Lehet, hogy meglep, de a tejes (tejfölös, tejszínes) változat az elterjedtebb, és annak is nagyon szép színe van:-).
Habgaluskát én is szoktam de csak krémlevesbe (szóval elturmixolt gyümölcsleves).
Komolyan mondom, meglepodtem, amikor olvastam, hogy tejfolt, meg lisztet raktok a gyumolcslevesbe. Engem ugy tanitottak, hogy meggyet fuszerekkel megfozom, majd cukorral elkevert tojassargajat csurgatok bele, ettol gyonyoru rubitszine lesz, majd a feherjet szinten cukorral elkeverve a tetejere nyomom talalaskor (ki is lehet fozni elotte, mint a madartejhez, ha valaki fel a szalmonellatol)
Semmi extraság: kell tojásfehérjénként úgy öt deka eper (vagy öt deka eprenként egy tojásfehérje), egy kávéskanál porcukor, összesen egy darab habverő, és verni, míg kemény hab lesz (addigra a gyümölcs kellőképpen pépesedik, de lustábbak előre is összetörhetik. Ha hideg a cucc (hűtőböl elővéve), könnyebben lesz belőle hab.
Ugyanígy megy málnából, szederből, ribizliből.
A másik verzió tejszínhabbal: kb. ugyanannyi elmixelt eper meg tejszín, cukor ízlés szerint, be a habszifonba. Ez is finom csak úgy is de lefagyasztva jó kis jégkrém lesz belőle:-)
Ilyennel egyszer úgy húsz éve oly szépen kidekoráltam a konyhát, hogy a gyerekek azóta is emlegetik:-D
Ebben van az utolsó reményem, mert akinek főzném, egyáltalán nem szereti a tejtermékeket (kivéve csokis tejszínhab, palacsinta stb ... értitek, csak az ízét ne érezze pl a tejfölnek). Még életében nem evett gyümilevest! Hátha ez a pudingporral mgbolondított verzió lecsúszik a kis gigáján :)
Altalaban az nagy leveses fazekat szoktam telefozni, kb 5 literes? (nem tudom, nagy!) Ehhez egy zacsko pudingport, amit fel liter tejhez javalnak, siman hozza adok, fel liter tejszinben eldolgozva. A gyumolcslevest hidegen esszuk leveskent, majd az etkezes vegen desszertkent is! Meg amig van a fazekban....=O)
Nem sütit ajánlanék, hanem eperhabot. (Azután majd törheted a fejed, mit csinálj a sárgájával) Vagy, ha habszifonod van, akkor jégrémet:-)
Esetleg gyümölcstortát.
Eperlekvárt csináltunk már, sőt, valaki egy eperlekvár-topicot is, oda már beírtam a saját verziót:-)
Sigue, légyszi mondjad csak hangosabban azt a puddingporos-verziót :)
Tehát úgy csinálom, ahogy Mulan, csak liszt helyett vaníliásport? Mennyit? Pont mintha liszt lenne? És finom? Mennyire nagyon finom?
de még milyet!!! Én a Quittin nevű zselésítő porral csinálom, azon rajta van a használati utasítás, szigorúan be kell tartani és olyan dzsemed lesz belőle, hogy... szóval nagyon olyan!:)
a) tejfölt kell használni (a tejföl melegítésre megolvad, az aludttej - bármennyire zsíros is: megtúrósodik, ha finomra kavartad-szűrted, hát aprószemű túró lesz)
b) habarástechnika:
A lisztet teszed a bögrébe, először nagyon kevés folyadékkal sűrű masszát kavarsz egészen simára, azután engeded fel eleinte apránként, mindig elkavarva, később már bátrabban a többi folyadékkal.
És azt hogy csinálod, hogy a végén ne fehér kis gombócok ússzanak benne habarás fedőnévre hallgatva? :) Nem tudom úgy szűrve belekeverni, hogy ne maradjon ilyen.
Pedig cukor ízlés szerint:-) Először tegyél bele egy púpos evőkanállal (az nem sok), azután kóstold meg, és ha kevés, tegyél még:-)
Na: fél kiló meggyből egy liter leves (rád bízom, négy vagy két személyre:-)
A meggyet megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk (nem kötelező - annak is megvan a romantikája, ha kistányér kell a leves mellé - de, ha magozol: a leve ne a maghoz csorogjon, hanem a meggyhez), kb. 1 liter vízben főni tesszük 5-6 szem szegfűszeg, 2 cm (vagy késhegynyi őrölt) fahéj, egy karika citrom, csipet só és egy kanál :-))) cukor társaságában.
Egy kávéskanál lisztet simára keverünk egy deci tejszínnel és egy deci tejföllel. Ha a meggyet kellőképp megfőzöttnek találjuk, kipiszkáljuk a léből a citromot, szegfűszeget, darabos fahéjat (egyszerűsíti az ügymenetet, ha utóbbiak eleve egy teatojásban voltak). Kiszedjük az én adagomat (mert én habarva nem szeretem), azután folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a habarékot, és összeforraljuk.
Sziasztok, nekem meggyleves receptre lenne szükségem. Csak az a kérésem még, hogy ne írjátok azt, hogy cukor izlés szerint, mert nem tudom mennyi az alap mennnyiség:)