Szerintem teljesen okés. Én nagyon örültem neki, mikor kipróbáltam (Quittin-t). A hagyományos módon készített eperdzsemem tavaly masszívvá száradt, a Quittines meggydzsem isteni lett és lágy. Fél óra alatt kész lett egy fazékkal, nem főtt ki belőle a vitamin és kevesebb cukor kell hozzá.
Vajha mi volt a hozzászólásomban, ami ilyen fekete árnyékot vetett a zselésítőre?
Semmi mű nincs benne. Ami zselésít benne, az a pektin, és ez az egyik fő összetevője a krumplinak, lisztnek, mindenféle keményítőnek.
Ilyen alapon miért nem tartjátok mű-nek azt a zseléport, amivel a túrótortát, gyümölcstortákat stb. készítitek? Emiatt borzongani nem láttam itt senkit.
ezután biztos nem fogok fagyasztott pizzát venni többet... én eddig sem...
Őszintén szólva nem próbáltam még a zselésítőt, nem is annyira az "E-vitaminok" miatt, hanem mert valahogy nekem a régi, hagyományos úton készült lekvár a lekvár és dzsem a dzsem. :))
:-)))
én E vitaminnak hívom őket, és igyekszem minél kevesebbet fogyasztani belőlük. bár néha kedvem szottyan egy-egy E-löketre, és akkor veszek valami nagyon műizét, de nem jellemző.
de a lekvárnál mi már évek óta a Dr. Oetker féle zselésítőt használjuk, mert ezzel pikk-pakk elkészül, és az eredmény garantált. így szoktunk eper, cseri-meggy és sárgabaracklekvárt csinálni.
egyébként tegnap kaptam egy könyvet, a címe nem jut eszembe, a mesterséges izékről szól. azt mondta a kölcsönadó, hogy na, ezután biztos nem fogok fagyasztott pizzát venni többet...
Hali! Segítséget szeretnék kérni, elég sürgős! Nekem kéne kitalálni, mennyi hust vegyek a társaságnak, na most én főleg zöldet eszek... :-D
Szóval van egy listám, hogy hányan madarat, hányan disznót. Az kéne, hogy melyikből mennyit kell 1 főre számítani egy kerti rácson hussütögető buliba? Nem akarom, hogy kevés legyen, de multkor minden kilószámra rohadt a nyakunkon :( Akkor nem én vettem, de én nem akarok aláfutni - az okos más kárán, stb :-D
Nem csak a poén kedvéért, de így történt:
Tegnap előtt a szegedi Mars-téri piacon barngoltam, és leszólítottam 1 hölgyet, ad-e a 350-es barackból 1 zacsinyit 200-ért öntéssel (válogatás nélkül)? "-Tartsa a zacskóját!"
:o)
Így lett végül tisztítva, bőr nélkül ~3 kg barack (míg én a melóhelyen éjszakáztam, nejem otthon unalmába nekikezdett Horváth Ilona receptje alapján)...
Köszi, akkor maradunk a régi receptnél, nem zselésítünk. Kell a francnak mesterséges adalék!
(Ahogy a lányom mondja "E" betűs mérgek...)
SZVSZ olyat nem fogsz találni, mert ezerféle salátát csinálnak ezersziget-öntettel (olívaolaj, narancs- és citromlé, mustár, só, bors, paprika/chili, Worcester-szósz, vágott vöröshagya, zöldpetrezselyem, olajbogyó),
és mindről azt állítják, hogy ezersziget-saláta.
Sütéshez alufóliával, hűtéshez folpackkal.
Sütőpapírt még nem próbáltam, bár már nézegettem, de kísérletezéshez túl nagy csomag - géppapírt szoktam használni szeparációra meg lefedésre (nagymama valamikor pauszt használt, de akkor még lehetett rendes pauszt kapni.
Az alufóliát éppúgy ki kell kenni-lisztezni, mint a pucér tepsit, csak elmosni nem kell azután, a tepsit meg elég öblíteni. A felragadási arány ugyanolyan, mint tepsinél, de azért nem mindegy: a tepsiből (formából)így ki tudod szedni egészben, ha fóliástól, hát fóliástól, viszont utóbbit azután le tudod szedni úgy, hogy a fóliát cincálod szét, nem a sütit:-)
Mivel fóliázol? Alufóliával vagy sütőpapírral? Tuti, hogy az ilyesmi lejön a sütiről? dereng valami halványan az emlékeimben egy rokoni piskótáról, ami az istennek sem akart megválni a sütőpapírtól, úgyhogy rokon zokogása majd piskolta szemétbedobása lett a vége.
Nekem van szédszethető tortaformám, nem márkás, még csak nem is teflonos, csak olyan piaci bádog (lehet, hogy alamónium), olcsó, és nagyon praktikás. Négy "fenéklapja" van: egy sima, egy rücsökmintás, egy csigavonalban bordázott, meg egy kuglófforma (bordázott és lyuk van a közepén).
Ennek ellenére sűrűbben használom az őzgerincet kiborítós cuccokhoz (pl. túrótortához is megfelel)
Egyébként meg persze jó az tálban, ételesdobozban is (sőt, lábosban, vagy adagonként kistálban ill. pohárban és akkor ki sem kell borítani)
Nincsen is nekem tortaformám, azt gondoltam, hogy beleöntöm egy üvegtálba, amit fóliával bélelek, jól teszem úgy?
A Tuppenware cuccokat alapvetően értelmetlenül drága hülyéskedésnek találom, de van egy tök jó formájuk, aminek külön lehet leszedni az oldalát és a tetejét és még mintát is nyom a cuccba. Na arra a változatra nagyon fáj a fogam, vajon nem lehet olcsóbban megkapni valahol máshol?
Igaz is: fólia!
Tisztára elfelejtettem, pedig én is mindig fóliázok, pláne a kiborítósoknál, mert biztonságosabb a "formában tartás" - de egyébként is, mert ki szeret mosogatni?
Egyedül a fagyitortánál nem fóliázok, mert ahhoz olyan ügyes műanyag dobozkáim vannak, amiből mindig jól ki tudom borítani:-)
ilyen melegben be nem gyújtom a sütőt! :-)) Én is ezt mondtam a múltkor a Zuramnak, amikor erősenm meg akart volna arról győzni, hogy töltött kelt kiflit "szeretnék" csainálni. :))) Én nem értette, hogy miért is kezdtem el tiltakozni...:-|
moes, Mulan: köszi! Holnap megcsinálom, aztán majd beszámolok.
(és persze, hogy nem sütős változatot kívántam, ilyen melegben be nem gyújtom a sütőt! :-))
A túrót, cukrot, citrom levét összekeverjük, hozzáadjuk a joghurtot és a tejszínhabot, majd a zselatint, amit előtte vízzel vagy tejjel összeforraltunk. Alufóliával kibélelt tortaformába öntjük, és mehet a hűtőbe.
Lehet alá tenni 1 piskótalapot, a tetejére meg gyümölcsöt/zselét.
Ez nagyon eccerű, kb 20 perc alatt lehet összedobni. Elvileg egy éjszakát kell hűlnie, de nekem 2 óra alatt megállt.
Ha zselatint emlegetsz,gondolom nem a sütött verzióra gondolsz:-)
A legegyszerűbb:
Fél kiló túrót jól eldolgozol tíz deka vajjal, két tojássárgával, húsz deka cukkorral, kedved szerint vaniliáscukorral és/vagy reszelt citromhéjjal.
Most jön a zselatinozás, amit azért nehéz itt előadni, mert ahány féle van, annyiféleképpen kell adagolni és elkészíteni, szóval: szerezz be és készíts el három deci folyadékra valót a saját használati utasítása szerint tejjel vagy gyümölcslével, vagy akár vízzel; keverd a túróhoz
Most van egy alapod, amihez keverhetsz gyümölcsöt, mazsolát, csokit, diót, vagy maradhat is, ahogy volt. Kivizezett formába - megint választahatóan, nem kötelező - leraksz gyümölcsöt, ráontöd a túrómasszát, és az egészet jól behűtöd. Ha összeállt kiborítod, lehet tovább díszíteni (vagy csak most) gyümölccsel, habbal, tortadarával....
Nem olyan bonyolult, mint ahogy most elsőre kinéz:-)))
hihi, melegem van, ettől szétesnek a gondolataim. szóval, nem csak ezt a tényt akartam veletek közölni, hanem kérdezni is szerettem volna, hogy miként fogjak eme nemes kihívásnak neki. :-)
Én fel sem szoktam darabolni. Maradnak félbe-szedve, ahogy a magozás után. Citromsavat se tettem eddig bele még, de ha majd megint lesz barack, kipróbálom, biztosan szebb marad tőle a színe.
Zselírozó cukor: nekem nagy öröm, vele szoktam készíteni a "speci" cuccost, amit úgy kellett kikísérleteznem, mert a családban nincs hagyománya: igazi narancslekvár, ciromlekvár, sárgadinnye-lekvár (ez utóbbival nem dicsexem, mert nem sikerült jól).
Lényege, hogy folyós vagy teljesen folyékony alapanyagot lehet vele lekvárosítani: a narancs pl. úgy készül, hogy turmixolt narancsbelső + a narancs külső héja van benne, KIZÁRÓLAG a narancssárga rész, krumplihámozóval vékonyan lehámozva és megdarálva. Ez folyik rendesen, de zselírozó cukorral szinte kemény lekvár lesz belőle.
Még egy jó pont a zselírozó cukornak: pontosan 1 perc a lekvár főzési ideje (felforrástól számítva). Tudtommal annyit kell és sokkal tovább nem is szabad főzni, mert tönkremegy a zselírozó hatás. Így olyan lekvárt is csinálhatsz vele, aminél szempont az, hogy a gyümölcs jól felismerhetően egyben vagy darabosan maradjon (pl fél meggyszemek, eper, málna stb.)
Az adagolást pontosan be kell tartani: 1 és 1/4 kg gyümölcs vagy 1 l gyümölcsléhez kell egy zacskó zselírozó cukor. A Dr. Oetker-féléről beszélek, nekem az vált be, a másiknak, legalábbis én úgy érzem, van mellékíze.