Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Ha valaki a 2519-es irányítószám környékén tudna egy jó fűtésszerelőt akkor kérem akár privátba is jelezze! A tervem az, hogy részben átállok vegyesre. Ehhez már van kazán+puffer illetve Laddomat 21-60-om is .Sok kérdésben még nem látok tisztán. Segítségre volna szükségem. Előre is köszi
Kiszámolom és megírom, de az idén már nem fogom tudni sajnos :(:(:( Kíváncsi leszek mi jön ki . (http://www.pannonpellet.hu/calc.php itt is kiszámoltam a ház hőigényét ) ez a kalkulátor jó szerinted? Köszi.
Nem csináltunk semmit. Van 2db valami fűtőtest féleség (talán csőregiszter vagy mi ) de nincs kinyitva a csövek nincsenek leszigetelve annyi hőt leadnak hogy van 12 fok körüli hőmérséklet. A pince földbe van süllyesztve a szabadon lévő része le van hőszigetelve az ablakok kicsik 30x50-es 4db 50x100cm 1db az idén cserélem hőszigeteltre. A pince+garázs kb 70m2 .
Bocs, hogy csak most válaszolok de mostanában nem mindig leszek net közelben. Nagyon köszönöm a rengeteg tanácsot és segítséget.
Pontosan ezért gyanakszom arra hogy a kazán nincs arányban a radiátorokkal gyakorlatban mert elvileg stimmel. Persze pontosan akkor fogom tudni ha kiszámolom a radiátor teljesítményeket. Nekem tagos lemez radiátorom van az megegyezik az öntvény megadott értékével? (20x60) A régi kazánnál 70 fok volt a visszatérő és egyformán melegedett a radiátor légtelenítésnél végigellenőriztem az összeset(a rétegződéstől eltekintve).
"Ha a radiátorok 55 fokon is felmelegítik a szobát" A régiben a víz 80 fokig felment 1-2 óra alatt (pontosan soha nem néztem) az új 3-4-5 óra alatt 55 fok, a lakásban csak azért volt meleg mert a kinti 10-12 fok mellett a benti 19 fokról órák alatt felmelegedett.
A lakás szerintem jobb ( 30-as porotherm 8cm homlokzati hőszigetelés mind a 2 szinten +15cm üveggyapot a tetőfödémen, Pincefödémen 4-5 cm EPS a csövek alatt vékonyabb fért csak be ) ,18 éves fa dupla üveges hőszigetelt ablak amiben 2009-ben kicseréltem a tömítőprofilt +szigetelő csíkot raktam fel (cseréltem volna az ablakot nem azért mert annyira rossz hanem hogy jobb legyen a hőszigetelés csak azok a fránya anyagiak gátat szabtak). De letesztelem a leírt módon sajnos csak jövő télen.
Megpróbálom a szabályozást de sajnos az idén már nem fog menni.
"Ha a radiátorok 55 fokon is felmelegítik a szobát, akkor 80 fokon vagy 1. a radiátorok alja hideg volt (nem használtad ki az összes felületet) - ezt tudod szimulálni a radiátor szelepek zárásával (mondjuk inkább szűkítésnek) -, vagy 2. nagyon gyorsan felfűtött aztán ... túlfűtött - ezt nem tudod szimulálni, mert ehhez nagyobb kazán kell - vagy 3. - nagy tapasztalattal - tudtad szabályozni a kazánod teljesítményét a megfelelő időben - ehhez is nagyobb kazán kell." Szerintem egyik sem jellemző még a 3-as sem mert többnyire csak megpakoltam "agyig"kétszer, egyszer fával aztán szénnel és hagytam leégni. Nagy hidegben esetleg raktam még rá de már csak kevesebbet.
Ha valamire nem válaszolta vagy van még kérdésed írj. Mégegyszer megköszönöm a tanácsokat és ötleteket. KJ-3
Nekem a vezérlés úgy van megcsinálva hogy a füstgázon van egy hőfokkapcsoló ami ki írja a füstgáz hőmérsékletét is 1500c fokig mér.Így néz ki felül a mért érték éppen egy epríték égető van a kazánhoz kapcsolva és annak a füstgáz hőmérsékletét méri az alsó hőfok meg a kapcsolási hőmérséklet.
Szia!Nincs a közeledbe erdészet,mert azok a legolcsóbbak,vagy ha a közeledben szednek ágfát max ha eladják még az is jó.Én most vettem egy traktor pótkocsi ágfát 30000 ft-ért de tíz centi alatt nincs benne,a fiam össze rakta 3,4köbméter.Természetesen csak ezt az eggyet adta el a srác mert kellett a pénz fuvarra.Szerintem nézzél szét akár a neten is.de majd szét nézek mik vannak.Üdv Dafos
Szia!A szerelő mondta,hogy ezt a kazánt javasolja mivel a ház nincs leszigetelve az ablakok régiek a fal 30-as külsőpucolás + kőpór belsőpucolás + 5 mm-es állmennyezet körbe.Ablak csere + külsőszigetelést Én már nem merem bevállalni,mivel egy éve volt egy jókora infarktusom és kevés a lé.Volt egy szép chopperem orvosi javaslatra eladtam annak az árát + egy kis toldásból akarom megvalósítani a központit,hogy könnyebb legyen a feleségemnek mivel nekem nem lehet max 2 kg-ot emelnem,mert a szívemnek a baloldalának 75%-a elhalt az infarktus miatt.Jaj jól elkalandoztam a lényegtől,bocs érte.De meg mondom a szerelőnek vagy nyitott vagy keresek másikat.Üdv Daffos
Kérdezném, hogy szezonon kívül takarításon túl ki hogyan konzerválja az égésteret a korrózió ellen? Valahol olvastam, hogy mészport kell tenni a tűztérbe, az felveszi a levegő nedvességét?
Hát igen kell neki hely bőven, de elég nagy a kertem és egy asztalos lakott itt régen, volt egy nagyobb műhely a ház mellett közvetlen. Azt pakoltam és takarítottam ki majd 1 falat lebontva kialakítottam a fatárolómat. Mondta már pár szomszéd, hogy nem kis tárolóval rendelkezem. Jött már át tél vége felé az egyik, hogy adjak neki pár talicskával, mert nekik elfogyott.
Plusz mindegy, hogy mikor veszed meg, mert azonnal bevezthető.
Én ezért is kevesebb fát tározok be, inkább a szén felé fordulok. Egy-egy utánfutóval megodlható a szállítása, bár kétségtelen, hogy szutykosabb sokkal, mint a fa.
Az, hogy meg van rá a pénz, még nem elég, hely is kell hozzá. En max. 1.5 szezonra való fát tudnék tárolni, ezért gondoltam, hogy szenet is veszek, annak kisebb a helyigénye.
Sajnos mindennel át tudnak verni hidd el. A kalodába is lehet úgy pakolgatni a fát, hogy nekik legyen jó. De induljunk ki abból, hogy tisztességesek. Nekem sem egyszerű kamion tételben venni fát a pénz miatt, de így éri meg a legjobban. És ugye az ember ott spórol ahol tud. Így megvan előre 5-6 évre a tüzelő és van ideje rendesen kiszáradni. Sajnos tudom, hogy nincs mindenki ilyen ,,jó" helyzetben mint én, hogy évekre előre be tudjon tárazni. Ha tényleg száraz, hasogatott fát kapsz akkor nem drága, mert mindenhol 28-30.000 között mozog a hasogatott, kalodás fa.
Szia Ha valóban száraz a fa akkor 1m3 9mázsa körül mozog. Ha frissen van vágva akkor 11-12 mázsa körül van. Ha régóta tüzelsz fával akkor azt tanácsolom ott vedd ahol eddig feltételezve, hogy nem vertek át. Én méteres csert veszek most 1450ft/mázsa áron, kamion tételben. Meg az, hogy mennyire száraz a fa elég lutri, mert szeretik száraznak eladni a frissen vágott fát. Én amit idén rendelek azt csak 2 év múlva fogom használni, hogy legyen ideje rendesen kiszáradni.
Nekem márciusban hoztak egy IFÁ-nyi akácot, ágfa, átlag 1 m hosszú 90.000-ért.
Kb 2 nap, mire harmadolom őket, hasogatni csak elvétve kell. Januárban is jött egy fuvar, a következő szezonra igy megvan az anyag, összesen 170,000-ért, amiből még marad is vissza.
Néhány zsák szenet én is veszek, orosz fekete dió 2060/zsák. Kipróbáltam, nagyon jó, hamura leég. Drága, de jó.
Bükk tűzifa kalodás,3 kaloda vásárlása esetén 80000 forint.....plusz fuvar. Szerintetek megéri?Hasogatva van,száraz,súlyra ez mennyi lehet? Vagy zsákos szén kiszállítva/orosz barna/2 raklap 88000 -ért 17,5 mázsa. Vagy van hasított bükk 1890-ért hasítva,50 km-re,ami nem kis fuvarköltséget jelent. Most kb. ennyit tudok költeni a téli tüzelő betárolására. Na most akkor melyik éri meg???
A kazán teljesítményét érdemes jól kiszámolni, főleg ha nem lesz puffered. Én egy kicsit sokallom a 35 KW-ot. Nekem egy 25 KW-os öntvény van 140 nm-re=420 m3, és bőven elég fával is, és nincs pufferem. Neked 260 m3 a légtér, nem tudom akkor hogy jött ki a 35 KW? Az én szerelőm biztonsági okokból pont a nyitott rendszert javasolta+höcserélő+zárt radiátor és gáz rendszer, működik is rendesen.
A kéményt a kazánhoz kell méretezni, én a helyi fűtéstechnikával számoltattam ki, és át is vetettem.
"A fűtésszerelő meg csak zárt rendszert akar beépíteni."
Ebben azért nem egészen Ő dönt. Mert ha a kazánod nem alakalmas erre gyárilag, akkor építsen csak nyugodtan nyitottat. A fűtésszerelés, egy ponton túl, nem kívánságműsor. Sem kivitelezőnek, de a fogyasztónak sem..
Üdv p.csaba66!Vissza lapoztam a januári hónapra,de mostmár teljesen össze vagyok zavarodva. Kéményileg főleg mostmár nem tudom milyen átmérőjű legyen,mert ha nagy átmérő akkor nem melegszik fel de ha kis átmérő az se jó. Én csak fával tüzelek ezt tudom beszerezni aránylag elfogatható áron.13,000ft /köbméter az-az 100cmx100cmx180cm házhozszállítva. Most látom miket kell írni hogy érdemben tudjanak segíteni. A házam 100 négyzetméteres 260 cm belmagasság fa ablakok és ajtók. A kazán egy külső kazánházban lessz a házon kívül,a kémény teljesegészében kint lessz lényegében az udvaron.A kazán egy 35kw os 300-500légköbméterben gondolkozok. A csöveket -idomokat ma hozták meg péntekre ígérték a radiátorokat,a kazán + a kémény van hátra.A fűtésszerelő meg csak zárt rendszert akar beépíteni.
Idén január-február hónapban ez a kérdés szinte hetente körbement, érdemes visszaolvasni.
Amit nem írtál, hogy mivel akarsz fűteni, mert a kérdések megválaszolásához az sem mellékes. Ha komoly fűtőértékű szén is szóba jöhet, csak öntvény kazánban gondolkodj. Zárt fűtési rendszer előnyeit fokozott biztonsági arzenállal lehet élvezni. Amennyiben nincs kéményed, az un. szerelt kéményt olcsóbb kihozni, kevesebb piszokkal és rombolással jár, nekem is az van, eddig nem volt vele gond, lerakódás is alig van benne.
Nekem ilyen üzemel tavaly ősz óta. Kedvelem, mert egyenletesen ég, kátrányosodás nincs (puffer van). Eddig úgy gondolom, megérte, nem volt drága, és nagyon segítőkészek voltak az ott dolgozók. Segítettek felpakolni az utánfutóra, lekötni, meg ilyenek. Kívánságra bármilyen csonk kiosztással megcsinálják, érdemes végiggondolni, hogy a legjobb neked. Üdv: Kezo
Üdvözlök mindenkit!Új vagyok a fórumon de jó pár kérdésre szeretnék választ kapni. Most állok egy központi fűtés előtt,és nem egésszen vagyok tisztába dolgokkal. 1.Milyen tipusú kazánt vegyek? Nállunk a fehérművek kazánjait ajálják FEKA3 2.Nyitott vagy zárt rendszerű legyen? 3.Kémény tégla vagy előregyártott? Ha tud valaki ebben segíteni megköszönném. Üdv:Mindenkinek és szép napot Daffos
Úgy gondoltam az egészet hogy a hőcserélő füstjáratai 2" csőből vannak és alulról lehetne tisztítani . A felforrástól nem igazán agodók mert 2000l puffertartályom van a kámény meg eddig is volt már tesztelve és kibírta mert most hogy nincs hőcserélő beiktatva igy is 800-900fokos füstgáz megy ki rajta.Ezt akarnám hasznosítani.