli fekvésű domboldal miatt! De pár szem cukorborsót eltudok úgy helyezni, hogy bent az udvarban félárnyékba, és talán akkor őszre is lenne friss termés.

Verakavics Creative Commons License 2022.05.08 0 1 85641

Én mindenféle tök-uborka-cukkini - dinnye  esetében a benti áztatás,- csiráztatás - pohárbavetését biztosabbnak érzem. Április 20 - 21-körül áztattam 1 nap a magokat,most már szépek, lomblevelüket megmutatták, fejlődnek.  54 palánta, 2 szem  dinnye még lusta. Lehet földbe vetni, de a mag sorsát nem lehet nyomon követni. Legtöbbször még a héját- liháját sem lehet megtalálni, s a szikleveles palánta is nagyon kényes kint.  

Előzmény: paradisso (85635)
liberum veto Creative Commons License 2022.05.07 0 0 85640

Cukorborsó: tavaly vetettem egy másfél méteres támrendszer mellé, de csak kb. 90 cm-re nőtt meg, ott megállt a növésben. Félárnyékban volt, szerette, de június-július körül már nem nagyon termett.

Az idei vetés most kb. 40 cm magas, pár napja visszacsíptem, hogy kicsit bokrosodjon. Most azt tervezem, hogy ha jön a kánikula, levágom és valami mást teszek a helyére, aztán megpróbálom majd a másodvetést őszre.

Előzmény: piro para (85612)
MAMI P20 Creative Commons License 2022.05.07 0 0 85639

2 éve nem ások. Ha eljössz hozzám és belépsz a veteményesbe, bokáig süllyedsz a talajba, olyan puha mint a hab.

Előzmény: taormina001 (85631)
d_feco Creative Commons License 2022.05.07 0 0 85638

Mulcs versus nem mulcs. Bár szerintem sokan lesznek itt olyanok, akiknek fájni fog a látvány, de ez van, én elfogadom. Nem sivatagban élünk, így a mindenféle gyom az élet része (és talán majd hasznot is hoz - szerintem).

A lentebbi képen még anyukám halála előtt kapáltam meg az itt-ott megmaradt fokhagymát, több mint egy hónapja. Szerintem látszik, hogy meddig 'került' nyesedék, honnantól került friss - ez utóbbit persze most újra megkapáltam.

Ha nem rontom el, akkor emitt látható a mai helyzet. A takaróréteg fogyatkozik, a macskák előszeretettel kihempergik||kifekszik a hagymákat (a devla áldása tájuk, meg ilyenek)...

Mulccsal (bocs, találtam pár szál gazat és belefeledkeztem). És nélküle.

Gildikó21 Creative Commons License 2022.05.07 0 2 85637

Nem hiszem, hogy a túl korai vetés volt a baj. Én pl. előnevelem a tökféléket. Tegnap ültettem ki a sütőtököket és a cukkinit. Ma pedig a dinnyéket. Nagyon jó kis ültetős idő volt. Éjjel esett egy kis eső, és egész nap borongós volt az idő.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.05.07 0 1 85636

Nálam már csírázik a cukkini. Ha nem akarsz vetőmagot fogni, akkor mindegy, mi porozza be, a termésben nem lesz különbség.

paradisso Creative Commons License 2022.05.07 0 0 85635

Tavaly április végén vetettem sütötököt de nem kelt ki. Szerintetek lehet már vetni? Szabadföldbe nyírségi homokos talaj. Van egy Garafarm orange és  2 tasak Royal sluis early butternut. Lehet egymás vetni őket nem fognak keresztbe porzódni?

TINTUS Creative Commons License 2022.05.07 0 0 85634

Kel a szabadföldi burgonya. Előkészítettem a s. dinnye meg az uborka helyét - műtrágya+rotálás. Idén még nem láttam meztelen csigát.  Körte-meggy-cseresznye lesz rogyásig, szilva és mindenféle barack közepes termés, a florina alma jó a többi érthetetlen módon még virágot se hozott ( túl meggyepáltam a metszéssel ? ) 

A gyümölcsfák ágrészein jól látszódnak a tavalyi jégverés nyomai.

A szőlő is szépen alakul, két napja nagyon bőven árasztom a kordont 2-3 nap és neki kell állni válogatni a hajtásokat.

Az őszibarack felénél járok a termések ritkításával.

d_feco Creative Commons License 2022.05.06 0 3 85633

Kész a kukorica vetése, ott is lesznek ám majd bajok, elég nagyok... Sütőtök+kukorica+karósbab egy rakáson - kíváncsi leszek a végeredményre... Mivel most telefont várok, nem megyek ki a fűkaszát berregtetni, így kifejtem a gondolataimat egy kissé bővebben.

Első: ha lehet, akkor a talajéletet nem szabad háborgatni. Minél tovább békén hagyjuk a talajt, annál több talajlakó élőlény (baktérium, gomba, rovarok, férgek) fog benne élni. A közhiedelemmel kapcsolatban nem mind kártékony, sőt! Ha az, ami felül van alulra kerül és vice-versa, az nem tesz jót ennek az életközösségnek (aerob és anaerob élőlények).

Ha vastag, szerves mulcsréteggel fedjük a talajt, akkor az öntözés és csapadék (beleértve a havat is) hatására nem fog nagyon tömörödni. Ha olyan helyen végzünk talajtakarást, amit előtte nem ástunk fel meg ilyesmik, akkor egy idő elteltével a helyén morzsalékos föld keletkezik (pl. egy tél leforgása alatt), azon felül, hogy a mulcsréteg a talaj humusztartalmát is növeli. Meg rengeteg giliszta lesz alatta...

Az igazán szívós gyomok (tarack, fenyércirok, csalán, folyondár, ect) ellen nem igazán használ a mulcsozás sem, de az egynyári gyomokat (parlagfű, egyebek) igencsak kordában tartja. Mivel nem éri közvetlenül szél és napfény a talajt, így az sokkal nehezebben szárad ki -> ritkábban kell öntözni, kevesebb vízzel beéri a talaj és a haszonnövény.

A zöldmulcs meg még rafináltabb dolog. Ide a talajtól függően kell kikísérletezni a takarónövényeket. A karógyökerű növények elég rendesen fellazítják a talaj mélyebb rétegeit, pl. az olajretek akár másfél méterre is lenyúlik. A nitrogénmegkötő növények is jók a műtrágya kiváltására, a talaj javítására. Az alacsonyabb gyökérzettel rendelkező növények a talaj felső részét 'művelik' meg. Vannak olyan egynyáriak, amik pl. a drótférgeket zargatják el. De lehet gondolni a méhekre is, egy-két egynyári virág vetésével. Vagy mint nálam a burgonya. Amint akkora a vetemény, hogy érdemes feltölteni, akkor bevetem a közét sarkantyúkával és büdösbürökkel. A sarkantyúka 'megfojtja' a gyomokat és nem hagyja lefolyni a feltöltést, a bürköt meg kerülik a rabbogarak, mint az ördög a szenteltvizet. De többnyire a zöldmulcs az nem haszonnövényként lesz elvetve, így idővel meg kell szabadulni tőlük. Vagy olyanokat vetünk, aminek X élettartama van (vagy elfagy), vagy pedig marad a gyomirtó - amit személy szerint nem szeretek, de néha muszáj használni. A hasznuk a növény pusztulása után is jelentős, mert a talajt továbbra is takarják az elszáradt maradványok, a gyökereik meg szép lassan bomlásnak indulnak, és a helyükön marad egy lyuk. Ebbe a közegbe belefiallnak a giliszták, a rovarok, a gombák és a baktériumok is, majd végzik a dolgukat. S mire vetni kell, marad egy laza szerkezetű, feltárt tápanyagokban gazdagabb föld.

A trágya miatt sem kell aggódni, pláne ha érett. Az eső és a talajélet megoldja a sorsát. Csak legyen elterítve, mondjuk egy mulcsréteg alá.

Hosszú történet, néha nem apacs, hanem szopacs, de szerintem megéri vele bíbelődni. Nálam elsődleges szempont: minél kevesebb munka, annál jobb. Inkább szopok két napot a mulcsozással, mintsem hogy egész nyáron kapával a kézben keringőzzek a kertünkben... Kísérletezek, ami beválik, azt megtartom, ami meg nem... Hát ez az utóbbi a rosszabbik eset, de előfordult és még elő is fog fordulni - tanulópénz és tanulóidő.

Előzmény: d_feco (85632)
d_feco Creative Commons License 2022.05.06 0 0 85632

Próbáld ki, hogy egy pár kis darabon az ősszel beterítesz mintegy 15-20 centi szalmát, fűnyesedéket és ilyesmit. Majd tavasszal húzd félre a maradékot és nézd meg, hogy milyen lett alatta a föld... Ekkor tutira megérted majd, hogy hogyan is működik ez. :)

Előzmény: taormina001 (85631)
taormina001 Creative Commons License 2022.05.06 -2 1 85631

Én nem értem, hogy csináljátok ezt a takarást ásás HELYETT. Persze, nagy szükség van rá; nedvesen tartja a talajt, meg talán a gyomok egy kis(!) részét is megfékezi, de az öszi ásáskor már olyan a talaj, hogy azt mégegyszer nem lehetne fölhasználni semmire: a locsolástól tömören összeállt, gyökerekkel átszött, filces, ez nem lenne jó következö évben semmire. A fölásott talajt én nagy rögökben hagyom, ami a csapadék meg a fagy tavaszra szépen megdolgoz, és ha szerencsém van, csak el kell gereblyézni a friss, porhanyós talajt. Meg azt se tudom, hogy a trágya különben hogyan kerülne a föld alá.

CBNora Creative Commons License 2022.05.06 0 0 85630

A római salátából érdemes hagyni pár tövet magot hozni. Ezek a saját magok mindig jól kelnek, a boltival volt, hogy én is megjártam, alig kelt valami, pedig a felirat szerint nem volt lejárva.

Előzmény: eeddie (85629)
eeddie Creative Commons License 2022.05.06 0 0 85629

Itt vagyok a nyaralóban. Itt eszméletlen agyag van. Van egy kis ágyásom, azt nem ássuk, takarjuk. Már egészen jó porhanyós ott a talaj.  Persze a szulák és a tarack vígan nő ott is. Tavaly nagyobbítottuk, kartonpapír, rá mindig egy réteg nyírott fű. Idén már palántázok oda is.

Pár paradicsomot szoktam tenni, hagymát, fokhagymát. Idén tettem egy cukkinit is, de azt szerintem a csigák le fogják rágni. Otthon háromszori vetésből nem kelt ki a római salátám, magot meg nem kapok. Itt viszont kikelt a februárban elszórt de elfeledett római, úgyhogy viszek haza palántát.

TINTUS Creative Commons License 2022.05.05 0 0 85628

Jó tudni, hogy meg vagy :)))

Előzmény: Mariska néni (85627)
Mariska néni Creative Commons License 2022.05.05 0 0 85627

Sok éves kép, mutattam is párszor, de most akkor Neked is mutatom. Ennek a cukorborsónak a neve Early snap, ZKI-s mag.

Előzmény: piro para (85622)
d_feco Creative Commons License 2022.05.05 0 1 85626

A nagy eszemmel kitaláltam, hogy ezután nem lesz ásás a kertünkbe, csak vetés, mulcs és zöldmulcs (tavalyelőtt kicsinyke darabon nagyon bevált az eljárás). De a sors ismét jobban tudja. A kert közepében nem tudtam egy nyamvadt barázdát sem kihúzni, mert elakadt a fenyércirokban a kapa... Mintegy huszonöt négyzetméterről ~5 talicskányi gyökeret szedegettem ki, hogy egyáltalán elvetni el tudjam... Pedig tavalyelőtt* még csak 'magoncok' voltak. Tehát ha valakinek kell fenyércirok palánta, csak jelezze bátran... Van még bőven, ingyen vihető, amennyi csak van és kell...

De a fokhagyma a helyén van, a vörös egy része szintén (a pikírozós rész még hátravan, cirka 500 tő). A borsó szépen és gyorsan nő, a lencse szintén. A zöldbab egy részét elvetettem, a maradékot meg majd a fagyosszentek után fogom - biztos ami biztos. Ha még ma fel tudom buzerálni a talajt, akkor takarmánykukorica fog bele kerülni, közé babbal és sütőtökkel. Azért nem patisszon és cukkini, mert túl könnyen meg lehet közelíteni az út mellől... Pár éve is elloptak 'pár' cső kukoricát, amit csemegének ítéltek... A 'kaliforniai' paprikával is hasonszőrűen jártak - hagytam magot, mert szép nagy és ízletes volt a termése, de a keresztbeporzásnak köszönhetően 'enyhén' csípős lett a végeredmény. :D A vöröslencse vetésén még gondolkodom, mert amit a boltban főzésre árulnak, annak igencsak gyér a kelés aránya.

A paradicsomokat is ki kellene ültetni, de hála égnek nincsenek sokan, csak olyan 50 tő. A zöme futós... A zöldséget is ki kell ültetni, legalább az első kanyart. Mondjuk a zellerekkel együtt. A metélőpetrezselyem még nem bujdosik, de a benti 'ületvény' alapján bizakodhatok erősen. A saláták... Hát igen. Mintegy hónap csúszással keltek ki. Talán lesz belőlük egy tojásos nokedli mellé való adag.

Az uborkát már lassan karózni kell, mert nő rendesen, de a fagyosszentek előtt ezeket sem merem kiültetni. A paprikákok is betáltosodtak, kivéve azokat, ami közé az egyik tyúk tojt egy szépet... Mert nem elég nekik az a párszáz négyzetméter az udvaron és mindenhol. Nem. Tíz percig sem volt nyitva a folyosóajtó és már megszületett nagy mű, a palánták közepébe... :/

Nos errefelé ezek mennek. De úgy tűnik, hogy a fahamu ellenében nem berzenkedik semelyik növény sem.

*Tavaly szeptemberben elhagyhattam a trabantot, kicsivel több mint kilenc hónap után...

Verakavics Creative Commons License 2022.05.05 0 0 85625

Hagymapalántáimból ültetgettem. A Borettanát és a De Barletta-t január közepén vetettem dobozokba. Apró,de szép kis fejecskék lettek, jó nagy bozontos gyökérfejekkel. Ezekből visszacsíptem.----A zeller második részét is most ültettem szét, Bianco del Veneto, erős palánták, szintén "nagy" bozontos gyökérrel, erős levelecskékkel, s ott van mindegyiknél a gumóképződés. Jó borsószemnyi gumók fejlődtek, ilyet a hegykőinél, Prága-nál 2 év alatt nem tapasztaltam. Talán sikerül zellergumókat nevelnem? 

CBNora Creative Commons License 2022.05.05 0 0 85624

Konkrét fajtanév nincs a magos zacskón? Annak alapján utána lehetne nézni.

Nekem egyszer volt cukorborsóm, nagyon kezdő kertész koromban. Nem ettünk róla, mert valami betegség támadta meg, foltosak lettek a hüvelyek. Az a fajta kényesebb volt, mint a többi borsó. De akkoriban a többi se volt sikertörténet, nagy része keményre érett. Akkor még nem tudtam, hogy a borsó állandó szedési készenlétet igényel. Emiatt most már nem is vetek sokat.

d_feco Creative Commons License 2022.05.05 0 0 85623

Ha nincs sok elvetve, akkor szúrjál le pár ágas-bogas gallyat a földbe, arra szépen fel tud kapaszkodni. Feltéve ha nem vesztettem el valahol a fonalat és borsóról van szó...

piro para Creative Commons License 2022.05.05 0 0 85622

Köszönöm a hozzászólásokat, úgy döntöttem 2 helyre ültetem el ezt a kevés magot,

hogy hátha az egyik nem megfelelő, akkor nagyobb esélye legyen a másik helyre vetett magoknak a jó terméshozatalra.

Valamilyen támrendszert majd összeütök mellé, de fogalmam sincs mekkorát.

És nagyon nem értem miért nem lehet a csomagoláson feltüntetni pár fontos információt,

hogy ne kudarcba fulladt ültetések legyenek! 

Számomra  furcsa, hogy egész nyárra írja a termési időszakot, de kíváncsian várom, hogy miként alakul majd.

Mondjuk ha kellően csapadékos idő lesz, és nem lesz rekkenő hőség talán folyton termő lesz !  :))

Van itt valaki aki szokott rendelni batáta palántát a génbankból?

Verakavics Creative Commons License 2022.05.05 0 0 85621

Nagyon gyenge. Pedig többféle, vékony 1-1 sor. szinte 1-1 sz. egymásután. / Azért több magot tettem a földbe/  Satnya ággal, ugyan mutatja a sort egybe, de .... Pedig többféle, Debreceni, Kelvedon, Zsuzsi, s a Provence  most tavasszal még egyszer. Mind egyforma. Kb. 3-3  m -es sorok a kerítés mellett. Reménykedek, hogy azért lesz termés, s jut a mélyhűtőbe.  

Előzmény: Gildikó21 (85618)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.05.04 0 0 85620

Százévente egyszer bejön. ;)

Előzmény: lahuba (85619)
lahuba Creative Commons License 2022.05.04 0 0 85619

Én is mindig ilyen tanácsokat osztottam a kertszomszédoknak, mikor a borsó másodvetésekről volt szó.

Erre a szomszédasszony, aki makacs nő volt csakazért is vetett nyárra, ami abban az évben különösen csapadékos volt július augusztusban is, meseszép borsója lett...

Igaz, csak egyszer volt Budán kutyavásár... :-)

Előzmény: öreg_néne_b (85615)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.05.04 0 0 85618

Most hogy mondod a borsó tél alá vetését, jövőre én is megpróbálom. Nekem is az a tapasztalatom, hogy minél korábban sikerül elvetnem, annál szebb. Idén nem sikerült a korai vetés, így nagyon rosszul kelt. Mióta kertészkedek, még soha nem kelt ilyen rosszul. Ráadásul a borsó után szoktam elültetni a batátát, de idén olyan soká szabadul majd fel a borsó helye, hogy más helyet kell majd keresnem.

Előzmény: Verakavics (85616)
s51es Creative Commons License 2022.05.04 0 0 85617

Nálam is virágzik az ősszel vetetett borsó. A február végén vetett és letakart petrezselyem hiánytalanul kelt, lassan egyelni kell.

Verakavics Creative Commons License 2022.05.04 0 0 85616

Gondolkodom..... jövőre még több télalávetésű zöldborsót csinálok. Szinte minden szemje kikelt, sűrű, magas, egészséges sorokkal./ egy fajta harmada fagyott meg/  A Douce Provence már napok óta virágzik, + 2 hét és hűvelyek lesznek. A tavaszi vetésnek rossz a kelési aránya, több fajtára is ez a jellemző. Fele sem kelt ki a magoknak, ritkák a sorok, pedig fenyőágakkal takartam.   Az őszi vetés hamarabb leterem, a helyét hamarabb tudom használni. Amennyiben problémás lesz, ott a tavaszi újravetés.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.05.04 0 0 85615

Mondjuk Írországban biztosan van olyan, hogy a borsó egész nyáron terem, a mi forró és száraz nyarunk gyorsan elintézi. Nálunk tavasszal és ősszel érdemes a borsóval foglalkozni.

Előzmény: Belohin (85614)
Belohin Creative Commons License 2022.05.04 0 0 85614

Én az Early Snap fajtát szerettem. Olyan 120 cm magasra nőtt, csirkeháló mellé szoktam vetni kétoldalt. De amióta itt a Tápió mellett kertészkedem, felhagytam a borsóval. Valahogy a Bakonyban nem volt ennyire tele kukaccal. Ilyen rövid tenyészidejű növényt pedig nem szeretnék permetezni.

Olyan borsóról nincs tudomásom, ami egész nyáron teremne. És bár ajánlják, hogy később is lehet vetni, nekem mindig csak az első vetés sikerült. A későbbiek tele lettek betegséggel.

Verakavics Creative Commons License 2022.05.04 0 0 85613

Szerintem a támrendszer magassága fajtafüggő. Érdemes, mert nem fekszik el a földön, egészségesebb lesz maga a bokor. ..."Egész nyáron szedhető"... általában a borsó nem szereti a nagy meleget, hamar fölszárad, / A Telefonborsó- póznaborsónál  olvastam, hogy hosszabb ideig terem, nyáron szedhető, de nem ismerem./ Minden fajta más-más tulajdonságú. 

piro para Creative Commons License 2022.05.04 0 0 85612

Van valakinek a cukorborsóval kapcsolatban tapasztalata?

Milyen helyre érdemes ültetni, és mekkora támrendszer kell mellé?

Azt olvastam, hogy folyton növő, és egész nyáron át szedhető,

de mivel nem volt még, így nem tudom eldönteni, hogy hová, és miként ültessem el.

Arra gondoltam, hogy az egyik paradicsomfuttatómra folyatnám, de lehet nem is fút annyira?

Verakavics Creative Commons License 2022.05.03 0 1 85611

Tegnap szétültettem a salátásláda maradék palántáit. Eddig nem figyeltem föl erre, de szinte minden palánta szárán gyökérkezdemények alakultak ki. Pont olyanok, mint pl. a paradicsomnál. Ezek már kicsit megnyúlt, elvekvő palánták voltak, érintkeztek a földdel. Az alsó levelekig beültettem, szépen, elevenen állnak, a gyökérkezdeméyek föld alá kerültek. ...Öt féle saláta került ki. Van  3 edénybe ültetett Spárgasalátám, kb. 10-12 cm-es szárral,már támasztékot kapott, levelei jó 20 cm hosszúak. Igazán mostanában kezdet szemlátomást fejlődni, eddig csak szépen éldegélt. Erre nagyon kívácsi vagyok, most még csinálok pár poharas vetést. 

Verakavics Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85610

Csöpögős   a mai nap, már bent vagyok, így dobozba kerülnek a babok: Metro, St.Anna, és a Tapir spagettibab. Ezt most vetem először, nem ismerem, de úgy gondolom a méteres babra fog hasonlítani.  ....A tökök, uborkák szépen megindultak a poharakban. ...Egy orosz cikkben érdekes "fogással" találkoztam: a beáztatott tök-dinnye- uborka magvak csúcsos fejét -oldalát picit összenyomják,megpattintják, így gyorsaban, biztosabban tud csirázni. Ez inkább a tökféléknél érdekes. Megpróbáltam, szépen, finoman megpattan áztatás után. A  kolbásztök magja az nagyon kemény volt, azzal nem kisérletezgettem. 

eeddie Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85609

Én a bokorbabot elvetettem pont a nagy eső előtt. Most várom. Tavaly alig volt babom, az első vetés túl korai volt, behalt az egész. A másodikról már tudtam szedegetni, meg volt egy méternyi Velox futóbab, ami termett rendesen. Olyan nagyon nem is izgatott, annyi volt ami frissen kellett, befőzni nem akartam mert volt sok maradva. Még ma is 2019-es babot főztem ebédre. De lassan fogyogat a tartalék, úgyhogy idén jól kell sikerüljön.

A Velox futóbab sokaknak biztosan tetszik, olyan Juliska féle nagy sárga lapos hüvelyek. Nekem nem szimpatikus, ezért próbálnék ki új fajtákat. Persze méteres babot elfelejtettem venni, de még nem késő. 

CBNora Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85608

Még nem vetettem el, de én is abba tervezem.

Nem sürgős, akkor vetném, mikor már a szabadba is lehetne itt a hideg patakvölgyben is, de én se csigakajának szánom.

Előzmény: öreg_néne_b (85601)
55judit Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85607

Köszönöm, én is gyorsan elvetettem azt az 1 sorocskát. 😀

Előzmény: piro para (85606)
piro para Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85606

8 féle babot ültettem tavaly, és kettőről tudtam szüretelni!

A másodvetésű vajbabról, és a méteresről.

Idén eddig 4 féle került a földbe, de a reményem most is a métereshez fűződik!

Előzmény: Verakavics (85602)
piro para Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85605

A szabadba ültetett magokból, csak a kukoricát szoktam beáztatni.

Étkezési csírákat szívesen fogyasztanék, többször kísérleteztem már vele, többféle technikával próbáltam,

de  nem teljesen sikerült, mivel talán nincs kellő meleg a lakásban, így a csírázás gyakran kudarcba fulladt,

ezért felhagytam vele.

Helyette edénybe szoktam mini növényeket ültetni, rukkolát, zsázsát, és most valamilyen mini tormafélét is vetettem,

de ezzel meg az a bajom, hogy ha levágom utána nem fejlődik rendesen, de nem adom fel, kora tavasszal mindig ez az első zöld eledelem! : )

Az első babot felénk azt mondják György napig kell elültetni, de mivel nem volt rég, ezért nem vagy elkésve.

Én már bő egy hónapja próba cseresznye alapon ültettem 2 sor vajbabot, de még most sem kelt ki.

Pár nappal György nap előtt ültettem többfélét, lehet a nedves talaj miatt az előbb ki fog kelni?

De nyáron is lehet még ültetni, Én a borsó helyére szoktam másodvetést, és az a tapasztalatom, hogy jobb a kelési arány, egészségesebb, mint amit kora tavasszal ültetek. Nem permetezek, ezért a tavaszit sokszor többféle baj is szokta érni.

de mivel nem akarok üres földet kapálni, így mindig kísérletezgetek a tavaszi ültetéssel is.

Előzmény: 55judit (85599)
55judit Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85604

Szabadba  mikor vetitek a bokorbabot?

eeddie Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85603

Akkor azt hiszem keresek nagyobbakat. Vagy kiültetem gyorsan a paradicsomokat, azok a tejfölösek biztosan jók lesznek. 

Verakavics Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85602

Én tavaly is húsos müa. dobozokba, vagy egy kicsit magasabb fagyis dobozokba ömlesztve tettem be a babot. szépen kicsiráztak, majd mikor kiültetésre került a sor, kiborítva a földön szépen, könnyen szálanként lehetett a helyére ültetni. Mind megmaradt. A fútóbabon,  _Metro - méteresen volt szép termés, de nagyon jó volt a St. Anna is. /Francis/Ennek a termése kb. 10-13-, ritkán a 15 cm. körül mozgott. Ezt a fagyokig tudtam szedni. Ez is futó volt, -- és futott mindenfelé. A bokros babokon viszont  egyáltalán, vagy alig volt termés. 

Előzmény: eeddie (85600)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85601

Én 450 g-os görög joghurtos pohárba vetettem, mert nem csigakaja. :)

Előzmény: eeddie (85600)
eeddie Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85600

Ha babot akarok palántázni mekkora edénybe tegyem? Eddig mindig földbe tettem, de most van 5+8 újfajta futóbab magom, nem szertném ha mindenféle földi lények kirágnák. Van pár hosszúkás tejfölös, meg a rendes kis virágcserép. Azt hiszem a kis szögletes kicsi lenne. 

55judit Creative Commons License 2022.05.02 0 1 85599

Én szoktam csíráztatni magokat akár vetés előtt, akár fogyasztásra.

2 napi áztatás során nem fulladnak be a magok. Van amelyik 1 nap elteltével elkezd csírázni, de ez a hőmérséklettől is függ. Ha nem tudjuk 1 nap után elvetni a magokat, a biztonság kedvéért érdemes a vizet leönteni róluk, és egy szűrőbe téve csap alatt leöblíteni. Aztán a szűrővel rátenni egy kis fazékra, egy fedővel letakarni hogy ne száradjanak ki. 2-3 napig is lehet így tartani, de napjában legalább 2x le kell öblíteni. A vetésre szánt magokat jó elvetni már 2 nap után hogy ne legyenek nagyok a csírák, az étkezésre szánt csírákat lehet további napokon is öblögetni, nem fulladnak be csak némelyik több nap után nem finom.😀

Előzmény: piro para (85598)
piro para Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85598

Ha bolti csemege kukorica magom van, és csávázott, akkor nem szoktam áztatni, de ha saját magom van, akkor egy fél napra, vagy 1-2 órára beáztatom, annak függvényébe, hogy milyen gyorsan haladok a napi teendőkkel, de már olyan is volt, hogy 2 napot csücsült egy bögre vízbe, mert közbe jött egy kisebb eső. Most lentebb vizes a talaj, és melegszik a levegő, biztos gyorsabban ki fog kelni, pláne, hogy meglocsoltad a talajt. 

Nekem már bújnak az első ültetéseim. Habár ez nálam nem jelent semmit, mivel nem tudom locsolni, így tavaly is csodás kelés volt, de a szárazság miatt minimális termés lett!

Előzmény: TINTUS (85596)
Verakavics Creative Commons License 2022.05.02 0 0 85597

Anyák napjára kinyíltak a kínai fás pheoniák.....6 féle színárnyalatban van. Sajnos 2-3 napig tart egy-egy virág, s az egész bokor szinte egyszerre nyilik, 1- 1 bokkron 20-30 bimbó van. A bokrok nálam nem nagyok, mert az öregebb, fás ágakat ősszel kitöröm, s tavasszra a helyén ott vannak a fiatal hajtások. Így sohasem nyúlnak fel, s nem kopaszodnak fel az ágak. Most 31 évesek a tövek.

TINTUS Creative Commons License 2022.05.01 0 0 85596

Feltöltöttem a fóliás krumplit.  érdekesség, hogy tavaly olyan fajta volt Amelyen egy szál virág sem volt, én meg csak vártam-vártam hogy szedhessek alóla.   Elvetettem a csemege kukorica első adagját nem volt beáztatva viszont a kis árkot jól benedvesítettem. 

És megint kezdődhet a fűnyírás....

eeddie Creative Commons License 2022.05.01 0 0 85595

Itt különbség. Baloldalt az őszi fajta, jobboldalt a tavaszi. Középen hiányosan kelt áttelelő saláta ami már fejesedik. A hiányos kelés nem is baj, mert a két fokhagymasor közé már kitettem pár paradicsomot.

eeddie Creative Commons License 2022.05.01 0 0 85594

Fajtára mondom. Lustaságból eldugom mindet ősszel. Az őszi fajták kibújnak, zölden telelnek át, a tavaszi fajták csak tavasszal jönnek elő. Nagyon látványos a különbség, teszek fel majd képet. Azt is lehet látni, hogy került az őszi sorba 1-2 tavaszi gerezd .

Előzmény: Verakavics (85592)
Verakavics Creative Commons License 2022.05.01 0 0 85593

Harmadik éve lesz, hogy bent vetek hagymamagokat, s palántázom. Minden szál megfogant eddig, de tárolásra még nem futotta a mennyiségből. Szépek, jók, Őszig futja, télire már nem. Nincs akkor területem, hogy kilókban el tudjam tenni. Most nagyonszépek, jók az őszi dukhagymák. A zacskósak erősebbek, a szabadföldi is megindult, eddig vékonykák voltak, pedig őszi ültetésűek.  

Előzmény: alfi13 (85589)
Verakavics Creative Commons License 2022.05.01 0 0 85592

A fokhagymák fajtája őszi- tavaszi, vagy csak az ültetési időre mondod őszi-tavaszi? 

Előzmény: eeddie (85587)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.05.01 0 0 85591

Én be szoktam áztatni. 0,5-1 napra. Sőt évek óta nem a helyére vetem, hanem vagy tejfölösekbe a fóliában tartva, vagy a fóliában földbe. Idén pedig benn a lakásban keltettem őket. Kicsit megynyurgúltak, de őket is hordtam ki edzeni, most már egész jól néznek ki. Éppen gondolkozom, hogy kiültessem e őket, mert mostanában már nem mond olyan hűvös hajnalokat. 

Előzmény: TINTUS (85590)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.30 0 0 85590

Csemege kukorica magjait szoktátok beáztatni, és mennyi ideig?

Végeztem a burgonya vetésével a karalábék szétültetésével. Elkezdtem felkötni a paradicsomokat. Elég is volt mára. 2-3 nap és fűgyűjtős fűnyírás mert kell a fóliába már.

alfi13 Creative Commons License 2022.04.30 0 0 85589

Nagykanizsán a piacon tavaszal lehet ilyen gyökereztetett hagyma "palántákat " vásárolni. Édesanyámnak szoktam vásárolni és nagyon szépek lettek a hagymái őszre.

Előzmény: d_feco (85586)
d_feco Creative Commons License 2022.04.30 0 0 85588

Az volt a baj, hogy bár rendesen be lettek iszapolva, pár napra rá kapott fagyokat rendesen. Akkor a kinézetük alapján már feladtam rájuk az utolsó kenetet. Ahogy akkor kinéztek, ahhoz képest kellemes meglepetésként ért a túlélésük aránya. Már csak arra leszek kíváncsi, hogy milyen fejeket fognak növeszteni... Nemsokára pikírozhatom ki azt a párszáz tő vöröshagymát, petrezselymet és sárgarépát is - ilyet sem csináltam még. 

Előzmény: eeddie (85587)
eeddie Creative Commons License 2022.04.30 0 0 85587

Youtube-on láttam sok távol keleti videót, hogy ők úgy ültetik, vízben gyökereztetik. Még nem próbáltam, nem volt rá szükség.

Majdnem mindet elduggattam ősszel, egy sor őszi, egy sor tavaszi. 
Az ősziek óriásiak, vaskosak, a tavasziak kis nyiszlett filigránok. Azért remélem lesz belőlük fokhagyma. 

Ezen kívül vannak a tavaly bennemaradt árvakelésűek, pár darab keményszárú és egy fej hivatalos makói szaporítóanyag, azt a szomszédból kaptam, kimaradt neki pár fej. Egyet elduggattam, a többit a lányomnak adtam. Ezek kicsivel jobban néznek ki mint az eredeti sor.

Előzmény: d_feco (85586)
d_feco Creative Commons License 2022.04.30 0 0 85586

Írtam, hogy kísérleti fokhagymaültetés volt. Nos, a jelek szerint egész sok tő túlélte az attrocitást. Eddig jónak tűnik, olyan 90% túlélési aránnyal. De hogy mi lesz belőle, az rejtély...

piro para Creative Commons License 2022.04.30 0 0 85585

Ez természetes, mivel azok a palánták " üvegházi - melegágyas " körülmények között, úgymond védve, burokba fejlődnek, nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak!

Pár napig sétáltatni kellene őket, eleinte árnyék, majd egyre jobban a naphoz, mivel az a gyenge palánta direktbe kiültetve, csoda ha nem esik vissza, ég le jó pár levele. Ha szerencsés az ültetés, akkor jön egy pár felhős nap, és talán akkor nem viseli meg őket annyira a  környezetváltozás.

Előzmény: Belohin (85583)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.04.29 0 0 85584

És azért is olyan nagyok a profik palántái, mert a kis ültető cserép miatt olyan közel fejlődnek egymás mellett, hogy megindul közöttük a versenyfutás a fényért, és sokkal felnyurgultabbak, mint a mi félliteres poharainkban. Az egyforma ütemben való fejlődésről meg annyit, hogy csak az azonos méretűeket viszik ki a piacra, a kisebbeket majd később, amikor már azok is megfelelő méretűek. Szomszédaink ezzel (is) foglalkoznak, így belelátok a kulisszatitkokba. :)

Előzmény: Belohin (85583)
Belohin Creative Commons License 2022.04.29 0 0 85583

Viszont nekem az a tapasztalatom, hogy a hatalmasan fejlett, de apró gyökerű piacon vett palánták sokkal jobban visszaesnek kiültetés után, mint a saját nevelésű kisarasznyi példányok. Csak azért szoktam venni néhányat, hogy abból a fajtából is legyen anélkül, hogy egy egész zacskó - egyre drágább - magot vennék pár szemért. Meg az alkalmas férőhelyek az ablakpárkányon szűkösek. 

Előzmény: Verakavics (85581)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.29 0 0 85582

Úgy érzem, ez egy jó kisérlet lesz....

Előzmény: piro para (85578)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.29 0 0 85581
  •      A fóliás palántások teljesen más anyagokat használnak. Nem is nagyon hajlandók az igazat elárulni.  A magvető földet bekeverik nekünk már ismeretlen műtrágya összetételekkel, s folyamatos csepegtető adagolón keresztül megy a tápoldat, akár óráról - órára változtatva. /Már a magvetést is érdekes módon oldják meg. S ami igazán döntő, F 1-es magokat használnak / --Engem az lep meg - még mindig, - hogy egyforma zöld, egyforma magas minden növényük. A növény zöld színe is egy érdekes tartományban van, érezhető, tudható, hogy házinevelésben mi azt nem tudjuk elérni. ---Az utóbbi 2-3 évben nagyon változatos elnevezésekkel mindezeket meg lehet találni, igaz az áruk is meg van....                

eeddie Creative Commons License 2022.04.28 0 0 85580

Igen, én is mindig csodálkozom a piaci palánták miniatűr poharán. Gondolom agyon van tápozva.

Számomra rejtély, hogy mitől függ a palánta mérete azonos fajta, aronos méretű pohár, ugyanaz a föld. Egy pohárban 1 palánta, mégis az egyik nyiszlett, a másik erőteljes, nagyméretű.

Előzmény: öreg_néne_b (85577)
piro para Creative Commons License 2022.04.28 0 0 85579

Igen : )

De saját tapasztalat, hogy egyszerre pikíroztam, és mégis volt 1-2 paprika ami úgy elmaradt, mintha 1 hónappal később ültettem volna. Lehet nem volt eléggé fejlett a mag? Nem volt jól elkeverve a föld?

De azt nem mondhatom, hogy hátrébb volt, kevesebb fényt, vizet stb kapott volna mint a többi, és mégis olyan kis selejteske maradt! Persze csak a többihez viszonyítva!

Előzmény: öreg_néne_b (85577)
piro para Creative Commons License 2022.04.28 0 0 85578

Akkor Te jól jártál, mert Én 2 éve vettem 11 szem magot, és azt osztottam szét két évre, idén már csak saját magom van.

A levelek kb ugyan akkorák maradnak, de a terméshozamról nem tudok neked nyilatkozni, mert az nagyon sok dologtól függ.

Írtam, Én korlátozott napos helyre ültettem, nem tápoldatoztam, de így is 2-3 naponként szedtem. Habár ez függ attól is, hogy ki mekkora termést akar levenni. Én picin szedegettem, 1,5-2 centisen, amikor még puha, zsenge volt.

Előzmény: Verakavics (85566)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.28 0 1 85577

A profik palántái megdöbbentően kicsi edényben fejlődnek hatalmasra.

Előzmény: piro para (85576)
piro para Creative Commons License 2022.04.28 0 0 85576

Én imádok kísérletezgetni, szerintem érdemes lenne kipróbálni, hogy jövőre egy cserépbe több mag, és egy cserépbe meg egy mag kerülne (ugyan abba a földkeverékbe), és akkor valóban lenne viszonyítási alap, hogy ugyan azon idő alatt, ugyan akkora cserépben miként fejlődik egy, illetve több mag.

Mert nem lehet, hogy most aki egyedül maradt a cserépben, már nem olyan tápanyag ellátást kapott, mivel a "tesók" is segítettek felélni a földet, és gondolom csak simán elvetted mellőle a többit, és nem bolygattad meg őt. Így a tesók friss tápanyag dús talajba kerülve több energiához jutottak, mint aki ott maradt a már félig kiélt földben?

Előzmény: Malaguszti (85570)
Malaguszti Creative Commons License 2022.04.28 0 0 85575

Eddig úgy csináltam, hogy 4 magot ültettem egy ilyen kis 1dl-es cserépbe,

akkor volt gond, ha mind a négy kikelt, és szét kellett ültetni, igen ám de elfogyott ez kicsi fajta cserép,

ős úgy lett áttéve ezekbe a nagyokba.

Előzmény: taormina001 (85574)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.28 -1 2 85574

De nem az történt itt, hogy az eleve nagyokat ültetted át nagyobb cserépbe?

arpad-lajos Creative Commons License 2022.04.27 0 0 85573

A paprika a meleget szereti. Éjjelre még nem érdemes kinn hagyni

Előzmény: eeddie (85572)
eeddie Creative Commons License 2022.04.27 0 0 85572

Gyorsan át is ültettem őket. Most még kint vannak a teraszon, lehet hogy kint hagyom mindet. Nagyon unom a hurcolást. 

taormina001 Creative Commons License 2022.04.27 -1 0 85571

Éppen ez szokott lenni az én problémám is; de mire akkorák lennének, hogy átültetésre szorulnak, én inkább kiültetem öket.

Malaguszti Creative Commons License 2022.04.27 0 0 85570

Érdemes átültetni nagyobb cserépbe.
Itt a példa, kis cserép: kis paprika, nagy cserép: nagy paprika,
egyszerre voltak kikelve:

Előzmény: eeddie (85569)
eeddie Creative Commons License 2022.04.27 0 0 85569

A paprikákat kb 2 hét múlva akarom kiültetni. Szerintetek érdemes még nagyobb cserépbe tenni? Egy részük nagyon kis szögletes cserépben van, már kimentek a gyökerek az alján. 

eeddie Creative Commons License 2022.04.27 0 0 85568

De jó annak, aki nem aggódik a vízellátás miatt. Itt ebben a nagy esőzésben 3 eső esett, 3+1+2 mm. Örültünk ennek is, de még a hordó se lett tele. 

Verakavics Creative Commons License 2022.04.27 0 0 85567

Igen, megint... Papa nagyon boldog volt...... - / ez egy másik nézőpont: sétálgathatott le-föl, rigófütty  mellett, meggyvirág-sziromhullás alatt... /

Előzmény: TINTUS (85565)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.27 0 0 85566

Nekem most van először, azt hiszem 50 mag volt a tasakban, - most van 9 palántám. /10-ből/ Nagyon pici levelekkel indulnak, mármint egy tök- vagy ubi palántához  hasonlítva. Maradnak ilyen finom levéllombozatban? Még annyit, egy tőről  -úgy általában - kb mennyi termés várható, gondos ápolás mellett? - Aztán, majd ahogy sikerül....

Előzmény: piro para (85563)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.27 0 0 85565

Én meg már szeretném a burgonyát kiültetni de nem lehet , folyamatosan nedves a föld túlzottan. Az viszont igaz, hogy a kiültetett palánták 3-4 nap alatt is nagyot nőttek . És az átkozott fűnyírás is sűrűbb lesz.

taormina001 Creative Commons License 2022.04.27 -2 1 85564

Csak bíztatni tudok mindenkit, használjátok ki ezt a remek idöt a kiültetésre! Egy héttel ezelött még az üvegházban sem mertem kinthagyni a palántákat, most pedig mind kint van az ágyásban. Nagyot jót tesz nekik ez a mérsékelten meleg napos-esös-gomolyfelhös idö. Máris nagyot nöttek, és az idén semmi problémám nem volt a napégéssel, vagy legalábbis fonnyadozással szemben, mint más években.

piro para Creative Commons License 2022.04.26 0 0 85563

Nekem 2 évbe volt egérdinnyém.

A fóliába neveltem a palántát, és május elején került ki a szabadba.

3 méterre 3 bokrot ültettem, és kb 2 méter magasságba uborka hálóra futtattam fel.

De ez egy épület mellett volt, így nem érte annyit a nap, csak a délutáni napból kapott, de abból is csak oldal irányból.

Én nem szoktam tápoldatozni, csak max palánta korában.

Viszont nekem amit termet az is bőven elég volt! Minden reggeli étkezésnél uborka helyett ettem, és a vegyes savanyúságba a legjobb mini termés volt.

Pont reggel pakoltam a még ültetésre váró magokat, és vacilláltam, hogy ültessek-e még egérdinnyét,

de mivel idén többféle uborkával szeretnék próbálkozni, többek között egy mini fajtával, így kora tavasszal, és most is elvetettem a gondolatot, mivel van épp elég savanyú amibe van egérdinnye, így nem kerül direkt nevelésre.

Ha esetleg kikel valahol azt meghagyom, mert direkt több helyen is szórtam szét ősszel termést,

hogy hátha kikel magától.

Előzmény: Verakavics (85561)
piro para Creative Commons License 2022.04.26 0 0 85562

Köszi!

Akkor a fóliába nem fogok tenni, de ha sikerül pár vödörnyit összeszednem, akkor a virágok közé ültetett paprika, és paradicsom közé beszórom, mert oda elviekbe jövőre nem tervezek már semmit sem ültetni, és hátha jó lesz arra, hogy a délelőtti nap erős sugaraitól, és a gyomoktól megóvja a növényeket, és ne kelljen kapálni.

Előzmény: CBNora (85527)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.26 0 0 85561

.....van Valakinek tapasztalata az egérdinnye nevelésében? / helyigény, terméskötés-mennyiség /tő kb? /

Malaguszti Creative Commons License 2022.04.26 0 0 85560

Ezt a hosszú balkontálcát amin 6darab fél literes cserép van, nagyon körülményes hordozgatni ki-be,

Ráadásul hajlik is, két ember tudná biztonsággal kivinni.

Előzmény: 55judit (85559)
55judit Creative Commons License 2022.04.26 0 0 85559

Miért nem rakod ki a szabadba?

Előzmény: Malaguszti (85558)
Malaguszti Creative Commons License 2022.04.26 0 0 85558

Tegnap délkörül felnyitottam a hátsóajtót, onnan nem kapnak huzatot,

de van egy beüvegezett teraszom is, de kevés volt a hely:

Előzmény: Verakavics (85557)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.26 0 0 85557

Figyelni kell, mert a kocsiban a C-fok talán még magasabb is lehet, mint a fóliában. 

Előzmény: Malaguszti (85554)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.26 0 0 85556

Igazad van, sok időt töltöttem el, hogy különbséget próbáljak tenni közöttük. A Kányazsázsa  /évelő, gaznak titulálják, alig ismert / néha kertészetben cserépben kapható, többször vissza lehet vágni. - Na a rukkolát és a borsmustárt keverik, országonként is. - Én maradnék a borsmustár bevezetésénél, mert a leírások alapján ennek íze zamatosabb. ERőssége, csípőssége a locsolástól, szárazságtól függ. Magjábó a franciák csípős mustárt készítenek. / csak az igazi b.m. kellenne / -- A következő magbeszerzésnál próbálok szert tenni rá. Van néhány jó tulajdonsága, de nem is ez az érdekes, hanem az íz, az aroma változatossága a salátákban.  

Előzmény: eeddie (85547)
Malaguszti Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85555

Malaguszti Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85554

Nekem a paprikák egy hete kint vannak a kocsiban :)

tipego Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85553

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek! Jól gondoltam, hogy mostanság jön el a kint alvás ideje, de azért rákérdeztem. Szóval itt 9 fokot ír hajnalra, így ma kint fognak aludni. Holnaptól meg mindig nézem a helyi előrejelzést. 

Üdv 

55judit Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85552

Egyszerre írtunk 3-an is. Tőlem még annyit, hogy reggel akkor viszem ki napra a palántákat, mikor árnyékban eléri a 10 fokot.

55judit Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85551

Én is unom a sétáltatást. Még szerdán behozom a palántákat mert akkor lehűlés lesz, de utána éjszaka is kint lesznek. Sőt, az uborka é cukkini ki is lesz ültetve.

Már régen napon tartom őket pici koruktól, sőt van ami most kél, és napközben azok is a napon vannak.

Előzmény: tipego (85548)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85550

Szia! Ha éjszaka eléri a 8-9 fokot, akkor már kint hagyhatod őket. A paradicsomot már 5-6 foktól is. A közvetlen nappal vigyázz! Ha félárnyékba tudod tenni, az jó. Mekem nem volt, kicsit meg is kapta a leveleiket, de hamar kinőtte a növény. Természetesen ez csak az én véleményem, gyakorlatom.

TINTUS Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85549

Inkább félárnyékosba, De nagy szél ne érje mert letörhet.

tipego Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85548

Sziasztok! 

Szeretném megkérdezni, hogy a palántákat kint lehet-e már hagyni a fedett teraszon éjszakára? Reggel mindig kihordom a házból, este meg vissza. De már kezd picit elegem lenni a pakolgatásból. 😊

Másik kérdésem, hogy lehet-e már közvetlen napfényre is kitenni a palántákat? Csak mert még annyira nem nagyok és nem olyan erősek. 

Köszönöm szépen a segítséget. 

Üdv 

eeddie Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85547

Szemre ugyanaz. Nagy a kavar a rukkolák körül. 

Előzmény: Belohin (85546)
Belohin Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85546

Ezen a helyen nem írnak latin nevet, a növény pedig egynyárinak van minősítve. A Diplotaxis tenuifolia viszont évelő. Lehet, hogy nem ugyanaz a növény.

Előzmény: eeddie (85545)
eeddie Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85545

https://shop.dekoresmentha.hu/salata-magok/308-taljan-vadrukkola.html

Itt is van, majdnem rendeltem is mert van náluk fodroskel is, de sajnos a minimális rendelési összeg 3000 Ft, annyi mindent viszont nem találtam náluk.

A kányazsázsa nevet még sose hallottam, én az enyémet annak idején Wildrauke néven vettem.

Előzmény: Belohin (85541)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85544

Na tessék.... valakiknek nem tetszett a pozitív véleményed. Sajnálom.

Előzmény: taormina001 (85540)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85543

Én reggel "kányazsázsa" néven keresgéltem, s utána a nevét is hibásan írtam ki - hiányzik az u betű, - ezért nem tálaltam, a kereső nem adott ki találatot. Köszönöm.

CBNora Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85542

Itt van Astar cékla, régóta szeretnék. Egyszer rendeltem Keszthelyről vetőkrumplit, és hozzácsomagoltak egy zacskó ilyen magot. Nagyon finom cékla volt, de azóta se láttam sehol.

Persze lehet, hogy emlékeim csalnak, de talán jövőre rendelek innen magokat. Idénre már nem kell semmi, csak hely a kertben, egy zacskó magért nem éri meg rendelni.

Belohin Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85541
Előzmény: Verakavics (85539)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.25 -2 0 85540

Tintus, erre adok neked egy plust, jó?

Előzmény: TINTUS (85533)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85539

Bogarásztam a leírások között. A három variációból marad 2, mert szerintem a "diplotaxis tenifolia , gyom,  - 29 C-ig fagytűrő. vetőmagja a kereső szerint nincs. ---Marad a borsmustár  / erna sativa / Szimpatikusabb, mert csípősebbnek írja, keskenyebb, szeldeltebb levéllel.  Jó, hogy - 4 C-ig fagytűrő. és a rukkola,/ eruca vericaria/  Az ált. használt rukkolát a családból 1 ember fogadja el,  - mindkét vetőmagot lehet kapni. Gondolom, a borsmustár a kevésbé használatos, ismeretlenebb.

Belohin Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85538

Borsmustárnak többnyire a rukkolát szokták nevezni. A Diplotaxis nemzetség magyar neve kányazsázsa. Több faját is ültetik, az ízük erősebb a rukkolánál. Idősebb korára a levelet már inkább forrázva ajánlják salátába, vagy csak fűszerként kis mennyiségben, jól eloszlatva.

Előzmény: eeddie (85537)
eeddie Creative Commons License 2022.04.25 0 0 85537

Diplotaxis... valami a latin neve, évelő. Amit árulnak rukkolamagot az eruca....

Nem tudom melyiket hívják borsmustárnak. Ez amit keresek szeldelt levelű. Nem vigyáztam rá, nem jó helyen nőtt, azt gondoltam majd lesznek magoncok de úgy tűnik kigyomláltuk-kapáltuk. 

Előzmény: Verakavics (85536)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.24 0 0 85536

Szeretném megkérdezni, a vadrukkola azonos a borsmustárral? - vag két hasonló növény?

Előzmény: eeddie (85517)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.24 -1 0 85535

Földben vannak a paprikák, most láttam hozzá a paradicsomhoz, de úgy látszik az idén egy kicsit keveset vetettem.
Ennél kedvezöbb idöt keresve se találhattam volna; enyhe, felhös, párás idö van. Más években mindig baj volt vele, hogy még az ültetés napján rájött a tüzö napsütés, alig bírtam árnyékolni valamivel. Viszont a tejfölös poharaim utolsó generációját is leamortizáltam; ahogy szedtem ki a növényeket, úgy törtek.
A paradicsomnak már nem is jutott, csak ilyen apró 150 ml-es pohár, ami teljesen szuboptimális, mert kettöt vetek egybe, hogy biztos kikeljen valami, aztán persze nincs szivem az egyiket kidobni, hanem szétszedem és külön elültetem öket. Tényleg nem tudom, mi lesz jövöre: fél literesbe nem akarom vetni, mert azt nem tudjuk keltetni meg ide-oda hurcolni ilyen mennyiségben. Azonkívül meg kb. mostanra értek el olyan méretet, hogy kicsi lenne a pohár, át kellene ültetni, de hát mostanra már mennek ki a kertbe.

A paprikával könnyebb: ott is ketten vannak egy pohárban, de amik párban kelnek (a többség), azok együtt is maradnak.

TINTUS Creative Commons License 2022.04.24 0 0 85534

zöldbab és cékla.

Előzmény: Törölt nick (85522)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.24 0 4 85533

Elindult a kitelepítés. A többit majd holnap.

Szépen fejlődik a korai burgonya. Még egy hét és betölthető.

Szóval a kihelyezett paradicsom palántáknak már 3 nap után szépen megerősödött a levélzete nem olyan kis összehúzódó. 

A dinnye és tök palánták végre kihelyezhetők a fóliába mielőtt túlzottan megnyúlnának.  A szabadföldit most kezdem el lerakni.

Gyerekek mindent meg kell becsülni iszonyú lesz a drágaság.   A szilvafákat permetezni kell  sziromhulláskor a szilvadarázs ellen . Én tegnap csináltam. Ha már lehullott a sziromlevél és 2-3 millis a kis zöld termés és látsz rajta fekete pontot .... na akkor már elkéstél a permetezésével és kukacos szilvád lesz.

Verakavics Creative Commons License 2022.04.24 0 0 85532

A Szent György-napi kihajtásnál a rackákat megnyírva, bunda nélkül terelik, s ugrándozva indulnak, én meg a hóhányó nadrágomba bújok, + rétegeket szedek magamra, mert még mindig hűvös van, a sufni meg jégverem. __Összeszedtem a tökös zacskókat, beáztattam a kolbásztökből 4 szemet, Uchiki kuri - Blue ballet,- Red kuri - Butternut Waltham, - Solor, - Hokaido-ból 2-2 szemet. ----A cukkinik szépen kicsiráztak a papíron, poharakba beültettem.  Ez gyors indulás volt, nem gondoltam, hogy ilyen életképes szemek, mert a poharasuborkák már a földből is kitörtek. Minden szemmagom eddig életképes.

taormina001 Creative Commons License 2022.04.24 0 1 85531

Én is kiültetném, mert hamarosan haza kell mennem, de minden csupa sár. Ha bemegyek nem fogom tudni utána többé föllazítani.

Előzmény: Gildikó21 (85521)
Belohin Creative Commons License 2022.04.24 0 2 85530

Az elvont nitrogént lehet pótolni. Amúgy meg a korhadék bármilyen talajnak csak használ.

taormina001 Creative Commons License 2022.04.24 -1 0 85529

Itt soha nem látott házas csiga invázió van. Ilyen korán ennyi még sose volt. Olyan helyeken is megjelennek, ahova eddig sose mentek. Ha az ember egy ideig következetesen összegyüjti öket, vajon kevesebben lesznek? Vagy sose apad el az utánpótlás? Abban se vagyok biztos, hogy pontosan mekkora ezeknek a "cselekvési rádiusza"? Az elöttünk levö füves rétre szoktam hordani öket, amit egy murvás út választ el a kerttöl. De nem vagyok benne biztos, hogy nem kelnek át rajta és térnek vissza.

taormina001 Creative Commons License 2022.04.24 -1 0 85528

Jó, hogy mondod, mert én is pont ezt tervezem; nem tudok más talajtakaróhoz jutni. Fü itt nincs, de még ha hozzá is jutok, sose elég, de még ha elég is, heteken belül eltünik és akkor pótolni kellene. Azonkívül ritkán elég tiszta, hogy ne hordjam tele gyommagvakkal az ágyást.

Van viszont jelenleg nagy mennyiségü, jó minöségü aprítékom. Minthogy azonban én is aggódtam amiatt, hogy esetleg nem bomik le, és nitrogént von el, megkérdeztem az aprítást koordináló mezögazdász hölgyet, és tegnap a kiállításon is a bio kertben dolgozó munkatársat is, ahol szintén ilyet tettek a palánták köré. Mindketten azt mondták, hogy nyugodtan használjam. A zöldséges ágyás közötti utakon eddig is használtam; a szezonvégi ásásig gyakorlatilag eltünik, de legkésöbb tavaszra már nyoma sincs. Az utakat az ágyással együtt fölásom, mert minden évben máshova kerülnek. De azért mégiscsak aggódom...

Jelenleg  amiatt is, hogy nem tudom idöben kiültetni a növényeket; úgy tünik, az éjjel újabb esö volt, pedig még a pénteki se száradt föl. Eddig bezzeg hiába vártuk.

Előzmény: CBNora (85527)
CBNora Creative Commons License 2022.04.24 0 0 85527

A paprika és a paradicsom közé nem tenném, mert mikor kiszeded a növényeket, meg tavasszal, ha ülteted az újat, óhatatlanul bele fog keveredni a talajba, és akkor fogyasztja a nitrogént. Egy év alatt nem bomlik le. Összeszedni és félretenni strapás. Míg csak a felszínen van, addig jó.

Évelők, bokrok, sövény alá jó, utakat betakarni is. Komposztba is lehet keverni belőle. Ha van lehetőség valahová félretenni, és komposztálni, az is nagyon jó. Kár lenne veszni hagyni.

Előzmény: piro para (85525)
CBNora Creative Commons License 2022.04.24 0 0 85526

Egyelőre sehogy, ezekkel a picikkel nem tudok mit csinálni. Nem okoznak jelentős kárt, nem baj, hogy itt-ott lyukacsos a reteklevél. Ezek a tavaszi zöldségek gyorsan nőnek, a salátán is elférnek a lyukak. A paprika előtt meg minden maradványt kidobok, csökken a mennyiségük. Ezek az aprók a paprikában sem okoznak jelentős kárt, a többit meg igyekszem összeszedni.

Kint is szedegetem a csigákat, mikor éppen kijutok, mikor elöl vannak. Éti most sok van.

Előzmény: piro para (85524)
piro para Creative Commons License 2022.04.24 0 0 85525

Volna egy kérdésem!

A közelben a közút felújítja az aszfaltot, és az árokba belógó fákat kivágták.

A minap amikor arra mentem azt láttam, hogy egy gép aprítja a gallyakat, és szórja ki az árokpartra.

Arra gondoltam, hogy mivel azt úgy is otthagyják, hoznék belőle a fóliába a paprikák, paradicsomok köré mulcsnak.

Szerintetek jó lenne, vagy ne próbálkozzak vele?

piro para Creative Commons License 2022.04.24 0 0 85524

Irigykedem a terméseidre:) sajna nálam nem tud megnőni, mert már amikor akkora a retek mint egy cseresznye, kiveszem.

A csigák ellen Te hogyan védekezel?

Előzmény: CBNora (85493)
piro para Creative Commons License 2022.04.24 0 0 85523

Szia!

Én a borsó után mindent szoktam ültetni, mivel nagy területen van, és nem akarok feleslegesen kapálni.

Nekem a borsó június utolsó két hetére szokott általában leteremni, így utána jön sárgarépa, cékla, vajbab, cukkini, ha van még saját csírás krumplim akkor az is, de pl. a fűszerpaprika palántákat csak a borsó után szoktam kiültetni, igaz sok zöld lesz rajta, mert már mind nem fog beérni, de savanyúba tökéletes. És paradicsomot is szoktam ültetni, ha még marad palántám.

Azt, hogy mi szereti az árnyékot, annak a neten utána tudsz nézni, nekem a borsó, mindig napos helyen van.

Így most még ültethetsz pl, paradicsomot is pohárba, hogy előneveld a borsóföldre, de pár darab uborka maggal is kísérletezhetsz egészen július közepéig. De folyton vethető salátát, nyári retket szóval bármit ültethetsz a borsó helyére.

Azt olvastam, hogy babot nem szabad, mivel azonos családba tartozó (hüvelyes), de nekem tavaly csak azon a babon volt termés amit a borsó után ültettem, mivel az első ültetésem csodás volt, de a szárazság kinyírta.

Én szeretek kísérletezgetni, mert nagyon sok dologtól függ, hogy kinek mikor, miből, hol lesz termés.

Érdekességként megemlítem, hogy tavaly ahová nem ültettem tököt, ott termet, és ahová ültettem, ott nem lett rajta...

Előzmény: Törölt nick (85522)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85522

Sziasztok!

Van egy kis kertem, ahol szoktunk kb 2*6 méter borsót vetni, a gyerekek nagyon szeretik. Miután a borsó leterem, ez a rész mindig üres. Arra gondoltam, hogy utána még bevetném valamivel, jobban nézne ki, mint hogy parlagon van a föld. Mi az, ami még a borsó letermése után megterem azon a helyen? Annyit kell még tudni, hogy a veteményes előtt kb 30 centire déli irányba szeder és szedermálna van párhuzamosan a a borsóval, tehát az már a borsó letermése után árnyékos hely. Kb mire a borsó megnő, akkorra nőnek meg akkorára a szederlevelek is, hogy árnyékot adnak.

Gildikó21 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85521

Tavaly ilyenkor már régen kiültettem a paradicsom palántákat, és rá néhány napra fagyot, vagy fagyközeli hőmérsékletet jósoltak éjszakára. Jól megijedtem, és mindenféle vödröt, dobozt... amit találtam, ráborítottam. Nem volt fagy, de 2-3 foknál nem volt több hajnalban. Szerencsére kutyabajuk sem lett a pariknak. Sokat bírnak. A paprikával, de még a padlizsánnal sem merném ezt kockáztatni. Nagyon viccesen néztek ki ezekkel a szedett-vedett leborogatásokkal. Készítettem egy fotót is, amit persze most nem találok.

Holnap viszont kiültetem a paradicsomokat. 6 foknál mostanában nem jósolnak kevesebbet. Már néhány napja a fóliában vannak éjszakáre is, és tapasztalatom szerint a fóliában 1, max 2 fokkal lehet csak enyhébb a hideg. 

Előzmény: taormina001 (85510)
eeddie Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85520

Megnéztem a borsómagokat, csíráznak. Megnyugodtam. 

Kár, hogy itt alig esett 4mm eső. 

Előzmény: Verakavics (85518)
CBNora Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85519

Úgy tudom, +8°C.

Verakavics Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85518

A borsó csirázása nálam pl.: febr. 25 körül vetettem, kb 1 cm-es a Debreceni sötétzöld., ez szabadon van.  Érdekes, amit a mulcsba  tettem, az nagyobb.  Márc.30-i vetés a Frila, most mutatja zöld fejével a sor alakulását. .....A magot keresd meg, ellenőrizd,  de szerintem  a hideg miatt lassabban csiráznak.

Előzmény: eeddie (85517)
eeddie Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85517

A biokiskertnél és a lengyel vetőmagosnál láttam most fodroskelt, lehet, hogy mégis rendelek bár egy csomag magért postát fizetni nem öröm. Ráadásul egyiknél se láttam vadrukkolát, ami szintén kellene, évekig magától kelt aztán kikoptam belőle. 

Előzmény: Verakavics (85515)
eeddie Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85516

Megnézem délután a magokat a földben, gyanús mint a cukkini. Ott megnéztem az első két cserépben a magokat, sehol semmi. Még jó, hogy miután nem jöttek elő amikor az uborkák gyorsan csináltam még pár cserépnyi cukkinivetést. Ennyiből hátha lesz valami. Ha nem, nem vagyok elkésve, cukkinit vethetek még nyáron is legfeljebb nem lesz korán. Persze ahhoz friss magokat kell vennem.

A borsó azért bosszant, mert ritkán vetek, most viszont adódott egy jó helyem ahol tavaly uborka volt és még fent van a háló. Direkt borsómag miatt elzarándokoltam a vetőmagboltba, azt nem terveztem vetni így nem vettem meg előre.

Előzmény: d_feco (85512)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85515

A fodroskel fajtákat is a Biokiskertnél szedtem össze, a mángolddal, meg az ázsai salátákkal. Ezzel is úgy voltam, ha a piacon nem lehet őket látni, csak a házhozszállító zöldségkertészek nevelik, s a leveleket kilóra mérve 1800 - 2500-ért adják, akkor nekem nagyon megéri a saját kertemben nevelni. Megveszek 1 -1 zacskó magot, s ellátom a családomat hónapokon keresztül. 1 tasak mag biztos elég 2-3 évre, még akkor is, ha később már nem tökéletes a csirázás. - Itt is nagyon gazdag a választék, s eddig minden nagyon jól csirázott. --- A saláták húsvétkor remekeltek.

Előzmény: eeddie (85511)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.23 0 1 85514

Én úgty tudom, hogy a borsót, babot nem szokták beáztatni. Elég változó a csirázási ideje, fajtától is függ. A folyamatos nedves földben gyorsabban csirázik. Úgyan bírja a hidegebb földet, de ha melegszik a föld, gyorsabban indul. Folyamatosan szereti a vizet, különösen hüvely-szemképződésnél.  Kelés után érdemes a töveket "feltölteni," a szárakat kordonba fogni, vagy ágakat betűzni, hogy tudjon kapaszkodni, ne feküdjön el. Inkább P és K igényes. A sok N miatt nem köt, ugyan szép vastag, zöld szárakat nevel. Majd figyeld, ha felülről "szárad" akkor peronoszpórás, ha alulról, akkor fuzáriumos. Más nem nagyon szokott előfordulni. --Még későinek ismerem Licoln, Rondo,  későinek mondják a Zsuzsit- ez a hideg földet nem szereti, még sokan vetnek most borsót.------- Zsuzsid magja fázhat a földben, még mindig hideg a föld. 

d_feco Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85513

Amíg nem kapnak fagyokat, addig nincs velük gond - legfeljebb lassabban vagy sehogyan sem nőnek.

d_feco Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85512

Talajhőmérséklettől is függ. Kettő hét alatt már illett volna. Viszont a helyedben én belekotorásznék a sorába és megnézném a magokat, hogy egyáltalán kicsíráztak-e.

eeddie Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85511

Annyit már én is megrendeltem volna. De idénre megvan minden magom, egyedül fodroskelt nem találok sehol. Ezek már jövő évre kellettek volna nagyrészt. Akkor meg kivárom a következő szezont.

Más. A borsó mennyi idő alatt kel ki? 2 hete földben van egy sor Zsuzsi borsó, de nyoma sincs. Ritkán vetek borsót, lehet hogy idén jól beleválasztottam és most se lesz. Be kellett volna áztatni, de gondoltam úgyis locsolom, jó lesz úgy. 

Előzmény: Verakavics (85509)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.23 -1 0 85510

Mennyi a minimális éjszakai hömérséklet, ami mellett nem károsodnak kiültetett paprika és paradicsompalánták?

Verakavics Creative Commons License 2022.04.23 0 0 85509

Az a jópár nálam több mint 40 tasak /fajta/ mag volt. Sajnos ha érdekesebbeket, újabbakat szeretne az ember- az üzletekben, különösen vidéken / abban 1-2-3 boltban / nem talalál. Én lecseréltem, mindent, ami éveken keresztül kinlódott. Rászántam a szállítási költséget, de nagyon igyekeztem, hogy egy-egy helyről tényleg többet tudjak összeszedni. Paradicsomot Veres M-től rendeltem, itt csak levélköltség volt. Rendeltem a Biokisk.-től itt főleg saláta érdekességeket, hagymákat, karórépákat, bab -szedtem össze. Költsége  akkor is van, ha kocsival kóvályogsz az üzletekhez, vagy más városba megy az ember, + időráfordítás. / Nálam még mindig probléma volt a tömeg ...s nem volt könnyű kikerülni./ 

Előzmény: eeddie (85508)
eeddie Creative Commons License 2022.04.22 0 2 85508

Megnéztem, gyorsan ki is választottam jópár magot, de nem rendeltem meg mert a szállítás háromszor annyi lett volna mint a mag. Talán majd télen amikor sokkal több minden kell majd.

Előzmény: Verakavics (85505)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.22 0 1 85507

Black Beauty   A legjobb  évek óta ezt vetem szépen és megbízhatóan kel jól terem és sokat nem győzöm két bokorbol ellátni a szomszédaimat is.

Előzmény: eeddie (85502)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.22 -1 0 85506

Én vízben egyáltalán semmit sem áztatok, csak nedves papíron, de a tökfélék ezt se szerették.

Előzmény: Verakavics (85504)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.22 0 0 85505

Nagyon sok magot rendeltem a Petikert-től. Alig 200 körüli zacskók, 15-20 szemek általában./paprika, - innen van kápia, alma- pritamin- fehér - édes fehér, retekfajták, az uborkák./ Télen nagyon gazdag válsztéka volt az Agrosel magokból. Most vettem először ezeket, jó volt, hogy egy helyen lehetett válogatni, egyszerr egy időben. 

Előzmény: eeddie (85502)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.22 0 0 85504

Csak néhány órát ázik, utána papíron dobozban van. Nem áll napokat a vízben.

Előzmény: taormina001 (85501)
CBNora Creative Commons License 2022.04.22 0 0 85503

Tudom, csak ebben a mostani esőben reménykedem halványan, hogy hátha előhoz még pár darabot. Ha nem, majd keverem a fóliás csiperkékkel. Abból szokott több is nőni, persze ez sem biztos.

Előzmény: taormina001 (85498)
eeddie Creative Commons License 2022.04.22 0 0 85502

Honnan szerezted a hibrid cukkinimagot? Én mindenütt csak a Black Beauty-t és a csíkos nápolyit látom. A BB-t nem szeretem de tavaly is bajom volt a csírázással és végső megoldásként vettem. 

Taormina: Úgy látom figyel a nagy mínuszoló, alig telt el félóra és már ott is van. Tavaly is volt valaki akit mindig mínuszolt valaki. Nem kell vele foglalkozni.

Előzmény: Verakavics (85499)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.22 -1 0 85501

Nekem az a tapasztalatom, hogy az ilyen nagy magvú tökféléket nem jó beáztatni. Tavaly vagy 3-4 szer próbáltam, de csírázás helyett ilyen lisztes pép keletkezett a belsejükben. Azt hittem már, elromlottak a magok, aztán végül egyszerüen földbe dugtam kettöt; rögtön kikeltek.

Előzmény: Verakavics (85499)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.22 -3 0 85500

Na mi van? Elaludt a mínuszos troll? Vagy inába szállt a bátorsága? Azt se lehet tudni, hogy magányos, vagy csoportos elkövetöröl van-e szó, mert alattomos, mint a lisztharmat. Ha ilyet lehetne, ezúttal bizonyosan ráereszteném a moderátorokat.

Előzmény: taormina001 (85462)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.22 0 0 85499

Most áztattam be a cukkini-patisson magokat: cuk: Wanda és Summer Ace F1, és ma sárga Rominát, - patissonból a Custard White-ot. - az uborkánál a szemek már csirásan kerültek a poharakba. 

taormina001 Creative Commons License 2022.04.22 -1 0 85498

Sajnos a kucsmagombák szezonja nagyon korlátozott, és hamarosan véget ér.

Előzmény: CBNora (85492)
eeddie Creative Commons License 2022.04.22 0 0 85497

Már a fagyasztóban várják a tyúkok a jövőt, egy épp húsvéti levesként végezte. Szerettem tyúkot tartani, de nagy kötöttség. Majd ha olyan öregek leszünk, hogy nem lesz kedvünk utazgatni.

A tyúkudvart viszont hasznosítom, valamit majd ültetek bele. Kinőtt benne valami tökféle, azt őrizgetem mert bezzeg a bent pátyolgatott cukkini nem kelt ki. Pedig csak 2 tövet szeretnék, vetettem vagy 6 pohárral és eddig egyik se mozdult meg pedig poharanként 2 magot tettem.

Előzmény: TINTUS (85495)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.22 0 0 85496

Megszedtem a mangoldot, jó 1.5 kg lett.  -  Azt hiszem, ma poharazgatni fogok.  A beáztatott magokat rakom el.  Az uborkás csomagomat megtaláltam, kiegészítem a Metex F1, Odette F1, Geroy F1 partenokarp fajtákkal. Ezekből most 3-3 szemet űtetek, a többieket majd később.  15-20 szemes kiszerelésben  volt az Agrosel márkában. Ehhez jön még  egy korai Salinax f1. Tavaly nagyon rosszul sikerült az uborkám, csak vetettem, vetettem, de 2-3 szemnél többet egyszerre nem tudtam leszedni. Kovászosnak 2 x kellett vennem, nem volt egységes termésem. Kíváncsi leszek, hogy a nővirágúak mit fognak produkálni. 

TINTUS Creative Commons License 2022.04.21 0 1 85495

Akkor a tyúkoknak új helyük lesz .... a pörköltbe :)))

Előzmény: eeddie (85494)
eeddie Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85494

Nálam is ezek a csigák vannak. A saláták levelein a miniatűr friss kelésűek pocolnak. Csalódtam a tyúkokban. Tavaly direkt a csigák miatt laktak vagy 2 hétig az üvegházban, de hiába. Megint tele van csupasz csigával. 

Előzmény: CBNora (85487)
CBNora Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85493

Most már én is elkezdtem csipegetni a salátát, még csak az alsó leveleket, és kikelt mellettük a kapor.

Esszük a retket:

CBNora Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85492

Köszönöm!

Már bent vannak a fagyasztóban. Hátha lesz még hozzá pár darab, és lehet vele kezdeni valamit. Így még a fóliában nőtt csiperkével együtt is kevés.

Előzmény: öreg_néne_b (85490)
Belohin Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85491

A hegyes kucsmagomba süvege végig a tönkre nő.

Előzmény: taormina001 (85488)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.21 0 1 85490

Egyértelműen fattyú kucsmagomba. A tönk a süveghez a közepén csatlakozik.

Előzmény: CBNora (85483)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85489

Közben én is rájöttem, hogy csak így lehet, bár én a felsö fél métert eleve lehordom és átteszem a következö évi keretbe. A többivel így jártam el.

Előzmény: Gildikó21 (85479)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85488

Morchella deliciosa: hegyes kucsmagomba.

Előzmény: CBNora (85483)
CBNora Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85487

Ezekre az apró csigákra gondoltam, itt éppen egy borsó pálhalevelén látható egy példány:

Van belőlük sok, ezt csinálják a reteklevéllel:

Tavaly salátán is voltak. Elég fürgék, hamar el tudnak tűnni szem elől.

Előzmény: piro para (85407)
kobold62 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85486

Annyi füvem nincs. A szomszédnak lenne, de nem nyírja, :-)) Az már inkább dudva.

Előzmény: 55judit (85484)
55judit Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85485

Az erdei szamóca mellől hamarosan elfogy a zöldhagyma, oda kerül a paradicsom.

Előzmény: 55judit (85484)
55judit Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85484

Szép.

Én füvet terítek az eper közé és az utakra is. Most ilyen.

Ez meg itt az új ültetésű erdei szamóca. Mostantól be kell keríteni, mert csak így tudom kordában tartani. Mostantól a kerekrepkény se tud belefolyni. Még idén teljesen elfoglal minden négyzetcentimétert.

Előzmény: kobold62 (85482)
CBNora Creative Commons License 2022.04.21 0 1 85483

A kucsmagombáim, egyet félbevágva is lefotóztam.

kobold62 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85482

n pl. ilyet is csinálok. Ágdarálék a szamócára.

kobold62 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85481

Ne keseredj el. Nálam sem megy ez másképpen. Én nem gyomirtózok, már vagy 7-éve. (9. éve lakok itt kertes házban, elhanyagolt kertet kaptam. Kb. 600 nm. Az első éven kellett vegyszeres gyomírtást végezni. Következőben nénykézláb csúszva, áróvillával kapáva, ásóvel takarítottam. Utána már boldogúltam kézzel és kapával. Igaz augusztus környékére már a gyomok is jelentős mértékben megszaporodnak, így lehet újrázni. :-)) 

Ez ha lelkesen csinálod, akkor egy sziszifuszi szélmalomharc.

Előzmény: taormina001 (85464)
eeddie Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85480

Unokaöcsénk (nagy telke van, nem kertészkedik) gyepet szellőztetett. Lesz mivel mulcsolni. Kár, hogy ha így hagyom berohad, holnap szét kell valahogy teríteni hogy száradjon.

Gildikó21 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85479

Szerintem ha egy kicsit megmozgatnád a komposztot - nehéz meló -, akkor az a réteg kiszárad, és akkor már szitálható. Feltéve, ha nem kap közben esőt. A megmozgatást úgy értem, hogy vasvillával fel kell lazítani mondjuk a felső 30-50 cm-ét. Én nem tudnám, a férjem csinálja.

Előzmény: taormina001 (85463)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85478

Köszönöm szépen!

Előzmény: TINTUS (85476)
homerx Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85477

bar nem onnan, de jo a tipped.

Előzmény: Belohin (85472)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85476
Előzmény: taormina001 (85463)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.21 0 0 85475

Nézem az időjárás előjelzést. Csütörtökön beállítom a csepegtetőket és mennek ki a palánták.

Előzmény: lahuba (85455)
vinik táltos Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85474

Nekem nagyon ismerős.

Ahol születtem, a falu neve Homok. Még a vasútállomás neve is Homok. Két-három-négy méterig homok, onnan volt  sárgaföld (agyag), majd egy méter után talajvíz.

Két kismagyar (1200 nöl) hold szőlőnk volt, sok-sok gyümölcsfával, bab, krumli (gülbaba) paprika, paradicsom (az a régi fajta terem nálam), meg minden más megtermett.

Előzmény: öreg_néne_b (85471)
CBNora Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85473

Majd holnap elmetszem. Remélem, addig nem megy tönkre. A ma reggeli fagyot egész jól bírta.

Előzmény: öreg_néne_b (85469)
Belohin Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85472

Ha jól látom, a süveg alsó része nem nőtt hozzá a tönkhöz. Így Morchella semilibera a tippem.

Előzmény: CBNora (85468)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85471

Olyan homok van, hogy építkezésen lehetne használni. :( Mi az az ásás? ;)

vinik táltos Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85470

Én 77 múltam, keveset ások. Félméterenként egy egy ásónyom beforgatva, bele a palánta, a kettő között sarabolom.

Néhány éve a konyhakert területét felástam, ma már nem. Így is ugyanolyan mintha felástam volna. Jó fekete föld, évek óta megy rá a lenyírt fű, abból meg van bőven.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85469

Kellene egy metszeti kép, hogy hol csatlakozik a tönk a süveghez. Valószínűleg fattyú kucsmagomba.

Előzmény: CBNora (85468)
CBNora Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85468

Ez melyik kucsmagomba?

Van belőle legalább 3 a karórépa ágyás szélén.

eeddie Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85467

Én szinte sehol sem ások, igaz, itt homok van. Mostmár nem is nagyon gyomos a kertem, mert sok mindent mulccsal takarok. Igaz, most gyomláltuk-gereblyéztük végig a szélét, ahol árvacsalán és tyúkhúr mező pompázott, de gyorsan ment. Ahol tavaly a paradicsom volt most bab és paprika, padlizsán lesz. Még szabadon van, de nincs szinte gyom rajta, csak a körömvirágok kelnek ezrével. Nem ássuk fel csak gödröt kapnak a palánták trágyázva, komposztálva. A bab helyét egy csíkban betrágyáztam, azt felástam.

A paradicsomok nagyrészt a paprika tavalyi helyére mennek, az se gyomos mert évek óta takarva van. Ami oda nem fér, az egy idei gödörre kerül. Ezeket a gödröket ágyásszerűen minden évben máshová tesszük. Úgy van felépítve a belevaló mint egy magaságyás, csak éppen gödör. Elnyel minden gallyat, tavaszi növényhulladékot, némi komposztot is és pár évig kiválóan terem.

Ahol a nyaralónk van ott rettenet agyag a föld, nem lehet ásni csak csákánnyal.  Van egy ágyásom ahol hagyma, fokhagyma, pár paradicsom van. Első évben feltörtük, azóta takarom és nem ásom. Már egészen porhanyós a föld. Tavaly elkezdtem nagyobbítani. Letakartam kartonpapírral a leendő ágyást, évközben raktuk rá a lenyírt füvet. Kíváncsi vagyok milyen lesz.

bbfeco Creative Commons License 2022.04.20 -1 0 85466

Az a "konyhakerti tanácsom", bakfitty, ne izgasd magad ilyenekkel, nem oszt nem szoroz. Ugy látszik palántás pohár ügyben eltér a véleményük, és ezt el kell fogadni. Amugy , utánanézhetsz, van egy öreg , aki szeret moderáltani . Ebben a honapban már 3x. Lehet , hogy szeret minuszoltatni ,az ilyentöl minden is kitelhet.

Azt az energiát, amennyivel bosszankodsz , a kertbe fektetve az meghálálja. https://www.youtube.com/watch?v=d-diB65scQU

Előzmény: taormina001 (85461)
55judit Creative Commons License 2022.04.20 -2 0 85465

Ne úgy fogd fel hogy te kaptad.  Azért adták a +- lehetőséget, hogy az is kifejezhesse tetszését, nem tetszését aki nem akar kommentelni. Azzal hogy ott a mínusz csak azt fejezi ki, hogy nem tetszik-nem tetszik-nem tetszik neki vagy az egyén, vagy az írása. Én csak azt nem értem, ha valaki ennyire nem tetszik, miért nem tiltja le, hogy olvasnia se kelljen a bejegyzéseit annak, aki folyamatosan nem tetszik. De úgy tűnik, még akkor is szereti olvasni.  csak egy szánalmas, unatkozóról van szó, nehogy idegesítsd már magadat egy ilyen miatt! ne vedd figyelembe! Lehet hogy csak azért csinálja hogy cukkoljon. Szánalmas és sekélyes szórakozás.

Előzmény: taormina001 (85462)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.20 -2 0 85464

Évek óta csodálkozva figyelem, hogy a kertészeti topicokban sem ásásról, sem kapálásról, se gyomlálásról nem esik szinte soha szó. Nekem ezek a tevékenységek a kerti munka nagy részét teszik ki. Most különösen a gyomlálás nagyon idöigényes; minden négyzetméter megtisztítása órákig tart. Mások ezt hogy intézik?

taormina001 Creative Commons License 2022.04.20 -1 0 85463

Ti hogy intézitek a komposzt hasznosítását?
Én egy vasszitával át szoktam szitálni, de az idén nagyon nehezen megy. Teljesen vizes, össze van állva, csak szegény gilisztákat gyömöszölöm át a lukakon. Ilyen sok csapadék volt az idén? Más években jóformán száraz marad és könnyen szitálható. De tavaly változtattam a technologián: kevés a hely, eddig csak egy keretem volt, amit minden évben szét kellett szedni és átszitálni, azzal az eredménnyel, hogy az anyag kb 2/3-át vissza kellett tenni, mert még el se kezdett komposztálódni. Tavaly létesítettem egy másikat, hogy egy évig érintetlenül tudjam hagyni érni. Azóta most próbálom elöször a tavaly óta érintetlenül álló keretben levö anyagot átszitálni, de nem boldogulok.

taormina001 Creative Commons License 2022.04.20 -5 0 85462

Úgy látom, a mínuszos idióta nem tartalomra, hanem névre adja a minösítéseit. Van aki mindig kap, van aki soha. Kapával agyon kellene ütni az ilyen veszélyes kártevöt, de láthatatlan, mint a vírusok és atkák.

taormina001 Creative Commons License 2022.04.20 -3 0 85461

Aki képes volt minuszos minösítést adni arra a hírre, hogy egy veteményes topicban tejfölös poharakat szeretnék megosztani, annak a kertjét öntse el a poloska, a lisztharmat és a Nagy Farontó Lepke Hernyója! Nem szégyelli magát???
Szerintetek nem volna mód rá a moderációnál kezdeményezni az ilyenek végleges kizárását a teljes forumból, vagy egyáltalán ennek a lehetöségnek a megszüntetését?

Én tulajdonképpen magának a moderációnak se vagyok híve; szerintem nincs az a troll, akit a topikközösség a maga módszereivel ne tudna ártalmatlanná tenni, mégpedig sokkal hatékonyabban, mint valami titkos moderátori akció.
De a "hagyományos" trollok legalább névvel írnak, vállalják a többiektöl eltérö véleményüket, nem alattomos anonym pluszminuszokkal.

Előzmény: taormina001 (85415)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.20 -2 0 85460

Köszönöm az információt; én az ürtartalmat szemüvegben sem láttam a képen. Nekem továbbra is a tejfölös pohár a legmegfelelöbb, amennyiben sikerül hozzájutni. Ha jó is ez, nagyon sokára tudnék ennyit gyüjteni

Előzmény: Genovéva51 (85453)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85459

Mert most RAKLAPOS TÉTELBEN kapható a tejfölöspohár. Postaköltséggel meg drága.

Előzmény: taormina001 (85458)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.20 -3 0 85458

Olvass vissza; éppen arról van szó, hogy MOST kapható lenne ideális méretü tejfölös pohár is. Nem tudom, miért keresünk ehelyett inkább szuboptimális alternativákat.

Előzmény: öreg_néne_b (85451)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.20 -1 0 85457

Itt már most töménytelen házas csiga van. Szerintem még több, mint más években

Verakavics Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85456

Lassan újra indítom a munkás, kerti hétköznapokat. A barackfán már szemüveg nélkül is látok néhány apró termést. Először azt hittem teljesen lefagyott. Ez lenne a 3 -ik termés"hullám", fiatal fa. Tavaly egyetlen szem sem volt rajta. Persze, még ez is tönkre mehet..... - Most beáztattam az uborkamagokat.  Van 2 teljesen új, ismeretlen, de nagy reményekekkel indítom. Az egyik a Trilogy RZ F1 - p a r t h e n o k a r p , önporzós fajta. Kb. 2 m magsra nő támrendszer mellett. Ismertetője az ültetés után 35 napra termést igér. Egyenletes terméshozama van, nóduszonként 3-4 virágot hoz, ki is neveli. Kevés zöldmunkát igényel, egészséges lombozattal.  / 5 szemet indítok most /          Áztatom a cukkini- tök és egérdinnye magokat is, majd poharakba teszem.                                                                                                                    

lahuba Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85455

A paprika-paradicsom palántákat mikor szoktad kirakni fólia alá, mi alapján döntöd el, hogy most már mehet?

Előzmény: TINTUS (85454)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.20 0 0 85454

Ezek több évig jók.

Úgy nyúlnak a paradicsom palánták mint a rétes... már nagyon ki kellene rakni őket pedig nem kapkodtam el a vetést március 2.

Előzmény: Debrin (85452)
Genovéva51 Creative Commons License 2022.04.19 0 3 85453

A pohár méretei: alsó átmérő 5 cm, felső átmérő 7,5 cm, magasság 11 cm. Az űrtartalom elolvasásában már segítettek itt előttem:)

Előzmény: taormina001 (85450)
Debrin Creative Commons License 2022.04.19 0 2 85452

https://www.gazdadiszkont.hu/desch-plantpak-palantanevelo-cserep-8x8x7-cm-bontott-karton

ilyen nem jó? 300ml-s, de van többféle méretben is, 16ft/db 84esével lehet venni.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.19 0 2 85451

milyen elönyét látod ennek

Talán azt, hogy kapható.

Nem tudjuk, hány ml-es

Nem tudom, ki nem tudja, oda van írva, hogy 250 ml.

ráadásul kávés, amit én soha nem iszom.

Azt írta, sok mindent árul az Aldi ilyen poharakban.

Előzmény: taormina001 (85450)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.19 -4 0 85450

Köszönöm, hogy gondolsz rám, de nem értem, milyen elönyét látod ennek a szögletes tejfölös pohárhoz képest. Hosszú, magas. szörnyü borulékony a kb 2 cm-es alsó átméröjével. Nem tudjuk, hány ml-es, ráadásul kávés, amit én soha nem iszom.

Előzmény: Genovéva51 (85416)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.19 0 1 85449

Info: Az ÖMKI újból 4 tájfajta paradicsompalántát  ad át a L-nek, május 12, illetve május 16 reggel. /csütörtök, ill. hétfő/ Ezek: Máriapócsi koktél, Ceglédi sárga, Gyöngyös- paprikaalakú, és a Faddi tájfajta. 

piro para Creative Commons License 2022.04.19 0 0 85448

Viszont a vizes hordó kiürült, és elmozdítottam, így alatta láthatóvá vált több járat is. De az apróbb likak nem tudom mitől keletkeztek,nem nőnek, tehát nem jár vissza semmi, szerintem lehet valami repülő ízéke okozza/okozta talán, mivel a szabadban a kaspósról levettem azt az egy levelet ami likas volt, és csak halkan jegyzem meg, hogy azóta, ennek több napja, nem látni újabb sérült levelet.

Előzmény: CBNora (85443)
CBNora Creative Commons License 2022.04.18 0 0 85447

Nálunk az eső előhozta a csigákat. Tegnapelőtt reggel már összeszedtem egy adag éti csigát. Két spanyolt is láttam csúszni este a betonon.

Azt nem tudom, hogy a nagy meztelencsigák előjöttek-e már, azok csak sötétedés után vannak kint, akkor már nem sokat mászkálok a kertben.

Előzmény: kobold62 (85444)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.18 0 0 85446

Családi körséta a kertben, megnéztük, megbeszéltük.....Virágzik az őszi, télalá vetett Provence zöldborsó. Nagyon gyorsan nőtt, kb. 10-14 cm -esen kapta el a -10 alatti fagyok sorozata. Nem bírta, a leghossabbak - kb. 30 % - elfagyott. Ritka lett, de van utánpótlás Sima, tavaszi vetésben Provence, Kelvedon, Debreceni és Frilla. Majd meglátjuk....

55judit Creative Commons License 2022.04.18 0 0 85445

Én már láttam csigacsíkot betonon, és csigát is zöldhulladékos zsákok alatt. Ősszel nem fért  a falevél a komposztálóra, ilyenkor füvel rétegezve rakom fel zsákból.

Előzmény: kobold62 (85444)
kobold62 Creative Commons License 2022.04.18 0 0 85444

Én az elmúlt 2 este is voltam kint. Egyet sem láttam a dögökből. Igaz k..vahideg van kint. De még nem mozgolódnak. A sörcsapda és a mészhidrát már készenlétben várja őkelméket.

Előzmény: CBNora (85443)
CBNora Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85443

Akkor nem fogsz csigát látni.

Előzmény: piro para (85442)
piro para Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85442

Hajnalban, és este nem tudok kimenni, így napközben szemlézek.

Előzmény: CBNora (85408)
piro para Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85441

Ha sikerül holnap utolérnem magam, akkor kipróbálom ezt a mészhidrátos tanácsot, mert már lassan több a lik mint a zöld levél!

Előzmény: kobold62 (85409)
d_feco Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85440

Én a kapirgáló madarak és a macskák miatt le szoktam takarni madárhálóval. Az is elég jól visszafogja a nedvességet, s mikor locsolom, akkor nem tömörül be a talaj. 

Előzmény: lahuba (85438)
eeddie Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85439

Én fátyolfóliával takartam.

Előzmény: lahuba (85438)
lahuba Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85438

Rendszeresen úgy jártam, hogy a répa zöldség igen foghíjasan kelt a tavaszi szárazságok miatt, hiába locsoltam naponta az ágyásokat, másnapra csontszáraz volt, főleg szeles időben.

Többen mondták, hogy ők locsolás után deszkát fektetnek a sorra, és akkor veszik le, mikor már látszanak a kikelt sorok.

Idén a rendkívüli száraz koratavasz miatt én is kísérletezésbe fogtam, és az ágyást letakartam egy kettéhajtott fekete fóliával.

Néhány napja kijöttek a sorok, szép egyenletesen keltek, le is vettem a fóliát.

A továbbiakban rendszeresítem a módszert száraz tavasz esetén...

A fólia alatt a februárban vetett fodros tépősaláta berobbant, ma azt is ettünk a húsvéti ebédhez, nagy sikert aratott.

55judit Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85437

Nálam a hagyma nem fázik, szemlátomást erősödik. Enni kell nagyon, mert helyére megy majd a paradicsom. Én az uborkát, cukkinit, paradicsomot mindig kiültetem áprilisban. Nem esnek vissza. Sőt! Amint kikerülnek, szemlátomást erősödnek. Lehet azért, mert április elejétől pohárral is kint töltik a napot. Hát ha mégis jön a májusi fagy, akkor úgy járok. Sok év alatt nem fagyott még el semmi, 1x belefér. :)

Előzmény: Verakavics (85435)
55judit Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85436

Én is főként a csigák miatt, de azt se bánom ha minél előbb érik valami. A parit és ubit már annyira kívánom hogy megvettem a boltban, pedig nagyon ízetlenek és drágák. Rohadt drágák! A fürtös paradicsomnak 1200ft volt kilója. Rablás! Többet nem is veszek. Itt a zöldhagyma, elégedjünk meg azzal!

Előzmény: CBNora (85434)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85435

Még korai ki ültetni, hiába nincs - nem lesz fagy, 14- 10 fok alatt a palánták megfáznak. Megállnak a fejlődésben. Nekem az uborka egyik évben kikerült 2-3 levelesen, megfázott,  egyszerűen nem akart megindulni,  kint a zacskóba vetett már szépen túlnőtte. A paprikapalánta sem szereti hideg éjszakákat. A talaj hőmérséklete még hidegebb. Ma reggel jéghideg földből szedtem ki az újhagymákat a sonka mellé. Természetesen a hagyma is hideg volt, fáznak.  

CBNora Creative Commons License 2022.04.17 0 2 85434

Dávid naptár.....

Az mindegy, mit ír.

Én még nem vetettem el a tökféléket, csak az üvegházba szánt uborkát. Jövő héten talán a keserűuborkát és a luffát elvetem, a sütőtököt és a cukkinit majd akkor, ha már legalább a fűtetlen fólia biztonságos lesz. Ráér mindegyik. Csak a csigák miatt palántázom, nem azért, hogy hamarabb legyen.

Előzmény: 55judit (85433)
55judit Creative Commons License 2022.04.17 -1 0 85433

Dávid-naptár szerint: https://www.life.hu/hirek/20220416-ilyen-nyarunk-lesz-a-david-naptar-szerint.html?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Ha 1 hét múlva is úgy látom nem jön nagyobb lehűlés, kirakom a cukkinit és az uborkát. Tovább nem is férnének a pohárban. A dinnyét fokozatosan vetem, 3 szem már kikelt. Még egyet pohárba vetek, a későbbieket egyből a szabadba. Talán 3-at, mert nincs hely sajnos.

Beja sonkatököt vettem, szép a színe, ilyet még nem láttam, és már csírázik, mindjárt poharazom.

Előzmény: CBNora (85432)
CBNora Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85432

Tényleg szépek.

Az enyémek mind kisebbek, de elégedett vagyok velük. Május közepe előtt nem ültetek ki semmit, attól, hogy egy hét múlva nem lesz fagy, május elején még lehet. Itt a patakvölgyben hideg van.

A paradicsom egy része nálam bimbós, nemsokára kapnak nagyobb poharat.

Előzmény: Gildikó21 (85430)
55judit Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85431

Valóban szépek. Nálam a paradicsom kicsit lemaradt, de már kezdi összeszedni magát. Én úgy nézem az előrejelzést, hogy mához 1 hétre itt ki lehet ültetni. Éjszaka 7, nappal 18 fok ígérkezik.

Előzmény: Gildikó21 (85430)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.04.17 0 0 85430

A palántáim szépek, nagyok. Főleg a paradicsom, már van olyan, ami virágzik. Két éve ilyenkor már kiültettem. Most elnézve az időjáráselőrejelzést, nem tudom mikor lehetne. 

TINTUS Creative Commons License 2022.04.16 0 2 85429

A paradicsomok és paprikák egy része a jövő héten mehet ki ha nem lesz hajnali fagy veszély.

6. napon kel az uborka, cukkini, sárgadinnye.  Én egy pohárba 3 magot teszek és majd menet közben kiollózok kettőt. Biztosra megyek, hogy ne kelljen másodvetéssel foglalkozni. Ha a szabad földön felállítom az uborka támrendszert akkor vetem alá a magokat.

A gyümölcsfák egyenlőre rendben vannak nincs fagykár. A szőlő most akar indulni. A fóliába 10 centis a burgonya. Utálom a fűnyírást 3 nap kellett, hogy végezzek . A következő fűnyírásnál meg már gyűjtenem kell a nyesedéket mert szükség lesz rá a hagyma sorokban. Inkább bemulcsozom mint, hogy négykézlább kézzel gyomláljak. Múlik az idő egyre nehezebb a napi munka  hiába a 67 az már nem kevés pláne szétrobbant gerinccsigolyákkal. ( Kellett nekem másnak cseresznyét szedni... )

vinik táltos Creative Commons License 2022.04.16 0 0 85428

A palántáim már mennének ki, de bizonytalan az időjárás. Jövő héten próbát teszek néhány darabbal a fóliába.

A paradicsom mind saját, a szokásos, közte van őt picike, az a "manó" lesz. (Lányom szeretne a teraszon "termelni".)

A paradicsomok mellett uborka, kolbásztök és gigant karalábé palánta van.

A paprika szinte az egész láda "11"-es és "táltos", két tő Óvirághegy próbára. A kis vödrökban erős és édes kosszarvú, pritamin van.

Kicsit megnyúltak, de fektetve lesznek kiültetve                                  jól bírják a tömeget, erősek, egészségesek

Verakavics Creative Commons License 2022.04.15 0 0 85427

Először sikerült!!! - csiráztatni a kaprot......mindent , mindenhogy próbáltam. Most a fagyasztóba tettem a zacskó kaprot, ott volt vagy 3-4 napot. Beáztattam, megint vagy 2-3 napt állt a vízben, papírszalvétára kiöntöttem, dobozba tettem, fóliával letakarva 2 nap után megjelentek a csirák. Most tettem a földes dobozba szintén fólia alá. Várom, s remélem, hogy tudom majd palántázni. Kint soha nem sikerült egy tisztességes szálat fölnevelni belőle. Tényleg nagyon reménykedem. "Írígylem" azokat, akiknek csak úgy sikerül....

eeddie Creative Commons License 2022.04.15 0 0 85426

Én inkább nem gondolok bele a flakon tisztaságába. Legalább 20 éve hozzák a ugyanazok a tejet hozzánk (meg a tojást) eddig meg voltunk elégedve mindennel. Felforralom. Itt is van a városban néhány helyen tejautomata, meg a tejboltokban is saját palacba adnak kimérős tejet. 

Előzmény: CBNora (85424)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.15 0 0 85425

Van sok helyen. Hozzánk legközelebb Tahitótfaluban a Magyar családi gazdaság üzemelteti.

Előzmény: CBNora (85424)
CBNora Creative Commons License 2022.04.15 0 0 85424

Nekem nincs bizalmam az újrahasznosítottban árusított tejhez. Egy időben egy szomszéd, akit mi csak kacsás néniként emlegettünk, gyűjtötte a flakonokat a tejesnek. Fene tudja, mennyire és mivel mossák el. Mi bizony gyakran beleittunk a palackba, míg vettünk. Biztos elmossák, de...

Tejautomata lenne a legjobb, hozott edénnyel. Ausztriában láttunk ilyet, ittunk is belőle. Nem tudom, itthon van-e ilyen. A közelünkben nincs.

Előzmény: eeddie (85423)
eeddie Creative Commons License 2022.04.15 0 0 85423

Mi is csapvizet iszunk. Viszont a házitejet újrahasznosított ásványvizesben hozzák, az megy a szelektívbe. Volt év, hogy felhadználtam palántához. Tejfölöset gyűjtök palántázni de ha kerül félliteres sörös azt is megmentem. 

Előzmény: s51es (85418)
CBNora Creative Commons License 2022.04.14 0 0 85422

Itt is füvet nyírt a szomszéd :-))

A leendő paradicsomágyás fele be lett vele takarva.

Előzmény: Verakavics (85420)
CBNora Creative Commons License 2022.04.14 0 0 85421

Mi nem dobunk ki egy ásványvizest sem, mert nem is veszünk, csapvizet iszunk.

Én a félliteres tejfölöst hasznosítom újra, mert az viszont sok fogy.

Verakavics Creative Commons License 2022.04.14 0 0 85420

Zöldcsütörtök. Zöldítettünk. Fűvet nyírtunk. Friss, üdezöld fű illata járta be a kertet. / Az más kérdés, hogy eső után megnőtt, tapadt a géphez..../ Összeszedve megy a mulcs tetejére. 

Verakavics Creative Commons License 2022.04.14 0 0 85419

Nagyon jól lehet benne palántá nevelni, különösen a paradicsom szereti. Csak munka van vele. Félbe vágni, az aljába ültetni, a kupakos tatejét levágni, megint, /jó móka/ s vissza tolni az aljába. Így szépen nő a pari, csodáltos nagy gyökerekkel megerősödve. Locsolásnál szerintem a víz felmelegszik benne, ha a hőmérő akár 50 fokot is mutathat a napon......

s51es Creative Commons License 2022.04.14 0 0 85418

Ötletes. És mennyi ásványvizest dobunk ki hasznosítás nélkül :)

Előzmény: bbfeco (85417)
bbfeco Creative Commons License 2022.04.13 0 0 85417

Kényszerüségböl csináltam (üresitett) sörösdobozbol, mivel a joghurtosbol nem jött össze a kellö mennyiség. A kisebb az nagyjábol 2,5 dl, a nagyobb 3 dl. 17 cm magas a doboz és kb 10 cm-nél vágva 3 dl. Sniccerrel megvágva, keskenyebb olloval körbe lehet vágni, ill az alján is két-három szurással lehet tulfolyot csinálni.Van alkoholmentes doboz is  :))

Genovéva51 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 85416

Ajánlom szíves figyelmedbe ezt a poharat, az Aldi sok mindent árul ilyenben. Következő szezonig összegyűjthető lehet. Palántákhoz kiváló, először a papírjában, majd ha az leázott, nélküli sok évig használható, stabil.

https://www.aldi.hu/hu/kinalatunkbol/mindenkire-figyeluenk/hozzaadott-cukor-nelkueli-es-csoekkentett-cukortartalmu-termekek/reszletes-oldal/ps/p/amaroykavital-7/

taormina001 Creative Commons License 2022.04.13 -1 0 85415

Kedves Topictársak, mostanra sikerült csak információt szereznem a tejfölöspohár akció részleteiröl, ill. most is csak egy részéröl, mert az árat még midig nem mondták meg.

Min 1560 db-ot kell átvenni, ha szeretnék ilyen poharat; én szeretnék. Örülnék, ha még valaki érdeklödne.
A veteményeimen látom, hogy minden más megoldás szuboptimális: 200 ml-nél kisebb pohárnak egyszerüen nem elég az ürtartalma, a 400-500 ml-es meg túl nagy. Nem lehet mozgatni, ha meg nem teszem tele, sötétben vannak benne a frissen kikelt növények. A 200-ml-es kávéspohárnak pedig olyan keskeny az alja, hogy mozgatásnál ide-oda borul, márpedig épp mostanában sokat mozognak.

CBNora Creative Commons License 2022.04.13 0 0 85414

Egy kolléganőmnek volt, nem engedte be őket a veteményesbe, higiéniai okokból. Meg is trágyázza a salátát.

Előzmény: homerx (85411)
CBNora Creative Commons License 2022.04.13 0 0 85413

Nem, mindenevő. Eszik növényt, korhadékot, dögöt, trágyát. De nem szokott olyan mértékben elszaporodni, hogy gondot okozzon. Nálunk elhanyagolható a spanyolok és az étiek mellett. A fóliából kidobálom, mert a fiatal példányok időnként belerágják magukat a paprikákba, de a kertben békén hagyom őket.

Előzmény: taormina001 (85412)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 85412

jól emlékszem, hogy azt mondtad, hogy a fekete mintás meztelencsigák ragdozók? Akkor azokat hagyni kell? Nálam csak ilyen van, spanyol nincs, de házas meg rengeteg.

Előzmény: CBNora (85408)
homerx Creative Commons License 2022.04.13 0 0 85411

ami meg jo lenne, az az indiai futokacsa, de allitolag az nem valogat, eszi a salatat is, nem csak a csigakat.

Előzmény: kobold62 (85409)
kobold62 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 85410

Egyébként a hangya nem eszik salátát. Nem vegák. Viszont a kertben az ásóval apritott csigákat szerették. Reggelre egy sem maradt.

Van még vásárolható valami fonálféreg, de én nem hiszek benne. Maradok a nagyanyám féle megoldásnál. 

kobold62 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 85409

Este sötétedés után nézd meg. 10 körül. Na akkor fogsz meglepődni. Csiga-csiga hátán. Spanyol meztelen csiga. Még aprók. De ne félj! Megnőnek:-))

Vegyél mészhidrátot valamelyik festékboltban. Az ágyásaidat körbe terítsd le valamivel. Kb 10 cm. széles kartonpapír, deszka stb. Szórd rá a meszet és láss csodát. A csigucik nem szeretik.

Tavaj én is így csináltam. Nekem is garázdálkodtak a kis ördögök. (meg a nagyobbak is :-)) ) Én még kint az ásót és a sörcsapdát is bevetettem. Az ásóval a nagyobb pédányok számát dupláztam. 

CBNora Creative Commons License 2022.04.12 0 0 85408

Szerintem nem. Nálunk is tele van a fólia hangyákkal, de nem lyukacsos a saláta.

Hajnalban nézted? Vagy este?

piro para Creative Commons License 2022.04.12 0 0 85407

Néztem és semmi sincs rajta!

De délután a kaspóba ültetett, és eddig tökéletes római salik közül, az egyiknek a levelét, több lukkal tarkította valami. 

Levetem, és annak a hátoldalán sem volt semmi!

Viszont a fóliában több hangyát láttam cirkálni, nem lehet, hogy a hangya okozza ezeket a lukakat?

Előzmény: CBNora (85401)
Belohin Creative Commons License 2022.04.12 0 0 85406

A "repcefűrész" nyilvánvalóan az egyik fordítógép vicce. Ha rákeresek, olyan oldalak jönnek elő, amelyeken sok egyéb mókás rovarnév is szerepel. Némi üggyel-bajjal, kép alapján azonosítottam, őt magyarul repcedarázsnak hívják, de a leírások szerint ősszel károsít.

CBNora Creative Commons License 2022.04.12 0 0 85405

Ja, és mi az a kár, tünet? Nem emlékszem, és most nem keresnák vissza.

Mekkora az a röpködő? Lassan kezdődik a bársonylégyszezon, azok sötétek, röpködnek. Nem idegbajosak ugyan, de ki tudja...

Előzmény: Verakavics (85403)
CBNora Creative Commons License 2022.04.12 0 0 85404

Tedd be az eredeti forrást, mert ezt a repcefűrészt nem tudom hová tenni.

Előzmény: Verakavics (85403)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.12 0 0 85403

Az én káromra, tüneteimre találtam lehetséges kártevőt: sötétszínű, röpködő légyszerű valami. Fotózni nem tudom, /nem áll modellt/ ....idegbajosan kavar ide-oda, többen vannak. Más palánták környékén nem fedeztem fel.  A keresőben a keresztesviráguaknál találtam megnevezve:   "repcefűrész " Erre gondolok, mert semmi más nincs a közelben. Nóra biztosan tudsz róla többet? Lehetséges? Én is most teszek ki sárgalapot,remélem, neki repülnek.

Verakavics Creative Commons License 2022.04.12 0 0 85402

Talán segítene egy sárgalap. Ha befog valamit, akkor  talán megmutatja a kártevőt, illetve segít a döntésben: csiga, vagy "repülős", "pattogós".... s segítséget ad a további védekezéshez.

Előzmény: piro para (85400)
CBNora Creative Commons License 2022.04.12 0 0 85401

A levelek fonákát nézted?

Én még mindig sok-sok kicsi csigára tippelek. 

Előzmény: piro para (85400)
piro para Creative Commons License 2022.04.12 0 0 85400

A mai reggeli állás szerint, már a retket is megkezdte lakmározni...

Tegnap még ezek sértetlen levelek voltak!

A római saláta viszont már így fest.

és gondolom már + csiga is lehet még a vendégek között, mivel láttam olyan salátát, ahol egy negyed levél eltűnt!

Előzmény: piro para (85394)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.12 0 0 85399

Nem olvastad végig, amit írtam; NEM volt közös rendelés: én magm vásároltam a magokat.

Előzmény: eeddie (85398)
eeddie Creative Commons License 2022.04.12 0 0 85398

Az Alexander nem lehetett közös rendelés, Agroseles mag emlékeim szerint. Nagyméretű kápia lenne, de rettentően késői. Nekem első évben egy se érett be, pedig a bokor rettentően nagy. Tavaly beérett pár darab, idén el se vetettem.

A tavalyi közös rendelésből nekem a Krypton és a Cahuna idén a maradék mag nem kelt ki. Szerencsére Cahuna volt az ideiben is, az rendben volt. Idei magok közül nálam a Delicado volt gyenge, fele kelt ki. Még amit pótlásnak vetettem az se kelt. 

Előzmény: taormina001 (85397)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.11 0 0 85397

Kerestem a régi megrendelölistát, de már nem találtam meg. Nekem az Alexander nevü paprikából egyetlen szem se kelt ki. Már épp reklamálni akartam Tintusnál, mikor rájöttem, hogy hogyan jutottam ezekhez a magokhoz: az Alexander lapos, piros, gerezdes paprika, amit nagyon szeretek. A tavalyi rendelésben volt ilyen, de nekem nem jutott, mert a magszámnak valami nagy számmal oszthatónak kellett lennie. Ezért kénytelen voltam boltban venni egy egész zacskóval. Persze tavaly csak néhány szemet vetettem, igy megmaradt majdnem az egész. Idén pedig így jártam vele.

Ezért kezdeményeztem többször is, hogy ne csak a különleges magok esetében, hanem az összessel érdemes lenne ilyen megosztási akciókat szervezni, akkor is, ha a postaköltség nem olcsó. Akkor mindenkinek minden évben csak annyi magja lenne, amennyi kell neki, de az mindig friss lenne.

piro para Creative Commons License 2022.04.11 0 0 85396

A csigákkal kapcsolatban ezt olvastam.  Gondoltam bemásolom, hátha segít, vagy esetleg már van valakinek saját tapasztalata ezen módszerekkel kapcsolatban.

"Ősi módszer, hogy a csiga járataira hamut, tojáshéjat, sót, műtrágyát szórnak, amely a csiga járómirigyeit elpusztítja és a csiga halálát okozza. Ha este nyirkos zsákdarabot vagy egyéb textíliát terítünk a növények közé, akkor reggel sok csigát fogunk az anyag alatt találni. Ezeket forró vízben lehet elpusztítani. Szeretik a sört! Üres konzervdobozt félig megtöltünk sörös vízzel és leássuk a veteményes ágyásba vagy a fóliasátorba. Reggelre teli lesz az edény a sörbe fulladt csigákkal."

Előzmény: eeddie (85395)
eeddie Creative Commons License 2022.04.11 0 0 85395

A fóliában (nálam üvegházban) iszonyúan el tud szaporodni a csiga. Tavaly az összes paprikát szétlyuggatták, a salátát imádják. Ősszel még voltak tyúkjaim, korán kiszedtem mindent és 2 hétre betelepítettem a tyúkokat az üvegházba abban a reményben, hogy kieszik az összes csigát. Dolgoztak is szorgalmasan, de azért maradtak túlélők. 

Még ősszel aztán vetettem bent salátát. Kikelt és szépen áttelelt, most kezd fejesedni de már hetek óta szedem. Sokkal jobb mint tavaly, de szinte minden fejben van egy apró csupasz csiga.

Előzmény: CBNora (85393)
piro para Creative Commons License 2022.04.11 0 0 85394

Ma vettem egy mély levegőt, és beszórtam a fólia földjét hamuval, a retek, és saláta meg telibe lett szórva.

A retekről pár perc után lelocsoltam, de a salátán rajtahagytam, mivel ha károsítja akkor is mindegy, mert tiszta luk.

Biztos garázdálkodik csiga is, mert látni, hogy van jól lelakomált levél, de a lukak nem tudom mitől vannak.

Holnap ha lesz időm, készítek fotót, és felteszem.

CBNora Creative Commons License 2022.04.11 0 0 85393
Előzmény: piro para (85386)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.11 0 1 85392

....még valami hernyó is lehet....

Verakavics Creative Commons License 2022.04.11 0 0 85391

Úgy emlékszem, hogy Mariska régebben arról írt, hogy az almapaprika palántáit később neveli. később ülteti a többinél. 

Előzmény: TINTUS (85388)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.11 0 0 85390

Milyenek a lukak? Nekem a  vihar előtti nap szitává rágtak egy sor retket. Alig volt 2 sziklevele kitolva. Mikromm-es lukhálózat maradt utána. . Biztos nem földibolha. Csak valami érhálózatot lehetet nagyítóval látni. Majd keresem a tettest..... A földibolhaután általában apró, de jó kis kerek, egyenletes lukak maradnak. A csigarágás nem egyforma....ahogy sikerül, szabálytalan.

d_feco Creative Commons License 2022.04.11 0 0 85389

Az is egy opció. Meg egy rakás rovarféle is lehet a ludas. Látatlanban nem igazán lehet még a kiváltó tünetet sem megsaccolni.

Előzmény: TINTUS (85387)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.11 0 2 85388

Paprika mag rendelők !  A capsicó elismerte, hogy a FREDDY  magok tényleg lustábban keltek szerintük talán korábban lett a mag leszedve és nekik is kellett a két hét a próbakelésre és 28-30 fok így 80-85 % volt a kelési arány.     Viszont a saját posta címetekre küld ingyen magokat aki kér .    Aki még akar foglalkozni újra vetéssel az sűrgősen jelentkezzen nálam és elküldöm nekik a címeteket.  Tulajdonképpen ezt savanyítás miatt vetjük és október-november még ad belőle termést.  

Most alávetették valami eljárásnak a magokat így pár napot lehet nyerni. 

Szóval jelentkezzetek  sűrgősen, hogy még legyen értelme.

TINTUS Creative Commons License 2022.04.11 0 0 85387

Gyerek meztelen csigák??

piro para Creative Commons License 2022.04.11 0 0 85386

Sziasztok!

Nem tud valaki valamilyen házi csodaszert a fóliában garázdálkodó saláta levelét lukasztó valamire?

A hálón azt olvastam, hogy bolha, és hamuval szórjam meg a földjét, de nem látok ugráló fekete bolhákat.

Tavaly sajnos volt szerencsém egy szabadtéri bolhainvázióhoz, ami 2 nap alatt letarolta a káposztaféléket,

de azok a levél elhajtása közben pattogtak rendesen, most ilyen nincs!

CBNora Creative Commons License 2022.04.10 0 0 85385

Persze. Cserépben tartottam, bent teleltettem a kaktuszokkal.

Előzmény: Verakavics (85384)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.10 0 0 85384

Olvastam az évelőkről is. Azt hiszem lényeges a klíma. Gondolom, egy fagyos, hideg időszak elviszi. 

Előzmény: CBNora (85383)
CBNora Creative Commons License 2022.04.10 0 0 85383

Nekem a meleg, vöröses barnássárga virágúak tetszenek, általában szeretem az ilyen sötét, meleg színű virágokat.

Nagyon szép még a Tagetes lucida. Régen volt olyanom, finom, kicsit ánizsra emlékeztető illata van, egész más, mint a büdöskének. Évelő, így nem is fejlődik olyan gyorsan, mint az egynyáriak. Sajnos nem tudtam magot fogni róla. Egyszer át tudtam teleltetni, de aztán tönkrement. Gondolkodom rajta, hogy egyszer még szerzek olyan magot, hátha korán vetve időben virágozna.

Előzmény: Verakavics (85382)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.10 0 0 85382

A "kerti edzőterem" után olvasgattam a tagetes után, meglepő gazdag változatai vannak. Olyan szép: nevét Jupiter isten unokájának,  T a g e s  félisten tiszteletére kapta, aki nagyon okos, jóképű volt, s megtudta jósolni a jövőt. Mintegy 50-60 faja van, millió sárga-vörös-barna szinjátékban. Számomra új a krémfehér, vaníliafehér szinváltozat. Csodálatos, ahogy a fényképen látom. /Valentshopon találtam/ tagetes/ egy hosszú, részletes ismertetőt. Érdemes elolvasni. Azt tudom, hogy egy sokoldalú kis növényke. ..  Kínában az egészség és a hosszú élettartam jelképe, "ezeréves virág". ---Mi inkább egyszerű féregűző, fuzáriumellenes hatékonysága miatt  próbáljuk tartani. 

Előzmény: CBNora (85381)
CBNora Creative Commons License 2022.04.10 0 0 85381

Nekem eddig sose volt gondom a büdöske kelési arányával, akár bolti, akár saját szedésű mag volt. A zacskóban lévő tavalyi magok nagy része meg is maradt, de idén nem fogok vetni.

Csak cserepekben, magaságyásban maradt meg, máshonnan kiették a csigák. A cserepekbe és a magságyásba viszont idén már nem vetek. A magaságyásban túlságosan elterpeszkedett, céklát akartam az ágyások szélére, de elnyomta. A cserepekbe pedig inkább petúniát vetek, imádom az illatát.

Ha kaptam volna Tagetes tenuifoliát, azt vetettem volna, sűrű, illatos kis növény, az mehetett volna a paradicsomok közé a magaságyásba, de nem kaptam. A Biokiskert oldalán volt egy, ami a képen annak látszott, de T. patula van ráírva. Bizonytalant nem veszek. Nem baj, úgysincs energiám annyi palántát nevelgetni.

Remélem, a borsikafű majd magától kikel, sok mag szétszóródott. Ha nem, majd vetek, de ráér, gyorsan megnő.

Bolti magból nevelt szurokfüvem van a kertben. Szép, mikor virágzik, rengeteg rovar látogatja, de fűszernek nem elég aromás. Rettentően szaporodik magról, gyomlálni kell. Nagyon strapabíró növény.

Előzmény: Verakavics (85380)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.10 0 0 85380

Fűszeres dobozok:  régebben  kint a szabadföldbe akárhányszor vetettem bármit, sohasem lett eredménye. Az utóbbi években húsos-műanyagdobozokba vetem ezeket. Hétvégén szórtam el /csak a föld felszínére, takarás nélkül/ a borsikafű, majoranna, orengo, póréhagyma, stb. magját, tegnap már szép, sűrű magoncok borították a földet. A fóliát leszedtem, ne csöpögjön vissza. Most 8 doboz várja a melegebb napokat, hogy a teraszra kerülhessenek.                                                                     Védővirágnak a büdöskét vetem már 3- 4 -ik nekifutásra. Nagyon kevés kel ki, pedig saját szedés. Gondolom, aki vásárolja a magokat, nem örül ennek a rossz aránynak. Nem beszélve arról, hogy milyen kevés van egy-egy zacskóban. Én sokat ültetek, sárga-vörös körbe a a zöldséges csík. 

kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2022.04.09 0 1 85379

Jó kis társaság aki "-" -t nyomott erre. 

Nem érdemli  meg az info-t, viszonzásul sok poloskát a kertjébe..

Előzmény: s51es (85349)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.09 -1 2 85378

https://duna-r.hu/arjegyzek/

Ha akarjátok jövőre válthatunk.   Régebben más ismertük ezt a csapatot , jó  is volt de itt 250 darabos a kiszerelés !  Én semmi jónak nem vagyok elrontója.

Azért nem hagytam szó nélkül  itt a lényeg amit írtam a capsicónak :

Üdvözletem  ! Egy magrendelő csoportnak vagyok a képviselője és  mindenki panaszkodik az  ARMIRA  paradicsom  és a FREDDY  almapaprika tragikus kelésére !!+! 
Mi történt , régi magokat kapott a csoport  ?  Így nem leszünk jóba.

TINTUS Creative Commons License 2022.04.09 0 0 85377

A fóliába itt ott kelő paradicsomok életerősebbek lesznek.... majd földlabdáson helyre ültetem őket.

Előzmény: CBNora (85372)
55judit Creative Commons License 2022.04.08 0 0 85376

De jó! Gratulálok a mandarin fádhoz. Adja Istenke hogy teremjen neked!

Előzmény: vinik táltos (85375)
vinik táltos Creative Commons License 2022.04.08 0 2 85375

Ma esős nap volt, sáros lett a kert, bár délután kisütött a nap, a lakásban tüsténtkedtem. Felfedeztem a mandarin hajtást, amit egy hónapja dugtam le, azóta rá sem néztem.

A faládás mandarin apró ágacskákkal volt csomagolva, azokat duggattam le, majd egy műanyag zacskót húztam rá.

Ma levettem a műanyagot, ez volt alatta:

Ez az egy fogta meg.                   ugyanaz telóval is.

Bocs hogy megzavartam a topicot, de nagyon megörültem, amikor megláttam.

Verakavics Creative Commons License 2022.04.08 0 0 85374

Lassan közeledik a kabakosok vetési ideje.. / 100 /.Össze kellenne szedni a magokat. Uborkát poharazni fogom, s megy majd a fekete zsákba is,  a kolbásztök egyből  a helyére kerül,  /kolbászból lesz a kerítés../, cukkininek gödrözni fogok, csak próbának 1-2 bokor sárgadinnye. Ehhez nem fűzik nagy reményeket, de tisztességgel próbálkozom vele. S lesz a sütőtökből 2-3 fajta, talán 1-1 bokor. 

Belohin Creative Commons License 2022.04.08 0 0 85373

Nóra, nagyon úgy tűnik, igaz lesz a fenntartásod az elefánt-bulbillikkel kapcsolatban. Ősszel tettem ki, most már a tavaszi fokhagyma is kibújt, de az elefántokból csak a nagyok. Nem látom értelmét a fél sort másra hasznosítani, úgyhogy még kap türelmi időt. Aztán a következő generációval esetleg kísérletezem, hogy kell-e neki valami indító hatás; hideg, vagy meleg. Esetleg azonnal el kell tenni felszedéskor. De ilyesmiket nem olvastam róla sehol.

Elég értelmetlen a létük, ha nem hajtanak ki, az evolúció nem szokott hasznavehetetlen dolgokat produkálni. Igaz, itt már az ember keze is betette a lábát...

CBNora Creative Commons License 2022.04.08 0 0 85372

Utólag már nem nagyon lehet segíteni, ami elkésett, ahelyett hamarabb már nem lesz. Jelezni persze érdemes, akkor jövőre jobban oda lehet figyelni a minőségre.

Nekem Freddym nincs, a többi elég jól kelt, bár annyira talán nem, mint amiket a korábbi cégtől rendeltünk. A Baklava kelt rosszabbul, de azt túlöntöztem, úgyhogy nem biztos, hogy a mag tehet róla. Utólag aztán kikelt a maradék is.

Az Armira viszont kimondottan rossz volt, egy paradicsomnál a vontatottan kelő 50 %-os eredmény nagyon gyatra. Maguk a magoncok se voltak életerősek, nehezen jött le róluk a maghéj. Összeszedték magukat, de kérdés, hogy a jövőre félretett magokból lesz-e valami.

Előzmény: Verakavics (85371)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.08 0 0 85371

Általában problémásan keltek. Többen panaszkodnak, kisebb - nagyobb tételben./ Piacra termelő, kiskertes../ Aki jelzi,  annak segítenek.

Előzmény: TINTUS (85370)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.08 0 0 85370

Másnál milyen a freddy???

Gildikó21 Creative Commons License 2022.04.08 0 0 85369

A Freddy nálam is a legvontatottabban kelt. 

Előzmény: TINTUS (85368)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.07 0 0 85368

Gyorsabban kelt de valahogy gyengék a palánták a többihez képest, lassan alakulnak csak.

Előzmény: Gildikó21 (85367)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 85367

Mi történt az elsővel?

Előzmény: TINTUS (85366)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.07 0 0 85366

A freddy   almából Most kel a másodvetés de 15 nap kellett hozzá .....

Gildikó21 Creative Commons License 2022.04.07 0 2 85365

Nekem tegnap kint éjszakáztak a paradicsomok a ház mellett egy asztalon. Ma a paprikákat és a padéizsánt is kinn hagyom.

Előzmény: Carolinareaper1 (85363)
bbfeco Creative Commons License 2022.04.07 0 1 85364

Én ma kiraktam , de csak a paradicsomokat + egy fátyol foliával letekarva éjszakára.Itt is max 8 fokot irtak reggelre.Ezt azért ne vedd tanácsnak,,,,

Előzmény: Carolinareaper1 (85363)
Carolinareaper1 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 85363

Sziasztok!

Szerintetek most éjszakára kint hagyhatom a fűtetlen fóliában a palántákat(paradicsom és paprika? Fejlettek, kinti levegőhöz vannak szoktatva.  8 fokot ír, azt is 1-2 óráig.

carlos puyol Creative Commons License 2022.04.07 0 0 85362

fóliában mustárt ültettem , paprika előveteménynek.

Most már gyönyörű térdig ér. Mit csináljak vele dolgozzam bele vagy hagyjam meg mulcsnak?

ty 

sok csokinyulat 

eeddie Creative Commons License 2022.04.06 0 1 85361

Dabastól vagyok messze. Azért drága mert csak csomagként lehet feladni. A minimum csomagár úgy emlékszem 1800 körül van. 

Előzmény: taormina001 (85354)
bbfeco Creative Commons License 2022.04.06 0 0 85360

Én tudom. Egy magát krözusnak képzelö öreg veterán, akinek a hasonlatom megsértette a lelkét. Ajánlom neki, hogy nézze meg a topic hozzászolásaimat, egyetlenegy politikai topicot nem talál amihez hozzászoltam volna. Ugy hogy öreg, bakot löttél, nem tévesztettem össze, mivel a forumon sohasem politizáltam. Aljas huzás volt. 

taormina001 fátylat rá,végül is csak a doboz árát probáltam belöni . A töröltet nem irom meg ismét, mert az ördög nem alszik :))

Előzmény: taormina001 (85358)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.06 0 0 85359

Összetévesztette a polidilit a veteményessel.

Előzmény: taormina001 (85358)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.06 -2 2 85358

Tényleg nem tudom, ki a f...garázdálkodik itt. Érthetetlen, hogy tünt el az a hozzászólás nyomtalanul; én sajnos nem láttam. Kérlek pótold!
De én is minuszokat arattam azzal, hogy gazdátlan tejfölöspoharakat hirdettem, aztán azzal is, hogy megkérdeztem, hogy valaki milyen messze lakik és mitöl; de hasonlóan póruljárt az a kollega is, aki arról számolt be, hogy kikelt nála a petrezselyem.

Szeretnék itt egy tiszta topik-mozgalmat hirdetni, és minden nemü plusszminuszos, nevüket és véleményüket nem vállaló trollt örökre számüzni innen: hiába mondjátok, hogy nem kell ezzel törödni, meg hogy az illetö magát minösíti, engem nagyon idegesít, mert sose tudjuk meg, hogy épp ki minösítette magát.

Előzmény: bbfeco (85357)
bbfeco Creative Commons License 2022.04.06 0 0 85357

A 355 -ös hsz-em ugy látszik vkinek nem tetszett.

taormina001 A kerek pohár kisker árát viszonyitásképpen raktam be, utalva arra , hogy a szögletes pohár ehhez képest fele ár lehet, saccperkábé. Senkit nem akartam a kerekre rábeszélni,az erre valo utalást még nyomokban sem találhato a 85350 -es hsz-ben.

CBNora Creative Commons License 2022.04.06 0 0 85356

Személyes átvétellel.

Előzmény: taormina001 (85352)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.06 -1 0 85354

Mitöl vagy messze? (Tölem mindenki "messze" van.) és biztos, hogy ennyire drága a postázás? Az egész együtt se lenne 100g.

Előzmény: eeddie (85353)
eeddie Creative Commons License 2022.04.06 0 0 85353

Engem érdekelne vagy 200 db, de messze vagyok. A posta meg majd 2000, úgyhogy mégsem. 

Előzmény: taormina001 (85352)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.06 0 0 85352

Nekem mindegy; azt hiszem ilyen körülmények között nem fogok alkudozni...
Hogyan lehetne a postázást elkerülni?

@bfeco Aki inkáb hengerest akar, bármikor megteheti; bármelyik boltban elérhetö.

Érdekel az ajánlat esetleg még valakit?

Előzmény: CBNora (85348)
CBNora Creative Commons License 2022.04.06 0 0 85351

Ezek is jók, de az a bizonyos tejfölös masszívabb.

Egydeciset eddig a papírboltban vettünk. Idén is van, de hülye alakú.

Előzmény: bbfeco (85350)
bbfeco Creative Commons License 2022.04.06 0 0 85350

A hengeres 2 dl-es pohár cca 10 ft/db itt:https://www.minivegyi.hu/muanyag-pohar-2dl-100db

Amit kinálnak, talán árban a fele lehet, de ez csak saccperkábé.

Előzmény: CBNora (85348)
s51es Creative Commons License 2022.04.06 -1 0 85349

A február végén vetett petrezselyem nagyon szépen kikelt és fejlődött a vetést követő hosszú szárazság, a macskák kerti dorbézolása, a fagyok, a hó, összeségében a mostoha viszonyok ellenére. Leveszem a takarást, most már nem kell a védelem nekik. Az egyelés lesz a következő dolog.

Előzmény: s51es (85122)
CBNora Creative Commons License 2022.04.06 0 0 85348

Azt még jó lenne tudni, mennyiért adnák át, és milyen tételben.

Azok a poharak tényleg jók, ha úgy adódik, kb. 200 db esetleg jöhet. Vagy majd kialakul, mennyi. Mondjuk esetünkben a postázás elkerülhető, azzal már lehet, hogy nem érné meg.

Előzmény: taormina001 (85347)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.06 -1 0 85347

Ezt a megdöbbentö üzenetet kaptam tegnap a Dabastejtöl. Nagyon szerettem volna ilyen poharakat, de nem ilyen áron. Arra gondoltam, megosztom itt, biztos lesz kereslet. Nem tudom, akarnak-e egyenként molyolni a rendelésekkel, ezért arra gondoltam, hogy esetleg megszerveznék egy közös rendelést.

Tisztelt .... Úrhölgy!
Sajnálatos módon üzemünkben múlthét csütörtökön  gyártottunk utoljára. Csomagolóanyagunk viszont maradt készleten, beleértve a 200g-os szögletes poharainkat. Tisztelettel érdeklődnék, hogy aktuális-e Önöknek, amennyiben igen kérem keressen elérhetőségeim valamelyikén. 

Tisztelettel:

Mit freundlichen Grüßen/Best regards

xxx

üzemvezető

Verakavics Creative Commons License 2022.04.06 0 0 85346

Mulcsozás jutalma: néhány dughagyma a mélymulcsba került, az elmult napokban szedtem ki reggelihez. Megmértem, 14-16 cm-es gyenge, fehér, ropogós-zamatos volt az alsó része. Ez is kísérlet volt, a dughagyma nagyobb részét nem mertem mélymulcsba tenni, féltem, hogy berohad, gombásodik a szára. ---Megnyerte a tetszésünket, nagyobb tételben bevezetem ezt a hagymaültetést. A póréhagymához is kipróbálom, lazább lesz, mint a sima föld, nem fog összeállni. /Eddig a póré nem volt az igazi, nem sikerült./ .....Ma reggeli meglepetés: a február 1-én vetett 2 fajta brocolotto elindított a "virágfejeket". 2 ládában élnek, különösebben nem kényeztettem őket, kint vannak az előtérben. Jó tápanyagdús földkeveréket kaptak, semmi palántadőlés, tetű nem mutatkozott. Igaz az elején a friss földnél megjelent néhány tőzeglégy, de aztán elmaradtak. / fahéjjal megszórtam a földfelszint. Igaz, a locsolásra is vigyáztam./  Kíváncsian várom az oldalágak fejlődését is. 

TINTUS Creative Commons License 2022.04.06 0 0 85345

Ma szép idő volt és jól esett egy kis kerti munka. Volt egy kis tereprendezés, bújik a fóliába a karalábé és a burgonya. A paradicsom palántákkal nem vagyok elégedett valahogy nem elég erős a száruk meg kellett a nagyobbakat támogatni.

vinik táltos Creative Commons License 2022.04.05 0 0 85344

A fóliában a borsóm 5 cm körül járt, amikor a reggeli fagyok elérték a mínusz 5-6 fokot, előző éjjel kipróbáltam a "Kisvakond" által javasolt olajfűtést, reggel a fóliában

mínusz kettő lett.  A borsó nem károsodott.

A másik dolog a csigák kártevése. Két éve teljesen lezabálták a kolbásztököt meg többféle növényemet. Tavaly vettem egy vödör oltott meszet, és körbe csapkodtam a

palántákat, nagy laposecsettel megcsapkodtam a karalábé-káposzta termést, nem volt csigakártétel, nem bírják a meszet.

Előzmény: CBNora (85343)
CBNora Creative Commons License 2022.04.05 0 0 85343

A retek, borsó, petrezselyem kibírja a fagyot, az nem nagy kockázat. A bab meg gyorsan fejlődik, nem olyan nagy veszteség, ha elfagy.

Én még el se vetettem az uborkát, de pár napon belül el fogom. Amit kintre szánok, azt még nem, de az üvegházba szánt kígyóuborkát igen. Ezek palántázva lesznek, de csak akkor viszem ki, ha már éjszakára lesz az üvegházban vészfűtés.

A kinti uborkát és babot is palántázni fogom. Egyikből sem kell sok, és helybe vetve még szikleveles korban le szokták rágni a csigák. Ha már kicsit nagyobb, akkor nem. A palánták valószínűleg a szabadban fognak nevelkedni, csak asztalon.

Előzmény: vinik táltos (85342)
vinik táltos Creative Commons License 2022.04.05 0 0 85342

Hát igen.

Olyan Május is volt, hogy (sőt Április), hogy az ápr. közepén ültetett bab és kukorica szépen sikerült, nem volt fagy. Én ebben az az évben is kockáztatok, föld alatt van a petrezselyem, zöldborsó (a fóliában már egy két virágbimbó is megjelent) hónapos retek bab és kukorica. Ha elfagy, egy hónappal később lesz primőröm, de ez a szép az egészben, hogy mindig lehet reménykedni.

A palántázás már komolyabb dolog, azt valószínűleg Május végén ejtem meg. (Leszámítva a fóliát, ahol most szombaton kikerül a Manó, meg még egy pár uborka.)

Előzmény: CBNora (85341)
CBNora Creative Commons License 2022.04.04 0 0 85341

Persze, tudom, előfordulhat. Azért írom, hogy ha...

Volt olyan is, hogy a kis gyümölcsök fagytak el a mirabolánon. Rengeteg lett volna rajta, és nem maradt belőle semmi. 

Orbán napon itt még nem volt fagy, de a többi fagyosszent idején többször. Nem is ültetek ki addig semmit, ami fagyérzékeny. 

De hogy pont idén mi lesz májusban, azt most még nem lehet tudni.

Előzmény: vinik táltos (85338)
55judit Creative Commons License 2022.04.04 0 0 85340

Az aggodalmaskodás testet-lelket romboló érzelem. Légyderűs!

Előzmény: öreg_néne_b (85339)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.04 0 0 85339

Idén is várható Május 10. és 15. között

Az még elég messze van ahhoz, hogy ne izgassam magam miatta. Egy héten túl nem prognózis, csak jóslat. ;)

Előzmény: vinik táltos (85338)
vinik táltos Creative Commons License 2022.04.04 0 0 85338

Pedig előfordult már fagy Májusban is. Idén is várható Május 10. és 15. között, nekem nem is egyszer elfagyott 25.-én (Orbán) a zöldbab, meg paprika-paradicsom palánták.

Előzmény: CBNora (85337)
CBNora Creative Commons License 2022.04.04 0 0 85337

Nálunk a ház előtt, elég magasan volt -5,9. A kert hidegebb, de ami kényes, az le volt takarva. A fóliában minden rendben van.

A mézbogyó és a mirabolán virágzik, más gyümölcsfa még nem. A mézbogyó szerintem ennyit kibír, a mirabolánt majd megnézem. Még nem nyílt ki rajta az összes virág, remélem, lesz rajta termés, ha nem jön egy újabb fagy.

Előzmény: öreg_néne_b (85335)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.04 0 0 85336

Talán túlélték, kiengedtek a fagytól a kiültetett saláták. Próbaképpen csináltam, minden támogatás, takarás nélkül 5-6 szálat minden fajtából  régebben kiültettem: Venezianer, White s. bowl, Green Wave, Little gem palántái, és a brocolotto 2 fajtája is él: Centoventino, cinquantino köszönik, fázósan, de megvannak. Pedig a tulipánok is földig feküdtek, a fű pedig ropogott a lábam alatt. ---Nagy elhatározásom:  őszre - télire beszerzek fóliaalagútakat. /bizonyították takarás nélkül, szabadon is bírják a hideget, akkor télire érdemes rendesen felkészülni hozzájuk, s többféle saláta, zöldség normális minőségben elérhető lesz. / Tudom, sokféle megoldással meg lehet csinálni, én a hideget bíró növényeket keresem...../   Pl: a Bok choy-t sokan okt-novemberben vetik, s fóliaalagút alatt tavaszra szép zömök fej lesz..../ Most a febr-4- én dobozba vetett fejet fogom, a holnapi reggelinél  kipróbálni.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.03 0 1 85335

Engem a hó nem zavar, a holnapi fagytól félek.

Előzmény: Belohin (85334)
Belohin Creative Commons License 2022.04.03 0 0 85334

Április 3, havazóvasárnap... Én nem ilyen lovat akartam! De hát abból kell főzni, ami van. Ki még csak hagymát duggattam, az kibírja. Csak ne sok menjen magszárba.

TINTUS Creative Commons License 2022.04.03 0 0 85333

De ettől függetlenül már én is öntözöm táppal.

TINTUS Creative Commons License 2022.04.03 0 0 85332

Lehet, hogy a florimód már régi volt.... bár más típusokról se tudni a kiszerelés idejét.   Ahol én vettem a florimót alaposan megnéztem a csomagolást de utalás sincs a kiszerelési időre. de telefonon megkérdeztem a szállítás -bevételezés idejét :))))

Előzmény: eeddie (85331)
eeddie Creative Commons License 2022.04.02 0 0 85331

Nálunk még csak most kezdett virágzani a kajszi, pont telibe kapja a hétfői fagyot. Eddig nem látni, hogy baja lenne, de még egyetlen beporzó rovart se láttam. Az őszi még nem nyílik, egyedül egy parasztbarack rózsaszín. Itt minden kicsit késésben van. 

A palántáim senyvednek, alig fejlődnek. Egyedül a chilik néznek ki jól, azokat korábban vetettem még tavalyi földbe. Hallgatni kellett volna rátok, hogy a florimó már nem az igazi. Palántát sose szoktam tápozni, most mégis Volldüngeres vízzel locsoltam.

Előzmény: TINTUS (85330)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.02 0 0 85330

A kajszi virágai lefagytak ... az őszik még élnek.

k.ipse Creative Commons License 2022.04.02 0 0 85329

A hétvégére beígért havazás, majd a -5 fokos fagy eldönti, hogy mennyi dolgunk lesz még utána.

Sajnos.

Kb. egy hete még azt beszéltük az ismerősömmel, hogy a meleg, a szél, meg a szárazság tönkre tesz mindent.

De nem erre a megoldásra gondoltunk.

Előzmény: TINTUS (85326)
k.ipse Creative Commons License 2022.04.02 0 0 85328

Én csak tarhonyával próbálkoztam eddig!

Előzmény: Belohin (85324)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.01 0 0 85327

- "Nyomokat keresünk, Micimackó?       - Nem, csak beállt a derakam..."  - mondhatnám, mert tegnapelőtt gazoltam, vetettem, kapáltam, szóval egésznap hajoltam.   Tegnap feküdtem....s örültem, hogy nem veszett kárba a nap, mert a jó áztató eső megjött. 

TINTUS Creative Commons License 2022.04.01 0 2 85326

Nincs elég dógotok ? :))

CBNora Creative Commons License 2022.04.01 0 1 85325

Nem mérem, csak szemre ültetem. Hagyok annyi helyet, hogy később még közé férjen a tarhonya.

Előzmény: Belohin (85324)
Belohin Creative Commons License 2022.04.01 0 1 85324

Kedves asztaltársak, ki milyen tőtávolságra szokta kipalántázni a nokedlit?

homerx Creative Commons License 2022.04.01 0 0 85323

hova, hova? hat az erkelyreeeeee! :)

Előzmény: öreg_néne_b (85322)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.01 0 1 85322

Loptam a képet, de pont így van. 

beetee Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85321

Nyilván nem egész nap fej felett tartva kell használni. De azt a pár fát ki lehet vele bírni.

Vékony alucső.

A lentebbi dolgokhoz meg bőven elég a gyárilag szerelt nyele, ami szintén teleszkópos. 65-115 cm.

Előzmény: TINTUS (85317)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85320

1,6-3 m (teleszkólos)

Genovéva51 Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85319

Sült húsok mellé a végén bedobva isteni. Vagy pl. egy piskótába belesütve, mint a meggyesnél, vagy bármilyen sütibe.

Előzmény: taormina001 (85304)
d_feco Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85318

Itthon volt egy ötméteres kicsike. De mivel alumenyíumnól volt, így a mostohafater valamelyik haverja pénzzé tette. :/ Amúgy ha van vezetékes víz és áram a közelben, akkor a magasnyomású mosó elég hatékony eszköz a permetezéshez... Köbö 7-8 méterre simán felhord.

TINTUS Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85317

3 méteres a szár.... akkor nem lehet könnyű tartani  nekem a két méteres is fárasztó.... vagy csak már legyengültem vénségemre.

Előzmény: beetee (85315)
beetee Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85316

a tartály a Profession

Előzmény: beetee (85315)
beetee Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85315

A plusz szár a fákhoz meg 3 m

http://exoshop.hu/Marolex-teleszkopos-szar-16-3-meter

ha felnyúlok, akkor egy 5 m-re felér.

És elég szépen porlaszt.

Ha kibír 6-8 évet, akkor simán megérte, lehet előbb is, ha a belekalkulálom az elmaradó macerát a régebbiekkel.

beetee Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85314

5

Előzmény: CBNora (85313)
CBNora Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85313

Hány literes?

Előzmény: beetee (85312)
beetee Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85312

Vasárnap megrendeltem, tegnap délelőtt meg is jött.

A leghosszabb teleszkópos szárat még megvettem mellé.

Este ki is próbáltam. Tetszik.

A szár is elég lesz. Mindent felérek vele a dió és a nagyobbik cseresznye kivételével.

Előzmény: beetee (85276)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.29 0 1 85311

Ezek kertészeti "zsákok", az alja - mint a virágcszerepeknek - több lukkal elátott. Oldalt nincs luk, nyílás/ esetleg a 3-ik évben,ha hasad.../  Kertészetben használják, kisebb csemetéknél, bokroknál. Gyártótól vettem, egyszerre nagyobb tételben, /500 db/ Florimo földet hsználok, ezt keverem pelletekkel, alginittel, kap perlitet vagy macskaalmot. Ez nedvességmegtartó célból kerül bele. Még ezt is tudom mulcsozni a töveknél, a védőnövények / büdöske, bazsalikom, zeller / elfér benne. 

Előzmény: homerx (85310)
homerx Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85310

kiluggatod a zsakok aljat, oldalat?

Előzmény: Verakavics (85309)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.29 0 1 85309

Én kb. 10 éve használom a 10 l-es fóliazsákokat. A paprikafajtákat, paradicsomokat, meg a kelkáposztát, epret, uborkát és a többit- mind ebben neveltem. Tápdús földkeverékkel szép terméseim vannak. A chilik nagyon szerették. Locsolni viszont naponta locsolom, mert a napon akár az 50 fokot is mérem a kertben. A fehérpaprikák nekem a szabadföldben szebbek voltak, igaz ez fajtától is függ. Az utóbbi időben bővítettem a termőterületet, de folyamatosan használom ezt a technikát is.

Előzmény: imre2018 (85299)
taormina001 Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85308

Köszönöm, ez lehet, hogy jó ötlet, talán kellene hozzá még valami más gyümölcs, mert a kifött birsalma maga elég ízetlen, de a leve finom.

Előzmény: öreg_néne_b (85305)
taormina001 Creative Commons License 2022.03.29 0 0 85307

Nincsen ilyen készülékem, meg nem is szeretem. Meg ha már meg van fözve kompótnak, nem hiszem, hogy jó lenne.

Előzmény: d_feco (85306)
d_feco Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85306

Pálinka? :D

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85305

Birsalmaleves?

taormina001 Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85304

Van valakinek valami ötlete, hogy mit lehet kezdeni néhány liter birsalmakompóttal? Valami továbbföldolgozási módszert keresek.

Citromos szegfüszeges fahéjas vízben föztem meg cukorral. Gyorsan kellett, mert erösen romlásnak indult. De ennyit senki se eszik meg.

taormina001 Creative Commons License 2022.03.28 0 1 85303

Te jó Isten! ez egy életmü! - Ha egy élet egyáltalán elég hozzá. (Az enyém már biztosan nem).

Előzmény: TINTUS (85293)
harula Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85302

Szívesen foglalkoznék sokat a kerttel, de munka mellett, ill. 3,5 éves kislányom mellett nincs már annyi időm. Őt még egyenlőre a kertészkedés 15 percre köti le, addig tud kérdezgetni hogy "Apa ez hogy...? És mi...?" Aztán menni kell valahova :-))

Így ősszel összekupacolom a komposszttarolóba februárban kap némi vízben oldott karbamidot utána meg pár alkalommal 2 hetente de többet nem foglalkozok vele. A zöldtrágya  eültetés is 15 perc ennyi amit tudok ráforditani. A többi idő kislányomé. :-)

Előzmény: Verakavics (85292)
harula Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85301

Már a 3. szemtelenkedett be a házba nálunk is. Találkozásunk volt az utolsó számukra.

Előzmény: TINTUS (85294)
d_feco Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85300

A paprikának elég, a paradicsomnak fajtától függően több is igényeltethetik. Ha futós pari, akkor nincs az a föld, ami elég lehet... Szvsz.

Előzmény: imre2018 (85299)
imre2018 Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85299

És tiz literes vedrek azok elegendőek a paprika és a paradicsom gyökereinek?Vagy több kell?

Előzmény: öreg_néne_b (85298)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85298

mennyi a napi szükségletük a vizből?

Ezt nem lehet számszerűsíteni. Más a vízigénye egy kisebb és egy nagyobb lombú tőnek és és egy meleg, szeles nyári napon többszöröse, mint borult időben...
Meg kell nézni, mennyire száraz a talaja, ha automatizálni akarod, akkor kell egy talajnedvesség érzékelő.

Előzmény: imre2018 (85296)
55judit Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85297

Ez a modern világ.

Nagyapám tartott kecskét, nyulat, tyúkot, kacsát. Amit ezek produkáltak, azt terítette a kertre. Ott

minden megtermett és gyönyörű volt. Télire a boros pince elejébe hordta le a krumplit, zöldséget, minden elég volt újig.

imre2018 Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85296

Üdv.Az éven ki akarom próbálni a fóliámban a paradicsom és a paprika termesztését vedrekben.Szeretném megkérdezni,hogy minimum hány literes vedrek kellenek hozzá amiben elfér a gyökér,milyen földkeverék ehhez a legideálisabb?.Szeretnék csepegtető öntözést is ezekhez,csak nem tudom,hogy ha igy vedérben lesznek mennyi a napi szükségletük a vizből?Tudom ezt esetleg valahogy mérni? 

CBNora Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85295

Hát én csak komposztot fogok alátenni, ossza be. Trágyát szívesen tennék, de az most nincs.

Majd május elsején, ha akkor ültetjük, már kevesebb lesz rajta a bogár.

TINTUS Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85294

Szerintem idén elég sok bajunk lesz a poloskákkal.... már korán megjelentek .

TINTUS Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85293

Aki burgonyát fog ültetni - amikor a kiültetés mélységében eléri a 6 fokot  -  akkor most tegyen a földbe Magnézium-szulfátot - magyarul keserűsó ( de ez nem árt a paprika és paradicsom ágyásba se ! )   és 20-30 kg trágyát + 3-4 dkg/m2  szuperfoszfát + ennyi 50 %-os kénsavas kálit  ( K2SO4 )

klórosat nem mert a csírát károsítja !

Tegyünk még 1,5 dkg/m2ammóniumnitrátot

Kelés után még 2-3 alkalommal 1 dkg/m2 pétisót  és megint 2 dkg/m2 kénsavas kálit.

Verakavics Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85292

Azt az őszi köbmétereket kell az ágyásokra szétteríteni rétegezve, C - N arány legyen , szerves trágya, télen összeesik, s tavasszal ebbe ültetek, ásás-forgatás nélkül, Ásóvillázással besegítek ahol kell. Nekekem ősszel a ráhordott levelekkel, ágdarálékkal mindez vegyesen kb. 50-60 cm magas volt. Most már összeesett, de  van egy jó takaróréteg belőle. Ez lesz az alap, s a palántáknak még tövenként jön egy kis alapozás a Florimoból, pelletekkel, alginittel, óvatosan... Nem vagyok egy precíz ember, mindez csak egy alap, vázlata a tavaszi kezdésnek. Vannak fekete zacskós növények, s van a kerítés mellett U alakban kb. 50- 60 cm - es sáv.  Ezt kellett feljavítani, mert mészköves a talaj. Ezzel a megoldással  második év volt a tavalyi, de megérte. Többféle növénnyel lehetett nagyobb, változatosabb termést  elérni. 

Előzmény: harula (85291)
harula Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85291

Van lehullott levél meg kevés fű ezaz, de ami ősszel kb 5-6 köbméter az a következő év májusára lesz 0,5 köbméter. Paprikák alá elegendő de az egész kertre nem. Meg ez a magas homoktartalmú vályog "megeszi" a szerves anyagot, egyszerűen eltűnik belőle. Pedig nem forgatom a tavaszi rotáláson kívül, ahol felszabadul terület bevetem zöldtrágyával aztán mégis. 

Gombaföldet én sem ingyen kapom, egy kocsinyit adnak 10 e hufért, de annyi nekem nem kell, majd egy harmad adagért elugrok.

Előzmény: Verakavics (85269)
vinik táltos Creative Commons License 2022.03.28 0 0 85290

Kockáztatok.  Kezdtek megnyúlni a szobában. Van másodvetésem, most kelt ki, tegnap meg frisset vetettem, ez megy majd a szabadföldbe.

Előzmény: TINTUS (85289)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.27 0 0 85289

Hova sietsz??

Előzmény: vinik táltos (85288)
vinik táltos Creative Commons License 2022.03.27 0 0 85288

Ma délben kiraktam 5 uborkapalántát a fóliába. Február végén tettem a magokat  kis vödörbe, palántaföldbe.

Tavaly a piacon vett ubi palánták a fóliában teljes kudarc volt, sok száz ubi termett, de 3 cm-es nagyságnál megsárgult és lepotyogott.

Az idei a Rédei Kertimag zrt terméke, "Delicatess" névre hallgat.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.27 0 0 85287

A durián.

Előzmény: Belohin (85286)
Belohin Creative Commons License 2022.03.27 0 0 85286

OK, de mi a zöldséges Surströmmingje?

:-)

Előzmény: Verakavics (85284)
55judit Creative Commons License 2022.03.27 0 0 85285

Remek.😀

Előzmény: Verakavics (85284)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.27 0 0 85284

.....a zöldséges ""givenchyje""...

Előzmény: 55judit (85283)
55judit Creative Commons License 2022.03.27 0 0 85283

Tehát akkor tényleg ilyen büdösnek kell lenni.

Előzmény: Verakavics (85282)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.27 0 0 85282

Én használom, sokat segít. Jól össze kell keverni a földdel, a gyökerek közelébe tenni, mert ha a föld felszínén csak szétszórják, locsolás után még illatosabb. 

Előzmény: 55judit (85281)
55judit Creative Commons License 2022.03.27 0 1 85281

Köszönöm. Elég sok évet leéltem már kertes házban, hogy tudjam hogyan kell a trágyát adagolni. De hogy az érett trágyának szaga legyen, sőt ennyire büdös legyen, ez számomra újdonság.

Előzmény: kobold62 (85280)
kobold62 Creative Commons License 2022.03.27 -1 0 85280

Akkor nem szagoltál még csirketrágya granulátumot :-))

Jó az. Csak óvatosan az adagolással.

Előzmény: 55judit (85279)
55judit Creative Commons License 2022.03.26 0 0 85279

Ősszel vettem Marha-jó trágyagranulátumot. A kamrából még aznap kiraktam szabadba, oly borzasztó büdös volt. Most a zsákból 2 vödörbe rakom át, változatlan iszonyú büdös. Ilyen jellegű trágyaszaggal még nem találkoztam. Még a friss marha trágyának sincs ilyen szaga. A granulátum színe sötét barna.

Kinek van tapasztalata ezzel a trágyával kapcsolatban, másnál is bűzlik-e, és hatásos trágya-e?

TINTUS Creative Commons License 2022.03.26 0 0 85278

Olyant véletlenül se válasz aminek fém alu a csöve mert a szórófej nem szorul rá. vettem egy ilyen olcsót és amikor kézzel felpumpáltam már a nyomás lelőtte a végét az aluról.... vittem is vissza és akkor vettem a mutatott másikat. Csak az egybeöntött jó !!

Előzmény: öreg_néne_b (85275)
beetee Creative Commons License 2022.03.26 0 0 85277

úgyhogy most beruházok egy Marolex-re, aztán meglátjuk....

Úgy vagyok vele, hogy ha csak azt a mérgelődést megspórolom, amit az okoz, hogy mindig a legrosszabbkor adja meg magát egy ilyen, és lehet kapkodni, mit csinálsz a bekevert lével, mikor tudod pótolni , mikor lesz rá időd, stb... nekem megéri az árkülönbözetet. (remélem. majd beszámolok.)

Előzmény: beetee (85276)
beetee Creative Commons License 2022.03.26 0 0 85276

Lehet, csak szerencséd van azzal, amit vettél, de én ilyen OBI/Praktiker/Bh permetezőből rengeteget elhasználtam.

(nem csak otthon, cégben is van más célra, de egyáltalán nincs túlhasználva)

Általában a garanciaidőt kibírják, de utána nem sokkal annyi.

Még olyan is volt, aminek a tartálya repedt meg (nem odaütve sehová) a fröccsöntésnél.

Többségének a szórásképe sem az igazi.

Előzmény: TINTUS (85271)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.26 0 0 85275

Köszi!

Előzmény: TINTUS (85271)
tipego Creative Commons License 2022.03.26 0 0 85274

Sziasztok! 

Köszönöm szépen a válaszokat. 

A locsoláshoz csak annyit, hogy bár ez nem gyümölcsös topik, hogy az epret már kétszer meg kellett locsolnom. Így is elég sok egyszerűen kiszáradt és elpusztult. Későn vettem észre hogy nagy a baj.

Jó kertészkedést!

Üdv. 

CBNora Creative Commons License 2022.03.26 0 0 85273

Napra még ne tegye!

Elmegy otthonról, mire hazaér, csak megégett romokat talál. Először árnyékba kell tenni, vagy olyan helyre, ahová csak kora reggel süt oda egy rövid időre a nap. Nálunk a ház északi oldala ilyen.

Előzmény: TINTUS (85272)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.25 0 0 85272

A mostani időkben már 8 kor 12-14 fokra is felmegy. Szerintem kiteheted de oda ahol gyorsan éri a nap.  Én is már 8 kor kitettem 2 napja .

Előzmény: tipego (85263)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.25 0 0 85271

Az enyém 5 vagy 8 literes kézi pumpálós és lehetett hozzá toldót is venni amennyit akarsz.... megtaláltam ez az ! :

https://www.obi.hu/tulnyomasos-permetezo-keszuelek/lux-comfort-tulnyomasos-permetezo-55-l/p/3586872      

Előzmény: öreg_néne_b (85262)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.25 0 0 85270

Délelőtt megint locsoltam, de már életre keltek, használt a régebbi rásegítés. A télalávetett zöldborsó is észheztért, megindult, nőnek. A fokhagyma szinte hervadozott, kezd élni. A kinti hónaposretek is kikelt, /tegnap-tegnapelőtt/ - már ahol,  macskák nem igazították meg a sorokat. Palántanevelésnél nekem siker, hogy a "bok choy"  bokrai erősödnek, a levélnyelek szépen szélesednek körbe-körbe. Február 4-én vetettem ládába, majd tűzdeltem. Vízigényes.  Most sikerült először. Valószínű fajtától is függ... A paprika pikírozásával végeztem, poharakba kerültek, ezek meg zöldségesládákba. Most még nyitott ablakok alatt napoznak, állványon, asztalon,  később kerülnek ki. Tudtam, ha kisüt a nap, és 10 fokott meghaladja, minden egyszerre beindul. 

Verakavics Creative Commons License 2022.03.25 0 0 85269

Próbáld gyűjteni az összetevőket, persze nem tudom a lehetőségeidet. / szalma, széna, fű, kukoricaszár, őszi levelek, zöldséghulladékok / nincs zöldséges a közelben? / - ez nekem nem sikerült....zöldjáratra kitett zsákok... Gombafölddel  akartam kezdeni, annyit kínlódtam vele, igérgették, nem sikerült. Ki kell egészíteni, keverni kell, fel kell javítani makro-mikroelemekkel. 

Előzmény: harula (85267)
d_feco Creative Commons License 2022.03.25 0 0 85268

Kibírja, de nem tesz jót neki. Egy kissé visszaveti a fejlődésben.

Előzmény: harula (85266)
harula Creative Commons License 2022.03.25 0 0 85267

Nekem kevés mulcsnak való anyagom van ősszel hozatok egy kocsi gombaföldet ami letermett. Sok tápanyagtartalma már nincs de szerves anyagnak jó.

Előzmény: Verakavics (85259)
harula Creative Commons License 2022.03.25 0 0 85266

Paprikával még vigyáznék, a többi mehet.

Belohin Creative Commons License 2022.03.25 0 0 85265

A paprikát nem tenném 5 -7 fokba. A káposztafélék jobban tolerálják a hűvöset, de tapasztalatom nincs ezzel kapcsolatban. Arra viszont vigyázz, hogy semmilyen palánta nem szereti, ha üveg mögül tűző napra kerül. Eleinte tanácsos árnyékba tenni, vagy felhős időben kezdeni a szoktatást.

marmande Creative Commons License 2022.03.25 0 0 85264

Sziasztok!

Az Invicta és Hinnomaki egresek mennyire rezisztensek az amerikai lisztharmatra? Annak mondják őket, de ez a gyakorlatban mit jelent? Nem is kell őket permetezni ez ellen? Vagy elkapják ezek is, csak enyhébbek lesznek a tünetek?

tipego Creative Commons License 2022.03.25 0 0 85263

Sziasztok! 

Látom, hogy van aki már elkezdtem a palántákat edzését. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Nekem a paprika, karalábé és a kelkáposzta már szépen nő az ablakban. Most, hogy itt a jó idő szeretném én is kitenni őket a napra. De amikor reggel 7 körül melóba indulok még csak 5-7 fok van.

Ki tehetem reggel ebbe az 5-7 fokba?

Íme a palánták.

A válaszokat előre is köszönöm szépen. 

Üdv 

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.25 0 0 85262

Kicsi, könnyű permetezőt keresek egy-két fa permetezéséhez, amire rá lehet tenni a 2 m hosszú szárat. Tudtok ilyent?

TINTUS Creative Commons License 2022.03.23 0 1 85261

Ma elkezdtem edzeni a palántákat és elültettem a tavalyi burgonya maradékot a fóliába , május végén már szedhetem majd, dobtam még alá kálium-szulfátot ha kikelnek kap még nitrogént. vetettem még saláta féléket meg karalábét. Befejeztem a lemosó permetezést, ástam két gödröt a leendő szőlőknek, megöntöztem a fiatal gyümölcsfákat. Befejeztem a szőlősor metszését.  Már holnapra is meg vannak a feladatok.

Verakavics Creative Commons License 2022.03.23 0 0 85260

Tavaly a bazsalikom is kínlódott, nálam sem volt olyan sikeres, mint általában. A görög, fahéj, salátalevelű- mindegy mind re jellemző volt, nehezen kelt, többszöri próbálkozással, későn indultak, nyiszlett bokrok voltak. / tudom, fényre csirázik, meleget szereti- de akkor is.... Védőnövénynek használom a paradicsom mellett.

Előzmény: CBNora (85257)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.23 0 0 85259

Mivel mulcsozok?...mindennel. Kerti hulldék, konyhai zöld hulladék. Komposzt egész évben , ez is szétterítve. Minden feldarabolva- ágdarálóval.Az egyik szomszédomtól fűnyesedék rendszeresen, a másiktól ősszel a levelek  nagyrésze ide kerül. Ősszel sikerült 2.000 l ágdarálékot  +.ban szerezni, ezt is  terítettem. Közben használom a trágyapelleteket, és az alginitet, ezt is szétszórom, amikor a levélrétegeket terítem. Ezt kiegészíti az őszi kálium-foszfor műtrágya, ezt is szétszórom a rétegekre,hogy a "téli hólé" levigye a talajba. Ez megint nem volt kielégítő. A mulcs teteje zörgött a szárazságtól, de megtúrva, már igazán jó nedves volt. Nekem is rossz a kert talaja, így sikerült javítani. Fizikailag is jó kis munka, anyagilag is kellett befektetni. / csak a florimo föld árváltozásai: 1.650 volt, 2200 - 2600 lett, most 3000 - de én már láttam 4000 fölött is az 50 l-es zsákos palántanevelőjét./..és a többi, szerencse, hogy tavaly ősszel beszereztem az alapokat. 

Előzmény: harula (85256)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.23 0 0 85258

A magokkal nagyon vegyes tapasztalataim vannak. Már megtehetem, hogy órákat töltök a gép mellett, hol a gyerekekkel közösen /feladatok, pályázatok, rajzok..stb/ hol a a konyhakerttel kapcsolatos dolgok. Télen a vetőmagbeszerzéssel rengeteg idő elment. Tavaly is u.e. volt. Igyekeztem változatos fajtákat, korai-kései- téli magokat beszerezni, többféle forgalmazótól. Most is. A paprikafajtáknál sokan panaszkodnak, nem jó a kelési arány.  Én már semminél nem merek 1-2 fajtával próbálkozni....De nem érdekel, ha egy-egy nem sikerül, már nem mérgelődöm. Ami kikelt, - többféle, s nagyon szépen fejlődnek, jó gyökérzettel, már lombleveles is van. Most pikírozom poharakba, az előtérben szépen napoznak. Igaz, megdolgozom velük.....

Előzmény: harula (85255)
CBNora Creative Commons License 2022.03.23 0 0 85257

Én tavaly bazsalikommal jártam így. Kétszer is vetettem, és egyetlen mag sem kelt ki. Az Garafarmos volt, 2023-as lejáratú.

A Royal Sluis-al nekem is volt rossz tapasztalatom. A kecskeméti lilának vett padlizsán halvány, zöldes lila lett, nem olyan, mint kellett volna.

Előzmény: harula (85255)
harula Creative Commons License 2022.03.23 0 0 85256

Megkérdezhetem mivel mulcsozol? Itt magas homoktartalmú vályogtalaj van, a díszbokrokat már 1,5 hete elkezdtem locsolni mert olyan száraz minden

Előzmény: Verakavics (85254)
harula Creative Commons License 2022.03.23 0 0 85255

Ez azért nagyon fura.... ilyenkor valami régi raktárban maradt magot újracsomagolnak? Egy gyengébb kelésnek lehet sok oka de hogy 0 kel ki ilyet -eddig-, még nem tapasztaltam. 

Nem is bosszankodnék, de ez nem egy 200 ft-os mag hanem 1xxx 

Tavaly ráfogtam arra hogy 2019-es"gyártású" magot ültettem és alig kelt ki. De a mostani zacskón 2021-es gyártási év szerepel 2024-es lejárattal.

Már a "lusta" kápia és pritaminpaprikamagok is kikeltek.

Előzmény: Verakavics (85253)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.22 0 0 85254

Egész délelőtt locsoltam a kerti csapról. /Papa felszerelte az öntözőfejét./ Minden porzik, ahol nincs mulcs. A fokhagymákat már nagyon sajnáltam, a zöldborsó is szenvedett. A mulcs alatt viszont jó nedves a föld. Ebből következik, még jobban kell mulcsoznom, megéri. A poharas palántákat napoztattam. A salátákat lassan ki kell palántáznom, hidegtűrő fajták, az éjszakákat már bírniuk kell. 

Verakavics Creative Commons License 2022.03.22 0 0 85253

A Nagykúti almapaprikájából a zacskó magból egy szem sem kelt ki. / 2 x vetettem egymásután, mindenféle módszerrel/

Előzmény: harula (85250)
harula Creative Commons License 2022.03.22 0 0 85252

Az egy másik csomag volt még.

Előzmény: öreg_néne_b (85251)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.22 0 0 85251

2024-es lejárat.

És te már tavaly is vetettél belőle? :o
Nem szokott ilyen hosszú lejárati idő lenni a paprikamagokon. 

Előzmény: harula (85250)
harula Creative Commons License 2022.03.22 0 0 85250

Sziasztok a csodás hrf f1 paprukamagból 0 azaz 0 darab kelt ki 10 magból. Már minden paprikamagom kikelt de ez semmi....  nektek nem volt ezzel problématok royal sluis mag.

Ráadásul nem is olcsó mag tavaly szintén nagyon gyengén kelt. 2024-es lejárat.

Gildikó21 Creative Commons License 2022.03.22 0 0 85249

Köszi! Talán jövőre kipróbálom.

Előzmény: TINTUS (85248)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.22 0 0 85248

A caitlin az eredeti, bőtermő olyan ernyő virágzata van.

Előzmény: TINTUS (85247)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.22 0 0 85247

Fogott volt.   Ez a caitlin is volt szerintem jó.

Előzmény: Gildikó21 (85246)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.03.22 0 0 85246

Szia Tintus! Ez nagyon hasonlít a Zuccerinora. Kipróbáltad már? Az íze is olyan finom? Idén fogott magból vetettem. Nagyon jó kelt. Kérdés, h. a fajta jelleget mennyire tarja meg. Tavaly a tőled kapott mag is fogott volt, vagy még az F1?

Előzmény: TINTUS (85245)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.21 0 0 85245

Nekem sincs. De tudok helyette mást ajánlani :

: folyton érő csávázott magok.  Mennyi kellene?

Előzmény: Zsuzsa_7607 (85243)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.21 0 0 85244

Jó volt, 23-as volt. 

Előzmény: CBNora (85227)
Zsuzsa_7607 Creative Commons License 2022.03.21 0 0 85243

Szia! Ha lenne a Zuccherino-ból még mag, akkor vevő lennék rá

Előzmény: TINTUS (80545)
CBNora Creative Commons License 2022.03.21 0 0 85242

Ja, ez igaz.

Előzmény: öreg_néne_b (85241)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.21 0 0 85241

Erre írtam:
"úgy kell belőni, ha a plusz 5fok lemegy hajnalra mínusz 5re, akkor is  meg legyen 8-10fok, tehát 5fokban már 20 körülre fűti.."

Nem érdemes feltekerni a termosztátot, mert az nem növeli a fűtőteljesítményt. Ha minimumra állítja, akkor is két kilowattal fűt szükség esetén.

Előzmény: CBNora (85239)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.21 0 0 85240

Én a fajtára voltam kíváncsi, régebbről keresem. Általában "édes vagy csípős" néven van az üzletekben. Sikerült néhány nevesítettet összeszedni, keresem a vastagabb, nagyobb fajtát, ami ebben a kertben is terem. Tudom, eleve kevesebb 1-1 tő hozama. A nagycsalád szereti, eszik - viszik télen. Most télen  a Rundel, Daciano F1,  Mustafa után a Kinizsi - Aranyalma fajtát is beszereztem. . Én szeretek egyszerre több fajtával dolgozni, valamelyik csak bejön.

Előzmény: TINTUS (85233)
CBNora Creative Commons License 2022.03.21 0 0 85239

A teljesítmény igen, de ha gyakrabban lekapcsol, kisebb valószínűséggel melegszik túl.

Bár ott valami nem stimmel, mert magának a fűtőtestnek bírnia kellene a folyamatos maximális teljesítményt is. Talán más fogyasztó is van az áramkörben, amivel együtt lép föl valahol túlzott melegedés. Esetleg nem jó a hosszabbító arra a teljesítményre, és az old le.

Előzmény: öreg_néne_b (85238)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.21 0 0 85238

A fűtőteljesítmény független attól, hogy hová tekered a termosztátot. Simán jó a "hópihe" állás, az fagymentesen tart. (Általában 7 fokot próbál tartani.)

Előzmény: Debrin (85236)
Debrin Creative Commons License 2022.03.20 0 1 85237

Lehet hang figyelmeztetést, de csak a fűtőtestre, az sajnos hiába csipog és van még olyan lehetőség, hogy értesítés küldése telefonra, de itt nem lehet semmi továbbit választani, ha egy sima értesítést küld, arra nem biztos felébredek, de most bekapcsoltam ezt is. Szerencsére olyan nagy mínuszokat már nem mondanak, de legközelebb úgy fogom csinálni, hogy a hagyományost beteszem egy enyhébb fokozaton és akkor ennek csak rá kell segítenie, ha úgy 8 fok alá menne.

Előzmény: CBNora (85235)
Debrin Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85236

Eredetileg úgy volt hogy 8 fok alatt kapcsoljon be, 10 felett ki, csak azt hittem ez zavart  be neki és emiatt kapcsolt ki, ezért inkább fixen bekapcsolva hagytam a minimum 16fokra állítva, de most kiderült, hogy más a gond..  Amúgy a 16-ot nem is tudta tartani, amikor lement a külső hőmérséklet -2 alá,  10-12 fok körül volt a max.

Betettem egy hagyományos kapcsolósat helyette, amíg mínuszok vannak inkább marad ez.. Ezzel az a gond, ha este beállítom, úgy kell belőni, ha a plusz 5fok lemegy hajnalra mínusz 5re, akkor is  meg legyen 8-10fok, tehát 5fokban már 20 körülre fűti..

Előzmény: CBNora (85234)
CBNora Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85235

Üzenetet nem tud küldeni az a fűtőtest? Riasztást, ha valamiért le kellett kapcsolnia, hogy időben vissza lehessen kapcsolni.

Előzmény: Debrin (85232)
CBNora Creative Commons License 2022.03.20 0 2 85234

Ősszel az ólba kerestünk fűtőtestet egy betegeskedő macskához. Az volt a szempont, hogy ne legyen forró a felülete, és minél egyszerűbb (és emiatt feltehetően üzembiztosabb) legyen. Néztük az érintőképernyős fűtőtestcsodákat is, de valahogy nem bíztam bennük, inkább vettünk egy egyszerű kétfokozatút tekerős szabályzással. Nem állítható egzakt hőfokra, de a célnak tökéletesen megfelel.

A 16 fokos minimum az nagyon magas, ennyire fölösleges fűteni. 8 fok elég éjszakára, ha paradicsom, paprika van benne, de annyi tényleg biztosan legyen.

Nekem fűtőventilátor van az üvegházban és a fóliában, ha fűteni kell. Hőfok körülbelülre van beállítva, eddig bevált.

Előzmény: Debrin (85231)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85233

Én ezért csak profi magokat veszek. Nincs felesleges időm kivárni, hogy ki kel-e a semmi :(((

Előzmény: Verakavics (85225)
Debrin Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85232

Egyből vissza tudtam kapcsolni, ez egy "okos" radiátor és appban kijelezte hőmérsékletet is, tehát működött, elérhető volt wifin, csak vmiért úgy döntött kikapcsolja a fűtést.

Előzmény: CBNora (85229)
Debrin Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85231

Nálam a ház feletti dombon van ez az üvegház, szóval kicsit macera főleg este kijárkálni ezért is vettem egy "okos" radiátort(xiaomi smartmi 1s). Telefonról is tudom állítani,  meg lehet szabályokat létrehozni, hogy x fok alatt bekapcsoljon,  y felett meg ki, ezeknél bármilyen értéket meg lehet adni. Korábban egyszer már csinált ilyet, hogy kikapcsolt, de akkor azt gondoltam, hogy a szabályok miatt, ezért azóta csak simán 16 fokra állítottam (sima beállításnál ez a minimum).

Fura, hogy ha már okos, nem dob semmi értesítést, hogy túlmelegedett, de mondjuk más ötletem nekem sincs, mert az előző alkalommal is akkor kapcsolt ki, amikor hosszabb ideig kellett menjen. Amúgy amikor észrevettem, hogy kikapcsolt, az appból egyből vissza tudtam kapcsolni.

Előzmény: ali kis (85230)
ali kis Creative Commons License 2022.03.20 0 1 85230

Az e- konvektorokban van egy túlmelegedés érzékelő. Valószínűleg ez szólalt meg. Ha szabadon álló akkor távolabb kell tenni a faltól és biztosítani kell a szabad levegő áramlás hozzá és az "eláramlást" tőle.

Nem tekerném maximumra a hőmérséklet szabályzót, hogy esélye legyen a burkolatnak vissza hűlnie.

Ha következőkben is kikapcsol előfordulhat,hogy a túlmelegedés érzékelő hibás. Úgy szoktam ellenőrizni, hogy a kiszerelt érzékelő fejet forró víz alá teszem és pillanat hőmérővel mérem a kapcsolási hőmérsékletet.

https://www.heating.hu/elektromos-radiator-mukodese A lap közepén van a metszetrajz.

Itt egy digitális szabályzós van. Ez ne zavarjon a túl melegedés érzékelő ugyanolyan.

Előzmény: Debrin (85228)
CBNora Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85229

Látszana, ha gond van, ahogy kiolvadnak a palánták.

De fontos lenne rájönni, miért kapcsolt le. Most működik?

Meg kellene nézni, nem oldott-e le valahol egy biztosító, nem túl nagy-e abban az áramkörben a terhelés, nem melegszik-e valami. Nehogy mindig pont akkor kapcsoljon le, mikor a legnagyobb szükség lenne rá.

Előzmény: Debrin (85228)
Debrin Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85228

Sziasztok!

Üvegházban palántázok, egy elektromos konvektorral fűtöm éjjel. Este 10körül még minden oké volt, 15 fok, majd hajnal 4-kor azt látom, hogy a külső hőmérő (ami az üvegházban van) mínusz 2.7fokot mutat. Valami miatt kikapcsolt a konvektor, azóta se jöttem rá miért... A palántákon nem látok semmi változást, ha a fagy megcsípte volna őket, akkor gondolom már látszania kellene fonnyadásnak, vagy hasonló, nem?

CBNora Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85227

A lejárata mikori?

d_feco Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85226

Nálam is megfordult már ilyen mag. Csírázás és kelés helyett szépen elrohad a fölben. Volt már ilyen esetem paprikával, babbal, petrezselyemmel és paradicsommal is. Szóval ilyesmin már meg sem lepődök.

Verakavics Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85225

Ismerem ezt a módszert  is,...de mi lehet  a maggal, hogy a kb.40-50-es csomagból egy szem sem kelt ki? / nálunk úgy mondták, hogy lihás, pelyvás../ tudom, nem életképes. Valószínű nem rajtam múlik, nem én hibáztam, mert jelenleg kb.250-300 paprika-paradicsom palánta indul, csak ez esett ki, ez nem sikerült. Már csak kíváncsiságból is a 2-ik vetésnél az összes magot elvetettem...semmi. 

Előzmény: d_feco (85224)
d_feco Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85224

Próbáld meg csíráztatni a magokat. Nedves szalvétára||kéztörlőre||budipapírra rárakod a magokat, utána összehajtogatod és belerakod egy műa. zacskóba, s félrerakod valami meleg helyre. Egy hét után érdemes ránézni, de ha kettő hét alatt sem csírázik ki, akkor kuka a mag.

Előzmény: Verakavics (85223)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.20 0 0 85223

Egyetlen egy paprikamaggal van problémám: a Royal sluis almapaprikáját  febr. 24. óta 2 x vetettem - egy szem mag nem csirázott ki./ 1 tasak magot használtam el./ -  Nyoma nincs a földben. Nagyon megörültem, amikor ősszel találkoztam vele a vetőmagosnál, mert kíváncsi lettem volna a termésére..... Minden más magom szépen kikelt, a palánták élnek. Az első vetésnél áztattam egy napot- mint a többi /7/ félét, a magok leültek a pohárban. A kikelt p.palántákat már pikíroztam. A második vetést szárazon és áztatva is csináltam, ez sem mozdult meg. /csak megjegyzem, valamikor ilyen volt a Pelso, a Faludi utolsó éve is. Mostanában már nem lehet kapni, - úgy tudom./

Tepertő66 Creative Commons License 2022.03.19 0 0 85222

Nagyon szépek, látszik, hogy fejlődnek. Nekem ami kibújt az szinte semmit sem nő azóta. Lehet, hogy a virágföld volt a gyenge, mert fényt és meleget kap rendesen.

Előzmény: TINTUS (85221)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.19 0 0 85221

Akkor most várunk április 15-20-ig. Meg volt a kert rotálása holnap kezdem a dughagymát ledugni.  Április 10-15 körül vetem a dinnye és tök féléket.

Nagy a szárazság  a fiatal gyümölcsfákat és bogyósokat megöntöztem.

marmande Creative Commons License 2022.03.17 0 0 85220

Sziasztok!

Tudna nekem valaki küldeni 2-3 db közepes vagy nagyobb méretű Penyigei/Nemtudom szilva csemetét?

Faiskoláknál nem jártam sikerrel. Sok helyen elfogyott már, egy magánszemélynél, aki hirdette, ott min. 10 db-ot kellett volna venni. Se pénzem nincs rá, se helyem hozzá.

Nekem elég lenne 2-3 db, természetesen előreutalással kifizetem!

Nem kell, hogy oltott legyen, sima is jó gondolom, habár nem értek hozzá.

eeddie Creative Commons License 2022.03.17 0 2 85219

Az állvány. A paradicsomok szinte mind kijöttek, ami nem azt pótoltam. A paprikák jövögetnek, most kb 50 százalékon állnak. Ami zöldell, az chili, már a harmadik pár lomblevelet hozza.

Belohin Creative Commons License 2022.03.16 0 0 85218

Itt (Tápió partja) nyomnyi mennyiségű permet volt. Most tettem ki egy tulipánt, amit a párom pici cserépben kapott; néhány cm mélységben semmi látszatja nincs az esőnek.

55judit Creative Commons License 2022.03.16 0 0 85217

Nálam egy enyhe felhősödésen kívül semmi nem volt, és belátható időn belül nem is lesz. Tök száraz a kert, tegnap a zöldhagymát megöntöztem.

Előzmény: eeddie (85216)
eeddie Creative Commons License 2022.03.16 0 0 85216

Végre esik. Nem sok, de már órák óta, csak lesz valamennyi. Az esővízmérőm ősszel megint elrepedt, így mérni nem tudom. Már tiszta sivatag volt a kertben, tegnap még a mulcs alatt is száraznak találtam.

Verakavics Creative Commons License 2022.03.14 0 0 85215

Most fotóztam le: van a paprikák  között egy klorózisban szenvedő palántám. Aranyos, a napsütésben ragyog a "fehér porcelán" szára, 2 sziklevele. Sehol  egy mikro klorofill sem .... Meddig fog élni? A többi egészségesen fejlődik, semmi eltérés egyiknél sem. Nem találkoztam ilyennel, csak olvastam róla. 

55judit Creative Commons License 2022.03.14 0 0 85214

A pluszt meg kell fizetni. 😀

Előzmény: Verakavics (85213)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.14 0 0 85213

Info: estleg, akit érdekel: A Biokiskertnél most kapható a "Charantais"  s.d. vetőmagja.----Csábítóan érdekes, gazdag, egyedi választéka van, sajnos magasabb árfekvéssel. 

CBNora Creative Commons License 2022.03.13 0 0 85212

Nekem is aldis volt eredetileg, aztán fogtam belőle magot.

Előzmény: Vebber (85210)
Vebber Creative Commons License 2022.03.13 0 0 85211

A paprikát mindig fenruár 9. körül szoktam csíráztatni, majd vetni. Minden évbe kellően fejlettek a növények, mire itt is kiültethetők. A nagyobbak 4 lomb levelesek most. A paradicsom 95%-át tegnap vetettem. Van 4 ami korán tud teremni, ha az idő olyan lesz, a többi ráér.

Vebber Creative Commons License 2022.03.13 0 0 85210

Nekem is soknak tűnt. Olyan 3-4 mm mélyen lehetnek, mint minden más. Akkor így maradnak, nem teszek rá többet. Én évek óta a mélymulcsos ágyásból szedem az alapanyagot, ez tápanyagdús, laza szerkezetű.

A mag még Aldis beszerzésű. Lejárat végi, így muszály használni.

Előzmény: CBNora (85208)
eeddie Creative Commons License 2022.03.13 0 0 85209

Én kicsit késve vetettem a magokat múlt hét elején. A paradicsomok nagy része már kijött, érdekes módon a 4 Armirából csak 1. A tavalyi Prekos is hiányos. Még várok pár napot aztán pótolom ami addig nem mozdult.

A paprikákat 2 nappal hamarabb vetettem, eddig csak 2 Goldano bújt elő a 48-ból . Igaz, csak simán szobalevegőn vannak, a szoba 20 fokra van fűtve és az ablaknál többnyire kevesebb van, kivéve amikor rásüt a nap. A chiliket február elején elvetettem és hihetetlen, de mindegyik kibújt kb 2 hétre.

Annyira hideg van, hogy a retek, spenót még az üvegházban se jött ki. Az zöldell, amit ősszel vetettem, saláta az üvegházban és spenót fátyolfólia alatt. 

Az ősszel duggatott fokhagymákból a tavasziak is kezdenek kibújni. Találtam a kamrában egy keményszárú fokhagymát, február elején azt is elduggattam, de eddig még nem bújt ki.

CBNora Creative Commons License 2022.03.13 0 0 85208

Én csak épp, hogy be szoktam takarni. Szerintem palántának túlzás az 1 cm.

Előzmény: Vebber (85206)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.13 0 0 85207

Nekem szépen kelt. Január 19-én vetettem ládába, előtérbe, fűtetlen helyen arasznyi levelekkel szép zöldek. 

Előzmény: Vebber (85206)
Vebber Creative Commons License 2022.03.13 0 0 85206

Római salátát /Little Gem/ vetettem tálcás palántának.

A csomagolása szerint a magját 1cm mélyen kell vetni? Létezik ez, képes kikelni onnan?

CBNora Creative Commons License 2022.03.13 0 0 85205

Nálam 4-ből 2, és azok is elég keservesen. Sokáig rajta maradt a szikleveleken a maghéj. A saját szedésű magjaim sokkal jobb arányban és gyorsabban keltek.

Jövőre maradt még 6 szem, ha beválik a fajta, és elvetem, ezeket be fogom áztatni, hogy a bevonat lejöjjön róla. Hátha úgy jobb lesz.

A paprikák jól keltek, nálam is 100 % körül, legkevésbé jól a Baklava, de azt valószínűleg túlöntöztem. Venomom nincs.

Előzmény: Gildikó21 (85203)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.13 0 0 85204

Venom   7/7

Előzmény: Gildikó21 (85203)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.03.13 0 0 85203

Nekem a 6-ból 3 kelt az Armirából. A paprikák elég szépen keltek. Több fajta 100%-osan. A leggyengébben a Venom: 6/4.

Előzmény: CBNora (85201)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.13 -1 0 85202

hatból öt. Lehet, hogy a 6. mélyebbre került vagy más esetleg gyenge volt a csírája.... nem tudni.

Előzmény: CBNora (85201)
CBNora Creative Commons License 2022.03.12 0 0 85201

Armira is jól kelt?

Előzmény: TINTUS (85200)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.12 0 0 85200

Kicsit meg vagyok késve.  Holnap pikírozom a paradicsomok első menetét.  78-ból 75 mag kelt ki  ebből az első menetből .

TINTUS Creative Commons License 2022.03.12 0 0 85199

Oké, előbb jövő héten megnézem a kaposváriban.

Előzmény: pzsuzsi55 (85195)
s51es Creative Commons License 2022.03.12 0 0 85198

Garás szokott lenni a tecko, obi, meg peny és magboltosoknál is..

Előzmény: TINTUS (85194)
s51es Creative Commons License 2022.03.12 0 0 85197

Nekem is 10-12nap alatt előbujtak. Lidis szaporitoban centi mélyre tologattam be a földbe, és a alulra félcenti vizet téve tettem rájuk a fedőt, majd a gázkazán tetején dekkoltak sötétben. Kb. 15-20 foknál nem lehetett melegebb, attól függően hogy ment -e a kazán. Kibújás után tettem ablak elé radiátor fölé de az alig langyos, a tálcák szerintem nem melegebbek18 foknál. Nappal nem is megy a fűtés ott. Az ablakkal ellentétes oldalon hőtükrös veri vissza a napfényt így egyenesen állnak.

Közönséges Garás magok, van köztük lejárt is, meg a vadászatin osztogatott. Mind kikelt, szépen fejlődnek. 

Most megnézve, van 3-4 megkésett kelés mert kisebbek és két levelűek míg a többinek 4 van már.

d_feco Creative Commons License 2022.03.12 0 0 85196

Az attól függ. Nálam most bújnak a csilik, pedig 20 napja vetettem őket. Igaz, hogy nem huszonsok fokon vannak tartva...

Előzmény: TINTUS (85191)
pzsuzsi55 Creative Commons License 2022.03.12 0 0 85195

Nem Garafarmos, szerintem csak a pennyben lehet látni ilyen csomagolású magokat.

Legközelebb ha megyek, alaposabban tájékozódom. Ha kell, szívesen veszek, és elküldöm.

Előzmény: TINTUS (85194)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.12 0 0 85194

Köszönöm. Azt nem nézted, hogy ki forgalmazza? Garafarm vagy más??    Kaposváron is van Penny de életemben egyszer voltam  ott mikor megnyilt, kiesik az útvonalamból. Most majd megnézem.

Előzmény: pzsuzsi55 (85192)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.12 0 0 85193

Általában 7-10 nap, de 15 napot mondanak, hogy addig érdemes várni. Egynapos áztatás után vetettem, alma - kápia-paradicsomfajtákat, ezek nagyon gyorsan keltek. Viszont most azt tapasztaltam, hogy az édes fehér, ahány fajta- s ahány szem, annyiféle idővel mutatta meg magát. Kettő / Artim, Argent/  pedig bizonyítja, hogy a 15 nap is kell neki. most dugja a fejét. Igaz, soha nincs magasabb hőfok, mint a lakás téli fűtése,  20- 21 fokra van beállítva, ez nem változik. Többszáz mag csirázik így, s nőnek a palánták a ládákban. 

pzsuzsi55 Creative Commons License 2022.03.12 0 0 85192

Ha még aktuális, a PENNY-ben láttam charentais  sárgadinnye magot. 

Előzmény: TINTUS (85007)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85191

Nálam amelyik 9-10 nap alatt nem kel ki az már nem is fog.

Malaguszti Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85190

Én február 26.-án vetettem a paprikamagokat, tegnap keltek ki,

de még 26. előtt 3napig be voltak áztatva vízbe... ha így vesszük két hét..

Előzmény: vinik táltos (85187)
Sárközi István Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85189

Paprikának kell kb.28 C fok.

ali kis Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85188

A türelem palántát terem. (:-)))

Két okosság palánta nevelés ügyben:

https://www.youtube.com/watch?v=SDpwO1PR3V8

https://www.youtube.com/watch?v=GOJOEAg8K2w

vinik táltos Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85187

Üdv!

Tanácsot kérek a tapasztaltabb olvtársaktól:

Hosszú évek óta csak a saját paprikám (korábban Táltos néven, majd a boltban megláttam a hivatalos táltost akkor átneveztem "Óvirághegy"-nek)  magját vetettem, de erre az évre vásároltam "Táltos" és "Tizenegyes" fajtát.

Elvetettem ültetőládába, napos ablakpárkányon, 22 C° állandó hőmérsékleten, de 8. nap és még nem keltek. Mennyi idő alattkel ki ez a két fajta?

(Az "Óvirághegy" ápr. elején kerül a szabadföldbe.)

Ha valaki tud segíteni előre is köszönöm.

CBNora Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85186

A vágás is szép!

Előzmény: öreg_néne_b (85185)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.11 0 1 85185

Készítettem hozzá egy "célszerszámot", így gyorsabb a munka. :)

Előzmény: CBNora (85129)
hjan1 Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85184

Éles az, flexel  élesítem évente 2x.

Előzmény: kígyóbőr_cipellő (85183)
kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85183

A cél szentesíti.. (azért megélezhetnéd, mégiscsak ?humánusabb?)

Előzmény: hjan1 (85181)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85182

Kib? ;)

Előzmény: hjan1 (85181)
hjan1 Creative Commons License 2022.03.11 0 2 85181

Aszott bökködővel vágom ketté, nem kell lehajolni hozzá. ;-)

Előzmény: szucsl57 (85177)
hjan1 Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85180

Én ilyen  104 darabos szaporítótálcát vágok a lidlesbe, 24 helyett 40 darabot tudok bele vetni amíg a házban kell tartani a palántákat. Helyszűke van, csak 7 darabot tudok ablakba tenni. Később lehet nagyobb 66 darabosba átültetni vagy tejfölöspohárba. 

Szaporítótálca 104-es prémium szögletes | T13100 - Gazdabolt.hu

Előzmény: öreg_néne_b (85132)
CBNora Creative Commons License 2022.03.11 0 2 85179

Pedig a metszőollónál nincs jobb. Nem kell számolni, az csak lassítja a dolgot és idegesít.

Nem kell zseblámpánál dolgozni, a spanyolok már alkonyatkor előjönnek, mikor még látsz. Reggel ugyanígy, kint vannak még világosban. Ha egy darabig naponta reggel-este kimész vadászni, egy idő után látszik a hatása.

A Te pedáns kertedben ez nem lehet olyan nehéz.

Mondjuk én nem vagdosom, csak összeszedem (eszközök: gumikesztyű, vödör vagy virágcserép) és átdobom a 2 m magas beton kerítésen át a patakpartra, és ez is működik. Meg ha elviszem az utca végén túlra a mezőre.Régen naponta kb. 8 litert szedtem össze, azt a mezőn borítottam ki a malteros vödörből. Most már jobb a helyzet.

55judit Creative Commons License 2022.03.11 0 2 85178

A méreg árthat a kertnek is. A metszőollót nem lehet könnyű utána letakarítani.

Nekem van leamortizálódott kerti késem, azzal járok ki este 10 után. Elég néha a fűbe törölni.

Kerten kívül ahol lehetett megszüntettem a búvóhelyeket, ahol nem lehet, ott nagyon ritkán meghintem sóval a ki-be járatot. Tavaly hogy nagy volt a szárazság, a csigával se volt annyi gond. De résen kell lenni tavasztól, hogy minél kevesebben tudjanak szaporodni.

Volt hogy a komposztáló mellett este meglocsoltam a füvet, ez éjszaka oda vonzza a csigákat. Olyankor én is ott vagyok.

szucsl57 Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85177

Kedves Tagok! Nemsokára aktuális lesz, azért szeretném megkérdezni, hogy ki milyen módon védekezik (hatásosan) a spanyolcsigák ellen. Az elmúlt évben volt olyan este, amikor lámpával kimentem a kertbe spanyolcsigát "szaporítani" metszőollóval. 90 után abbahagytam a számolást! A méreg jó, de piszok drága és az egész kertet nem tudom megvédeni. Sörös csapdát is próbáltam, több-kevesebb sikerrel.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85176

https://cseresznyeinfo.hu/kavics-cseresznye/

Elég késői ahhoz, hogy cseresznyelégy ellen védekezni kelljen, kell hozzá pollenadó, hatalmas fa lesz, amit jórészt csak a madarak tudnak szüretelni, vagy terem vagy nem...
Viszont a termése jó. 

Előzmény: marmande (85174)
k.ipse Creative Commons License 2022.03.11 0 0 85175

Nekem nincs, de ilyen fajtát szeretnék venni. Vírus toleránsnak írják.

A linken van róla leírás. Esetleg megnézhetnéd máshol is, hogy mit írnak róla.

https://biokiskert.hu/bio/toptaste-szilva-koros-konteneres-gyumolcsfa-oltvany/

Előzmény: marmande (85167)
marmande Creative Commons License 2022.03.10 0 0 85174

Off topik, de a Kavics cseresznyefajtának mik az előnyei és hátrányai?

marmande Creative Commons License 2022.03.10 0 2 85173

Nálunk a piacon minden szilva "besztercei". 😀😁😂

Előzmény: eeddie (85172)
eeddie Creative Commons License 2022.03.10 0 0 85172

Debreceni muskotályos akart lenni. Aszalni is szeretek, ahhoz veszem a beszterceit.

Előzmény: eeddie (85171)
eeddie Creative Commons License 2022.03.10 0 0 85171

Nekem már csak cacanska rodna maradt, a debreceni elvitte a vírus. Az empress meg csak szenved, már az is vírusos de még vannak rajta jó szemek, a fő baja, hogy az oltás helyénél bekorhadt. Szóval a cacanskából főzök lekvárt, sütőben, egész éjszaka megy. De persze ez nem nagy mennyiség, egy magas falú tepsibe max 6 kiló megy, az is részletekben.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.10 0 0 85170

A Penyigei sem az. De attól még jó lekvárnak.

Előzmény: TINTUS (85169)
TINTUS Creative Commons License 2022.03.10 0 0 85169

Az elena nálam nem magvaváló... sajnos  max ha már nagyon megérik kicsit jobb a helyzet.

Előzmény: öreg_néne_b (85168)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.10 0 0 85168

Elena, Presenta...

marmande Creative Commons License 2022.03.10 0 0 85167

Sziasztok!

Milyen szilvafajtákat tudtok ajánlani, amiből jó hagyományos, kemény lekvárt lehet főzni és vírus-rezisztens is egyben?

Tudom, hogy a Besztercei az igazi, de azt cseszteti legjobban a vírus.

Nekem Cacanska fajtáim vannak, éretten finomak, jól teremnek, de kemény lekvár nagyon nehezen lesz belőle, nem elég nagy a szárazanyagtartalma.

Verakavics Creative Commons License 2022.03.10 0 1 85166

...bocsánat, nagyon fáradt az agyam, de szeretnék  segíteni. Megnéztem:" Dinnye termesztők, kedvelők "   -  a jó.  /vetélkedő anyagában gondolkodtam..../

Előzmény: Debrin (85163)
Verakavics Creative Commons License 2022.03.10 0 0 85165

....azht hiszem, pontosabb: dinnye termelők....

Verakavics Creative Commons License 2022.03.10 0 0 85164

Info: Van egy olyan fb. csoport: "Dinnye termelók fóruma" - itt vannak akik oltanak, szakmai kérdésekben biztos tud valaki segíteni. A csoport termelői, szakmai  kérdésekkel foglalkozik. 

Előzmény: Debrin (85163)
Debrin Creative Commons License 2022.03.09 0 0 85163

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni, hol találok jó leírást dinnye tökre oltásához?

Vagy esetleg van itt olyan, aki tud ebben tanácsot adni?

Cobalt alanyra oltanék Fáraó és Lusitana fajtákat, de nincs semmi tapasztalatom, még fával se csináltam ilyet soha.

Videót találtam róla, de abból nem derült ki utána mi a teendő? Tehát bevágom rácsíptetem, utána miből tudom hogy levehetem e a csipeszt? Van még más teendő utána, pl kell e lemetszeni valamit?

k.ipse Creative Commons License 2022.03.09 0 1 85162

A folyton termő  málnánál a poloska probléma is folytonos. Legalább is nekem ez az élményem. Elnézést kérek, ha felesleges a hozzászólásom.

Előzmény: marmande (85161)
marmande Creative Commons License 2022.03.09 0 0 85161

Sziasztok!

Folytontermő málnatövet szeretnék venni (Polka vagy Autumn bliss). Kb. 100-200 db-ot. Van valakinek eladó nem túl drágán?

Az agroinformon hirdet valami szlovák vagy román eladó, de nem túl bizalomgerjesztő.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!