Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
A kazánt a házhoz kell méretezni, a puffert meg a kazánhoz. :) Minél nagyobb a puffer, annál több energiát tudsz benne tárolni, annál ritkábban kell begyujtanod. Nyilván számolni kell a veszteségekkel, de ha a puffer, meg a kazán a lakóépületben van, akkor végül is azt is fűti, így nincs akkora veszteség. :)
Akkor itt inkább a pufferhez kell méretezni és nem is a házhoz? A puffer nem 100%, hogy veszek mert anyagi forrás a meghatározója. Ha nem lesz rá keret csak kazán lesz idén.
Háát.. A "szerelés alkatrészek 100" elég karcsúnak tűnik
CSak a nagyobb dolgok
Kazánköri keverő szelep ESBE VTC 20 eft
Radiátorköri ESBE vta 15et -től Hwell 50eft-ig
Ha nincs keringetőd 2x 15eft minimum
És az apróságokról- csapok, idomok, visszacsapó(k), hőmérők, biztonsági szelepekről még nem is beszéltünk, amik jól megdob(hat)ják az árakat
Pl mofém 1" golyóscsap 4-5eft, de van olcsóbb külföldi is.
Közben utánnaolvastam még, alsó hangon 200k sztem.
Kémény milyen állapotban van?
Ha rossz az állapota, felújítani/béleltetni, ha kicsi a keresztmetszete újat
csinál(tat)ni még sok-sok $$$$$$$$
A teteje szét van fagyva, remélem a mérete jó lesz (még pontos méretet nem tudok) de volt rajta egy vegyes és egy carborobot kazán. Most van rajta még egy nem vízteres kandalló.
Amúgy gáz van?
Gázkazán marad?
Éves gázfogyasztás, fűtésre ?
Van gáz, marad is mellette, ha enyhébb az idő, vagy nem vagyunk otthon.Sajnos csak kazán, nem kombi. Egyedül lakott egy nő benne, karácsonykor volt folyamatosan otthon akkor volt 300 köbméter. Nekünk felmenne 400-ra simán a két pici gyerekkel.
HMV mivel készül jelenleg?
Jelenleg, villanybojler.
A célom, hogy a jövőben modernizáljam a fűtésemet és a HMV készítést. Az utóbbi egy nagy kérdés, hogy mi legyen a jövőben. (akár még solarral a HMV-t vagy villany, vagy gáz), Mivel most nincs mindenre pénz, ezért csak egy lépést tehetek. Ennek az egy lépésnek a szeretném megvennei az elemeit(kazán esetleg puffer), hogy később ne kelljen újat venni, mert alul vagy fölül van méretezve.
Hát, a teherautóról nincs infom, mert amikor hozták nem voltunk itthon. Apám vette át. De, szerintem IFA méret. Amúgy 14000 Ft volt a fuvar, kb. 20 km-ről.
nem lesz sok a 25-ös kazán, megmondom miért: - teljes gázon lövetheted a puffert, így a puffer is hamarabb telik meg, ha direktbe a házat fűtenéd akkor vagy a huzatszabályzó szabályoz, vagy te a fa mennyiségével én 35kw-os kazánt vettem az 1m3 pufferhez lemezkazán van olcsóbb,és jó minőségű: totya, hőterm stb. puffer ha nem lesz szolár vagy más rákötve akkor vegyél hőcserélő nélkülit, az is olcsóbb
Kedves fórumozók
Tanácsot ill. véleményt szeretnék kérni az alábbi szituációhoz. Vásároltunk egy 1993-ban épült 38-as falakkal rendelkező 140 négyzetméteres (370 légköbméter) tetőtér beépítéses családi házat. Az ablakok dupla üvegezésűek, de az akkori kornak megfelelő, tehát már nem a leg modernebb. Mindenhol régi lemezradiátorok vannak vascsövekkel. Nyitott a rendszer.
Tegnap volt időm jobban szemügyre venni a vegyes tüzelésű kazánt és arra a megállításra jutottam, hogy kuka.
Fával szeretnék fűtetni, ezért vásárolnom kell egy megfelelő kazánt. (Meg fát persze :-) ) Még fűtésszerelővel nem konzultáltam, de saccra 25KW-os kazánra gondoltam (Viadrus 22-5) egy 1500 literes puffertartályal. A rendszer többi része érintetlen maradna. (Nyerek kényelembe, komfortba a pufferrel?)
- Nem lesz –e sok ez a kazán, ha szigetelem és ablakcserézem felújítom a fűtést (padlófűtés, új radiátorok, rézcső) a házban a későbbiekben?
- Mennyire életképes ez az ötlet(Hogy a régi rendszerre csak a kazánt, meg puffert rakok)?
- Kb milyen költséggel számolhatok? (kazán 200, tartály 180, szerelés alkatrészek 100?)
Szia nézzél szét itt is ha te mész érte egy kis összegben alkuképessek.A 35 kw-os 158,500ft volt 2 db 50 cm fustcsővel egy 90 fokos könyökkel egy huzatszabályzóval és szigetelt kivitelben.http://www.fehermuvek.hu/index.php
Néhány hetes tapasztalatom, hogy a frissen vágott hasad jól. Kivétel a csomós. Én méterben vettem márciusi vágásút és megfeleztük láncfűrésszel. Így olyan kb. 50 cm-es kuglikat (tölgy, cser) hasogattam fejszével és könnyen ment. Nem apróztam el, mert ekkora befér a kazánba. Most szárítom szabad ég alatt.
Fát hogy könnyebb fölhasogatni? Frissen vágva, vagy kiszáradt állapotban? Van tapasztalatom ezzel kapcsolatban, de kíváncsi vagyok mások véleményére is. Már hallottam ilyet is, olyat is.
Ha olyan helyen lakna az ember akkor sok lenne. De itt a bakonyban sajnos mindig fúj ez a rohadt szél meg a kis házunk pont egy nyílt terepen van ami elölről meg hátulról is kapja a szelet és a többit
Hát azért 120 mázsa szén............. Az se olcsó játék,de nem sok az egy kicsit?Mondjuk ha 24-25 fokot szereti valaki,akkor elképzelhető,ez már egy kisebb hőerőmű:D:D:D!
Megvettem a kazánunkat Hőterm Carbon M 35 kw-os nézegettem a kisipari tákolt kazánokat is, de abból a a 35kw-os volt 180e, ez meg annál olcsóbb volt Br-ban. Kiváncsi leszek hogy üzemel majd a pufferrel, de a fő lényeg már most látszik: nem kell olyan apróra hasítani a fát, azaz kevesebb piszmogás lesz vele
Esetleg publikus ennek a forrásnak a telefonszáma vagy netán van honlapjuk is? Ha igen akkor küld el legyél kedves nekem az andy.horvath3@freemail.hu címre, hogy ne minősüljön itt reklámnak.
Tehát ezt ne hasonlítgassuk össze, mert nincs értelme.
Valamint ott van a biológiai rész is, hogy mi egészséges, például éjszaka és mi nem.
Csak példaként mi tök jól elvagyunk télen a 20 fokban, de most fázunk , be kellett gyújtanom, hogy 21-22 legyen (igazából a radiátor sugárzó melege hiányzott, most hogy van, jól érezzük magunkat).