Keresés

Részletes keresés

Mulan Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6402
Szétszedhető:-)
Úgy látszik, ebben az időjárásban mindenkinek összegabalyodik a billentyűzete:-(
Előzmény: Mulan (6401)
Mulan Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6401
Nekem van szédszethető tortaformám, nem márkás, még csak nem is teflonos, csak olyan piaci bádog (lehet, hogy alamónium), olcsó, és nagyon praktikás. Négy "fenéklapja" van: egy sima, egy rücsökmintás, egy csigavonalban bordázott, meg egy kuglófforma (bordázott és lyuk van a közepén).

Ennek ellenére sűrűbben használom az őzgerincet kiborítós cuccokhoz (pl. túrótortához is megfelel)

Egyébként meg persze jó az tálban, ételesdobozban is (sőt, lábosban, vagy adagonként kistálban ill. pohárban és akkor ki sem kell borítani)

Előzmény: Lappantyú (6400)
Lappantyú Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6400
Nincsen is nekem tortaformám, azt gondoltam, hogy beleöntöm egy üvegtálba, amit fóliával bélelek, jól teszem úgy?

A Tuppenware cuccokat alapvetően értelmetlenül drága hülyéskedésnek találom, de van egy tök jó formájuk, aminek külön lehet leszedni az oldalát és a tetejét és még mintát is nyom a cuccba. Na arra a változatra nagyon fáj a fogam, vajon nem lehet olcsóbban megkapni valahol máshol?

Lappa

Előzmény: Mulan (6399)
Mulan Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6399
Igaz is: fólia!
Tisztára elfelejtettem, pedig én is mindig fóliázok, pláne a kiborítósoknál, mert biztonságosabb a "formában tartás" - de egyébként is, mert ki szeret mosogatni?

Egyedül a fagyitortánál nem fóliázok, mert ahhoz olyan ügyes műanyag dobozkáim vannak, amiből mindig jól ki tudom borítani:-)

Előzmény: moes (6395)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6398
off
a francba, már írni sem tudok...:(((((( mindennek ez a qrwa meleg az oka!!!! :(((((
offoff
Előzmény: Törölt nick (6397)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6397
ilyen melegben be nem gyújtom a sütőt! :-))
Én is ezt mondtam a múltkor a Zuramnak, amikor erősenm meg akart volna arról győzni, hogy töltött kelt kiflit "szeretnék" csainálni. :))) Én nem értette, hogy miért is kezdtem el tiltakozni...:-|
Előzmény: Lappantyú (6396)
Lappantyú Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6396
moes, Mulan: köszi! Holnap megcsinálom, aztán majd beszámolok.
(és persze, hogy nem sütős változatot kívántam, ilyen melegben be nem gyújtom a sütőt! :-))

Lappa

moes Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6395
1/2 kg túró
10 dkg cukor + vaníliás cukor
citromlé
1 csomag lucullus zselatin (lehet kicsit kevesebb)
1 natúr joghurt
tejszínhab 2 dl tejszínből

A túrót, cukrot, citrom levét összekeverjük, hozzáadjuk a joghurtot és a tejszínhabot, majd a zselatint, amit előtte vízzel vagy tejjel összeforraltunk. Alufóliával kibélelt tortaformába öntjük, és mehet a hűtőbe.

Lehet alá tenni 1 piskótalapot, a tetejére meg gyümölcsöt/zselét.

Ez nagyon eccerű, kb 20 perc alatt lehet összedobni. Elvileg egy éjszakát kell hűlnie, de nekem 2 óra alatt megállt.

jó étvágyat!

Előzmény: Lappantyú (6393)
Mulan Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6394
Ha zselatint emlegetsz,gondolom nem a sütött verzióra gondolsz:-)

A legegyszerűbb:

Fél kiló túrót jól eldolgozol tíz deka vajjal, két tojássárgával, húsz deka cukkorral, kedved szerint vaniliáscukorral és/vagy reszelt citromhéjjal.

Most jön a zselatinozás, amit azért nehéz itt előadni, mert ahány féle van, annyiféleképpen kell adagolni és elkészíteni, szóval: szerezz be és készíts el három deci folyadékra valót a saját használati utasítása szerint tejjel vagy gyümölcslével, vagy akár vízzel; keverd a túróhoz

Most van egy alapod, amihez keverhetsz gyümölcsöt, mazsolát, csokit, diót, vagy maradhat is, ahogy volt. Kivizezett formába - megint választahatóan, nem kötelező - leraksz gyümölcsöt, ráontöd a túrómasszát, és az egészet jól behűtöd. Ha összeállt kiborítod, lehet tovább díszíteni (vagy csak most) gyümölccsel, habbal, tortadarával....

Nem olyan bonyolult, mint ahogy most elsőre kinéz:-)))

Előzmény: Lappantyú (6393)
Lappantyú Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6393
hihi, melegem van, ettől szétesnek a gondolataim. szóval, nem csak ezt a tényt akartam veletek közölni, hanem kérdezni is szerettem volna, hogy miként fogjak eme nemes kihívásnak neki. :-)

Lappa

Előzmény: Lappantyú (6392)
Lappantyú Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6392
Ha már kocsonyásító: túrótortát szeretnék csinálni én.

Lappa

Thor Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6391
Én fel sem szoktam darabolni. Maradnak félbe-szedve, ahogy a magozás után. Citromsavat se tettem eddig bele még, de ha majd megint lesz barack, kipróbálom, biztosan szebb marad tőle a színe.

Zselírozó cukor: nekem nagy öröm, vele szoktam készíteni a "speci" cuccost, amit úgy kellett kikísérleteznem, mert a családban nincs hagyománya: igazi narancslekvár, ciromlekvár, sárgadinnye-lekvár (ez utóbbival nem dicsexem, mert nem sikerült jól).
Lényege, hogy folyós vagy teljesen folyékony alapanyagot lehet vele lekvárosítani: a narancs pl. úgy készül, hogy turmixolt narancsbelső + a narancs külső héja van benne, KIZÁRÓLAG a narancssárga rész, krumplihámozóval vékonyan lehámozva és megdarálva. Ez folyik rendesen, de zselírozó cukorral szinte kemény lekvár lesz belőle.
Még egy jó pont a zselírozó cukornak: pontosan 1 perc a lekvár főzési ideje (felforrástól számítva). Tudtommal annyit kell és sokkal tovább nem is szabad főzni, mert tönkremegy a zselírozó hatás. Így olyan lekvárt is csinálhatsz vele, aminél szempont az, hogy a gyümölcs jól felismerhetően egyben vagy darabosan maradjon (pl fél meggyszemek, eper, málna stb.)
Az adagolást pontosan be kell tartani: 1 és 1/4 kg gyümölcs vagy 1 l gyümölcsléhez kell egy zacskó zselírozó cukor. A Dr. Oetker-féléről beszélek, nekem az vált be, a másiknak, legalábbis én úgy érzem, van mellékíze.

Előzmény: joy (6386)
Mulan Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6390
Van egy külön sárgabaracklekváros topic, meg általában befőzős is - ott arról is találsz infót, hogy hogyan használd ezeket a műizéket:-)
Előzmény: joy (6386)
rouhun Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6389
hello,
Készíts világos rántást, keverj bele kevés apróra vágott vöröshagymát, s több finomra vágott kaprot. Öntsd fel három-négyszer annyi vízzel, sózd, borsozd, ízesítsd kevés cukorral és ecettel, végül adj hozzá tejfölt, s jól forrald össze.
Előzmény: Niacska (6388)
Niacska Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6388
Sziasztok!

Meg tudjátok nekem mondani, hogyan kell kaporszószt csinálni?? :)
Előre is köszi
Niácska

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6387
Nem baj az, ha nem kerül le róla a héja (tudod, abban vana vitamin! :)))) ), egy kis plusz ízt ad neki. Választhatsz - vagy ledarálod húsdarálón a barackot - én a magam részéről szívesebb trancsírozom csak szét a kezemmel, mert szeretem ha kissé darabos, összekeverem cukorral, citromsavval, állni hagyom pár óra hosszáig, majd lehet szépen rotyogtatni.
Általában 35-40 dkg cukrot számolnak gyümölcs-kgként, de ez is, mind anyi minden más, ízlésfüggő.

A zselésítő cukorban, mint a neve is mondja van kocsonyásító anyag, gondolom nem is kell belőle annyi, no meg nem is kell annyi ideig főzni.

Már csak a poén kedvéért áruld el, hogy honnan van Neked annyi barackod, hogy lekvárra is futja belőle? :))))

Előzmény: joy (6386)
joy Creative Commons License 2002.07.11 0 0 6386
Sárgabarack-lekvárt hogy kell csinálni?
Mosás, magozás-ig megy!
(Hámozni már lehetetlen, szétblötty.)
Mire jó a zselésítő cukor?

Előreisköszi!!!

nemisbéka Creative Commons License 2002.07.10 0 0 6385
Pedig akkor próbáld úgy. Natúr joghurthoz, tejfölhöz, salátaöntethez más zöldségekkel...
Előzmény: Törölt nick (6384)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.10 0 0 6384
úgy már meg sem próbáltam :))))))
Előzmény: nemisbéka (6383)
nemisbéka Creative Commons License 2002.07.10 0 0 6383
Akkor is ha valamihez hozzáteszed?
Előzmény: Törölt nick (6382)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.10 0 0 6382
Lehet, hogy csak én vagyok ilyen ferde ízlésű, de munkahelyi adottságok révén próbáltam magam rászoktatni a búzacsírára, de 1szerűen_nem_bírom_megenni... Nekem állandóan olyan dohos, vagy nemtom milyen íz-szag kombináció mászik vissza az orromba...=:-o
joy Creative Commons License 2002.07.09 0 0 6381
Sötétben! Ha nem kap fényt, nem kezdődik el a klorofil termelés. Tedd alul levegőző likacsos, fekete kartondobozba!
Egyébként -állítólag- akkor a legegészségesebb, ha 1-2 centis zöldfű van rajta, ekkor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot.
Előzmény: bd (6380)
bd Creative Commons License 2002.07.09 0 0 6380
A buzacsíra nekem gyorsan bezöldül és akkor már nem tudom megrágni. Hogy lesz fehér puha?
bd
moes Creative Commons License 2002.07.08 0 0 6379
a sima lencsénél azért drágább, azt hiszem. én bioboltban láttam, kb 500 ft-ért egy zacsival
Előzmény: Thor (6378)
Thor Creative Commons License 2002.07.08 0 0 6378
Nem emlékszem az árára, úgyhogy nem lehetett drága. A normál lencséhez képest kisebb, csak jobban megnézve látszik, hogy lapos, nincs héja és szép korallpiros. Tulképp csak azért vettem meg, mert nagyon szép volt: mint egy zacskó piros gyöngy :) Megfőve sajnos már nem korallpiros, kifakul kb krémszínűre. Nagyon gyorsan megfő: forrástól számítva kb 10 perc alatt, utána pillanatokon belül pürésedik. Az íze alapján felismerhető hogy lencse, csak nem akad héj a fogad közé.
Előzmény: joy (6367)
joy Creative Commons License 2002.07.08 0 0 6377
:o)
Mi is azt használtunk -pelust-, de mindig cívódtam, hogy olyankor nem tudok túrózni, így vettem 1 ilyen-olyan csíráztató mizét.
:o)
Előzmény: Mulan (6376)
Mulan Creative Commons License 2002.07.08 0 0 6376
Kendőn sem:-)
Előzmény: joy (6375)
joy Creative Commons License 2002.07.08 0 0 6375
Ha csíráztatóban csinálódik nem kell mosni, csak a mosómániákusoknak!
:o)
Előzmény: Mosóborz (6373)
joy Creative Commons License 2002.07.08 0 0 6374
Igen!
:o)

Csakhogy a fűszermagvak csíráival meg épp azért kell vigyázni, mert ízesek!

Előzmény: Undok_Rozália (6371)
Mosóborz Creative Commons License 2002.07.08 0 0 6373
Csak ne felejtsük el jól megmosni! :)
Előzmény: Undok_Rozália (6371)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!