Ehh, már megint előbb járt a szám (kezem a gépeléshez), mint a fülem (agyam a kereséshez). Közben rátaláltam. Pillar of Shame. Ezek szerint ez már a második helye volt Budapesten...
Pár héten át látható volt a Corvinus Egyetem előtt, a Fővám téren, a Dunaparton egy "emlékmű", a Pillar of shame. A hét közepén már nem volt ott, csak a nyoma a fűben, amiből tisztán látható, hogy nem volt alapja, csak úgy "letették" oda. Mit lehet erről tudni, mi volt ez, milyen alkalomból, és miért volt csak ideiglenes? (Mondjuk hozzátartozik, hogy a múlt héten, amikor utoljára láttam, már össze volt graffitizve az alapja...)
Azért az nem egy nagy központi remiz lett volna, de kiválthatta volna a Baross és a Hungária kocsiszíneket. Miket is ad ki ma ez a két remíz? Előbbi a 28-37(-24-62?) vonalakat, ezeknek gyakorlatilag nem változna a rezsimenetük. Utóbbi a 4-6 csoportot, ezeknek picivel rövidebb(!) lenne a ki- és beállás. Ne felejtsük el, hogy ezt az új remízt úgy képzelték el, hogy mind a Kőbányai, mind a Salgótarjáni út felé lett volna kijárata. Tehát az össz-üres-kilométer biztosan nem növekedne, sőt, még csökkenhetne is valamelyest.
Azonkívül ide képzelték el az új trolibusz-garázst is a mai Kőbányai Garázs helyett. Itt már felmerülhet a trolibuszok többségénél a garázsmeneti útvonalak növekedése, ez igaz. Viszont az infrastruktúra, áramellátás közössége miatt evidens lenne egymáshoz igen közeli területen a villamos- és trolibusz-telephely.
Nem teljesen értem, hogy mi az összefüggés a kölyökfoci és a nagypályás labdarúgópályák száma között.
Fociztunk mi is mindenféle helyeken akkorákat, hogy na, de nagypályás fodballpályán soha. Abból ugyanis az egész, 46000 lakosú kerületben volt egy (1), a kerületi sporttelepen. Évente egyszer bemehettünk oda, az úttörő-sportnapon, mert akkor ott kellett felsorakozni. Ha odamentünk volna délután, hogy "csókolom, jöttünk focizni", a gondnok csak annyit mondott volna, hogy "fociztok ti ám az anyátok ...-ba", vagy csak végighúzott volna a botjával a legközelebbi gyereken.
Egyébként, ha már anno, épp ma boncolgatott egy szomorú "fejlődést" a Népsport. Ebben szerepel egy - számomra - meglepő szám is. Csak Budapesten 115 nagypályás focizda szűnt meg a módszerváltás óta. Ennek egy része ugyan üzemi futtatású volt, és a nadrágszíj összehúzásának az áldozata lett, talán kevesebb gyerek is született... lényeg, azonban, hogy mi még akkorákat fociztunk a Nádorliget helyén (Prielle Kprnélai u.), hogy ihaj! A mai gyerek még, ha akarná is, nem tudná összekoszolni magát a környéken... gondolom, máshol sem, helyette (jobb esetben) lóg a szociális médián.
Az egy központi nagy remiz - néhány előnye ellenére - az általad említett okok miatt nem jó ötlet. Azonban a házak közé beszorult Baross kocsiszínnek a Józsefváros pu helyére való áttelepítése bizony előnyös lenne. Mellette még bőven maradna hely más feladatokra is.
Nem vagyok abban biztos, hogy jó ötlet egy konténer terminál a város közepén.
Abban sem, hogy hasznos-e a villamos remizeket egy nagy központban összevonni. A napi be- és kiállás olyan horror lenne, hogy feltehetőleg meg sem valósítható. Meg a hozzá kapcsolódó, napi sok száz kilométer üresjárat.
Én arra is kíváncsi lennék, hogy a volt személypályaudvar helyén mi lesz, ha már láthatólag több pénzt ráköltöttek, mint személypályaudvar korának utolsó ötven évében összesen.
Megjegyzem, a régi konténerterminál eredeti vasúti funkcióját megtartó hasznosítására is lett volna több ötlet és pénzzel alátámasztott projekt, de az a vasúti közlekedés kiszolgálólétesítményi infrastruktúrája szisztematikus felszámolásának politikájába nem fért bele.
Kicsit belenéztem a BMT-ről írottakba... a II. rész egész informatív volt, de nagyon a listák végére sorolták ezt (P077) a beruházási javaslatot. 2030 után lehet esetleg szó róla, ha... Ebből kiindulva, a terület időszakos sportelepi felhasználása nem ördögtől való ötlet: ha meg is valósul az indóház valamikor a távoli jövőben, nem kell majd akkor sokat költeni bontásra és tereprendezésre. Addig is normálisan kinézővé és használhatóvá válik a terület, nem lesz egy eyesore vagy szemét lerakó...
(mondom ezt úgy, hogy nem kék, hanem zöld a vérem)
Új, modern villamoskocsiszín volt idetervezve, ami lehetővé tette volna több régi, elavult kocsiszín kiváltását (Budapesti Mobilitási Terv 2030, P077-es projekt).
Csak ugye az ország vezetése jobban szereti a focit...
Miért? Elnézve a videot (1:17 környékén), mi mást szeretnél ide építtetni? Legalább nem kőrengeteg, hanem túlnyomórészt zöldfelület. Valahogy nem emlékszem, hogy túl sok méltatlankodás történt volna akkor, amikor sorra tűntek el sporttelepek Budapesten (és máshol)...
Ó, köszönöm, ez az infó valahogy eddig elkerült engem; meg aztán pár hónapig most nem jártam arra a 37-es villamossal. Tegnap hökkentem meg a látványon.
Hú, ez sok tekintetben jobb, mint az általam eddig "használt" 1937-es közig térkép. Részletesebbek például az iparvágányok (Vizafogó és térsége), viszont érdekes módon nincs még rajta a Horthy Miklós híd, ami a '37-esen már szerepel...
Ez melyik térkép? Én eddig csak olyanokat találtam, amin a tömb még nincs beépítve, csak az iskola, a 28157 hrsz. Pedig kicsit odébb, az Angyalföldi útnál már megvan a Népszálló (28197 hrsz.), és ismereteim szerint az körülbelül ugyanabban az időben (1910-12) épült, mint ez a tömb...
Érdekesek ezek a házszámok. Most, hogy nézem a 'maps.me' app-on, tényleg, bár akkoriban soha nem használták ezeket a házszámokat. A Taksony utca 5 még talán-talán, ez a tömb 5-ös lépcsőháza. A Tüzér utca 19-21-23 pedig ... hát, érdekes módon van három kapu az utca felől be a parkba, de azok soha nem voltak nyitva akkor sem, és ahogy elnézem a streetview-n, azóta sem. Pedig akár lehettek volna rendre a 4-es, 3-as és 2-es lépcsőház bejáratai a parkon keresztül. De mondom, az egész tömbre akkoriban D.Gy. 140 alatt hivatkoztak.
Ebben a házszám-dologban az az érdekes, hogy akkor hivatalosan Dózsa György út 140 volt. Ma meg 138-142; Ez látható a kapu fölötti falon a fehér fémtáblán. De magán a kapun most is 140 van a számtáblán...