Nálam maradt a mindenfélezöldség gyengén megpárolva, margarinnal, meg a mindenfélesaláta. Hozzá hal, max. pulyka-, csirkemell. Valahogy nem vágyom a csülkös bablevesre, meg a toros káposztára. :-)
Az előbb megnéztem, nekem lapozással megvolt. De esetleg próbáld meg konkrétan ezt:
www.tar.hu/mulan/netszak/recipe/italok_1.html, legfeljeb az egészet elolvasod:-))
Nagyon röstellem, de valami nem stimmel a linkkel, és most nem érek rá megbütykölni. Ha az étlap maga megvan, lefelé lapozgatva az italok is megkerülnek.
Bocs, hogy még mindig nyaggatlak benneteket itt az alkohomentes koktélokkal, de nekem például alkoholosban a kedvencem a Bloody MAry, erre mit találok itt? A Virgin Maryt, ami a véresnek vodkamentes párja, ki hitte volna? :-)
Amúgy:
19cl paradicsomlé,
1cl citromlé
Tabasco
Worcester-szósz
só
bors
Drága MUlan, igy már sokkal jobban néz ki a dolog, csak az a szépséghibája, hogy mindent meg tudok nézni, az előételeket, a leveseket, mindent, csak az italokat nem akrja megmutatni sehogysem :-( Pedig már teljesen fel vagyok izgatva!!!!
Én a piszkeszószt (egres) úgy csinálom, hogy olajon megpárolom a piszkét, amikor még félkemény, akkor megcukrozom (igy a cukor kicsit rákaramellizálódik), adok hozzá vaniliát, citromkarikát, és kicsit kevergetem, majd tejjel elkevert pudingporral besüritem.
Én meg tennap imigyen csináltam meggyes eperlevest (plusz egy kevéske whiskey, mert azt volt otthon pálinka gyanánt). Ez mindig szuperjól szokott sikerülni, erre most tisztára csomós lett a habarásom. :-(
De majd mindjárt, ha hazamegyek, kiszedem a gyümölcsöt és jól összeturmixolom a levet. Nem hagyom, hogy ő győzzön! :-)
Mint bármely más gyümölcsszószt: az egrest vízzel, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és citromkarikával felforralom, vanília pudingporral, tejszínnel habarást készítek, összeforralom.
Nem engem kérdeztél ugyan, de az olívaolajnak nincs különösebb saját íze, éppen a semlegessége miatt is jó minden konyhai célra (azért krumplisütéshez szerintem is luxus, bár nem tudom, arrafelé milyen árban van, a mediterrán népeknél egyszerűen az a "főzőzsiradék", de itthon olyan drága, hogy gyakorlatilag csak salátának vesszük, ha egyáltalán). Ugyanúgy lehet használni, mintha napraforgó- repce- vagy kukoricaolajat használnál. (Salátához pl. citromlé vagy ecet, só, zöldfűszerek, fokhagyma.)
Szió Sigue!
Tényleg bármire jó az olivaolaj. Még krumplit sütni is, bár ahhoz ölég drága... (Unokahugom fele-fele arányban használja sütéshez az oliva- és napraforgóolajat).
Egyébként finoman fűszerezve kenyérre csorgatva is fincsi:o)
Sziasztok, ezer éve nem jártam itt, pedig főzök szorgosan, elhihetitek. Zöldséget zöldséggel mostanában :-)
Az jutott eszembe, hogy nincs-e valakinek véletlenül sok-sok alkoholmentes koktélreceptje. Ittam a múltkor egy olyant, amiben banán, eper, citromlé meg ásványviz volt, és sok-sok jég. Ilyesmiket szeretnék mostanában inni, mert meleg van!!!
Olívát vettél, vagy olívaolajat? Az olívaolaj bármire jó, amihez olajat használsz, sütéstől salátáig. A tökmagolaj fűszer, mint a szezámolaj: főleg salátába ajánlom, de mindig a kész ételbe megy, nem szokták főzni.
Vettem egy uveg olivat es egy uveg tokmagolajat. Most mar csak azt nem tudom, hogy mit kezdjek veluk igy hamarjaban, mivel meg nem hasznaltam soha...igaz a tokmagosra rairtak, hogy pl sutni tilos....
Sziasztok!
Megosztom veletek egy tegnapi bográcsos ételemet, mert a még általam finnyásnak ismert vendégek is kétszer szedtek.
A neve csirkelé.
Nagy bográcsba feldarabolt csirkét, apróra vágott hagymát, paradicsomat, paprikát és némi fokhagymát egyszerre beletenni, vízzel ellepni. Sót, piros paprikát (de ne er?set), ?rölt borsot (ett?l lesz er?s) izlés szerint, de lehet?leg b?ven rászórni, elkeverni. Ekkor kell fölrakni elég nagy lánggal ég? t?zre, a lényeg, hogy a felforrás után végig lobogva forrjon a lé. Forrástól számított kb. 1-1 1/4 óra múlva pár szem krumplit kockákra vágva utána dobunk. 10 perccel kés?bb egy marék apró (pl. eperlevél, kiskagyló) tésztát kell beleszórni, majd újabb 10 perc után jó csomó tejföllel elkeverni és kész is.
A legjobb benne, hogy nem kell vele foglalkozni, nem ég le és a t?zzel sincs baj, mert jól lobogva nem lehet baj bel?le. El?készülettel együtt 2 óra alatt kész van.
Jó étvágyat, ha vki kiprószálja, várom visszajelzését.
Hú, ezt én is akartam már csinálni egy ideje. Na most rákerestem, ezt találtam:
Rumtopf (agglegénykompót)
Gyümölcsök, ahogy az év folyamán érnek, cukor, rum.
Veszek egy nagy befőttesüveget (3-5 liter), vagy akinek van erre a célra gyártott mázas cserép RUMTOPF-ja. Beleteszem a megmosott epret, rászórok pár kanál cukrot, majd ráöntök 2 deci rumot, cseresznye, cukor, rum, meggy, cukor, rum, ...... lemegy a nyár, az ősz minden gyümölcsével, rukor, rum, szőlőszemek, cukor rum és kész. Most egy megmosott citrom felkarikázva és türelmesen várni legalább karácsonyig. A leve és a gyümölcse egyaránt felséges pohárkrémre, pudingra, fagyira, vagy csak úgy. A leve a legfinomabb likőr.