Először vagyok itt és lelkes olvasója vagyok az eddig elhangzottaknak ( meg persze leander-rajongó), de még mindig nem tudom milyen a leander magja. Már sokan írtátok, hogy magot hozott és magról sikerült szaporítani, de engem igazán érdekelne, hogy milyen is, hogy néz ki, hol található , mit kell vele csinálni?
Tudom, most éppen nincs szezonja, de ha vmelyik növényen találkozok vele, feltétlen szeretném megpróbálni a szaporítást.
Sziasztok! Tavaly ültettem leander magokat, mostanra van néhány csinos, kb 30-40 centis növénykém. Csináljak velük valamit vagy hagyjam őket békén fejlődgetni?
Hát nem!Bérházi vagyok!Sajna télen kipusztult az összes!1vékony kóró maradt. Sajna így az egész beszerzést elölről kellett kezdenem! A gyökereztetés meg bárcsak ott járna, hogy nem férnék el a gyönyörűségtől! Remélem ilyen gondok hamar gyötörnek majd!
Tavaly szép ritkaságokat is találtam. Idén okosabb leszek és összel küldök ismerösöknek, hogyha nekem kimenne valakinek legyen belőle!
Garázsban teleltetem, hideg, de állandóan 0 fok feletti hőmérsékleten. Sajna fény, az egy szál se. A megnyúlt hajtást le lehet metszeni, hamar magukhoz térnének, de sajnos teljesen tönkremennek!
Ja és, hogy mikor? Azt nem tudom melyik időpont a szabályos. Én tavasszal szoktam, mert ilyenkor az "öreg" hajtások kigyökereznek, szinte 100%- os sikerrel. Most éppen a négy fajtából kb. 100 gyökeresedik, de már legalább ennyit elajándékoztam. Az őszi metszés talán a helyhiány szempontjából praktikusabb.
Én valahol azt olvastam, hogy az ifjítást harmados metszéssel kell megejteni. Ez azt jelenti, hogy évente csak harmadát fiatalítod. Így lesz öreg és fiatal ágad is, ami azért fontos, mert az előző évi ágak hoznak virágot, illetve késő nyárra az ideiek is. A metszés az alakítás miatt is fontos, hiszen megnyurgult hosszúra nyúlt ágakkal nem mutat szépen a növény. Ha metszed szép, sűrű tömött lombja lesz. Ha hazajönnek az "írástudó" férfiak lefotóztatom az enyémeket, mert ahhoz bénike vagyok.
Nekem vannak leandereim, de sosem tudtam mikor hogy kell vissza vágni őket, álltalában mindig akkor vágtam vissza mikor tavasszal előhoztam őket, mert annyira tettvesek voltak, de idén nem volt rajtuk egysem igy most mit csináljak?
Vissza kell vágni őket, fognak akkor virágozni? Már nagy bokrok, két emberes ládában, vannak, igy nem igazán érzem a veszteséget, max. hogy nem annyi a virág, és nem akkor mikor másnap már gyönyörü, de azért összre össze szedi magát, és még szokott szeptemberben virágozni.
Mit tegyek mennyire kell visszavágnom, és kell-e?
De amúgy van olyan amit most is visszavágtam, gondoltam ne legyen csúpasz az ága, hátha alulról is hajt, ami igy is lett, elkezdett hajtani alulról. jó lehet, hogy amúgy is hajtott volna egyszer, de szerintem nem tettem kárt benne.
A hideg teleltetésnél -szerintem- fontosabb a fénydús teleltetés, nálam a kevés fény mellett -hidegben is- gyenge megnyúlt hajtásokat hoztak. Persze, ezeket tavasszal le kell vágni és rendben is vannk. Én ősszel nagyon későn viszem be őket, olyankor már legalább egy hónapja pihennek. Ottbent még legalább egy hónapig vegetálnak, majd virágoznak is a 20 foktól. Nekem ez bevált, de nem biztos, hogy így a legjobb teleltetni. Viszont, ha a lakásban tartod, egész télen gyönyörködhetsz bennük. Útálok a növényeim nélkül lenni télen! Én megmetszettem, és kint tartom őket egy hete.
Zsüzsüke, szörnyen irígy vagyok, hogy neked akkkkkkora, hatalmas üvegházad van!
Gondolom legalábbis, mert, ha ezek a leanderek egyszer megindulnak, secperc alatt hatalmas bokorrá terebélyesednek ám! Akkor meg a teleltetésükkel gondjaid lesznek! Na nem baj, majd elajándékozod őket, vagy eladod, abból jól meggazdagodsz és építtetsz egy jó nagy üvegházat... :-))))
Várd meg amíg jó erős bojtocskák lesznek. Csak azután ültetsd el földbe. Hogy milyenbe? Amibe az összes növényedet ülteted. Én semmi különöset nem adok földileg. De nyáron nagyon szeretik a meleget, napfényt és a vizet.
Alegjobb ellenszer a hideg teleltetés. Ez nálam a fűtetlen garázst jelenti, ahol esetenként néhány napig akár 0 fok alá is megy a hőmérséklet. De a leanderek nagyon elégedettek vele. Itt még sosem tetvesedtek le, és nyáron ontják a virágokat.
Most jövök a bölcsiből (ablakpárkány ahol a gyökeresedés folyik). Némelyiken látok pici apró vékony de látható gyökérkezdeményt! Nagyon boldod vagyok!
Nem jöttél rá, hogy én vagyok? Pedig írtam mailba is! Nem gond!
Most a gépnél üllve a kisszobába a két kis bokrom mellett nagyon boldog vagyok! Remélem fehér lesz! Betettem az ablakba és adtam neki tápos vízet! Remélem szeret majd engem.
Hát szia Zsüzsüke! Szépen laaaaaaaaassssssssssssaaaaaaaaaaaaaan összeáll a kép! A dolog változatlan, minden érvényes, és bízzál abban a gyökeresedésben!
Hát véletlen tévedtem be! Óriási 2m magas leanderek voltak a közelbe. Piros és fehérek voltak! (elmondás alapján) Hát gondolhatjátok mintha a paradicsomba lettem volna! Anyám meg csak vigyorgott rajtam!
Különben remélem nekem is ennyi lesz! Én különben az a Zsüzsü vagyok a debreceni akível mailozól. A debreceni! Aki nem tud gyökereztetni nagyon!
Ja jó hírem van! A múltkor sétáltam a parkban és a bérházak elött volt egy gyönyörű leander ág kidobva. Gyorsan felvettem. Arrébb egy gyökeres!!!!! Ezt is felszedtem.
Gyorsan vízvetettem és elültettem. A gyökerest jól lekellett mosni és leveleit levagdosni kicsit mert tetves volt meg hasonló de úgy néz ki túlélte. A gyökereztetésem meg a munkahelyen kis pici gyökérzettel lepett meg ma reggelre!
Sajna az itthoniak semmi. Ablakba, párkányon alatta fütés felette nylon müanyag alja sötétitve és semmmi! :(
Most ma kaptam 2 leander bokrocskát. 2 esélyes a dolog. Fehér és szimpla rózsaszín. Majd ha virágzik tudok mondani.Gondolok rád!
Most lesz a szülinapom 27.-én és mindenkinek elmondtam ha megakar lepni valami leanderfélével tegye! Majd sógorodékkal küldök hajtást ha lesz mert neked meggyökereseik ellentétbe velem!
Most nem azt akarod mondani ugye, hogy Neked is ennyi lesz? Egyébként én évek óta a tavaszi metszés után gyökereztetek. Mondhatom 100%-os sikerrel. Befőttes üveg, víz, ablakpárkány a radiátor felett. Ha csak simán az ablakba teszed (természetesen szobában) akkor kicsit később gyökereznek. Akár 4-5 hét is lehet. Földben még sosem próbáltam a gyökereztetést. Egyébként áruld már el, hogy lehet éppen akkor betévedni egy nagy kertészetbe, amikor pont a leandereket metszik? Szeretném én is bővíteni az állományt. Csak 4 féle van még.
Évekig küzdöttem a tetvekkel (pajzs-, levél-, meg ilyenek), de tavaly találtam egy szert, ami egy permetezés után nyomtalanul eltüntette az összes nyavalyást.
Ez az Actarin nevű szer kis papírzacsiban kapható, és kézi spricnivel szoktam felvinni.
Végre, egész évben (télen is) tetvetlenül maradt a lakás összes növénye (citom, leander, datolyapálma, stb...)!
Gombás fertőzések ellen (levélbarnulás, stb...) pedig, szintén évente mindössze egyszeri használattal a Dithane M45-öt használom, nekem nagyon bevált.
Ha esetleg már ismerted ezeket a szereket, akkor bocs!
Az egyik kertészetbe voltam amikor metszették a leandereket és nem bírtam ki, hogy kérjek a két óriás (de tényleg) kupac leanderből ami szemétre ment volna!
Próba szerencse.
Remélem szerencse!
Iáig egy néz ki ugy, hogy kiment amit földb tettem!Buúra nélkül. A töbi még él!
Kedves leanderesek merre vagytok! Olyan nagy a pangás, hogy lassan elég kétnaponta bekapcsolnom a gépet!
Mindenki tavaszi munkákat végzi és nincs ideje írni? Vagy alusztok?
Az a vattaszerű nyálka (amennyiben inkább fehéres, áttetsző és puha) lehet valami fertőzés. Azt le kellene öblíteni és friss vízbe átrakni őket. Ha a szár alul elfolyósodott, felpuhult, vissza kell vágni az egészséges részig. Ha tudsz szerezni kevés faszenet (grillezőkbe használják), vagy patikában aktív szén tablettát, tegyél egy keveset a vízbe (decinként 1 tabletta), az segít megelőzni az ilyen holmik felszaporodását. Ha a fehér tényleg fehér és kemény + a dugvány szára alul meg van duzzadva, az már lehet gyökérkezdemény.
tavaly tavasszal úgy vettem elő a sárga leándremet, hogy nagyon tetves volt és nem segített rajta semmi, nem visszavágtam, hanem megkopasztottam, úgy hogy levágtam a leveleket, persze nem egészen tőből, akkor nagyon lefertőtlenítettem és új földet adtam, nagyon szépen kizöldült és már látom a bimbókat. ez egy kb 1,5 m magas, több ágú fa, nem akartam visszavágni.