GPF kért kapros receptet.
Ha még nem küldtem volna:
CUKKINIS SPAGETTI Csaladtol (es etvagytol) fuggoen 2-3 zsenge, hosszukas cukkinit megmosunk, majd ugy hejastol uborkareszelon legyaluljuk. Keves olivaolajat forrositunk egy labosban es belezuditjuk a cukkinit. Alaposan atsutjuk - az sem baj, ha egyik-masik szelet kicsit megporkolodik - majd jo sok (en szeretem) aprora vagott kaprot keverunkbele. Ket-harom tojast villaval felverunk, soval, borssal izesitjuk majd belekeverunk annyi reszelt parmezansajtot (de trappistaval eppugy megteszi, az is finom),hogy tejszinsurusegu legyen.Kozben spagettit fozunk (gondolom erre mar mindenkinek megvan a jol bevalt modszere), leszurjuk, gyorsan raontjuk a cukkinit, es a tojasos kutyulekot is, majdjol osszekeverjuk.Ha minden eleg forro volt akkor mar nem kell tovabb melegiteni, ugyis megdermed a tojas,de en azert at szoktam keverni megegyszer egy teflon edenyben a tuzfolott. Nalunk mindig hatalmas lavorral szokott keszulni, de elfogy!
Szerintem a mosópor is addig jó amíg kb 1-2 hónapig megy a reklám. Fűszer dettó !!!
Nem tud VALAKI kagyló elkészítési recit ?
Horvátba ettünk egy JÓ étterembe fini fokhagymás szósszal leöntött kagylót. :: Valami fekete héjú csoda volt....... Isteni fini volt !!!!! Hol lehet ott szedni ? Mi a módja az elkészítésének ?? A Metróba láttam íly fekete valamit fagyasztva ! Köszi !!
Kovászos uborka kaporral? Olyat még nem ettem... :-)
A sok kapros receptről eszembe jutott a palócleves (nyami) meg a kapros-túrós palacsinta (még nyamibb)
Nem tudom, észrevettétek-e, hogy a legtöbb bolti fűszerkeverék is tartalmaz. Van egy, amit imádnak a gyerekek, az a neve, hogy flekken. 5 évig ott állt, senki nem használta, aztán múltkor elővettük, azzal szórtam be a csirkét és nagyon jó lett, azóta az az egyik kedvenc. El is fogyott, vettünk egy újat, külsőre ugyanúgy néz ki, csak az összetevők közé bekerült az ízfokozó. Teljesen felháborodtam.
Meg tejszínt vettem a minap, sima zacskósat, abban is van állományjavító. (Ami akár halliszt, vagy keményítő vagy akármi is lehet.)
Már nem lehet normális, dolgokat kapni? Vagy lehet, csak nagyon figyelni kell?
Ha veszek egy csomag borsot, abban is van ízfokozó?
Sigue, kedves!
a múltkor küldözgettél jobbra-balra szokásos összefoglalót az itt elhangzott receptekről. szeretnék én is kapni. olyanjaim vannak (nem neveztem át őket), hogy:
karacsony.zip
szakacskonyv.zip
kiegeszito.zip
kiegeszito2.zip
Ne tegyél bele!
Ha jól tudom, azt hívják úgy, hogy ízfokozó.
Van akinek allergiát okoz. (Pl. nekem, pedig nem vagyok egy kényes típus.) Az ízt inkább máshogy fokozd!
a leveles tésztát kell kiengedés után kinyújtani, az egyik felét fűszervajjal megkenni (margarin, vegeta, petrezselyem, bors, fokhagyma, szerecsendió), félbehajtani, belül legyen a szottyos rész, majd kívül némi tojásozás után mákkal megszórni, majd felvágni csíkokra, masnit formálni belőle vagy megcsavarni és megsütni.
na, ez szerintem némi módosítással működhet a kaporral is.
Tökös palacsinta
Csinálsz egy sima palacsintatésztát, lehet kicsit sűrűbb. Egy kisebb, zsenge tököt meghámozol, legyalulod. Nem kell kinyomni a levét! Belekevered a palacsintatésztába és megsütöd a palacsintákat. Kapros tejföllel töltöd.
Ki fogom próbálni, bár még elképzelni sem tudom, hogy milyen lehet.
Vagy ~ rétes:
Réteslap, 1/4 kg túró, pohár !sűrű! tejföl (Savót kiönteni alóla!), csokor kapor, só, tojás. A túrót villával összetörjük, bele hajigáljuk a többi alkotót is -a kaprot (szára nélkül) apróra sarabolva,, tojást héja nálkül-, alaposan eldolgozzuk. 2-3 eka morzsával besűrítjük, hogy ne follyon, a rétegenként olajjal megspriccelt 2-3 réteslapra tesszük, melyre először vékonyan morzsa-ágyat teszünk, fölgöngyöljük, tojással megkenjük a tetejéj, 30-40' alatt piriropogósra sütjük!
Végül sajnálkozunk, hogy mennyi munka, és már nincs nyoma sem...
"Ezt régen férfiak csinálták kinnt az udvaron, ha jól emlékszem."
Most is csak:
"Api! ki ne merd nyitni a konyhaajtót, míg ki nem szellőzik a büdös!"
Egyébként én így csináltam:
Alaposan mosószeres csutakkal kívül-belül ledörzsöltem a gépzsírt róla csap alatt, két liternyi vizet alaposan megfőzetm benne, kiöntöttem, és a gázlángra tettem először rendesen, majd szélei felé is forgatva, míg az egyész csillogó acélkékké lett, szinte átízzott...
(Némileg itt-ott füstölt, nem is lett olyan szörnyű büdös.)
Utánna forróvíz !!!Nagyon VIGYÁZZva a robbanó gőzre!!!
Törölgetés-olajjal bekenés!
Most olyan mint valami horrorfilm-bogár, a falon.
No, egy újabb kérdés:
Már Szilveszter napján sem bírtam megbírkózni a vöröslencse elkészítésével! A barna színűből minden további nélkül issteni salátát csinálok, a vörös főzése gondot okoz. Meddig kell főzni, áztatni? (most speciel rövid ideig (3-4 perc) áztattam, s rövid ideig főztem, nyers is maradt...) Ha meg tovább főzöm, akkor szétfől:o(.
Ja és ugye nem lesz bajom, ha nyersen eszem meg:o)))
Azért tettem idézőjelbe a szakácskönyvet, mert sokkal inkább tanácsadó könyvnek kellene hívmi.
Az egészségkímélő többek közt a húsmentest jelenti. (Úgyhogy ebből a szempontból nem ez a kedvencem.)
Ilyen alapos könyvet én még nem láttam ebben a témában.
Többek közt részletesen leírja, hogy hogyan kell beavatni a serpenyőt. (Meg még rengeteg mindent.)
Más:
Kaptunk egy csomó kaprot. A tökfőzeléket utáljuk, de a kaprot szeretjük. Krémleves volt, kapros tejfülös hús volt, most valami süti lenne jó, de bármilyen kapros ötletet szívesen vennénk.