Attól, hogy fűből van kivágva, fatörzsekkel körítve, meg olyan kis vegyes. Viszont az alakját szerintem nem jól választottad meg, szerintem így nem érsz be a közepére kinről, hanem rá kell lépned (és az nem jó, nem bijó).
Teszek egy harmadik kísérletet, hogy megmutassam az enyéimet:
Ez a koratavaszi állapot, mikor még nyugodtan lehetett kapálni. A lényeg, hogy az eredeti 4 ágyásból már csak a jobb alsó a zöldséges, balra "krumpliföld", a 2 távolabbiból az egyik már rózsa- és liliomágyás, a másikban még egy sor tavalyi petrezselyem és egy sor zöldborsó képviseli az ennivalókat, de már van ott néhány rózsatő is.
A másik lényeg, hogy 1,10 szélesek, így ha gyomlálásra kerül sor (jut idő) akkor a két szélről kényelmesen el tudom intézni.
Van még két szögletes fűszerágyásom is (bár szaporodnak bennük a virágok), ezeknek lépőkövek segítségével érem el a belsejét.
Hiszen alább azt mondtad, hogy nincsenek is csapataid... (-:) Nekem sincsenek, sőt, még a zöldségevésben se nagyon jeleskednek, ezért aztán a veteményt fokozatosan kiszorítják a virágok.
Nem akartam ... ne legyen senkinek ilyen érzése :(
Csak senkiről nem tudom, illetve szinte senkiről sem tudom, mekkora területen kertészkedik, mekkora a házi veteményes. Nem a munka a sok, hanem egyenlőtlen, munkacsúcsok vannak! Nálam is gazos, de "csapataim harcban vannak"...
Egy kicsit OFF kérdés, de muszáj feltennem. :-) Miket főzöl még belőle / vele?
Én nagyon szeretem nyersen, különféle dipekbe mártogatva, aztán nélkülözhetetlen a bolognai raguba, szoktam tenni távol-keleti jellegű levesekbe is... Vagy ha nincs otthon normál zeller, akkor pl. a tárkonyos ragulevesbe, vagy húslevesbe is. Ja, és esetleg salátákba, pl. a Waldorfot is kipróbáltam már ezzel. De igazán gyakran nem használom...
Egy gyakorlatias ON kérdés még: házi termesztésben számítsak akkora (majd' kilós) tövekre, mint amit a boltban árusítanak?
130 tő? Te jó ég, akkor te zellert eszel zellerrel, júniustól novemberig? :-DDDD Mint a Hyppolitban Kabos Gyula, aki a fokhagymát is fokhagymával eszi.... :-)))))
Termesztőoszlopot kerítésdrót fonatból és fekete fóliából lehet a legegyszerűbben gyártani. Olyan méretű drót kell, hogy egy kört hajtva belőle, a kellő magasság és átmérő kiadódjon. ( a kívánt átmérő 3,14 szerese az egyik oldal, a kívánt magasság a másik oldal) A fekete fóliából tűzőgéppel készítesz egy zsákot( mint a szemetes zsák a szemetesvödörbe otthon...)
Aztán az egészet feltöltöd laza, tözeges kertészeti földkeverékkel,alul forró szöggel kilyuggatod. hogy a feles víz kifolyhasson.
Aztán már csak éles szikéves begágod a fóliát, ott ahová a palántát akarod tenni, és belevarázsolod a "zsebbe" :)
( Ha nagyon puritán módon tekintjük, az egész olyan, mint egy földdel töltött drótvázas szemetes vödör...)
Persze lenet cifrázni, lábakra állítani, ügyes férfiak szépen összehegesztik, lefestik, stb...Amiket én láttam, azok 25-30 cm átmérőjű és 80-120 cm magas oszlopok voltak. A magas oszlop aljára sódert kell tenni, vagy kavicsot, hogy a fölös vítz könnyen lefusson...egyébként nagyon könnyen kiszárad, gyakran kell locsolni.
Én is tudom az elméletet, mégis vérzik a szívem, mikor a kis zsenge növényekbe bele kéne vágni. :-) Folyton előjön a szkepticizmusom, hogy nálam biztos nem fog működni, és szegény növény belehal. Mondjuk tavaly csak két tő bazsalikomom volt (bolti cserepeset ültettem ki), tehát muszáj volt óvatosabb duhajként :-) kezelni őket. A korai kiültetésnél én csak 3-4 tövet hagytam egyben, szerintem a boltinál a 6-8-ból is elsorvad néhány, csak az erősebbek maradnak meg... Ellenvélemény? :-)
A virágokat mindig kicsipkedtem, de hihetetlen, hogy két-három napon belül ott voltak az újabb virágfüzérek. :-) A magnyerést a profibbak úgy szokták megoldani, hogy egy-két tövet hagynak felmagozni, a többit szorgosan kicsipkedik. Én most ilyen "fogott" magból kaptam rucola palántákat egy kedves ismerőstől, nagyon klasszul hozzák már a leveleket.
>Nem vagyok én kicsit túl optimista a félcentis növényeimmel ?????
:-))) Pár napon belül elválik, hogy hányan élik túl a pikírozást. Remélhetőleg mindegyik. :-) Nekem egyébként még mindig vannak tejfölöspohárban széttűzdelt palánták, amiket most már ideje lenne kiültetni. A többivel erősen elsiettem a kiültetést, nem is nagyon tértek magukhoz.
--lefagyasztás: legjobb a kész pestot lefagyasztani, ahogy Thor is írta. Szoktam bazsalikomlevelet is lefagyasztani, de az már nem lesz olyan gusztusos a kajában. Akkor már inkább összeturmixolom paradicsommal, és úgy fagyasztom le jégkockatartóban. Télen ez is finom az olaszosz paradicsomszószokba.
Frint, ezt a rengeteg növényt ti mind elfogyasztjátok? :-) Mármint úgy értem, hogy a termést.... :-)
Ha véletlenül sikererülnének a bazsalikomok, szívesen elajándékozom ám a felesleget :)
Közben azon gondolkodtam, hogy amit az ember vesz bazsalikomot boltban és van 8-10 szál benne, az tulképpen uganennyi növényke? Mert akkor ez nem 200 csak 20 cserép bazsalikomom lesz legeslegjobb esetben :(
Valami olyasmit olvastam, hogy a bazsalikomot úgy kell szedni, hogy 10-15 cm-rel a töve fölött vágni el, és akkor bokrosodik el. Tehát ahogy eddig én szedtem a boltit (tőből), az totál szakszerűtlen. Egyszer viszont véletlenül egy utolsó szálnak csak a felső felét vágtam le, és akkor ott elágazott ötfelé. Lehet, hogy ez a titka a bokrosodásnak?
Még egy kérdés: azt is olvastam, hogy a virágkezdeményeket le kell csípni, hogy ne virágozzon. Viszont a különleges fajtákból meg jó lenne magot nyerni. Tapasztalat valakinek? Nem vagyok én kicsit túl optimista a félcentis növényeimmel ?????
Azt mondjátok a bazsalikomot lehet fagyasztani? Veszek egy fagyasztógépet ;)
>mit csinálok egy hónap múlva kétszáz tő bazsalikommal :)))
:-)))) Szerintem pesto-gyárat alapíthatsz... :-) Én már alig várom, hogy az a 20-25 tő, ami megmaradt, nekikezdjen nőni... Egy családi adag pestohoz azért elég rendes mennyiségű bazsalikomlevél kell, és az elbokrosodásnak nálam még semmi jele. :-(