Szerintem 400 lumen az össz. fényáramod a lux pedig 1m2-re vetített fényáram. Vagyis ha úgy állítod be az izzód magasságát, hogy az összes fény egy 0,5m2-es felületet világítson be akkor lesz 800 luxod.
Én biztosan közelebb tenném 30-40 centivel a lámpát és tennék még mellé 2-3 darabot. Ha van lehetőséged sima fénycsőre,azzal jobban jársz és persze abból is a hideg fehér. És most már jó idő van kint,minél több napozás nekik,persze most pár napig nem olyan az idő sajnos. Szóval én biztosan a 4x20,4x18 W-os fénycsöveket választanám,ez könnyen hozhat egy hét előnyt is! Ami persze nem mindig jó,ha úgy fordul az időjárás...
Kicsit beleástam magam a téméba, sajnos okom van rá, de hogy ne szaporítsam a szót hirtelen fel is vázolom mire jutottam, vegyünk egy 12 W-os, 400 lumenes és 6400 Kelvines energiatakarékos égőt. Ebből megkapjuk hogy 4800 lm a fénykibocsájtás (mivel 12 W * 400lum/1W) és fél méteres magasságból kb 19000 lux-ot biztosít, ami bőven elég... Ha jól értelmezem, akkor egy ilyen izzóval ilyen körülmények között lehet szépen nevelni fél négyzetméteres területen palántákat? Mert a kritikus értéket jóval meghaladja) És innentől lehet ugye kombinálni a megvilágítási magasságot is termelékenység szempontjából. Tehát van olyan köztetek aki eredményesen nevelt palántát egyszerű (6400K-es)energiatakarékos égővel?
a növényeknek egy bizonyos hullámhosszú (kék és piros) fény kell, a spektrum többi része haszontalan. A Tungsram és az Osram mintaboltokban kapható ilyen fénycső. Ez a legjobb megoldás, direkt erre a célra készültek. A fényük lilás.
Szia, szerintem fotós fórumban is érdemes lenne megmutatni. Én nem igazán ismerem ezt a fajta lámpát, de az adataiból ítélve és mivel nem termel hőt, ezért stúdióban jól használható állandó fényű lámpának.
Lenne egy-két kérdésem, mert nemsokára nekikezdek a magvetésnek, sajnos kevés időm van :(.
Korábban írtam, hogy van egy polcom, 2-2 kompakt fénycsövem. Eredetileg körbe akartam burkolni fényvisszaverővel a polcot, viszont a szellőzést nem nagyon tudom megoldani pc ventilátorral.
Két megoldáson gondolkozom:
- Maradnék a körbeburkolásnál, napközben így maradna a polc, estére pedig kinyitnám szellőzni. Két kérdés vetődik fel ez esetben, hogy a növényeknek így jó-e, másrészt nem tudom, hogy a fénycsövek foglalatát mennyire zavarja a pára.
- Másik megoldásnak azt találtam ki, hogy csak három oldalról burkolnám le fényvisszaverővel, elöl pedig nyitva hagynám. Itt az a kérdés merül fel bennem, hogy így elegendő-e a fény a növényeknek. Mellesleg mivel a szobában helyezném el a polcot, lehet, hogy kissé zavarna a kiáramló lilás fény.
Még azon is gondolkodtam, hogy elég-e hogy a CFLeket belógatom a növények felé, felülre a polc tetejére pedig fényvisszaverőt ragasztok (vagy marad a fehér fémfesték alap), vagy pedig kellene valami búra-szerűséget applikálnom a fénycsövek felé?
Egy barátomat érdekelheti,de ennyit nem fog rá áldozni,mert ennyiért teljes spektrumú ledes lámpát lehet venni és ebből nagyon hiányzik a kék a növényeknek. Próbáld meg feltenni valami hirdetési oldalra,hátha valaki jelentkezik rá. Én tudom,hogy ez egy drága lámpa újonnan.
Csak egy darab van . Idős fotós barátomé ö kért meg az eladásra . Használva csak műteremben volt egy keresett . 80000Ft lenne +esetleg a szállítás . De esetleg csere is érdekelhet . Képeket a hétvégén tudo készíteni .Email címem nyilvános .
Szép napot ! Eladó egy LG sulpfur Plasma lámpa . Használva nem sokat volt szép megkímélt állapotban van . Műszaki adatok :
Kén Plazma lámpa
Az LG Electronics-kén plazma lámpa PSH0731B 4500K, 730W-1db kén plazma lámpa megfelelő 3-4db 400W HPS / fém-halogén lámpának. A lámpa nem termel hőt, mint HPS és fém-halogén lámpák. 730W 4500K - 90-95% hatásfok .
Őrült ütemben nőnek a növénykéim a ledek alatt,mást még nem próbáltam,így nincs összehasonlítási alapom. De például a menta virágba borult. Csináltam pár képet,ja és az eper is virágzik. Ezért itt volt az ideje készíteni neki egy vertikális tartót,nem lett szép,de remélem jó lesz.
Köszi a tippet. Én is rendeltem egy ilyen kompaktfénycsövet. Kipróbálom, ha beválik esetleg veszek még. Értek valamit a LED-ekhez, de macerás, francnak van ideje meló mellett hűtést csinálni nekik, meg tápegységet... Ha pedig mindent veszek a LED-ezéshez, akkor meg elég drága mulatság. Egyenlőre éljen a kompaktfénycső! :)