Keresés

Részletes keresés

outdownS Creative Commons License 2005.06.01 0 0 515
Attól, hogy fűből van kivágva, fatörzsekkel körítve, meg olyan kis vegyes. Viszont az alakját szerintem nem jól választottad meg, szerintem így nem érsz be a közepére kinről, hanem rá kell lépned (és az nem jó, nem bijó).

Teszek egy harmadik kísérletet, hogy megmutassam az enyéimet:



Ez a koratavaszi állapot, mikor még nyugodtan lehetett kapálni. A lényeg, hogy az eredeti 4 ágyásból már csak a jobb alsó a zöldséges, balra "krumpliföld", a 2 távolabbiból az egyik már rózsa- és liliomágyás, a másikban még egy sor tavalyi petrezselyem és egy sor zöldborsó képviseli az ennivalókat, de már van ott néhány rózsatő is.

A másik lényeg, hogy 1,10 szélesek, így ha gyomlálásra kerül sor (jut idő) akkor a két szélről kényelmesen el tudom intézni.

Van még két szögletes fűszerágyásom is (bár szaporodnak bennük a virágok), ezeknek lépőkövek segítségével érem el a belsejét.
Előzmény: Thor (513)
outdownS Creative Commons License 2005.06.01 0 0 514
Hiszen alább azt mondtad, hogy nincsenek is csapataid... (-:) Nekem sincsenek, sőt, még a zöldségevésben se nagyon jeleskednek, ezért aztán a veteményt fokozatosan kiszorítják a virágok.

Előzmény: Frint (512)
Thor Creative Commons License 2005.06.01 0 0 513
Mitől bio? :) (minjárt dagadni kezd a májam:)
Előzmény: outdownS (510)
Frint Creative Commons License 2005.06.01 0 0 512

Nem akartam ... ne legyen senkinek ilyen érzése :(

Csak senkiről nem tudom, illetve szinte senkiről sem tudom, mekkora területen kertészkedik, mekkora a házi veteményes. Nem a munka a sok, hanem egyenlőtlen, munkacsúcsok vannak! Nálam is gazos, de "csapataim harcban vannak"...

Frint

Előzmény: outdownS (511)
outdownS Creative Commons License 2005.06.01 0 0 511
Jajj Frint, ettől egészen törpeminoritás érzése lesz az embernek! Érzékeljük a lényeget: mit dolgozhatsz vele!

Nekem már teljesen begazosodott a veteményesem, mire a virágágyásokat rendberaktam.
Előzmény: Frint (493)
outdownS Creative Commons License 2005.06.01 0 0 510
A legalsó képet légyszi a Biokertbe is! Annyira bio...
Előzmény: Thor (492)
Zitka Creative Commons License 2005.06.01 0 0 509

Egy kicsit OFF kérdés, de muszáj feltennem. :-) Miket főzöl még belőle / vele?

Én nagyon szeretem nyersen, különféle dipekbe mártogatva, aztán nélkülözhetetlen a bolognai raguba, szoktam tenni távol-keleti jellegű levesekbe is... Vagy ha nincs otthon normál zeller, akkor pl. a tárkonyos ragulevesbe, vagy húslevesbe is. Ja, és esetleg salátákba, pl. a Waldorfot is kipróbáltam már ezzel. De igazán gyakran nem használom... 

Egy gyakorlatias ON kérdés még: házi termesztésben számítsak akkora (majd' kilós) tövekre, mint amit a boltban árusítanak?

Előzmény: Frint (508)
Frint Creative Commons License 2005.06.01 0 0 508
Neeeeem :) Nem olyan sok az, köretnek kell két fej legalább, és ha szép lesz, küldök a topictársaknak is ...  ;) Frint
Zitka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 507
130 tő? Te jó ég, akkor te zellert eszel zellerrel, júniustól novemberig? :-DDDD Mint a Hyppolitban Kabos Gyula, aki a fokhagymát is fokhagymával eszi.... :-)))))
Előzmény: Frint (506)
Frint Creative Commons License 2005.05.31 0 0 506
30 ??? Akkor az elírtam! 130 tőszárzellerem van! Harminc a fél fogamra se' elég !!! :)
Előzmény: Zitka (504)
Frint Creative Commons License 2005.05.31 0 0 505

Szia boszi26 !

Termesztőoszlopot kerítésdrót fonatból és fekete fóliából lehet a legegyszerűbben gyártani. Olyan méretű drót kell, hogy egy kört hajtva belőle, a kellő magasság és átmérő kiadódjon. ( a kívánt átmérő 3,14 szerese az egyik oldal, a kívánt magasság a másik oldal) A fekete fóliából tűzőgéppel készítesz egy zsákot( mint a szemetes zsák a szemetesvödörbe otthon...)

Aztán az egészet feltöltöd laza, tözeges kertészeti földkeverékkel,alul forró szöggel kilyuggatod. hogy a feles víz kifolyhasson.

Aztán már csak éles szikéves begágod a fóliát, ott ahová a palántát akarod tenni, és belevarázsolod a "zsebbe" :)

( Ha nagyon puritán módon tekintjük, az egész olyan, mint egy földdel töltött drótvázas szemetes vödör...)

Persze lenet cifrázni, lábakra állítani, ügyes férfiak szépen összehegesztik, lefestik, stb...Amiket én láttam, azok 25-30 cm átmérőjű és 80-120 cm magas oszlopok voltak. A magas oszlop aljára sódert kell tenni, vagy kavicsot, hogy a fölös vítz könnyen lefusson...egyébként nagyon könnyen kiszárad, gyakran kell locsolni.

Frint

Előzmény: boszi26 (500)
Zitka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 504

Így már értem. :-) A múltkor említetted a 30 tő angol zellert, és egy családban gondolkodva kicsit túlzásnak tűnt. :-)

 

>Az a bajom, hogy gazolni nem tudom rávenni a másik nyolcat...   ;)

 

A helyzet nálunk is hasonló, igaz csak másik három van... :-)

Előzmény: Frint (503)
Frint Creative Commons License 2005.05.31 0 0 503

Kedves Zitka, ez csak egy része a kertnek :)

Saját fogyasztásra/fagyasztásra termelek, ez a kert 3 családot, 9 embert lát el paprikával, paradicsommal, egyéb zöldségekkel.

Az a bajom, hogy gazolni nem tudom rávenni a másik nyolcat...   ;)

Előzmény: Zitka (501)
Frint Creative Commons License 2005.05.31 0 0 502

:)

Szia Erdeiboroka, örülök, ha tetszik, én is nagy örörmöm lelem benne...de sajnos sokkal kevesebb időm van, mint szeretném...

Biz' még nincs ott a mulcs, de már készenlétben van a két zsák fűrészpor, és rövidesen fűnyírás is lesz...

A csepegtetőnél fogom kipróbálni, mert ott a locsolás már megoldott...

Előzmény: erdeiboroka (499)
Zitka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 501

Én is tudom az elméletet, mégis vérzik a szívem, mikor a kis zsenge növényekbe bele kéne vágni. :-) Folyton előjön a szkepticizmusom, hogy nálam biztos nem fog működni, és szegény növény belehal. Mondjuk tavaly csak két tő bazsalikomom volt (bolti cserepeset ültettem ki), tehát muszáj volt óvatosabb duhajként :-) kezelni őket.  A korai kiültetésnél én csak 3-4 tövet hagytam egyben, szerintem a boltinál a 6-8-ból is elsorvad néhány, csak az erősebbek maradnak meg... Ellenvélemény? :-)

 

 

A virágokat mindig kicsipkedtem, de hihetetlen, hogy két-három napon belül ott voltak az újabb virágfüzérek. :-)  A magnyerést a profibbak úgy szokták megoldani, hogy egy-két tövet hagynak felmagozni, a többit szorgosan kicsipkedik. Én most ilyen "fogott" magból kaptam rucola palántákat  egy kedves ismerőstől, nagyon klasszul hozzák már a leveleket.

 

>Nem vagyok én kicsit túl optimista a félcentis növényeimmel ?????

 

:-))) Pár napon belül elválik, hogy hányan élik túl a pikírozást. Remélhetőleg mindegyik. :-)  Nekem egyébként még mindig vannak tejfölöspohárban széttűzdelt palánták, amiket most már ideje lenne kiültetni. A többivel erősen elsiettem a kiültetést, nem is nagyon tértek magukhoz.

 

--lefagyasztás: legjobb a kész pestot lefagyasztani, ahogy Thor is írta. Szoktam bazsalikomlevelet is lefagyasztani, de az már nem lesz olyan gusztusos a kajában. Akkor már inkább összeturmixolom paradicsommal, és úgy fagyasztom le jégkockatartóban. Télen ez is finom az olaszosz paradicsomszószokba.

 

 

Frint, ezt a rengeteg növényt ti mind elfogyasztjátok? :-) Mármint úgy értem, hogy a termést.... :-)

Előzmény: erdeiboroka (498)
boszi26 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 500

hogyan lehet termőhengert előállítani/hol lehetne venni?

kúszóeperhez

köszönném...

Előzmény: Frint (493)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 499

Lenyűgöző !!!!!

Ezentúl magázlak :)))

 

És még mindig nincs mulcs ;)

Előzmény: Frint (493)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 498

Ha véletlenül sikererülnének a bazsalikomok, szívesen elajándékozom ám a felesleget :)

 

Közben azon gondolkodtam, hogy amit az ember vesz bazsalikomot boltban és van 8-10 szál benne, az tulképpen uganennyi növényke? Mert akkor ez nem 200 csak 20 cserép bazsalikomom lesz legeslegjobb esetben :(

 

Valami olyasmit olvastam, hogy a bazsalikomot úgy kell szedni, hogy 10-15 cm-rel a töve fölött vágni el, és akkor bokrosodik el. Tehát ahogy eddig én szedtem a boltit (tőből), az totál szakszerűtlen. Egyszer viszont véletlenül egy utolsó szálnak csak a felső felét vágtam le, és akkor ott elágazott ötfelé. Lehet, hogy ez a titka a bokrosodásnak?

 

Még egy kérdés: azt is olvastam, hogy a virágkezdeményeket le kell csípni, hogy ne virágozzon. Viszont a különleges fajtákból meg jó lenne magot nyerni. Tapasztalat valakinek? Nem vagyok én kicsit túl optimista a félcentis növényeimmel ?????

 

Azt mondjátok a bazsalikomot lehet fagyasztani? Veszek egy fagyasztógépet ;)

Kinek melyik vált be?

Előzmény: Zitka (494)
Thor Creative Commons License 2005.05.30 0 0 497

Bab.

A Zalán nevű futóm:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De merek én még egy szót is szólni Frint veteményese után?

Előzmény: Nonamekata (496)
Nonamekata Creative Commons License 2005.05.30 0 0 496
Az ott uborka a karók alatt?
Előzmény: Thor (492)
Thor Creative Commons License 2005.05.30 0 0 495
Ráadásul baromi jól lehet a pestót fagyasztani, és valami megrázó íz-orgia télen előkapva a fagyasztóból! :)
Előzmény: Zitka (494)
Zitka Creative Commons License 2005.05.30 0 0 494

>mit csinálok egy hónap múlva kétszáz tő bazsalikommal :)))

 

:-)))) Szerintem pesto-gyárat alapíthatsz... :-)  Én már alig várom, hogy az a 20-25 tő, ami megmaradt, nekikezdjen nőni... Egy családi adag pestohoz azért elég rendes mennyiségű bazsalikomlevél kell, és az elbokrosodásnak nálam még semmi jele. :-(

Előzmény: erdeiboroka (489)
Frint Creative Commons License 2005.05.30 0 0 493
néhány friss, de sajna a naplemente miatt életlen kép...azért érzékelteti a lényeget :)
csepegtető öntözés

Paradicsomgúlák
Thor Creative Commons License 2005.05.30 0 0 492

Mosténakkor mutattam már nektek dicsekvésileg a paprikáimat, vagy csak akartam?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez meg itt a borsfű avagy csombord a karalábok között, valakinek ígértem:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amúgyli meg ekkora pinduri az egész veteményes:

 

 

eR-dei Creative Commons License 2005.05.30 0 0 491
én meg nem is ültettem...de szerettem volna :)))))
Előzmény: Merci! (490)
Merci! Creative Commons License 2005.05.30 0 0 490

nekem van egy pimasz(?) ötletem ;)

nekem nem jött ki egy se - még...

Előzmény: erdeiboroka (489)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.30 0 0 489

Megérett az első eprünk :)

 

Az összes fajta különleges bazsalikomom kikelt :)))

A lilát nem is vettem először észre, mert sötétlila és nem zöld pöttyök voltak a fekete földben :)

A sima bazsalikomokat meg széttűzdeltem.

Most az a kérdés foglalkoztat, ha így megy tovább, mit csinálok egy hónap múlva kétszáz tő bazsalikommal :)))

erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.30 0 0 488

Nincs valakinek ötlete, mitől keserű az idén az összes fajta salátám?

Mit rontottam el?

Merci! Creative Commons License 2005.05.29 0 0 487

A brikosztórban van si: "Tojásgyümölcs palánta 10 db-os tálcás - Lila Bika" 799 Ft!


 

Előzmény: erdeiboroka (483)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.28 0 0 486
Kisherceg... Gondoltam. Ilyen az én formám! Végre egy jó pasi, aztán nem illünk össze...:-)))
Előzmény: csinnnKA (482)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!