Én vettem a Sárospataki Kerámiától kifejezett rumtopfos edényt, ami egy szélesebb kerémiaedény, kis fedővel. Szórtam a réteget és rátettem a fedőt. Semmi légmentes vagy ilyesmi, a végén sem. Lefedni a muslincaveszély miatt kell. És szekrény mélyére tettem.
1 időben szidták a magyar salátákat, mindent azzal a cukros-sós-ecetes-fokhagymás egyenlével öntünk le!
"Bezzeg a franciák százféle majonézes..."
Koleszterinbommba!
"Bezzeg az olasz-görög..."
Tocsog az olajban, NoSpa nélkül nem lehet túlélni!
Viszont nagyanyám érdekesen tudott variálni!
Az elmúlt hetekben néhányszor összejött családtagokkal elevenítettük föl, ki mire emléxik? Meglepett, hogy nem én találtam föl a bazsalikomos-paradics salátát, már nagyi is úgy csinálta, és még sok más is kiderült: rozmaring, kakukkfű, kömény, vasfű, bazsalikom és még sok más termett a hátsókertben, ami külön dróthálóval nem csak a takonypócoknak, de kutyák-macskáknak is "Tiltott kert" volt!
Vagy: mielőtt az egyenlevet ráöntötte volna 1-2 kanál kukorica, vagy tökmag olajjal locsolta meg...
Találtam egy NYERSEN ELTETT VEGYES GYÜMÖLCS receptet, ami kicsit más ugyan mint az Agglegénykompót, de a lényege ugyanaz és ebben választ kaptam a kérdésemre is :)
Egy ötliteres uborkásüveg aljára szórjunk egyujjnyi cukrot, és tegyünk rá egy sor idénygyümölcsöt, pl. cseresznyét (nem kell kimagozni, csak jól megmosni és leszárazni). A gyümölcsre egy sor cukrot szórunk, és leöntjük egy késhegynyi benzoesavas nátriummal elkevert 2 dl rummal. Az üveget nem kell lekötni, csak egy kistányérral lefedni. Egész nyáron tehetünk az üvegbe az éppen érő gyümölcsből egy-egy sort, a tetejére mindig 2-3 evőkanál cukrot és ugyanannyi rumot öntsünk. Tehetünk a gyümölcsök közé egy jól megmosott és karikára vágott citromot is (bár ettől kissé fanyar íze lesz).Ha sárga- és őszibarackot,almát, körtét akarunk az üvegbe tenni, ezeket hámozás után 2-3 órára tegyük ecetes vízbe, és csak utána rakjuk az üvegbe. Arra vigyázzunk, hogy a gyümölcsön mindig annyi lé legyen, amennyi ellepi, tehát egyszerre ne rakjunk egy-egy sornál többet az üvegbe. Két-három nap múlva már enged annyi levet, hogy ismét tehetünk bele gyümölcsöt.
Ősszel, amikor az üveg már megtelt, a legfelső gyümölcsrétegre bőven szórjunk cukrot, öntözzük meg néhány kanál rummal, és most már kössük le.
Bármikor kivehetünk a gyümölcsből, a többi nem romlik meg. Leve a legfinomabb gyümölcslikőr.
Az én hozzászólásomra címezted, úgyhogy válaszolnom kell: sajnos nem tudom, egyel?re én is elméleti fázisban vagyok. Majd nemisbéka jól megmondja a saját tapasztalatai alapján.
(ha dunsztosüvegbe teszed, szerintem a saját kupakjával lezárhatod)
Az agglegénykompótnál, mivel fedem le az üveget, amíg a beledobálás tart? Lehetséges válaszok: A.semmivel B. egy kistányérral C. celofánnal és mindig újrazárom D. egyéb :)))Ki szeretném próbálni, ezért tényleg komoly választ várok!
lehet-e emberi fogyasztásra alkalmas állapotba hozni mikrohullámú sütőben a pizzát? Megsül az ott vagy valami mást csinált? A pizzának nem muszály finomnak lenni a művelet hatására, elég ha ehető élelmiszertechnológiailag.
rákeményedett, jelentem. most már csak szépséghibás lehet, más nem hiszem. ti tudjátok, miért kell a tortaformát alufóliával kibélelni? én megtettem, csak nem tudom, minek.
ja, és tök jópofa, forrón öntöttem rá a zselét, így a túró teteje kicsit felolvadt és apró túróbuborékok ültek a piros zselébe.
Csak óvatosan! Én már szabadságon vagyok, egy kis túrótortával kevert üvegfestéses eszmecseréért képes vagyok sok mindenre!:DDDDD Távozz tőlem sátán!:)
még nincs. egyelőre hűl. de már megvettem egy doboz málnát! :-) az lesz, meg egy kis zselé a tetejire. tényleg, szerintetek egy hagyományos méretű tortára hány deci folyadékból és zselatinból kell mázat csinálni?
talán emlékszik még valaki a tavalyi kefirtorta-kálváriámra (kb. pont egy éve volt), amikor is szerencsétlen kefirtortának eszében sem volt összeállni. ok: haas zselépor/zselatin.
no, tegnap vettem egy nagy lélegzetet, és nekiálltam egy szintén zselatinos túrótortának. kicsit aggódtam, összeáll-e (Lucullus típusú zselatin), de már 2 óra múlva kőkemény volt! :-))) szóval most sikerélményem van
igen, nálunk a kakaópor-cukor-margarin összeállítás jön be. és nagyon fontos, a bekenés után hagyni kell, hogy beszívja a krémet, és jól megpuhuljon a nápolyi. szerintem ez legalább egy éjszaka