Jó reggelt, bocs, de mégegyszer szeretnélek megkérdezni benneteket a hagymatermesztés alapjairól:
Tulajdonképpen mennyi idö alatt, és milyen bánásmód hatására nö meg egy hagyma?
Én eddig magvetéssel (általaban sonkahagyma) és dughagymázással próbálkoztam, mindkét esetbenlegföljebb mérsékelt sikerrel.
Magvetésnél a nyár végére is csak kb. dughagyma méretü bogyóim lettek, a dughagymánál meg ugyan szépen kizöldültek, de a méretük a nyár végére se sokat változott. Az a kérdésem, hogy an keletkezik a szép nagy fej vöröshagyma, vagy a jó vastag és hosszú zöldhagyma.
Ha magvetéssel próbálkozom, akkor ha elhervadt a zöldje, föl kell szedni, és következö évben újra ledugni, vagy bennhagyhatom?
Legalább nem halok meg hülyén! Borzasztóan tetszik a kotlóshagyma név, mindig csodálom a népnyelv nagyszerűségét, és tényleg olyan mint a kotlós a csibéivel.
Az enyém lilás színű.
Nem nagyon bízom benne, hogy viszonozni tudom a kedvességed, nem hinném, hogy lesz olyan amit Te ne tudnál és én igen.
A termesztés jelentősége Őshazája a Földközi-tenger keleti partvidéke. Hazánkban csak házikertekben található meg. A vöröshagyma helyettesítésére, főként ételízesítésre használják. Értéke a korai érésben és a jó téli tárolhatóságában rejlik. A hagymák kisebbek a vöröshagymánál. Sarjképzési hajlama erős. A sarjak közös tönkön ülnek, de egymástól külön állóak, külön buroklevélzettel borítottak. A hagymacsoportok 4–10 sarjhagymából állnak. A sarjhagymák vegetatív szaporítószervként használhatók. Alakjuk változatos, gömbölyű vagy megnyúlt lehet. Változatos a hagyma színe is, a fehér, a rózsaszín és a lila hússzín egyaránt előfordul. A magszárképzési hajlam eltérő, egyes változatok csak ritkán, más változatok pedig őszi kiültetés esetén rendszeresen, tavaszi kiültetés esetén pedig elvétve hoznak magszárat. Virágzata a vöröshagymáéhoz hasonló, de annál alacsonyabb (40–60 cm). A virágok rovarporozata idegenbeporzók, irodalmi adatok szerint a téli sarjadékhagymával és vöröshagymával is keresztezhető. A magról vetett salottahagyma az első évben általában közös buroklevélzettel borított, de a sarjképzés megindulását jelző, egyenetlen felszínű hagymát fejleszt. Szabadföldi termesztés Az ültetéshez jól művelt, műtrágyával gazdagított talaj szükséges. Az istállótrágyázást követő második vagy harmadik évben termesztjük. A szétszedett sarjakat ősszel (szeptember vége, október) vagy kora tavasszal (március eleje) dugdossuk a talajba úgy, hogy 2–3 cm talaj fedje azokat. Házikertben ágyásba rendezve, 20–25 cm sortávolságra és 8–10 cm tőtávolságra ültethető. A tenyészidő folyamán mechanikai gyomtalanítás szükséges. Tenyészideje rövid, június végén már a levelei leszáradnak és a hagyma visszahúzódik. Ha későn szedjük, a hagymacsoportok szétesnek. Termésmennyisége 1,2–2 kg/m2. Egyszerű házikerti tárolási módszerekkel (padlás, kamra) is jól és hosszú ideig (májusig) tárolható.
- Én nem használom a piszkozatot. Hosszabb beírásoknál a Notepad-ot, vagy valami egyszerű szövegszerkesztőt használj ( de ha Word-ot szereted az is jó) . Közben lehet a topicot olvasni, keresgélni. Ha kész kijelölöm a szöveget a szerkesztőben (ctrl+A), másolom (ctrl+c), és beillesztem hozzászólásba (ctrl+V). Ha kell kép beszúrom, és mehet.-
Küldök a hagymámról képet én úgy tudom, hogy a neve fias hagyma. Évek óta mindig ezt ültetem az eper ágyás köré védő növénynek, régebben ültettem igazi hagymát de mindig kukacos kett . Ez viszont soha és soha nem romlik meg belőle 1 szem se. Szeretném tudni mire lehet ezt használni? Létezik, hogy ezt is lehet újhagymának enni? Nem hinném.
Én szoktam belőle a vödrös savanyúba tenni, meg ha valamibe ilyen pici hagyma kell a többit meg mindig rásózom valakire mert minden évben több lesz belőle.
Ha van köztetek aki gyógypedagógiai hajlammal rendelkezik magyarázza el nekem, hogy lehet a piszkozat funkciót használni.
Elolvastam a FAQ-ban van leirva de úgy látszik nagyon retardált vagyok mert úgy se tudom.
Köszönöm a dícséretet mindenkinek. Még az utat kell megcsinálnom belül, és a talajt fellazítani, amit bár felástam, az építéskor eléggé letapostam. Árnyékolót majd meglátom, hogy hova kell, lehet inkább az ablakra. A tetőn 3 réteg fólia van.
A később bevetésre kerülő kinti ágyások szélébe ilyenkor tavasszal mindíg szoktam vetni egy magkeveréket évek óta, amit később ha útban van ki lehet vágni. A termések felhasználhatók. A következőkből áll: körömvirág, büdöske, kapor, fehér jégcsapretek, karalábé. Ez addig a talajt takarja és haszna is van. A retekből mindíg hagyok felmagzani, így évek óta nem kell magot venni.
Kintre még nem vetek semmit. Amíg a külső hőmérsékleti minimum nem lesz 5 fok körül, szerintem nincs értelme, mert addig a talaj hideg. Ezáltal a magok elfekszenek.
A szabadba kerülő palántákat is még most kezdem vetni. Először a korai paradicsomot, utánna szakaszosan a többit. Úgy csinálom én is, ahogy az általam nagyra becsült Frint topictárs a szaktopicban írta. A korán kikerülő paradicsom április végéig begyökeresedik, megerősödik. ha lesz fagy azt jobban átvészeli. Ha nem pótolom. A többit meg a fagyok után. A paprika vetése is ráér még az elkövetkező egy hétben, legfeljebb abból is néhány korai.
Téli sarjadékhagymama. Magvetéssel, vagy tőosztással szaporítható ilyenkor. Állandó helyen lehet hagyni, vagy fóliába ültetni, és akkor korán hajt. A legkorábbi zöldhagymafajta.
Az oldalt sarjhagymákat hozó hagymának tudod a nevét? Anyósomnak tönkrement és azóta szeretne olyan zöldhagymát szerezni. Ők emeletes hagymának hívták :) Én is kipróbálnám.
Nagyon szép a melegházad , a terméshez csak gratulálni tudok! És jó étvágyat hozzá.Nekünk az üvegház végében volt egy füge bokrunk amit télre bebugyoláltunk nád szövettel. Rengeteg finom friss fügét ettünk róla. Nyáron nekünk az üvegház tetején zöld árnyékoló volt , amit csak aug végén szedtünk le amig nem volt sokszor besült a bent hagyott paradicsom paprika.
Nekem a nem maghozó fajta van és szintén évelő de csak a zöldje használható alatta csak kusza gyökér van.
Flanell nekem csak gyökereztető hormonjaim vannak, azok felhasználhatósága korlátlan idejű
Zitka az én metélőfokhagymám mindig napon van, és nem kér vizet, mint általában a hagymafélék
Kiseg megpróbálnám ezt az utat is de két éve nincs katalógusom, ha lehet küld el a címükat.
Ez a fajta nálunk régóta termesztett növény. Két alapfaja van. egyik a száron olyan magot hoz, mint általában a hagymák, a másik apró, pici kis hagymára hasonlító terméseket (bulbiliket). Legjobb olyan helyen termeszteni, ahol megmaradhat évekig, mert évelőként is termeszthető. hagymája fokhagyma jellegű, de attól valamennyire eltér. Tőosztással szaporítható. A kinai elnevezés valószínű kereskedelmi fogás, mint az olaszretek elnevezés a piacon látott lilás retek alakú növényre, ami nem más mint a tarló, vagy kerek répa, csak nem hangzik olyan jól.
A sárgarépát, petrezselymet, hagymaféléket, céklát lehet félárnyékba tenni. Az uborkát, ha lehet inkább napos helyre. A félárnyékot is elviseli, de akkor lassabb lesz a fejlődése, és később terem.
Nem tudja valaki véletlenül, hogy hogy gyártják ezeket az apró ültetni való krumplikat? Érdekes, hogy mindegyik egyforma méretű.
Hogy miért indulnak meg olyan gyorsan, arról már olvastam valahol: gibberelin hormonnal kezelik. Van is nekem valahol, nem tudom, elveszti-e a hatását, mert már vagy 6 éve vettem más okból, de tavasszal mindig akkor jut eszembe, mikor már el van ültetve a krumpli.
Milyen helyre veted a metélőfokhagymát? Tavaly én is vetettem, cérnavékonyságúan meg is nőtt kb. 4-5 cm-esre, aztán elfeküdt. :-(( Pedig viszonylag árnyékban volt, és öntözgettem is.
Medvehagymát szerintem legjobb erdőből hozni (persze nem természetvédelmi területről). Én tavaly kaptam pár tövet a Mecsekből, klasszul befakadtak, már nagyon várom, mikor bújnak elő. :-)
A magzacsira az van ráírva kinai metélő fokhagyma, olyan mint a metélő hagyma, csak nem gömbölyű a levele, hanem lapos. Cserépbe ültettem most majd úgy ahogy kikelt egy csomóba elültetem.
Azt hiszem áttelel, úgyan úgy mint a metélő hagyma, csak a tavalyit kidobtam mert rossz helyen volt. Ez lesz a 3. évünk ebben a kertben és még nem mindent sikerült a neki való helyre ültetni
nagyon szeretnék hozzájutni medvehagymához, már sokat olvastam róla a kivonatát már használtam is. De nem árulják legalább is én még nem találkoztam vele.
Vetettem új magokat, de a régit is békén hagytam, most kevesebbet locsolom, és permetezni fogom, bent vannak a lakásban. A saláta palántáim nyúltak meg, pedig szinte mindig kint voltak, csak a hideg éjszakákon vittem egy 10 fokos helységbe.