A sarkadékhagyma - az én tapasztalataim szerint - csak az első évben ehető zöldhagymaként hosszasan. A második évtől kezdve viszont az az előnye, hogy tél végén, kora tavasszal szedhetsz róla zsenge hajtásokat, amikor máshol még nincs (bár ez manapság már nem igaz). Később könyörtelenül virágzik minden szál, ha a fejed tetejére állsz is. Egyszer megpróbáltam letépkedni a bimbókat, nem lett jobb a helyzet, hozott újat.
Azt olvastam valahol, hogy nagyon nehéz a padlizsánt nevelni, mert a csírázáshoz pont 19 fok kell neki, vagy valami ilyesmi. Nekem sem kelt ki még soha a mag.
Már többször termett a piaci palánta, idén viszont sárgásak, és nem hajlandóak fejlődni, rossz előérzetem van :(
Meg kellett keresnem a Szedd magad topikban, mert a memóriaegységem ;-) már nem a régi...
26/368-000, ez az Erdbeerland központi száma. Megmondják, hogy mikortól lesznek nyitva, és azt is, hogy mennyi az ár. Csepelen a Kwassay-híd és az első "benti" lámpás kereszteződés közt kb. félúton balra kell bemenni. Ha az M0 felől jössz, állítólag akkor is ki van táblázva. Van még Budakalászon is, meg talán Érd környékén is. De ebben nem vagyok biztos. Ha felhívod őket, tedd közzé az információt. :-) Szerintem már jövő hét végén biztos lesz...
Tavaly - ha jól emlékszem - 260-280 ft volt kilója, 10 kiló fölött 10% engedmény. Szerintem nagyon jó ár. Csak azt szeded le, ami valóban szép és hibátlan, nem túlérett, nem zöld, nincs összetörve. És ha még hozzászámoljuk azt a 2-3 kilót, amit szedés közben megeszünk.... :-))))))))) Mi már legalább ötödik éve járunk ki, egy szezonban legalább 2-3x. Befőzni is szoktam, meg lefagyasztani is.
Nem, nem ebből élek, tanácsadóként dolgozom. Ez csak hobbi, vagy inkább már SZERELEM. A táblák készítése nagy meló volt, de már megvan az alapanyag az újabb táblákhoz, lesz fehér és barnás színű is. Köszönöm a dícséretet, de inkább a növények érdemlik meg, reggel szólok nekik :) Mulcsozni csak ritkán szoktam, faköszörülettel(ami a Stihl fűrész után marad), fűrészporral. De idén ki akarom próbálni a szárított fűnyesedéket is. (komoly családi ellenállást kell leküzdenem majd) Frint
A kert füves részén vetett gyep van, de a sövény mögött.... mittudomén... Leginkább gaz. Mivel nem látszik, igen ritkán szoktam bemenni oda gyomlálni. Úgy átabotában :-) kihúzkodom a félméteres gyomokat, de azért alapos munkát nem végzek. A látható részekre sincs elég időm... 150 négyszögöl a kert, ami nem túl nagy, de azért ad bőven munkát. A másik "hosszú' oldalon szőlő van, amögé is szoktunk szórni a nyesedékből. Ott is átjön rajta a fű. Az olyan szélesebb levelű, talán ez az utifű???? Mi lenne, ha onnan gereblyéznék össze száradt nyesedéket? Az már majdnem szalma. :-) A szedd-magad-epresben (Csepelen) is szalma van végig az eperbokrok alatt, de azért ott is látni térdigérő gyomot... Na midnegy, kipróbálom friss fűvel is, meg szárazzal is... Aztán beszámolok. :-)
Gratula a bazsához. :-) Ez nagylevelű, vagy az az apróbb?
Én meg közben rájöttem, mi az, ami kikelt. :-) A sziklevelek után megjelentek az icipici harmadik levelek, és akkor beugrott, hogy koriander!!! Tiszta lüke vagyok, hogy felejthettem el....
De jó, nálad már érik? Én hiába lehelgetem, még csak zöldek :(
Úgy tudom le kell szedni a kacsokat... a nyáron valameddig. Biztos tudja valaki ponosan. Én örülök, ha az én epresem ki van gazolva, a kacsokkal nem igazán foglalkozom.
Mondjátok, Ti is így vagytok fele: reggel konstatálom, hogy kábé öt dolgom van ma a kertben. Küzdök rajta, dolgozom, három el is intéződik, közben jönnek ötleteim, estére már nyolc feladat vár rám... és ugyanez a házon belül :(((
Apropó sarjadékhagyma! Nekem is van, de az idén az összes virágozni készül és olyan csőszerű a szára, a feje meg fás. Hogyan kell kezelni, ha nem csak nézni hanem enni is szeretnénk? Vettem a piacon duggatni való csupros hagymát, legalábbis a néni így nevezte. Már szépen kihajtott. Tudja valaki mi ennek a rendes neve, mert így sehol sem találtam a neten.
Milyen vastagon rakod a fűnyesedéket? Én olyan 2-3 centi vastagon. Ha előtte ki volt gazolva, akkor alig jön át rajta valami.
Nem lehet, hogy valami masszív mélygyökerű gazod van a sövény mögött, ami átmegy a mulcson és azért nehéz kiirtani?
Szerintem kapd elő a fűnyírót, és egy kis adaggal próbálkozz a saláta alatt, de ne az összesnél :))) Aztán lehet egy hét múlva összehasonlító elemzést végezni :)
Képzeljétek, kikeltek az ánizsos bazsalikomok!!!!!
Úgy irigykedem :-), mikor írtok erről a fűnyesedékkel való - sikeres - mulcsozásról. Eddig a haszonnövények közé nem is mertem szórni, ui. azt tapasztaltam, hogy ettől még jobban nőnek a gazok. A fűnyíró tartályát rendszeresen a fagyalsövény és a kerítés közötti kb. 60-70 cm-es sávra hordjuk, és ott szét is szoktam gereblyézni. Nos, nemhogy akadályozná a gazok növekedését, hanem inkább serkenti. :-( Akkora példányok nőnek a sövény mögött (még szerencse, hogy a kert felől nem látszik, csak a szomszéd látja :-))) ), hogy elkeserítő. Azt gondoltam, hogy ezek szerint a fűnyiradék jó zöldtrágya a gyomoknak. E tapasztalat alapján aztán nem is mertem a konyhakertben ezzel machinálni :-), pedig a jégsaláta alá már nagyon kéne valami. Ha esik az eső, nagyon sáros lesz. Gondolkodtam én is fekete fóliacsíkon, de akkor meg az öntözés problémásabb...
Ja és még: egy előnye tényleg van a hagymának (nálam sarjadékhagymatövek vannak az eprek között): rengeteg rovar látogatja a hagyma virágját, és, gondolom, ha már ott vannak, beporozzák készségesen az epret is, nagyobb lesz a termés.
Hagymaízű nem lesz, viszont a szürkepenész sem fogja magát kéretni, ha a körülmények olyanok (pl. 2004. csapadékos tavasza). Amikor nem, akkor viszont jól működik a hagymás körkörös védelmi gyűrű...:-)))
Én meg tavaly kiszurkáltam egy hosszabb darab sima slagot olyan hosszan, mint a paradicsomsor, a végét dróttal elkötöztem, mint a hurkát, és ím, kész volt a csöpögtetős locsoló :)
A múlt évben találtam a Brico-ban csöpögtető öntözőcsövet. A petrezselyem gyökere eddig nekem sem nőtt meg rendesen, de ettől az öntözéstől csodálatosak lettek (mondjuk 15-20 cm), a viz spórolásáról nem is beszélve. Megmértem, kb egy órás csöpögtetéssel kifolyik egy vödör viz, de nagyon hatékony. A csövet nem kell beásni, csak az öntözendő növények tövéhez tenni, igy aztán már tavasszal jól meg kell gondolni, kik kerüljenek egymás mellé. Én egy 15 méteres darabot vettem, ez elég a répának meg a petrezselyemnek. Nem olcsó, de megéri már csak azért is, mert gyönyörűek leszenek a növények.
Én a kertben lenyírt füvet rakom az eper alá, meg minden más alá is, nagyon bevált! Mindig nedves a fű alatt a föld, és sokkal kevesebbet kell gazolni. Az eper közé hagymát és fokhagymát lehet duggatni védőnövénynek, azt hiszem az a szürke rothadástól (is?) védi.
Csigaügyben nincs tapasztalatom, viszont a hangyák szeretik az epret (fazék forró víz a bolyra) :((