Keresés

Részletes keresés

Alváskultúra (X) 2020.02.21 0 0 13884

Bocsi, még valami. Ahogyan egy autónál megadják a köbcentit, egy lakásnál a négyzetmétert, egy mountenbike-nál a sebességek számát, stb, úgy egy táskarugós matrac esetében illik megadni a négyzetméterenkénti rugószámot. Fontos és a termék minőségével, használati értékével, gyártási költségével (így a fogyasztói árral is)  összefüggő adat.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: mókusfülecske (13882)
Alváskultúra (X) 2020.02.21 0 0 13883

Szia,

 

értek én mindent. Görögország nem gondolnám, hogy a marketing szülőhazája:-) A matrac görög a video pedig amerikai.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: mókusfülecske (13882)
mókusfülecske Creative Commons License 2020.02.21 0 0 13882

Nem is merném hasonlítani, próbálni, ha az összeg kifizetése gondot okozna. Szerencsére megtehetem, hogy megvegyem. 

Ezzel együtt ritkán vagyok meggyőzhető, de most azt kell mondjam, a racionális döntés az olcsóbb választása.

 

Először is nem 20, 50, ne adj' Isten a duplájáról van szó, hanem több mint a 2 és félszereséről.

Azért 300 ezer forint már szemmel látható, a vezeték nevem nem mészáros....:)

Sok matracot végigpróbáltunk (igaz csak Sealy-t, ami lehet hiba volt, de nem mertem mélyebben belemerülni, mert akkor végleg elszúrjuk a bőség zavarában), de a Lavish nekünk túl puha, az Energy egyszerűen nem tetszett, furcsa volt, a Passion volt a legjobb. 

Viszont a Montana annyira közel áll hozzá, hogy ekkora árkülönbség mellett hiba lenne csak azért nem őt venni, mert nekem mániám a drágább választása. Persze, ha a Montana mondjuk "csak" a fele lenne, vagy még drágább, akkor valószínűleg nem, vagy nehezebben hagyom magam.

 

Alváskultúra: teljesen egyetértek, de ha megnézzük a származási helyet, akkor egyértelművé válik, hogy az a marketing duma szülőhazája..... természetes, hogy a matracnál is ezt alkalmazzák lehetőleg konkrétumok nélkül. 

Néztem videót róla, itt kicsit több infó van a rizsa mellé....https://youtu.be/M07oyWVxeeQ

Előzmény: Hooshee (13880)
Alváskultúra (X) 2020.02.21 0 1 13881

Szia,

 

nem nagyon akartam belemászni a témába, de azért a rengeteg marketingfrázison túl valamilyen értékeket csak megadhatnának, hiszen pl. egy rugószám, hogy pl. az egyikben van 250/m2 a drágábbikban meg 5-600 az már lehetne egy olyan irány vagy érv, ami racionális alapon segítene a döntésben. 

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: mókusfülecske (13879)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.21 0 0 13880

NA várjál, ha a párod azt mondja, hogy ugyan kényelmesebb, csak nem kétszer, akkor azért tényleg gondoljátok át.

 

Ez kb bármilyen termékre igaz, hogy ahogy közelítesz a termékkategória csúcsa felé, az árnövekedés és a funkciók-minőség növekedése között jelentősen nő a különbség az előző javára. 

 

Szóval ha abszolút értékben jobb a drágább, csak a párod szerint ár érték arányban rosszabb, akkor ezt a döntést kell meghoznotok.

Én inkább a te hozzáállásod képviselem, hogy igenis kicsi jobbságért is hajlandó vagyok akár sokkal többet fizetni, ha egyébként a kifizetése nem okoz semmilyen más területen problémát.

 

 

Előzmény: mókusfülecske (13879)
mókusfülecske Creative Commons License 2020.02.21 0 0 13879

"egy matracboltban alvást színlelni".......:):)

Sajnos én erősen hívő vagyok az olcsó húsnak híg a leve témában, és szó nélkül kifizetném a drágább verziót, de nem tudok mit kezdeni a párom érvével, miszerint a komfortban nem érezni az ekkora árkülönbséget

A Passion megjelenése vitathatatlanul prémiumabb, szebb, talán tartósságra is más lehet, de valóban nem éreztük kényelmesebbnek. 

Köszönöm a válaszod.

Előzmény: Hooshee (13878)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.21 0 0 13878

Ha tényleg rendesen lepróbáltátok, és megfelelő, akkor miért lenne mellényúlás? UGye ez egy zsákrugós matrac, de nincs rajta úgy külön topper, mint a másikon, ami leginkább meg tudja határozni a komfortérzetet ezeknél. De ha nektek nem is hiányzik, akkor szerintem nyugodtan válasszátok azt, ami megfelel, csak tényleg próbáljátok a lehető legjobban kipróbálni. Tudom hogy hülye érzés egy matracboltban alvást színlelni egy óráig vagy még tovább, de segít dönteni :)

Előzmény: mókusfülecske (13877)
mókusfülecske Creative Commons License 2020.02.21 0 0 13877

Sziasztok,

Sealy Montana 91.000, Shealy Passion 236.000, ez utóbbi "akciós".

Próba után teljesen vállalhatónak tűnik a Montana, és mivel 2 darabról lenne szó, az ár 182 vs. 472 ezer.....

Nem éreztünk ekkora különbséget. Nagy mellényúlás az olcsóbbat választani?

Alváskultúra (X) 2020.02.19 0 0 13876

Szia Ásítósárkány,

 

alapvetően nem lesz ilyen és nem is ez a cél. Az Xsensor egy "belső" értékesítési eszköz, egy megfelelő kereskedésben megfelelő termék összetétellel rendelkező választékában egy hozzáértő értékesítőnek nyújt értékesítési támaszt az adott választékon belül. Nem vagy csak nehezen húzható át a kapott információ más "idegen" termékre más kereskedésben és ez így szerintem rendben is van.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: ÁsítóSárkány (13873)
számok Creative Commons License 2020.02.18 0 0 13875

Egy életem egy halálom én beneveztem egy medical premiumra..ha már úgy hozta a sors hogy dolgom legyen arra. Pár hét s meg is jön, aztán majd a véleménnyt sem felejtem ám el. A levitalokon nem volt jó ülni...nekem... A selena ami még tetszett, főleg árban 😀, de alátámasztásra, ez tűnt számomra a legideálisabbnak. A személyes vásárlás miatt "buktam" 14 napos online garit, de már azért is érdemes volt benézni, mert nagyon kényelmes párnáik vannak, s számomra még a férfi  tanácsadó/eladók is ... meglepő volt.

Hooshee Creative Commons License 2020.02.18 0 0 13874

Csak aztán nehogy annyit is érjen, mint a gumiknál :D

Előzmény: ÁsítóSárkány (13873)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.02.18 0 0 13873

Köszönöm.
A párnázóréteg keménysége mint második dimenzió érdekesebbé teszi a történetet.
Már csak az a kérdés, hogy ezek az értékek egyes matracokra mennyire elérhetőek, illetve összehasonlíthatóak mindenféle gyártó mindenféle modellje között... Ilyet egyelőre nem látok a termék oldalakon...

 

Ha a dolog tényleg beválik, akkor lehetne idővel kötelező címke, mint az autógumiknál a zajra meg a fogyasztásra :)

Előzmény: Alváskultúra (13872)
Alváskultúra (X) 2020.02.18 0 0 13872

Sziasztok,

 

Xsensor. Ez ennél egy kicsit bonyolultabb. Gyakorlatilag 1660 db érzékelő van egy speciálisan erre a célra kifejlesztett (összeállított) matracon. Van a gép, ami végigvezet ugye a procedúrán. Lehet választani, hogy oldalt, hason vagy háton fekszel általában. Jellemzően ca. ugyanazt azt vagy nagyon közeli összeállítást kapja ugyanaz a test (és ez nagyon fontos) normál, átlagos testalkat mellett. A gépen is és a kivezetett monitoron is valós időben láthatjuk a létrejött nyomáspont térképet az egyes pontokon (1666) létrejött nyomás értékekkel. A gépen futó algoritmus elemez számol és egy koordináta rendszerben jeleníti meg az eredményt vízszintes és függőleges tengelyen. A vízszintes tengely értéke a legpuhábbtól a legkeményebbig terjed és ez a tengely-érték majd a matrac belső szerkezetének feszességét, alapvető tulajdonságait fogja mutatni. A függőleges tengely a felső párnázó komfortrétek ajánlott tulajdonságait mutatja meg. 

 

 

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: ÁsítóSárkány (13869)
Alváskultúra (X) 2020.02.18 0 0 13871

Szia,

 

szerintem nem szükséges ágykeret egy matrachoz. Amennyiben viszont a matrac a padló és a matrac között elkezd penészedni, az nem garanciális esemény.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: rasand (13870)
rasand Creative Commons License 2020.02.18 0 0 13870

Szia László!

Értelek és egyet is értek veled. Magam is úgy gondolom, hogy egy matrac alaktartó képességét nem lenne szabad befolyásolnia annak, hogy ágykeretben vagy egy keret nélküli rácsszerkezetre fektetve használják. Vagy ha igen -mert mérnökként akár ebben sem találnék kivetni valót-, akkor a gyártónak és a kereskedőnek kötelessége lenne az ágykeret szükségességét is kommunikálni a végfelhasználók felé. Akár a garanciafeltételekben is kitérve rá.

Az előző hozzászólásommal csupán csak a saját problémámat és az azzal kapcsolatos -sajnos utólagos- elmélkedésemet/megoldáskeresésemet akartam megosztani. Mert ugye nem kifejezetten életszerű az átlagmagyar számára, hogy ~2,5 éves használat után kiszanál egy bőven 50eFt feletti áron vásárolt matracot. Én legalábbis abból vagyok kénytelen főzni, ami van.

S talán másoknak, akik hozzám hasonló fizikai adottságokkal ugyanazon matrac mellett döntenek, hasznos lehet az infó, hogy azt a matracot bizony érdemes ágykeretben használni.

Előzmény: Alváskultúra (13866)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.02.18 0 0 13869

Csupán matrackeménységet javasol?


Ebből a szempontból talán a félhason, néha hason, néha oldalt alvás az igazán érdekes, nem egy pozitúrában próbálva.
Jó eséllyel hason és oldalt fekve egész mást fog mondani (és remélem, hogy azt, hogy háton vagy hason fekszel, figyelembe veszi...)

Előzmény: Laciun06 (13868)
Laciun06 Creative Commons License 2020.02.18 0 0 13868

Ahogy írtam Nekünk az adta meg a végső lökést, hogy meghozzuk a döntést. Az analízis nem matracot ajánl, hanem „matrac keménységet”. Én azért mondtam, hogy mindenképpen meg akarom csinálni azt mielőtt döntök, mert simán előfordulhat (ahogy itt olvastam), hogy 15 éve olyan matracon fekszel amit szeretsz, kényelmes, de abszolút nem Neked való, csak megszoktad, megszeretted, és emiatt következőnek is nagyon hasonlót vennél. És emiatt szerintem hasznos megcsinálni, szentírásnak venni semmiképpen nem kell, de ha teljesen más eredményt dob ki, mint amit mondjuk magadtól választanál, akkor szerintem érdemes elgondolkodni rajta, hogy lehet, hogy érdemes újragondolni, hogy mit is akartál. De persze ignorálni még ekkor is lehet, és mivel 10 másodperc és ingyen van, ezért ha olyan helyen jársz ahol van rá lehetőség, szerintem butaság nem megcsinálni.

 

Mi kinéztünk egy matracot, és legvégül pontosan azt mondta, hogy olyan matracot kell vennünk sem puhábbat, sem keményebbet, de miután kibökte sokkal magabiztosabban ültem le, hogy oké ez kell nekünk.:)

Előzmény: számok (13862)
duraball Creative Commons License 2020.02.17 0 1 13867
Alváskultúra (X) 2020.02.17 0 0 13866

Szia Rasand,

 

szerintem nem jó az irány. Régen rossz, ha egy matracot csak az ágykeret tart egyben. Az is írhattam volna, hogy régen rossz az a matrac, amelyet csak... Kicsit kifejtem. Az összes boxspring ágyon a zsákrugós (habrugós) matracok mind-mind rajta vannak az ágyon. Rajta. Ezekkel mi lesz? Persze ha máshol vásárol az ember, akkor jó esetben semmi. 

 

Szerintem egy minőségi választékot nyújtó (és ez nem a drága szinonimája:-) és megfelelő tapasztalattal, felkészültséggel, odaadással felvértezett tanácsadás mellett 99%-os biztonsággal lehet matracot vásárolni. Ennél különben sokkal jobb az arány, de nem akartam agyon fényezni a szakkereskedéseket:-)

 

És nem a fél órán vagy az egy órán van a hangsúly, hanem, hogy megtanítanak-e matracot próbálni, megértik-e a valós igényeidet (ergonómiailag, anyagilag, stb), hogy elmagyarázzák-e, hogy mit kell és mit nem szabad érezni egy matrac próba során... Apróságok:-)

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: rasand (13865)
rasand Creative Commons License 2020.02.17 0 0 13865

Kedves László!

 

Köszönöm a választ. Mindenképpen úgy terveztük a vásárlást, hogy személyes próbák alapján a fiúnk fog választani.

A kérdéseim inkább azért merültek fel, hogy előzetesen képben legyünk, milyen irányban érdemes nézelődnünk és mire kell odafigyelni.

Saját tapasztalatból tudom, hogy hiába a többszöri, akár 0,5-1 órás bemutatótermi tesztelés (rajtafekvés), nem biztos, hogy valóban a hosszútávon is legmegfelelőbb matracot sikerül kiválasztani.

 

A matrac ágykeretben történő használatának garanciával kapcsolatos összefüggéseit, és az ideális keretmélység méretét azért kérdeztem, mert személyes tapasztalatom, hogy ha a matrac nem keretben van használva, akkor változik a mérete. Bár lehet, hogy ez matrac és gyártó illetve gyártmányfüggő.

 

Jysk-ben vett habmatracokhoz (Premium Gold kivitel) saját kivitelezésben készítettem ágykeretet (franciaágyat). Lassan készültem el vele, ezért néhány hónapot csak keret nélküli fix rácsra helyezve használtuk a matracokat. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a matrac gyári méretére készítettem el az ágy keretét. S összepárosításkor csalódottan tapasztaltam, hogy az addig használt matracok közül az enyém (100 kg vagyok) mérete szélességében és főként hosszában is megnőtt több cm-rel. Nyilván a terheléstől (tőlem) tömörödött az anyag és nem volt akadálya, hogy oldalirányban terjeszkedjen. Viszont így az esztétikai okok miatt 4-5 cm-es rátakarással (mélységgel) tervezett keretből könnyen kibuggyan a kb. 20 cm magas matrac. :)

A párom (63 kg) matracánál nem tapasztaltunk hasonlót.

 

Így utólag úgy gondolom, hogy a keret kezdetektől történő használata azért is hasznos lett volna, mert az eredeti méretek megtartása mellett vélhetően tömörödni sem tudott volna ilyen mértékben a matracom. S bár fix rácsozaton használjuk őket, a matracok közepe bizony érezhetően puhább lett, és kényelmesebb fekvési pozíciók adódnak a matrac hosszának két oldalán (szélén). A párom matracán is.

S megvallom, csalódott is vagyok, mert elvileg 25 éves garanciával bíró Prémium minőségű matracokról van szó, amik még nincsenek 3 évesek.

 

Előzmény: Alváskultúra (13855)
Alváskultúra (X) 2020.02.17 0 0 13864

Szia Számok,

 

tekintettel, hogy mi vagyunk a rendszer kelet-európai képviselői, így én meg vagyok győződve arról, hogy jó és működik. Olykor az eredeti kényelmi elképzelésekhez képest egészen meglepő eredmények születnek.

 

Természetesen nem Szentírás, de egy nagyon határozott útmutató, amitől természetesen el lehet hajolni vagy térni az eredménytől függetlenül.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: számok (13862)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.17 0 1 13863

Szia,

 

az ajánlás itt valóban az enyém, ugyanakkor a kollégádtól kaptam mikor vettük a matracot :) És igen, kifejezetten vízzárót javasolt, sőt, adott el nekünk, de olyat, amin alul egy tényleg csörgős, bár nagyon sok ponton átszúrt PVC borítás volt. Pontosan azért nem voltam vele igazán elégedett, amit mondasz, plusz kb egy év alatt ez a műanyag egyszerűen összetöredezett-repedezett az alján. Ez volt az: https://www.matracguru.hu/termek/korgumis_vizzaro_matracvedo

 

Viszont az általam linkelt Jysk termék nem csörög egyáltalán, és most direkt visszamentem az ágyhoz, hogy mi újság a fújással: lehet a vízilabdás múltam miatt nagyobbat tudok fújni, de jelentem sikerült :) Sőt, sokkal jobb teszt szerintem ha megpróbálsz levegőt venni rajta keresztül, és nyilván van hatása, de nem fulladnék meg benne. 

Előzmény: Alváskultúra (13861)
számok Creative Commons License 2020.02.17 0 0 13862

Sziasztok!

 

Xsensoros testanalizis a tökéletes matrachoz?

 

Lehet ebben valami?

 

Laci te tudnál véleményt alkotni róla?

 

 

 

 

Alváskultúra (X) 2020.02.17 0 0 13861

Szia Hooshee,

 

a matracvédő téma immáron másodszor köszön be az ajánlásoddal, így egy kicsit rámozdulnék a témára mielőtt bárki is -akár az ajánlásoddal- nem a célnak megfelelő terméket vásárolna.

 

Alap értelmezésben két nagy csoportba oszthatók a matracvédők:

 

1., higiéniai matracvédők. Például amit a matracodhoz javasoltak. Ezek jellemzően (jó esetben) mindkét oldalon 100% pamut borítással bírnak és általában 100gr/m2 flízzel vannak steppelve. Ezen termékek általában tehát természetes anyagból vannak, légáteresztők, fontos szerepük van a testpára felvételében és annak a környezetbe való visszajuttatásában a megfelelően száraz alvási klíma elérése érdekében. Általában a négy sarkukon van gumi fül, könnyű rögzítést, egyszerű levételt biztosítanak; könnyen moshatók ás hamar száradnak

 

2., Vízzáró vagy vízálló matracvédők. Ez ugye az a termék amit te vásároltál. A termék biztosan nagyon jó, mi is forgalmazunk ilyet, de nem erre való. A 100% poliészter felső réteg és a poliuretán alsó réteg egy részről messze esik a természetességtől, más részről pedig az általános higiénia fenntartásában teljességgel felesleges. Ezeket a vízzáró termékeket általában gyerekeknél használjuk, szállodákban, inkontinencia vagy betegápolás vagy idősek otthona területen. Egyszerűen nem erre való. 

 

Bár a vízzáró matracvédők között a poliuretán borítás sokkal jobb, mint a PVC hát, ennek ellenére is kicsit csörög-zörög, az állításokkal ellentétben NEM légáteresztő (vagy csak elhanyagolható mértékben (de próbáld ki otthon: fújjál át rajta szájjal levegőt)

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Hooshee (13860)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.16 0 0 13860

Olyat kell venni ami légáteresztős.

 

Igazából a boltban ajánlották, hogy legyen rajta, mert ha véetlenül valami folt kerül rá, azért azt elég nehéz tisztítani, ez nem leszedhető huzatos matrac...

 

Ott ajánlottak is egyet, azzal megmondom őszintén, nem voltam elégedett.

Ezzel viszont nagyon: https://jysk.hu/haloszoba/lepedok/specialis-lepedo/matracvedo-180x200x40-cm

Előzmény: Laciun06 (13859)
Laciun06 Creative Commons License 2020.02.16 0 0 13859

Még valami: Ha jól emlékszem Ti vettetek matracvédőt is rá. Miért döntöttetek úgy? Illik venni? Ha jól láttam általában műszalások, nem lesz tőle nagyon "fülledt" a matrac?

Előzmény: Hooshee (13858)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.16 0 0 13858

Nincs mit, tök jó hogy megtaláltátok azt ami nektek a legmegfelelőbb :) Használjátok egészséggel sokáig!

Előzmény: Laciun06 (13857)
Laciun06 Creative Commons License 2020.02.15 0 0 13857

Végül maradtunk a hypersense-nél. Úgy mentünk be tegnap, hogy matrac-ágy nélkül nem jövünk ki, felfeküdtünk arra a csodamasinára is ami megmondja, hogy milyen keménységű matrac kell nekünk a fekvésünk, nyomáspontjaink alapján, felfeküdtünk rá többször is, egyesével, illetve „együtt” is, és az együttesnek az eredménye pontra az volt, hogy nekünk a hypersense kell, nem puhább, és nem is keményebb. Utána még nézelődtünk, néztük coolflow-t, coolflow deluxe-t is, levital-okat, más hideghabos matracokat, de valahogy mindig visszakanyarodtunk oda, hogy a hypersense jobb, és nézünk olyat ami túl kemény volt (allegro luxus), illetve a coolflow páros meg egy kicsit elsőre bántóan puha, de lehet, hogy csak azért mert nem ahhoz vagyunk hozzászokva, és most tényleg egy olyan bonellrugós matracon alszunk aminek zéró párnázása van már, vagyis teljesen ki van feküdve.

 

Úgy sétáltunk be, hogy az árat nem nézzük, és úgy érzem tényleg ezzel a mentalitással mentünk végig, és a coolflow tényleg olyan volt, mintha egy felhőben feküdnénk, de valahogy fura volt. Lehet, hogyha lett volna lehetőségünk kipróbálni pár éjszakára, akkor elhoztuk volna, de amúgy kicsit kockázatosnak tűnt, főleg mivel én a gépekben megbízok.:)

 

Köszönöm a segítséget és a válaszokat mindenkinek, megszültük, végeztünk, remélem sokáig élvezzük majd!:)

Előzmény: Hooshee (13851)
hgw308 Creative Commons License 2020.02.14 0 0 13856

Szia

 

Köszönöm a türelmed és a segítséget. Megrendelte.

 

Előzmény: Alváskultúra (13854)
Alváskultúra (X) 2020.02.14 0 0 13855

Szia Rasand,

 

konkrét típust nehéz javasolni. Meggyőződésem, hogy a 17 éves korosztály már érett egy matracvásárláshoz, megfelelő szaküzletben, megfelelő tanácsadás mellett ki fogja tudni választani azt a típust, amit még elvisel a családi költségvetés. Ágykeret mindegy, annyi történhet, hogy elcsúszhat a matrac valamerre. Az alátámasztás lenne inkább fontos (ágyrács vagy ami benne van), szerencsés lenne, ha ca. a matrac 70%-át alátámasztaná. Szerintem a megadott árkategóriában a habmatracok között sokkal nagyobb választék van és ár/érték arányban könnyebb 100K alatt habmatracot találni, mint zsákrugósat (bonell azért ha lehet ne). Emlékezőhabot én nem erőltetném, a sok hátrány mellett szerintem felesleges is egy kamasz gyereknek és akár jelentősen is emelheti a bekerülési árat. Az sem lenne baj, ha legalább 20cm vastag lenne a matrac.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: rasand (13853)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!