Még forrón kell felönteni, de, hogy eláll-e azt nem tudom, sose csináltam annyit (ötfűszerport is csak egy-két használatnyit szoktam egyszerre) - ha lefagyasztod, biztosan eláll.
A kotlefüstölést én sem ismerem, de erről eszembe jutott, hogy az eredeti forrásban is úgy lezdődik a recept, hogy béleld ki az edényt alufóliával:-) Gondolom, ennek híján lesz füstölt kotlád:-))
Igen, tepsiben, kvázi mint egy lepényt megsütjük, és utána szaggatjuk ki holdacskának. Ha dió is volt a tetején, vagy kristálycukor, vagy szaggatás előtt jól leporcukrozod (de anélkül is), nagyon mutatós sütikéd lesz, amire senki nem mondaná első pillantásra, hogy egy szimpla kis kevert tészta:-)
??? egyben megsütjük (pl tortaformában), és utána szaggatjuk? jó értem?
én csak megsütném és megenném (no meg aztán találgatnék tovább, miért hívják holdtésztának)
Kösz Mulan!
Még forrón kell felönteni vízzel? Eláll?
joy!
Mi az a kotla füstölés?
Ja, voltam valami natúr nagyker boltban, ahol kiskereznek is, eszméletlen jó dolgokat lehet kapni. Feléről azt sem tudtam, mik azok, de ott kaptam ötfűszerport. Meg fafülgombát. Meg tönkölylisztet több félét.
Én a fehérje habnak, vaj-cukor-tojásssárga simára, liszt-tej váltva, hab sorrendre esküszöm, mert így a legkönnyebb összerakni a kevert tésztákat.
A holdacskát meg egyben sütjük, és langyos korában "félrecsúszott" fánkszaggatóval csinálunk belőle fél(harmad) holdakat. Csak mi egészen más tésztából (ld fent+sok citromhéj)
Persze, szeleteléskor meglapul kicsit, de felállitva meg lehet kicsit kormázni, mint a pogácsát, meg amúgyis szorosan szoktuk rakni, mert úgy az igazi, ha összenő, akkor meg úgyis szögletes lesz:-)
Igen, a bukta is ez a tészta (ez egy szimpla kalácstészta, ami attól lesz más-más, hogy másként bánunk vele később)
Sajnos ez nem fűöstízű só, hanem folyékony füstaroma: két rész cukrot és egy rész ötfűszerport szárazon pirítasz, míg a cukor már feketedik, és felöntöd egy kis vízzel. Állítólag az ázsia boltban lehet kapni füstízű sót. (Valamikor a sarki boltban is lehetett)
Használj füstölt, vagy kolozsvári szalonnát, esetleg bacont! Vékony szeletkéket a különböző alkotók közé téve egész finom-füstös lesz!
(Az igazi azonban a pernyés, hamubahullajtott, fökapó lángtól megperzselt!)
((Én a konyhaasztalra tett faszenes sütővel már kipróbáltam amikor épp mosásban volt a függöny. Yóóó volt, csak az egész lépcsőház tele lett szagosfüsttel...))
:o)
hm... most lebuktam. nem tudom. de ha a bögrés mákosból indulok ki, azt tényleg csak össze kell keverni (én robotgéppel szoktam). próbálkoznék én még esetleg a tojásfehérje habnak, tojássárgája, liszt, cukor, olaj, kefír sorrenddel is. MULAN!!! segítség! ötlet?
vagy lehetne, hogy a kefírt addig hagyod kint, amíg sajt nem lesz belőle. aztán kis holdakat szaggatsz, és kész is a hold-tészta.
vagy szóba jöhet még a kefirtorta, azt is én írtam kb. 1 évvel ezelőtt. az mondjuk nem tészta, de sebaj.
3 pohár kefír
1 pohár olaj
2,5 pohát cukor
2 pohár rétesliszt
2 pohár finomliszt
1 csomag sütőpor
3 egész tojás
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
hát, itt van. gondolom össze kell keverni, mint afféle kevert tésztát. aztán forró sütőbe tolni, közepes lángon sütni. azt is gondolom, mehet bele némi gyümölcs.
Sziasztok!
Na nem akarok nagykepu lenni, de valami elkepesztoen jol sikerult!
1/3 aranyban szoram be kakaoval, dioval es fahejas cukorral, bar a szeleteles utan nem lettek teljesen kor alaku csigak.
Majd kimasztak a tepsibol es huh, brutal! hideg tejjel.... vacsorara... :))))