Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Merevítést a sarkokra tetted, vagy átlóba/keresztbe, vagy hogyan? Én is hajlok arra, h sk megcsináljam majd, mert vasárban olcsóbb, heggeszteni tudok, kéccázezreket meg nem fogok kifizetni egy tartályért.
Helyszínen raktuk össze, mivel a műhelyben foglal helyet:-), de igazából a mérete nem okoz gondot(150 magas, 67 széles-szinte akármilyen ajtón befér), hanem a súlya...üresen kb.260 kiló, fogás az meg nincs rajta, max ha hegesztesz rá.
5 tábla 1000*2000*3mm vaslemez, 66e + 1 doboz 2,5 hegesztőpálca 3,5e.Van még benne merevítőnek 12 darab 670mm hosszú 20*20*2 zártszelvény, ezt találtam itthon, nem tudok árat(3-4e lehet).Szigetelés kb.45e ft.
Mérd meg a kéményed paramétereit (hossz a kazánbekötéstől a kémény teteéig+kéménykürtő átmérő, bélet(mivel),vagy nem ) és a kémény topikban tudakold meg, hogy milyen teljesítményű kazánnal terhelheted.
Általában olcsóbb, és nagyobb,pakolósabb a tűztere. Amúgy meg nem hallottam még olyat, hogy a boltból elhozott bármely lemezkazán nem működött volna, de nem egy problémás öntöttvas kazánnal találkoztam már itt a topikban.
A puffertartályos fűtést lehet egy rendszerbe építeni a gázkazánnal. Nekünk van érzékelő a tartály egyik fenti csonkján, ami állítható. Nálunk 30C- szokott beállítva lenni, mivel padlófűtés van, ha ez alá megy a tartály hőmérséklete bekapcsol a gázfűtés, és motorosszelepek zárják a puffer felől és nyitják a gázkazán felé a fűtővíz útját. Több járható műszaki megoldás is létezik - szerintem a motoros szelep az egyik legdrágább.
Puffert érdemes méretre csináltatni pl.: MAGNET KFT (ha nem ment csődbe). Az tesznek bele amit csak akarsz, és szerintem nagyon jó áron dolgoznak. Hőszigetelve nincs a tartály, de üveggyapottal megoldható házilag.
Ja monták már, hogy a puffer topikba is látogass el? ;-D
kazánválasztásnál figyelj oda a teljesítményre. hogy értem? öntöttvas kazánoknál szénre adják meg a telj. ugyanaz a kazán fával 30% kevesebbet tud. lemezkazánnál általában fára vagy max 20Mj-os szénre adják meg , De ettől eltérés is lehet ,úgy hogy a vásárlás előtt érdemes rákérdezni ezekre.
Eladnék egy Viessmann 4 járatú szelepet motor nélkül Adatai: Dn32 hegeszthető kivitel. rendelési száma: Nr. 7002783 Gyári új állapotban (még sosem használt). Ez a szelep puffer nélkül magában teljesíti a visszatérő hőmérséklet emelését illetve a fűtési kör hőmérsékletének szabályozhatóságát. Németországban az ára 130€-tol felfele. Megpróbálok képet beszúrni
A 2000 literes már nemhiszem, hogy elfér, hacsak nem fektetettet veszek, 2,1m a belmagasságom a pincébe.
Az lesz a legjobb ha beszélek fűttésszerelővel. Nincs valakinek megbízható szerelője Fejér megyében (Mór)?
Egy gyors kérdés, csak, hogy ezt a pufferes dolgot tisztán lássam. Ha este már nem rakok a tűzre és a puffer fel van fűtve, egy vezérléssel megoldható, hogy éjszaka alacsonyabb legyen a hőmérséklet és reggel a maradék hőt nyomja a következő begyújtásig? Tehát lehet ennyire kényelmes?
Ez a kazánméretezés szerintem rugalmasabb mint gondolnád.
Puffer nélkül persze nem, ilyenkor szigorúan a ház hőigényéhez KELLLL méretezni.
De ha puffer lessz, indulj ki a meglévő kéményből- azt nem cseréled le.
A kéményedre köthető maximális méretű kazánt építesd be (fatüzelés esetén én lemezkazán párti vagyok). Ha 35 KW kazánt tudsz beépíteni max 2000-les puffert érdemes (ez a kb 50-60X-es szabály a maximumra jó)
Ha 60 Kw-os kazit építesz be, de csak 1500 l-es pufferra van pénzed, vagy helyed az sem rossz, gyorsabban felfűtöd majd (azé oda kell majd figyelni, nem robbantgatunk csak úgy kazánokat :-D )
Valójában a puffert kellene méretezni (puffer topik) a ház hőígényéhez, az így kapott tartályra meg érdemes jó nagy kazánt tenni, hogy minél rövidebb idő alatt felfűthető legyen.
Nálunk 35 KW lemezkazán (ezt bírta el a 4 kistéglás kémény) 2000 l-es pufferral.
6 óra (begyujtástól a parázs leégéséig) a téli üzemidő, ilyenkor a házt felfűti, és a puffert 100C-ra. Ez a hőenergia 95%-ban elég a következő begyútásig.
A kazánt a házhoz kell méretezni, a puffert meg a kazánhoz. :) Minél nagyobb a puffer, annál több energiát tudsz benne tárolni, annál ritkábban kell begyujtanod. Nyilván számolni kell a veszteségekkel, de ha a puffer, meg a kazán a lakóépületben van, akkor végül is azt is fűti, így nincs akkora veszteség. :)
Akkor itt inkább a pufferhez kell méretezni és nem is a házhoz? A puffer nem 100%, hogy veszek mert anyagi forrás a meghatározója. Ha nem lesz rá keret csak kazán lesz idén.
Háát.. A "szerelés alkatrészek 100" elég karcsúnak tűnik
CSak a nagyobb dolgok
Kazánköri keverő szelep ESBE VTC 20 eft
Radiátorköri ESBE vta 15et -től Hwell 50eft-ig
Ha nincs keringetőd 2x 15eft minimum
És az apróságokról- csapok, idomok, visszacsapó(k), hőmérők, biztonsági szelepekről még nem is beszéltünk, amik jól megdob(hat)ják az árakat
Pl mofém 1" golyóscsap 4-5eft, de van olcsóbb külföldi is.
Közben utánnaolvastam még, alsó hangon 200k sztem.
Kémény milyen állapotban van?
Ha rossz az állapota, felújítani/béleltetni, ha kicsi a keresztmetszete újat
csinál(tat)ni még sok-sok $$$$$$$$
A teteje szét van fagyva, remélem a mérete jó lesz (még pontos méretet nem tudok) de volt rajta egy vegyes és egy carborobot kazán. Most van rajta még egy nem vízteres kandalló.
Amúgy gáz van?
Gázkazán marad?
Éves gázfogyasztás, fűtésre ?
Van gáz, marad is mellette, ha enyhébb az idő, vagy nem vagyunk otthon.Sajnos csak kazán, nem kombi. Egyedül lakott egy nő benne, karácsonykor volt folyamatosan otthon akkor volt 300 köbméter. Nekünk felmenne 400-ra simán a két pici gyerekkel.
HMV mivel készül jelenleg?
Jelenleg, villanybojler.
A célom, hogy a jövőben modernizáljam a fűtésemet és a HMV készítést. Az utóbbi egy nagy kérdés, hogy mi legyen a jövőben. (akár még solarral a HMV-t vagy villany, vagy gáz), Mivel most nincs mindenre pénz, ezért csak egy lépést tehetek. Ennek az egy lépésnek a szeretném megvennei az elemeit(kazán esetleg puffer), hogy később ne kelljen újat venni, mert alul vagy fölül van méretezve.
Hát, a teherautóról nincs infom, mert amikor hozták nem voltunk itthon. Apám vette át. De, szerintem IFA méret. Amúgy 14000 Ft volt a fuvar, kb. 20 km-ről.
nem lesz sok a 25-ös kazán, megmondom miért: - teljes gázon lövetheted a puffert, így a puffer is hamarabb telik meg, ha direktbe a házat fűtenéd akkor vagy a huzatszabályzó szabályoz, vagy te a fa mennyiségével én 35kw-os kazánt vettem az 1m3 pufferhez lemezkazán van olcsóbb,és jó minőségű: totya, hőterm stb. puffer ha nem lesz szolár vagy más rákötve akkor vegyél hőcserélő nélkülit, az is olcsóbb
Kedves fórumozók
Tanácsot ill. véleményt szeretnék kérni az alábbi szituációhoz. Vásároltunk egy 1993-ban épült 38-as falakkal rendelkező 140 négyzetméteres (370 légköbméter) tetőtér beépítéses családi házat. Az ablakok dupla üvegezésűek, de az akkori kornak megfelelő, tehát már nem a leg modernebb. Mindenhol régi lemezradiátorok vannak vascsövekkel. Nyitott a rendszer.
Tegnap volt időm jobban szemügyre venni a vegyes tüzelésű kazánt és arra a megállításra jutottam, hogy kuka.
Fával szeretnék fűtetni, ezért vásárolnom kell egy megfelelő kazánt. (Meg fát persze :-) ) Még fűtésszerelővel nem konzultáltam, de saccra 25KW-os kazánra gondoltam (Viadrus 22-5) egy 1500 literes puffertartályal. A rendszer többi része érintetlen maradna. (Nyerek kényelembe, komfortba a pufferrel?)
- Nem lesz –e sok ez a kazán, ha szigetelem és ablakcserézem felújítom a fűtést (padlófűtés, új radiátorok, rézcső) a házban a későbbiekben?
- Mennyire életképes ez az ötlet(Hogy a régi rendszerre csak a kazánt, meg puffert rakok)?
- Kb milyen költséggel számolhatok? (kazán 200, tartály 180, szerelés alkatrészek 100?)