Fokhagyma-krémlevesre szottyant kedvem. Gondolom kell hozá fokhagyma... :)
Valaki tudna segíteni? Többféle receptet is nagyon szívesen végigpróbálgatnék ám!
Nagyon köszönöm.
Éppúgy felhasználhatod mindenféle szószba, mártásba, fondübe, mint más sajtokat, kenyérre(hez)valónak is mindenféle szendvicskrémbe, túrókrémbe, hidegtálra való töltelékekbe (pl.: keménytojás sárgájával és fűszerekkel elkeverve vissza a tojásba), olajos hallal és valami zöldfűszerrel, reszelt citromhéjjal összedolgozva gombába, tormáva-túróval paradicsomba - engedd el a fantáziádat nyugodtan)
Köszönöm neked is Mulan a receptet. Azt hiszem sorban mindegyiket kipróbálom majd:o) Amire én gondoltam, ott felül is alul is valamiféle tészta határolja a meggyet. Nos erre a tészta receptre fájt a fogam:o)
Az ilyen "utólag adagolóstól" a hideg hab mindig elfolyósodik, és már nem tudod újra keményre verni. Ha az elején, esetleg - ahogy joy írta - menet közben raksz bele valamit (tehát tovább vered vele), az "beledolgozódik", utólag már nem.
az történt, hogy felvertem a tojásfehérjéket habnak kis citromlével. tök kemény lett, nem is jött ki a lavórból. lassan beleadagoltam a porcukrot, mire az jól folyós lett :-( utána már nem volt értelme habzsákolni.
tényleg csak egysorosan kell szállítani, és oda is égett az alja, meg finom, csak nem lett olyan dekoratív, szóval most talonba teszem ezt a habos-mákost.
A tojáshab akkor jó (bármelyik technikával: hidegen, gőzön, adalékkal, vagy anélkül), ha nem jön ki a felfordított üstből. Akkor lehet óvatosan próbálgatni, ha a habverőn már megáll. Ha belekevered tésztába, lehet ebből engedni egy kicsit, ha a tetejére teszed, vagy külön sütöd, akkor bizony nem.
De ez a hideg hab, ami a receptedben szerepel, valószínűleg mindenképp össze fog esni kicsit, mire kihűl.
Én a habos-mákost (meg a Rákóczi-túróst, meg a habos kakaóslepényt, meg a habrolót) forrázott habbal ismerem, az marad meg ilyen magas, de nem száraz-törékeny (ld. habkarika, habcsók, medvetalp) fedőrétegnek.
Valahogy a honlapomon csak 1 (kevert rászórt meggyel)2 (kevert belekevert meggyel)3 (omlós) meggyes lepény van, a kifelejtett kelt pitét most gyorsan beírom:
Negyed kiló liszt, 2 tojás, 5 deka vaj, két kanál cukor, 3 deka felfuttatott élesztő és a szükséges (~3 deci) tej felhasználásával galuskatészta-sűrűségű tésztát keverünk, és jól kidolgozzuk. Szorgalmasabbak a fehérjéből habot is verhetnek, és úgy teszik bele. (Én nem vagyok olyan szorgalmas, csak összetöröm a fehérjét). Zsírozott tepsibe simítjuk, duplájára kelesztjük, és mint a kevert meggyesnél, lisztbe forgatott gyümölccsel (lehet még + kristálycukrot, vágott diót/miegymást is közékavarni) megszórjuk. Jól előmelegített sütőben, közepes tűzön sütjük.
Nem föltétlenül, de könnyebb.
Mikor elkezded püfölni,
cseppents néhány csepp citromlevet belé,
és már habos állapotában szórd egyenként a porcukrot rája, végül verd habosra, mindig ugyanabba az irányba ütlegelve...
hát, elég macerás. de biztos megéri. még nem kóstoltam :-)
de! nem kell annyit sütni, amennyi a recipében van. én kevesebbet sütöttem, mégis megégett az alja... lehet, hogy túl magas lángon ment? a tetején levő hab meg nem lett igazán kemény, így aztán nem tudtam habzsákon nyomni. vagyis tudtam volna, de attól nem lett volna puccosab :-(
mitől nem esik össze a hab??? számít, hogy hideg-e a tojás, mint a tejszínnél?
Ha félsz a nyerstojástól, akkor a turmixolás után 2 meka forró lével keverve öntsd vissza a lassan forrdogáló többihez, habverővel kevergesd 1-2 percig.
2-3 próbálkozás után már bizton nem lesz csomós,de:
Ha fertőtlenített tojást használsz nincs szalmonella-veszély.
Egyébként a magyar tyúkállomány a 70-es évek vége óta mentes, köszönhetően Bábolnának.
(Eddig legalábbis!)
_Még_ nem éltük túl, az majd holnapra derül ki:-) Végül is úgy csináltam, hogy az epret - amivel nagyon csúnyán mellényúltam, ízetlen is, plöttyedt is, hova tettem vajon a szemem a piacon?:-O - egy kevés vízben cukorral főztem néhány percig a forrás után, majd leturmixoltam. Egy csomag vanília ízű pudingport elkevertem 3 dl tejszínnel, összevegyítettem a turmix-szal, és rottyantottam egyet rajta, utánacukroztam, lehűtöttem. Rossz nem lett, de elég sok vele a macera, mert le is szűrtem, hogy ne legyenek benne magok.
Habosmákos kissé bonyolultnak tűnik valóban, de kipróbálom, ha addig élek is:-)
töltelék:
5 dkg puha mazsola
1/2 dl rum
1 nagy dobo őszibarackbefőtt
5 dkg vaj/margarin
6 tojás
5+5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1/2 kk. őrölt szegfűszeg
1/2 kk. őrölt fahéj
30 dkg darált mák
3-4 ek. zsemlemorzsa
habhoz:
4 tojásfehérje
2 kk citromlé
20 dkg porcugor
1. A lisztet összedolgozuk a vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk a felsorolt hozzávalókat, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Egy mélyebb, kb. 20X30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A mazsolát megöntözzük a rummal, az őszibarackot leszűrjük, 2X2 cm-es kockákra vágjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.
3. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 15 percig sütjük.
4. A töltelékhez a 6 tojásfehérjét 1 csipet sval, majd 6 dkg apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. A 6 tojássárgáját fehéredésig keverjük a langyos vajat/margarint, a reszelt citromhéjat, a fűszereket, apránként felváltva a mákot, a tojáshabot, végül a rumos mazsolát. Megszórjuk a tésztát a zsemlemorzsával és az őszibarackkal, a tetejére simítjuk a mákkrémet, majd visszatesszük a sütőbe, és további 45-50 percig sütjük (tűpróba!).
5. A habhoz a tojásfehérjéket felverjük a citromlével, és az apránként hozzáadott porcukorral fényes-kemény habbá verjük. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd kb. 3X7 cm-es szélességű csigaalakzatban a forró sütemény tetejére nyomjuk, és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kickákra vagy szeletekre vágva kínáljuk. Pikáns lekvárt vagy rumsodót adhatunk hozzá.
na, ehun van-e. szerintem nem olyan bonyi, amilyennek első ránézésre látszik.
... ööö. a múltkor találtam egy őszibarackleves recipét, és az volt ráírva, bármely gyümölccsel helyettesíthető. nőkl lapja recipe amúgy.
• 300 g őszibarack (lehet konzerv vagy mélyhűtött)
• 20 g cukor
• 2 db tojássárgája
• 3 cl borpárlat
• 1 dl tejszín
• egész fahéj, citromhéj, szegfűszeg
Elkészítése
A fűszerekből kivonatot főzünk, leszűrjük, kihűtjük. Az őszibarackot felszeleteljük, és fél liter vízzel, a cukorral és a kivonattal lassú forralás mellett húsz percig főzzük, kihűtjük. A gyümölcsöt a léből kiszedve turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a brandyt, a tejszínt pépesítjük, és végül annyi főzőlevet, hogy krémszerű állományú ételt kapjunk. Hűtőszekrénybe téve kihűtjük. Felszolgálás előtt csészébe öntjük, tetejét tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszíthetjük.
Fenti módon bármilyen gyümölcsből készíthetünk krémlevest.
ps: nem tudom, mit szól egymáshoz a nyers tojás, meg az eper... szalmon ella? én kihagynám a tojássárgáját, inkább több tejszínt bele. a barackból leves nagyon fini lett!
jó reggelt! Elmondaná valaki, hogy a hideg eperkrémleves hogy készül? Még sose csináltam, bár konyhai pályafutásom már jó hosszú, és a párom megkívánta...
Elkészítés:
Egy közepes nagyságú tepsit kibélelek a réteslapok felével úgy, hogy a lapokat egyenként kevés olvasztott vajjal megkenem. A cérnametéltet forrásban lévő sós vízben megfőzöm, meleg vízzel leöblítem és melegen tartom. Közben a tehéntúrót áttöröm. A tejfölt összekeverem a tojások sárgáival, a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és 6 dkg olvasztott, de már nem forró vajjal. Ezután belekeverem a túrót és a keményre felvert tojásfehérjét. Végül beleforgatom a főtt tésztát, és az egészet belesimítom a réteslappal bélelt tepsibe. Elegyengetem a tetejét, majd befedem a megmaradt réteslappal, és bekenem az olvasztott vajjal. Előmelegített, forró sütőbe tolva pirosra sütöm a tetejét. Kockákra vágva, nagyon kevés porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintve kínálom.
Én a cérnametéltes verziót ismerem, és az vargabéles néven fut. De lehet, hogy ez is az, csak a menza változat. Illetve itt finom metélttel van. Mi az a finommetélt?