hm... most lebuktam. nem tudom. de ha a bögrés mákosból indulok ki, azt tényleg csak össze kell keverni (én robotgéppel szoktam). próbálkoznék én még esetleg a tojásfehérje habnak, tojássárgája, liszt, cukor, olaj, kefír sorrenddel is. MULAN!!! segítség! ötlet?
vagy lehetne, hogy a kefírt addig hagyod kint, amíg sajt nem lesz belőle. aztán kis holdakat szaggatsz, és kész is a hold-tészta.
vagy szóba jöhet még a kefirtorta, azt is én írtam kb. 1 évvel ezelőtt. az mondjuk nem tészta, de sebaj.
3 pohár kefír
1 pohár olaj
2,5 pohát cukor
2 pohár rétesliszt
2 pohár finomliszt
1 csomag sütőpor
3 egész tojás
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
hát, itt van. gondolom össze kell keverni, mint afféle kevert tésztát. aztán forró sütőbe tolni, közepes lángon sütni. azt is gondolom, mehet bele némi gyümölcs.
Sziasztok!
Na nem akarok nagykepu lenni, de valami elkepesztoen jol sikerult!
1/3 aranyban szoram be kakaoval, dioval es fahejas cukorral, bar a szeleteles utan nem lettek teljesen kor alaku csigak.
Majd kimasztak a tepsibol es huh, brutal! hideg tejjel.... vacsorara... :))))
No, megegy az lx-rol:
(rostellem, hogy nem tudom a szerzojet, majd keresem)
Nekem bevalt.
Szia Kata!
A kakaós csigát egész máskép kell csinálni. Natur kakaót cukorral kikevered
1:5 arányban. A tésztát lekened vízzel és erre rásímítod a kakaós cukrot.
Feltekered és felszeleteled. Küldök Neked egy nagyon jó leveles tészta
receptet amiből kakós csgát, rétest, kölönböző töltelékkel bármit
elkészíthetsz. Pl. lekvárra lekváros táskát, túróval túrós táskát, dióval,
mákkal, pudiggal kiflit.
A tésztát elkészítjük különösebb hókusz-pókusz nélkül. A leveles tésztánál
fontos, hogy hidegen készítsük, így a tejet nem kell az élesztővel
felfuttatni, csak "elszuszpendálni" benne azaz feloldani. Tehát a
hozzávalókkal lágy tésztát készítünk. A tészta keménységének meg kell
egyeznie a margarin keménységével és lehetőleg a hőmérségletével is. Mikor
elkszült lefedjük és kb fél órát pihentetjük. A tésztánkat kinyújtjuk,
beletesszük a margarint és belecsomagoljuk. Kinyújtjuk és behajtjuk háromba
(szimpla hajtás), ezt mégegyszer megismételjük, majd hűtőbe tesszük és újra
kinyújtjuk és négybe ahajtjuk (dupla hajtás). Ezután feldolgozási
vastagságúra nyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra és megtöltjük. Tetejét vízzel
megkenjük és pihenni hagyjuk kb fél órát és kb 250 C-on kisütjük. Tetejét
porcukrozhatjuk, v. forralt sárgabarack lekvárral megkenjük.
Sanos en meg ne mprobaltam igy nem oszthatok tanacsokat, az az...
Itt van Mulan recepttarabol az idevago passzus.
Hatha segit! =O)
Csavarintos
(darázsfészek, kelt csiga)
Hozzávalók:
a tésztához
Fél kiló liszt, öt deka élesztő, 2 tojás sárgája, két evőkanál cukor (esetleg vaníliás cukor), csipet só, kb. négy deci tej, 5 deka vaj (esetleg margarin), ízlés szerint reszelt citromhéj.
a töltelékhez
10 dkg vaj, 8 dkg cukor
az öntözéshez
1,5-2 dl cukros (esetleg vaníliáscukorral) tej - sós töltelékhez természetesen a tejet nem cukrozzuk
Variációk:
Az alaptöltelékhez keverve egy púpozott kávéskanál kakaó vagy egy csapott kávéskanál fahéj, vagy 10 dkg darált dió (mandula, mogyoró)
A töltelékre szórva 10 dkg durvára vágott dió (mandula, mogyoró)
A töltelékbe a cukor helyett 10 dkg reszelt sajt, vagy darált sonka
A töltelék helyett 20 dkg darált tepertő
Az élesztőt a cukorral, sóval a tejben felfuttatom, jól eldolgozom a liszttel és a tojássárgával (vaníliás cukorral, citromhéjjal), dagasztom, míg szálas lesz, és utoljára beledolgozom az olvasztott (de nem forró) vajat. Duplájára kelesztem, majd lazán átgyúrom. Lisztezett kendőn vagy fólián kb. ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a cukorral ill. egyéb ízesítőkkel kikevert vajjal, az édes tölteléket esetleg megszóróm vágott dióval.
Ujjnyi széles korongokat vágok belőle, zsírozott tepsibe szorosan egymás mellé rakom őket, újra kelesztem.
Előmelegített sütőben, közepes tűznél sütöm. Amikor már "megkérgesedett" (nem dagad tovább), meglocsolom a meleg tej felével, közvetlen az elkészülte előtt pedig a másik felével.
Sziasztok!
Nekiálltam elolvasni a topicot az elejétől, de eltart egy darabig...
Igy aztán nem is tudom, volt-e már téma a kakaóscsiga? Nem a tésztájával van bajom, az elég jól megy már. Hogyan varázsoltok bele úgy kakaót, hogy az benne is mardjon? (vagy kiszóródik, vagy kifolyik nekem, attól függ mivel rakom bele)
szóval várom az ötleteteket!
Köszi
Nincs is olyan link, mert minek kéne az egészet letölteni, ha egyszer láthatod a hálón? De azért elküldöm, végülis miért ne? 3 levél, felhasználás a számozás és nem az érkezés sorrendjében.
A listára is felvegyelek, ahova a módosításokat küldöm, vagy azt majd leszeded?.