Akkor ezért nem mukodik nekem :) nincs olzan kapcsolo,azthittem hogy az ablakmoso karral lehet mukodtetni :D a motor mukodik,csak aramot nem kap,mertem a csatlakozon
Az olajteknőnél is ajánlatos tömítő pasztát használni, azt amit belinkeltem pár napja. Tubusos tömítő anyag, 1100Ft volt ha jó emlékszem tehát nem egy ördöngösség de nem ér meglepetés.
Értem.Kíváncsian várom,hogy mi lesz.Köszönöm a sok hasznos infót. Ha már olaj lenne még egy kérdésem. Ha olajteknőnél cserélem a tömítést kell alá valamilyen tömítő anyag?
Gondom volt a gyújtáskapcsoló betéttel. Vagy is kiderült, hogy nem a betéttel hanem egy kábellel, méghozzá az egykori riasztó kábelével. Most indul pöcc röff, viszont nem villan fel a felkiáltó jel indítózásnál! Ez gond?
Ajto karpit az maradt ki kell furni lepcsős furoval es az elektromos ablak emelo ki es be a mechanikus a lyukak meg vannak a felfogatashoz csak csavar kell es kesz is
az elektromos ablak felujítással én személy szerint nem próbálkoztam mert nem olcso maga a motor nagyon drága 20.000-de még több is lehet maga a mechanizmusa oldalonként 10.000 ezer és műanyag a mechanizmusa én vettem bele mechanikusat és ha szégyen ha nem tekerős lett az elektromosból igy meg usztam 10000 ezerből a két oldalt :)
Szia! Csak akkor mosd át ha a következő cserénél is ugyanilyen trutyis lesz. Azt meg a legolcsóbb mosóolaj és esetleg egy kevés petróleum keverékkel. akkor tehetsz bele 3,5L-t és felbakolva kicsit pörgeted minden fokozatban, aztán leengeded. Normál körülmények között az egy teljesen zárt rendszer és nem mehet bele semmilyen kosz. Hiszen tudjuk, hogy van olyan személyautó aminél nem kell cserélni a váltó olajat mert a gyártó leírásban az van. Többek között ilyen volt anno' a céges seat inca is. Amikor szóltunk a "nagytudású" főnöknek, hogy szorul a váltó és talán kellene olajat cserélni 180eKm-nél!! azt mondta nem kell! Aztán úgy 3eKm és kellett cserélni, de nem olajat hanem váltót!:-)) Mert a "codda" váltó megadta magát. Így az 5eFt olaj helyett 70eFt-ért bontott váltót kapott:-))Amúgy a "A mennyiségen lepődtem meg" az nem valami csoda. A gyári 2,4L olajjal az enyém szó szerint zörgött és nem is érte el olyan szinten a kereket ahogy azt írja az ellenőrzésre. Fogalmam sincs miért de simán belemegy 3 liter.
Kis segítséget szeretnék kérni. Van egy '99-es AMH motorkódú Felicia-m. Néhány problémám lenne:
1. "Gyári" beépített Laserline riasztó van, viszont kikapcsolva már évek óta. Ha a szervizkulccsal bekapcsolom, azonnal megszólal. Mi lehet a hiba, találkozott már ezzel valaki?
2. Apró, de annál bosszantóbb: ki van égve a jobb oldali izzó a középkonzol fűtés vezérlés részén. Hogy lehet ezt cserélni? Kompletten le kéne bontani a fél belső teret?
3. Elektromos ablak szinte már-már használhatatlan. Valaki próbálkozott már felújítással, vagy mechanika cseréjével? Ötletek, tapasztalatok?
Nem én cseréltem benne előzőleg olajat,így fogalmam sincs milyen volt benne. A mennyiségen lepődtem meg ami kijött belőle. Én arra gondoltam,hogy nagyon elhasználódott - ami így,hogy írtad nem valószinű - attól lett szürke. Nem mostam át a váltót,lehet hogy kellett volna. Van erre valamilyen adalék vagy anyag?
A következő cserénél mossam át? Mit javasolsz?
Az olaj csere óta bele szaladt már 7500 km,de ugyanolyan csendes,mint csere után.
A motortérben van mindegyiknél 2db "tekerő" azzal tudod állítani. A házilagos beállítás "elméletben" úgy kell hogy az autó elé raksz egy karton lapot megjelölöd a lámpa közepét. Ezután egyenes helyen elviszed 10m-re és ott a fénycsíknak ~5cm-rel lejjebb kell lenni mint amit megjelöltél akkor nem világítasz a szembejövők szemébe.
Meg egy gyors kerdesem lenne még hogy ez az elsö autom es diesel auton tanultam es elöfordul hogy lefulladok néha és utánna nagyon nehezen akar indulni pedig jidegen melegen egyszerre indul csak lefulladás után nem
Ahogy kopik a betét, kissé lejjebb mehet a szint benne, ezt nem kell pótolni, mert a betétcsere után visszaáll.
Ha ilyen durván rá kellett töltened, akkor biztosan elfolyik valahol.
Nem párolgó tócsát hagy maga alatt, de ha csak szivárog, azt a forgó kerék szétveri, azaz nincs tócsa.
Javaslom megnézni a kerekeket a dísztárcsák alatt, és a felni belső felét is!
Ha folyik az olaj, az megkeni a betétet is, amitől elmegy a fékhatás. Nagyon zavaró, ha egyik oldal ilyen, a másik meg jó, mert elhúz, meg is pördülhetsz nedves úton.
Filléres dolog a hátsó fék munkahenger javítás anyagköltsége, a munkadíjat meg szerintem meg kell fizetni olyannak, aki már csinált ilyet, pld. "szagembör"
Szia! Hát nem illő sötét szürke olajnak kijönni a váltóból főleg úgy, hogy előtte már cserélted és mivel ez nem nyitott rendszerű. Amikor cserélted elsőre kimostad a váltót? mert az lehet, hogy azért lett sötét szürke mert leoldotta az előtte nem cserélt olaj trutyiját.
Mástól is lehet sötétszürke a váltóolaj mégpedig a grafittól. Szoktak belerakni grafit tartalmú olajat amitől "csendesebb" lesz a váltó. Én anno' a "fimol" grafit tartalmú olajadalékot raktam a 105-ös skodri váltóba. Annál könnyebb lett a váltás és valamivel csendesebb lett a váltó hangja is. A grafit nagyon jól csillapítja a surlódást a felületek között.
Szia! Ezt most ugye viccnek szántad? Fékolajtartály oldalán van két csík a min. és a max. Ha csak "mert ahogy öntöttem csak úgy nyelte magába" na az nagyon rossz jel!!!! Normál esetben csak a folyadékot szokták pár évente cserélni (nálam még nem volt szégyellem is magam) de nem csökkenhet a szint! Nem kellene vele közlekedni amíg ki nem derül hol folyik el a fékolaj! Tehát egy fékjavításra be kellene jelentkezni valahova! Mert ahogy írod nem valószínű, hogy megtudnád csinálni még a légtelenítést sem.
Mert vagy akkor "fogy el" a fékfolyadék, mikor a nagy kopás miatt a kitágult rendszerben pótolni kell, vagy amikor valahol ereszt! Ez jellemzően a hátsó fék munkahengernél szokott előfordulni, hogy a dob túlkopása miatt kibukik a dugattyú!
Ha csak a kopás miatt történt, akkor is pont az előbb említett ok miatt nézesd meg!!! Lehet, csak a féktárcsa öreg és a betétek lassan vasra kopnak(lehet, már azon is van...) de fékkel nem szórakozunk, mert a saját és mások élete van veszélyben ilyenkor!
Sziasztok egy kérdésem lenne . A müszerfalon kigyulladt egy kis ikon és megnéztem a gépkönyvebe hogy mit jelent és a fékfolyadékot irta . Elmentem.a Shell kutra venni fékfolyadékot és töltöttem egy keveset bele ez után ki is aludta a lámpa de azt nem tudom hogy mennyit kell bele önteni mert ahogy öntöttem csak ugy nyelte magába ha valaki tud kérem segitsen skoda felicia 1.3 mpi 50 kw 1999
Végőssoron szerintem vidd vissza az ablakoshoz, aki csinálta. Nézze meg és becsületesen javítsa ki, ha a szélvédő munka előtt nem ázott be. Ha beázott előtte is, akkor kiszálltam. :)
Na erre a műanyagra még nem gondoltam.Csak azét volt furcsa mert a szélvédő csere után jelentkezett ez a hiba, lehet ugyan puszta véletlen is, de mennyi az esély rá? Tehát ez a szivacs valahonnan megtelik vízzel és és ezáltal jön be a belső részbe a víz. Az autó ki lett lakatolva bal elől is de az már kb 1,5 éve. Azután nem jelentkezett ilyen probléma.
Nekem is beázott, de nem az ablaknál, hanem a kéder és a motorháztető kötött van egy fekete rész, ahol lényegében az ablakmosó sprickálója is fekszik. Na, nekem annak a műanyagnak az illesztéseinél ázott be. Illetve nálam már durva rohadások is voltak az elején, azok is beázhattak. A motortérben a tűzfalon lévő szivacsot is érdemes megvizsgálni.
Köszönöm igh5 a választ. Ablak csere után ahogy megjelent az ázás tömítve lett. Azonban ez sem segített. Újra ki kellene venni a szélvédőt és lekezelni a keretet? A műszerfal alatt végig van egy úgymond zajvédő szivacs, na ez már teljesen megszívta magát vízzel. És már az anyós ülésnél is jelentkezett a víz. Viszont nagyon nagy mennyiségű víz van az autóba. És ez azt mondják nem jellemző a szélvédős ázásra. Nem csak szivárog, hanem rendesen egy tócsa van a vezető ülés előtt, ami ebből a szivacsból enged ki, mert már annyi vizet nem bír felszívni a szivacs.
1. - Azért, mert ott olcsóbbak a használt autók. Fenntartani ugyan drágább, de megvenni olcsóbb. Persze, ne is akarjunk százalékos arányt vonni aközött, hogy mennyi az éves/havi fizetésük és mennyi egy használt autó.
2. - Szerintem ők közelebb állnak az igazsághoz, mint mi. Nálunk sztem pl. túl keményen vesznek dolgokat. Valahol a kettő között lenne egészséges. Aztán lehet gyökér vagyok.
2000.06. havi, 1,3Mpi Fehér, Szervós felicia eladó lesz. 178000 valós kilóméter. Motor szép állapotú, nem eszi a vizet, pörgős, húz szépen. 7000km-el ezelőtt volt olajcsere (Valvoline Maxlife 10W40) Termosztát a cserélhető betétes. Lassan 3 éve van nálam, ugyanitt a fórumon vettem. Napi használatban van, sohasem hagyott cserben. Kezdődő nyűgök a hátsó két ív, kezd rozsdásodni, egyelőre pöttyök formályában. (tehát nincs lerohadva az egész). és a bal első sárhányót egy audis, mikor leszorított, megnyomta. Itt annyi látszik h egy helyen az ívnél elkezdett rozsdásodni. Alja szép, két éve volt alváz és üregvédelem. Én most már nem szeretnék ezekre költeni. Fejér megyében van az autó, kérésre majd dobok fel képeket. Ha vkit érdekel privizzen!
Teljesen világos! 10 éve van meg a Dög,2x cseréltem benne váltót.Amivel megvettem utólag kiderült,hogy nem dízelé volt benne,hanem egy 1.6-osé. Olyan szinten hazaért,hogy nem volt csak előre 4 fokozat meg hosszas kinlódás után hanyatt menet.A szaki,aki hozta a másikat úgy volt,hogy elviszi csere darabnak,de mikor meglátta nem vitte sehova. Sokáig nem volt vele gondom,rendszeresen cseréltem az olajat benne,de kb 250 ezer km után feladta a difi. Az meg drága dolog,az új árán akkor vehettem volna 5 bontott váltót. Igy vettem egyet 20 ezerért,aminek - bevallom - nem voltam olyan gondos gazdája,mint az elődjének,mert nem 30 ezernél cseréltem olajat benne,hanem közel 80-nál. Na ennél az olaj cserénél csorgott le 3 liter meg egy kicsi. Csak még egy kérdés. Az jó,ha sötét szürke olaj jött ki belőle? Fém reszeléket nem találtam benne.
Köszönöm a válaszokat.Nagy segítség,remélem másoknak is))))
1., Az ottani keresetek mellett könnyebben reszelgetnek hobbiként olyan autókat, amit mi itt még elsőszámú autónak is drágállunk
2., Nagyjából bármilyen összeheftelt négykerekűt forgalomba tudsz állítani, ha van rajta fék és világítás...
Offtopic, de nagy kedvencem a Project Binky, állítom, hogy a végén az is rendszámos lesz. (youtube-on keressetek rá, több részes sorozat, félórás részekból, a lényege, hogy két angol srác egy szétrohadt Miniből és egy totálkáros Celica GTFourból egy autót csinál, és nem a Mini motorját teszik a Toyota kaszniba...mindezt egy jól felszerelt, de otthoni garázsban.)
Szia! Nem biztos, hogy rossz inkább más:-) Valószínűbb az, hogy az előző tulaj cserélte de nem adta mellé a kulcsot. Ha beviszed egy kulcsoshoz a betétet talán tud segíteni. Egyszer nagyon régen a 105-ös skodrinál csináltam ilyet mert ott ugye nem csak az indító kulcs volt más de a jobb és bal oldali ajtóhoz is másik kulcs kellett meg a tanksapkához is:-(( Kibuheráltam az ajó betéteket és szétbontottam(soha többet!) egy egész napot szórakoztam vele meg csiszolgattam mire mindkettő ment az egyik kulccsal!
Ez turbókitt, deeee nagyon patent. Igazából ez nem is arról szól, hogy mennyit tudsz belőle kihozni, inkább arról, hogy egy stabil megoldással legyen kompresszoros, feltöltött autód. Ez inkább mechanikai kihívás, sem mint aszfaltszaggatás. A feeling kell bele! :) Mondjuk a VR6-s megoldás az durva, Corrado-ban láttam ilyen motort, nem tudtam, hogy Skoda-ba is tettek. VR6 híresen jó motor. Mondjuk egy Corrado is nagy álmom, de 1.8 G60-ban. :)
1.8T - Ez majd az Octaviamban lesz ősszel. 1.8T Octavia-t szeretnék venni, ha találok értelmeset. Octavia I-ben sajnos még kevés RS-t láttam, illetve a 4x4-sek szerintem túlságosan drágák.
udv urak nincs valakinek egy cseh generator hatso pajzsa elfekvoben? az enyemet megette a csapagy?( s ezert nem szeretnek egy komplett generatrt venni:9 kosdzonettel.
Vágom miről van szó,nagyon jó fotót készítettél.Valami problémám volt vele régen,a hétvégén tudom megnézni hogy milyen állapotban van.Központi záras az enyém is.
Szerintem jobb kiszedni a szélvédőt és megcsináltatni alatta rendesen.... Ha már elkezdett rohadni akkor szilózhatod, lehet hogy beázni nem fog de tovább fog rohadni és előbb-utóbb újra ázik...
A probléma, hogy az ablakkeret korrodált. Elöl-hátul megfigyelhető. Az ablak két alsó sarkában, ahogyan éri a víz, elfogy a vas. Nem mindig látszik, hátul előbb láthatóvá válik.
Nyilván az történt, hogy az ablakcsere során ez nem lett kijavítva, de meg lett mozgatva a kéder, talán az ablak sem stimmel pontosan, kicsit eláll és kész a baj.
Régebben többen megcsinálták a tömítést szilóval (akármilyen nem jó hozzá!), szerintem az a megoldás. Aztán 10 év múlva ki kell lakatolni, ha még érdemes.
Pl. az eggyel ezelőtti Swift Sporthoz árulnak Japánban kompresszor kitet http://www.rsrs.jp/en/engine/zc11.html de nem gondolokm, hogy a műszaki kihíváson túl van értelme...
Felicia ugyanígy, ha kevés az erő építs be AEE-t, ha így is kevés, tegyél bele a konszernből egy 1.8T-t:
Egyébként a turbót nem tartom jó ötletnek, mert nem elég pörgős a Felicia hozzá sztem. De egy kompresszoros Feliciát szívesen összedobnék, ha értenék eléggé hozzá. :D Például kíváncsi lennék, hogy ekkora többletnyomást bírnának-e a dugattyúk, szelepek, főtengely, illetve, hogy a szívócsonkra hogyan lehet ráműteni egy kompresszort.
A többi csak egy darab. Lényegében maga a zárszerkezet kell, ami a vezetőoldalban van. Ezekből a zárszerkezetekből 2 féle volt. 1, ami a nem központi volt, így a a központizár motort nem lehet ráhegeszteni, a másik amiben van motor is, vagy motor nélkül, de megvan maga a tartó szerkezet, amire felcsavarjuk a központizár motorját.
hali mindenki egy kérdés volna a szakikhoz ha az imó megadta magát mit kell cserélni elég az imo doboz karika vagy vezérlést is kell vagy hogyan lehet ezt megoldani????
Nekem van egy 1999. évjáratú Skoda Feliciám, olyan problémám lenne, hogy a vezető ülésnél beázik a kocsi...Nem régen lett cserélve az első szélvédő, azóta tapasztalom, hogy a műszer fal sarkánál folyik be a víz egy nagyobb esőzés után, de olyan szinten, hogy áll a víz benne. Már tömítve is lett a szélvédő, de azóta se múlt el ez a probléma. A műszerfal alatt van egy szivacs ami már teljesen megszívta magát vízzel és lassan az anyós ülésnél is vizes szőnyeg. Nem sikerült rájönni, hogy esetlegesen a szélvédőnél vagy valahol máshol folyik be a víz. Valakinek volt esetleg hasonló jellegű problémája és tudnátok ebben nekem segíteni?
Szia! Annyival egészíteném ki a váltóolaj témát, hogy az ellenőrzéskor ne csak nézz!
A fogaskerékalja fentről elég rosszul látszik. Ha maradt olaj amit a kerekek felvertek a fészekbe tűnhet az is úgy. hogy van benne! Az enyémbe volt 3dl!! és amikor bevittem menet közbe egy újpesti szervizbe a jóképességű szerelő is benézte mert azt mondta tele van "jó minőségű olajjal" nem azért szorul a váltó! Na ez a kis benézés 70eft-be került teljes csapágy csere meg a váltó ki-be. Tehát töröld ki egy kis ronggyal és ha újra odafolyik akkor jó! De a kerék tetejénél ne legyen magasabban mert a km spirál úgy kezd működni mint egy szivattyú és a gatyádra pumpálja a váltó olajat:-))
Nem rég cseréltem benne olajat,bele tettem az előírt 2,4 litert és azon morfondíroztam,hogy hogyan ellenőrzöm,ha Uram bocsá' enged valamelyik szimering és én későn veszem észre.Na meg mikor leeresztettem a régi olajat 3 liter meg egy kicsi jött le. Ezért volt a dilemma. Köszönöm a Te válaszod is )))))))))
Nagyon köszönöm. Igy már világos.Akkor valószínüleg ezt az sem tudta,aki előttem cserélt (?) benne olajat. Volt Trabim,Ladám,de azokon volt nívócsavar az oldalán,de láttam olyan Cromát is amiben a váltóban is volt nívópálca. Hasznos dolgokat tanulok Tőletek)))))))))))
Nana! Egy 54..68 lóerős motorból 150-et kihozni nem sok? Alsó hangon is több mint duplája az alapmotor teljesítményének...
A típus maga nagyon is jól szerepelt, csak a kit-carok bevezetése adta neki a döfést: nem volt 2000ccm-es motor hozzá, a konkurrenciánál viszont igen (Astra Gsi, Renault Clio/Megane, Pug 306)
Raliban még most is sokan használják, mert lehet hozzá cuccokat kapni, közel vannak az alkatrészforrások (Csehország).
Első ránézésre rali kit-car (hajdani gruppe F2) átépítésnek tűnik, én 150 lovat tippeltem, de a fotók közt ott van egy dyno-görbe 161 lóerős méréssel...
A kilométeróra spirál és a kapcsolók stekkerei szokták tartani, ha a motortérben a spirált kiakasztod a másik kábellel összekötésből, akkor picit többet enged, és oldalról mögé tudsz nyúlni.
A spirál egy bepattanós csatlakozással van az órára fogatva, azt kell kétoldalt megnyomni és kicsúszik.
Én jobbról szoktam hozzáférni. Akadhat még a kormányban is alul, de az picit hajlítható és enged.
Azt hiszem hogy először az alját szoktam kiemelni.
Jobb kormányos rally felicia magárért beszél dupla injektor magasabb fordulaton jobb teljesítmény ezeknél nem számít a fogyasztás az a 40 liter legyen elég 20km-re:-)))
Most javítottam egy ilyen problémát Favoriton.A kilóméteróra egyik fogaskereke darálódott le.A skodapatikában vettem javítószettet és cseréltem.Nem oldotta meg teljesen a problémát mert a számlálók elindultak de a sebességmérő nem mutatott.A bowdencsere ezt orvosolta azóta működik minden.
Sziasztok! Műszerfalon kiégett a fényszóró visszajelző izzó. Csavarok kiszedése ellenére se tudtam az óraegységet kiszedni. Mindent csavart kiszedtem,(kapcsolók,szellőzés...stb) Valami tartja a kormány mögötti műanyag borításnál. Vagy azt is le kéne szedni? Köszi
Háde belevarázsolták az 1,4 fábia motort a feliciába, ráadásul ahogy látom, mikor összehajtogatták az I-est, akkor megcsinálták ugyanezt a 98 utánival is. Csak nem teljesen értem, hogy mire jó, hogy dupla befecskendezés van, egyszer a fojtószelepeknél, meg egyszer a szívótorokban is?
Ki kell venni az óracsoportot, abból külön kijön a kilométeróra, én vettem bontottat és egy az egyben cseréltem.
Hátránya volt, hogy nem passzolt a számlap színe, így azt át kellett szerelnem.
Ahhoz meg le kellett venni a mutatókat, és összeszerelés után újra be kellett állítani, hogy jól mutassa a sebességet.
De lehet külön csak a számlálókat cserélni az órában, elég macerás és kell hozzá működő cserealkatrész is.
Akkor is szét kell szedni szinte az utolsó csavarig az órát.
Ha veszel egy komplett óracsoportot, és kicseréled, akkor ezek nincsenek, csak benne van a rizikó, hogy működik-e minden, és nem fog passzolni a kilométer állás, bár ha most sem számol, akkor nincs is mivel passzoljon. :)
És ha több van benne azt nem látom? Ne haragudjatok a sutaságomért,de valahogy nem áll össze bennem. Biztos így kell lennie,csak nem értem miért jó ez így. :)
Nyilván nem. )))))))))))Viszont a nívópálca leér az olajteknőbe. A km óra spirál meg nem ér le a difihez. ezért nem áll össze nekem,értesz? Csak szeretném tudni hogyan működik.
Szia van egy papíros központis 50 kw - osom meg egy komplett mpi donorom . Arra lennék kiváncsi valaki csinált e már ilyet hogy mindent cserélni kell e avagy nem
Szia! Én nem de neki sem állnék. A különbségek nem csak a hengerenként vagy középen van!
Először a motor kompresszió viszonya más. A vezérmű tengely más. A lendkerék más. A kábelköteg más. A hengerfej más. A gyújtás más. A vezérlő más. Az ac pumpa más. Soroljam tovább? Inkább vegyél egy MPI-t olcsóbb javítani/testre szabni mint átalakítani. Talán egy komplett motor csere és a kábelcsere úgy, hogy ott van mellette egy donor amin le lehet ellenőrizni melyik kábel hova és honnan megy.
Na gyon keveset ment,üzemképes,de jobboldalán sérült,2000-es évjáratú Skoda Felícia 1.3 MPI fehér kombi bontása megkezdődik.Ha valami kell írj.Az akkun kívül minden üzemképes.
Köszönöm a választ. A fojtószelep tiszta, az elektromos csatlakozások alaposan be lettek fújva kontakt tisztítóval többször is, féktisztítóval át lett fújva a szívó oldal, összes cső és csatlakozásaik is ellenőrizve lettek.
Szia! Nem feltétlenül lambda szonda hiba! Amit érzékelsz az az amikor a vezérlő akkora hibát érzékel amitől átvált egy vészhelyzeti üzemmódra aminél egy beállított szivatóhoz közeli keverékkel üzemel. Ilyen állapotban a zsiguli fogyasztással kell számolni a városban akár 9-10l/100km városon kívül 8-9l/100km
Az ingadozó alapjárat az MPI (hengerenkénti) motornál a koszos pillangó vagy fojtószelep okozza.
Ezen tisztítás majd alapbeállítás szükséges ha nem akarod, hogy minden kereszteződésbe téged nézzen a kopasz szomszéd a fekete autóból mert azt hiszi gyorsulási versenyt akarsz:-))
A központi befecsisnél pedig a lötyögő csigahajtás amin azzal lehet segíteni, hogy a távolság állító csavart eltekerjük egy teljes kört és levesszük a vezérlőről az áramot egy fél órára.
Ja és nem árt időnként az összes elektromos csatlakozót leszedni és az érintkezőket lekezelni! Ez nem kerül pénzbe max egy spray/ecset ára és fél óra de csodákat tud tenni!
Urak! Időszakosan ingadozó alapjáratnál, ha széthúzom a lambda szonda csatlakozóját egy kicsit felpörög, majd helyreáll az alapjárat, ez a lambda hibáját jelezheti? Segítséget előre is köszönöm.
Igazábol elviszem szerelöhöz és ö belövi a szelephézagokat meg utánna jár a rejtéjes olajfogyasztásnak amugy 171.000 km van az autoba reméllem olcson meguszom az egészet
Csak azért kérdeztem, mert én is furcsán néztem, hogy szelepszárszimering-cseréhez miért kéne levenni a hengerfejet. Gondolatban végigmentem a folyamaton, és ebben nem voltam biztos.
Szia! Magyarázd el a szerelőnek, hogy leveszi a szelepfedelet, aztán a himbasort, meglazítja a szeleprögzítő tányért és egyszerre csinál két hengert az 1-4 felső holtpontban. Ha kés akkor jön a 2-3 henger felső holtpontban. A szeleprögzítő visszarakáshoz egy 8mm/150mm-es alumínium rúd kell aminek az egyik végét enyhén elgörbíti ezzel a helyére lehet szorítani a gyertyanyíláson keresztül a szelepet addig amíg az éket berakja felül! DE mindig csak az említett két henger egyszerre!!!!! Ha a lent lévő dugattyúnál leveszi a rugót az simán beleesik és akkor tényleg lehet szétszedni!
Igen! De hidegen azt a kettőt ki lehet venni nálam is kint volt semmi gondja ha előtte lekötöd a vezérlést és kiveszed a gyertyákat, valamint kiakasztod a szelepemelőket. Nekem a vezérmű lánc cserével együtt volt megcsinálva és azóta is jó a hengerfej tömítés!
Szia! Ezzel csak az a baj amit írsz, hogy nem ilyen résveszteségre van a skodri tervezve.
Amit megeszik azt vagy elégeti a katalizátor vagy lerakódik. Az az olaj ami eleve ilyen vizkozitású az ezekben melegen lényegesen vékonyabb filmet képez. Ha új az autó akkor semmi gond hiszen nincsen kikopva semmi és a mostani motoroknál az illesztés kisebb hézaggal történik. Ami még fontos az, hogy az olajfuratok mérete nem az ilyen híg olajokhoz van méretezve, valamint az olajpumpa résvesztesége így hidegen is nagyobb, Melegem pedig lehet, hogy mint nálam bevillan az olajnyomásjelző! Amúgy nálam a 15W 40-es olajjal is rendesen indul és ott is azonnal elalszik a lámpa. Viszont tudom, hogy olajcserétől olajcseréig nem kell utánatölteni és mindig van olaj/olajnyomás a motorban. Erre a szintetikus olajra van egy nagyon jó esetem. Az egyik kollégámnak anno' volt egy új zsigulija ~40ekm volt benne mindig csilli-villi állapotban csak jó nevű szerelőhöz vitte. Aztán gondolt egyet és valahogy pont a műszaki vizsga/zöldkártya előtt pár héttel újságolta, "lecseréltem az olajat" nagyon jó márkás szintetikusra ez biztosan kibír 20ekm-t! Jó mindenki bólogatott hú milyen jó mert az így meg úgy tutti jót tesz a motornak! Ezzel téma le is zárult mindenki örült:-))
Aztán jött a vizsga és a kedves kollégának visszavonták a műszaki érvényességét mert olyan szinten sz@r volt a káros anyag kibocsájtás, hogy nem tudták beállítani a gáz értéket! A szerviz első lépésben motorgenerált javasolt!! A kedves kolléga pedig falfehéren közel az agyvérzéshez nem tudta mit is csináljon!? Elment ahhoz a szerelőhöz aki előtte szervizelte, hogy most mi legyen. Az meg szerencséjére még mielőtt bármit csinált volna megkérdezte milyen olaj van az autóban? Amikor meghallotta nevetett egyet és lecserélte az olajat és láss csodát minden rendben volt!
De az is igaz, hogy mindenki azt tesz bele amit akar és ahogy.
+1 az 5w40-es olajra. Jótékonyabb a hidegindításnál. Nem azért eszi, mert 10w helyett 5w. Ilyen alapon a 40 melegoldali helyett is 50 kéne.
De tényleg flame keltő az olaj téma, tegyen mindenki olyat, amit jónak lát :) Többet számít a minősítések megléte sztem.
A használt olaj színe szerintem megint kérdéses. Eleve a különböző olajok szine más, az adalékok is használat során máshogy szineződhetnek, illetve az olaj egyik dolga, hogy ne hagyja lerakódni a szutykot és lebegtesse, megfogja. Ezek alapján a sötét szinű használt olajat én jónak gondolom és inkább az lenne furcsa, ha nem ilyen lenne.
Az én gyári motorom (1.3 MPI) alsó hangon 400000 km után nagyon sok olajat evett, 10000 alatt minimum 5 litert. A mostani 1.6os (AEE kódú VW erőforrás) 5W-40es Eneos-szal töltöttem fel, 8000 km alatt 1,5 litert kért pluszba. Szerintem ez egyáltalán nem sok, ha figyelembe vesszük az 5W-40 olaj előnyeit a 10W-40-nel szemben. 160000 km van a motorban, a mínusz 10 fokos éjszakákon is egy fordulatra indult, és azonnal elaludt az olajnyomás-lámpa. Hosszú távra tervezek ezzel a motorral, szerintem megéri a két olaj közti árkülönbség - még a rátöltögetéssel együtt is. Nincs olajkoksz, sem kapucsínó a betöltőnyílásnál, kíváncsi leszek az első 10000 km után leengedett olaj színére.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki öntsön 5W-40es olajat a Skodriba, de ahogy nekem bejött, lehet, hogy másnak is lenne jó tapasztalata.
Szia! Elsőre nézd meg a szelephézagokat! Láttam már olyan skodrit aminél nem volt az egyik hengerben vezérlés mert kiugrottak a a szelepemelők a helyükről! Milyen olajat tettél bele?
Nekem is hozott a haverom ajándékba szintetikus 5W 40-es AGIP olajat. Na azt szerette a skodri annyira, hogy kb 3000km és teljesen új volt benne mert megette:-))) Ezek mind öregnek számító motorok. télen 10W 40 nyáron meg a 15W 40 jár bele. A szelepszár szimeringeket ki lehet cserélni úgy is, hogy a motor nincs megbontva! Tényleg nem drága az enyémhez 160Ft/db áron hozták és a 0,5-08l/1000km úgy alakul most, hogy 15000km alatt nem kell semmit utánatölteni és szinte ugyanaz jön ki mint amit beleöntöttem mennyiségre.
Azt a katalizátor miatt nem látod, hogy füstöl az autó mert az olaj nagy része az "utánégetőben" elég.
Sajna viszont el is tömíti a korom az apró likat:-)) és ettől megfojtja a motort. Az pedig teljesítménycsökkenést és megnövekedett fogyasztást hoz magával.
Na ilyen mutatványt csinált velem is az olaj! Biztos véletlen lehetett, a Bárdinál vásárolt olajam, olajszűrőm, sőt ugyanekkor hoztam el tőlük a fűtőradiátoromat is, és ... a szűrő visszaejtette reggelre az olajat amiből 100 Km alatt 1litert habzsolt be (előtte és utána használtból semmit, olajcserétől olajcseréig) a fűtesem azóta rossz!
A hűtővíz nem lehet fehér, ezek ALU motorok, piros fagyálló kell bele. Ha a tied fehér, akkor az víz lehet. Veszélyes mutatvány, még fagyhat éjjelente.
6 km alatt elment 1 liter olaj? Annak nyoma kell legyen.
1. Motoron kívülre folyhat, pld. a szelepfedél, leeresztő csavar, olajszűrő, stb. tömítés hiánya miatt. Ez látható, valamint előbb-utóbb foltot hagy maga alatt a gép.
2. Mehet a hűtővízbe, ha a hengerfej tömítés rossz. Ez látszik a hűtővíz állapotán, a Feliben szép, híg málnaszörp színű az eredeti hűtővíz. Ha feketébb, akkor itt az olaj!
3. Mehet az égéstérbe, ha kopott a motor, pld. a szelepszár szimeringek, vagy rosszabb esetben a dugattyúgyűrűk. Ilyenkor a kipufogó gázai kissé sűrűek, kormosak. Vegyél egy papírzsepit, és tedd a kipuffantó végére. Ha ez a hiba, kormos, olajos lesz a zsepi.
Ha már másnak is feltűnt a szelepek zaja, talán a hármas pont a legvalószínűbb.
Nem kell beijedni, ebben a modellben csak 8 szelep van. Darabja a tömítésnek kemény 100Ft.
Nyilván kell egy szelephézag állítás is, és talán ennyivel megúszod.
sziasztok van egy skda felicia 99 es évjárat 1.3 mpi 50 kw 68 loeré lxi felszereltség
az lenne vele a gondom hgy eltőnik belőlle a olaj. a szelepfedél tőmitésnél olajsonak látszik de nem hiszem hogy annyit kinyomna ott . ma a parkoloba voltam pont tőltőttem bele az olajat és oda jőtt egy ember hogy benzines e mondtam hoy igen és mondta hogy akkor valami baj va a szelephibákkal mert kissé csttog a motor . igazábol első autom szoval nem nagyon értek hozzá ha valaki tud kérem segitsen kőszőnőm
Kihúzod a fehér kis fogaskereket tengelyestül. Lepucolod, visszateszed, kihuzod mégegyszer. A fogaskerék alatt lévő kis csap kell, hogy olajban álljon, a fogaskerék ne, akkor jó a szint.
felicia a oszlopon lévő csatiról képe esetleg valakinek lenne amibe az ac kábele is megy bele??? Főleg az a kérdés hogy az első két kábel fekete-kék vagy kék-fekete felállásban van mivel az enyéből az sajna kirohadt
Nem emlékszem,hogy látszódnának a f.kerekek.Szerintem kevés az olaj. Úgy szoktam tölteni:lepje el jó bőven azt a kistányért amire ráengeded a fekete műanyag fogaskereket /bele ne essen! Kicsi túltöltést az 5. fogaskerekei miatt szoktuk. üdv
Köszi! Megint tanultam valamit bár nem áll össze,hogy hogyan tudom a mennyiséget ellenőrizni,mert ha kiveszem a km spirál véget még nem látom,ha több van benne. Az olaj nagy része meg lent van a difinél.Esetleg ha elmagyaráznád azt megköszönném. ))))
A motort próbáltad külön áramforrásról(akku töltő)? Az is lehet, hogy beszereléskor eltörött valamelyik érintkezés. Ha minden vezetéket rendesen beraktál akkor menni kell!
A múlt héten raktam össze a belteret nagytakarítás után és pont van egy fotóm a kibelezett állapotról, látszik rajta a vezeték, pirossal jelöltem a képen. A hátsó ülés alatt középtájon bukkan elő, elmegy a bal oldali küszöbig és onnan a küszöb mentén előre a többi kábelhez.
Egy kis segítségre volna szükségem!!!! A probléma a következő felicia1,3 ac pumpa nem megy sajna a csatin mérve 2,34w van csak az lenne a kérdés a csati kábelei merre hol mennek mert gondolom szakadás van valahol és kicserélném de nem akarom a fél autót lebontani válaszokat előre is köszi valamint hogy melyik bizti az ac pumpa biztosítéka bár nem hiszem hogy ott a bibi de hátha köszi
Sziasztok markatarsak :) Az lenne a kérdésem hogy az 1. sarvedo van ragasztva is? vagy csak siman csavarozva? mas auton mar szedtem le de Feliciarol meg nem
Szia! https://cromax.hu/valto_es_motortomito_paszta_ford_permatex_110ml_10811 valami ilyesmit vagy rákeresel hasonlóra. Felületet szárazra és fémtisztára kell előkészíteni aztán mint a sziloplastot felvinni ráhúzni DE csak éppen, hogy amíg a tömítés elsimul egyenletesen várni a leírás szerinti keményedést és meg lehet húzni a csavarokat.
A szerszámoknak vettem 900ft-ért egy kis szerzsámosdobozt a ...koban.Meg van egy összecsukható láda amiben az elsősegély doboz is van bevásárláskor ebbe szoktam rakni a cuccokat és otthon egybe be tudom vinni nem kell szatyrozni.....
Hasonló tünetekkel küzdök mostanság én is mint Lacko. Nehezebb volt váltani és érdekes hangok jöttek ki a váltóból. Mivel viszonylag "régen" cseréltem olajat a váltóban (nagyjából 80 ezer futott km ) így lecseréltem az olajat. Tettem ezt azért,mert 1,: sok volt a km benne 2: nem lehet ( én nem tudok róla hogy van-e ilyen) szintet ellenőrizni így nem tudom mennyi van benne. Azért nem tudtam a mennyiséget,mert nem én cseréltem benne előtte. Valószínüleg ezért fordulhatott elő,hogy a 2.4 liter helyett 3 liter meg egy kicsi csorgott le. Bele raktam az előírt mennyiséget,lényegesen jobb lett a váltás, 5.-ben változatlanul fütyül,de lényegesebben halkabban,nem reccsen,nem érzem a fogakat váltáskor. Tehát nem úszom meg a dekli leszedését.
A zártakaró müanyagból kétféle létezik, az egyik ami a lentebbi képen is van, a másik pedig az ami csak a zárat takarja, kb 25 centi hosszan. A két széle "csupasz" az oldalburkolatig.
Milyen szerszámokra gondolsz?:)
Tudomásom szerint egy felnikulcs és egy emelő van benne gyárilag, ja és egy vonószem. Ezek a pótkerékben vannak elhelyezve.
Köszi, korrekt lett a megoldásod :-) Egyúttal megoldódott a zár körüli takaróelemek kérdése is: létezik, csak az én kocsimban nincs. A szerszámoknak hol a helyük? A zár alatti részben?
Szia! Nekem sem volt benne semmi így 12mm-es OSB lemezből beleszabtam egy darabot. De mivel a szélein elég kacskaringós úgy csináltam meg hogy két részből van és külön kivehető így kitölti az egész alját. Ragasztottam rá egy darab padlószőnyeget és nekem egész elegáns lett.
Köszi, akkor ez nincs túlgondolva :-) Azt vártam, hogy a pótkerék feletti, a képen pirossal jelölt mélyedésbe még kellene tenni valami odaillő műanyag teherviselő elemet, de ezek szerint tévedtem :-)
Ha már csomagtartó, még egy kérdés: a képen sárgával jelölt részen, a zár körül kellene lennie műanyag takaróelemnek? A jobb és a bal oldalon van és úgy érnek véget, hogy arra tippelek, középen is kellene folytatódnia.
Fotóm nincs, de úgy van ahogy leírtad. Funér lap vagy farostlemez. Ha elhajlik vagy eltörik vágsz egy másikat és kész. Más nincs alatta, a pótkerék tartja a súlyt.
Egy egészséges (kb gyári állapotú) Feliciának hogy néz ki a csomagtere a szőnyeg alatt? Nekem volt benne egy pótkerék (a rögzítő csavarja berohadt és tőből eltört), beszórva egy elakadásjelző, kerékkulcs és ennyi. A kárpit farostlemez alja tartja a csomagtartóba rakott holmit, ami nekem gyanús. Nem kellene a pótkerék felett még lennie valaminek, ami tartást ad neki? Néhány fotót megköszönnék :-)
Na jó, ez most lehet hülyén fog hangzani, mert lehet félreértettem, de akkor ezt leveszem és ott látni fogom, amit meg kell húzni? Illetve ennél a szerelőablaknál nincs esetleg tömítés, amit cserélni kéne?
Hát nem tudom hogyan sikerült vagy látható a lényeg az hogy leveszed a bal első kereket ha van doblemez azt is. A kocsi lehetőleg aknán és akkor láthatod ezt teljes egészében:
Üdv, nem kötözködésből írtam! Tudom milyen melóval jár, hiszen már jártam így. Ez a zúgó hang ami kinyomott kuplungnál elhallgat nekem is megvan, sőt komplett szet csere után is megmaradt szerintem nyelestengely csapágy. Na, az nagyobb meló kicserélni mint a dekli levétel! Béke, és nagyon jó tanácsokat adsz amiért nem állnék le veled vitatkozni!
Szia! A távirányítók még típuson belül sem egyforma frekvencián/kódolással működnek! Egy másik típushoz való távirányító biztonsági okból kizárt, hogy hangolható lenne egy más típusú riasztóhoz! Hiszen te sem örülnél annak ha a szomszéd vagy egy parkolóban egy másik autó tulajdonosa amikor kinyitja az autóját a tied is kiriasztana :-)) Aztán amikor mennél oda a kocsihoz már csak a belső részek hűlt helyét találnád..............
Ha pedig ilyen az a riasztó akkor inkább be se kapcsold mert csak kárt okozol az autóban. Az csak arra jó, hogy leszívja az aksit!
Szia! Nem akarom leszedetni vele a váltót SŐT mivel ehhez bontás nélkül hozzá lehet férni és az olajcserén kívül más hátránya nem lesz ezért javasoltam. De ha tudsz más ötletet erre:
"egy ojan kerdesem lenne hozatok felicia 1.9D van nekem es valameik nap hangosan elkezdet hallacodni a motorterbol ijen erosen zugo hang ... nemtutam elkebzelni milehet de kis ido utan eszre vettem ha kinyomom a kuplungot akor elcsendesedik .. ez mind csak menet kozben tortenik alap jaratok megy szepen .. milehet a gond ? ..sebvalto ?" (ez volt az eredeti kérdés)
akkor azt szívesen hallgatjuk!
Én első körben az olaj mennyiségét kértem ellenőrizni utána pedig a váltó oldalán található "ablak" leszedést javasoltam, a csere és a váltó kiszedés helyett.
Nálam is nehéz volt és recsegett a váltás , ki is kellet cserélnem a v. rudazat összes csukló részét. A havernál viszont főleg visító,kerregős hangot adott-ezt művelte nála a meglazult anya. Itt a fórumon is kerestek már váltót......
Gyári Laserline riasztó van a kocsiban, de csak egy távirányítóval. A távirányító típusa T101V2, zöld ledes. Tudnék jó áron vásárolni T101V3 típusú távirányítót, ez vajon működik a kocsiban lévő riasztóval? A két távirányító kinézetre teljesen egyforma. Ha nem, tud valaki normális áron távirányítót?
Uraim, kinek lazult már meg a váltó végén az anya enyémen kívül? Nálam nehéz volt és recsegett a váltás! Ne szedessétek már le a deklit hülyeségből, mert arra gondoltok! Ezért kérdem, hogy biztos legyen Lackó 142-nek a tanácsunk.
Akkor szépen alakulunk, lassan minden rendben, de van pár kérésem.
1. Szereztem egy magnós skoda symphoni rádiót. Sajnos kódot nem tudok hozzá. Valaki be tudja ezt.nekem tenni vagy felejtsem el? Olyat keresek, aki nem kér el fél órás munkáért 20 ezret. Egyben szeretnék is betenni a két ajtóba 2 gyári hangfalat is.
2. A fűtés elég büdös másfél hónap után is. Valahol olvastam, hogy valami radiátor le kell pucolni, mi a teendő?
3. Próbálkoztam olajozással,de sajnos a kuplung nyikorog. Ezt hogyan tud megszüntetni?
A fejegységből kijön minden frekvencia, és ha direktben rákötöd a mélynyomóra, akkor
- 1 csatornára fogod rákötni, tehát akkor fog szólni, amikor azon a csatornán van jel (JE/BE/JH/BH)
- a maradék 3 csatornát hogy osztod el?
- a mélynyomóra ráereszted a magas hangokat, amiket nem tud majd kiénekelni.
De, te tudod.
ISO bekötés:
A barna csatlakozó tetszőlegesen kiválasztott (DE ÖSSZETARTOZÓ!) +/- vezetékpárjából a pluszt rákötöd a cső piros csatlakozójára, a negatívot a feketére.
Ennek az alkatrésznek hol kell lennie? A pedáljaim nem 100%-osak és a minap nagytakarítás közben (ülések, műanyag takaróelemek és minden kárpit kipattant a kocsiból) találtam egy ilyen alkatrészt, ami látszólag nem hiányzott sehonnan. Eltettem, most már azt is tudom, hova tartozik, de pontosan hova megy fel?
sziasztok, felda 1.9D (1998) porlasztócsúcs csere után ajánlatos e próbapadon beállítani vagy csere után egyből mehet be? jó lessz a fogyasztás és az emisszió?
Szia,hát megprobálom pontosan leirni miröl is van szó.Nem nagyon értek hozzá de megprobálkozom vele.
Adott egy mac audio MPX Tube 112 (googl-én megnézheted mien) mélynyomó ezt szeretném bekötni,nincs hozzá erösitöm.Az egyik haverom azt mondta erösitö nélkül is belehet szerelni csak természetesen nem lesz ojan jo hangzása.És ISO csatlakozo van a rádiomon.Nemtudom mit kéne még leirni :)
Leírom, hogy én hogy csináltam, nem Felicia, de az mindegy szerintem.
Adott:
-fejegység 2db RCA kimenettel
-2 csatornás, hidalható erősítő
-mélynyomó (konkrétan egy subcső, de ez is mellékes)
Először is, ki kell építeni a tápvezetéket az erősítőhöz:
- akku pozitív (megfelelően vagstag vezeték + biztosíték!!!! hogy le ne égjen a kocsid)
- test (ugyanolyan keresztmetszetű vezeték, mint a +) - ez lehet a legközelebbi testpont a kasznin, de bármelyik, a kasznihopz fémesen kapcsolódó csavar is.
Fejegységtől hátravinni az erősítőhöz:
-2db RCA kábel
-1db kapcsolószál (fejegységen a motoros antenna vezetéke)
A kábeleket lehet a küszöbburkolatok alatt, vagy a középkonzolnál hátravezetni. Fontos, hogy mechanikailag védve legyenek becsípéstől, vágástól stb.
A profik az autó külön oldalán vezetik az áram és a jelvezetéket, hogy ne zavarja a jelet.
Ha figyelmesen olvasol, akkor ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy igényes kábelezéshez ki kell pakolni az utasteret...(ülések, szőnyeg, stb)
A csomagtér kialakításánál eldöntheted, hogy fixen építesz mindent, vagy oldható csatlakozásokkal, könnyen kiszedhetőre csinálod, ha költözéskor kell a csomagtartó ne bökd ki a mélynyomó membránját a komódfiók sarkával.
Én utóbbit választottam: egy bútorlap tartót csináltam a subcsőnek, aminek a hátára csavaroztam az erősítőt, a (+) és (-) valamint a kapcsolószálat XLR csatlakozóba kötöttem, ez jól szigetelt, és egyszerűen oldható, az RCA meg amúgyis dugóban végződik.
Innentől már egyszerű, az erősítőn az INPUT (bemenet) és OUTPUT (kimenet) csatlakozásokra kell a megfelelő vezetékekkel kapcsolódni (a kimenet tényleg csak egy pozitív és egy negatív szál, ezeket a mélynyomó két pólusára kell kötni), és már szól is a "diun-disn".
Ha van kokrét típusod, amit be szeretnél tenni, vagy nem világos amit írtam, írd meg, ha több az infó könnyeb tanácsot adni!
Igazából a mester tudná megmondani mennyit szívott vele. Én csak oda vittem a cuccal együtt ( a homlokfalon kívűl minden Bárdi volt benne). Mikor érte mentem nem szidott,ebből arra következtetek,hogy nem volt rossz. A hétvégén megyünk haza Szegedre,majd megkérdem tőle. Úgy is akartam vele beszélni.
Ha már most volt lakatos téma: nekiállunk a '99-es, még eredeti lemezekkel rendelkező verda felújításának (az emlegetett verziók közül a 2.: "Boríts bele egy vödör pénzt egy 200 ezret érő autóba"), ehhez kapcsolódó kérdések:
- a boltokban kapható lemezalkatrészekkel (küszöb, sárvédők) volt-e valakinek negatív tapasztalata? Köpködött a lakatos az unixbárdi sárvédőtől, hogy nem tudja beállítani?
- keresek krómhűtőrácsoshoz való _gyári_ első lökhárítót, rozsdamentes (ha van még ilyen) jobb első sárvédőt. Észak-Dunántúli viszonylatban elmegyek érte.
Szia! két kép az első csak a menetfény a másik együtt a kettő(ködlámpa üzemben) Látszik az is, hogy erősebb a fénye mint a tompítottnak csak annak a felülete nagyobb.
Menetfénynek, és helyzetjelzőnek (fél fényerővel) is használható, mindenféle E és R számokkal benne. Az ára is ennek megfelelő volt 18 ezer volt vagy 6 éve, amikor a gagyikat 4ezerért adták.
Az utolső festés előtt kiszedtük, és befalaztuk a helyét, mert meguntam... (egyébként műszakira is mindíg le kellett ragasztani...)
Gyula, én még nem láttam utólagos menetfényt ami "normális" fényt adna. A legtöbb kb a helyzetjelzőhöz hasonlítható, azaz pont a láthatóságot nem segíti. Ha adódik alkalom feldobhatnál egy képet a sajátodról.
Ezt hogy érted? Ugye azt is tudod, hogy ezeket az autókat nem!! folyamatos világítással való közlekedéshez tervezték? Az csak egy hülye duma, hogy elbírja és nem számít! DE igen számít! Sőt az új autókat sem arra tervezték! Ugyanis nem véletlen az az "uniós" határozat ami kötelezte az autógyártókat a kis fogyasztású nappali menetfény felszerelésre! Ez úgy néz ki, hogy 2012 január egy után nem is lehet forgalomba helyezni/engedélyeztetni olyan autót ami nincs ellátva nappali menetfénnyel!
Ki lett cserelve a map szenzor azota alapjarat stabil.fordulat is vissza esik szepen fogyasztas 5l/100 ami szerintem jo meg annyi hogy van a kuplung pedalnal egy rugo es allandoan fesziti abovdent es a pedalon nincs holtjatek sem a kiemelo karnal amire a kuplung bovden vege megy ez neked is ilyen ???
Ezért nem kéne ilyen szarokkal maszatolni, és hőbörögni. Fura módon sokévente kell H4-est cserélnem. pedig nem csak országúton világítok, de rossz időben a faluban is. sok iq bajnokkal ellentétben.
Nem mert nappal nem vakíthat ha csak valaki nem direkt a lámpát és nem az utat figyeli. Amúgy pedig pont ez lenne a lényege, hogy a paraszt lássa azt, hogy jövök vagy legalább is ott vagyok.
Amúgy ennek az egésznek az a legnagyobb hátránya, hogy nagyon sokszor nem lehet a szembejövő autó sebességét megállapítani mert a különböző fényerejű lámpák megtévesztő információt adnak a jármű közeledési sebességéről! Vagyis egy gyengébb fénnyel de gyorsan közeledő jármű azonos lehet egy erős fényű de lassan közeledő jármű mozgásával! De gondolom ezt már más is észrevette.
Amúgy a lámpa fényiránya nem lefele irányul mert a leírás szerint is előre kell neki virítani a szembejövő felé hogy lássa:-))
Engem ez nappal nem zavar de az már igen amikor az új köcsög audi meg hasonló luxus autók és a kamionok úgy néznek ki mint a karácsonyfa és ezt használják éjszaka is:-(( Aztán csodálkoznak amikor semmit nem látok tőlük és így kénytelen vagyok pár méterrel a találkozás előtt meghúzni a fénykürtöt................... De csak ezért, hogy gondolatokat ébresszek:-))
Alkatrészt nem lehet belőle venni? nekem szükségem lenne arra a relére ami a hangot adja amikor bekapcsolva marad a lámpa, és mondjuk a két ködlámpára is lehet hogy vevő lennék belőle
Csak a légzsák nélküliről tudok nyilatkozni. Középen a dudánál egy lapos csavarhúzóval kiveszed a duda kapcsolót. Lehúzod az érintkezőket.Ha ez megvan látni fogsz középen egy csavart (23-as vagy 21-es kulcs fogja). Van hogy az néha lelazul bár nem jellemző. Ha nincs akkora és olyan hosszú csőkulcsod,akkor egy kereszt kerékkulcs is megteszi.
Abból amit leírtál vagy ki van lazulva,vagy eltört az egyik kormány küllő.
Az irányjelző kapcsolót meg egyszerűen ki lehet cserélni. Leszereled a kormányoszlop burkolatot,a kapcsolót kipattintod a kormányoszlopról vissza az újat és kész.
Az enyém is ezt csinálta, aztán később volt olyan is, hogy fél óránként vagy 35 km-után kapcsolt be, törölt egy párat, aztán egy darabig megint semmi. Néhányszor kiszedtem a relét, a megmozgatás után törölt néhányszor, de mostanra már teljesen meghalt. Csak a második és harmadik fokozatban működik.
Tudom, hogy intervallum kapcsolós, általában működik is, de időnként azt csinálja, hogy teljesen abbahagyja a törlést, pedig hozzá se nyúlok.
Pl. már 10 perce be van kapcsolna intervallumra, töröl szabályos időnként, de egyszer csak abbahagyja a törlést, pedig nem kapcsoltam ki. Van, hogy egy kis idő után újra elkezd törölni intervallum állásban, de van, hogy aznap már nem működik többé.
Mindenképp egy jobb minőségűben gondolkodom, nem 1-2 ezer forintos "semmiresevalóban". A vezérlős bekötése egyszerűbbnek tűnik, nem is gondoltam, hogy ilyen könnyű.
Igaz, elsőkörben én is a relés megoldáson gondolkoztam, csak nem tudtam, hogy mit hova is kössek.
Majd informálódom, hogy melyik milyen áron van és hol lehet beszerezni.
Valaki írta, hogy nem túl "szépek" az utólag felszerelt menetfények... hát igen, régebben én is ezt mondtam.., de az is lehet, hogy csak szokatlan. Én nem is a szépség miatt akarom feltenni, hanem azért mert elég sokat megyek nappal. És számolgattam, hogy ha tompítottal közlekedem, akkor annak és a többi világító lámpáknak, visszajelzőknek a fogyasztása kb. 160 W, ezzel szemben egy menetfény kb. 15 W-ot fogyaszt. Ez talán egy deci benzint is jelent 100 km-en. ;) és ami lényeges hogy nem terhelem vele a generátort.
Arról nem is beszélve, hogy az első fényszórók üzemközben mennyi hőt termelnek... feleslegesen (főleg nyáron a 40 fokos melegben), aztán mire jön az ősz, valamelyik ki is ég és cserélhetem.
Üdv, az ablaktörlőd jó csak első pozícióban intervallum kapcsolós. Működése: bekapcsolod aztán rögtön ki, majd az újbóli bekapcsolásig eltelt időt ismétli.
Légyszi segítsetek nekem abban, hogy hogyan tudom kicserélni az indexkapcsolót.
Másik kérdésem az lenne, hogy mitől lehet az, hogy ha az ablaktörlőt időnkénti törlésre rakom, akkor egy idő után egyáltalán nem töröl, csak ha feljebb kapcsolom folyamatos törlésre. De egy idő után magától megjavul, csak így elég idegesítő, hogy időnként nem működik.
Szia! Igaz már leírták előttem. A bekötésről egy egyszerű instrukció. Én úgy kötöttem/telepítettem, hogy egyben ködlámpa is. A sima bekötés akkor ha nincs dimmelő(lekapcsoló) vezeték:
A testet rögzíted az alvázhoz. Egy vezetéket elhozol a gyújtáskapcsolótól egy 3-5A biztosítékkal(elméletileg adnak hozzá) Veszel egy 500Ft-os relét. A relé tekercsét rákötöd a helyzetjelző lámpa vezetékére. a relén kiméred melyik vezeték ereszt át kikapcsolt állapotban és azokon keresztül engeded a menetfényhez a 12V-ot. Így amikor felkapcsolod a világítást az behúzza a relét és megszakítja a menetfény áramát és elalszik. Mindez nem kell ha háromszálas a lámpa, vagyis +12v, test, és a kikapcsoló. Utóbbit kell a helyzetjelző lámpa + szálára kötni. Ebben az esetben ez a szál gondoskodik arról, ha felkapcsolod a világítást lekapcsolja a menetfényt.
Ha szeretnéd még ködlámpa funkciót is adni akkor kell még egy relé ami megszakítja a világításról jövő 12V-ot.
Ezt a relét pedig a ködlámpa csatlakozójára kell kötni és ha felkapcsolod a ködlámpát leválasztja a megszakító relét és újból világít a menetfény.
Nekem tavaly ősszel ezért volt mákom amikor éjjel szétment a világítás kapcsoló és ezzel+vészvillogó haza tudtam jutni. Pont úgy ahogy előttem írták 20-30km-rel lehet vele közlekedni akkora fényt ad!
Ja és igen a "zönkétes rendőrök" nekem is villognak pedig virít rendesen mert éjjel a kapuban már lelököm a világítást és simám be tudok állni a garagéba:-)) Ez egy 9LED-es kör alakú menetfény és igen jó a fénye!
Ja, és tapasztalatom (egy-egy szembejövőt elnézve) szerint épp az ilyen, utólag egy-egy típushoz gyártott, menetfényesített lámpatestek nem érnek semmit.
A felgányolt, épp csak pislákoló menetfényekkel kapcsolatban egyetértek, de egy minőségi, normális módon felszerelt menetfény szerintem klassz dolog. A Skodára mondjuk nem fogok tenni, de ennek financiális okai vannak :-)
De ha levágom tőből a tekerőt, akkor mivel hajtom meg a szerkezetet? A bal oldalon nálam bowdenszakadás van, írtam, hogy nem a gyári szerkezet van már benne, fogalmam sincs, milyen.
Szerintem annyira csúnyák ezek az utólag felgányolt menetfények.... Még ha csinálna valaki egy komplett fényszórót olyan Audisan elhelyezett menetfénnyel.... Persze gondolom a Felicia nem az az autó amihez érdemes lenne ilyet gyártani, annyira nem kult gép...:)
Szerintem be.a tekerőt levágod tőböl.Nekem elektromos van benne gyárilag.A műanyag nekem is eltört de megcsináltam.A hozzászólásaimban ott van hogy hogyan.
Ugyan nem Feliciába, de három másik kocsiba szereltem már. Normális menetfényt kell venni, aminek van vezérlője. Ebből 3 vagy 4 vezeték jön: test, +12V (gyújtásvezérelt tápra kell kötni) és vezérlőtől függően egy vagy két olyan vezeték, amiből egyiket tetszés szerint a helyzetjelző pozitív ágára kötsz. Az egyik lekapcsolja a menetfényt ha felkapcsolod a világítást, a másik kb. a felére veszi vissza a fényerőt. Ez utóbbit akkor tudod használni, ha helyzetjelzőként is működik a menetfény, de ebben az esetben a gyári helyzetjelzőket ki kell iktatni. Én eddig mindet az első módon kötöttem be (helyzetjelző felkapcsoláskor a menetfény teljesen kikapcsolt), mivel azokon a kocsikon volt parkolófény, vagyis kulcs kihúzás után ha az irányjelző kart valamelyik irányba felkapcsolva hagytam, azon az oldalon világítottak a helyzetjelzők elöl és hátul, és ilyet a menetfény nem tudott volna helyzetjelzőként. A Skodámban viszont ilyen funkció nincs (lehet, hogy felszereltségfüggő, nem tudom), így itt ez a megoldás sem járna funkcióvesztéssel.
Én Fehérváron vettem a menetfényeket, kétféle típust a három alkalommal. Mindegyik 900-1000 lm fényerőt tud, öt izmos leddel. 20-30 km/h sebességig lehetne autózni éjszaka csak a menetfénnyel, annyira világít. Garanciális gondom egyszer volt, az egyik lámpapár egyik tagja adta meg magát, cserélték korrekten.
A szabályos elhelyezésre figyelj, és nem lesz vele gond. Volt már műszaki vizsgán menetfényes autóm, igazoltatott rendőr itthon és Ausztriában is, senki nem szólt érte, kivéve néhány szembejövő önkéntes rendőrt, akik rám villogtak, mert nem égett a tompított (hiszen menetfénnyel mentem) :-)
Üdv mindenkinek! Az lenne a kérdésem, hogy szerelt-e már be valaki utolagosan nappali menetfényt? Elsősorban a szabályos bekötés érdekelne, vagyis az, hogy amikor a tompítottat felkapcsoljuk, akkor a menetfénynek elvileg ki kellene kapcsolódnia.
Arra nem jöttem még rá, hogy ennek a bekötését hogyan lehet kivitelezni.
A jobb oldali mechanikus ablakemelőm meghalt, eltörött a műanyag ház, ez a kisebb gondom, 3-4e Ft körül van bontóban (más kérdés, hogy az vajon meddig bírja majd). A bal első elektromos emelőm sem jó (elszakadt a bowden benne), de ez már nem a gyári, csak két vezeték megy a motorba és nem automatikus. Az tudja valaki, hogy milyen ablakemelő mechanikát lehet betenni a Feliciába a sajátján kívül?
Két éve nagy dilemmában voltunk. Autó csere vagy megcsináltatjuk ezt. Mivel egzisztenciálisan valószínüleg rossz helyre születtem,így maradt két lehetőség. Bele borítunk ebbe egy vödör pénzt ,de legalább tudjuk,hogy rendben van vagy veszünk egy alig pár évvel fiatalabbat hasonló kategóriában,de nem tudjuk mi van vele.Mert ugye a vásárláshoz vitt szakértőnek sincs röntgen szeme,nem lát a lemez mögé. Maradt az előbbi. Minap össze számoltam mennyit borítottunk bele. Azért most,mert egy részt most lett ez téma itt,másrészt meg nem egy időben történt a felujítás. Tavaly előtt ősszel a kasztni,tavaly májusban meg a festés. Eddig összesen nagyjából valamivel 300 ezer felett zártunk. Ellenben van egy szép skodám,amit tudok - és ez a lényeg -,hogy még legalább 3-5 évig nem kell kasztnishoz vinni,ha vigyázok rá. Vagy legalább is nagyon remélem. Mint írtam korábban eddig fasza minden )))))
Bocsánat, hogy beleszólok, de szerintem nem a váltó végén lazult le az anya, mert annak lenne más tünete is! Például a fokozatok között nehezebb reccsenős lesz a váltás. Nekem a 4. és az 5. között akadozott olyan volt mintha "szinkrongyűrűs" lenne.
Üdv. Urak! Jól értelmezem, egy mai döntés alapján, hogy szmogriadó riasztási fokozata esetén Budapesten nem használhatom az egyébként kék plakettes autómat, amely a forgalmi engedély szerinti környezetvédelmi besorolása (V9) 04. Válaszokat előre is köszönöm.
Hát biztosan csinált ilyen típust is ezelőtt az a szakember? Ha farosra specializálódott akkor meg is van a gond......
De lehet simán egy selejtes tömítés. Bár annak is ki kellet volna bírni azt a 4000km-t. Nekem a 105.ös akkor evett ennyi vizet amikor el volt repedve a kipufogó torok mellett és a víz beleszivárgott a kipufogó rendszerbe. De érdekes módon nem forralta csak ette a vizet. Persze a kipufogó fojtás is nagy szerepet játszik ebben.
Rég volt már, de az enyémnél nagy véső és egy komoly precíziós műszer (kalapács) volt a megoldás. Oszt' ezt ne vedd készpénznek. Várj meg más tippeket is.
Köszi, hát ezt nem jó olvasni, akkor megyek vissza az autóval. Nem hiszem, hogy átvágás lenne. Bacsó Sándor, a skodaklubból ajánlották, viszont a gőzfelhő és a vízfogyás nagyon nem szimpi.
Szia! A hengerfej vagy repedt vagy aki összerakta rossz tömítést, meghúzási nyomatékot, használt!
Ha nem te csináltad és nem voltál ott az összerakásnál akkor lehet ez is egy "Urban Legend" simán kicserélték a tömítést aztán nyertek egy kevés lét................
A kormányt ne cseréld mert az újabbnak nem csak a betét kell hanem az index visszakapcsoló, a duda érintkező, a bajuszkapcsoló állása sem jó. Vagyis máshova kerül a visszakapcsoló, az indexet nem éri el a kezed a kormányról külön kell odanyúlni pont úgy mint az ablaktörlő kapcsolóhoz! A kormány oszlop hossza más! A 2 küllős (az enyém) magassága és a 4 küllős között 4cm magasság különbség van a kormány oszlopra szerelve! Igen én is azt hittem a rugós résszel lehet állítani a magasságot de nem enged aannyit!
Szia! Én még a 120-as skodrinál csináltam azt amit írsz. Lemezfúróval készítettem akkora furatot a megfelelő helyre amekkora dugó tudtam venni. Aztán átalakítottam a festékszóró csőrét és teleraktam használt újsággal az kocsi alját és először teletoltam RO55-el. Aztán 2-3 óra múlva alapozó, úgy hogy folyt ki mindenhol utána meg kapott alvázvédőt is. Aztán ledugóztam. De mint írtam is ezt sehol nem csinálják! Bárhol voltam még eddig sehol nem láttam karosszériásnál semmilyen passziváló szert! Mint írtam is azt sem tudják mire való! A legtöbb fogja a lemezt levágja odapöttyözi! nem hegeszti végig mert fogy a gáz meg az elektróda(drót). Aztán beüti, hogy férjen rá kitt és úgy ahogy összetapogatta a még ebédről kolbászzsíros kézzel rákeni a kittet! Ezt a "márka" szervizben is megcsinálják! Én már láttam javított drága autót amiről a "márkaszervizes" festés fél év múlva lekéretkezett!:-)) A sufnituning mestereknek pedig még nem láttam olyan eredményt ami tartós lenne! Azt meg kell hagyni, hogy nagyon sok gyönyörű amikor elkészül! Mert a mottó: a festék ápol és eltakar.De egy sem tartós! Szerintem srva menekülnének a szakmából ha az lenne az alap mint az ipari festésnél az algyői finomítónál megsúgom a mestereknek: 15 év garancia!!!
Még egy régi történet a távoli múltból: volt egy fickó akinek a "zsiguli mánia" idején az volt a szokása, hogy nem takarította az autót hanem évente egyszer átfújta.................:-))
Egy hónapja volt egy hengerfej síkolásom a feliciámon. Azóta mentem vele 4000 kmet és a hűtővíz ennyi idő alatt bő maximumról minimumra ment le. Ez természetes? Sajnos álló helyzetben lámpánál nagy a gőz, ami a kipufogóból jön. A másik probléma ma jött elő, melegen rövid állás után nehéz az indulás, "ledadog" a motor, nekem ez se természetes.
Az utolsó kérdésem az, hogy az egyik szerelő azt mondta, hogy simán lehet cserélni a kormányt, azonban az én 95ös autómba nagyon nem illik egy későbbi kormány. Van valamiféle adapter, amivel ez megoldható?
Szia! Nézd meg mennyi olaj van a váltóban. Ha a kuplunggal lenne baj akkor olyankor zörögne ha benyomod. Viszont nálad akkor hagyja abba! Tehát a gondot a váltóban kell keresni. Szokott a váltótengely végén levő anya lelazulni ettől a kerekek elkezdhetnek zörögni, főleg ha kevés az olaj a váltóban.
egy ojan kerdesem lenne hozatok felicia 1.9D van nekem es valameik nap hangosan elkezdet hallacodni a motorterbol ijen erosen zugo hang ... nemtutam elkebzelni milehet de kis ido utan eszre vettem ha kinyomom a kuplungot akor elcsendesedik .. ez mind csak menet kozben tortenik alap jaratok megy szepen .. milehet a gond ? ..sebvalto ?
Az az utólagos javításokkal a baj, hogy a hegesztés során kiég a fémből a szén, ami hajlamossá teszi a korrózióra. Emiatt semmiféle utólagos javítás nem bírja addig, mint az új autó. Hiába van festve.
Persze a legnagyobb probléma nyersen hagyott belső, nem látható fémfelületek. Én azt tenném, hogy fúrnék néhány likat , amin keresztől befújnék alvázvédőt, majd ledugóznám.
Kicseréltem a termosztátot zsír újra (gyári) , mentem vele kb. 15km , a víz még mindig 75°C-on (igaz fűtés ment) ... mit cseréljek még le , hőfokjeladó?
Az lakatosom apám gyerekkori barátja. Becsületes, nem vág át és ahogy láttátok szerintem nem is drága, DE Ő ezeket a lépéseket kihagyja és nem azért, mert át akar vágni, hanem azért, mert szerintem ugyan úgy vele, mint amit Te is írtál. "Eddig is így csináltam a Ladakon 20 éve, miért csinálnám most máshogy?!"
Másik eset, hogy ezekről nem is tud.. nem tudja hogyan kell lekezelni a fémet.
Sajnos ezzel is egyet kell értsek. Ebben a konkrét témában "nekem könnyű" mert a karosszérialakatos, akivel a szirszarjaimat csináltatom, gyerekkori cimborám, és nagyon jó, lelkiismeretes szakembernek tartom (ettől függetlenül nekem is ki kell várnom míg rám kerül a sor - pickupom hátsó ajatja 10 hónapja horpadt...), a szerelési munkákat meg én végzem. Viszont a korábban említett házépítési dolgokban én is találtam már olyat, akit az ellenségemnek se tanácsolnék...sajna ez ilyen.
De ha másra nem, szerintem erre kifejezetten jók a közösségi oldalak, tapasztalatokat megosztani, tippeket kérni a hasonló cipőben járóktól.
És szerintem nem gáz, ha azt mondod egy lakatosnak, hogy mutass már egy autót, amit 2 éve csináltál, most milyen?
Mindnek ez a sorsa, aki nem "öreg" hozzá. De ha tudtok korrekt szakembert a témában, aki nem a kitámasztott gyors megszakítóra kötött hegesztőpálcával dolgozik, akkor bátran írjatok! :)
Csudiszépen leírtad, tényleg 100%-ig igazad van, de a bajom az, hogy a megbízható SZAKember hiányzik a képletedből. :( Én is ha veszek autót, egyből elvinném egy alváz és üregvédelemre, de hova? Ott ahol a leforrt kávézaccot használják alvázvédőként kb.
Szóval, ne hidd, hogy nem értek veled egyet, dehogynem, 100%ig, de kurva nehéz értelmes embert is találni ahol lakom, nem hogy értelmes szakembereket. Pedig Pécsett lakok...
Alapvetően igazad van, de én még mindig azt vallom, hogy a lentebbi megoldásokat is lehet úgy kivitelezni, hogy 2 évnél tovább tartson.
Csak ehhez:
- hegesztéseknél a "belső" oldalt is passziválni, neadjisten üregvédeni kell (nagyon sok olyan javítást láttam, pl. küszöbnél, hogy a belső oldal nyers volt, még egy réteg alapozót se volt képes felkenni a javítást végző. Naná, hogy nem bírt sokat... Üregvédelem, vízkifolyók kialakítása...alapból az utángyártott cuccokon nemigen van ilyesmi) - az Opelemen töréskár javítás után az első hossztartóba üregvédőt fújtam. Megvettem a kb. 3000Ft/L árú nyunyát, amiből elhasználtam kb. 1,5 decit, a maradék még mindig a polcon van. Szívtam a fogam, de ha azt akarom, hogy ne kezdjen rohadni, muszáj.
- felületelőkészítés - a hegesztés mellett 5 centivel még mindig fellazul az alvázvédő, azt bizony odáig le kell szedni... majd pedig visszapótolni
- normális, odavaló anyagokkal elvégezni a felületvédelmet (csak pl. felfújják a rücsit alvázvédőnek, holott annak nem erőssége a korrózióvédelem...) Itt szintén saját példa: alvázvédőből megkerestem azt az anyagot, amit az egyik hazai autógyár (a miénk...) használ, mert amit ott elfogadnak, az nem lehet nagyon szar. Igaz, az ára kb. a duplája annak, amit a hipermarketben is árulnak... Sziloplasztokról, különböző ragasztóanyagokról nem is beszélve...
- Beázás: hányszor olvasom itt is: feszítsd ki a kédert, nyomj alá szilikont. Holott mi a tartós és szakszerű megoldás? Szedd ki az üveget, takarítsd le a keretet, ha rozsdás, kezeld le, szereld össze új, rugalmas gumialkatrésszel. Ja, hogy ezzel dolgozni kell, meg új kéder kell x ezerért? Azt már nem?
-Fényezés: minden rétegnek megvan a funkciója, ha kimarad valami (mer minek erre annyit költeni) az mind a tartósság rovására mehet.
Félreértés ne essék, sok esetben valóban megy a lehúzás, meg a folyamatok kihagyása az ügyfél tudta nélkül, de ez is olyan, mint az óratekerés: a kereslet és kínálat egymást gerjeszti.
Szenzorokon végigmehetsz egyenként. MAP,levegő hőmérséklet szenzor, lambda szonda.
Azon kívül sajnos sok minden lehet.. Lehet akár tömítetlenség szinte bárhol, nagyon elkopott kerekek is okozhatnak ilyet, de akár egy elszennyeződött üzemanyagszűrő is, de akár a termosztátod is. Rá kéne olvasni az ECU-ra, hogy dob-e valami hibát...
Valaki adjon tippet mert már tényleg tanácstalan vagyok....
Sokat fogyaszt az 1.3as feliciám..szerelő azt mondta hőmérséklet jelado. de sajna nem az mert vettem bele másikat és még most se jo... a tapasztalat az amikor néztem mit fogyazst 3literrel mentem 47kmert...ezt meleg motorral. utana ujra volt benne 3liter. azzal mentem melozni reggelente és 18kmnél kifogyott a benzin...valaki tudna adni tippet mit nézzek meg?!?!?!? előre is köszönöm!
igh5-nek igaza van. Még 3-5 év van ezekben napi használatra. Az kb. 2-3 házi tákolás. Vagy akinek van garázsa, az akár szakszerűen is megcsináltathatja. Panel elé kaksizok bele.
Ha itt felszisszenünk, hogy 2 hátsó sárvédőív javítása az autó értékének 10%-a, akkor nincs miről beszélni.
Öreg autónál két út van.
-Megcsináltatsz rajta egyszer rendesen mindent, és akkor még sok évig lesz egy autód, viszont akkor jó eséllyel még az autó értékénél is többet elköltöttél rá. Akkor éri meg ha szerelem is van, különben......ú
-"Menjen még át valahogy a műszakin" de akkor sokat ne várj az autódtól:)
1.: Én szeretek autót szerelni és azért tanultam meg, mert láttam, hogy van értelme. Ha valami komolyabb munka van még mindig szerelőhöz, szakemberhez viszem.
2.: Óóó, én nagyon szívesen kifizetem a jó szakember árát csak hogy azokat nehéz megtalálni.
Az, hogy rendesen lett-e megcsináltatva, azt senki sem tudja. Valszeg a szakember maga se. Nekem nem az a szívfájdalmam, hogy X%-a kocsinak megy a karosszériáshoz, hanem az, hogy kifizettem most már kemény pénzeket az elejével és a hátuljával együtt mégis szart sem ért. Nyilván ez csak évekkel később derül ki.. Ok, keressem meg a legjobb szakembert, de mi van ha téves infót kapok és harmadszor is neki esek 50-100 ezrekért kasznit javítgatni..
Azt mondom, hogy nagyon helyzetfüggő, amit mondasz. Én 4 évvel számoltam a hátsó ívre, lett belőle max. 2.. Többet nem költöm rá azt a pénzt, már nem éri meg. Hamarosan váltok inkább és az itt beszopott tapasztalataimat annál az autónál gyarapítom.
"üvegszállal vékonyan befedte az ívet, ahol rozsdásodni szokott"
Ez azért jó, mert legalább kívülről akkor sem fog látszani, amikor már nem lesz mögötte a vas.
Aztán műszakin meg majd lesz pislogás, hogy "miazhogy korrodált a karosszéria, mikor az ív még teljesen jó?"
Meg lehet mindent csinálni normálisan, hosszú távra (direkt nem azt írtam, hogy olyanra mint volt, mert azt már valóban nem lehet), de ahhoz nagyon alaposnak kell lenni: tisztítás, felületelőkészítés, megfelelő alapanyagok, megfelelő módszerek.
De ez időigényes! A szaki idejét meg meg kell fizetni. Ha itt felszisszenünk, hogy 2 hátsó sárvédőív javítása az autó értékének 10%-a, akkor nincs miről beszélni.
Vagy megcsináltatod rendesen, és pengeted az árát, vagy ne csodálkozz, ha két év múlva újra bimbózik a rozsdabarna virág...
A jó karosszérialakatost ugyanúgy meg kell találni, mint a jó kőművest, vagy nőgyógyászt.
És igen, a jól dolgozó szakiknak várólistájuk van, pont azért mert jól dolgoznak.
Én jelenleg ház átépítésben vagyok, nem kell ecsetelnem, hány mesteremberrel kell dolgoztatnom. Sok mindent meg tudok magam is csinálni, de mindenre egyszerűen nincs időm, mert van munkahelyem, ahol meg kell jelennem, és van egy családom, akiket el kell tartanom. Elfalazgatnék én otthon, és ha nincs párhuzam-derékszög, akkor csak magamat szidhatom, de akkor hóvégén nincs mit enni.
Szóval vagy felkutatom az ajánlásokat/referenciákat és azok alapján eldöntöm, hogy dolgoztatok-e az emberrel, vagy vállalom a rizikót és/vagy személyesen ellenőrzöm az elvégzett munkát (ha már annyira jól tudom mit és hogyan kell).
"Amit itthon csinálnak az nem javítás hanem taknyolás!"
Ez durva általánosítás. Láttam nem kevés autójavítást, ezek közül volt pár igen durva, ami a fényes nyugatról érkezett.
Az igénytelenség és a sóherség nem áll meg az országhatároknál.
Pont azért írta, hogy hozzá kell kevertetni a tényleges autóhoz.
Ha egy színkód alapján veszel, akkor 1-2 éves autónál stimmel.
Egy 20 éves, szabad ég alatt tárolt sötétkék, vagy piros autóhoz a gyári kód alapján kevertetsz színt (és nincs hozzáigazítva az UV által okozott fakulás) akkor ordítani fog a különbség...
Tényleg nekem is ez a bajom. Mocskosul drága a karosszéria javítása és sokszor érzem, hogy ha megfognám, lecsiszolnám a fémet és valami kitöltővel feltölteném, többre mennék vele, mint állandóan rohangálok a "mester emberhez".
Régebben már írtam, hogy egyszerűen nem lehet/ nagyon nehéz normális szerelőt, mester embert találni. Találtam egy szerelőt, 2 hetes várólistája van. Ezért kezdtem el autószerelést tanulni. Most tanuljak meg hegeszteni is meg fényezni? Mert ilyen minőségben nekem is menne... Mi lesz a következő, neten megtanulom az érsebészetet?!
Persze, a megoldás; vegyél új autót állandóan.. de nekem ez a megoldás akkor se tetszene, ha megtehetném.
Egyenlőre még korai lenne nyilatkoznom,de úgy tűnik,hogy hatásos. Másfél éve újíttattam fel a kasztnit. Volt két kűlső küszöb csere,egy homlokfal csere meg a két hátsó jav.ív cseréje és be foltozta ahol kellett. Úgy volt 130 ezer a lakatos meló,hogy én vittem az elemeket. Ja és ebben benne volt az alvázvédő is. Az illesztéseknél csinálta úgy a mester,hogy előkészítés után üvegszálast húzott rá,belül meg befújta alapozóval.
Azóta festve lett,így a második tél vége felé rozsdának nyoma sincs. Bizakodó vagyok )))
Ja még valami. A "hazai" karosszériás "mesterek" a fémek felületkezelését még hírből sem ismerik!
Amikor megkérdeztem a "mestert" miért gittel rá a csupasz lemezre úgy nézett rám mintha a marsól jöttem volna! Aztán amikor elmondtam neki, hogy kitt egy porózus szerkezet még az üvegszövetes is! és ah nincs a fém alatta alapozva előtte passzíválva akkor amit csinál szart sem ér! A válasz pedig "mi így szoktuk" és le volt tudva. Hiszen ha normális munkát végez akkor nem lesz munkája mert ezek egyike sem tud gyorsan és jól dolgozni csak k.va drágán!!!! Nem tudom melyik lenne képes 10év garanciával (ami ipari festésnél az alap!!) dolgozni! Amit itthon csinálnak az nem javítás hanem taknyolás!
Szia! Én a javításhoz mindig a köd alapján kértem a festéket! Nem lehet szemre vásárolni! Amit írsz az a gagyi zsigulikra tajgafestékre érvényes. A festéskor a "titok" ott van, hogy mindenképpen a teljes elemet kell festeni! Soha nem szabad belejavítani! Utána pedig a szomszédos elemeket vagy az egészet át kell polírozni. Talán az ezüst metál az ahol lehet érzéssel és dekor pisztollyal javítani. De a fénytörésre ott nagyon alá kell dolgozni és a lakkal is vigyázni kell.
Intermittent - azt jelenti időszakos. Nem volt biztosíték, áramellátás gondod?
Nekem is volt egy ilyen kódom csak nekem 28-10, pár napja töröltem. Szerintem próbáld meg először törölni és megnézni visszajön-e. Ha rossz lenne a szonda, valszeg több hibaüzenetet kapnál. Manuálban egyébként le van írva hogy tesztelheted, de előbb törölném.
De lehet annyira markosan toltad be, hogy leragadt a pillangósz. Mindegyik épp annyira lehetséges, mint amennyire nem. :) Reméljük a gondod már megoldódott.
Amikor a másik irányba toltad, lefullasztottad a motort azzal, hogy a pillangószelepet bezártad a szívócsonkban. Valszeg megzavarodott tőle a MAP szeznzor, vagy az ECU. Ha esetleg ratyin indul még, akkor esetleg próbáld meg lehúzni akku sarut estére, hátha attól eldobja az ECU a beállításokat. Ha sokáig szar lesz, akkor lehet tovább keresni, de szerintem bántottad a MAP szenzort és most nem szeret. :)
Sajnos ezt én is tapasztaltam. Egyszerűen lehetetlen megcsinálni normálisra. Hallottam olyanról, hogy valaki leszedte az ívet, felrakta az újat majd üvegszállal vékonyan befedte az ívet, ahol rozsdásodni szokott. Nem tudom ez mennyire hatásos, de ötletnek nem volt rossz...
Mivel ezek 15-20 éves autók, a gyári szín már nem megfelelő a javításhoz. Javaslom a tankajtót levenni, és azt méretni színhőmérséklet mérőműszerrel. (Jobb festékboltokban van ilyen.) Csinálnak egy flakon sprayt 5-10 e körül. Aztán lehet házilag barkácsolni.
A korrekt megoldás a ívcsere lenne, de mivel a hegesztés során sérül az eredeti fém is, újra elindul a rozsda 1-2 éven belül. Erre nekem 100ezret mondtak mindennel együtt, de a hátsó ajtó nélkül. Javítás után biztosan fékezhető a rozsda pár évig, de nyugodt 10 évet már semmi pénzért nem lehetséges venni.
Sziasztok! Kis segitseget szeretnek kérni. Skoda felicia 99-es 1.3-as autóban kicseréltem a termosztatot és utána beinditottam, hogy nem folyik e valahol. A motorterbol húztam volna a gáz bovdent de ellenkező irányba nyomtam el véletlenül, és lefulladt. Ezután nem indult. Negyed óra múlva sikerült, úgy, h az önindítót sokáig kellett tekertetni. Mi lehet az oka?
Ez most 1 oldal és nekem. Lehet máshol olcsóbb, lehet máshol jobb. Nekem 12900 volt a fényezés mindennel. Anyaggal, munkával, 7500 a karosszéria munka és 5 körül volt az után gyártott ív maga.
De mondom, ez én voltam és lehet nem volt tuti. Amúgy 2 éve csináltattam és már kijött megint a rozsda pedig le lett fújva alvázvédővel meg minden szarral.
Kíváncsi vagyok más véleményére is, aki esetleg nem haverral csináltatta meg.
Benzinpumpa működik? Ha ráadod a gyújtást lehet hallani ahogy a pumpa motorja zümmög kb fél percig aztán mikor elérte a nyomást leáll. Ha haldoklik a pumpa nembiztos hogy eléri a nyomást.
Nekem olyan problémám van, hogy mikor hidegen indítom a kocsit néha nem indul csak tekeri az önindítót. Ha beindul akkor a leálítom, utána megint inkább csak tekerni akar mintha nem lenne benne benzin. De olyan is van, hogy a rájön semmi baja, de mostanában folyamatosan fent áll ez a probléma. A vezérmű lánc és a víz pumpa is cserélve volt már rajta, előtte és utána is fent áll a probléma.Az aksi is cserére szorul, de másik aksival is ez a probléma. Az imobilájzer is direktre van kötve, de az már 8 éve így van, és ez a probléma csak kb fél éve van meg.
Vannak autófényező boltok, festék boltok, ahol ha odaviszed az autót letapogatják a fényezést és pontosan megmondják mi a színkód. A gyári színkód már nem lesz jó. A kerékíven nagy valószínűséggel már belülről rohad a fém, szóval ha 1-2 éven belül nem akarod eladni, jobban megéri a karosszériás. Nekem 1 hátsó ív kb. 25e, szóval igen, kb. a 10%-a a kocsim értékének, de 30%-t fog dobni eladáskor min. Feltéve ha eladom és nem tartom meg ökörködni..
Azt honnan tudhatom meg, hogy az adott kocsinak mi a színkódja? Meglepő módon (khm...) itt-ott eszi a rozsda a gépet, hogyan deríthetem ki, hogy milyen színű fedőfestéket kell vennem hozzá. Nem elfedni, hanem javítani szeretném, de a 225k-s autót mégsem vihetem karosszériáshoz, hogy az értékének a jelentős százalékát elköltsem rá :-)
Mivel gyorsan kellene egy megbízható szaladgálós-autó, most ezt a sok exta macerát nem tudom bevállalni. Inkább maradok egy napi használatban lévő olcsóbb, fapadosabb 1.3-as Suzuki Baleno-nál. Köszönöm mindenkinek a segítséget...
Amennyiben ez a keret, abban az esetben nyugodtan vedd meg. Kopóalkatrészeket, szűrőket, néhány tömítést valszeg cserélned kell majd. Amire figyelj, hogy rozsdamentes legyen és az első indítást ne! te végezd, hanem szakember szépen menjen végig rajta. Kézzel legyen megforgatva a főtengely, minden folyadék cserélve legyen, illetve a hengerfej és a hengerjáratok legyenek "megszórva" kenéssel. Ilyen esetekben egyébként nagyon minimális gázolajat is szoktak alkalmazni a hengerfalon végigcsúsztatva. Tank legyen leengedve, kitisztítva és a benzinszűrő cserélve, stb.. Sok a dolgod mielőtt jársz vele, de megveheted, ha ezeket magadra vállalod.
Üdvözlet.Segítség kellene. Illetve szeretnék kérni ötletet. Kapcsolási rajz vagy szerelési leírást keresek (angol,német) Audi a6 ( 4f c6 2004-...). TUDOM ez nem az a fórum, de itt legalább látok leírást,kapcsolási rajzokat. Merre keresgéljek hogy letudjam tölteni? Előre is köszönöm a lehetséges válaszokat.
Hali ha mar a fogyasztasnal jarunk az en kocsim teljesen tele tankolva 1.3 mpi 320 km mentem es kicsivel fel allat van az jo szerintetek?? Egy teljes tankbol durvan 600-650 km megy el
Szia! Nyugodtan megveheted! Az 1,6-os nem gyenge hosszú útra sem. Ha állt az nem jelenti azt, hogy rossz. Ha magánembertől veszed annál jobb nincs mert ott nem buerálták hanem márka szerízbe hordták! A hosszú utakat is bírja én is és mások is azzal járnak ki. Az ottani az alapból full extrás nem gagyi mint amiket itt "standart" árultak. A motornál a szimeringeket megnézetheted, DE! vezérműszíj csere előtt sehova!!! A legjobb ha csak azt nézed meg, hogy berreg-e! Utána szigorúan szíjcsere! Aztán veszel 2doboz gumi védő szilikon sprayt és megfürdeted a szekeret.
Múltkor meséltem,hogy féktárcsa-fékbetét csere után félrehùzott a Felim. Tegnap kicseréltem a fékcsöveket és légtelenítettem az első fékeket,most már patentul lassul a gép,plusz nem fog meg,mikor mondjuk a rendőrlámpánál meg a szoruló betétek miatt az elindulás pillanatában:-)
Gumi alkatrészek, tömítések, szimmeringek szépen tönkremennek az állásban.
Szerencsés esetben egyből elfossák magukat az újraélesztésnél, de gyakoribb hogy 100-200-500-1000 km múlva. Egy darabig számíthatsz rá hogy mindig lesz valami szopás, és sose tudhatod mi (B megoldás jól szétszeded az autót és kicserélsz minden ilyesmit megelőzés alapon)
Sziasztok , mennyi idő kell kb . ahhoz az 1.6-os felicián felmelegedjen a víz 90°C-ra ... jó tudom hogy függ a környezeti hőmérséklettől stb. is , de mégis úgy kb ....
Szia. Köszi, de viszonylag rövidebb távokra használnám az autót (napi max. 50-60 km). Évente kb. 2 alkalommal utaznék csak haza Magyarországra. Az mennyire vészes, hogy 3 évet állt az autó? (a műszaki ennyi ideje járt le) Lehet, hogy a rozsdásodás megindult rendesen... Spórolós alternatíva egy 1.3as Suzuki Baleno (esetleg régi Swift), az még rosszabb hosszú távra :) De ez már off-topik...
Sziasztok! Nemrég kezdtem Németországban dolgozni, szükségem lenne egy olcsó autóra a munkába járáshoz. Kinéztem magamnak a környéken egy vezetett szervizkönyves Skoda Feliciát, 2013-ban lejárt műszakival. A hirdetés alapján mik az első benyomásotok? Érdemes lenne megnézni? Első műszakira itt kellene felkészíteni Németországban, szóval fontos szempont, hogy ne menjen rá a gatyám a szervizre... Előre is köszi a segítséget!
Ne keress másik hibát! Azok ha meglazulnak elkezd melegedni az egész és azért megy el a ventilátor fokozata. A 4. állásban direkt feszültséget kap azért műxik :-)
Szia! Az akkumulátor oldalán a fűtőrendszerben van egy kis "doboz" Az a teljesítmény ellenállás. Annak az érintkezőivel van gond. Kiveszed, a csatlakozásokat letakarítod és irány vissza. Ha rám hallgatsz akkor befújod valamilyen zsírral ami taszítja a vizet és egy darabig örökös.Maga az ellenállás nem szokott tönkremenni mert ponthegesztett. Inkább a csatlakozó szokott összeolvadni rosszabb esetben.
Üdv mindenki! Néhány napja vettem egy 98 as 1.3 as pickupot a kérdésem az lenne hogy a fütő ventilátor csak a leg nagyobb fokozatba működik! Mi lehet a baj?van valakinek tapasztalata? Előre is köszi!
El tudná küldeni valaki, vagy meg tudná írni hol lehet megtalálni laikusoknak, hogy hogyan lehet alapbeállítást elvégezni a VGA-COM-al? Vagy esetleg valami mással?
kicseréltem az antennát a Felicián , mert a rádió már nem fogott be semmit ... Calearo márkájút raktam bele ... szépen mennek a rádiók , de ha fagy van kint vagy nagyon hideg akkor semmi nem jön még a kocsi be nem fűt ... szerintem kontakt hiba van valahol ... Szerintetek ?
A feliciám ojat csinál,hogy állo hajzetben ha gázolom és felmegy a fordulat 3500-ig kb. akor bevillan a müszerfalon az aku jelzöfény.Amikor leesik a fordulat eltünik.Ugyan ezt csinálja menet közben is amikor szintén 3500 fordulat és megyek 120-al bevillan.Vagy amikor elengedem a gázt lassan esik a fordulat akor kezd pislákolni egy pontnál rendesen világit 3000 fordulat alatt eltünik vagy ha kinyomom a kuplugot azonnan eltünik.Szerintetek mi lehet a gond?
Koszi. Valaszt le irnad hogy s gyujtas milyen erzekelok jeladok ...... befolyasoljak mert akkor el kezdek sorba menni rajtuk persze eloszor szelephezagot nezek az ha jol tudom mindket szelepnel 0.20 mm
üdv mindenkinek: ki lett cserélve a map szenzor most ugy néz ki hogy jó mert nem irta ki a hiba kódot de ha 3-4 lenyomom a gázpedált 1200-2500-ig és utána teljesen ütközésig vissza durog egyet a légszürőbe az mitől van ??????
még egy problémám lenne...enyémbe 357919501A cikkszámu kék jeles hőmérséklet jelado volt....most amit vettem bele az 357919501B jelu...és most olyan furán jár alapjáraton meg nem huz ugy menetközben sem. létezhet hogy nem teljesen bele valo??
Szerintem teljesen rendben van. Viszont pont az indulás miatt (hideg motor, szivató ami miatt mindenképp többet eszik) pontosabb adatot hosszabb úton kapsz, ez a táv ahhoz kevés.
megnéztem pontosan. 1000ftból ami jelen esetben 3,1liter benya 45kmert mentem el. ebben volt kb 4kmert telepulés többi országut. akkor ez ideálisnak mondhato ugye??
A csomagtér ajtózárját szeretném kivenni. Kérdésem,hogy elég ahhoz ha kicsavarom a két torx csavart, vagy más egyéb műveletet is igényel? Köszi a segítségeteket!
valaki leirná nekem hogy kb mennyi az fogyasztás ami turhető egy 1.3as mpi feliciának? hőmérséklet jelado lett cserélve és még most se érzem tökéletesnek fogyasztást. 27km metn el kb 2 liter benyábol.
Lehet,hogy az AFIT-nál csinálták azt amit én (fék vasalás), de ártani sosem árt neki. Egyébként szakmába vágó végzettségem van és jó pár autómon cseréltem már fékeket min a 4 keréknél, azért kérdeztem itt Tőletek, hogy mi lehet a baj,mert ilyet még nem tapasztaltam. Jó,széjjelebb kellett volna szednem a rendszert,nem tettem,de a köv.lépés az lesz,úgyis fékcsöveket cserélek a hétvégén ☺
Én tényleg nem akarlak megbántani, de sajnos annyi szerelőnél jártam már, hogy inkább elkezdtem magam szerelni az autómat. Igen, valóban veszélyes youtube videók, szerelő könyvek (service manual), BME jegyzetekből és könyvekből tanulni. DE szerintem ezt mindenki ítélje meg maga, hogy mennyire érzi magát "biztoskezű" szakértőnek a témában.
Alapvetően igazad van abban, amit leírtál, de a hivatásom szerint informatikus vagyok és azt is ezekkel a módszerekkel tanultam meg. Az iskolában nem kaptam semmilyen oktatást arról a területről, ahol jelenleg jó eredményekkel dolgozom. Szerintem értelmes, intelligens ember más területeken szerzett tapasztalatát át tudja annyira ültetni ilyen helyzetekbe és meg tud oldani egy ilyen szerelést. Természetesen aki egy kicsit is bizonytalan magában, az ne álljon neki ilyennek. Én 2 ütemű motort újítottam fel anno, fékeket beleértve. Ott aztán végképp nem hibázhatott az ember! :)))
Neked is köszi a tippeket, átnézem ezeket a pontokat a következő esős napon. A víz felülről folyik be, a zár és a gumikéder között van egy hosszúkás mélyedés, abban pl. állt, és akkor is beázik, ha áll a kocsi. Sajnos a garázs kicsi két autónak, így neki marad a csillagos ég, hamar meg kell oldanom a problémát :-)
Antennát megnézem, ha jól emlékszem repedezett a gumi alátétje. Ha a lámpamagasság állító rossz, akkor milyen állásban marad a lámpa? Valamelyik végállásban vagy ott, ahol korábban állt? Nekem úgy tűnik, hogy nagyon lefele világít, hogyan tudom (fixen) feljebb venni? Őrült sok kilométert nem tervezünk beletenni, inkább sok rövid út vár rá, második autó a dízel egyterű mellett.
Sziasztok. Segítség kellene,van egy felicia 1.3 benzin. A favorit utáni,96 lx. Ma reggel mentem haza elveszett dadogás, szaggatunk és leállás,azóta nem indul. Nem volt előzmény. Mit tegyek? Köszi.
amikor felnyitod a csomagtérajtót, akkor a bal felső sarkánál látsz egy kábelátvezető gumit. Az idővel szét szokott szakadni, ott beázhat. A másik lehetőség, hogy a hátsó lámpák gumiszigetlése nem látja el a funkcióját, ez akkor fordulhat elő, ha kiveszik és valamiért nem jól kerül vissza. Ezt csak úgy tudod megnézi, ha kiszeded a lámpákat. Belülről fogja talán 3db kis ötös csavar. A harmadik lehetőség, ha szét van rohadva a csomagtérajtód közepe a műanyag burkolat alatt, akkor ott is bejuthat a víz. A negyedik, ha rohadtak a sárvádőívek,akkor a kerék is felcsaphatja a vizet. Van még több lehetőség is, Pl a csomagtérajtó-szigetelő gumi nem jól illeszkedik vagy sérült.. más nem jut hirtelen eszembe :)
1. pont. : hátul nekem a tetőantenna alatt csordogált be a víz,ami szépen ki is ette magát az 5. ajtónál. Azóta orvosolva lett. Be tud még ázni a hátsó szélvédő kédernél,alul a sarkokban,valamint a díszléc alatt,de az általában belülről rohad kifelé.
3. pont kiegészítés: 1-35 mp-ig "tanítható" az ablaktörlő. Én személy szerint nem nagyon szeretem.
A lámpa magasság állító szerintem a felik 95%-ban nem jó. )))))
Gyakorlatilag kis terheléssel nagyjából összekoptatod a súrlódó felületeket.
Ez nem azt jelenti, hogy ha kiugrik eléd egy szarvas, akkor nem fékezhetsz nagyot, de azért érdemes az elején pár km óvatos "vasalást" csinálni, hogy igazodjanak a felületek, üzemi hőfokra melegszenek, "összeállnak".
Ha új minden cucc, akkor sem törvényszerű, hogy a fékbetét teljes felülete felfekszik. És ha ez így van, és megküldöd egy jó erőteljes fékezéssel, akkor az aktuálisan érintkező felületnek kell biztosítani a fékhatást. Ha esetleg kicsi ez a felület, akkor nagy hőterhelést kap, megég, megégeti a tárcsát, a felületek felkeményednek, megüvegesednek, és cseszheted az új fékedet.
Magát a folyamatot én úgy szoktam csinálni, hogy alkatrészcsere után
- még a műhelyből való kiállás előtt felpumpálom a féket, hogy ne a kerítés előtt kelljen az alapállapotba visszanyomott fékdugattyúnak kinyomni a betétet a tárcsáig, mert lehet, hogy egy pedállenyomással nem fog sikerülni, a második előtt meg megállít a kerítésoszlop...
- 1-2 utcányit (biztonságtrolloknak: lezárt magánterületnyit) megyek úgy, hogy 2.ban gurulok, jobbal a gázt, ballal a féket simítom.
- szólok a gazdának, vagy megjegyzem magamban, hogy 30-50km-ig óvatosabb féktávokat veszünk.
Kb. ennyi.
Csak érdekességképpen: versenyféknél addig kell dögönyözni,amíg kicsit megkékül a tárcsa, onnantól tuti, ha nincs bejáratva, a muki az első féktávnál beesik az árokba, mert nem fog a fék...
Kikapcsolt ablaktörlőnél pöccintesz a karon, hogy töröljön egyet (nem kapcsolod a kart szakaszos állásba, csak megbököd). Amikor úgy érzed, hogy újra kéne törölnie (vagyis meghatározod a törlési idő intervallumát) újra megbököd. Ha most átkapcsolod szakaszos üzemmódra az abalaktörlőkart, az előzőleg "beállított" időközönként fog törölni mindaddig, amíg le nem veszed a gyújtást, vagy más intervallumot nem állítasz be.
Eddig csak olvastam a fórumot (két hete vásároltam egy Feliciát, 2001-es ferdehátú 50kW 1.3 benzin), sok kezdeti problémára találtam megoldást vagy útmutatást. Rossz volt az indítómotor a kocsiban, kiderült, hogy a gyújtáskapcsoló betét ment tönkre, nem állt vissza indító üzemmódból, a motor meg leégett. Beragadós volt a fék és kuplung, a perselycsere megoldotta. Egyik első ablakom sem működik, ahogy a lámpamagasság állító szerkezet sem (a fórumot böngészve ezek sajnos kötelezőek ennyi évesen) + a kerékjárati ívek rozsdája. A problémák, amikben a segítségeteket kérem:
Olvastam, hogy többeteknek beázik a verdája elöl. Nos, nekem hátul produkál ilyet és eddig szemrevételezéssel nem sikerült rájönnöm, hogy pontosan hol szivárog be a víz. Van "standard" beázási pont hátul?
Nincs kezelési könyvem a kocsihoz, egy Favoritét találtam a kesztyűtartóban, tudna valaki feltölteni egyet?
A szakaszos ablaktörlő pontosan hogyan működik? Olvastam, hogy állítható az első két bekapcsolás "ütemével", valamit érzékelni is vélek ebből, de jó lenne tudni, mi a pontos menete.
A "gyári" Laserline riasztóhoz tényleg nem lehet házilag hozzátanítani egy új távirányítót, csak szakember tudja ezt megtenni? Levelezek egy riasztós szakival és ő ezt állítja, ami nekem kicsit hihetetlen.
1. Nem youtube-on tanultam (-tunk) féket javítani. Akkor még net sem volt,nem hogy youtube. Szerintem a Yato az nem Tesco minőség. A vágott csillag kulcs készletem meg Förch..... (ezzel húzzuk meg a fékcsöveken a hollandereket,nem villás kulccsal.)
2. Attól,hogy nem találkoztál vagy nagyon régen,bizony néha előfordul. Mint például az asszony Fordjánál cseréltem a minap lengőkarokat elöl. A bal első olyan szinten volt berohadva,hogy bizony flex nélkül nem boldogultam. Ott izélhettem volna az üthető csavarhúzómat.
Persze,nem mondom én,hogy ez a legjobb megoldás,sőt,ha csak lehet ki kell azt onnan szedni.Az új tárcsákhoz meg adnak új csavart is. De ha nem megy másképp,akkor marad ez a módszer.Volt Ladám nekem is,ismerős a helyzet amit felvázoltál )))))
Most őszintén: ha bele van rohadva az a pöcs kis 8-as csavar az agyba, és az ütvecsavarozó második ütésére letekeredeik a feje, akkor mit tudott volna tenni a szerelő? Ha úgy hagyta, és nem foglalkozott vele, az már egy bizonyítvány, de ha beleszakad egy csavar valahova, az nem jelent semmit.
Ha a gazda szedte volna szét, akkor a gazdának törik bele, ennyi.
Hát...a fúró azért kézenfekvőbb, és szakszerűbb lett volna, de amikor még sok-sok Lada rohangált az utakon, akkor a féltengely végére rohadt fékdobot (ugye ott acél féltengely+alu dob vs. elektrokémia) így lehetett leghatékonyabban leszedni...
Szia! Nem kell aggódni. A fiam mitsubishi carisma-ján nem fogja az átmenő kerékcsavarokon kívül semmi a féktárcsát. A helyén a kerék tartja. Először azt hittem valami buher szerelő kihagyta a rögzítő csavart de ahogy körbeforgattuk rájöttünk, hogy a féktárcsának és az agynak nincs közösen használható furata. Tehát annál ha leveszed a kereket lötyög a féktárcsa és csak a féktuskó akadályozza meg, hogy levegyem a kerék után azonnal. De ez nem gátolja abban, hogy tökéletesen működjön, mert ugye kerék nélkül ritkán utazunk az autóval:-))
Kb. félórányi munkaidődbe kerül. Ablakemelő-kart leveszed, majd a kárpitot. Onnantól kezdve minden látható, és adja magát. Ablakemelő-kar borítását vékony csavarhúzóval leemeled, a kereszthornyú csavart kitekered. Így le tudod húzni akart a tengelyről. A fogodzkodó borítását szintén a vékony csavarhúzóval lemeled, majd az alatta lévő csavarokat kitekered. A "bolhákat" kipattintod a helyükről, és látni fogod a zárszerkezetet.
1. Fékcuccot nem cserélgetünk otthon, ráérő időnkben youtube-videókból tanult fogásokkal, meg teszkós szerszámokkal.
2. A szerelőnek van üthető csavarhúzója, ami 95%, hogy megindítja. Nagyon régen találkoztam olyannal, ami nem indult meg 1-2 ütéstől.
3. A csavarnak mindössze annyi szerepe van, hogy ne forduljon el egymástól a kerékagyon és a felnin levő lyuk. Én rézpasztával rakom össze, és annyira húzom meg, amennyire egy hároméves gyerek tudná meghúzni.
Háát most a szakemberek inkább ne olvassák,mert felszalad a szemöldökük a homlokukra.
A sztori a következő:
Pont így jártam,mint Te. Be ette a fene a csavart.Mindent megpróbáltunk már egy cimborámmal (igaz a fúró az kimaradt). Tanácstalanul néztünk farkas szemet a csavarral és Isten tudja mi okból beindítottam a dögöt,majd sebességbe raktam és lassan felengedtem a kuplungot,közben tapostam a féket. Egy pillanatra megállt ekkor hallottunk egy kattanást,a csavar feje leszakadt. így tudtunk tárcsát cserélni.
A féktárcsát a négy kerékcsavar fogja a kerékkel együtt. Mindennek ellenére azért próbálj meg mindent,azért nem véletlenül rakták azt oda.....Irom én ezt aki azóta is így jár vele))))))) Gondoltam ez is egy opció.
Újabb segítséget szeretnék kérni. Adott Skoda felicia 1.3 MPI. Időnként főleg araszoláskor a dugóban elkezd ingadozni az alapjárat és befullad. Majd megint tökéletes. Menet közben nem tapasztaltam még a problémát.
Gondoltam folytószelep, ezért kicseréltem egy másikra. Pont ugyan azt a hibát produkálja. Most vagy a másiknak is ugyan az a baja, vagy más probléma van.
Szia! Ebben igazad van! De sajna még a szervizek sem tudják sokszor jól megcsinálni a féket.
Nekem a 105-ös skodrim volt siófokon műszaki vizsgán! Utána úgy hoztam el az autót, hogy elöl kopogott valami hátul pedig kattogott indulás-megálláskor. Na otthon fékdob leszed! És láss csodát mindkét oldalon el volt repedve a fékdob agyrésze!! Amikor visszavittem egy kérdéssel (ki volt az a barom aki ezt csinálta?) egy vállrándítással elintézték és a "sufniból" adtak 2db használtat! Ez a szerviz! Siófok Kis-és-Hegyi tehát aki jót akar az oda nem viszi az autóját!
Általában az a csavar nem szokott úgy berohadni, hogy fúrni kelljen. Lehet, hogy azért is mert ahogy melegszik a fék, ill. a kerékagy, akkor van hőingadozás. De ha valamiért nagyon-nagyon be van rohadva, akkor fogsz egy üthető nagy csavarhúzót és fél kilos kalapácsal jól megkoppintod egy párszor. Ja és egy kis csavarlazító, wd40, vagy fékolaj is rásegíthet.
Ha így sem, és mondjuk a csavarhúzós fej is már szétvan barmolva, akkor ugyanígy egy megfelelő méretű laposvágóval.
Végső esetben meg lehet melegíteni is egy kicsit, hogy égjen ki közüle a rozsda és folytatni a csavarhúzós vagy vágós módszerrel. A melegítés történhet pl. egy gázlápával (forrasztólámpával) . A melegítéstől az agynak, csapágyaknak nem lesz baja, mert menetközben sokkal nagyobb hő hatás éri.
De arra nem is emlékszem, hogy mikor melegítettem utoljára ilyen csavart, szóval az ütésre általában megindulnak. Összerakásnál mindig zsírozd be egy kicsit, meghálálja. ;)
A tárcsát meg lehet úgy is csiszolni, ha nemveszed le, a féknyereg levételével lesz annyi hely, hogy belül is megtudod. De nyilván való, hogy levéve jobb munkát lehet végezni.
Ezzel kapcsolatban egyébként nekem is lenne egy kérdésem. Nekem ugyan simán kijött, de hogy szednétek ki a csavart, ami tartja a tárcsát? Nekem kijött ütve csavarhúzó nélkül. De mi van, ha be van rohadva durván? Ahogy kiszednétek egy átlagos berohadt csavart? Mehet neki a fúró,melegítő, wd40 kombó?
Najó, de ha nem nyúl hozzá hogyan fogja megtanulni? :D Meg hát minden tiszteletem a tiéd, de azért a legrosszabb lehetőséget vázoltad fel. :) Óvatosan kell nekiindulni, teszt,teszt,teszt,teszt, olyan helyen ahol nem ártunk másnak. Lehetőleg magunknak sem..
Amúgy stemplis írta a módszert, ami teljesen rendben van, de ezt meglehet tenni jó kis féktisztítóval is. Illetve fékfolyadék csere évente, lehetőleg használva a légtelenítő csavarokat (mindet) és minden évben egyszer ellenőrizni szétszedés szintjén a hátsókat is. Ez a tuti. Nekem egyszer egy fémdarab szorult a fékpofa és a fékdob közé. Volt forróság.. Mondjuk azt akkoriban nem kérdeztem a szerelőtől hogy került oda az a darab :D
Szia! Annak örülj, hogy csak meglepett! Vizes vagy jeges úton akár az életedbe is kerülhetett volna. Ugyanis ez miatt először keresztbe utána meg fejtetőre állhatsz. Arról nem is beszélve, hogy nem csak a saját testi épségeddel játszol amikor a féket nem megfelelően rakod össze. Ezért mondják a fékhez csak az nyúljon hozzá aki érti és tudja, hogy mit csinál.
Sziasztok az 1.3 mpi feliciámban ahol a leömlö és a kipufogo csö elsö része ( az Y alaku) ahol össze van csatlakoztatva szelel érezni hogy jön ki a levegö és gázadáskor csörgést is hallani onnan.Szeintetek mi lehet a baj?Csak pakolást kéne cserélnem?Elöre is köszönöm a válaszokat remélem érthetöen vázoltam le :)
Évente kétszer (téli-nyári gumi cseréné) leszoktam ellenőrizni a fékeket. Olyankor azt szoktam csinálni, hogy az első fékmunkahenger porvédőgumija alá fecskendövel nyomok be kb. 20-30 ml fékolajat. Utána megjáratom a munkahengereket kb. 8-szor. A fékolaj és a járatás lepucolja szépen a dugattyút, és van némi korróziógátló hatása is. A befecskendezett olaj a járatás alatt kifolyik. Ezt követően szépen letörlöm, a fékbetéteket és a tárcsákat felcsiszolom és összerakom. Utána le szoktam légteleníteni is. Ezt általában évente kétszer, de egyszer mindenképp megszoktam csinálni. Vagy ha úgy jön ki az időből, akkor műszaki vizsga előtt. Soha nem volt még olyan gondom a fékkel, hogy megszorult volna a dugattyú vagy melegedett volna, vagy olyan, hogy egyik jobban fogott volna mint a másik.
Cseréltem már pár autómon fékeket, de még egyik se produkált ilyet, azért kérdeztem itt a fórumon is, bár gyanítottam hogy ez lehet a baj, bár mivel most a dugattyúk a hátsó alaphelyzetből nyomnak a betétekre, furcsállottam, hogy eleve nem kell akkora utat megtenniük, mint a kopottaknál (bár azt is tudom, hogy automatán önbeálló a rendszer kopott betéteknél is), mégis az, hogy ide-oda húz a fék mondjuk egy 20 méteres szakaszon, elég intenzív fékezésnél, meglepett :)
Szia! Mielőtt a dugattyúkat visszatoltad a helyére letisztítottad őket? Valószínűleg szorulnak a munkahengerek és nem nyomnak egyforma erővel azért húz az autó fékezéskor egy irányba. Tehát ha jobbra húz fékezéskor akkor a jobb oldal jobban fog vagyis a bal oldalon szorul a fék munkahenger vagy a tuskó. Én még a sima betét cserénél is azt csinálom hogy kiveszem a betéteket és rálépek a fékre óvatosan és akkor kijön a dugattyú annyira, hogy lehet takarítani. Utána kap egy kis kenést és egy feszítővassal vissza lehet simán nyomni az alap állásba. Így elkerülheted azt, hogy a munkahengeren levő ráégett koszt belepréseled a munkahenger furatába. Természetesen attól az szorulni is fog mint állat............
Szia! Az első fényszóró és helyzetjelző a motortérből cserélhető. Az első index előre kitolható a motortérből egy kis fül fogja a fényszóró felől azt kel picit!! megnyomni és előre kitolható utána értelem szerűen cserélendő. Az oldalsó index egy csavarhúzóval kipattintható egyben és után kell égőt cserélni. A hátsó világítás egyben kijön a csomagtartó felé ott értelemszerűen azt az égőt kell cserélni amelyik rossz. A rendszámvilágítást 2db csavar fogja és utána cserélhető. Azt hiszem nem hagytam i semmit.
Üdv! Fiam vásárolt egy Feliciát alkatrésznek 1.3mpi szervos! esetleg ha valakinek szüksége lenne alkatrészre szívesen tudok segíteni (Nyíregyházán van az autó) érd-0670/5624314. Még valami-csomagtér ajtót szeretnénk cserélni ebben szeretném kérni a segítségüket.
Sziasztok, egy gyors buta kérdés, "parkoló" helyzet jelző lámpát hogy kell cserélni? Meg na úgy az összeset ? Motor térből valahogy ? Vagy a Bura lepattinthato?
Múlt héten kicseréltem az első fékbetéteket és a féktárcsákat elől.
Most olyant produkál, hogy fékezéskor enyhén elhúz jobbra 1-2 mp-ig, majd visszaáll egyenes futásba, utána pedig jobbra húzza el az autót.
Ez mitől lehet? A dugattyúkat egészen vissza kellett nyomnom a házba, hogy egyáltalán össze tudja rakni a betéteket és a féktárcsa is elforogjon, ha kézzel tekertem összeszerelés után. Légtelenítve nem lett a rendszer.
Kettő problèmám van az autommal. 54kw-os 99-es ferde hátúról az auto. A hűtővíz folyamatosan fogy. Kb. 1500km alatt megy le max-rol min-re. Folyást es szivárgást seholsem látni. Se hidegen, se melegen. De van egy kicsit fura szag a motortèrből, mikor meleg a motor. Lehet, hogy hengerfejes az autom? Vagy ereszt valahol a hűtőm, ès elpárolog a folyadèk?
A másik gondom az autommal, hogy húz jobbra. De van mikor jobban ès van, mikor kevèsbè. Ez mitől lehet?
Szia! Pár héttel ezelőtt az egyik kollégának hasonló gondja volt és a feszültségszabályzó sem oldotta meg! A gond a generátor csatlakozóinál volt! Ilyen kis feszültség mellett a legkisebb oxidációs réteg is igen komoly feszültségesést produkál. Ráadásul ha csökken az oxidos réted miatt a keresztmetszet akkor a leadott teljesítmény is csökken(Amper). Én a helyedben először levenném az aku sarut majd a generátor összes érintkezőjét fémtisztára lepucolnám majd egy kevés savmentes zsírral újra össze raknám.
Hasonló nekem is mostanában a töltésem, bár nekem nem megy 13,3 alá a mérő szerint, viszont a hátsó üveg fűtése bekapcsolva se párátlanít, csak éppenhogy a csíkok mentén látszik valami. 2 hete kezdte az alacsonyabb töltést.
Fesszabból sem érdemes vikát venni? Mi az ajánlott márka?
De kedden jon egy bontott szenzor 3500 forintert cettem az uj 37000 forint de a bontottra azt mondtak hogy.jo remelem az is lesz de majd szerdan ki derul es irok hogy hogy alakult
Nem régen kérdeztem az alapjárati feszről. A 13.7-13.9 rendben van, hogy normális, bár én kicsit kevésnek tartom. Viszont tegnap rámértem terhelten is, és a lámpa illetve ventilátor volt bekapcsolva így 13-13.2 voltot mutatott a multimeter. Ha ezek mellé kapott rádiót és hátsó ablak fűtést akkor egészen 12.7-12.8 V-ra levándorolt.
Véleményetek szerint kezdhetek gyanakodni fesszabályzóra?
Persze ki lett torolve minden hibakod es aztan folytoszelep alapbeallitas es azt dobta ki mikor be inditottam beszivott homerseklet jelado zarlat vezetek szakadas
fojtószelep takaritástol lehet fogyasztásnövekedés??azota ingadozik az alapjárat és néha fent marad a fordulat még nem pöckölöm meg a gázt. probáltam a akksisarulevételt hátha reggelre jobb lesz de semmi....
kedves hubo44: 1 óra hosszáig pucoltam a szenzor sarujait és a csatlakozó csatijait és azt irja ki hogy hogy a beszivott homérséklet jeladó zárlat pucolás előtt nyomás........ problémát is ki iirt de az már jó nem irja ki csak a beszivott hömérséklet jeladót ebből gondolom hogy az a rosz mert as csatik tiszták