Nem engem kérdeztél ugyan, de az olívaolajnak nincs különösebb saját íze, éppen a semlegessége miatt is jó minden konyhai célra (azért krumplisütéshez szerintem is luxus, bár nem tudom, arrafelé milyen árban van, a mediterrán népeknél egyszerűen az a "főzőzsiradék", de itthon olyan drága, hogy gyakorlatilag csak salátának vesszük, ha egyáltalán). Ugyanúgy lehet használni, mintha napraforgó- repce- vagy kukoricaolajat használnál. (Salátához pl. citromlé vagy ecet, só, zöldfűszerek, fokhagyma.)
Szió Sigue!
Tényleg bármire jó az olivaolaj. Még krumplit sütni is, bár ahhoz ölég drága... (Unokahugom fele-fele arányban használja sütéshez az oliva- és napraforgóolajat).
Egyébként finoman fűszerezve kenyérre csorgatva is fincsi:o)
Sziasztok, ezer éve nem jártam itt, pedig főzök szorgosan, elhihetitek. Zöldséget zöldséggel mostanában :-)
Az jutott eszembe, hogy nincs-e valakinek véletlenül sok-sok alkoholmentes koktélreceptje. Ittam a múltkor egy olyant, amiben banán, eper, citromlé meg ásványviz volt, és sok-sok jég. Ilyesmiket szeretnék mostanában inni, mert meleg van!!!
Olívát vettél, vagy olívaolajat? Az olívaolaj bármire jó, amihez olajat használsz, sütéstől salátáig. A tökmagolaj fűszer, mint a szezámolaj: főleg salátába ajánlom, de mindig a kész ételbe megy, nem szokták főzni.
Vettem egy uveg olivat es egy uveg tokmagolajat. Most mar csak azt nem tudom, hogy mit kezdjek veluk igy hamarjaban, mivel meg nem hasznaltam soha...igaz a tokmagosra rairtak, hogy pl sutni tilos....
Sziasztok!
Megosztom veletek egy tegnapi bográcsos ételemet, mert a még általam finnyásnak ismert vendégek is kétszer szedtek.
A neve csirkelé.
Nagy bográcsba feldarabolt csirkét, apróra vágott hagymát, paradicsomat, paprikát és némi fokhagymát egyszerre beletenni, vízzel ellepni. Sót, piros paprikát (de ne er?set), ?rölt borsot (ett?l lesz er?s) izlés szerint, de lehet?leg b?ven rászórni, elkeverni. Ekkor kell fölrakni elég nagy lánggal ég? t?zre, a lényeg, hogy a felforrás után végig lobogva forrjon a lé. Forrástól számított kb. 1-1 1/4 óra múlva pár szem krumplit kockákra vágva utána dobunk. 10 perccel kés?bb egy marék apró (pl. eperlevél, kiskagyló) tésztát kell beleszórni, majd újabb 10 perc után jó csomó tejföllel elkeverni és kész is.
A legjobb benne, hogy nem kell vele foglalkozni, nem ég le és a t?zzel sincs baj, mert jól lobogva nem lehet baj bel?le. El?készülettel együtt 2 óra alatt kész van.
Jó étvágyat, ha vki kiprószálja, várom visszajelzését.
Hú, ezt én is akartam már csinálni egy ideje. Na most rákerestem, ezt találtam:
Rumtopf (agglegénykompót)
Gyümölcsök, ahogy az év folyamán érnek, cukor, rum.
Veszek egy nagy befőttesüveget (3-5 liter), vagy akinek van erre a célra gyártott mázas cserép RUMTOPF-ja. Beleteszem a megmosott epret, rászórok pár kanál cukrot, majd ráöntök 2 deci rumot, cseresznye, cukor, rum, meggy, cukor, rum, ...... lemegy a nyár, az ősz minden gyümölcsével, rukor, rum, szőlőszemek, cukor rum és kész. Most egy megmosott citrom felkarikázva és türelmesen várni legalább karácsonyig. A leve és a gyümölcse egyaránt felséges pohárkrémre, pudingra, fagyira, vagy csak úgy. A leve a legfinomabb likőr.
Tudnátok nekem mondani valami jó kis eperkrémlevest? Maradt némi eprem és már incs kedvem megenni, viszont rohamos penészedésnek indult a hűtőben is. Köszi!
Csirke alsó combot befűszerezve megpirítottam olajon majd rá egy kis víz, bele krumpli kockára vágva, só, és ez az egész hagymalevesporos tejszinnel meglocsolva összepárolva, nyamm de fincsi lett!
Bármilyen zöldség mehet még bele, de nekem nem volt otthon.
nem ragaszkodom hozzá. vmi sok zöldség, keves hus ha lehet az is csirke vagy vmi szarnyas (sertes abszolut ne), es ne alljon "tul" messze a normal magyar izvilagtol, viszont elegem van a "rantottcsirke-krumplipure" cuccokbol...
ja, és egy ilyen tök amatőr mint én meg tudja csinálni.
Köszi Mulan!
Bocs a figyelmetlenségért, dehát így jár aki csak időnként olvas bele a topicba, aztán egyszercsak beesik az ajtót, hogy receptet kér :-) Még a nagymamámat is felhívom, aztán egyeztetem a recepteket. Valami majd lesz a sütiből!
mazs
Csak abban benne van a fehérje. De tehetsz bele kicsit több tejet, és akkor a cukorral felvert habját ráteheted így a tetejére. Ha azt akarod, hogy jól belesüppedjen a gyümölcs, kelesztés előtt szórd rá.
Sziasztok!
Meg tudná valaki adni a következő süti receptjét? Valami ilyesmi hogy kelt tésztát készítünk, aztán a tetejére tesszük a lisztbe/zsemlemorzsába(?) forgatott meggyeket, amelyek lesüllyednek a tésztába,és amikor majdnem megsült tojásfehérje habbal bevonjuk és még egy picit sütjük. nagyon finom, én van meggy is, csak a pontos receptet nem tudom.
Mulan? Lehet hogy ez neked ziccer :-)))
mazs