Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1156
A cukkinivel tavaly nagyon pórul jártam. Persze nem teljesen biztos, hogy egy év alatt lejárt a mag, de nem tudok másra gondolni. Tavalyelőtt már a fülünkön jött ki a cukkini :-)))))), pedig csak két bokrot ültettem. Tavaly meg összesen volt rajta tán 3-4 darab, pedig ugyanúgy fészekbe ültettem 3-3 magot. Ezzel ráérünk szerintem április vége felé, nagyon hamar megnő. Tavalyelőtt kifejezetten metszeni kellett, mert méterekre kimászott a füves részre. :-)
Előzmény: taorminataormina (1154)
taorminataormina Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1155

Nálam minden sokkal de sokkal lassabban megy, mint máshol. Nem tudom mér:-(

A hagymák kb. 10 cm-esek, de van, aki még ki se nött a földböl. Tavalyi, jó nagy sonkahagymát dugdostam.

Csakugyan megfeledkezek néha a locsolásról, mert még szokatlan, hogy ott sose esik az esö:-)

Előzmény: Flanell (1145)
taorminataormina Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1154
Tudjátok, hogy töknek, cukkininek padlizsánnak mennyi a csírázási ideje? Én két hete próbacsíráztatok ilyeneket, mindegyikböl 3-at, amik regi, nyitott zacsiban voltak, és nem tudom, hogy még jo-e. Meddig várjak? Még találtam egy csomó régi magot, amik viszont aprók, úgyhogy nehéz próbacsíráztatni. Hogy tehetnék ezekkel próbát?
taffy Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1153
Mángoldot honnan lehet szerezni? Szívesen kipróbálnám én is. A spenótot nagyon szeretjük, és akkor ez is biztosan ízlene.
Előzmény: zsebi41 (1141)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1152

Sajnos ezúttal semmi különös érdekesség, kevés fajtából kaptam sokat:

gyári kukorica, répa, retek, pasztinák, petrezselyem, bab, hagyma, borsó, sütötök, spárgatök, lopótök stb. magot tudnék ajánlani, meg egy nagy doboz makói dughagymát, ami olyan apro, hogy nagyítóval kell ültetni; szerintem három év alatt se lesz belöle vöröshagyma.

Előzmény: Flanell (1147)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1151
Az enyém is most bújik.
Előzmény: dracaena (1150)
dracaena Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1150
Úgy nézem, hogy megeredt az ősszel ültetett rebarbarám.:)
Flanell Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1149
Tegnap elfelejtettem írni, hogy találtam egy zacskó téli sarjadékhagyma-magot, ha kell valakinek, küldjön címet.
Flanell Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1148
Még hagyma-témához: a kicsi (1,5-2 cm alatti átmérőig) nem magzik fel januárban ültetve sem, kevés hozzá a raktározott tápanyag.
Mi mindig március elején-közepén duggatjuk, amint rá lehet lépni a földre, mert nem nagyon tudunk öntözni, és később már a szárazság miatt nem nő, májusig ki kell alakítania a gyökérzetét.
Ketté szoktuk válogatni a dughagymát, a 2 cm felettiekkel kezdünk, ezekből lesz korai zöldhagyma, így szedéskor nem kell összemászkálni az egész táblát, nem lesz foghíjas az ültetvény, a kiüresedő részt meg lehet rotálni.
Flanell Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1147
Én alapvetően minden szükségest beszereztem, de azért küldhetsz listát, hátha van valami érdekesség, amit megpróbálnék.
Előzmény: taormina1 (1130)
Flanell Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1146
A vöröshagyma termelésénél kevés egyszerűbb dolog van. Elduggatod, kapálod, kiszeded. :) Semmi szakértelem nem kell hozzá. Legfeljebb az az alapismeret, hogy fás szárú növények alatt nagyon kevés konyhakerti növényből lesz valami.
Előzmény: taffy (1122)
Flanell Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1145
Hát, a szőlő közelségén kívül akkor más okot nem tudok, mi lehet a baj.
Hogy mikor lesz zöldhagymád, azt én innen nem tudhatom. :)
De most megnéztem az üvegházad képét, nem látszik benne, pedig amilyen régen elduggattad, már feltűnőnek kellene lennie. Szoktad locsolni?
Előzmény: taormina1 (1119)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1144
Szerintetk okos dolog ilyen hömérsékletnél, mint most van, kint hagyni a veteményt egy fütetlen üvegházban?
taormina1 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1143
Ha magod is van belöle, akkor kérnék. Én botor módon fölszedtem az összel, mert úgy tudtam egynyári. Legközelebb bent hagyom.
Előzmény: zsebi41 (1137)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1142
Most a héten. Elvileg télállo, de állítólag nem érdemes második évben bent hagyni, mert fölmagzik, fásodik.
Előzmény: taffy (1132)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1141

onnan, hogy tudomásom szerint M. o. nem árulnak csak levél mángoldot.

 

A nyél mángoldot Párizsban vettem, de semmi vész nálam annak se lett a nyele olyan vastag mint ami a zacsin van. Mint ahogy a szárzellerem se olyan mint amit a bpltokban áruljnak!

 

De mint ahogy itt már egyik társunk nagyon szellemesen írta nincs benne legalább huncuság

 

Olyan  mint a Magyar citrom kicsi stb........... de a mienk!

Előzmény: erdeiboroka (1140)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1140

Számomra nagy rejtély ez a levélnyélmángold.

Honnan lehet tudni, hogy egy mángold levélnyélmángold, vagy sima. És ha az előbbi, akkor ki kell dobni a levelét?

Előzmény: zsebi41 (1137)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1139
Igaz egy nappal később de mindenkit köszöntök nőnapra a büszkeségemmel
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1138

 

Igen kérek szépen

Előzmény: taormina1 (1120)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1137

A mángold leveleit úgy használom mint a spenotot , még senki soha nem tudta,  nálam, hogy mángoldot eszik ha főzelék, vagy lassange, vagy kanellóni , v. palacsinta volt vele készítve.

 

Van levél és nyél mángold az utóbbinak szélesebb a nyele, de azért egyformán használható mind kettő.

 

Nekem van piros és zöld is.

 

A nyelet szeletekre  vágva kis olajon megpárolva fokhagymásan durva borssal megszórva körettként vagy csak magában parmezánnal megszórva fogysztjuk.

 

 

A felesleget fagyasztom. Ja és minden zöldséglevesbe és húslevesbe is teszek az ugyan ilyen szeletekre vágott szárzeller együtt

Előzmény: taffy (1131)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1136

Hagyma ügyben elég tájékozott vagyok a kereszt komám a mezőgazdasági kutatóban hagymával foglalkozó kertészmérnök.

 

Sokáig próbálkoztam a hagymával, volt,

hogy tőle kaptam dughagymát garantált minőséget mégis egy csomó kukacos lett.

 

Feladtam , mert azt mondta olyan fertőzött a talaj, hogy a nyövény védelem csak olyan szerekkel valósítható meg amit csak nagyüzemi körülmények között lehet és szabad használni.

 

A felmagzásról csak annyit, ha úgy ülteted el, hogy a hőmérséklet alacsony felmagzik.

Korán csak azt szabad ültetni amit zöld hagymának szántok a többi ráér április közepe után.

 

Az őszre termesztett hagymának azért jó az  apró mert ott 1kg ra több darab esik és ígyolcsógg a termesztés, zöldhagymának a nagyobb a jó, mert hamarabb lesz belőle és nagyobb újhagyma.

Előzmény: dracaena (1112)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1135
A mángolnak spenótíze van, de jó nagyok a levelei. Egyszerűbb szedni. Én tavaly kint hagytam a töveket, már elkezdett hajtani, és múlt hétvégén szüreteltem belőle, lett vacsira spenótos palacsinta :)
Előzmény: taffy (1131)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1134
A pasztináknak olyan a gyökere, mint a petrezselyemnek, de a levele inkább a zelleré és a sárgarápáé között van. Az illata is más (ezt nem lehet elmagyarázni). Én szeretem, ugyanúgy lehet használni, mint a petrezselyemgyökeret. Tavaly a budapesti hipermarketekben egy időben pasztinákot árultak petrezselyemgyökér helyett, a városi embereknek szerintem fel sem tűnt :)
Előzmény: taormina1 (1129)
Zitka Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1133
Tényleg jó a jégsaláta, csak sajnos a csigák is szeretik. :-S  Már harmadik éve vetek ilyet, még sosem magzott fel. Hamarabb megettük. :-) Vagy a csigák... Sajnos olyan tömött fejűre sose hízott meg, mint a bolti - viszont nem is kapott semmi hizlaló huncutságot. :-)
Előzmény: taffy (1131)
taffy Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1132
A fekete gyökeret mikor vetetted? És egész télen bírja a földben? Vagy csak az enyhe tél miatt?
Előzmény: taormina1 (1129)
taffy Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1131
Igen, elszórtam a répa magot és ugyan oda a retek magot is, mert azt olvastam, hogy mire a répa megindul a retket már meg is etted, és legalább látod, hogy hol van a répa sora, ha pl kapálni kéne. Majd kiderül.....
Mángoldot mire használod? Én nem nagyon ismerem.
Én is kipróbálom a jégsalátát, azt hallottam kevésbé magzik fel mint a rendes saláta.
A saláta palántáim nagyon elnyultak, pedig sokat voltak kint, de az ágyásba láttam már kis palántákat a tavalyi felmagzott salátáról, azokat fogom beültetni szépen sorba.
Előzmény: taormina1 (1128)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1130

Van egy csomó zöldség magom, leginkább sokfajta zöldborsó, amit helyhiány miatt nem tudok mind fölhasználni. Akinek szüksége van valamire, írjon, küldök listát.

 

taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1129

Mi az a pasztinák? Van belöle magom, de nem tudom, mire jó.

Elfelejtettem mondani, hogy feketegyökeret is vetettem, mert az nagyon jó. (Szintén most lehet vetni.) A tavalyit most szedtem föl és mindjárt meg is ettük.

Piros szárú mangold magot viszont keresnék.

Előzmény: erdeiboroka (1125)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1128

Nekem nem igazán kint vannak, hanem üvegházban.

Ezt a sorjelzö dolgot sose értettem. Mit jelent ez? Hogy ugyanabba a sorba veted magát a sort, meg a sorjelzöt?

Előzmény: taffy (1124)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1127

Hagymát, ha nem rettent vissza az alább vázolt szívás...

A jégsaláta sokkal finomabb, mint a közönséges.

Előzmény: Zitka (1123)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!