Keresés

Részletes keresés

erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.12 0 0 566

Én szinte semmit sem tudok a szőlőtermesztésről, de amikor szőlőt telepítettünk, többen felhívták a figyelmünket arra, hogy csak akkor szabad levágni a vesszők végét, ha már a szőlő elvirágzott, addig tilos. Azt hiszem levet ereszt akkor a növény, vagy mi a baj vele, "elvérzik" ????? Ezért lepődtem meg a mostani metszésen, a mi szőlőnk csak bimbózik még. Mi még nem vágjuk le a végét ilyenkor. Mondjon már valaki erről valami okosat!

Nem teljesen szerencse kérdése nálunka szőlőpermetezés hiánya. Komoly kutatómunka előzte meg a telepítést, és sikerült is 5 rezisztens fajtát telepíteni, plusz egyről tavaly kiderült, hogy mégsem rezisztens, mert az összes fürtje lerohadt :(

Ennek már vagy öt éve, azóta bírják permetezés nélkül (azt az egyet kivéve), és nagyon finomak. Én mindenkit rábeszélek, hogy a szőlőtőkéi közé ültessen rezisztens fajtákat, és ha termőre fordultak, váltsa le a régi fajtákat, szerintem érdemes :)))

Előzmény: outdownS (563)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.12 0 0 565
Pont így tanultam az anyukámtól! És pont ma főztem így az idei első borsólevest !Isteni volt! (Márminthogy héját külön, aztán a levet hozzá, ízanyagnak...)
Előzmény: outdownS (564)
outdownS Creative Commons License 2005.06.12 0 0 564
A kifejtőborsó zsenge hüvelyeiből is szoktam a levesbe főzni, de ennek van belül egy hártyája, amit le kell húzgálni. A cukorborsónál ez hiányzik - de nem hiányzott. (-:)

A borsóhüvelyeket úgy is lehet hasznosítani, hogy külön megfőzöd őket, és ebben a lében készül a leves.
Előzmény: kozak26 (561)
outdownS Creative Commons License 2005.06.12 0 0 563
Szölőt zöldmetszeni is kell. Nagyanyám "tetejezés"-nek mondta. Ez azt jelenti, hogy a karóhoz kötözött hajtások végét valamivel a karó fölött levágják. Egy magára hagyott szőlő több méteres hajtást hozna, és nem a termésre fordítaná az energiáját. Kordonosnál persze más a technika, de ott is meg kell regulázni. Nagyüzemben, gépii művelésnél néhol úgy bánnak velem mintha sövény lenne.

Szerencsés vagy, ha olyan fajtátok van, amit nem kell permetezni. (Kivéve, ha noha az illető.)
Előzmény: erdeiboroka (560)
outdownS Creative Commons License 2005.06.12 0 0 562
"Early Snap" cukorborsó a royal Sluistól, 100 g-os dobozka, 176 Ft. Ha jól emlékszem, a Bartók Béla úti vetőmagboltban vettem. A felét használtam el eddig. (Ez kb 4 folyóméter, csíkban vetve.)

A vetési ideje március-április, úgyhogy csak jövőre tervezd be! (Legalábbis nálam az augusztusi másodvetéseknem szoktak beválni.)

Jelentem, a leves finom lett belőle! Pedig aggódtam, mert tisztításkor úgy viselkedett, mint az erősbajuszú zöldbabok: a hüvely mindkét oldaláról, mindkét irányban jött le róla szál. (Egyébként pont úgy tisztítottam és daraboltam, mintha zöldbab lenne.) Szerencsére főzés után semmi nyoma nem maradt, az egész puha lett, és mindenkinek ízlett. A leves egésze zöldesebb lett, mintha borsószemekből főztem volna.

Tudna ő gömböcskéket is növelni, egy-két hüvelyben voltak, viszont muszály volt letesztelnem, milyen, ezért a levesrevalót többnyire laposakból szedtem. Az érettebbje sem volt kemény, ezért a következő adagot hagyom egy kicsit hízni.

Előzmény: Zitka (559)
kozak26 Creative Commons License 2005.06.12 0 0 561
Mi mar harom hete elkezdtuk szedni a borsot.... Az elso szedeskor volt olyan is, hogy a
borso huvelyet foztuk bele a levesbe (nagyon fincsi volt) . Ha meg nem kezdenek dagadni belul a szemek, szerintem mindegyik fogyaszthato ily modon - parolva, levesbe - ahogy tetszik. Ha jol emlekszem mi kifejtoborsot ultettunk...
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 560

Szőlőt ilyenkor metszeni ??? Nem kötözni ?

Nekem van egy kerti ollóm, egy régi szabóolló, nagyon kényelmes,mindenkinek ajánlom az ötletet :)

Mi nem permetezzük a szőlőt :(

Előzmény: Zitka (558)
Zitka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 559

Mi ennek a különleges  borsónak a neve, hol vetted, mennyibe került, ..... ? :-)

Vannak belül gömböckék is, vagy pedig olyan, mint a kínai kajákhoz használt cukorborsó, ami gyk. csak a hüvelyből áll?

Előzmény: outdownS (557)
Zitka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 558

Ez most abszolút aktuális infó volt, köszi. :-) Épp ma szedettem le a lányokkal a második két sor borsót, és csak azért nem téptem ki őket gyökerestül, mert még elég sáros a kert. Szóval akkor egyesével vágjam végig pl. metszőollóval? De jó, mindig tanulok valami hasznosat tőletek. :-)

Ma metszeni akartam a szőlőt, délután meg permetezni, de nem lehet, mert óránként rázúdít az eső. Félek, hogy nagy a peronoszpóra veszély. :-(((

Előzmény: outdownS (557)
outdownS Creative Commons License 2005.06.11 0 0 557
Ez tényleg különleges borsó, no nem azért, mert rózsa kukucskál közüle, hanem mert cukorborsó, amit elvileg hüvelyestül lehet enni. Ma lesz a próbája, most szedtem belőle először.

A borsó (és más hüvelyesek) gyökerén kis gümőcskék vannak, és azokban baktériumok, amik megkötik a levegő nitrogénjét. Ezért gondoltam, hogy jó szomszéd lesz a legifjabb rózsáknak, mert tápdús talajt hagy maga után. Vagyis jól gondolod, ha olyan egyszerre beérő fajta, akkor talajszinten le kell vágni, és a gyökereket benthagyni.

A gyomokkal kapcsolatban egészségesen józan álláspontod van. (-:)
Előzmény: Nonamekata (556)
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.10 0 0 556
Ezt a különleges virágú borsót hol vetted?:)
A borsóról egyébként azt írják, hogy ne gyökerestől szedjük fel, mert a talajnak kellenek a gyökerén levő... mik is? Elfelejtettem.
Gyomok: Én már évek óta azon gondolkodom, hogy nem biztos, hogy szerencsés lenne teljesen távoltartani őket és csak néhány féle kultúrnövényt termeszteni a talajban. Szerintem kellenek a talaj egészsége szempontjából, bár ez csak egy hipotézis. A tarackot én is utálom, de a könnyen kijövő gyomokkal semmi bajom. A sziklakertet igyekszem teljesen gyommentesen tartani, de a veteményesben pl. a palántáknak csak a közvetlen közelében tépem ki a gyomokat. A többit vagy levágatom a férjemmel fűnyíróval, vagy nagyjából lesarabolom kapával és ha nőnek a növények, akkor növelem a gyommentes terület nagyságát. Egyébként száraz nyáron előnyösebb a gyomos környezet a növényeknek, mint a teljesen csupasz.
Előzmény: outdownS (555)
outdownS Creative Commons License 2005.06.10 0 0 555

Bizony, nem elég, hogy vizes, de még hideg is... Ma esernyővel tartottam szemlét a kertben, és megállapítottam, hogy már szedni lehetne a zöldborsót - csak éppen búvárruha kellene hozzá

Itt van róla egy kép, még napos időkből:

Borsó rózsával
Előzmény: Frint (554)
Frint Creative Commons License 2005.06.10 0 0 554

Nálunk is a "vízizene" megy, lassan megvan a 40mm !!! Tegnap nagykéssel gyomláltam, da szabályosan vacogtam a kertben. Szegény trópusi növényeim, nem is értik a helyzetet...

Most is csöpörög...

Még szerencse, hogy a fólia alatt tudok dolgozni!

Előzmény: Zitka (553)
Zitka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 553
Belegondolok, hogy tegnapelőtt délután még panaszkodtam, hogy sehol a beígért eső, és szikrázott a kapa az agyagos földön....  Ennyi esőt azért nem kívántam. Szerintem holnap-holnapután mehetünk gyomlálni, meg főleg a szőlőt permetezni. :-((( 
Előzmény: outdownS (552)
outdownS Creative Commons License 2005.06.10 0 0 552
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy már most unom az esőt - pedig még 38 nap hátravan belőle... :(((
Előzmény: erdeiboroka (551)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 551

Hát most tesztelődik a fű, mint epermulcs. A tábla felénél tartottam, amikor bejött az eső. Most látszani fog, penészedik-e vagy sem.

Nem törekszem egyébként tökéletességre gaz ügyben. Bőven megfelel ezzel a kicsi gaz betakarásos módszerrel, hogy tizedannyi gaz van, mint mulcsozás nélkül. Valóban keresztülnő néhány... ez van. És minden fűnyírásnál megy az új réteg :)

Előzmény: outdownS (538)
outdownS Creative Commons License 2005.06.08 0 0 550
Nálunk a hangsúly azon van, hogy olcsóbb legyen... Aztán olyan toldott-foldottkák leszünk. Vagy nevezzük rusztikusnak? (-:)
Előzmény: Zitka (548)
Zitka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 549

Most jövök onnan. :-)  Ha kpl. rekesszel veszel, már 200 ért is láttam aprót a húsbolttal szemközt egy asztalnál (csak ezt árult a néni). De volt 1800-ért is a túlsó sarkon a virágos mellett. :-OOO, meg se néztem közelebbről, hogy az mit tud ennyiért. :-)))))) A lányomnak hoztam egy fél kilót a 340-esből, hátha nagyobb kedve lesz a tanuláshoz... :-) OFF: bár most jókedvű, mert a BME-n a rajz alkalmassági vizsgája sikerült. :-) ON

Előzmény: erdeiboroka (542)
Zitka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 548
Jaj, ez az "én sokkal jobbat tudok  csinálni" nagyon ismerős szólam..... :-)))))))))) Tud, csak soha nem csinál. :-)
Előzmény: outdownS (540)
outdownS Creative Commons License 2005.06.08 0 0 547
Palántázhatsz a helyére paprikát, paradicsomot, ha még nincs elég. Másodvethetsz valamit* (bár a másodvetéseket nyáron nehéz egyenletesen nedvesen tartani), vagy hasznosítod a helyet zöldtrágyanövénnyel (legegyszerűbb a fehér mustár), amit majd kikapálsz, és augusztusban epret ültetsz oda.

*a valami lehet késői káposztaféle (pl. kelbimbó), cékla. A zöldbab is nagyon jó másodvetésnek, de a biotudorok szerint annak nem jó a borsó helyén. Egy biotudatlan kolléganőm viszont esküszik, hogy igenis jó, ő már több éve oda veti. Idén legalább másfél méteren kipróbálom...
Előzmény: Kajka (545)
outdownS Creative Commons License 2005.06.08 0 0 546
Ez a kínai meghatározás nagyon jó! (-:)
Előzmény: Frint (544)
Kajka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 545
Mit érdemes a borsó helyére vetni? Nálam még kb 2 hét, mire vége lesz a borsónak, hagyjam parlagon (eszi a gaz, engem meg a méreg), vagy van valami hasznos ennivaló növény, ami mehet a helyére?
Frint Creative Commons License 2005.06.08 0 0 544

Elfogadom, a kínaiak szerint, minden, ami nem mozog:az köret :)

Való igaz, csak jól beáztatott talajon érdemes gazolni !!! Módszereink egyeznek :)

Előzmény: outdownS (541)
Frint Creative Commons License 2005.06.08 0 0 543

Tulajdonképpen bármilyen támrendszer megfelel, például a sorba méterenként leszúrsz egy karót, 50cm legyen fent, és arra 10cm-enként sorba zsinórokat húzol ki. Már erre is remekül felmászik. A pepec módszer egy cölöpökkel megtámasztott fém v. műanyag háló, ez többször is felhasználható. A sortávolság 30-40  cm legyen.

A háló is elég, ha 50cm magas, tovább nem futnak.

Kiszedtem én is, nem vacakoltam, összeérett minden termés.

Másodvetést nem javaslok, az már csak szenvedés, kicsi csövek lesznek, felég...

Porcsin ügyben társak vagyunk...én közben káromkodni szoktam... :)

Frint

Előzmény: Zitka (536)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 542

A budafoki piacon 340 Ft volt tegnap rekeszben az eper.

Volt olcsóbban is a lekvárnak való, talán 280?

Siess, mert ilyen áron minden évben csak pár napig van!

Előzmény: Zitka (530)
outdownS Creative Commons License 2005.06.08 0 0 541
Állítólag a tyúkhúr is jó salátának. (-:)

Körömkímélés céljából én mindig kiteszem az esőztetőt és jól belocsolom azokat a részeket, ahol gyomlálni akarok. A makacsabbaknak villával alányúlok, és egész jól kijönnek.
Előzmény: Frint (535)
outdownS Creative Commons License 2005.06.08 0 0 540
gyomnövényeket nem jó a komposztba tenni, mert a magok túlélik, és akkor eleve gyommal fertőzött komposztföldet "termelek"

Mi másból csinálnál sok komposztot, ha nem gyomnövényből? Egyszerűen csak ne várd meg, míg magot érlel. Mondjuk, a tyúkhúron nem fogsz ki, hiszen az még enyhe teleken is virágzik, és valószínűleg előbb hoz magot, mint ahogy te kimész gyomlálni - így azt tényleg terjeszteni fogod. Viszont könnyen kihúzható...

Amitől mindenképpen óvakodni kell, azok a nagyon életrevaló gyökerűek: legjobb (ill. legrosszabb) példa a tarack, meg a hajnalka- szulákfélék. Kukába vagy tűzrakóhelyre velük!

Az összerakható Baumaxos karám régi vágyam, csak sajnos nem kapok, mert a férjem mindig azzal jön, hogy majd ő csinál. (De a jelek szerint addig hozzá sem fog, míg a régi össze nem dűl.)

Szóval jó lenne az, vegyél, ha nálatok nincs ellengőz, aztán (majdnem) mindent bele!
Előzmény: Zitka (530)
outdownS Creative Commons License 2005.06.08 0 0 539
Kénytelen vagyok komposztot lapátolni, mert az új rekeszek a régiek helyére kerülnek. Mert csakis ott van nekik hely a garázs mögötti beugróban. És a három rekeszből színültig van amit idén tavasszal kezdtem, van egy ősszel befejezett, aminek még érni kell (ez már összeroskadt a felére), és van még valamennyi a tavaly tavasziból, ami már szépen megérett, kapott belőle a veteményes, meg töltögetéskor a krumpli, meg minden, amit tavasszal ültettem, de nem sikerült elfogyasztani.
Előzmény: erdeiboroka (529)
outdownS Creative Commons License 2005.06.08 0 0 538
"Azt a technológiát próbálom, hogy a nagyobb gazokat kihúzom és leterítem, megy rá a fű, a kisebbeket 3-4 cm, meg ki sem húzom, csak beborítom fűvel."

Ez nem lesz jó, mert azok a gaz gazok képesek keresztülnőni a füvön. Ahogy a fű összeszárad, és átenged némi fényt, még a földben lappangó magokból is kikel valamennyi. És szintén keresztülnő. Ezen kívül vékonyodik is a takaró, mert a giliszták alulról fogyasztják. Tehát érdemes újabb és újabb rétegeket ráteríteni.

Ha félsz, hogy egyszerre túl sok lenne, amit felterítenél, hagyd valahol nagyjából megszáradni, mert a túl vastag réteg friss fű befülled és penészes lesz. Epernél különösen vigyázz, hogy száraz legyen, amit aláteszel, hiszen ezt - többek között - a penésztől is védeni akarod. Ezért ajánlott a szalma, vagy a faforgács.

A lakástakarításról szerintem se beszéljünk... (-:)
Előzmény: erdeiboroka (526)
outdownS Creative Commons License 2005.06.08 0 0 537
Annyit tudok róla, hogy nagyon melegkedvelő. A krumplihoz csak annyiban hasonlít az igénye, hogy földkupacot kell körülötte csinálni, ebben neveli a termését.
Előzmény: Évi5 (525)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!