Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Tehát ezt ne hasonlítgassuk össze, mert nincs értelme.
Valamint ott van a biológiai rész is, hogy mi egészséges, például éjszaka és mi nem.
Csak példaként mi tök jól elvagyunk télen a 20 fokban, de most fázunk , be kellett gyújtanom, hogy 21-22 legyen (igazából a radiátor sugárzó melege hiányzott, most hogy van, jól érezzük magunkat).
Gáz az sajnos nem ad 25fok meleget meg nálunk öntött vas radiátorok vannak. A csőberendezés 2 col ill 6/4 es a radiátoroknál szűkül csak le colra. Gázzal ezt képtelenség lenne kifűteni. Csonk az bent van de tovább nem vezettük be
Az reális a 120 mázsa.De annak elég magas az ára legalábbis én tavaly vittem lengyel szenet valami 3600 ft körül volt mázsája. Ha a 120-at megszorzom vele hát akkor ott van mintha gázzal lenne fűtve, vagy nálatok nincs gáz?Vagy olcsóbban megy a szén? De az biztos hogy 40-50 mázsa szén sem elég ekkora házakhoz maximum úgy hogy délután négytől nyolcig fűt utána fut hogy melege legyen. Lejjebb itt irta valaki hogy aő a 18-19 fokot szereti hát ha kint van -10-15 akkor a benti 18 fok az aztán igen sovány , sőt hideg én legjobban a 24-25 fokot szeretem az az igazi kellemes nyári hangulat.
Én eddig legolcsóbban 16.000ft/ erdei m3 áron találtam tüzifát méteres szálban. Ezért érdeklődök milyen is az a fa, mert lehet én is beneveznék egy kamionnal rá. Én kamion tételben szoktam venni méteres fákat és azokat darabolom fel láncfűrésszel. A méteres darabokat nem olyan nagy ördöngősség mozgatni, de például a 4 méteres szálakat nem igen tudom felrakni egy fűrészbakra, persze ha ilyen olcsó megoldom.
Egy barátom apukája kapta 1 méteresben. szvsz tök mindegy, hogy 1 méter vagy 4 méter. Ha 40-45 cm-nél hosszabb, akkor láncfűrésszel kell nekiesni így is úgy is. Nyilván a hasogatott, kalodába rakott 3 éve szárított fa az sokkal drágább, mint az erdőből most vágott.
Más kérdés: Miért írja a fapellet gyártója, hogy abból a fele is elég, mint a hasáb fából? Szerintem nem lehet 2x-e a fűtőértéke.
Hello kb nekünk is akkora házunk van és 120mázsa szén ment el idén igaz mi fát csak begyújtásra használunk Lengyel extra dióval meg herkulesi szénnel fűtünk Nálunk is vannak akik mondják hogy huh ők milyen olcsón átvészelték a telet Mondom nem engem vágsz át hanem magad... Egy ismerősnek is hasonló nagyságú háza van 30erdei méter fa fogyott el neki
Bocs, hogy csak most válaszolok. Szóval megnéztem az említett honlapot.
Őszintén mondva én egy kicsit tanácstalan vagyok, amikor a "kiváló" "jó" "közepes" "rossz" ablakok között kell választanom. Legalább odaírták volna, hogy mire gondoltak példával vagy U értékkel.
Az egész házra is kiszámoltam (a mienk két lakásos, a szomszéd néni fűtésköltségét is tudom) mert gondolom erre van kihegyezve meg a lakásra is.
Mindkettőnél eléggé fölé lőtte a valóságot. Több, mint a duplája jött ki a házra és több, mint 3-szorosa jött ki a lakásra, mint a valóság. A felújítás utáni lakásra több, mint 4-szerest mondott, mint a pontosan kalkulált. Ismétlem, biztosan nem lakásra lett kihegyezve és a szomszéd néni nem fűti fel az összes szobáját (ezért 16 fokkal számoltam). A legnagyobb hatást különben a légcsereszám (hány készülék van) változtatásával lehet elérni, ami nagyjából igaz is.
Szumma szummárum egy kicsit felfelé kerekít a program, de reálisnak tűnik.
Igen. Reálisnak tűnik, mert fele/duplája egy ilyen egyszerűbb számítás hibájába - szerintem - belefér.
Milyen fát hozattál ennyiért? Ez nagyon olcsónak hangzik, körülbelül 9600ft volt 1 erdei m3. Igaz a 4 méteres fákat nem éppen egyszerű otthon feldarabolni.
Én magunkból indulok ki, igaz, nem ekkora a kecó, de 800-900m3 gázból megvan a fűtés. Igaz, én 24 fokban meg is pusztulnék, csak a csajok miatt tartok 21 fokot, nekem 18-19fok a kellemes.
csak nem nivelko gyártmány a műszer a füstgázhőfokra visszatérve minden 100fok többlethő 10% veszteség füstgázoldalon,próbáld meg 300fok köré ,alá leszorítani a hőmérsékletet
na ,hogy én is hozzájáruljak a faárak tisztánlátásához miskolc és környéke most hozattam 16000-ért köbözött fát 6köbm 96-e házhoz szállítva 4méteresben,szlovákból. a köbözést úgy értsd,hogy a farönkök végérer rá van írva a középátmérő ebből számolják a fa köbmétert ezt fizeted (kb10 erdei)
Én is lejjebb akarom szoritani a gázt, most vettem 100 mázsa fát és ha még tudok jó áron akkor még veszek 100 mázsát aztán marad amennyi marad. Sajnos most télen kevés volt a fám és már februárban elfogyott. i
A gázszámlákon azért lepődtem meg, meg nem sokat fűtöttünk gázzal. Ahhoz képest sokallottam. Idén próbálok még többet fával fűteni, ezért is veszek többet belőle, ne fogyjon el tél vége előtt. Így még lejjeb szorítható a magas gázszámla.
Ha li ez szerintem reális összeg kb én is igy jöttem ki a kétszintes házammal. Mondjuk nekem nincs szigetelés és régi fa ablakaim vannak. A lényeg az hogy fával és egy kicsi gázzal kb fele a fütés mint tisztám gázzal. 50 mázsa fával ekkora házakat nem lehet kifüteni reggeltől estig úgy hogy meleg is legyen aki ilyet mond az kamuzik. A havi 48 ezres gáz számla ia reális ha mind a 12 hónapban ennyit fizet ez kb az éves fütésem nekem is tisztán gázzal. De akkor 24 órát megy a fűtés.
Szerintetek 25 ezerért kalodás,hasított tölgyfa erdei köbméterben megéri? Délelőtt voltam megnézni,több éves, száraz fa szépen bepakolva.Ennél jobbat a környéken nem találtam.
Ekkora háznál ez semmi! Szomszédom kisebb házban lakik,2 szintes,80-as években épült elavult nyílászárókkal és 48 ezer a havi gáz számlája!Ez minden hónapban......
A gázszámlákat én is sokallottam, így mégegyszer leellenőriztem magam. Viszont ha azt vesszük, hogy ez gyakorlatilag 2 ház 2 háztartással, összesen 4 felnőttel és 2 gyerekkel, akkor már szebb az egész. ( pozitív hozzállás :))
Szerintem elmondható, hogy véget ért a fűtési szezon :)
A szezon, számokban:
Nagyház: 10x10-es (sor) ház + 13x7-es tetőtér ( kapualj felett is beépítve ) , 30-as alfa tégla + 4 cm nikecell, 10 éves műanyag nyílászárók + 9 db velux tetőablak. 11 db radiátor, 2 db csőradiátor, 35 nm padlófűtés.
Kisház: 85nm lakás + 36 nm garázs. Könnyűszerkezetes, szabadon álló épület, körbe 10 cm nikecell, 1.1-es ablakok. Lakásban padlófűtés + 1 csőradiátor, garázsban 2 db radiátor.
Mindkét házban minimum 23 fok, inkább 24-24,5. Garázsban 14-16 °C.
Nagyház alatti szuterénban 6 tagos Viadrus, mindkét házat fűti. Nagyházban 1 kb 15 éves Savio kéményes gázkazán + 1 db 125 L-es gázboyler, kisházban egy Termomax kondenzációs kombikazán.
A gázpénzben az alapdíjak és a főzés-melegvíz is benne van 6 személyre. A fa ára ideszállítva, összevágva, hasogatva értendő.
10 erdei méter vegyes tüzifa: 160.000 - 1160 kg barnaszén-brikett: 54.000 - Gázszámlák 2009. szept 15-2010. május 15-ig: 153.200 - Konix + begyújtókocka: kb 5.000-
Ígéretet kaptam akác tüzifára május végi-június elejei szállítással, 16000 / erdei köbm. Fuvarral együtt. Szerintem 15 méterre benevezek....
Hello! Hozzánk legközelebb a gödöllői erdészet van ott bruttó 17500-tól van fa,erdei köbméterben,de kis tétellel ott sem foglalkoznak. Az a legnagyobb baj,hogy a fuvardíjak kerülnek sokba.Ismerős most vett 1890-ért hasított bükk tűzifát de 50 km-ről 10e a fuvar......20 mázsa,ők pakolták föl és ott voltak mérésnél is. Lenne szén is viszonylag jó áron,Szabolcs megyéből,na itt már maga a fuvar egy kisebb vagyon...
A dial-comp kft nél vetem kb 20000ft volt neve: mikroprocesszoros pid szabályzó MC-2438 típusú http://www.dialcomp.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=29
A cég ahol dolgozom az ország egész területén vállal kivitelezést-tervezést, műszaki tanácsadást stb. ha érdekel az ajánlat, írj az e-mail címemre és telefonon is egyzetetünk.
Begyújtáskor 129 fokt elér a füstgáz akkor indítja a kazán szivattyúját és mikor kialszik a tűz akkor ugyan ennél a hőmérsékletnél kikapcsolja a szivattyút hogy a puffert ne hűtse vissza a kazán.