Keresés

Részletes keresés

kiskorúbézoltán Creative Commons License 2002.08.15 0 0 539
Azért ha lenne hangulatod bepötyöghetnéd , hogy az említett 3 kategória pontosan mit takar ( sose volt erősségem az angol terminológia ) .
Engem ez kimondottan érdekelne .
Előzmény: Dworkyll (538)
Dworkyll Creative Commons License 2002.08.15 0 0 538
Az orvlövész egy nyelvi hiányosság, lovasnép lévén nem tudunk különbséget tenni a _marksman_ a _sharpshooter_ és a _sniper_ között. Ezekről oldalakat tudnék értekezni, az idevágó lényeg, hogy alapvetően:
1. ellenséges célpontokat
2. nagy távolságból, "bolt action" távcsöves puskával
3. rejtve (mondhatod orvul)
küzd le. Sportszerűnek tekinthető abban a tekintetben, hogy ha elkapták, nem is feltétlenül akció közben, de puskával (pl. Napoleon esete a szélpuskásokkal), elég rövid úton végeztek vele.

Tehát _NEM_ ártatlan civilekre lövöldöző emberke.

Más kérdés, hogy a balkáni konfliktusban, nyelvileg igen helytelenül, minden ilyen, nem katonai módon ügyködő önjelölt partizánpalántát snipernek tituláltak. Valszeg azért, mert erre még az angolszászoknak sincs szavuk :(

Egyébként a "negatív hős" milyen katonai, vagy morális fogalom? :-)

Dworkyll

Előzmény: killerlynx (537)
killerlynx Creative Commons License 2002.08.15 0 0 537
Sziasztok!

Én sem vagyok egy verébirtó és ennek is adok hangot. Szerintem nem egy kiemelkedő sportteljesítmény verebeket lődözni. AZokat még egy kaviccsal is ledobálhatod. Induljatok versenyeken és ott bizonyítsatok.
Lynx
U.I.: Az orvlövész egy negatív hős aki általában ártatlanokat gyilkol. Biztos, hogy ez volt a nagyapád?

Előzmény: Jon_Dough (536)
Jon_Dough Creative Commons License 2002.08.15 0 0 536
Hi again!

Először is lehet vitázni, hogy az élő verebeket ne lődözzük, és nem szép dolog, csak hogy: először is kell valami izgibb célpont mivel untam már, hogy amit akartam azt mindent eltaláltam, akár honnan, akár mit lődöztem. Sajna távolságilag korlátozva vagyok, mert az idióta nagybátyám már megpróbálta párszor elhalgattatni a szomszéd kutyáját, persze sikertelenül, viszont kint voltak a szomszédok, és az egyiket majdnem eltalálta a hülye, így nem mehetek ki, hogy a kaputól lődözzek, mert nem nézik jó szemmel. A másik, hogy a verebek a nyáron állandóan "kifürödték" a nagyinál a termést, virágoskertet, és a kutyámat is halálra idegesítették, így nem volt különösebb lelkiismeret furdalásom, de amúgy sem vagyok ilyen téren érzékeny. Azt mondta a másik nagyi, hogy ezt biztos nagyapámtól, örököltem (hidegvért), aki orvlövész volt, de sajna meghalt mielőtt megszülettem, így nem is tanulhattam tőle semmit.
Verebekre visszatérve nem a tömegbe lődözünk, másrészt meg nem úgy megy, hogy csak lelövöd. Főként, hogy nincs fiksz támaszom, csak a térdem, a szél is fúj általában, és a veréb se arról híres, hogy egy helyben áll, és várja, hogy lelőd. +Itt még várni is kell, hogy jöjjön egy francos veréb, szóval itt nem olyan egyszerű, barbár lövöldözésről van szó. Számszerűen ez úgy néz ki, ha szerencsém van úgy 1-2-3-at lehet leszedni jobb esetben egy nap. Feltéve, hogy minden nap lődöznék.
Ez van, mindenkinek minden jót
bye

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.14 0 0 535
Én leginkább saját készítésű bukócélra puffogtatok, de szinén szeretem az "effektes " célokat. Kedvenceim : mazzagon meghimbált érett paradicsom / a kimeneti nyílás nagyon brutális bír lenni/

Akinek elég toleránsak a szomszédai kipróbálhatja a következőt: végy egy legalább 5mm-es lemezt/az 5 milkó azért kell, hogy tartsa a patront/ fúrj bele egy 6mm-es furatot, és tégy bele egy 6mm-es riasztópisztoly patront. Mindezen előkészületek után már csak el kell találnod a patron fenekét. A találatot garantáltan hallani fogod.

Üdv : Frank

Dworkyll Creative Commons License 2002.08.14 0 0 534
On topic :-)

Aki mozgó célra és "effektre" vágyik annak javaslom a kólásdobozt, madzagon fölfüggesztve, megtöltve vízzel, vagy homokkal. Megfelelő súlyú dobozt ha melöksz, elég sokáig fog hintázni, főleg ha diablóval pöckölgeted :))) Az ív végpontjain eltalálni nem akkora kunszt, de a közepén már lehet kihívás :-)

Igazán elvetemültek némi celluxal rögzíthetnek erre eldobható, de teli műanyag gázöngyújtót. Természetesen a balesetvédelmi rendszabályokra, civilekre, macskákra és mókusokra ügyeljetek :))

Dworkyll

Előzmény: little747 (531)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.14 0 0 533
Igazatok van valóban nem túl szép dolog hobbyból egy másik élőlény életét elvenni./nem is gyakran teszek így, de előfordult már egynéhányszor. Nem vagyok és nem is lehetek rá különösebben büszke , igy alakult/. Abból viszont szinte minden télen konfliktusom van az alattam lakó nénikével, hogy az általam kitett madáreleség, szotyi, főttojás stb., valamint a madárguano lepotyog az erkélyére.
De megéri, így távcső nélkül is nézegethetem a cinkéket, verebeket, megyvágókat a függöny mögül és egy hangyányit a lelkiismeretemen is könnyíthetek.
A távcsőből egyébként a 10x50-es nagyítás-lencse kombináció szerintem a legideálisabb, nekem is ilyen binoklim van.

Üdv : Frank

Dworkyll Creative Commons License 2002.08.14 0 0 532
Tisztelem az őszinteségeteket.

(valahol bennem is lapít az a bizonyos destruktív vadállat :)

Franknek egy apró pontosító kitétel: nem azt mondtam, hogy tisztelem, hanem hogy "lehet tisztelni". Az általad leírt forgatókönyv szintén elég gáz, bár a vadászat mélypontja szerintem a tóparti lőállások elé ketrecből egyesével eregetett vadkacsák esete.

De hogy visszatérjek az ON TOPIC-ba, szeretném azt hinni, hogy a légpuskás lövészet valami "éterien tiszta, szellemi" tevékenység :)) "A destrukció absztrakciója"

Vadászni, nota bene ölni akkor is puszta kézzel az igazi.

Dwo

Előzmény: Luchiano (530)
little747 Creative Commons License 2002.08.14 0 0 531
Hello !

Viszont én határozottan Dworkill pártjára állok. Tökéletesen igaza van. Ha már az ember 30m-ről szinte 10-ből tízszer eltalálja a kóláskupakot (távcsővel) nem igazán sportszerű és értelmes dolog élőlényekre lövöldözni. Akit ez nem hatna meg, amúgy a veréb eszmei értéke 1000Ft.
Azt javaslom inkább, vegyetek egy 8x-os távcsövet és inkább figyeljétek meg a madarakat, de ne lőjétek le őket, arra ott vannak a sörös és egyéb dobozok. Igaz nem repülnek el, de gondolom a verébre sem röptében lőttök.

Előzmény: Luchiano (530)
Luchiano Creative Commons License 2002.08.14 0 0 530
Hali!

Nem akarok egyik fél pártjára sem állni a légpuskával való vadászattal kapcsolatban.
Csak leírok néhány gondolatot amit meg akarok osztani veletek.
Az az igazság én is lőttemk már verebet amit mindíg meg is bánok amikor azt sikerül is megölni, megsajnálom. Természetesen mondhatjuk erre, hogy akkor nem kell lelőni szerencsétlent!
Csak amikor elkap engem is a vadászösztön és meglátom a szálkeresztben szegény kis veréb sziluettjét, ellenálhatatlan vágyat érzek, hogy orvul meggyilkoljam. Amikor viszont már azt látom, hogy a lövés célt talált az már rossz érzés. Én egy verébbel meg szoktam elégedni és nincs is kedvem hetekig csak söröskupakot lőddözni.
Szerintem azért mert valaki egy vadásztársaság tagja azért még nem sérti kevésbé az emberi jóérzést egy vad kilövése.
Ráadásul az általam ismert vadászok nagy többsége mértéktelen mészárlást szokott végezni és még csak nem is szereti a vadhúst.

Tom nem tartozott igazán a dolog a témához de kivel tudnám ezt megbeszélni ha nem azokkal az emberekkel akik úgyanúgy szeretnek célba lőni mint én.

Üdv Luchiano!

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.14 0 0 529
Dworkill

Az emlitett lövés célzott lövés volt/nem csak bele a tömegbe/. Egyébként pedig az én kis verebészetem és az általad tisztelt vadászat között nem sok különbséget látok. :

Vadászni akartam, kimentem a terepre / a kertembe/

Kerestem verebeket /találtam/

Becserkésztem Őket/nem volt egyszerű a városi veréb fifikás/

Kivártam, majd fájdalommentesen gyorsan megöltem/kill/

Föl ugyan nem dolgoztam, a macsakám így is nagyon szereti/így talán nem volt értelmetlenebb a halála, mint annak a csirkének amelyet naponta a tányérodra teszel, és megeszel/.

Igaz, hogy ijjal még nem ejtettem el verebet, de csúzlival nem egyszer gyermekkoromban, de az ember egyre kényelmesebb lesz.

Szóval összegzésképpen : Nem tudom, hogy mennyivel tiszteletreméltóbb, ha egy nem éppen vékonypénzű vadász 200 m-ről a távcsöves puskájával elejt egy őzbakot/esélyt sem adva neki/. Majd beteszi a fagyasztóládájába, ahol lehet, hogy ez lesz a nyolcadik. Tehát valszeg ő sem létfenntartásból teszi. Sajnos a férfiemberek többsége ilyen, bennünk van a vadászösztön, ragadozók vagyunk.

Üdv : Frank

Dworkyll Creative Commons License 2002.08.14 0 0 528
Barbárok :(

annyi mindenre lehet következmények nélkül lőni, miért kell ártatlan életeket kioltani, vagy nyomorékra zúzni egyáltalán?? A vadászat egy dolog, de a légpuska nem erre való. A 7.5 joule se teljesítményében se ballisztikájában nem vadászeszköz.
Ha vadászni akarsz, menj ki terepre, keresd meg, cserkészd be, vagy várd ki türelemmel, aztán öld meg gyorsan, utána dolgozd föl szépen stb. Ez valami, még becsülni, tisztelni is lehet. Ha ezt saját erőből csinálod, pl. íjjal, az külön bónusz. De igy, kocamódra belelőni a tömegbe, ez nagyon nagyon gáz.

Előzmény: Törölt nick (527)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.14 0 0 527
Kedves Jon az élvezet nem fog elmúlni/sőt/. Nekem egy Slavia 630 és egy slavia 631-esem van. A 631-ere egy 4x20-as Norconia távcső van szerelve. Bár úgy tudom, hogy a verebek /latinul : szürkiusz töltényfogusz/ már védett állatok. Én még emlékszenm arra amikor télvíz idején egy kórón csücsülő verébcsapatból egy lővéssel két verebet sikerült ,, terítékre" hoznom. A Slavia puskával már sikerült kb. 30m-ről szajkót és vetési varjút is elejtenem. Sajnos a forumban említett profibb légpuskákat még nem volt lehetőségem kipróbálni, de egy kezdőnek szerintem a Slavia tökéletesen megfelel.

Üdv : Frank

Jon_Dough Creative Commons License 2002.08.14 0 0 526
Na ma bár nem volt az idő olyan jó, legalább a szél aláb hagyott, úgyhogy nekifoghattam a "belövésnek". Nem volt homokzsákom vagy ilyesmi, így csak a falnak támasztva lőttem be a cuccost. 10 lövésből sikerült egész jól bekalibrálni, 12 méterről csináltam a dolgot. Viszont hogy ennyire frankó legyen a cucc azt nem vártam. Úgy lőttem seggbe aztán a 2 forintos nagyságú csigát elsőre, hogy szarrá ment szegényke. Bár tudom ez nem nagy szám 12 méterről, de aztán akár mire lőttem egyből eltaláltam, pár verebet is elhallgattam. Szóval most nagyon élvezem a dolgot.
A napot kaccsozással fejeztem be. A lakásból úgy lődöztem el a szőlőlevelek szárait, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog:)
Már kész profinak érzem magam, pedig hol vagyok én még attól..
gvass1 Creative Commons License 2002.08.13 0 0 525
hi,
van egy spanyol Norica Europa 4,5 mm-es legpuska a GunBoxban,
tiszta uj, azonban leejtesbol eredoen megrepedt a tusaja (hasznalhato, de
esztetikailag nem az igazi).
A cucc egyebkent egy egeszen jo, alapban elmeletileg 200 m/s felett tudo
oldalkaros, merev csovu legpusek, uj ara 42.900-, de ilyen allapotban -10
ezer engedmennyel, tehat 32.900-ert elviheto.
Ha valakit erdekel, startoljon ra, mert ennyit nagyon meger.
Jon_Dough Creative Commons License 2002.08.13 0 0 524
Köszi a tippet, egyébként én is inkább a 10m-es belövésre gondoltam, de csak gondolati szinten mivel ez a ku*va eső napok óta esik, meg a nyomorult szél is fúj. Remélem előbb betudom lőni a cuccost, mielőtt elúszik az ország.
Köszi mégegyszer
Dworkyll Creative Commons License 2002.08.12 0 0 523
Na,

ez már jobb volt :-) Jelzem a 6 méter a távcsőnek, mégha az egy 4x20 lepkeűző, elég karcsú. Ilyen távolságra inkább a nyílt irányzékot, vagy dioptert javaslok. A 6 méter befókuszálásához ugyanis tekergetned kell az okuláron, az meg a pontosságon (ebben az árkategóriában) nem segít.

Javaslatom az alábbi: lődd be legalább 10 méterre a klasszikus módon, szélcsend, letámasztott puska (legjobb a homokzsák): 3 lövéses sorozatok, közte tekergetés a magasság és oldalállító csavarokon, szép finoman és tudományosan. MIndezt természetesen értékelhető lőlapra. Ha a szórásképed közepe egyezik a cél közepével: készen vagy. A belövéshez a lehető legjobb lövedéket illik használni, lehetőleg laposfejűt.

Ez egyébként egy másik fontos feladat, hogy megtaláld, melyik lövedékmárkával és tipusssal tudsz a legjobban lőni.

Az így belőtt puskával 15-20 méterig nem kell babrálni, és utána is elég a magasságra figyelni. A folyamatos jó eredményhez elengedhetetlen, hogy állandó minőségű legyen a lövedéked, mindig ugyanonnan nézz bele a távcsőbe, és a tartásod is legyen kidolgozott (állandó, stabil stb. :-)

Hiba lehet, ha a távcső nem rögzül fixen a puskára, lötyög, elmászik, nincs egy tengelyen a csővel stb, ilyenkor először ezt a problémát illik megoldani, mondjuk egy versenyképes szerelékkel. Ha a szálkereszt "mobil" (rázáskor zörög pl.), akkor nagyobb a baj, ott már szakértő kell.

Hát kezdetnek ennyi,

Dwo

Előzmény: Jon_Dough (522)
Jon_Dough Creative Commons License 2002.08.10 0 0 522
Ok, szóval mondanom sem kell, hogy nincs a dolog rendesen belőve, mert úgy kb 6 méteren, lazán 3 cm-el odébb visz, ha most belövöm rendesen, akkor mi az a táv aminél ez a beállítás használható, vagy ha már mondjuk 15m-re akarok lődözni, akkor már állítanom kell rajta?!
Dworkyll Creative Commons License 2002.08.10 0 0 521
Testvérem,

távcső témában hozzáértőnek érzem magam, de valszeg jobban tudnék válaszolni a kérdésedre, ha az egy kicsit konkrétabb lenne, pl, nem látok élesen, folyton mellé megy vagy ilyesmi :-)

Ha végignézed a topikot, akkor (sok más izgalmas mellett) a távcsövekről beszéltünk már.

Dwo

Előzmény: Jon_Dough (520)
Jon_Dough Creative Commons License 2002.08.10 0 0 520
Hi!

Mivel a múltkor kedvem szottyant egy kis lövöldözéshez, elkértem a haver légpuskáját. Valami cseh gyártmány és van hozzá egy Nikko-Stirling 4x20, silver crown, wide angle távcső is. Mivel azonban nem vagyok otthon távcső témában, tudna valaki adni esetleg pár hasznos tanácsot?

gvass1 Creative Commons License 2002.08.09 0 0 519
GunBox: gunbox@freemail.hu (1077 Bp. Bethlen G. u. 10., 413-70-77)
Előzmény: bababimbo (518)
bababimbo Creative Commons License 2002.08.09 0 0 518
Értem.És ennek a GunBox-nak van valami elérhetősége?hol található?
Előzmény: gvass1 (517)
gvass1 Creative Commons License 2002.08.09 0 0 517
hi,
"Kb 30 ezer forintot áldoznék egy viszonylag erős,pontos,megbizhato légpuskára.Gondolkoztam egy slavián meg egy magyar LG légpuskán,de az utobbirol nemtudok tul sok infot.Milyet vegyek?"

Asszem nem vagy jol tajekozva az arakrol. A Slavia a legolcsobban a GunBoxban kaphato (elerhetoseg lasd alabb a topicban), ez 21-22 000 penz (630/631).
A FEG felszamolas alatt van, tehat a termekeikhez potalkatresz a jovoben mar nem lesz, es minoseguk is a Slavia alatti, aruk pedig gyakran feletti.

Viszont, ezek egyike sem "viszonylag eros" legpuska, hiszen eppen a 7,5 J-ra optimalizaltak.

Az allad megjelolt 30 ezres arert meg nem kaphatok az erosebb spanyol legpuskak (Gamo, Norica, Cometa) erosebb tipusai sem (hasznaltan se nagyon).
Egy 5,5 mm-es Gamo Magnum 3000 a GunBoxban pl. 47.900 ft, ez ha nem lenne legyengitve, 20 joule-t tudna.
Egy Norica Marvic-Gold majd 60 ezer ft.
Szoval vagy megelegszel egy Slaviaval, vagy razsansz 20-30 ezerrel tobbet.

Előzmény: bababimbo (516)
bababimbo Creative Commons License 2002.08.09 0 0 516
Üdv mindenkinek!Tanácsot szeretnék kérni.Kb 30 ezer forintot áldoznék egy viszonylag erős,pontos,megbizhato légpuskára.Gondolkoztam egy slavián meg egy magyar LG légpuskán,de az utobbirol nemtudok tul sok infot.Milyet vegyek?
shakal Creative Commons License 2002.08.09 0 0 515
Hali!
Csak azt szeretném kérdezni, hogy hol lehet kapni H&N Baracudát 1200.-ért. feltéve a 4.5mm, 500db-os kiszerelést.
Előzmény: Törölt nick (421)
Luchiano Creative Commons License 2002.08.01 0 0 514
Kösz a pontos felvilágosítást.

Természetesen egyik kritériumnak sem felelek meg.
Csak azt nem értem ebben a csodálatos demokráciában, hogy ha valaki épít egy autót azért nem lessz terrorista és dühöngő tömeggyilkos. Pedig egy autó legalább olyan veszélyes mint egy fegyver.
Én kis naív, feltételeztem ha megvizsgáltatnám egy fegyvermesterrel akkor műxene a dolog.
Bezzeg ha fegyverekről van szó akkor a magyar ember egy buta kisgyerek de amikor legombolják rólam a fizu majdnem 40%-át akkor felnőtt vagyok, akinek kötelességei vannak. Azt tudom mit teszek a hazámért de mit tesz értem a haza.

Bocs srácok egy kicsit elragadtattam magam és a fórum is biztos túl van már ezen a témán.

Talán majd egyszer...

Kérdeztem már ugyan de tud valaki ajánlani egy lőteret itt Budapesten?

gvass1 Creative Commons License 2002.08.01 0 0 513
"Szerintetek törvénybe ütköző házilag készíteni egy légpityut? "

Nem, ha rendelkezel a megfelelo gyartasi engedelyekkel, szakkepesitessel, bizt. szabalyoknak megfelelo telephellyel, bevizsgaltatod...

De mivel, ilyenjeid velhetoen nincsenek, ne kezdj fegyverepitesbe, mert jopar ev lehet a vege a huvoson.

Kulonosen, ha a kesztermek esetleg 7,5 J felett fog tudni egy kicsivel.

Előzmény: Luchiano (511)
b_tamas Creative Commons License 2002.08.01 0 0 512
Sziasztok,

Megint talaltam valami erdekeset.

http://www.airguns.net/woodtarg.html

Hogyan keszitsunk hazilag bukocelokat. Mokas kis allatfigurak, rajtuk egy 1" celterulettel.

Sajnos ez is csak angolul van, de egy kis kezugyesseggel es par szaz forintnyi alkatreszbol, akar a kepek alapjan is el lehet kesziteni.

Tamas

Luchiano Creative Commons License 2002.07.31 0 0 511
Hello mindenki!

Szerintetek törvénybe ütköző házilag készíteni egy légpityut?
Ezt konkrétan azért kérdezem mert van egy 631-es Slavia csövem.
Arra gondoltam a barátommal, hogy készíteni kellene belőle egy Lov-21 -hez hasonló szerkezetű sörösdoboz szaggatót.

gvass1 Creative Commons License 2002.07.31 0 0 510
hi,
ujonnan senki nem hoz be Tau-7-est (ami egyebkent uberkiraly, halalpontos joszag meg 25 meterre is), hasznaltan idonkent elofordul 40-80 ezer forint kozti aron.
Előzmény: RockeTT (509)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!