Csinosak:-) Milyen gyártmányú vetőmagot ajánlanátok nekem? Ugyanis a költözés csak 3-4 héten belül lesz aktuális, de addigra én is szeretnék palántákat nevelni, lehetőleg minél többféle zöldségből.
Sziasztok! Most lettem tulajdonosa egy háznak, amihez 4.000 négyzetméteres terület tartozik. Évek óta nem művelték, viszont korábban csicsókával volt bevetve, és az azóta is szorgalmasan növöget minden évben, a terület jó részét elfoglalta. Én most meg szeretnék tőle szabadulni, ráadásul ismerősömet érdekli is, mint takarmány. Hogyan lehetne a legcélszerűbben "leszüretelni"? Illetve emberi fogyasztásra mennyire alkalmas? Érdemes meghagyni a terület egy részén?
Nagyon takaros.:) Hű, de jó volna tudni, hogy lesz még tél, vagy már nem. Nálunk itt Zabaron most esős idő van, a kertbe be se lehet menni, akkora a sár. Tegnap meg kinyílt a hóvirágom.:)
Itt a kép a természet gondozta ültetésböl. Lenne még kép a környékről de szerintem ez is elég. Többéve így megoldódik a saláta palántám nem kell szemenként vetni.
- a jan. 10-én vetett 8 db Kobak fejessaláta már 4-4 leveles - az ugyanekkor vetett kb. 15 bazsalikom 2-2 leveles - a csíráztatott zsázsát folyamatosan legelik a gyerekek, a metélőpetrezselymet is - most vetettem: 10 db Kobak fejessaláta magot, 10 db karalábé magot (korai bécsi kék), 12 db karfiol magot (idol osena), és nagyon sok paprika magot egy szaporítótálcába (albaregia, tizenegyes, keszthelyi rezisztens). Most várjuk a csodát. A csírázás sikerétől függ a folytatás. Jelentkezem, ha kicsíráztak.
A saláta ültetést nálam a természet oldja meg. Minden évben hagyok 2 db salátát a szabadban magot hozni. Nem tudom mikor megyek a kertembe de fotóval bizonyítom már ki van kélve és innét szoktam a fólia felhúzása után egyből palántázni.
Nagyon sok topikba nem lehet írni a szombat éjjeli karbantartás óta szoftver hiba miatt. A probléma már jelezve lett a fejlesztők felé. Reméljük a legjobbakat.
OFF Valamelyik moderátori topikon olvastam ma de. erről, tegnap elég sok topik nem működött, nem lehetett bele írni. Azt mondták az illetékesek, hogy dolgoznak rajta.
Mindig tanulunk valami újat. Honpolgáraink igen leleményesek, ha egymás átveréséről van szó. OFF: Nem tudjátok, hol lehet szólni az indexnek, hogy nem műxik egy topic? Szombat óta nem tudunk írni a Dísztyúkok és egyéb kapirgálók http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9078284&la=63679066 topicba, ráadásul pont utánam történt vele valami.
2005 előtt egy 1300 nm -es kertet műveltem. Ott megtermett a krumpli, dinnye, fűszerpaprika, csemege és pattogatni való kukorica, sütőtök, mák. A sortávolságok Robi kapához voltak méretezve mindenhol. Miután ezt a kertet el kellett adnom, az itthoni kiskertet kell azóta kihasználnom, amiben már 10 évvel korábbról volt tapasztalatom. A fenti terményekről lemondtam, mert olyan mennyiségben, hogy biztosítsák az éves szükségletet, helyre van szükség. A többi konyhakerti növényből azonban a kisebb sortávolságok, jobb helykihasználás, és elő-utó termesztés alkalmazásával nem lett kevesebb termés. Tehát a szükségletek felmérésével, gondos tervezéssel ki lehet használni minden helyet. Krumplit pedig én is permeteztem (ezt a bio topicban nem írom le). A véleményem az, hogy ezt permetezés nélül nem lehet normálisan megtermelni. Én is azt a Bancolos módszert alkalmaztam, amit előttem leírtak. Most próbálom a krumplimszükségletet ismert helyről beszerezni, mert már engem is csaptak be. Pl csak okulásként egy módszer. A raschel zsákokba töltéskor egy 20 cm átmérőjű műanyag csövet tesznek, azt körülrakják szép krumplival, majd a közepét apró, selejttel, majd a csövet kiveszik. A piacon pedig nem bontassz zsákot, csak majd otthon.
A 100 m2-rő van tapasztalatom. Meg lehet termelni, természetesen kompromisszumokkal. Krumpli nélkül. Ekkora területből nem érdemes elfoglalni vele a földet, mert aránytalanul kevés a termés, a ráfordított munkával nincs arányban,( mint már lejjebb mások írták, miért) a területet más növényekkel lehet hasznosítani.
Paprikából paradicsomból, zöldségféléből hagymákból lehet biztosítani az ellátást. Mint ezekről már írtam Neked a 722, 736 hsz.-ben. Függ művelési módtól, sor és tőtáv elrendezéstől.ki kell kísérletezni, miből, mennyire van szükséged. De a lényeg, hogy meg lehet ekkora területen termelni.
Akkor most elárulom, hogy tavalyelőtt, amikor vettem a házat, akik művelték a földet, otthagyták rajta az apró krumplit, amit persze én fölszedegettem, hogy majd megfőzöm az állatoknak. De rossz helyre tettem, és megfagyott, így tavasszal ment a komposztba. Aztán amikor átforgattam a matériát, nem győztem kikapkodni belőle a párleveles krumplinövénykéket. :)))
Ma lecsíráztam egy mázsa krumplit, nagyon beindultak ebben a jó időben. Nagyon szép, kövér csírák voltak. Bezzeg, mikor ültetem, majd cérnavékony vackok lesznek rajta.